Επειδή έχω ένα οξύ ενδιαφέρον για την ελληνική ιστορία των ετών 1909-1922, προμηθεύτηκα εντελώς τυχαία το βιβλίο του κ. Βασίλειου Τσίχλη "το κίνημα στο γουδή και ο ελευθέριος Βενιζέλος" εκδόσεις πολύτροπον. Από τον τίτλο και μόνο περίμενα να διαβάσω άλλον ένα ανιαρό βενιζελικό ύμνο. Και όμως διαψευστηκα .Ο κ. Τσίχλης είναι ένας μελετητής πρώτης γραμμής, βαθύς γνώστης της πολιτικής κατάστασης της εποχής, με ευθυκρισία και ανεξαρτησία πνεύματος.
Η αφήγηση του είναι απλή και παραστατική, δείχνει ότι κατέχει το θέμα του, ενώ οι κρίσεις του είναι απαλλαγμένες από πάθη και προκαταλήψεις. Τεκμηριώνει αρκετά καλά τις θέσεις του για τα πρόσωπα της εποχής, ενώ η ματιά του είναι διεισδυτική και ορθολογική. Καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική ιστοριογραφία που ως τα τώρα για το κίνημα του γουδή είχε μόνο την εξαιρετική εργασία του μεγάλου ιστορικού Παπακοσμα "οι επεμβάσεις του στρατού στην ελληνική πολιτική ζωή", εκδόσεις Εστία. θα ήθελα να αναφερθώ σε μερικά πολύτιμα συμπεράσματα του συγγραφέα.
1. Οι κυβερνήσεις Θεοτόκη στα χρόνια 1897-1907 ανόρθωσαν τα οικονομικά της χώρας, ενώ δεν αμέλησαν την στρατιωτική προπαρασκευή της.
2. Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος πρόσφερε στην ανασύνταξη του ελληνικού στρατού.
3. Το στρατιωτικό κίνημα του Γουδή δεν είχε κοινωνικά κίνητρα η αιτήματα
4. η ηγεσία του κινήματος δεν είχε ξεκάθαρο πρόγραμμα.
5. σημαντικό κίνητρο για το ξέσπασμα του κινήματος έπαιξαν οι προσωπικές φιλοδοξίες συγκεκριμένων χαμηλόβαθμων στρατιωτικών.
6. το κίνημα του 1909 έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε. Έφερε την χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, ενώ ο στρατός έγινε απείθαρχος.
7. Ουδείς μα ουδείς μίλησε για κατάργηση της βασιλευομένης δημοκρατίας (εκτός από τον Φιλάρετο)
8. Ο βασιλιάς ήταν κατά του συνδέσμου.
9. Αντίθετα με ότι πιστεύεται μέχρις σήμερα ο Βενιζέλος επιθυμούσε διακαώς την ανάμιξη του στην πολιτική ζωή της Ελλάδος.
10.Η απόφαση του Βασιλιά για αναθεωρητική βουλή το 1910 ήταν καθαρά αντισυνταγματική και του επιβλήθηκε από τον Βενιζέλο σε συνεργασία με τον σύνδεσμο.
11. Χάρις στον σύνδεσμο αγοράστηκε ο Αβέρωφ
12. Ο ηγέτης του συνδέσμου Ζορμπάς με την μετριοπάθεια του έσωσε την χώρα από εμφύλιο σπαραγμό.
13. Η επαρχία είχε εκδηλωθεί ανοιχτά κατά του συνδέσμου.
αλλά το κυριότερο από όλα είναι ότι
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ ΔΙΔΑΞΕ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Ξαναλέω ότι έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετική και ευκολοδιάβαστη εργασία που συνιστώ άφοβα και στον εξειδικευμένο επιστήμονα όσο και στον απλό αναγνώστη. Το βιβλίο είναι πλούσιο σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες, δεν καταφεύγει σε εύκολους αφορισμούς και έτοιμες λύσεις, αλλά τίμια εξετάζει κάθε πρόσωπο και κάθε πράξη απροκατάληπτα αξίζει να το διαβάσετε....
Ι. Β. Δ.
Προσφατα το απεκτησα! Βιβλιαρα με ολη τη σημασια της λεξεως, επαναπροσδιοριζει την εννοια των φρασεων "ιστορικη μελετη" και "επιστημονικη τεκμηριωση" και σε κανει να αγανακτεις με την επιπολαιοτητα και προχειροτητα με την οποια αντιμετωπισαν στο παρελθον, το Κινημα του Γουδη, καποιοι πολυδιαφημισμενοι "ιστοριογραφοι"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτος αυτου, στην παραθεση της βιβλιογραφιας, αναφερει και 2-3 κατατοπιστικα πραγματα για τον καθε συγγραφεα(δεν το εχω ξανασυναντησει αυτο, σε αλλο βιβλιο), να μαθει δηλαδη ο αναγνωστης, τι εστι Μαρκεζινης, Δαφνης, Παγκαλος κλπ