1.  Η απελευθέρωση της πόλης της Μυτιλήνης και του νοτιοανατολικού τμήματος της Λέσβου 

Η πρώτη μέρα της κατοχής Μυτιλήνης 8 Νοεμβρίου 1912

      Η κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912) έγινε με αφορμή την άρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να ικανοποιήσει σειρά αιτημάτων που έθεσαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Βουλγαρίας, τα οποία αφορούσαν την ισότιμη, εκ μέρους των οθωμανικών αρχών, μεταχείριση των χριστιανών και των μουσουλμάνων, υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η αιτία ασφαλώς της κήρυξης του πολέμου ήταν η απελευθέρωση των περιοχών εκείνων, στις οποίες κατοικούσαν ορθόδοξοι χριστιανοί με ελληνική, σερβική και βουλγαρική συνείδηση.
Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, στον οποίο ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος είχε αναθέσει τη διοίκηση του ελληνικού στόλου, σχεδίασε την άμεση κατάληψη των νησιών που βρίσκονταν κοντά στην έξοδο των Δαρδανελλίων. Το πρώτο νησί που απελευθερώθηκε ήταν η Λήμνος (8 Οκτωβρίου 1912), γιατί ο Ναύαρχος αποσκοπούσε στη χρήση του κόλπου του Μούδρου ως φυσικού αγκυροβολίου του ελληνικού στόλου. Στόχος του ήταν η παρουσία του ελληνικού στόλου στην περιοχή να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μια ενδεχόμενη έξοδο του οθωμανικού στόλου από τα στενά των Δαρδανελλίων. Έτσι ο οθωμανικός στόλος εγκλωβίστηκε στα στενά και τις δύο φορές που επιχείρησε να εξέλθει, υπέστη ισάριθμες ήττες (ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου). Μετά τη Λήμνο ακολούθησε η κατάληψη από τον ελληνικό στόλο των γειτονικών νησιών Ίμβρου, Τενέδου, Θάσου και Σαμοθράκης.


    Η Λέσβος και η Χίος, επειδή βρισκόταν αρκετά μακριά από την έξοδο των Δαρδανελλίων, δεν εντάσσονταν άμεσα στα σχέδια του Κουντουριώτη και γι’ αυτό η απελευθέρωσή τους καθυστερούσε. Οι ειδήσεις που κατέφθαναν στη Λέσβο για την απελευθέρωση των γειτονικών της νησιών από τον ελληνικό στόλο, αύξαναν τόσο την αγωνία όσο και την επιθυμία των χριστιανών κατοίκων της για την άμεση απελευθέρωση και του δικού τους νησιού. Έτσι επιτροπή Πλωμαριτών που αποτελούνταν από τους Ιωάννη Πετρέλλη, Γεώργιο Λύτρα, Δ. Τσακίρη και Γεώργιο Τόμπρα ή Πολυχνιάτη επιβιβάστηκε σε πλοιάριο και κατευθύνθηκε στη Λήμνο, στον κόλπο του Μούδρου, όπου ναυλοχούσε ο ελληνικός στόλος. Εκεί παρέδωσε στο Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη επιστολή, με την οποία δίνονταν πληροφορίες για τις δυνάμεις των Οθωμανών στη Λέσβο, ενώ παράλληλα η επιτροπή ζήτησε την επίσπευση της απελευθέρωσης του νησιού.
     
Πράγματι, ο ελληνικός στόλος, με το Nαύαρχο Παύλο Κουντουριώτη επικεφαλής, ξεκίνησε από τον κόλπο του Μούδρου το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου και αγκυροβόλησε τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου 1912 έξω απ’ το λιμάνι της Μυτιλήνης. Ανάμεσα στα ελληνικά πλοία ξεχώριζε με την επιβλητικότητά του η ναυαρχίδα του στόλου, το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», για τη ναυπήγηση του οποίου είχαν συμβάλλει με μεγάλα χρηματικά ποσά ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ, αλλά και χιλιάδες Ελλήνων του εσωτερικού και του εξωτερικού, αγοράζοντας τα λεγόμενα λαχεία του στόλου, που είχε εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο για την ενίσχυση του στόλου. Μετά την επίδοση του τελεσιγράφου του Κουντουριώτη προς τις οθωμανικές αρχές του νησιού, με το οποίο ζητούνταν η άμεση παράδοση της πόλης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των οθωμανικών αρχών, των χριστιανών και μουσουλμάνων προυχόντων της Μυτιλήνης. Στη σύσκεψη αυτή, αποφασίστηκε να αποχωρήσουν οι ολιγάριθμες οθωμανικές ένοπλες δυνάμεις στο εσωτερικό του νησιού και να γίνει αναίμακτα η κατάληψη της Μυτιλήνης, προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αιματοχυσία του άοπλου πληθυσμού, του χριστιανικού και του μουσουλμανικού.
     


Η αποβίβαση των Ελλήνων πεζοναυτών και ναυτών άρχισε στις 12.30 το μεσημέρι, κάτω απ’ τα ξέφρενα πανηγύρια του κόσμου και έγινε στη λεγόμενη Πετρόσκαλα, που βρισκόταν στη θέση του σημερινού Τελωνείου. Μετά την παράδοση των οθωμανικών αρχών, όλη η πόλη σημαιοστολίστηκε. Στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου πραγματοποιήθηκε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Κύριλλος, ο οποίος μαζί με το σύνολο των παρευρισκομένων έψαλε το «Χριστός Ανέστη».
Αμέσως, με ανακοίνωσή τους οι ελληνικές αρχές κήρυξαν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα και διακήρυξαν την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλους τους κατοίκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους.
Από τα πρώτα μέτρα της ελληνικής διοίκησης ήταν η έκδοση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την επισήμανση των κατασχεθέντων στο ταχυδρομείο οθωμανικών γραμματοσήμων με τη φράση: « Ελληνική Κατοχή Μυτιλήνης». Η λέξη «κατοχή» σηματοδοτούσε την προσωρινότητα της ενσωμάτωσης του νησιού στην Ελλάδα, αφού η διεθνής συνθήκη, με την οποία επικυρώθηκε οριστικά η ενσωμάτωση αυτή, υπογράφηκε 11 χρόνια αργότερα, δηλ. το 1923 (Συνθήκη της Λοζάνης). Διαφορετική ωστόσο ήταν η τύχη των δύο νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, δηλ. της Ίμβρου και της Τενέδου, τα οποία η παραπάνω συνθήκη κατακύρωσε οριστικά στην Τουρκία.
     
Στις 10 Νοεμβρίου το οπλιταγωγό Μακεδονία αγκυροβόλησε έξω από το Πλωμάρι και οι πεζοναύτες του αποβιβάστηκαν μέσα στους έξαλλους πανηγυρισμούς των κατοίκων. Ακολούθησε η κατάλυση των οθωμανικών αρχών στην Αγιάσο, στον Πολιχνίτο, στη Γέρα, ενώ η ελληνική ζώνη κατοχής επεκτάθηκε βόρεια μέχρι τη Θερμή.

2.  Η απελευθέρωση του βορειοανατολικού τμήματος της Λέσβου 

Ο αριθμός των ελληνικών δυνάμεων που αποβιβάστηκαν, δεν ξεπερνούσε τους 1.600 άνδρες. Επειδή ο οθωμανικός στρατός αριθμούσε 1.500 - 2.000 άνδρες, αποφασίστηκε να μη γίνει η τελική σύγκρουση, πριν φτάσουν ενισχύσεις σε άνδρες στρατιωτικά μέσα και πολεμοφόδια.
Όμως, το βόρειο και δυτικό μέρος νησιού θα παραμείνουν κάτω από την τρομοκρατία των Οθωμανών, και κυρίως των ατάκτων ανταρτικών μουσουλμανικών σωμάτων (βασιβουζούκων) που συνέδραμαν το έργο του τακτικού στρατού. Έτσι, βασιβουζούκοι, διάσπαρτοι στις βορειοανατολικές περιοχές του νησιού, λεηλάτησαν το Μεσότοπο, την Αγία Παρασκευή, την Ερεσό και έκαψαν σπίτια στην Πέτρα.
Όταν στις 8 Νοεμβρίου του 1912 έγινε η αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Μυτιλήνη, αρκετοί χριστιανοί πατριώτες τέθηκαν στη διάθεση του ελληνικού στρατού, ο οποίος και τους εξόπλισε με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως πολιτοφυλακή στα λεσβιακά χωριά και ως αντίβαρο στα μουσουλμανικά ανταρτικά σώματα. Έτσι, πράξεις τρομοκρατίας κατά του άμαχου πληθυσμού δεν έλειψαν ούτε από τους χριστιανούς, ούτε από τους μουσουλμάνους αντάρτες στις περιοχές της δράσης τους, με αποτέλεσμα η λεσβιακή ύπαιθρος να γνωρίσει στιγμές βαρβαρότητας. Για το λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τον αφοπλισμό των χριστιανικών ανταρτικών σωμάτων και τιμώρησαν αρκετούς ένοπλους που πρωτοστάτησαν σε επεισόδια εναντίον του άμαχου μουσουλμανικού πληθυσμού.

     

Οι οθωμανικές τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν οχυρωθεί στο στρατόπεδό τους στον Κλαπάδο, ένα μουσουλμανικό χωριό που δεν υπάρχει πια σήμερα και βρισκόταν στην ευρύτερη περιφέρεια της Λαφιώνας. Όμως, οι χριστιανοί κάτοικοι του τουρκοκρατούμενου ακόμα τμήματος του νησιού δεν είχαν καμιά αμφιβολία για την τελική έκβαση της μάχης. Έτσι στον Μόλυβο εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού από τα μαγαζιά το γαλάζιο και λευκό πανί, με αποτέλεσμα οι οθωμανικές αρχές να διενεργήσουν έρευνες σε σπίτια. Επίσης, πλοία του ελληνικού στόλου βομβάρδισαν τα καΐκια στη Σκάλα του Μολύβου, προκειμένου να αποκόψουν την πιθανή επικοινωνία των Οθωμανών με τα απέναντι μικρασιατικά παράλια.
Στο μεταξύ ο ελληνικός στρατός είχε ενισχυθεί σημαντικά από 1.500 περίπου άνδρες και πολλούς ντόπιους εθελοντές. Το κύριο σώμα των εθελοντών αποτελούσε η περίφημη Λεσβιακή φάλαγγα, η οποία απαρτιζόταν από 210 Λέσβιους μετανάστες, που είχαν έρθει απ’ την Αμερική, για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της πατρίδας τους. Μετά την άφιξη των πολυπόθητων ενισχύσεων στα τέλη Νοεμβρίου, ο ελληνικός στρατός θα βαδίσει προς το οχυρωμένο στρατόπεδο των Οθωμανών στον Κλαπάδο.
     

Ο Ελληνικός στρατός στον Κλαπάδο.

Το οθωμανικό στρατόπεδο του Κλαπάδου δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ στις επιθετικές ενέργειες του ελληνικού στρατού, που ξεκίνησαν στις 6 Δεκεμβρίου και συνοδευόταν από εύστοχες βολές πυροβολικού. Ο βομβαρδισμός του στρατοπέδου συμπληρώθηκε και από εκπληκτικής ακρίβειας βολές που ρίχνονταν από τα ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στα ανοιχτά της Πέτρας. Το πρωτόκολλο παραδόσεως του οθωμανικού στρατού υπογράφηκε το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου 1912 στο ύψωμα Πετσοφάς, νοτιοανατολικά του Κλαπάδου.
Τις επόμενες μέρες απελευθερώθηκε σταδιακά και το υπόλοιπο τμήμα του νησιού.
Στην τελική νίκη των ελληνικών όπλων σημαντική ήταν και η συμβολή της Λεσβιακής φάλαγγας. Αλλά και πολλοί άλλοι χριστιανοί της Λέσβου βοήθησαν τον ελληνικό στρατό στην προσπάθειά του να καταβάλει τον οθωμανικό στρατό στον Κλαπάδο, αφού έδωσαν σημαντικές στρατιωτικές πληροφορίες ή χρησίμευσαν ως οδηγοί του. Δρ. ΣΤΡΑΤΗΣ I.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων ν. Λέσβου


ΠΗΓΗ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ
Προς τον λαόν της πόλεως Μυτιλήνης
Αναλαμβάνων τα καθήκοντα του στρατιωτικού και πολιτικού Διοικητού της πόλεως, παραγγέλλω όπως, εντός εικοσιτετραώρου από της τοιχοκολλήσεως της παρούσης προκηρύξεως, άπαντες οι πολίται, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικότητος, καταθέσουν τα όπλα αυτών, οιαδήποτε και αν ώσιν αυτά.
Η παρουσία Ναυτικού Αγήματος του Βασιλικού Ναυτικού της Ελλάδος είναι εγγύησις επαρκής διά την τάξιν.
Επικαλούμαι το εθνικόν φρόνημα των χριστιανών κατοίκων, όπως αποφύγουν πάσαν διένεξιν μετά των Οθωμανών συμπολιτών των. Απαιτώ όπως ό Ελληνικότατος λαός της Μυτιλήνης αποδείξη ότι εμφορείται υπό των εμφύτων ευγε¬νών και μεγαλοψύχων αισθημάτων της φυλής μας.
Υπομιμνήσκω εις πάντας ότι, ευρισκομένης της πόλεως υπό Στρατιωτικήν κατοχήν, θα λειτουργήση ο Στρατιωτικός Νόμος, αμείλικτος κατά παντός διαταράσσοντος την δημοσίαν τάξιν και μη καταθέσαντος τα όπλα εν τη ταχθείση προθεσμία εν τω Διοικητήριω.

Ο Στρατιωτικός και Πολιτικός Διοικητής Μυτιλήνης
Εν Μυτιλήνη τη 8 Νοεμβρίου 1912   

                                                                              Κωνσταντίνος Μελάς

Σκηνή από την δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη.Διακρίνεται και ο  Στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής του νησιού Κ.Μελάς

Πηγή

http://www.lesvosoldies.gr 

http://www.efenpress.blogspot.com/

Μπορεί ένα οικοδόμημα να στέκεται αιώνιο όσο αντέχει, όσο η φθορά δεν έχει εισχωρήσει ανάμεσο στις πέτρες του, όσο μπορεί να αντιστέκεται στο σαράκι ή στον άνεμο. Ας  φαίνεται αιώνιο, αιώνια είναι μόνο η φθορά. Η φρίκη της πτώσης, σα ψιλό σύγκρυο, περνά κιόλας τις πέτρες του κι εσύ δεν το νιώθεις. Όταν σημάνει η ώρα και φαγωθούν οι αρμοί που το δένουν, στο πιο μικρό φύσημα της αύρας ή και μονάχα από το δικό του το βάρος, θα πέσει, θα σωριαστεί.
  Από την ώρα που οι άνθρωποι ξυπνήσαν και είδαν τις σιλουέτες των καραβιών αραγμένες, ανοιχτά, στο φως της αυγής, ως τις 11 πριν από το μεσημέρι περίπου, που η τουρκική φρουρά τραβήχτηκε στο εσωτερικό του νησιού, η αιώνια τάξη του κόσμου της θεια Κατίγκως, αναποδογύρισε μονομιάς. Και δεν υπάρχει πιο συγκλονιστική αλλαγή στη ζωή, παρά του σκλάβου που γίνεται λεύτερος –την ώρα που αντικρίζει τη λευτεριά.
  Εκείνη την Πέμπτη το απόγευμα, οι δρόμοι της Μυτιλήνης ήταν πλημμυρισμένοι χαρτιά, ντεφτέρια, χειρόγραφα κι έντυπα σε αραβική γραφή, από τα λεηλατημένα δημόσια καταστήματα, και πυρομαχικά ήταν σπαρμένα μέσα στα σοκάκια, το υλικό μιας ιστορίας που σκόρπιζε –παίζαν μ’ αυτό τα παιδιά.

Πηγή: Ασημάκη Πανσέληνου, Τότε που ζούσαμε, Αθήνα 1982   

Η λεσβιακή φάλαγγα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Βαγγέλης Καραγιάvvης-Στρατής Μoλίvoς, Μυτιλήvη 1912, Αθήvα 1984
2. Ευστράτιoς Παvσεληvάς, Η απελευθέρωσις της Λέσβoυ, Αθήvα 1957
3.Ζαννή Καμπούρη, «Τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας στη Λέσβο», Λεσβιακά, τόμος Δ΄, Μυτιλήνη 1962, σ. 102-188
4. Γ.Ε.Σ., «Η απελευθέρωσις της Λέσβου», Λεσβιακά, τόμος Δ΄, Μυτιλήνη 1962, σ. 189-197
5. Φ. Δήμου, Γ.Καραμάνου, Α. Παρασκευαιδη,  «Η Λέσβος τις μέρες της απελευθέρωσης», Λεσβιακά, τόμος Δ΄, Μυτιλήνη 1962, σ. 198-228
Μοιραστείτε το στο Google Plus

About Ιωάννης Φιλίστωρ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Μεγάλες Ιστορικές φυσιογνωμίες

Robert Bruce (2) William Wallas (2) Αβράαμ Λίνκολν (1) Άγγελος Έβερτ (1) Άγγελος Σικελιανός (1) Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος (3) Αδαμάντιος Κοραής (8) Αθανάσιος Τσακάλωφ (1) Αλέξανδρος Ζαϊμης (5) Αλέξανδρος Κορυζής (3) Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (8) Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (13) Αλέξανδρος Οθωναίος (6) Αλέξανδρος Παπάγος (15) Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (7) Αλέξανδρος Παπαναστασίου (13) Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής (1) Αλέξανδρος Σακελαρίου (4) Αλέξανδρος Υψηλάντης (7) Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος (2) Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν (5) Άλμπερτ Αινστάιν (1) Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος (1) Αναστάσιος Παπούλας (3) Ανδρέας Γ. Παπανδρέου (16) Ανδρέας Καρκαβίτσας (2) Ανδρέας Λόντος (2) Ανδρέας Μεταξάς (1) Ανδρέας Μιαούλης (7) Ανδρέας Μιχαλακόπουλος (10) Ανδρέας Τζίμας (1) Άννα Κομνηνή (1) Αννίβας (1) Αντόνιο Γκράμσι (1) Αντώνης Σαμαράς (2) Άρης Βελουχιώτης (9) Αριστείδης ο Αθηναίος (2) Αριστοτέλης (7) Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός (2) Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος (3) Αρχιμίδης (4) Αυτοκράτορας Ηράκλειος (2) Βασίλειος Τσίχλης (6) Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ (1) Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ (19) Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ (24) Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ (34) Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ (7) Βασιλιάς Όθων Α΄ (25) Βασιλιάς Παύλος Α΄ (5) Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ (6) Βενιαμίν Λέσβιος (1) Βλάσης Γαβριηλίδης (1) Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης (7) Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός (2) Γεώργιος Α. Παπανδρέου (18) Γεώργιος Βλάχος (4) Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) (9) Γεώργιος Θεοτόκης (8) Γεώργιος Κάνιγκ (3) Γεώργιος Καραϊσκάκης (5) Γεώργιος Καρτάλης (1) Γεώργιος Καφαντάρης (7) Γεώργιος Κονδύλης (14) Γεώργιος Κουντουριώτης (4) Γεώργιος Λεοναρδόπουλος (2) Γεώργιος Παπαδόπουλος (2) Γεώργιος Παπανδρέου (GAP) (4) Γεώργιος Ράλλης (6) Γεώργιος Σεφέρης (2) Γεώργιος Σταύρου (2) Γεώργιος Στρέιτ (1) Γεώργιος Τσολάκογλου (4) Γιάννης Ιωαννίδης (3) Γιάννης Ψυχάρης (2) Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο) (9) Γιώργης Σιάντος (5) Γρηγόρης Φαράκος (2) Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας) (7) Γρηγόριος Ξενόπουλος (4) Δέσποινα Κούρτη (1) Δημήτρης Παρτσαλίδης (3) Δημήτριος Βούλγαρης (2) Δημήτριος Γούναρης (23) Δημήτριος Ιωαννίδης (1) Δημήτριος Καλλέργης (1) Δημήτριος Μάξιμος (1) Δημήτριος Ράλλης (2) Δημήτριος Υψηλάντης (10) Δημήτριος Ψαρρός (2) Έζρα Πάουντ (1) Ελευθέριος Βενιζέλος (66) Εμμανουήλ Μπενάκης (1) Εμμανουήλ Ξάνθος (1) Εμμανουήλ Παπάς (1) Εμμανουήλ Ρέπουλης (5) Εμμανουήλ Ροϊδης (4) Εμμανουήλ Τομπάζης (1) Εμμανουήλ Τσουδερός (4) Επίκουρος (1) Ερατοσθένης (1) Ευάγγελος Αβέρωφ (4) Ευάγγελος Λεμπέσης (1) Ηλίας Τσιριμώκος (1) Θαλής ο ΜΙλήσιος (1) Θεμιστοκλής (5) Θεμιστοκλής Σοφούλης (8) Θεόδωρος Δηλιγιάννης (6) Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (13) Θεόδωρος Πάγκαλος (16) Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος) (1) Θεόδωρος Τουρκοβασίλης (2) Θεόφιλος Καΐρης (1) Θουκυδίδης (10) Ιούλιος Βέρν (2) Ιπποκράτης ο Κώος (3) Ισοκράτης (2) Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης (2) Ιωάννης Γκούρας (1) Ιωάννης Δεμέστιχας (2) Ιωάννης Καποδίστριας (18) Ιωάννης Κωλέττης (6) Ιωάννης Μακρυγιάννης (7) Ιωάννης Μεταξάς (38) Ιωάννης Παπακωνσταντίνου (4) Ιωάννης Συκουτρής (4) Ιωάννης Τσαγκαρίδης (1) Ιωάννης Τσιμισκής (1) Ίων Δραγούμης (21) Κ. Θ. Δημαράς (2) Κανέλος Δεληγιάννης (3) Καρλ Γιουνγκ (1) Καρλ Μαρξ (1) Κάρολος Παπούλιας (6) Κίμων ο Αθηναίος (2) Κομνηνός Πυρομάγλου (2) Κορνήλιος Καστοριάδης (1) Κυριάκος Κατσιμάνης (7) Κύριλλος Λούκαρις (2) Κωνσταντίνος Δεμερτζής (1) Κωνσταντίνος Καβάφης (4) Κωνσταντίνος Καναρης (5) Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1) Κωνσταντίνος Καραμανλής (12) Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος) (2) Κωνσταντίνος Λινάρδος (11) Κωνσταντίνος Μανιαδάκης (5) Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (4) Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ (8) Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (8) Κωνσταντίνος Σημίτης (4) Κωνσταντίνος Σμολένσκι (1) Κωνσταντίνος Τσαλδάρης (4) Κωνσταντίνος Φωτιάδης (5) Κώστας Βάρναλης (1) Κώστας Περρίκος (1) Κωστής Παλαμάς (6) Κωστής Στεφανόπουλος (1) Λεονίντ Τρότσκι (4) Λεωνίδας Παρασκευόπουλος (1) Λόρδος Βύρων (6) Μακάριος (12) Μάο Τσε Τουνγκ (2) Μάρκος Βαφειάδης (7) Μέγας Αλέξανδρος (9) Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών (2) Μέγας Θεοδόσιος (1) Μέγας Κωνσταντίνος (2) Μίκης Θεοδωράκης (5) Μίκης Πρωτοπαπαδάκης (8) Μιλτιάδης ο Αθηναίος (1) Μιλτιάδης Πορφυρογέννης (1) Μιχαήλ Ψελλός (3) Μοροζίνι (2) Μουσολίνι (13) Μπενιζέλος Ρούφος (1) Ναπολέων Βοναπάρτης (2) Νεοκλής Σαρρής (1) Νεόφυτος Δούκας (1) Νικήτας Σταματελόπουλος (5) Νικηφόρος Φωκάς (1) Νικίας (2) Νικόλαος Βότσης (1) Νικόλαος Δημητρακόπουλος (1) Νικόλαος Λεωτσάκος (3) Νικόλαος Πλαστήρας (16) Νικόλαος Πολίτης (1) Νικόλαος Στράτος (5) Νίκος Ζαχαριάδης (18) Νίκος Καζαντζάκης (2) Νίκος Μπελογιάννης (1) Νίκος Νικολούδης (26) Νίτσε (2) Ξενοφών (2) Οδυσσέας Ανδρούτσος (2) Οδυσσέας Ελύτης (4) Όμηρος (13) π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος (11) Παλαιών Πατρών Γερμανός (1) Παναγής Τσαλδάρης (15) Παναγιώτης Δαγκλής (1) Παναγιώτης Δεμέστιχας (1) Παναγιώτης Κανελλόπουλος (14) Παναγιώτης Κονδύλης (1) Πάνος Κορωναίος (2) Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ (2) Παύλος Γύπαρης (3) Παύλος Κουντουριώτης (12) Παύλος Μελάς (1) Παυσανίας (2) Παυσανίας Κατσώτας (1) Παυσανίας ο περιηγητής (1) Πεισίστρατος (1) Περικλής (2) Περικλής Γιαννόπουλος (5) Περικλής Δεληγιάννης (1) Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (4) Πέτρος Γαρουφαλιάς (1) Πέτρος Μακρής - Στάϊκος (4) Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (12) Πλάτων (9) Πλούταρχος (8) Πρίγκιπας Ανδρέας (2) Πύρρος της Ηπείρου (1) Ραούφ Ντενκτας (1) Ρήγας Παλαμίδης (1) Ρήγας Φερραίος (4) Σαντόρε Σανταρόζα (1) Σόλων (3) Σοφοκλής Βενιζέλος (3) Σπυρίδων Μαρκεζίνης (5) Σπυρίδων Τρικούπης (3) Στέφανος Δραγούμης (2) Στέφανος Σαράφης (1) Στέφανος Σκουλούδης (4) Στέφανος Στεφανόπουλος (1) Στράβων (5) Στρατής Μυριβίλης (2) Στυλιανός Γονατάς (5) Στυλιανός Χούτας (1) Σωκράτης (2) Ταγίπ Ερντογάν (1) Τσαούς Αντών (Φωστερίδης) (1) Φαίδων Γκιζίκης (3) Φαλμεράγιερ (5) Φιλοποίμην (2) Φωκίων (1) Χαρίλαος Τρικούπης (13) Χαρίλαος Φλωράκης (2) Χίτλερ (17) Χριστόδουλος Τσιγάντες (1) Χριστόφορος Κολόμβος (1) Χρυσόστομος Σμύρνης (1)