Ο Μίμης Ανδρουλάκης, η πολυκομματική βουλή του 1936!! και η αποτυχία του δικομματισμού στα χρόνια του Μεσοπολέμου

Πολλές φορές όταν παρακολουθώ ειδήσεις απελπίζομαι με αυτά που βλέπω και ακούω. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο από όλα είναι ότι οι κυβερνήσεις τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργούν εκτός των πλαισίων των Νόμων και του Συντάγματος. Εκεί όμως που εξοργίζομαι είναι όταν ακούω πολιτικούς και "ανθρώπους του πνεύματος" να κακοποιούν την Ιστορική αλήθεια για να εκβιάσουν την συνείδηση του μέσου Έλληνα και μάλιστα πάνω σε ζητήματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και ποτέ δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης. Το νέο ατόπημα ανήκει στον κ. Μίμη Ανδρουλάκη, γνωστό πολιτικό, βουλευτή, πολυγραφότατο στοχαστή, στου οποίου τις παρουσιάσεις βιβλίων συνωστίζονται κάθε τόσο υπουργοί, καθηγητές πανεπιστημίου, τέως πρωθυπουργοί, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κτλ. Είπε λοιπόν ο Μίμης ότι επειδή η βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές του 1936 ήταν πολυκομματική, υπήρξε ασυνεννοησία, ακυβερνησία που οδήγησε στην δικτατορία και τελείωσε με την "δημοκρατικότατη" προειδοποίηση:«Χρειάζεται φρόνηση για να μην επαναληφθούν τα αποτελέσματα των εκλογών του 1936 που οδήγησαν στη Δικτατορία του Μεταξά». (εδώ όλες οι επίμαχες δηλώσεις).

Εν τάχει τι συνέβη εκείνη την περίοδο για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν. Μετά την Παλινόρθωση της Βασιλείας στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936 κατέβηκαν δύο συνασπισμοί κομμάτων (Φιλελεύθεροι, Λαϊκοί) και το ΚΚΕ. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ισόπαλο και το ΚΚΕ με μόλις 10 βουλευτές, είχε ρόλο ρυθμιστή καθώς με όποιον από τους δύο συμμαχούσε αυτός σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι Φιλελεύθεροι με τον Σοφούλη ήρθαν σε συνεννόηση με τους κομμουνιστές, υπέγραψαν το περίφημο σύμφωνο "Σοφούλη - Σκλάβαινα" με το οποίο τα δύο κόμματα
θα συνεργάζονταν και οι Φιλελεύθεροι αναλάμβαναν να υλοποιήσουν πτυχές του προγράμματος των κομμουνιστών όταν θα αναλάμβαναν την κυβέρνηση. Χάρις τις κομμουνιστικές ψήφους ο Σοφούλης
ο Γεώργιος εκφωνεί τον λόγο του Θρόνου στην βουλή, δίπλα του ο Δεμερτζής
εξελέγη πρόεδρος της Βουλής και ο Βασιλιάς ήταν υποχρεωμένος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Φιλελεύθερους. Τότε όμως ξεσηκώθηκε σάλος στον Τύπο αλλά και στο εσωτερικό των Φιλελευθέρων, και ο Σοφούλης δεν επισημοποίησε την συμφωνία.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος ευνοούσε μια συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά οι ιθύνοντες τους αδυνατούσαν να συνεννοηθούν καθώς ήταν οι εποχές του "δεύτερου Διχασμού". Τότε ο Βασιλιάς για να μην μείνει ακυβέρνητη η χώρα και σε συνεννόηση με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Δεμερτζή με υπουργό στρατιωτικών των Ιωάννη Μεταξά, γνωστό για τις αντικοινοβουλευτικές και αντιδημοκρατικές απόψεις του. Πριν εμφανιστεί στην βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης, ο Δεμερτζής πέθανε και εμφανίστηκε στην βουλή ως Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Μεταξάς για να παρουσιάσει τις προγραμματικές του δηλώσεις και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Τα δύο κόμματα έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης τον Μεταξά, τον οποίο καταψήφισαν μόνο οι Κομμουνιστές και οι Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Καφαντάρης και Γεώργιος Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ανάδειξη του μέταξά σε πρωθυπουργό ευνόησαν κυρίως οι Φιλελεύθεροι και ο εξόριστος στην Γαλλία από το κίνημα του 1935, Ελευθέριος Βενιζέλος. Η βουλή έκλεισε για έξι μήνες και λίγους μήνες μετά, με πρόσχημα τα σοβαρά επεισόδια του Μαΐου στην Θεσσαλονίκη και τον "κομμουνιστικό κίνδυνο", ο Μεταξάς στις 4 Αυγούστου κήρυξε την δικτατορία του.

Όπως είναι φανερό, στην αφήγηση αυτή δεν υπάρχουν ούτε πολυκομματικές βουλές, ούτε κακός λύκος ούτε σταχτοπούτα. Οι ψηφοφόροι της εποχής υπερψήφισαν μαζικά τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ οι κομμουνιστές εξασφάλισαν πολύ λίγους βουλευτές, άρα το Ιστορικό παράδειγμα Ανδρουλάκη επιβεβαιώνει την ακριβώς αντίθετη θέση: αν ο κόσμος ψηφίσει δικομματισμό θα οδηγηθεί στην δικτατορία. Το 1936 η Ελλάδα διολίσθησε σε δικτατορία επειδή τα δύο βασικά αστικά κόμματα αδυνατούσαν να συνεννοηθούν και υπερψήφισαν στην Βουλή πολιτικό που δεν έκρυβε τις προθέσεις
Ο Ιωάννης Μεταξάς με μέλη της πρώτης κυβερνήσεως του
του και τις δικτατορικές διαθέσεις του. Έτσι και αλλιώς τα δύο κόμματα είχαν συνεργαστεί στενά με τον στρατό κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου σε μια σειρά στρατιωτικά πραξικοπήματα (9 τον αριθμό) έχοντας υπονομεύσει και εξευτελίσει κάθε έννοια κοινοβουλευτικής και δημοκρατικής νομιμότητας.

Αρκετά λοιπόν με τους εκφοβισμούς και τους εκβιασμούς στους Έλληνες πολίτες. Αφού κατάφεραν οι ανίκανοι με τις ισχυρές μονοκομματικές τους κυβερνήσεις να καταστρέψουν πλήρως την Ελλάδα οικονομικά αλλά κυρίως ηθικά, μας απειλούν κιόλας μην τύχει και δεν ψηφίσουμε τους ίδιους, τα παιδιά τους και τους ευνοούμενους τους. Ακόμη και έτσι αν είναι τουλάχιστον ας αφήσουν ήσυχη την Ιστορία και να πάψουν να κρύβονται πίσω από τέτοια Ιστορικά ψεύδη. Μας αρκεί που έχουν διαστρεβλώσει κάθε έννοια δημοκρατίας, αλήθειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ας γλυτώσει τουλάχιστον η Ιστορία....

Ι. Β. Δ.

Σχόλια

 1. ΦΙΛΗΣΤΩΡ ΤΑ ΛΕΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΣΟΥ ΧΩ ΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΚΑΙ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΣ ΛΕΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΤΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΝ ΚΑΡΚΕΚΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά αυτός ο γελοίος ο ανδρουλάκης δεν έχει τσίπα;
  Δεν ντρέπεται με αυτά που γράφει και λέει;
  Τόσο γελοιότητα για μια καρεκλίτσα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82_1936

  ayto ti einai??????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 1 Κόμμα Φιλελευθέρων Θεμιστοκλής Σοφούλης 474,651 37,26 126
  2 Λαϊκό Κόμμα Παναγής Τσαλδάρης 281,597 22,10 72
  3 Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωσις 253,384 19,89 60
  α) Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα Γεώργιος Κονδύλης - - -
  β) Εθνικό Λαϊκό Κόμμα Ιωάννης Θεοτόκης - - -
  γ) Κόμμα Ανεξάρτητων Λαϊκού Κόμματος Ιωάννης Ράλλης - - -
  4 Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) Νικόλαος Πλουμπίδης 73,411 5,76 15
  5 Δημοκρατικός Συνασπισμός - 53,693 4,21 7
  α) Προοδευτικό Κόμμα Γεώργιος Καφαντάρης - - -
  β) Δημοκρατικό Κόμμα Γεώργιος Παπανδρέου - - -
  γ) Αγροτικόν Εργατικόν Κόμμα Αλέξανδρος Παπαναστασίου - - -
  6 Κόμμα Ελευθεροφρόνων Ιωάννης Μεταξάς 50,137 3,94 7
  7 Μεταρρυθμιστικό Εθνικό Κόμμα Σωτήριος Γκοτζαμάνης 17,822 1,40 4
  8 Παλιοδημοκρατική Ένωση Κρήτης Νικόλαος Κουσουρελάκης 13,762 1,08 3
  9 Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος Ιωάννης Σοφιανόπουλος 13,006 1,02 1
  10 Αγροτικό Δημοκρατικό Κόμμα Αλέξανδρος Μυλωνάς 12,333 0,97 4
  11 Εθνικό Ενωτικό Κόμμα Παναγιώτης Κανελλόπουλος 9,870 0,77 0
  12 Κομμουνιστικό Αρχειομαρξιστικό Κόμμα Χαρ. Αλεξόπουλος 1,148 0,09 0
  13 Εθνική Ένωσις "Ελλάς" Κλ. Παπανικολάου 505 0,04 0
  14 Κομουνιστικόν Διεθνικόν Κόμμα Α. Γιαννακούλης 196 0,02 0
  15 Συνασπισμού Ανεξάρτητων υποψηφίων - 11,178 0,88 1
  16 Λοιποί- Μεμονωμένοι υποψήφιοι - 7,209 0,57 0
  Έγκυρες ψήφοι 1,274,002 100,00 300
  Άκυρα λευκά 4,083
  Σύνολο 1,278,085

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. σύνολο αντιβενιζελικής παράταξης 47,33% και 143 έδρες.

  σύνολο βενιζελικής παράταξης 43,86% και 141 έδρες.

  ΚΚΕ 5,76% και 15 έδρες.

  Αγροτικοί (Σοφιανόπουλος) 1 έδρα.

  σύνολο 300 έδρες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ε, αν τα προσθετεις εχεις δικιο... με την ιδια λογικη,
  ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΟΙ 299 ΕΔΡΕΣ
  ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ (ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ) 1 ΕΔΡΑ
  ΕΠΙΣΗΣ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ?)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν τα προσθέτω εγώ, τα προσθέτουν σε όλα τα Ιστορικά βιβλία που έχουν γραφτεί για το θέμα.
  Θα αναφέρω τα δυο κλασσικότερα:
  αντιγράφω από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους τόμος ΙΕ σελ 374 "..Οι εκλογές όπως προαναφέρθηκε οδήγησαν στην ισοψηφία των δύο παρατάξεων στην βουλή. 143 έδρες οι αντιβενιζελικοί και 142 οι βενιζελικοί. Η ισοψηφία των δύο παρατάξεων και η αδυναμία της καθεμιάς να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση είχε σοβαρές συνέπειες. Οι κομμουνιστές με 15 έδρες έγιναν οι ρυθμιστές της καταστάσεως..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ανωνυμε "βικιπαιδιστη"(κατα το εγκυκλοπαιδιστης), μην αυτογελοιοποιησε!! Προφανως και υπηρξε πολωση μεταξυ βενιζελικων και αντιβενιζελικων σε αυτες τις εκλογες και θα το ηξερες αν γνωριζες εστω και τα στοιχειωδη σχετικα με ελληνικη πολιτικη ιστορια, δηλαδη ποιοι ηταν ολοι αυτοι, των οποιων τα ονοματα αραδιαζεις(Τσαλδαρης, κονδυλης, Σοφουλης, Σοφιανοπουλος κλπ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Για μία ακόμη φορά τα κείμενα που αναρτούνται από τον "φιλίστορα" παρουσιάζουν την ιστορία μέσα από το προσωπικό ιδεολογικό πρίσμα του γράφοντος.

  Ειλικρινά έχω κουραστεί και εγκαταλείψει την τακτική ανάγνωση της ιστοσελίδας σου (κρίμα γιατί στην αρχή είχα χαρεί με την πρωτοβουλία αυτή). Όμως εξακολουθείς και μου στέλνεις email και με υποχρεώνεις να ασχολούμαι με την "ιστορία" σου. Επιτέλους ή σοβαρέψου ή διέγραψέ με. Όταν όμως προωθείς ανακρίβεις και αναλήθειες είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω.

  Από την μιά γράφεις "η προσπάθεια αυτή κινείται προς την ανίχνευση και την στοιχειοθέτηση μιας ιστορικής θεώρησης απαλλαγμένης από φορμαλισμούς και λοιπά Μαρξιστικά απωθημένα που ταλανίζουν την Ελληνική Επιστήμη" από την άλλη δεν κάνεις τίποτα άλλο από το αναπαράγεις τα συνηθισμένα αριστερά στερεότυπα.

  Με κίνδυνο να χαρακτηριστώ και εγώ "ακροδεξιός, χουντικός, συντηρητικός", κλπ. ένα θέλω να σε ρωτήσω: Η αναφορά με κόκκινα μάλιστα γράμματα (τι σύμπτωσις) για τον Ι. Μεταξά " γνωστό για τις αντικοινοβουλευτικές και αντιδημοκρατικές απόψεις του." υποτίθεται ότι αποτελεί απόδειξη για αυτά που γράφεις; Οι δε παραθέσεις υποτίθεται ότι προέρχονται από αντικειμενικές πηγές και μάλιστα αναφέρονται ακριβώς στην "αποστροφή" του Μεταξά για τον κοινοβουλευτισμό; Αυτά είναι αστεία πράγματα, επιτέλους λίγη σοβαρότης.

  Ειλικρινά έλεος βρε ΙΒΔ. Δεν χρειάζεσαι να κρύβεσαι πίσω από καλλιτεχνικά ψευδώνυμα και αρχικά ονομάτων. Μπορούμε να αντιληφθούμε ποιός είσαι και τι ρόλο παίζεις.

  Όσοι έχουν πραγματικά διαβάσει και μελετήσει εις βάθος ελληνική ιστορία δεν έχουν ανάγκη την "βοήθειά" σου.

  Ο Ι. Μεταξάς μπορεί να παρουσιάζεται από την αριστερά και τους δήθεν προοδευτικούς ως χουντικός, αντιδημοκράτης και αντικοινοβουλευτικός, στην πραγματικότητα όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

  Αρκει να διαβάσεις τα απομνημονεύματά του για αντιληφθείς ότι Μεταξάς πίστευε στον κοινοβουλευτισμό, απλά την δεδομένη στιγμή που η τύχη του έδωσε την εξουσία είχε την διορατικότητα να δει ότι η πραγματική Δημοκρατία κινδύνευε από το "δημοκρατικό" ΚΚΕ και κυρίως την ντομπροσύνη και αποφασιστικότητα να κάνει ό,τι έπρεπε να κάνει για την πατρίδα του ώστε η Ελλάδα στα πρόθυρα ενός παγκοσμίου πολέμου να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων και όχι τις ιδεοληψίες των τότε σοβιετοκινούμενων ανταρτών του ΚΚΕ.

  Περιέργως από τα κείμενά σου απουσιάζει το γεγονός ότι ο Μεταξάς αφού πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή ζήτησε άδεια από τον τότε Βασιλέα, όχι να κάνει δικτατορία αλλά να αναστείλει ορισμένα άρθρα του συντάγματος και μάλιστα με πολύ συγκεκριμένα και δικαιολογημένα επιχειρήματα.

  Συνεπώς μπορείς εσύ και οι φίλοι σου οι αριστεροί να λέτε ότι θέλετε. Ο Μεταξάς μεταξύ του χάους και της "δικτατορίας" που όμως κατοχύρωσε ένα σωρό λαϊκές κατακτήσεις, δικαιώματα και θεσμούς που ισχύουν μέχρι και σήμερα, διάλεξε, ναι, την "δικτατορία" του.

  Σε πληροφορώ ότι εγώ μετά από πολύ προσεκτική και αντικειμενική μελέτη της ιστορίας εκείνης της εποχής, είμαι -προσωπικά- πολύ ευτυχής που την δεδομένη στιγμή η πολιτική κρίση του Ι. Μεταξά ήταν η καλύτερη δυνατή.

  Αλλά βέβαια εγώ είμαι μάλλον "ακροδεξιός, χουντικός, συντηρητικός" κλπ.

  --

  Συνέχισε, πάντως, αν μη τι άλλο τα κείμενά σου είναι διασκεδαστικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. E, όχι και αριστερός προπαγανδιστής ο Φιλίστωρ ρε ανώνυμε. Τι άλλο θα ακούσουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ο δηθεν γνωστης ιστοριας "χωρις ονομα", προσπαθει να μας πεισει οτι ο Μεταξας δεν ηταν αντικοινοβουλευτικος , κανοντας το ασπρο μαυρο και επικαλειται τα "απομνημονευματα" του(προφανως εννοει το ημερολογιο...)!! Μα τι να πω? Ειτε προσβαλει τη νοημοσυνη μας, ειτε δεν εχει καθολου νοημοσυνη! Για να ξακαθαρισουμε τα πραγματα, δεν ειμαι καθολου κατα του Μεταξα, ουτε κατα του κοινοβουλευτισμου του!! Αλλα μια απλη αναγνωση του Ημερολογιου του(ειτε την περιοδο της εξοριας του στην Κορσικη, ειτε κατα την περιοδο της 4ης Αυγουστου), και των λογων τους οποιους εβγαλε ως πρωθυπουργος, πειθουν για τον αντικονινοβουλευτισμο του, καθως και για το γεγονος οτι ηθελε τη μονιμοτητα του καθεστωτος του, εχοντας αρχικα ως προτυπο για μελλοντικη εξελιξη του καθεστωτος, τη σωματειακη οργανωση(γνωριζει αραγε τον ορο αυτον, ο "χωρις ονομα" και ποια κρατη το εφηρμοσαν?)κι εν τελει το "σχεδιο πολιτευματος" που παρεδοσε το 1940, ηταν ενα ειδος συνταγματικης μοναρχιας(τυπου 19ου αιωνα) με καποια λιγα δημοκρατικα στοιχεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. «Χρειάζεται φρόνηση για να μην επαναληφθούν τα αποτελέσματα των εκλογών του 1936 που οδήγησαν στη Δικτατορία του Μεταξά»

  Aν ήταν να οδηγηθούμε σε μία δικτατορία σαν του Μεταξά, μακάρι να επαναληφθούν τα αποτελέσματα των εκλογών του 1936!! Αλλά δεν υπάρχει Μεταξάς, δυστυχώς, ή εγώ τουλάχιστον δεν τον βλέπω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ Χωρίς Όνομα

  >Αρκει να διαβάσεις τα απομνημονεύματά του για αντιληφθείς ότι Μεταξάς πίστευε στον κοινοβουλευτισμό<

  Εσύ πάντως είναι βέβαιο ότι δεν έχεις διαβάσει τα "απομνημονεύματα" (Ημερολόγιο το λένε, ή τετράδια σημειώσεων, όπως τα έλεγε ο ίδιος) του Μεταξά, διαφορετικά θα είχες δει και τούτο:

  "Aς εξετάσουμε καλά-καλά τι θα πει Δημοκρατία στην Αμερική και εις τας Δυτικάς Δυνάμεις, βρίσκουμε ότι πρόκειται περί του Φιλελευθερισμού, δηλαδή του Κοινοβουλευτικού Λιμπεριαλισμού. Γιατί αλλοιώς τι εννοούμε ως Δημοκρατία; Αλλοιώς Δημοκρατία είναι και η Γερμανία και η Ρωσία και η Ιταλία ακόμα. Αυτή λοιπόν η Δημοκρατία – ή Democracy – είναι το παιδί του Καπιταλισμού. Είναι όργανο με το οποίο ο Καπιταλισμός κυριαρχεί πάνω στην λαϊκή μάζα. Είναι όργανο με το οποίο κατορθώνει ο Καπιταλισμός να παριστάνει τη θέλησή του ως λαϊκή βούληση." (Ιανουάριος του 1940)

  Aν όντως θέλεις να μάθεις περισσότερα, μπορείς να περιηγηθείς την εξαιρετική ιστοσελίδα της κ. Ιωάννας Φωκά - Μεταξά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. προς "χωρίς όνομα",

  Πρώτα από όλα δεν είναι αναγκαστικό να με διαβάζεις. Επίσης μπορείς να μου δώσεις την ηλ. σου διεύθυνση για να σε διαγράψω από την λίστα των φιλικών blogs στα οποία στέλνω newsletter 3 η 4 φορές τον μήνα και τα περισσότερα μου κάνουν την τιλή να αναδημοσιεύουν τα άρθρα μου.

  Οι θέσεις μου για τον Ιωάννη Μεταξά έχουν διατυπωθεί ευκρινώς σε πολλά σχετικά μου άρθρα. Το ότι δεν έχω μαρξιστικά απωθημένα δεν σημαίνει ότι έχω άλλου είδους.
  Το να είσαι υπέρ του Μεταξά η να τον θαυμάζεις, δεν σημαίνει ότι δεν οφείλεις να στέκεσαι κριτικά απέναντι του. Δεν θα προσπαθούσα να κατεδαφίσω έναν αριστεριστικό αμυντορισμό με έναν δεξιό. Αυτός που θα έκανε κάτι τέτοιο άλλωστε, θα παρείχε ακριβώς κακές υπηρεσίες στον σκοπό που υποτίθεται ότι θέλει να εξυπηρετήσει. Εγώ είμαι φίλος της αληθινής Ελληνικής Ιστορίας. Ως τέτοιος λοιπόν, ποτέ δεν θα απέκρυπτα η θα συσκότιζα πτυχές της Ιστορίας για να ευνοήσω πολιτικές ιδεολογίες η κόμματα.

  Τα επιχειρήματα σου για δήθεν δημοκρατική τοποθέτηση του Ιωάννη Μεταξά, κατά την γνώμη μου, δεν αξίζουν προσοχής, ανάλυσης και ανταπάντησης. Ο Μεταξάς μετά το 1932 είχε δηλώσεις δημοσίως δεκάδες φορές ότι είναι κατά του κοινοβουλευτισμού. Η δικτατορία του επίσης είχε κάποια φασιστικά χαρακτηριστικά.

  Πάντως, αν θέλεις την γνώμη μου, διάβαζε με προσοχή το www.istorikathemata.com. Επειδή μου μοιάζεις για νέος άνθρωπος από τον συναισθηματικό και αυθόρμητο τρόπο που γράφεις, σου συνιστώ να συχνάζεις και να με διαβάζεις. Δεν θα χάσεις....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αν ο Ανδρουλάκης είναι στοχαστής-όπως γράφεις-εγώ είμαι αστροναύτης!! Από τέτοιους στοχαστές φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Στοχαστές που ταυτίζονται απόλυτα με την ύλη, στην πράξη φυσικά, δεν είναι άξιοι λόγου. Ένα μιντικό κατασκεύασμα μέτριων δυνατοτήτων. Τίποτα παραπάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Συγνώμη αλλά παραποιείς αυτό που είπε ο Ανδρουλάκης. Με το οποίο βέβαια δεν συμφωνώ -δεν πιστεύω οτι κινδυνεύει η δημοκρατία μας- αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
  Ο Ανδρουλάκης ουσιαστικά είπε οτι η πολυδιάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων θυμίζει την πολυδιάσπαση του '36, Βενιζελικών και Φιλοβασιλικών. Αυτό εννοούσε και απορώ πως δεν το καταλαβαίνεις. Εγώ παρόλα αυτά διαφωνώ μαζί του. Καμία σχέση οι τότε συνθήκες με τις σημερινές. Επίσης επειδή έχει ξαναφερθεί στο συγκεκριμένο παράδειγμα και τον έχω ακούσει έχει αναφέρει τα γεγονότα που οδήγησαν στην 4η Αυγούστου περίπου όπως κι εσύ. Και λέω περίπου γιατί δεν ανέφερε τόσες λεπτομέρειες. Αυτά φιλικά πάντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Στην βουλή του 1936 δεν υπήρξε καμία πολυδιάσπαση βενιζελικών και βασιλικών.

  Πραγματικά η σχετική βιβλιογραφία είναι κατηγορηματική επί αυτού και δεν έχω διαβάσει ούτε μια ανάλυση που λέει αυτό που λέει ο Ανδρουλάκης. Αντί αυτών όμως, θα σε ρωτήσω κάτι άλλο το οποίο ελπίζω να σε πείσει.

  Αν όλα τα κόμματα μεταξύ τους που εκλέχτηκαν στην βουλή εκείνη ήταν ανεξάρτητα και δεν ήταν σε δύο μεγάλα στρατόπεδα τότε γιατί ο Σοφούλης και οι Λαικοί επεδίωκαν την ψήφο των κομμουνιστών(126+15=141);
  Η πως εκλέχτηκε ο Σοφούλης πρόεδρος βουλής μόνο με την ψήφο των κομμουνιστών αν δεν τον στήριζαν και οι υπόλοιποι βενιζελικοί κομματάρχες;

  Τα αίτια της τελικής επικράτησης της 4η αυγούστου ήταν άλλα και όχι η πολυδιάσπαση των μεγάλων κομμάτων(συν)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Σχηματικά τα αίτια που οδήγησαν τον κοινοβουλευτισμό στην αυτοκτονία της 4ης Αυγούστου είναι:
  1. το τερτίπι της κάλπης να αναδειχθούν ισόπαλοι δύο τόσο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί
  2.Το ΚΚΕ ως πολιτικός ρυθμιστικός παράγων, πράγμα πρωτοφανές και απαράδεκτο για τα πολιτικά ήθη της εποχής
  3. Η αποτυχία των δύο παρατάξεων να συμβιβαστούν και να συγκυβερνήσουν παρά τις προσπάθειες του Βασιλιά
  4. Η ανεξήγητη αφέλεια των Βενιζελικών να στηρίξουν τον Μεταξά!
  5. Η συνεχής υπονόμευση της δημοκρατίας από όλους ανεξαιρέτως τους βασικούς πολιτικούς αρχηγούς καθ΄ όλη την διάρκεια του Μεσοπολέμου
  6. Ο αιφνίδιος θάνατος πολλών πολιτικών προσωπικοτήτων μέσα στο 1936
  7. Το παγκόσμιο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι που ευνοούσε τις δικτατορίες
  8. Σαν αφορμή και μόνο, τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 1936.

  Στα παραπάνω δεν θα βρεις κάτι για πολυδιάσπαση γιατί απλώς αυτή δεν υπήρχε ως αίτιο (βασικά δεν υπήρχε με οποιαδήποτε μορφή).

  Ως άνθρωπος που ασχολείται με την Ιστορία, ήταν υποχρέωση μου να καταγγείλω το άτοπο των ισχυρισμών του κ. Ανδρουλάκη. Αν τελικώς έρθει μια δικτατορία στην Ελλάδα δεν θα έρθει επειδή ο Ελληνικός λαός ψήφισε Τσίπρα και Καμμένο.

  Θα έρθει γιατί αυτοί που διαχειρίστηκαν τις τύχες του τόπου τόσα χρόνια όχι μόνο απέτυχαν, αλλά κατέστρεψαν και όλες τις ηθικές υποδομές του τόπου που του είναι απαραίτητες για να ανακάμψει.

  Ας πάψουν λοιπόν να κρύβονται πίσω από ψευτιές και εκβιασμούς κάθε είδους (χρησιμοποιώντας ακόμη και την Ιστορία).

  υ.γ. Το ύφος μου δεν έχει να κάνει με την παρέμβαση σου φίλε ανώνυμε που την θεωρώ εποικοδομητική....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ενας ακομα σημαντικος λογος που οδηγησε στη μεταβολη της 4ης Αυγουστου, ηταν και ο διαφαινομενος κινδυνος, νεου παγκοσμιου πολεμου! Ο Μεταξας ηθελε να εξοπλισει τη χωρα και κυριως να υπαρξει ισχυρη πειθαρχια και μονολιθικοτητα, ωστε να αποφευχθει ενας νεος Εθνικος Διχασμος(τον οποιο ο Μεταξας οχι απλα εζησε, αλλα πρωταγωνιστησε και ειδε τα καταστροφικα του αποτελεσματα...)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Πολύ σωστο το αρθρο. Παραμυθαδες οι Αριστεροι, πλαστογραφοι της Ελληνικης Ιστοριας. Ασε που ο Ελ. Βενιζελος ηταν λυσσαλεος αντικομμουνιστης.
  Εγω ειμαι βενιζελικος, αλλα λεω την αληθεια.
  Το 1936 η βενιζελικη παραταξη οφειλε να συμπραξει εξαρχης και με ολη της την καρδια με τους αντιβενιζελικους, που ηταν και αυτοι Εθνικη Παραταξη, και όχι να αρχισει τις συνεννοησεις με το ΚΚΕ.
  Μηπως όμως και εμεις σημερα πρεπει να κανουμε αυτό που δεν ειχαν τη σοφια να κανουν οι παραταξεις το 1936; Να ενωθουν το Πατριωτικο κεντρο και η Λαϊκη Δεξια, δηλαδη οι απογονοι βενιζελικων και αντιβενιζελικων, σε μια ενιαια Εθνικη Παραταξη, εναντιον της Αριστερας, και εναντιον της χαζοχαρουμενης δηθεν «ευρωπαϊκης» νεοδεξιας.
  Αν αυτό δεν είναι εφικτο, ε τοτε ναι, ας ελθει ενας Μπαρμπα-Γιαννης Μεταξας, όπως τοτε, να μας βαλλει επιτελους σε ταξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Γιατί απαιτείται τόλμη μέχρι να σκεφτεί κάποιος ότι "η διολίσθηση προς τη δημοκρατία" μπορεί να είναι το ίδιο ή χειρότερη για ένα έθνος από την "διολίσθηση προς την δικτατορία"; Ή μήπως βλέπετε το σήμερα σαν κάτι που "έτυχε" και όχι σαν κάτι που μεθοδεύτηκε μέσω Καραμανλη-Παπανδρέου-Μητσοτάκη-Σημίτη-Καραμανλή-Παπανδρέου-Παπαδήμου-Σαμαρά.. κ.ο.κ.; Ή μήπως καταλογίζετε πλήρεις ευθύνες στα μικρά παιδιά σας και στους έφηβους για τις πράξεις τους;

  Υπάρχει ένα γενικότερο θέμα στην βάση της συζήτησης, που δεν εντοπίζεται (ο Χωρίς όνομα, μίλησε έμμεσα για την ανουσιότητα των χαρακτηρισμών). Είναι η προκατάληψη που εννοεί ως κάτι θετικό την δημοκρατία και ως αρνητικό την δικτατορία. Αυτοί είναι καθαρά θεωρητικοί, κυρίως όμως, ψυχολογικοί ορισμοί που έχουν επιβληθεί -ας μην σκαλίσουμε τώρα το από ποιους- και οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με την αντικειμενικότητα η οποία λέει:
  Δεν έχει σημασία πόσοι ασκούν την εξουσία, αλλά ποιους σκοπούς επιδιώκουν. Άρα η νομιμοποίηση μέσω μιας πλειοψηφίας (ας πούμε) που ξεγελάστηκε, εκβιάστηκε, χρηματίστηκε, έχει κάποια σημασία άλλη απ’ αυτή που λέει η περιγραφή της;

  Στην παρανόηση αυτή βασίζεται όχι μόνον η παράνοια του Ανδρουλάκη, αλλά και κάθε είδους γενίκευση που παραβλέπει εκτός από τα προηγούμενα και άλλα σημαντικά στοιχεία: τι θετικό νόημα έχει μια δημοκρατία στην οποία διαλέγω από προεπιλεγμένα; τι θετικό νόημα έχει μια δημοκρατία που αποτελείται από μικρές, ιδιοτελείς δικτατορίες; (φασιστικά κόμματα είναι το σωστότερο) τι θετικό νόημα έχει μια δημοκρατία στην οποία υπάρχει υπερσυγκέντρωση εξουσίας για το κακό και όχι για το καλό; (όπως αποδεικνύει η ιστορία μη παραποιημένων γεγονότων). Αυτά ως ελάχιστα, για να μην πιάσουμε άλλα θέματα όπως τον εκλογικό νόμο, τις "δημοσκοπήσεις", τον κανονισμό της Βουλής, την Συνταγματικά κατοχυρωμένη ανισότητα που καλεί συνεχώς τον Σεγιές, τον Σαιν-Σιμόν και τον Ροβεσπιέρο για "διορθώσεις". Άλλωστε η μεταπήδηση βουλευτών από κόμμα σε κόμμα δεν είναι μόνον κριτήριο της ιδιοτέλειας, αλλά και ένδειξη ότι οι "ιδεολογίες" μόνον σοβαρό υπόβαθρο και διαφορές δεν έχουν.

  Εκτός κι αν πιστεύει κάποιος ότι χρήμα-κόμμα-βουλή-δικαιοσύνη-ενημέρωση είναι όχι απλώς μη συγκοινωνούντα δοχεία, αλλά κτήμα ενός και μόνο παρασκηνιακού παράγοντα.

  Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ερευνηθεί μήπως και ιστορικά η νεότερη, δυτική κοινοβουλευτική μοναρχία / δημοκρατία είναι δόλια εκ κατασκευής, κάτι για το οποίο υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις. Ιστορικοί είστε λίγο-πολύ, θα το προσέξατε. Στην περίπτωση αυτής της συζήτησης, Μεταξάς, Βενιζέλος και ΚΚΕ ήταν τρεις πόλοι; Μπορεί να έρθει "δικτατορία" σήμερα; Στο σχήμα ναι. Αλλά όταν λέμε την λέξη, εννοούμε "αρχή του ενός" ή "αρχή του κακού";

  Και αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θέλει προσοχή ως προς τα συμπεράσματα. Η ανατροπή μιας τέτοιας δημοκρατίας και η αντικατάστασή της από συγκεντρωτική εξουσία που στοχεύει στο "δανείζεσθαι" και στο "ελάχιστα αξίζουμε μπροστά στην προοδευμένη Δύση", κανένα πρόβλημα δεν θα λύσει. Θα πρέπει να κατανοήσει κάποιος τον στόχο και να τον ξεχωρίσει από το μέσο. Εκεί βοηθάει η ιστορία που περιέχει λιγότερη προπαγάνδα και περισσότερες αλήθειες.

  Μπλογκ όπως αυτό είναι απολύτως χρήσιμα και ο πυρήνας της ένστασης του Χωρίς Όνομα μπορεί κάλλιστα να γυρίσει μπούμεραγκ, αφού η διαμαρτυρία του για το γραμματοκιβώτιό του -όπως εκφράστηκε- είναι ιδιωτικό και όχι δημόσιο θέμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ποτέ δεν υποστήριξα ότι σήμερα χρειάζεται μια δικτατορία όπως επί Μεταξά.

  Από την άλλη θεωρώ σκέτο λαϊκισμό ότι την εποχή εκείνη ο Μεταξάς ήταν ο κακός δικτάτορας και οι υπόλοιποι πολιτικοί άψογοι κοινοβουλευτικοί δημοκράτες. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.

  Ο Κονδύλης και ο Πλαστήρας υποστήριζαν ανοιχτά εξωκοινοβουλευτικές λύσεις, το ίδιο και ο ίδιος ο Βενιζέλος ο οποίος άλλωστε οργάνωσε και το κίνημα του 1935. Και το ΚΚΕ εξωκοινοβουλευτική λύση απεργαζόταν.Ακόμη και ο Παπαναστασίου είχε στηριχτεί ανοιχτά στον στρατό για την επιβολή της Α΄ Ελληνικής δημοκρατίας. Έτσι ο Μεταξάς ως δικτάτωρ δεν φύτρωσε, απλώς υπερίσχυσε όλων των άλλων η ευνοήθηκε από την συγκυρία αν θέλετε. Και μην ξεχνάμε ότι ο Μεταξάς είχε την εκτίμηση και των πιο ακραίων πολιτικών αντιπάλων του (ούτε του Βενιζέλου εξαιρουμένου). Αλλά και ο απλός κόσμος που δεν τον αγάπησε ποτέ, τον σεβόταν ως μια σταθερή αξία στο πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής του.

  Σήμερα όμως η πολιτική κουλτούρα του μέσου Έλληνα είναι εντελώς διαφορετική και κάθε παρόμοια προσπάθεια θα στεφόταν από άμεση αποτυχία η και γελοιοποίηση.

  Για την χαμηλή ποιότητα της δημοκρατίας μας θα συμφωνήσω απολύτως. Κατά την γνώμη μου ο κατακερματισμός των κομμάτων σήμερα ακριβώς υπηρετεί τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων (ούτε του πιο ακραίου εξαιρουμένου) γνωρίζουν (η υποψιάζονται βάσιμα) ότι παίζουν έναν θετικό ρόλο στο παιχνίδι διατήρησης του υφιστάμενου πολιτικού κατεστημένου, αλλά ο καθένας συνεχίζει για τους δικούς του λόγους (ματαιοδοξία, χρήμα, αφέλεια, πίστη στο ιδανικό κτλ)

  Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σήμερα το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ιδεολογικό η πολιτικό η κομματικό, αλλά πρωτίστως πρόβλημα προσώπων. Όλοι οι -ίσμοί που πλασάρονται απαντούν μόνο σε τμήμα των προβλημάτων των Ελλήνων, άρα ποτέ δεν θα μπορούν να συνθέσουν μια λύση που θα είναι πλειοψηφική.

  Η λύση μπορεί να προέλθει μόνο από μια ομάδα (αγνώστων) ανθρώπων εντελώς η μερικώς ακομμάτιστων που θα συνεννοηθούν μεταξύ τους και θα τους εκλέξουμε αδιαφορώντας εντελώς για την γνώμη των ΜΜΕ και των υπολοίπων παραγόντων για αυτούς.

  Δεν έχει απολύτως καμία σημασία τι θα πρεσβεύουν η τι θα λένε. Το μυστικό είναι να μην έχουν απολύτως καμία σχέση με όλο αυτόν τον βούρκο που ζούμε ως πολιτική ζωή σήμερα και να σπάσουν τον φαύλο κύκλο αναπαραγωγής του. Η επιτυχία η αποτυχία τους σε πραγματικά μεγέθη και αποτελέσματα είναι εντελώς δευτερεύουσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας