Αναφορά στο βιβλίο "Νέος Ελληνισμός: Οι ρίζες, η καταγωγή των Ελλήνων και η διαμόρφωση του έθνους (1204 - Μέσα 15ου Αιώνα) του Απόστολου Βακαλόπουλου

Η πολιτιστική και φυλετική συνέχεια του Ελληνικού Έθνους, με το περιεχόμενο που της είχε δώσει ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος και ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, αμφισβητείται πλέον ευθέως από πολλούς Πανεπιστημιακούς καθηγητές Ιστορίας (Αντώνης Λιάκος, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Γιαννουλόπουλος κτλ). Ως βασική τους θέση προβάλλεται ότι η εθναφύπνιση των "Ελλήνων" ως διαδικασία που πυροδοτήθηκε την εποχή της γαλλικής Επανάστασης και που επιρρεάστηκε από την Ιδέα του Έθνους ως προιόν της νεωτερικότητας.

Το βιβλίο του μεγάλου Έλληνα ιστορικού Απόστολου Βακαλόπουλου "Νέος Ελληνισμός: Οι ρίζες, η καταγωγή των Ελλήνων και η διαμόρφωση του έθνους (1204 - Μέσα 15ου Αιώνα)", αν και γραμμένο την δεκαετία του 1970, σχεδόν προφητικά πριν ανακύψει η αμφισβήτηση, ασχολείται ακριβώς με το αμφισβητούμενο αυτό θέμα. Προσπαθεί να εντοπίσει τα πρώτα εθνικά σκιρτήματα του Νέου Ελληνισμού στις αρχές του 13ου Αιώνα, που μέσα από την παρακμή του θεοκρατικού πολυφυλετικού μωσαικού της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και το ψυχοράγημα αυτής ενώπιον της στρατιωτικής αλκής των νεοαφιχθέντων Οθωμανών, προσπαθεί να αναγεννηθεί συνδεόμενος με την Αρχαία Ελληνική καταγωγή του.

Έτσι συλλαμβάνει ο Βακαλόπουλος την Εθνική Ελληνική Αναγέννηση: ως μια σταδιακή επανασύνδεση των Ελλήνων - Βυζαντινών με το Αρχαίο Ελληνικό ηρωικό παρελθόν και την καταγωγή τους που με την πάροδο του χρόνου διαχωρίζει τους Έλληνες φυλετικά από τους υπόλοιπους λαούς των Βαλκανίων και της Ανατολής. Την στιγμή που ο χαλαρός Βυζαντινός πολυφυλετισμός, με την παρακμή της οικονομικής και στρατιωτικής αριστοκρατίας αδυνατούσε να αντισταθεί στην Οθωμανική λαίλαπα, προβλήθηκε ως λύση μια Ελληνική εθνική αναγέννηση.

Στίς πρώτες σελίδες ο Βακαλόπουλος με νηφαλιότητα εξετάζει όλες τις θεωρίες του Φαλμεράγιερ και άλλων Ιστορικών που αφορούν τις εγκαταστάσεις Σλαβικών και Αλβανικών λαών στην Στερεά Ελλάδα, την Πελλοπόνησο και τα Νησιά. Ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Σλαβικές μετακινήσεις πληθυσμών ήταν δευτερεύουσες χωρίς επιπτώσεις στην Φυλετική και Εθνική ιδιοσυστασία του πληθυσμού, ενώ αντιθέτως πολύ σοβαρότερες και μαζικές ήταν οι μετακινήσεις Αλβανόφωνων (Αρβανιτών) που εγκαταστάθηκαν στην Θήβα, στην Αττική, στην Χαλκίδα και στην Κόρινθο και ο απόηχος των εγκαταστάσεων αυτών φτάνει ως τις μέρες μας.

Η κανονική εξιστόρηση αρχίζει το 1261 μ.χ. με την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης από τον Εμμανουήλ Παλαιολόγο από την κατοχή των Φράγκων. Στους 2 αιώνες που μεσολάβησαν μέχρι την πτώση της Βυζαντινής Πρωτευουσας στους Οθωμανούς, δύο νέες κοιτίδες του Ελληνισμού εκφράζουν την πρώιμη Εθνική του Αναγέννηση: Την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας των Κομνηνών και το Δεσποτάτο του Μυστρά των Παλαιολόγων. Σε αυτές τις δύο εστίες, αλλά και σε όλο τον Ελλαδικό χώρο (συμπεριλαμβανομένης της Μικράς Ασίας) υπό το βάρος της προέλασης των Οθωμανών, υψώνονται οι πρώτες φωνές κατά της διεφθαρμένης Βυζαντινής Αριστοκρατίας και Δεσποτείας και υπέρ μιας εθνο - κοινωνικής Μεταρρύθμισης.

Ηγέτης της προοδευτικής αυτής προσπάθειας ήταν, ανάμεσα σε άλλους Ελληνιστές (Χρυσωλοράς, Χαλκοκονδύλης κτλ) αναμφισβήτητα ο Γεώργιος Γεμιστός - Πλήθων και ο μαθητής του Βησσαρίων μελλοντικός Καρδινάλιος στην Παπική Εκκλησία. Το Εθνικό του κύρηγμα στον Ελλαδικό χώρο δεν ακούστηκε με έκπληξη. Ο ανώτερος Εκκλησιαστικός κλήρος του Βυζαντίου διατήρησε στενή επαφή με την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, παρά την φανατική πολεμική που έδειξε απέναντι στην Αρχαία παγανιστική Θρησκεία. Μόνο η Μυριόβιβλος του πατριάρχη Φώτιου τον 9ο αιώνα μ.χ. διέσωσε πολλά έργα Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας αλλά ακόμη και παθιασμένοι αντίπαλοι των "ελλήνων" όπως ο Γεννάδιος Σχολάριος γνώριζαν αρκετά καλά την Ελληνική Παιδεία.

Αλλά κατά τον Βακαλόπουλο, και στον απλό και αμόρφωτο λαό υπήρχε ζωηρή η ανάμνηση της Αρχαίας Ελλάδας στα ήθη και στα έθιμα του, στους χορούς του, στην Γλώσσα του, στα τοπωνήμια και στα Αρχαία μνημεία που κοσμούσαν τα εδάφη της Παλαιάς Ελλάδας. Έτσι το Εθνικό κύρηγμα έβρισκε έδαφος και είχε αποδοχή ακόμη και από σημαντικούς Βυζαντινούς Αξιωματούχους (όπως ο τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτορας ο ηρωικός Κωνσταντίνος Παλαιολόγος - Δραγάσης), αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.

Οι Οθωμανοί προήλαυναν και η στρατιωτική τους αλκή δεν συναντούσε σοβαρή αντίσταση από ένα Βυζάντιο κατακερματιμένο σε Φράγκικα και Βυζαντινά Φέουδα, όπου οι κατά τόπους Βυζαντινοί Αριστοκράτες - δυνατοί δεν πειθαρχούσαν σε κεντρική διοίκηση αλλά καταπίεζαν βάναυσα και χωρίς έλεος τους δουλοπάροικους των περιοχών τους, ο εκκλησιαστικός βίος εξασφάλιζε μια άνετη ζωή χωρίς βιοπάλη, καταπίεση και υποχρέωση στρατιωτικής θητείας, ενώ ο πνευματικός κόσμος έφευγε συνεχώς προς την ασφαλή Δύση.


Το βιβλίο περιέχει ένα αξιόπιστο χρονικό για την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξιστόρηση της άλωσης της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας με παραπομπές σε τραγούδια της Ποντιακής παράδοσης που σώζουν το γεγονός. Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή Βυζαντινών αριστοκρατών και μικροφεουδαρχών του ελλαδικού χώρου, που ενώ ο μουσουλμάνος κατακτητής ήταν στην πόρτα τους στην κυριολεξία, αυτοί αντί να ενωθούν πολεμούσαν μεταξύ τους για ασήμαντα διεκδικούμενα εδάφη προσκαλώντας τον εκάστοτε Οθωμανό ηγεμόνα είτε ως διαιτητή είτε ως σύμμαχο.

Η εξιστόρηση είναι λίγο ξηρή λόγω του ακαδημαικού ύφους, οι υποσημειώσεις περιέχουν πυκνότατη βιβλιογράφηση και πολύτιμες επεξηγήσεις που τεκμηριώνουν με αδιάσειστα στοιχεία κάθε ισχυρισμό του συγγραφέα. Το βιβλίο αυτό είναι μια επιτομή της Ελληνικής ιστορικής αυτογνωσίας σε καιρούς πονηρούς και ως τέτοιο αξίζει να διαβαστεί από όλους τους Έλληνες.

Σχόλια

 1. ας λεει οτι θελει ο λιακος και η παρεα του για μη συνεχεια του ελληνισμου! οι συγχρονες ερευνες ανθρωπολογιας και γενετικης τους εχουν διαψευσει πανηγυρικα! ας τις διαβασουν μπας και ξεστραβωθουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ακριβώς αυτό που λες αναφέρει ως επιχείρημα και ο ίδιος ο Βακαλόπουλος επικαλούμενος τα σύγχρονα ανθρωπολογικά ευρήματα του Άρη Πουλιανού που ταυτοποιούνται με αντίστοιχα των Αρχαίων Χρόνων....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. πολυ καλο βιβλιο και κυριως "διαβάζεται" .
  Διαχειριζεται με ξεκαθαρο τροπο χιλιοταλαιπωρημενες εννοιες χωρις να δινει την αισθηση οτι αποφευγει κατι η οτι κανει ελιγμους ή οτι δημιουργει ιστορια απο μονος του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

"Τσάμηδες" "υγρό πυρ" 1821 19η Μαίου 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου 1940 4η Αυγούστου α Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος Αβράαμ Λίνκολν Άγγελος Έβερτ Άγγελος Σικελιανός Αγγλία Άγιο Όρος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος Αδαμάντιος Κοραής Αθανάσιος Ευταξίας Αθανάσιος Τσακάλωφ Αιγαίο Αιγαίο Ελληνική θάλασσα Αίγινα Αισχύλος Ακρόπολη Αλβανία Αλεξάνδρεια Αλέξανδρος Ζαϊμης Αλέξανδρος Κορυζής Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος Αλέξανδρος Οθωναίος Αλέξανδρος Παπάγος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Παπαναστασίου Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής Αλέξανδρος Σακελαρίου Αλέξανδρος Υψηλάντης Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος Αναγέννηση Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος Αναστάσιος Παπούλας Ανατολική Ρωμυλία Ανδρέας Γ. Παπανδρέου Ανδρέας Καρκαβίτσας Ανδρέας Λόντος Ανδρέας Μεταξάς Ανδρέας Μιαούλης Ανδρέας Μιχαλακόπουλος Ανδρέας Τζίμας Αννα Κομνηνή Άννα Κομνηνή Αννίβας Αντάντ Αντιβενιζελισμός αντισημιτισμός Αντόνιο Γκράμσι Αντώνης Σαμαράς Απεργίες Αποικιοκρατία Άραβες Αρβανίτες Άρειος Πάγος Άρης Βελουχιώτης Αριστείδης ο Αθηναίος Αριστοτέλης Αριστοτέλης Ωνάσης Αρχαία Αθήνα Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Ρωμαιοκρατία Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία Αρχαία Σπάρτη Αρχαιοκαπηλεία Αρχαιολογία Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Αρχιμίδης Αστρονομία Αστυνομία Αυστρία Αυτοκράτορας Ηράκλειος Αφρική Αχαϊκή Συμπολιτεία β Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος Βαλκάνια βασανιστήρια Βασίλειος Τσίχλης Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ Βασιλιάς Όθων Α΄ Βασιλιάς Παύλος Α΄ Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ Βενιαμίν Λέσβιος Βιβλία και Βιβλιοθήκες Βιβλιοκρισίες Βιέννη Βιετνάμ Βιογραφίες Βλάσης Γαβριηλίδης Βουλγαρία Βυζαντινή Ιστορία γ Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης Γαλλία Γαλλική Επανάσταση Γαριβάλδι Γελιογραφίες Γενοκτονία των Αρμενίων Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Γερμανία Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός Γεώργιος Α. Παπανδρέου Γεώργιος Βλάχος Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) Γεώργιος Ζησιμόπουλος Γεώργιος Θεοτόκης Γεώργιος Κάνιγκ Γεώργιος Καραϊσκάκης Γεώργιος Καρτάλης Γεώργιος Καφαντάρης Γεώργιος Κονδύλης Γεώργιος Κουντουριώτης Γεώργιος Λεοναρδόπουλος Γεώργιος Παπαδόπουλος Γεώργιος Παπανδρέου (GAP) Γεώργιος Πωπ Γεώργιος Ράλλης Γεώργιος Σεφέρης Γεώργιος Σταύρου Γεώργιος Στρέιτ Γεώργιος Τσολάκογλου Γιάννης Ιωαννίδης Γιάννης Ψυχάρης Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο) Γιουγκοσλαβία Γιώργης Σιάντος Γκουλάγκς Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά Γράμμος - Βίτσι Γρηγόρης Φαράκος Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας) Γρηγόριος Ξενόπουλος δ Δαρδανέλλια Δεκεμβριανά - Εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) Δέσποινα Κούρτη Δημήτρης Παρτσαλίδης Δημήτριος Αναγνωστόπουλος Δημήτριος Βούλγαρης Δημήτριος Γούναρης Δημήτριος Ιωαννίδης Δημήτριος Καλλέργης Δημήτριος Μάξιμος Δημήτριος Ράλλης Δημήτριος Υψηλάντης Δημήτριος Ψαρρός Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ) Δημοσθένης Δημοψήφισμα δημοψήφισμα 1924 Διατροφή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) Δικαιοσύνη Διονύσιος Σολωμός Διπλωματία δοσιλογισμός δουλεμπόριο Δύση Δωδεκάνησα Ε.Ρ.Ε. ΕΔΕΣ Έζρα Πάουντ Εθνικά Δάνεια Εθνική αντίσταση Εθνική Βιβλιοθήκη Εθνική τράπεζα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.) Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) Εθνικός Διχασμός (1914-1918) Εθνικός Συναγερμός Εθνοσυνέλευση ΕΚΚΑ Εκκλησιαστική Ιστορία ΕΛΑΣ Ελβετία ΕΛΔΥΚ Ελευθέριος Βενιζέλος Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Οικονομική Ιστορία Ελληνική Οικονομική κρίση Ελληνική Παιδεία Ελληνική Παλιγγενεσία (1821 - 1832) Ελληνική Παράδοση Έλληνικό Έθνος Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος Ελληνικός στρατός Ελληνισμός Ελληνισμός της Αμερικής Ελληνοτουρκικές σχέσεις Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897 Ελλήνων Πάσχα Εμμανουήλ Μπενάκης Εμμανουήλ Ξάνθος Εμμανουήλ Παπάς Εμμανουήλ Ρέπουλης Εμμανουήλ Ροϊδης Εμμανουήλ Τομπάζης Εμμανουήλ Τσουδερός Εμπόριο Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) Ένωση Κέντρου ΕΟΚ ΕΟΚΑ Α΄ ΕΟΚΑ Β΄ Επανάσταση στο Γουδή Επανάσταση στο Γουδί Α΄ και Β΄ Βαλκανικός πόλεμος (1909-1914) Επέτειος Επίκουρος Επιτάφιος Ερατοσθένης Ερυθρός Σταυρός ΕΣΣΔ Ευάγγελος Αβέρωφ Ευάγγελος Λεμπέσης Ευεργέτες Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαικός Διαφωτισμός εφημερίδα "Καθημερινή" Η γυναίκα στην Ιστορία Η δίκη των "εξ" Ήθη και έθιμα Ηλίας Τσιριμώκος Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) Ήπειρος Ηράκλειτος Ηρακλής Θεσσαλονίκης Ηρόδοτος Θαλής ο ΜΙλήσιος Θέατρο Θεμιστοκλής Θεμιστοκλής Σοφούλης Θεόδωρος Δηλιγιάννης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Θεόδωρος Πάγκαλος Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος) Θεόδωρος Τουρκοβασίλης Θεόφιλος Καΐρης Θερμοπύλες Θεσσαλονίκη Θουκυδίδης Θράκη Θρασύβουλος Τσακαλώτος Θρησκεία Θωρηκτό Αβέρωφ Ι.Β.Δ. Ιαπωνία Ιατρική Ιερή Συμμαχία Ιερός Λόχος Ιλιάδα Ίμια Ιουλιανή κρίση του ΄65 Ιούλιος Βέρν Ιπποκράτης ο Κώος Ισλάμ Ισοκράτης Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος Ιστορία Ιστορία της Αλβανίας Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας Ιστορία της Κρήτης Ιστορία του Αθλητισμού Ιταλία Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης Ιωάννης Γκούρας Ιωάννης Δεμέστιχας Ιωάννης Καποδίστριας Ιωάννης Κωλέττης Ιωάννης Μακρυγιάννης Ιωάννης Μεταξάς Ιωάννης Παπακωνσταντίνου Ιωάννης Συκουτρής Ιωάννης Τσαγκαρίδης Ιωάννης Τσιμισκής Ιωάννινα Ίων Δραγούμης Ιωνική Επανάσταση Κ. Θ. Δημαράς Καθεστώς 21η Απριλίου 1967 Καλαμάτα Κανέλος Δεληγιάννης Καρλ Γιουνγκ Καρλ Μαρξ Κάρολος Παπούλιας Καρχηδόνα κατεχόμενα της Κύπρου Κατοχή Κατοχικά Δάνεια Κίμων ο Αθηναίος Κίνα Κίνημα του Ρομαντισμού κινηματογράφος Κινηματογράφος και Ιστορία Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.) Κολλυβάδες Κόμμα Φιλελευθέρων Κομμουνισμός Κομνηνός Πυρομάγλου Κοράνιο Κόρινθος Κορνήλιος Καστοριάδης Κουμουνδούρος - Τρικούπης - Θεοτόκης (1865-1909) Κύθηρα Κυπριακή Ιστορία Κυριάκος Κατσιμάνης Κύριλλος Λούκαρις Κωνσταντίνος Δεμερτζής Κωνσταντίνος Καβάφης Κωνσταντίνος Καναρης Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος) Κωνσταντίνος Λινάρδος Κωνσταντίνος Μανιαδάκης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος Σημίτης Κωνσταντίνος Σμολένσκι Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Κωνσταντίνος Φωτιάδης Κωνσταντινούπολη Κως Κώστας Βάρναλης Κώστας Περρίκος Κωστής Παλαμάς Κωστής Στεφανόπουλος ΛΑ.Ο.Σ Λαθρομετανάστευση Λαικό Κόμμα Λαμία Λατινική Αμερική Λεονίντ Τρότσκι Λέσβος Λέσχη Μπίντελμπεργκ Λεωνίδας Παρασκευόπουλος Λόγιος Ερμής Λόρδος Βύρων Λουτράκι Λύσανδρος Μαζική πολιτική προπαγάνδα Μάης ΄68 Μακάριος Μακεδονία Μακεδονικό Ζήτημα Μακεδονικός Αγώνας Μακεδονομάχοι Μάνη Μάο Τσε Τουνγκ Μαραθώνας Μάρκος Βαφειάδης Μάρκος Μπότσαρης Μάτζικερτ Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέγαρο Μαξίμου Μέγας Αλέξανδρος Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών Μέγας Θεοδόσιος Μέγας Κωνσταντίνος Μελέτης Βασιλείου Μεσαίωνας Μέση Ανατολή Μεσόγειος Μεσολόγγι Μεσοπόλεμος (1922-1941) Μεσσήνη Μεσσηνίας Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974) Μέττερνιχ Μίκης Θεοδωράκης Μίκης Πρωτοπαπαδάκης Μικρά Ασία μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή παρωδία δίκης και εκτέλεση των έξι (1918-1922) Μιλτιάδης ο Αθηναίος Μιλτιάδης Πορφυρογέννης Μιχαήλ Ψελλός Μνημείο μνημόνιο Μοροζίνι Μουσολίνι Μπενιζέλος Ρούφος Μυστικές υπηρεσίες ναζισμός Νάξος Ναπολέων Βοναπάρτης Ναπολέων Ζέρβας Ναυαρίνο Ναύπακτος Ναύπλιο Ναυτική Ιστορία Νέα Δημοκρατία Νεοκλής Σαρρής Νεότουρκοι Νικήτας Σταματελόπουλος Νικηφόρος Φωκάς Νικίας Νικόλαος Δημητρακόπουλος Νικόλαος Λεωτσάκος Νικόλαος Πλαστήρας Νικόλαος Πολίτης Νικόλαος Στράτος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καζαντζάκης Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Νικολούδης Νίτσε Ξάνθη Ξενοφών Οδυσσέας Ανδρούτσος Οδυσσέας Ελύτης Οδυσσέας Ιάλεμος Οδύσσεια Οθωμανική Αυτοκρατορία Οθωνική περίοδος (1832-1864) Οικουμενικό Πατριαρχείο Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά ομάδα των "Ιαπώνων" Όμηρος ομοφυλοφιλία Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) Οργάνωση "Χ" Ορθοδοξία π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος ΠΑ. ΣΟ. Κ. Παγκόσμιος Ιστορία Παλαιών Πατρών Γερμανός Παναγής Τσαλδάρης Παναγιώτης Δαγκλής Παναγιώτης Δεμέστιχας Παναγιώτης Κανελλόπουλος Παναγιώτης Κονδύλης Πάνος Κορωναίος Πάτρα Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ Παύλος Γύπαρης Παύλος Κουντουριώτης Παύλος Μελάς Παυσανίας Παυσανίας Κατσώτας Παυσανίας ο περιηγητής ΠΕΑΝ Πειραιάς πειρατεία Πεισίστρατος Πελοποννησιακός πόλεμος Περικλής Περικλής Γιαννόπουλος Περικλής Δεληγιάννης Περιοδικά Ιστορίας Περσικοί πόλεμοι Πετρέλαια στο Αιγαίο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης Πέτρος Γαρουφαλιάς Πέτρος Μακρής - Στάϊκος Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης Πλάτων Πλούταρχος Ποίηση και αισθητική Πόλεμος των Μπόερς Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι πολιτική δολοφονία Πολιτική Ιστορία Πολωνία Πόντος Πρίγκιπας Ανδρέας προπαγάνδα πρόσφυγες προσωκρατικοί φιλόσοφοι Προτεινόμενα Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff Πύρρος της Ηπείρου Ραούφ Ντενκτας Ρήγας Παλαμίδης Ρήγας Φερραίος ριζοσπάστης Ρόδος Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Ρώμη Ρωμηοσύνη Ρωσία Ρωσικο κόμμα Σάββας Γκαλιμαρίδης Σάμος Σαντόρε Σανταρόζα Σαντορίνη ΣΚΑΪ Σκάκι Σκωτία Σόλων Σοφοκλής Βενιζέλος Σοφοκλής Δούσμανης Σπυρίδων Μαρκεζίνης Σπυρίδων Τρικούπης Σταλινισμός Σταυροφορίες Σταφιδικό Ζήτημα Στέφανος Δραγούμης Στέφανος Σαράφης Στέφανος Σκουλούδης Στέφανος Στεφανόπουλος Στράβων Στρατής Μυριβίλης Στρατιωτικά κινήματα Στρατιωτική Ιστορία Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη Στυλιανός Γονατάς Στυλιανός Χούτας Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ Συνθήκη της Λοζάννης Συνθήκη των Σεβρών συντάξεις ΣΥΡΙΖΑ Σύχρονη Ελληνική Ιστορία - Μεταπολίτευση (1974- ) Σωκράτης Σώματα Ασφαλείας Τα κείμενα του "φιλίστωρος" (Ι. Β. Δ.) Ταγίπ Ερντογάν Τάγματα ασφαλείας Τείχος του Βερολίνου τεκτονισμός Τέχνες Τεχνολογία το παιχνίδι στην Ιστορία Τοκογλυφία Τοπική Ιστορία Τουρκία Τουρκοκρατία (1453-1821) Τράπεζα της Ελλάδος Τράπεζες Τριπλή Κατοχή της Ελλαδος και Αντίσταση (1941-1944) Τριπολιτσά Τσαούς Αντών (Φωστερίδης) Ύδρα Υποβρύχιο Παπανικολής υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ Υφαλοκρυπίδα Φαίδων Γκιζίκης Φαλμεράγιερ Φανάρι Φασισμός Φιλελληνισμός Φιλία Φιλική Εταιρεία Φιλολογικά και άλλα δοκίμια Φιλοποίμην Φιλορθόδοξη Εταιρεία Φιλοσοφία Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας Φλωρεντία Φλώρινα Φραγκοκρατία Φωκίων Φωτογραφικό Οδοιπορικό Χαλκιδική Χαράλαμπος Κατσιμήτρος Χαράλαμπος Τσερούλης Χαράτσι Χαρίλαος Τρικούπης Χαρίλαος Φλωράκης Χάτι Χουμαγιούν Χίτλερ Χούντα Χρεοκοπία Χρηματιστήριο χριστιανικό ολοκαύτωμα Χριστόδουλος Τσιγάντες Χριστούγεννα Χριστόφορος Κολόμβος Χρυσόστομος Σμύρνης Χωροφυλακή Ψαρά ψυχολογία Ψυχρός Πόλεμος Articles in English CIA http://www.istorikathemata.com/ John Iatrides K.K.E. KGB Mεσσήνη Robert Bruce Slider William Wallas Winston Churchil
Εμφάνιση περισσότερων