Ιστορικά τεκμήρια για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Οι Πόντιοι από το 1461 και έπειτα γνώρισαν διωγμούς και προσπάθειες για το εξισλαμισμό και εκτουρκισμό. Η απόφαση για την εξόντωση των Ελλήνων (και Αρμένιων) πάρθηκε από τους Νεότουρκους το 1911, εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και ολοκληρώθηκε από το Μουσταφά Κεμάλ στην περίοδο 1919 - 1923. Τον Δεκέμβριο του 1916 εκπονήθηκε από τους Εμβέρ και Ταλαάτ, ηγέτες των Νεότουρκων, σχέδιο εξαφάνισης των Ποντίων που προέβλεπε, «άμεση εξόντωση μόνον των ανδρών των πόλεων από 16-60 ετών και γενική εξορία όλων των ανδρών και γυναικοπαίδων των χωριών στα ενδότερα της Ανατολής με πρόγραμμα σφαγής και εξόντωσης». Η ήττα της Τουρκίας από τις δυνάμεις της Αντάντ έφερε μια προσωρινή ανάπαυλα στο σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων. Η νέα τουρκική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δώσει άδειες επιστροφής σε όσους εξόριστους είχαν επιβιώσει. Η διεθνής τάση μετά την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου για την αυτοδιάθεση των λαών, δημιούργησε προσδοκίες και στον Ελληνισμό του Πόντου. Εξέχοντες Πόντιοι συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Πόντου. Με υπομνήματα και παραστάσεις προς τους εκπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων, προτείνουν τη δημιουργία κρατικής οντότητας σχέδιο όμως που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Αντίθετα με την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα την 19 Μαΐου 1919, αρχίζει η δεύτερη και σκληρότερη φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ελάχιστο μέτρο αντίδρασης στην προμελετημένη γενοκτονία υπήρξε το αντάρτικο του Πόντου, όπου οι Έλληνες στις ορεινές κυρίως περιοχές αντιστάθηκαν στις δολοφονίες.

    Η Μαύρη Βίβλος του Κεντρικού Συμβουλίου των Ποντίων αναφέρει σχετικά με τη γενοκτονία τα εξής: «οι σφαγέντες και οπωσδήποτε εξολοθρευθέντες Έλληνες του Πόντου από το 1914 μέχρι το 1922 ανέρχονται εις τους εξής αριθμούς»: Περιφέρεια Αμασείας : 134.078, Περιφέρεια Ροδοπόλεως :17.479, Περιφέρεια Χαλδείας - Κερασούντας: 64.582, Περιφέρεια Νεοκαισαρείας: 27.216, Περιφέρεια. Τραπεζούντας:38.435, Περιφέρεια Κολωνίας: 21.448: Σύνολο: 303.238 άτομα». Μέχρι την άνοιξη του 1924 το μαρτυρολόγιο των Ποντίων περιέλαβε ακόμα 50.000 θύματα, συνολικά δηλαδή ο αριθμός των Ποντίων που δολοφονήθηκαν έως το Μάρτιο του 1924 ήταν 353.000, ποσοστό που ξεπερνάει το 50% του συνολικού πληθυσμού των Ποντίων. Η γενοκτονία ανάγκασε τους Πόντιους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετοικήσουν στην Ελλάδα, στην ΕΣΣΔ (εκεί διώχθηκαν από το σταλινικό καθεστώς την περίοδο του μεσοπολέμου), το Ιράν, στη Συρία, και αλλού (Αυστραλία, ΗΠΑ).


Πηγή

http://www.pontos-genoktonia.gr/textsDetails.php?textsid=6

Σχόλια

  1. Δυστυχώς σήμερα στην ΕΤ3 ο αμετανόητος Αγτζίδης, βρήκε πάλι την ευκαιρία για να κάνει την απαράδεκτη προπαγάνδα του, σε βάρος των Έξι. Με χιλιοειπωμένα παραδείγματα που έχουν καταρριφθεί και φωνές, προσπαθούσε να επιβληθεί στον συνομιλητή του. Δυστυχώς με κάτι τέτοιους "ιστορικούς" φτάσαμε εδώ που φτάσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν και το σχόλιο είναι κάπως άσχετο με το άρθρο, θα πω πως η συλλογιστική και η ρητορική του Αγτζίδη αφορούν ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό το οποίο παρακολουθεί το έργο του.

    Έτσι λοιπόν ξεκινώντας από ένα δεδομένο αποτέλεσμα στο οποίο θέλει να φτάσει ο Αγτζίδης προβάλλει όλα τα στοιχεία που το ενδυναμώνουν και αποκρύπτει όσα το καταρρίπτουν. Αυτό εξυπηρετεί τους σκοπούς του και ικανοποιεί το κοινό του, αλλά απέχει φυσικά από την αλήθεια.

    Και η αλήθεια είναι ότι οι "έξι" ήταν ΑΘΩΟΙ για την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Όλα τα άλλα αφορούν μια ευκαιριακή επικοινωνιακή διαχείρηση η οποία δεν αντέχει κριτικής.

    Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως όσοι συντέλεσαν στην εκτέλεση-δολοφονία των έξι, λίγα χρόνια μετά δήλωσαν ότι οι έξι ήταν αθώοι (Βενιζέλος, Πάγκαλος, Πλαστήρας, Γονατάς, Οθωναίος, Μιχαλακόπουλος). Ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να τους διαφωτίσει ο Αγτζίδης 70 χρόνια μετά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας αναζητηση ο φιλέρευνος αναγνώστης τα όσα έχουν ειπωθεί στα άρθρα:
      Α)"η εποχή των τιμίων υπουργών"
      Β)"η δίκη των έξι"


      filologos-hermes.blogspot.com

      Διαγραφή
  3. Το δράμα του Πόντου, όπως το προείδε ο… Ευριπίδης

    άρθρον του
    ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΕΩΡ. ΚΑΤΣΟΥΛΗ
    -κλασσικού φιλολόγου-

    http://filologos-hermes.blogspot.com/2012/05/blog-post_19.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλιστορα, μπορεις περιληπτικα να αναφερεις τις αποψεις του Αγτζιδη και ποια στοιχεια αποκρυπτει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκτός του ότι είμαστε εκτός θέματος, ο χώρος δεν επαρκεί για τόσο εκτεταμένη αναφορά.

    Μπορείς πάντως να δεις το άρθρο μου
    "Αντίλογος στα επιχειρήματα των υποστηρικτών της νομιμότητας της "δίκης των εξ". Εκεί θίγω και ανασκευάζω κάποια βασικά σημεία του σκεπτικού Αγτζίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως, όλο το κομμάτι από τη δεύτερη παράγραφο του υποκεφαλαίου "Απόψεις για τη γενοκτονία..." έως και το τέλος που αναφέρεις είναι αυτούσια κομμάτια του Αγτζίδη, άσχετα εάν και ο πρώτος αντιγράψας αποφεύγει να αναφέρει την πηγή.

    Ίσως θα έπρεπε να τα αφαιρέσεις!!!!!

    -------------------------

    Πάντως στην εν λόγω "τηλεοπτική μονομαχία" που έλαβε χώρα στην εκπομπή του Β. Βασιλικού ο Γιάννης Καψής ήταν πολύ αιχμηρότερος, εφόσον κατηγόρησε τη μοναρχική παράταξη, το Λαϊκό Κόμμα, τον Γούναρη, τον Πρωτοππαδάκη και τους σύν αυτών για συνυπεύθυνους της "γενοκτονίας του μικρασιατικού ελληνισμού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ίσως υπάρχει μια παρεξήγηση. Εγώ δεν υποστήριξα ποτέ ότι ο Αγτζίδης δεν ξέρει Ιστορία. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν είμαι ο καταληλότερος να αποτιμήσω το έργο του, αλλά οι πρωτότυπες εργασίες του για του Έλληνες στην σοβιετική Ένωση είναι πρωτοπόρες.

    Επειδή ακριβώς ξέρει Ιστορία (πολύ περισσότερη από πολλούς εξειδικευμένους ακαδημαικούς) είναι ασυγχώρητη η εμπάθεια του στο θέμα των "έξι". Κατά την γνώμη μου, οι θέσεις του στο θέμα αυτό έχουν να κάνουν με συναισθήματα και όχι με επιστήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προέκυψε ένα σοβαρό θέμα, συμφωνα με το οποίο ο κ. Αγτζίδης κατηγορεί το ιστολόγιο "Πόντος-γενοκτονία" για λογοκλοπή (http://kars1918.wordpress.com/2012/05/22/fotiadis/#more-5522).

    Μάλιστα φιλοξενεί και ολοσέλιδη καταχώριση με το μπλογκ μας. Όμως ο κ Αγτζίδης, τυχαία προφανώς, δεν παράθεσε την ιστοσελίδα μας από την κορυφή της, ώστε να μην φαίνεται η φωτογραφία από την αντιμοναρχική επανάσταση στο Γουδή το 1909. Μας χαρακτήρισε πάντως ως "φιλομοναρχικούς", ακολουθώντας την κλασσική τακτική της ετικετικοποίησης και της ισοπέδωσης που φυσικά εμείς δεν θα ακολουθήσουμε. άλλωστε στην περίπτωση του κ. Αγτζίδη είναι δύσκολο να βρεις μια μόνο ετικέτα και να παραμείνεις ένας έντιμος "φιλομοναρχικός".

    Από την μεριά μας, αν και "φιλομοναρχικοί", δεν έχουμε φυσικά πρόθεση να λογοκλέψουμε από τον κ. Αγτζίδη, οπότε αφαιρέσαμε το επίμαχο τμήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1.Δεν ξέρω ούτε τον Αγκτζίδη ούτε τον φιλίστορα ούτε τους σχολιαστές,
    που με βάση την ελευθερία του λόγου
    καταθέτουν τις απόψεις τους.
    2.Επειδή είμαι εγγονός Ποντίου,που
    οι Τούρκοι περικύκλωσαν το σπίτι του και απείλησαν πως,αν δεν παραδο
    θεί,θα τον κάψουν,οπότε και παραδό-
    θηκε,για να σώσει την υπόλοιπη οικο
    γένειά του,δε μπορώ με ΤΙΠΟΤΑ να συγχωρήσω αυτούς που:
    με το ψέυτικο"Θα σας φέρουμε τα παι
    διά σας ΠΙΣΩ κέρδισαν τις εκλογές του 1920 κι έκαναν τα αντίθετα!"Αν ο Βενιζέλος πήγε στη Σμύρνη,εμείς θα πάμε σην Άγκυρα"καιείδαμε ΠΟΥ πή
    γαν και τι ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ!
    Έφεραν πίσω τον Κωνσταντίνο,που απο"στρατηλάτης"οδήγησε το στρατό στην ΑΠΟΛΥΤΗ αποτυχία και ΔΥΣΤΥΧΩΣ τη γλίτωσε!
    3.Φιλίστορ μήπως σε κάποια σου ανάρ
    τηση μπορείς να παραθέσεις επιχειρή
    ματα,που"αθωώνουν τους 6;Να τα δω,
    να τα κρίνω και ίσως πεισθώ!
    4.Ξέρεις,γιατί ποτέ δεν ψήφισα τη δεξιά;Γιατί τη θεωρώ ΥΠΕΥΘΥΝΗ για τη μικρασιατική καταστροφή,όπως
    και για την εισβολή στην Κύπρο!!
    ΑΠΟΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αγαπητέ ανώνυμε,

    έχω γράψει πολλά άρθρα επί του θέματος, τα οποία θα βρείτε στην κατηγορία "δίκη των εξ" στο δεξιό μέσο τμήμα της ιστοσελίδας.

    Επειδή, από ότι έχω καταλάβει, μας επισκέπτεστε πρώτη φορά θα σας αναπτύξω μερικά επιχειρήματα μου, εν είδι καλωσορίσματος.

    Είναι αναμφίβολο ότι οι "έξι" ήταν αθώοι της κατηγορίας της εσχάτης προδοσίας. Ποιός αλήθεια έφερε έστω μισή απόδειξη ότι εσκεμμένα οι καηγορούμενοι επέφεραν την καταστροφή αυτή;

    Λέτε για την έλευση του Βασιλιά. Γνωρίζετε όμως ότι η μεταστροφή των συμμάχων (ειδικά Γάλλων και Ιταλών) κατά της Ελληνικής παρουσίας στην Μικρά Ασία είχε συντελεστεί πολύ νωρίτερα;

    Ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανέλαβε την εκστρατεία χωρίς να εξασφαλίσει ούτε φυσίγκι από τους "Συμμάχους" μας;

    Και όχι μόνο αυτό. Μεγάλες ευθύνες για την καταστροφή είχαν και οι αμυνίτες της Κωνσταντινούπολης που υπέσκαπταν το μέτωπο με την αρθρογραφία τους και ο Κεμάλ διένειμε τα έντυπα τους στην πρώτη γραμμή των Ελλήνων.

    Πώς είναι δυνατόν ο αρχιστράτηγος Παπούλας με ευθύνη του πολέμου για ενάμισυ χρόνο κατά τον οποίο αυτό τελματώθηκε να παρουσιάζεται ως μάρτυρας κατηγορίας εις βάρος αυτού (Χατζανέστης) που είχε την ευθύνη τους τελευταίους έξι μήνες;

    Τέλος, αφού κατηγορείτε τους έξι για ανικανότητα που οδήγησε στην Μικρασιατική καταστροφή γιατί δεν ισχύει το ίδιο και για την απώλεια της Ανατολικής Θράκης που χάθηκε αναίτια από τους Πλαστήρα - Γονατά; Εκεί προφανώς αναγνωρίζετε ελαφρυντικά (Σύμχαχοι, δεν πρόλαβαν κτλ), αλλά αυτό κατά την γνώμη μου δεν είναι δίκαιο.

    Το βασικότερο όλων είναι ότι οι βασικότεροι αυτουργοί της δολοφονίας κάποια χρόνια μετά δήλωσαν πως οι έξι ήταν αθώοι.

    Αυτά είναι λίγα από τα επιχειρήματα που αναλύω για το θέμα. Για την προαποφασισμένη δίκη-παρωδία, σας παραπέμπω στην αρθρογραφία μου. Καλώς ορίσατε λοιπόν...

    "φιλίστωρ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά σας. Σας στέλνω αυτό το μήνυμα γιατί είδα ότι ερμηνεύσατε τον τρόπο παρουσίασης του επίμαχου κειμένου με τον εξής τρόπο " προφανώς, δεν παράθεσε την ιστοσελίδα μας από την κορυφή της, ώστε να μην φαίνεται η φωτογραφία από την αντιμοναρχική επανάσταση στο Γουδή το 1909".

    Θα ήθελα να σας δηλώσω ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ η παραμικρή τέτοια πρόθεση.

    Αντικειμενικά η επιλογή επικεντρώθηκε στο κείμενο. Εξάλλου δινόταν το λινκ του ιστολογίου σας, όπου ο αναγνώστης μπορόυσε να δει ολοκληρωμένα τη σελίδα, να διαβάσει τα κείμενά σας, να περιπλανηθεί στα θέματα που αναπτύσσεται και να διαμορφωσει ο ίδιος ίδια γνώμη.

    Είναι αλήθεια ότι η ερμηνεία εκείνων των γεγονότων μεταξύ ημών είναι αντιδιαμετρική. Αυτό όμως δεν οδηγεί στην μείωσή σας από τη δική μου πλευρά. Ο χαρακτηρισμός "φιλομοναρχικό μπλογκ" δεν είχε υποτιμητικό χαρακτήρα αλλά απολύτως περιγραφικό, όπως τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεστε τα σχετικά θέματα. Και πάλι ο ανγνώστης μπορεί να κρίνει, εφόσον του έδωσα τη δυνατότητα επίσκεψης και περιήγησης στις όντως ενδιαφέρουσες σελίδες σας....

    Επίσης να δηλώσω ότι ουδέποτε και με κανένα τρόπο δεν υπονόησα ότι σας θεωρώ έστω και κατ' ελάχιστον "ένοχο λογοκλοπής". Φαντάζομαι ότι το αντιλαμβάνεστε από τον τρόπο γραφής και παρουσίασης του θλιβερού αυτού θέματος στο ιστολόγιό μου.

    Αυτά, προς άρσιν κάθε παρεξηγήσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ κ. Αγτζίδη,

    Δεν έχω λόγο να μην δεχθώ τις εξηγήσεις σας, τις οποίες θεωρώ επαρκείς.

    Αναμφίβολα ίσως και εγώ σε κάποια σχόλια μου στο παρόν νήμα (αλλά και παλαιότερα) να υπήρξα αιχμηρός, αλλά αυτό σας διαβεβαιώ αφορά ιδέες και τοποθετήσεις σας επί ενός συγκεκριμένου θέματος το οποίο έχει σημασία για εμένα και σε καμία περίπτωση δεν ήταν επί προσωπικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ,αγαπητέ φιλίστορ για τις
    απαντήσεις σου και για τον χρόνο και κόπο σου!Δεν είμαι καινούργιος
    επισκέπτης και δη παλιότερα ΔΙΕΓΡΑ-
    ΨΕΣ και σχόλιά μου ως μη αρεστά
    "σοι"!Η εσχάτη προδοσία κατ'εμέ-προσωπική γνώμη εκφράζω-είναι ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ της μη συνεχίσεως του πολέ-
    μου με το οποίο πήραν την εξουσία από το Βενιζέλο!Δεν αντλέγω ότι κι αυτός ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕ τα συμμαχικά συμ-
    φέροντά,που είχαν αρχίσει να εμφανί
    ζονται στη Μέση Ανατολή με την και-
    νούργια ενεργειακή δυναμη-και συνε
    χίζονται ακόμη-,αλλά τουλάχιστον νομίζω ότι θα ήξερε ΠΟΥ να σταμα-
    τήσει!Όσο για τους συμμάχους-ΕΜΕ-
    ΤΙΚΟΥΣ Γάλλους και Ιταλούς-αυτοί ΔΕΝ είδαν με καλό μάτι την επέκτα-
    ση της Ελλάδας και τη σαμποτάρισαν παντοιοτρόπως!Παρά τα 90 χρόνια οι απόγονοι και των δύο παρατάξεων έχουν και θα έχουν το ΧΑΣΜΑ τους κι ας υποχρεώθηκε η ακροδεξιά χού
    ντα να φτιάσει το άγαλμα του Βενι-
    ζέλου και να τον προσκυνήσει!ΤΑ ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ!!!!!!!!!Και κάτι ακόμη δεν είσαι μόνο εσύ ιστορικός κάτι έχουν διαβάσει και οι κατά καιρούς επισκέπτες σου!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η χούντα δεν ήταν ακροδεξιά. Ήταν κανταφική-Νασερική.Για αυτό και τα αγάλματα και οι τιμές στον βενιζέλο . Το '50 και το '60 ελάχιστοι ήταν οι αδριάντες του κρητικού σε όλη την χώρα.Ο προηγούμενος αναγνώστης, δεν μπορεί να μιλάει σαν αντιπρόσωπος των ποντίων. Και γω κατάγομαι από προσφυγική οικογένεια και ξέρω πολλούς πόντιους, που είχαν την χειρότερη γνώμη για τις προδοσίες του Βενιζέλου, την αγγλόφιλη ( εως αγγλόδουλη) πολιτική του και τα μετέπειτα κολητηλίκια του με τον Κεμάλ ( σβήσιμο αποζημιώσεων κλπ)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και αφού ο συγκεκριμένος καμαρώνει πως δεν ψήφισε ποτέ του την "επάρατο", μάλλον θα είναι περήφανος που ψήφιζε το πασοκ του μπουτάρη και της ρεπούσιας ιστορίας ή την αριστερά που χαρακτηρίζει τους ποντίους θύματα του σταλινισμού, ως πράκτορες και αντεπαναστάτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας