Το ετήσιο μνημόσυνο στην μνήμη των "Έξι"

Το μνημόσυνο θα τελεσθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στις 9.30 πμ στον Ναό της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, οδός Αναστάσεως, στον Χολαργό. Θα διαβασθεί και Τρισάγιο στον τόπο της εκτέλεσης παραπλεύρως του Ναού.

    Ιστορικό:
  Οι πέντε πολιτικοί ηγέτες και ο Αρχιστράτηγος οδηγήθηκαν στο Έκτακτο Στρατοδικείο του 1922 με την κατηγορία, ότι δήθεν διέπραξαν Εσχάτη Προδοσία κατά την διάρκεια του Μικρασιατικού Πολέμου. Όμως στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας δεν γίνεται πουθενά αναφορά στο υπόψη αδίκημα. Εντούτοις, το Στρατοδικείο αποφάσισε την επιβολή της ποινής του θανάτου με αιτιολογία την διάπραξη Εσχάτης Προδοσίας, χωρίς, όμως, να έχει αποδείξεις.


   Οι ετοιμοθάνατοι οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα σε χώρο “πλησίον του Γουδή”. Στάθηκαν όρθιοι, ευθυτενείς και δεν δέχθηκαν να τους κλείσουν τα μάτια. Η εκτέλεσή τους προξένησε διεθνώς αλγεινή εντύπωση. Ιδιαίτερα ενόχλησε η περίπτωση του Γούναρη, τον οποίο δεν δίστασαν να σύρουν  στον τόπο της εκτέλεσης από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με τυφοειδή πυρετό (προφανώς από νερό, που ήπιε στην φυλακή). 
  Απίστευτα απάνθρωπος επίλογος του δράματος ήταν η ''αποκομιδή'' των σορών των νεκρών με φορτηγά αυτοκίνητα. Καθώς όδευαν βιαστικά προς το A΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, έσταζαν αίματα στον δρόμο. Το  δράμα έληξε με την εγκατάλειψή των σορών στο πλακόστρωτο του Νεκροταφείου.

    Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε η σορός του έβδομου νεκρού. Πρόκειται για έναν φαντάρο, Ναξιώτη, συγχωριανό του Πρωτοπαπαδάκη και βαφτισιμιό του, ο οποίος βρέθηκε στο τμήμα που θα τουφέκιζε τον Νονό του. Έπεσε νεκρός από καρδιακή προσβολή ή κατ' άλλους από σφαίρα του Λοχαγού, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στο έγκλημα.  

   <<Όχι>>, γράφει ο Βασίλης Τζανακάρης, <<ο γράφων δεν πιστεύει ότι οι έξι που εκτελέσθηκαν εκείνο το θλιβερό πρωινό του 1922 υπήρξαν προδότες της πατρίδας τους. Υπήρξαν τραγικά θύματα, εξίσου τραγικά με τους πρόσφυγες, αλλά θύματα, όχι θύτες (Δακρυσμένη Μικρασία, εκδ. Μεταίχμιο)>>.


       Πρόσφατα, ο Άρειο Πάγος επανεξέτασε την δίκη του Στρατοδικείου και ακύρωσε την καταδικαστική του απόφαση ως πάσχουσα από πλάνη.  Έτσι διαγράφηκε το φοβερό συκοφαντικό στίγμα από την μνήμη των Έξι αυτών τιμίων ανδρών.

Σχόλια

  1. Τιμή στον Δημήτριο Γούναρη που προσπάθησε να φτιάξει την Ελλάδα και μεγάλη και ελεύθερη. Απέτυχε και παρέμεινε να το πληρώσει από τους ξενόδουλους ως μεγάλος πολιτικός και άνδρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας