Ο διαχρονικός τρόπος αντίδρασης και διαμαρτυρίας των Ελλήνων

Ο διαχρονικός τρόπος αντίδρασης και διαμαρτυρίας των Ελλήνων Ως τώρα έχουμε ασχοληθεί κυρίως με πολλά βασικά πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα, η με μεγάλες προσωπικότητες της Ελληνικής Ιστορίας. Προφανώς όμως η Ιστορία δεν εξαντλείται σε αυτά, ίσως όμως αποτελούν ένα βασικό σκελετό που αποτελεί ένα απαραίτητο υπόβαθρο για μια καλύτερη κατανόηση και εμβάθυνση στην Ιστορία.΄Ενα άλλο ενδιαφέρον θέμα με το οποίο θα ασχοληθώ σήμερα είναι ο τρόπος έκφρασης του απλού λαού στις πολιτικές του εκδηλώσεις. Σε όλες τις εποχές ο λαός εξέφρασε με πηγαίο, απλό και σαφή τρόπο τους πόθους, την θέληση και τους φόβους του. Τα συνθήματα και τα λόγια που χρησιμοποίησε διαχρονικά δεν διαφοροποιούνται ιδιαιτέρως στην πορεία της Ιστορίας και αναμφίβολα έχουν το ενδιαφέρον τους.


Πλοηγός μας θα είναι το βιβλίο του κ. Κώστα Μπαρούτα "Η κραυγή των Ελλήνων" εκδόσεις Σαββάλα, ο οποίος έχει αντλήσει το υλικό του με μια επίπονη προσπάθεια από εφημερίδες της εποχής. Διαλέξαμε τυχαία να παρουσιάσουμε τα συνθήματα και τις λαϊκές αντιδράσεις του 1895. Υπενθυμίζουμε ότι Πρωθυπουργός ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης που λόγω των σημαντικών δημοσιονομικών δυσχερειών λόγω του υπερδανεισμού είχε επιβάλλει μια σειρά από σκληρούς αντιλαϊκούς φόρους. Για τον λόγο αυτό είχε ξεσηκώσει την οργή του κόσμου, που εκδηλωνόταν με συνεχείς κινητοποιήσεις έξω από την παλαιά βουλή.

5 Ιανουαρίου: Συλλαλητήριο εναντίον του Τρικούπη μπροστά στην παλαιά βουλή με συνθήματα "Κάτω ο Άγγλος", "Ανάθεμα", "κάτω οι φορομπήχται", όξω οι ποσοπαίρνηδες", "να τους κάψουμε όλους"

8 Ιανουαρίου: μεγάλο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως αφού απαγορεύτηκε στο κέντρο της πόλης. Το κύριο σύνθημα "Ανάθεμα στον προδότη"

4 Μαρτίου: Διαδήλωση των απεργών αμαξάδων. Όταν οι διαδηλωτές είδαν την άμαξα του Διαδόχου φώναξαν "Ζήτω ο διάδοχος" "ζήτω ο επίτιμος πρόεδρος μας".

9 Μαρτίου: Αναγραφή των πρώτων υβριστικών συνθημάτων σε τοίχους Πανεπιστημίου

18 Απριλίου: Ο ελληνικός πληθυσμός των επαρχιών Λευκωσίας και Κυρήνειας συνελθών εν πολυπληθεί συλλαλητηρίω εψήφισε την κατάργησιν του της υποτελείας προς τον Σουλτάνον φόρου, την μετά της Ελλάδος ένωσιν της Κύπρου, έτοιμος να αγωνισθεί εις πάσαν άλλην λύσιν.."
 
21 Απριλίου: Συλλαλητήριο φοιτητών στα Προπύλαια υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα

29 Ιουνίου: Μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών στην μεγάλη αίθουσα της Νομικής για το Μακεδονικό. Ομιλητής ο Ν. Καζάζης

9 Σεπτεμβρίου: Δημοτικές εκλογές και διαδηλώσεις των οπαδών των δύο κυριότερων υποψηφίων δημάρχων Αθηναίων Φιλήμονος και Λάμπρου Κορομηλά. Ο Κορομηλάς προερχόταν από το Δηλιγιαννικό κόμμα που είχε σήμα το κορδόνι εξού και το φοβερό σύνθημα των υποστηρικτών του κορδονολάμπραρος!

19 Δεκεμβρίου: Διαδήλωση αστυνομικών στην Ομόνοια με αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους (η πρώτη που καταγράφεται στην σύγχρονη Ιστορία)

για την αντιγραφή

Ι. Β. Δ.

Πηγή

Κώστας Μπαρούτας, η κραυγή των Ελλήνων, εκδόσεις Σαββάλα

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας