ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ (σύντομος βιογραφία)

Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης γεννήθηκε το 1860 στο Βαθύ Σάμου. Αρχικά σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με ανώτερες σπουδές Αρχαιολογίας στην Γερμανία. Συμμετείχε σε αρκετές ανασκαφές στην Ελλάδα με κυριότερη αυτή της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου είχε τεθεί επικεφαλής. Στην πολιτική εισέρχεται όταν το 1900 επιστρέφει στην Τουρκοκρατούμενη γενέτειρα του Σάμο και χάρις τις φιλελεύθερες και ριζοσπαστικές του ιδέες, εκλέχθηκε αντιπρόσωπος στο συμβούλιο του νησιού, σε ένα θεσμό αυτοδιοίκησης που μαζί με άλλα προνόμια είχαν δοθεί από την Πύλη το 1832 ως αντίδωρο για την παραμονή της Σάμου υπό την επικυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Σοφούλης ως νέος πολιτικός απαίτησε από τις Οθωμανικές Αρχές, την πλήρη και κατά γράμμα εφαρμογή της οργανικής διατάξεως του 1832, με ταυτόχρονη παροχή και νέων πολιτικών ελευθεριών στην Σάμο. Ο Σουλτάνος απάντησε στις αρχές του 1908 με τον διορισμό του αδιάλλακτου Α. Κοπάση ως ηγεμόνα του νησιού και την αποστολή στρατού κατά παράβαση του Οθωμανικού οργανικού νόμου. Ο Σοφούλης με τους υποστηρικτές του αντιστάθηκαν ενόπλως στο Άνω Βαθύ κατά των Τούρκων στρατιωτών, αλλά τελικά αναγκάστηκαν όλοι να αποχωρήσουν στην Αθήνα.

Επί τέσσερα χρόνια ο Σοφούλης οργάνωνε στην Αθήνα ένα εκστρατευτικό σώμα για να επιστρέψει και να απελευθερώσει την Σάμο. Η ευκαιρία του δόθηκε όταν στις 9 Μαρτίου 1912 δολοφονήθηκε από τον Μακεδόνα Στ. Μπαρέτη ο Κοπάσης, ενώ λίγους μήνες μετά ξέσπασε ο Ιταλοτουρκικός πόλεμος. Ο Σοφούλης με ένα μικτό τμήμα από Κρητικούς οπλαρχηγούς (Δημητρακάκης, Καούδης, Νικολούδης) Ικάριους και Σαμιώτες των Αθηνών, αποβιβάστηκε στον Μαραθόκαμπο της Σάμου. Μετά από αρκετές μικρές συγκρούσεις, ο Τουρκικός στρατός αποχώρησε από την Σάμο, που εξέλεξε στις 30 Σεπτεμβρίου 1912 τον ελευθερωτή της Θεμιστοκλή Σοφούλη ως γενικό αντιπρόσωπο και πληρεξούσιο της. Ο Ά Βαλκανικός πόλεμος που ξέσπασε ένα μήνα μετά κατακύρωσε την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.


Ο Σοφούλης παρέμεινε πρόεδρος της προσωρινής Κυβερνήσεως της Σάμου ως τις 2 Μαρτίου 1913, όταν και τελικά έγινε και επισήμως η ένωση του νησιού με την Ελλάδα. χάρις το κύρος που είχε αποκτήσει από τις εθνικές υπηρεσίες που είχε προσφέρει στην Σάμο, τοποθετήθηκε στις 2 Απριλίου 1914 από τον Βενιζέλο Γενικός διοικητής Μακεδονίας, μια θέση πολύ σημαντική και κρίσιμη για τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Η πρώτη διάσταση απόψεων Βενιζέλου - Βασιλιά Κωνσταντίνου για την Εκστρατεία των Δαρδανελίων τον οδήγησε σε παραίτηση και στην προσχώρηση του στους Φιλελευθέρους με τους οποίους εκλέχθηκε βουλευτής Σάμου το 1915.

Ακολούθησε τον Βενιζέλο στην φυγή του στην Θεσσαλονίκη και μάλιστα ανέλαβε υπουργός εσωτερικών στην Κυβέρνηση της "Εθνικής ¨Άμυνας". Όταν συνέβησαν τα γεγονότα της Χαλκιδικής με την ενεργό αντίσταση της πλειοψηφίας του πληθυσμού στην στρατολογία της "Άμυνας", κατάφερε χάρις την αξιοπρεπή και μετριοπαθή του στάση να εξομαλύνει την κατάσταση ειρηνεύοντας την περιοχή. Όταν το 1917 οι Βενιζελικοί ανέλαβαν την εξουσία και με αντισυνταγματικά βασιλικά διατάγματα κήρυξαν άκυρες τις προηγούμενες εκλογές επαναφέροντας την προηγούμενη βουλή Βενιζελικής πλειοψηφίας (γνωστή και ως "βουλή των "Λαζάρων"), ο Σοφούλης ανέλαβε πρόεδρος του σώματος του οποίου ο ανώμαλος βίος παρατάθηκε με ουσιαστικά αντισυνταγματικά διατάγματα ως το 1920.

Ο Σοφούλης ως πρόεδρος της βουλής των λαζάρων μετά την υπογραφή της συνθήκης των Σεβρών, προσφώνησε τον Βενιζέλο ως "νέο Περικλή της Ελλάδος", ενώ προώθησε το ψήφισμα που ανακήρυξε τον Βενιζέλο "άξιο τέκνο της πατρίδος". Στις εκλογές όμως του 1920 δεν κατάφερε καν να εκλεγεί βουλευτής στην γενέτειρα του Σάμο. Εκλέχθηκε εκ νέου βουλευτής στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση και ως αρχηγός μικρής κοινοβουλευτικής ομάδας, πρωτοστάτησε στην πρώτη έκπτωση του θεσμού της Βασιλείας στην Ελλάδα. Αμέσως μετά όμως ακολούθησε μια έκρυθμη και ανώμαλη πολιτικά περίοδος που συνδέθηκε με πλήρη ακυβερνησία και συνεχή στρατιωτικά κινήματα από Βενιζελικούς αξιωματικούς.

Εν μέσω μιας τέτοιας κατάστασης, τον Ιούλιο του 1926 ανέλαβε πρωθυπουργός για πρώτη φορά για μόλις τρεις μήνες. Η κυβέρνηση του αυτή, αποκλήθηκε από τον πολιτικό του αντίπαλο Παπαναστασίου "κυβέρνησις θερινών διακοπών". Και πραγματικά η κυβέρνηση αυτή δεν είχε τίποτε ουσιαστικό να επιδείξει, καθώς ο Σοφούλης είχε καταστεί όμηρος των αξιωματικών του Ναυτικού που είχαν στασιάσει, είχαν καταλάβει τα πλοία και τον ναύσταθμο Σαλαμίνας και εκβίαζαν με εξευτελιστικό τρόπο την κυβέρνηση να κάνει δεκτά αιτήματα που αφορούσαν την επετηρίδα τους.

Όταν ξέσπασε και επιβλήθηκε το περίφημο κίνημα του Παγκάλου, ο δικτάτορας εμφανίστηκε στην Δ΄ εθνοσυνέλευση και ζήτησε ψήφο...εμπιστοσύνης που θα νομιμοποιούσε και επίσημα το ένοπλο πραξικόπημα του. Ο Σοφούλης με τον Γεώργιο Παπανδρέου ήταν οι μόνοι που διασώθηκαν από τον εξευτελισμό αυτό, αρνούμενοι την ψήφο τους. Ο Σοφούλης εξήγησε πολύ λογικά ότι δεν είναι δυνατόν αιρετό σώμα να εγκρίνει μια παράνομη στρατοκρατική κυβέρνηση που λίγες ώρες πριν είχε καταλύσει την νόμιμη! Η αντρίκια αυτή στάση τον οδήγησε σε εκτοπισμό για όσο χρόνο ο Πάγκαλος βρισκόταν στην εξουσία.

Η αντίσταση του στην δικτατορία, αύξησε το γόητρο του πανελλαδικώς. Στην βουλή που εκλέχθηκε στις ελεύθερες και άψογες εκλογές του 1926, ήταν πρόεδρος με ομόφωνη γνώμη όλων των κομμάτων (πλην ΚΚΕ φυσικά). Με την επιστροφή του Βενιζέλου το 1928, ήταν μέλος της κυβέρνησης του ως το 1930 και μετά πρόεδρος βουλής ως το 1933. Μετά την αποτυχία του βενιζελικού κινήματος του 1935 και την φυγή του Βενιζέλου στην Γαλλία, ανέλαβε αρχηγός των Φιλελευθέρων και προσπάθησε να ομαλοποιήσει την πολιτική κατάσταση, αποδεχόμενος επισήμως την παλινόρθωση του στέμματος και λαμβάνοντας μέρος στις εκλογές. Το όνομα του όμως συνδέθηκε με το περίφημο σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα. Επειδή τα δύο μεγάλα κόμματα (Λαϊκοί - Φιλελευθεροι) είχαν ίση κοινοβουλευτική δύναμη, οι 10 βουλευτές του ΚΚΕ είχαν ρυθμιστικό ρόλο στον σχηματισμό Κυβέρνησης. Με το μυστικό αυτό σύμφωνο, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέλαβαν να ψηφίσουν τον Σοφούλη για πρόεδρο Βουλής, υπό τον όρο ότι αυτός θα ικανοποιούσε διάφορα φιλολαϊκά αιτήματα τους. Με αυτό τον τρόπο ο Σοφούλης εκλέχθηκε πρόεδρος βουλής, ξεσηκώνοντας όμως έναν μεγάλο πολιτικό σάλο που οδήγησε στην ματαίωση της συνολικής εφαρμογής των όρων του συμφώνου.

Σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει την κοινή γνώμη ο Σοφούλης στήριξε την κυβέρνηση Μεταξά στην βουλή παρέχοντας ψήφο ανοχής, εθελοτυφλώντας για τις πραγματικές προθέσεις του. Η κήρυξη της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου με την σύμφωνη γνώμη του Βασιλιά Γεώργιου Β΄ τον εξέπληξε. Ακολούθησε ο εκτοπισμός του, όπως και όλων των πολιτικών, από την 4η Αυγούστου ως το 1940.

Στην Κατοχή έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Αρχικά ταλαιπωρήθηκε καθώς έμεινε χωρίς στέγη όταν οι Γερμανοί επίταξαν τα περισσότερα ξενοδοχεία της Αθήνας. Από ένα διαμέρισμα στην οδό Δημοκρίτου όπου κατέληξε μετά από περιπλανήσεις, ταλαιπωρίες και περιπέτειες, ο Σοφούλης έλαβε μέρος σε μυστικές αντιστασιακές οργανώσεις και ήρθε σε επαφή με τους Συμμάχους μας στην Μέση Ανατολή. Σε μηνύματα του στην Μέση Ανατολή κατηγορούσε ευθέως το ΕΑΜ ως προπέτασμα του ΚΚΕ, που έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση της υφιστάμενης κοινωνικής οργάνωσης. Επειδή όλοι οι παλιοί πολιτικοί της Ελλάδος παρακολουθούνταν, οι δραστηριότητες του Σοφούλη έγιναν αμέσως γνωστές στις Κατοχικές Αρχές. Έτσι συνελήφθη από τους Γερμανούς το 1944 και φυλακίστηκε στο Χαϊδάρι ως το τέλος του πολέμου.

Εν μέσω των "Δεκεμβριανών" ο Σοφούλης δημιούργησε μεγάλη πολιτική κρίση, κατηγορώντας τον Παπανδρέου για υποχωρητικότητα έναντι των κομμουνιστών, που οδήγησε στο πραξικόπημα τους. Ο Παπανδρέου παραιτήθηκε εν μέσω πολέμου ζητώντας την κάλυψη των υπουργών του και των Βρετανών. Το 1945, με την στήριξη των Βρετανών που ζητούσαν έναν μετριοπαθή πολιτικό να καταλαγιάσει τα πάθη, ο Σοφούλης ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός και διοργάνωσε τις εκλογές του Μαρτίου του 1946, προσπαθώντας να επιβάλλει έναν ομαλό πολιτικό βίο στην Χώρα. Στις εκλογές αυτές όμως, οι "φιλελεύθεροι" συνετρίβησαν εκλέγοντας μόνο 46 βουλευτές. Ακολούθησε το δημοψήφισμα για το πολιτειακό στο οποίο ο Σοφούλης υποστήριξε με πείσμα την Αβασίλευτη Δημοκρατία (σε αντίθεση με άλλους κεντρώους πολιτικούς), αλλά αποδέχτηκε το τελικό αποτέλεσμα που επέβαλλε την επιστροφή του Βασιλιά Γεώργιου Β΄ από την Αγγλία.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1947, ο Σοφούλης ανέλαβε για τρίτη και τελευταία φορά Πρωθυπουργός Κυβέρνησης "Φιλελευθέρων" εν μέσω εμφυλίου πολέμου και μεγάλων δυσκολιών, με την πολιτική στήριξη του Λαϊκού κόμματος του Ντίνου Τσαλδάρη που είχε πλειοψηφήσει στις εκλογές. Ο Σοφούλης ήταν υπέρ μιας πολιτικής κατευνασμού έναντι του ΚΚΕ. Το πρώτο του πολιτικό μέτρο που πήρε όταν ανέλαβε καθήκοντα, ήταν μια κήρυξη αμνηστίας προς όλους τους ενόπλους κομμουνιστές της υπαίθρου, που δυστυχώς όμως δεν εισακούστηκε.

Παρά την προχωρημένη ηλικία του και κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Σοφούλης επέδειξε πυγμή και αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα στην προσπάθεια του να συντρίψει τους κομμουνιστές, όταν οι τελευταίοι δεν έδειξαν θέληση για συμβιβασμό. Τον Σεπτέμβριο του 1948 μάλιστα, ο 88χρονος Σοφούλης μετέβη αεροπορικώς στην Καστοριά για να εμψυχώσει τις μονάδες του Ελληνικού στρατού που είχαν δεχθεί αιφνιδιαστική επίθεση από τους κομμουνιστές. Η τελευταία σημαντική του πρωτοβουλία ήταν ο ορισμός του Παπάγου ως αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων με αυξημένες αρμοδιότητες. Ο διορισμός αυτός αποκατέστησε την ενότητα διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων και συνέβαλε στην τελική τους νίκη.

Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης πέθανε στις 24 Ιουνίου 1949 στην Κηφισιά πλήρης ημερών, ενώ βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Ελληνικού στρατού στον Γράμμο και στο Βίτσι. Ο Σοφούλης υπήρξε ένας πολιτικός άνδρας ήπιων τόνων, αλλά με σιδερένια θέληση και αποφασιστικότητα. Η βασική του πολιτική γραμμή ήταν του συμβιβασμού και του διαλόγου, χωρίς όμως τελικά να κάνει εκπτώσεις στις Αρχές και στις ιδέες του τις οποίες υπηρέτησε πιστά σε όλο του τον βίο.

ΠΗΓΕΣ

-Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. ΙΕ

-Ιστορία των Ελλήνων, τ. 13, εκδ Δομή

-Σπ. Μαρκεζίνης, Πολιτική Ιστορία της συγχρόνου Ελλάδος (1924-1932)

http://samosold.blogspot.com/2009/04/blog-post.html (πανέμορφο φωτογραφικό χρονικό από τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Σάμο, το συνιστώ ανεπιφύλακτα)

http://www.vathi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=35 (αρκετά διαφωτιστική πηγή για το πρώτο στάδιο της πολιτείας του Σοφούλη)

http://www.tharrosnews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=24205 (για το ανασκαφικό έργο του Σοφούλη)

http://el.wikipedia.org/θεμιστοκλής σοφούλης (αρκετά ενδιαφέρον για τα πρώτα χρόνια της πολιτικής σταδιοδρομίας του Σοφούλη)

Ι. Β. Δ.

σχόλια

Όνομα

"Άνοιξη της Πράγας" "Άνοιξη των Εθνών" "Εθνική Εταιρεία" "επανάσταση του 1922" "Μαύρη Αθηνά" "Μεγάλη Ιδέα" "Νοεμβριανά" "Πορτοκαλί Επαναστάσεις" "Σεπτεμβριανά" "Σικελικοί Εσπερινοί" "Τσάμηδες" "υγρό πυρ" "http://www.istorikathemata.com" blog 1821 19η Μαίου 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου 1940 4η Αυγούστου α Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος Αβράαμ Λίνκολν Άγγελος Έβερτ Άγγελος Σικελιανός Αγγλία Άγιο Όρος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος Αδαμάντιος Κοραής Αθανάσιος Ευταξίας Αθανάσιος Τσακάλωφ Αιγαίο Αιγαίο Ελληνική θάλασσα Αίγινα Αισχύλος Ακρόπολη Αλβανία Αλεξάνδρεια Αλέξανδρος Ζαϊμης Αλέξανδρος Κορυζής Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος Αλέξανδρος Οθωναίος Αλέξανδρος Παπάγος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Παπαναστασίου Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής Αλέξανδρος Σακελαρίου Αλέξανδρος Υψηλάντης Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος Αναγέννηση Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος Αναστάσιος Παπούλας Ανατολική Ρωμυλία Ανδρέας Γ. Παπανδρέου Ανδρέας Καρκαβίτσας Ανδρέας Λόντος Ανδρέας Μεταξάς Ανδρέας Μιαούλης Ανδρέας Μιχαλακόπουλος Ανδρέας Τζίμας Αννα Κομνηνή Άννα Κομνηνή Αννίβας Αντάντ Αντιβενιζελισμός αντισημιτισμός Αντόνιο Γκράμσι Αντώνης Σαμαράς Απεργίες Αποικιοκρατία Άραβες Αρβανίτες Άρειος Πάγος Άρης Βελουχιώτης Αριστείδης ο Αθηναίος Αριστοτέλης Αριστοτέλης Ωνάσης Αρχαία Αθήνα Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Ρωμαιοκρατία Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία Αρχαία Σπάρτη Αρχαιοκαπηλεία Αρχαιολογία Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Αρχιμίδης Αστρονομία Αστυνομία Αυστρία Αυτοκράτορας Ηράκλειος Αφρική Αχαϊκή Συμπολιτεία β Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος Βαλκάνια βασανιστήρια Βασίλειος Τσίχλης Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ Βασιλιάς Όθων Α΄ Βασιλιάς Παύλος Α΄ Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ Βενιαμίν Λέσβιος Βιβλία και Βιβλιοθήκες Βιβλιοκρισίες Βιέννη Βιετνάμ Βιογραφίες Βλάσης Γαβριηλίδης Βουλγαρία Βυζαντινή Ιστορία γ Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης Γαλλία Γαλλική Επανάσταση Γαριβάλδι Γελιογραφίες Γενοκτονία των Αρμενίων Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Γερμανία Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός Γεώργιος Α. Παπανδρέου Γεώργιος Βλάχος Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) Γεώργιος Ζησιμόπουλος Γεώργιος Θεοτόκης Γεώργιος Κάνιγκ Γεώργιος Καραϊσκάκης Γεώργιος Καρτάλης Γεώργιος Καφαντάρης Γεώργιος Κονδύλης Γεώργιος Κουντουριώτης Γεώργιος Λεοναρδόπουλος Γεώργιος Παπαδόπουλος Γεώργιος Παπανδρέου (GAP) Γεώργιος Πωπ Γεώργιος Ράλλης Γεώργιος Σεφέρης Γεώργιος Σταύρου Γεώργιος Στρέιτ Γεώργιος Τσολάκογλου Γιάννης Ιωαννίδης Γιάννης Ψυχάρης Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο) Γιουγκοσλαβία Γιώργης Σιάντος Γκουλάγκς Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά Γράμμος - Βίτσι Γρηγόρης Φαράκος Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας) Γρηγόριος Ξενόπουλος δ Δαρδανέλλια Δεκεμβριανά - Εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) Δέσποινα Κούρτη Δημήτρης Παρτσαλίδης Δημήτριος Αναγνωστόπουλος Δημήτριος Βούλγαρης Δημήτριος Γούναρης Δημήτριος Ιωαννίδης Δημήτριος Καλλέργης Δημήτριος Μάξιμος Δημήτριος Ράλλης Δημήτριος Υψηλάντης Δημήτριος Ψαρρός Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ) Δημοσθένης Δημοψήφισμα δημοψήφισμα 1924 Διατροφή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) Δικαιοσύνη Διονύσιος Σολωμός Διπλωματία δοσιλογισμός δουλεμπόριο Δύση Δωδεκάνησα Ε.Ρ.Ε. ΕΔΕΣ Έζρα Πάουντ Εθνικά Δάνεια Εθνική αντίσταση Εθνική Βιβλιοθήκη Εθνική τράπεζα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.) Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) Εθνικός Διχασμός (1914-1918) Εθνικός Συναγερμός Εθνοσυνέλευση ΕΚΚΑ Εκκλησιαστική Ιστορία ΕΛΑΣ Ελβετία ΕΛΔΥΚ Ελευθέριος Βενιζέλος Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Οικονομική Ιστορία Ελληνική Οικονομική κρίση Ελληνική Παιδεία Ελληνική Παλιγγενεσία (1821 - 1832) Ελληνική Παράδοση Έλληνικό Έθνος Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος Ελληνικός στρατός Ελληνισμός Ελληνισμός της Αμερικής Ελληνοτουρκικές σχέσεις Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897 Ελλήνων Πάσχα Εμμανουήλ Μπενάκης Εμμανουήλ Ξάνθος Εμμανουήλ Παπάς Εμμανουήλ Ρέπουλης Εμμανουήλ Ροϊδης Εμμανουήλ Τομπάζης Εμμανουήλ Τσουδερός Εμπόριο Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) Ένωση Κέντρου ΕΟΚ ΕΟΚΑ Α΄ ΕΟΚΑ Β΄ Επανάσταση στο Γουδή Επανάσταση στο Γουδί Α΄ και Β΄ Βαλκανικός πόλεμος (1909-1914) Επέτειος Επίκουρος Επιτάφιος Ερατοσθένης Ερυθρός Σταυρός ΕΣΣΔ Ευάγγελος Αβέρωφ Ευάγγελος Λεμπέσης Ευεργέτες Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαικός Διαφωτισμός εφημερίδα "Καθημερινή" Η γυναίκα στην Ιστορία Η δίκη των "εξ" Ήθη και έθιμα Ηλίας Τσιριμώκος Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) Ήπειρος Ηράκλειτος Ηρακλής Θεσσαλονίκης Ηρόδοτος Θαλής ο ΜΙλήσιος Θέατρο Θεμιστοκλής Θεμιστοκλής Σοφούλης Θεόδωρος Δηλιγιάννης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Θεόδωρος Πάγκαλος Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος) Θεόδωρος Τουρκοβασίλης Θεόφιλος Καΐρης Θερμοπύλες Θεσσαλονίκη Θουκυδίδης Θράκη Θρασύβουλος Τσακαλώτος Θρησκεία Θωρηκτό Αβέρωφ Ι.Β.Δ. Ιαπωνία Ιατρική Ιερή Συμμαχία Ιερός Λόχος Ιλιάδα Ίμια Ιουλιανή κρίση του ΄65 Ιούλιος Βέρν Ιπποκράτης ο Κώος Ισλάμ Ισοκράτης Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος Ιστορία Ιστορία της Αλβανίας Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας Ιστορία της Κρήτης Ιστορία του Αθλητισμού Ιταλία Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης Ιωάννης Γκούρας Ιωάννης Δεμέστιχας Ιωάννης Καποδίστριας Ιωάννης Κωλέττης Ιωάννης Μακρυγιάννης Ιωάννης Μεταξάς Ιωάννης Παπακωνσταντίνου Ιωάννης Συκουτρής Ιωάννης Τσαγκαρίδης Ιωάννης Τσιμισκής Ιωάννινα Ίων Δραγούμης Ιωνική Επανάσταση Κ. Θ. Δημαράς Καθεστώς 21η Απριλίου 1967 Καλαμάτα Κανέλος Δεληγιάννης Καρλ Γιουνγκ Καρλ Μαρξ Κάρολος Παπούλιας Καρχηδόνα κατεχόμενα της Κύπρου Κατοχή Κατοχικά Δάνεια Κίμων ο Αθηναίος Κίνα Κίνημα του Ρομαντισμού κινηματογράφος Κινηματογράφος και Ιστορία Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.) Κολλυβάδες Κόμμα Φιλελευθέρων Κομμουνισμός Κομνηνός Πυρομάγλου Κοράνιο Κόρινθος Κορνήλιος Καστοριάδης Κουμουνδούρος - Τρικούπης - Θεοτόκης (1865-1909) Κύθηρα Κυπριακή Ιστορία Κυριάκος Κατσιμάνης Κύριλλος Λούκαρις Κωνσταντίνος Δεμερτζής Κωνσταντίνος Καβάφης Κωνσταντίνος Καναρης Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος) Κωνσταντίνος Λινάρδος Κωνσταντίνος Μανιαδάκης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος Σημίτης Κωνσταντίνος Σμολένσκι Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Κωνσταντίνος Φωτιάδης Κωνσταντινούπολη Κως Κώστας Βάρναλης Κώστας Περρίκος Κωστής Παλαμάς Κωστής Στεφανόπουλος ΛΑ.Ο.Σ Λαθρομετανάστευση Λαικό Κόμμα Λαμία Λατινική Αμερική Λεονίντ Τρότσκι Λέσβος Λέσχη Μπίντελμπεργκ Λεωνίδας Παρασκευόπουλος Λόγιος Ερμής Λόρδος Βύρων Λουτράκι Λύσανδρος Μαζική πολιτική προπαγάνδα Μάης ΄68 Μακάριος Μακεδονία Μακεδονικό Ζήτημα Μακεδονικός Αγώνας Μακεδονομάχοι Μάνη Μάο Τσε Τουνγκ Μαραθώνας Μάρκος Βαφειάδης Μάρκος Μπότσαρης Μάτζικερτ Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέγαρο Μαξίμου Μέγας Αλέξανδρος Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών Μέγας Θεοδόσιος Μέγας Κωνσταντίνος Μελέτης Βασιλείου Μεσαίωνας Μέση Ανατολή Μεσόγειος Μεσολόγγι Μεσοπόλεμος (1922-1941) Μεσσήνη Μεσσηνίας Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974) Μέττερνιχ Μίκης Θεοδωράκης Μίκης Πρωτοπαπαδάκης Μικρά Ασία μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή παρωδία δίκης και εκτέλεση των έξι (1918-1922) Μιλτιάδης ο Αθηναίος Μιλτιάδης Πορφυρογέννης Μιχαήλ Ψελλός Μνημείο μνημόνιο Μοροζίνι Μουσολίνι Μπενιζέλος Ρούφος Μυστικές υπηρεσίες ναζισμός Νάξος Ναπολέων Βοναπάρτης Ναπολέων Ζέρβας Ναυαρίνο Ναύπακτος Ναύπλιο Ναυτική Ιστορία Νέα Δημοκρατία Νεοκλής Σαρρής Νεότουρκοι Νικήτας Σταματελόπουλος Νικηφόρος Φωκάς Νικίας Νικόλαος Δημητρακόπουλος Νικόλαος Λεωτσάκος Νικόλαος Πλαστήρας Νικόλαος Πολίτης Νικόλαος Στράτος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καζαντζάκης Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Νικολούδης Νίτσε Ξάνθη Ξενοφών Οδυσσέας Ανδρούτσος Οδυσσέας Ελύτης Οδυσσέας Ιάλεμος Οδύσσεια Οθωμανική Αυτοκρατορία Οθωνική περίοδος (1832-1864) Οικουμενικό Πατριαρχείο ομάδα των "Ιαπώνων" Όμηρος ομοφυλοφιλία Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) Οργάνωση "Χ" Ορθοδοξία π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος ΠΑ. ΣΟ. Κ. Παγκόσμιος Ιστορία Παλαιών Πατρών Γερμανός Παναγής Τσαλδάρης Παναγιώτης Δαγκλής Παναγιώτης Δεμέστιχας Παναγιώτης Κανελλόπουλος Παναγιώτης Κονδύλης Πάνος Κορωναίος Πάτρα Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ Παύλος Γύπαρης Παύλος Κουντουριώτης Παύλος Μελάς Παυσανίας Παυσανίας Κατσώτας Παυσανίας ο περιηγητής ΠΕΑΝ Πειραιάς πειρατεία Πεισίστρατος Πελοποννησιακός πόλεμος Περικλής Περικλής Γιαννόπουλος Περικλής Δεληγιάννης Περιοδικά Ιστορίας Περσικοί πόλεμοι Πετρέλαια στο Αιγαίο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης Πέτρος Γαρουφαλιάς Πέτρος Μακρής - Στάϊκος Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης Πλάτων Πλούταρχος Ποίηση και αισθητική Πόλεμος των Μπόερς Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι πολιτική δολοφονία Πολιτική Ιστορία Πολωνία Πόντος Πρίγκιπας Ανδρέας προπαγάνδα πρόσφυγες προσωκρατικοί φιλόσοφοι Προτεινόμενα Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff Πύρρος της Ηπείρου Ραούφ Ντενκτας Ρήγας Παλαμίδης Ρήγας Φερραίος ριζοσπάστης Ρόδος Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Ρώμη Ρωμηοσύνη Ρωσία Ρωσικο κόμμα Σάββας Γκαλιμαρίδης Σάμος Σαντόρε Σανταρόζα Σαντορίνη ΣΚΑΪ Σκάκι Σκωτία Σόλων Σοφοκλής Βενιζέλος Σοφοκλής Δούσμανης Σπυρίδων Μαρκεζίνης Σπυρίδων Τρικούπης Σταλινισμός Σταυροφορίες Σταφιδικό Ζήτημα Στέφανος Δραγούμης Στέφανος Σαράφης Στέφανος Σκουλούδης Στέφανος Στεφανόπουλος Στράβων Στρατής Μυριβίλης Στρατιωτική Ιστορία Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη Στυλιανός Γονατάς Στυλιανός Χούτας Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ Συνθήκη της Λοζάννης Συνθήκη των Σεβρών συντάξεις ΣΥΡΙΖΑ Σύχρονη Ελληνική Ιστορία - Μεταπολίτευση (1974- ) Σωκράτης Σώματα Ασφαλείας Τα κείμενα του "φιλίστωρος" (Ι. Β. Δ.) Ταγίπ Ερντογάν Τάγματα ασφαλείας Τείχος του Βερολίνου τεκτονισμός Τέχνες Τεχνολογία το παιχνίδι στην Ιστορία Τοκογλυφία Τοπική Ιστορία Τουρκία Τουρκοκρατία (1453-1821) Τράπεζα της Ελλάδος Τράπεζες Τριπλή Κατοχή της Ελλαδος και Αντίσταση (1941-1944) Τριπολιτσά Τσαούς Αντών (Φωστερίδης) Ύδρα Υποβρύχιο Παπανικολής υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ Υφαλοκρυπίδα Φαίδων Γκιζίκης Φαλμεράγιερ Φανάρι Φασισμός Φιλελληνισμός Φιλία Φιλική Εταιρεία Φιλολογικά και άλλα δοκίμια Φιλοποίμην Φιλορθόδοξη Εταιρεία Φιλοσοφία Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας Φλωρεντία Φλώρινα Φραγκοκρατία Φωκίων Φωτογραφικό Οδοιπορικό Χαλκιδική Χαράλαμπος Κατσιμήτρος Χαράλαμπος Τσερούλης Χαράτσι Χαρίλαος Τρικούπης Χαρίλαος Φλωράκης Χάτι Χουμαγιούν Χίτλερ Χούντα Χρεοκοπία Χρηματιστήριο χριστιανικό ολοκαύτωμα Χριστόδουλος Τσιγάντες Χριστούγεννα Χριστόφορος Κολόμβος Χρυσόστομος Σμύρνης Χωροφυλακή Ψαρά ψυχολογία Ψυχρός Πόλεμος CIA http://www.istorikathemata.com/ John Iatrides K.K.E. KGB Mεσσήνη Robert Bruce Slider William Wallas Winston Churchil
false
ltr
item
Θέματα Ελληνικής Ιστορίας: ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ (σύντομος βιογραφία)
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ (σύντομος βιογραφία)
http://2.bp.blogspot.com/_WRnjT3uFlIg/S1_rnmHGu3I/AAAAAAAABQU/qOtAg-Qaqy0/s320/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82+%CE%9A%CE%BF%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82,+%CE%BF+%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82+%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%A3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%85.jpg
http://2.bp.blogspot.com/_WRnjT3uFlIg/S1_rnmHGu3I/AAAAAAAABQU/qOtAg-Qaqy0/s72-c/%CE%91%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82+%CE%9A%CE%BF%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82,+%CE%BF+%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82+%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%A3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%85.jpg
Θέματα Ελληνικής Ιστορίας
http://www.istorikathemata.com/2010/01/blog-post_9672.html
http://www.istorikathemata.com/
http://www.istorikathemata.com/
http://www.istorikathemata.com/2010/01/blog-post_9672.html
true
7989027723711803662
UTF-8
Not found any posts Όλα τα άρθρα Περισσότερα απάντηση Cancel reply διαγραφή από αρχική σελίδες άρθρα δες όλα προτεινόμενα ετικέτα αρχείο SEARCH όλα τα άρθρα Not found any post match with your request Back Home Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή Δευτ Τρι Τετ Πεμπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάϊος Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπτ Οκτ Νοεμ Δεκ μόλις πριν ένα λεπτό $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago χθες $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 εβδομάδες πριν ακόλουθοι ακολούθα THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy