Η στάση του ΣΕΚΕ / ΚΚΕ στο Μικρασιατικό ζήτημα

Η συμμετοχή της Ελλάδας με μια μεραρχία στην εκστρατεία της Ουκρανίας το 1919 κατά των κομμουνιστών στο πλευρό των Γάλλων και των Ρώσων "Λευκών", έθεσε την ισχυρή αναδυόμενη δύναμη των Μπολσεβίκων στο αντίπαλο στρατόπεδο. Το κομμουνιστικό καθεστώς ήρθε σε πολυεπίπεδη συμφωνία με τον Κεμάλ και το νέο εθνικιστικό καθεστώς του στην Άγκυρα παρέχοντας οικονομική και υλικοτεχνική στρατιωτική υποστήριξη που αναμφίβολα επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα της Μικρασιατικής εκστρατείας. Εκτός αυτού όμως, οι μπολσεβίκοι καθοδήγησαν μέσω της Παμβαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας και τον νεότευκτο πολιτικό βραχίωνα τους στην Ελλάδα το ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό εργατικό Κόμμα Ελλάδος), να αντιταχθεί στην Ελληνική Μικρασιατική εκστρατεία ως δημιούργημα του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού. Το ΣΕΚΕ είχε ιδρυθεί το 1918 με αρχικά μέλη της μετριοπαθείς σοσιαλιστές και εργατοϋπαλλήλους. Το 1920 είχε ελάχιστα μέλη στα συνδικάτα ενώ τα πολιτικά της στελέχη είχαν λίγες πολιτικές εμπειρίες και μάλλον μικρές δυνατότητες.



Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 το ΣΕΚΕ παραδέχτηκε πλήρως την κομματική διαταγή που έλαβε και προσπάθησε με τις μικρές του δυνάμεις να βλάψει όσο το δυνατόν περισσότερο τον Ελληνική προσπάθεια, κυρίως με αντιπολεμική ηττοπαθή προπαγάνδα μέσω εφημερίδων, φυλλαδίων αλλά και στρατιωτών που ήταν μέλη του κόμματος. Τον Μάιο του 1921 το ΣΕΚΕ ίδρυσε την "Κεντρική επιτροπή των Κομμουνιστών Στρατιωτών του Μετώπου" η οποία ανέλαβε επί τόπου "την καθοδήγηση της αντιπολεμικής δραστηριότητος του κόμματος μέσα στον στρατό που βρισκόταν στην Μικρά Ασία".

Και έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ιστορίας Κωνσταντίνο Φωτιάδη:
"Η απλόχερη διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ σε έναν λαό ο οποίος θύμα των προκαταλήψεων, της αμάθειας, του πρωτόγονου φανατισμού και των Παντουρανικών του ιδεών, είχε επιδοθεί συστηματικά στην εξόντωση εκατομμυρίων χριστιανών, αποτελεί μοναδική περίπτωση. Το χρέος της Ελλάδος απέναντι στον δοκιμαζόμενο μικρασιατικό Ελληνισμό, ο οποίος από το 1913 υφίστατο προκλητική συρρίκνωση, βαφτίστηκε επεκτατικός πόλεμος, επειδή η χώρα αναγκαστικά συμπορεύτηκε, αλλά και πολλές φορές ταυτίστηκε, με συμμαχικά συμφέροντα που έβλαψαν το δημοκρατικό της Ιστορικό παρελθόν.

Ποιο σοσιαλιστικό κράτος θα έκλεινε τα αυτιά του στις απεγνωσμένες κραυγές βοήθειας δυόμισι και πλέον εκατομμυρίων ομοεθνών του; Άραγε γνωρίζουμε πως γιορτάζει ως σήμερα η κομμουνιστική νεολαία της Τουρκίας την εθνικιστική κεμαλική επέτειο της 19ης Μαίου;"
Πηγές

Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, εκδόσεις Ηρόδοτος

Ριζοσπάστης, Η είσοδος του ΣΕΚΕ στην Κομμουνιστική Διεθνή

Σχόλια

  1. ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ‏
    Αν εισακούονταν το ΣΕΚΕ (ΚΚΕ) που ήταν ξεκάθαρα από την αρχή κατά του τυχοδιωκτικού πόλεμο της
    Μικράς Ασίας, και ήταν υπέρ της ειρήνης και της συμβίωσης των λαών δεν θα είχε γίνει ο ξεριζωμός του Ελληνισμού.
    Ακόμα και ο Ιωάννης Μεταξάς για άλλους λόγους, ήταν εξ αρχής κατά του πολέμου γιατί πίστευε ότι επιμελητηριακά δεν θα μπορούσε να σταθεί ένας πόλεμος και μοιραία θα ηττόμαστε.
    Αλλά η οικονομική Ελίτ της Ελλάδας μέσω των κυβερνήσεων της θυσίασε τους Μικρασιάτες χάριν των Εγγλέζικων συμφερόντων.
    Ο Πατριωτισμός των εθνικοφρόνων-Βασιλοφρόνων και των -Βενιζελικών το 1920-1922 συνιστάτε ότι δεν
    αγωνίστηκαν για τον Έλληνα αλλά για τον Εγγλέζο.
    Έτσι πιο συγκεκριμένα το 1920 αντί να αρκεστούμε στα οφέλη της συνθήκης των Σεβρών που μετέτρεπε την Ελλάδα σε μια μεγάλη οικονομική δύναμη και να παγιώσουμε την ειρήνη που τόσο ανάγκη την είχε ο λαός που πολεμούσε αδιάκοπα από το 1912 μέχρι το 1920,
    Αντίθετα η Ελλάδα με εντολή του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προχώρησε σε επιθετικό πόλεμο στα ενδότερα της Μικράς Ασίας, χωρίς να έχει καμιά διεθνή υποστήριξη ένα πόλεμο χωρίς αύριο που το μόνο που επέτυχε ήταν η συσπείρωση των Τούρκων γύρω από τον Κεμάλ, και αλλά όλα αυτά χάριν των Εγγλέζικών συμφερόντων που είχαν στόχο τα πετρέλαια της Μοσούλης.
    Αυτή την τυχοδιωκτική εκστρατεία στην Μικράς Ασίας την συνέχισε η συντηρητική κυβέρνηση των Βασιλικών, που τελικά οδήγησε στην ήττα 1922 και στον ξεριζωμό του Ελληνισμού.
    Όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα 1920-1922, ποτέ δεν μερίμνησε η κυβέρνηση να δημιουργήσει λαϊκή πολιτοφυλακή ώστε οι Μικρασιάτες να είναι ένοπλοι με αποτέλεσμα και να μπορούν και να στηρίξουν τον Ελληνικό στρατό και να
    υπερασπίσουν τον εαυτό τους και την ζωή τους και την οικογένεια τους αν χρειαστεί.
    Επιπλέον ο Ελληνικός στρατός διέπραξε μεγάλες ωμότητες κατά του Τουρκικού πληθυσμού μιμούμενος και ξεπερνώντας τις ωμότητες των Τούρκων τα προηγούμενα χρόνια , προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για αντεκδικήσεις, αντί να πάρει με το μέρος του και τους μουσουλμανικούς πληθυσμού εξαρχής με μια διαφορετική προσέγγιση.
    Αντίθετα ο Ελληνικός στρατός και η κυβέρνηση μετά την ήττα “πρόδωσε” τους Μικρασιάτες εφησυχάζοντας τους ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με την έλευση των Τούρκων , και φρόντισε να διεκπεραιωθεί ο στρατός ομαλά στα απέναντι Ελληνικά νησιά, χωρίς εκείνη την στιγμή να παραλάβει κανένα μα κανένα πρόσφυγα για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην κυβέρνηση των βασιλοφρόνων και πέσει η κυβέρνηση από τυχόν εξέγερση με την έλευση
    προσφύγων .
    • Έτσι με εντολή της κυβέρνησης κρατούσαν δεμένα 60 Ελληνικά εμπορικά πλοία στο λιμάνι της Μυτιλήνης και της Χίου , πλοία που είχαν σπεύσει εκεί για να παραλάβουν τους πρόσφυγες και ήταν στο λιμάνι της Χίου πολλές μέρες πριν οι Τούρκοι
    καταλάβουν την Σμύρνη και τις άλλες παράλιες πόλεις που είχαν καταφύγει οι Μικρασιάτες .
    Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής αδράνειας – σκοπιμότητας της κυβέρνησης, οι Έλληνες Μικρασιάτες και οι Αρμένιοι έμειναν αβοήθητοι στο έλεος των Τούρκων για να σφαγούν από τους Τσέτες.
    • Τους Μικρασιάτες τους παρέλαβαν κατόπιν εορτής σε συμφωνία με τον Κεμάλ . και αφού είχε εξοντωθεί μέγα μέρος του ανδρικούς πληθυσμού ηλικίας 15-45 ετών που εκτοπίστηκε από τους Τούρκους στα ενδότερα, και είχε καεί η Σμύρνη με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
    • Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, και μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες συνολικά θα είχαν σωθεί, αν ο Ελληνικός στόλος τους παραλάμβανε πριν έλθουν οι Τούρκοι στην Σμύρνη, Αϊβαλί, Δικέλλι , Μουδανιά, Κουσάντασι, και στις άλλες παραλιακές μικρασιατικές πόλεις που έγιναν μεγάλες σφαγές , και βέβαια οι προσφυγές θα είχαν σωθεί εάν οι ιθύνοντες είχαν σκεφτεί από πιο μπροστά το ενδεχόμενο της ήττας και της προστασίας του Ελληνικού πληθυσμού αλλά για την Ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά ήταν ψιλά γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ το 1922 ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ( Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ αριθ.φύλου 119/1922 τεύχος Α , Ν.2870 της 16.7.1922) .
    Έτσι ο Ελληνικός στόλος απεχώρησε στις 25/8/22 από την Σμύρνη και τις άλλες Ιωνικές παράλιες πόλεις χωρίς να παραλάβει κανένα πρόσφυγα και παραδίνοντας την στους Τούρκους που μπήκαν στην Σμύρνη στις 27/8/1922.
    Δέησαν να παραλάβουν τους πρόσφυγές μετά 17 ημέρες, δηλαδή από τις 11/9/1922 έως και 17/9/22 κατόπιν συμφωνίας με τον Κεμάλ με την μεσολάβηση των ξένων δυνάμεων.
    Ουσιαστικά δηλαδή για δεκαεπτά (17) ημέρες άφησαν τους Μικρασιάτες αβοήθητους στο έλεος των Τούρκων και των Τσετών.
    Έτσι ξεπούλησαν και πρόδωσαν τους Μικρασιάτες αφήνοντας τους να σφαγούν ανηλεώς και να ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία η ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ των Μικρασιατών και των Αρμενίων από τις άτακτες ομάδες των Τούρκων οι οποίες ξεκίνησαν
    το έργο τους με την πυρπόληση της Αρμενικής συνοικίας
    Με αποτέλεσμα να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, οι οποίοι θα είχαν σωθεί σχεδόν όλοι αν είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως από τα εξήντα (60) ελληνικά πλοία που παρέμενα δεμένα με διαταγή της κυβέρνησης στα απέναντι Ελληνικά λιμάνια (Χίος Μυτιλήνη), πλοία που ήταν εκεί από πολλές μέρες πιο μπροστά.
    Οι μόνοι που σώθηκαν εγκαίρως ήταν όσοι πέρασαν απέναντι χάρη στους φτωχούς βαρκάρηδες και καΐκέρηδες που αψήφησαν το επαίσχυντο νόμο της κυβέρνησης Γούναρη-Πρωτοπαπαδάκη που απαγόρευε την μετανάστευση των μικρασιατών στην Ελλάδα: Εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ) αριθ. φύλου 119/1922 τεύχος Α , Ν.2870 της 16.7.1922 με τον οποίο η κυβέρνηση απαγόρευε στον ελληνικό πληθυσμό της Ιωνίας να αναχωρήσει για την Ελλάδα, διότι τους θεωρεί
    λαθρομετανάστες, και όσοι θα τους μετέφεραν τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης τεράστια χρηματικά πρόστιμα και αφαίρεση φυλλαδίου κ.λπ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ
    ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
    Κανένας από αστούς ιστορικούς της εθνικοφροσύνης και του Βενιζελισμού δεν μας εξηγεί γιατί ξεκίνησαν ένα τυχοδιωκτικό πόλεμο η κυβέρνηση Βενιζέλου από το καλοκαίρι του 1920 που ήταν χαμένος εκ των προτέρων, διότι δεν είχαν καμιά διεθνή υποστήριξη, πόλεμο που ηλιθίως το συνέχισαν οι φιλομοναρχικοί παρότι είχαν εκλεγεί με το σύνθημα της ειρήνης τον Νοέμβριο του 1920.
    Τα ερωτήματα είναι σημαντικά:
    Γιατί εγκαίρως δεν παρέλαβαν τους Μικρασιάτες πριν έλθουν οι Τούρκοι, τα πολεμικά και τα Εμπορικά πλοία της Ελλάδος που ήδη ήταν στα απέναντι λιμάνια.
    Επίσης γιατί η κυβέρνηση του Γούναρή αυτές τις τραγικές μέρες δεν επίταξε όλα πλοία του εμπορικού στόλου που εκείνη την εποχή αριθμούσαν τα εκατό ογδόντα πλοία 180, άλλα την μεταφορά των προσφύγων τον άφησε στον πατριωτισμό των πλοιοκτητών με αποτέλεσμα να σπεύσουν μόνο τα 60 πλοία, μήπως γιατί για την κυβέρνηση, η κερδοφορία των πλοιοκτητών είχε πιο μεγάλη αξία από την ζωή των Μικρασιατών κάτι που δυστυχώς ισχύει ακόμα και σήμερα σε θέματα φορολόγησης τους.
    Κανένας δεν μας μιλά για τα εγκλήματα που διέπραξε ο Ελληνικός στρατός στα ενδότερα της Μικράς Ασίας αντιγράφοντας τις ωμότητες των Τούρκων, πράξεις όμως που όξυναν το μίσος για αντεκδίκηση, χαρακτηριστικά μόνο με άφιξη του Ελληνικού στρατού το 1919 σκοτώθηκαν 200 τούρκοι στην Σμύρνη .
    Αντιγράφω από το http://libertarianwords.blogspot.gr/2012/09/blog-
    «. Ενδεικτική των σχέσεων είναι η επιστολή του Πρίγκιπα Ανδρέα προς τον Μεταξά στις 19/12/1921:
    Απαίσιοι πραγματικώς είναι οι εδώ Έλληνες, εκτός ελαχίστων.[...]Θα ήξιζε πραγματικά να παραδόσωμεν την Σμύρνην εις τον Κεμάλ δια να τους πετσοκόψει όλους αυτούς τους αχρείους, οι οποίοι φέρονται ούτω κατόπιν του φοβερού αίματος ώπερ εχύσαμεν εδώ.
    Σε έγγραφο του στρατηγού Χατζηανέστη (μετέπειτα καταδικαστέος σε θάνατο στη δίκη των εξ) αναφέρεται ότι η "απαίσια εικόνα της ακατάσχετης υποχωρήσεως" συνοδεύεται από "εμπρησμούς, ατιμώσεις, βιασμούς και σφαγές"
    Χαρακτηριστική η δήλωση του Αριστείδη Στεργιάδη, ύπατου αρμοστή της Σμύρνης:
    «Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα.»
    Η κατάληξη των γεγονότων είναι γνωστή: βιασμοί, δολοφονίες, λεηλασίες. Οι ελληνικές κοινότητες καταστρέφονται από μουσουλμανικούς πληθυσμούς ως αντίποινα για τις θηριωδίες του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια της κατοχής αλλά κυρίως της υποχώρησης. Ταυτόχρονα υπάρχει κεντρικά οργανωμένη σύλληψη του ανδρικού πληθυσμού προκειμένου να ανοικοδομηθούν οι κατεστραμμένες πόλεις. Στα λεγόμενα "Αμελέ Ταμπουρού" λίγοι θα επιβιώσουν από την πείνα και τις επιδημίες. Ειδική τιμωρία υπήρχε για τους παπάδες και τους δασκάλους καθώς θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τον ξεσηκωμό των ραγιάδων». Τάσου Κωστόπουλου, Πόλεμος και Εθνοκάθαρση, εκδόσεις Βιβλιόραμα «

    Αυτή είναι η ηθική των εθνικοφρόνων τυχοδιώκτες και μεγαλόστομοι στα εύκολα και δειλοί, φιλοτομαριστές και μοιραίοι στα δύσκολα.
    Διότι το 1920-1922 ήταν προσκολλώμενοι στους εγγλέζους πους τους παρέσυραν στον όλεθρο της Μικρασιατικής καταστροφής, και το 1974 ήταν προσκολλώμενοι στους Αμερικανούς που τους παρέσυραν στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου που οδήγησε στην σχεδιασμένη Τουρκική εισβολή με αποτέλεσμα την τραγωδία της Κύπρου.
    Έτσι πραγματοποιήθηκε η εθνοκάθαρσή του Ελληνισμού της Μικρός Ασίας εγκαταλείποντας τον άνανδρα ο στρατός και η κυβέρνηση του Γούναρη, στο έλεος των Τούρκων με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς .
    Τα σπασμένα αυτού του τυχοδιωκτικού πολέμου τα πλήρωσαν με πολύ αίμα οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Τουρκίας και οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Ελλάδας, που ξεριζώθηκαν από τις προαιώνιες εστίες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. ΥΒΡΙΣ:
    Η Ιστορία δικαίωσε το ΣΕΚΕ (ΚΚΕ) που ήταν ξεκάθαρά και αταλάντευτα κατά του πολέμου και αν εισακούγονταν δεν θα είχε γίνει ο ξεριζωμός του Ελληνισμού.
    Και όσο για το γελοίο του θέματος, ασχολούνται κάποιοι ηλιθίως με την κυρ. Ρεπούση και τις φαιδρές δηλώσεις της, η οποία στο κάτω δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα, αλλά όταν αυτοί που ασχολούνται με την κα. Ρεπούση και δεν ασχολούνται με αυτούς που άφησαν απροστάτευτους για 17 μέρες τους κατοίκους της Σμύρνης να σφαγιασθούν (κυβέρνηση και στρατός) τότε είναι ηλίθιοι, διότι όλοι αυτοί έχουν μάθει να βλέπουν το δένδρο και όχι το δάσος πιο συγκεκριμένα
    H ύβρις όμως της οικονομικής Ελίτ της Ελλάδας και των υποστηρικτών της Μεγάλης Ιδέας, συνίσταται στο γεγονός ότι με την τυχοδιωκτική τους τακτική του πολέμου χωρίς αύριο και χωρίς καμιά διεθνή υποστήριξη, συνέβαλαν στα σχέδια των Κεμαλιστών για γενοκτονία και εκδίωξη των Χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, θύματα αυτής της τακτικής ήταν και οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί που ξεριζώθηκαν από την Ελλάδα .
    Συμπερασματικά η κυβέρνηση των πολεμοκάπηλων της Ελλάδας1920-1922 όπως αποκαλύφθηκε περίτρανα από τα τραγικά γεγονότα, τους Μικρασιάτες τους είχαν γραμμένους στα «παλιάς της τα υποδήματα », και γιαυτό στα δύσκολα η κυβέρνηση των βασιλοφρόνων μέσω του στρατού έδειξε την ανανδρία της εγκαταλείποντας απροστάτευτούς τους πρόσφυγες στο έλεος των Τούρκων, για να σώσουν κάποιοι την καρέκλα τους
    . Γιαυτό ο λαός δεν πρέπει να λειτουργεί σαν πρόβατο και να εμπιστεύεται τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των πολεμοκάπηλων που τον πρόδωσαν και το 1922 και το 1974 με τις εθνικές τραγωδίες που δημιούργησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ‏
    Αν εισακούονταν το ΣΕΚΕ (ΚΚΕ) που ήταν ξεκάθαρα από την αρχή κατά του τυχοδιωκτικού πόλεμο της
    Μικράς Ασίας, και ήταν υπέρ της ειρήνης και της συμβίωσης των λαών δεν θα είχε γίνει ο ξεριζωμός του Ελληνισμού.
    Ακόμα και ο Ιωάννης Μεταξάς για άλλους λόγους, ήταν εξ αρχής κατά του πολέμου γιατί πίστευε ότι επιμελητηριακά δεν θα μπορούσε να σταθεί ένας πόλεμος και μοιραία θα ηττόμαστε.
    Αλλά η οικονομική Ελίτ της Ελλάδας μέσω των κυβερνήσεων της θυσίασε τους Μικρασιάτες χάριν των Εγγλέζικων συμφερόντων.
    Ο Πατριωτισμός των εθνικοφρόνων-Βασιλοφρόνων και των -Βενιζελικών το 1920-1922 συνιστάτε ότι δεν
    αγωνίστηκαν για τον Έλληνα αλλά για τον Εγγλέζο.
    Έτσι πιο συγκεκριμένα το 1920 αντί να αρκεστούμε στα οφέλη της συνθήκης των Σεβρών που μετέτρεπε την Ελλάδα σε μια μεγάλη οικονομική δύναμη και να παγιώσουμε την ειρήνη που τόσο ανάγκη την είχε ο λαός που πολεμούσε αδιάκοπα από το 1912 μέχρι το 1920,
    Αντίθετα η Ελλάδα με εντολή του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου προχώρησε σε επιθετικό πόλεμο στα ενδότερα της Μικράς Ασίας, χωρίς να έχει καμιά διεθνή υποστήριξη ένα πόλεμο χωρίς αύριο που το μόνο που επέτυχε ήταν η συσπείρωση των Τούρκων γύρω από τον Κεμάλ, και αλλά όλα αυτά χάριν των Εγγλέζικών συμφερόντων που είχαν στόχο τα πετρέλαια της Μοσούλης.
    Αυτή την τυχοδιωκτική εκστρατεία στην Μικράς Ασίας την συνέχισε η συντηρητική κυβέρνηση των Βασιλικών, που τελικά οδήγησε στην ήττα 1922 και στον ξεριζωμό του Ελληνισμού.
    Όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα 1920-1922, ποτέ δεν μερίμνησε η κυβέρνηση να δημιουργήσει λαϊκή πολιτοφυλακή ώστε οι Μικρασιάτες να είναι ένοπλοι με αποτέλεσμα και να μπορούν και να στηρίξουν τον Ελληνικό στρατό και να
    υπερασπίσουν τον εαυτό τους και την ζωή τους και την οικογένεια τους αν χρειαστεί.
    Επιπλέον ο Ελληνικός στρατός διέπραξε μεγάλες ωμότητες κατά του Τουρκικού πληθυσμού μιμούμενος και ξεπερνώντας τις ωμότητες των Τούρκων τα προηγούμενα χρόνια , προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για αντεκδικήσεις, αντί να πάρει με το μέρος του και τους μουσουλμανικούς πληθυσμού εξαρχής με μια διαφορετική προσέγγιση.
    Αντίθετα ο Ελληνικός στρατός και η κυβέρνηση μετά την ήττα “πρόδωσε” τους Μικρασιάτες εφησυχάζοντας τους ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με την έλευση των Τούρκων , και φρόντισε να διεκπεραιωθεί ο στρατός ομαλά στα απέναντι Ελληνικά νησιά, χωρίς εκείνη την στιγμή να παραλάβει κανένα μα κανένα πρόσφυγα για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην κυβέρνηση των βασιλοφρόνων και πέσει η κυβέρνηση από τυχόν εξέγερση με την έλευση
    προσφύγων .
    • Έτσι με εντολή της κυβέρνησης κρατούσαν δεμένα 60 Ελληνικά εμπορικά πλοία στο λιμάνι της Μυτιλήνης και της Χίου , πλοία που είχαν σπεύσει εκεί για να παραλάβουν τους πρόσφυγες και ήταν στο λιμάνι της Χίου πολλές μέρες πριν οι Τούρκοι
    καταλάβουν την Σμύρνη και τις άλλες παράλιες πόλεις που είχαν καταφύγει οι Μικρασιάτες .
    Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής αδράνειας – σκοπιμότητας της κυβέρνησης, οι Έλληνες Μικρασιάτες και οι Αρμένιοι έμειναν αβοήθητοι στο έλεος των Τούρκων για να σφαγούν από τους Τσέτες.
    • Τους Μικρασιάτες τους παρέλαβαν κατόπιν εορτής σε συμφωνία με τον Κεμάλ . και αφού είχε εξοντωθεί μέγα μέρος του ανδρικούς πληθυσμού ηλικίας 15-45 ετών που εκτοπίστηκε από τους Τούρκους στα ενδότερα, και είχε καεί η Σμύρνη με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς
    • Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, και μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες συνολικά θα είχαν σωθεί, αν ο Ελληνικός στόλος τους παραλάμβανε πριν έλθουν οι Τούρκοι στην Σμύρνη, Αϊβαλί, Δικέλλι , Μουδανιά, Κουσάντασι, και στις άλλες παραλιακές μικρασιατικές πόλεις που έγιναν μεγάλες σφαγές , και βέβαια οι προσφυγές θα είχαν σωθεί εάν οι ιθύνοντες είχαν σκεφτεί από πιο μπροστά το ενδεχόμενο της ήττας και της προστασίας του Ελληνικού πληθυσμού αλλά για την Ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά ήταν ψιλά γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν εχει νοημα να απαντησει κανεις σε αυτον τον χειμαρρο χοντροκομμενης κομμουνιστικης προπαγανδας, γραμμενο αλλωστε στη γνωστη ξυλιμη γλωσσα της Αριστερας.

    Προσυπογραφω το αρθρο και συμπληρωνω:

    Η ΕΣΣΔ εστειλε στους Τουρκους βουνα ολοκληρα απο οπλα και χρυσαφι, χωρις τα οποια ειναι αμφιβολο αν θα ειχαν νικησει τους Ελληνες.

    http://www.istorikathemata.com/2011/05/o.html

    Με εντολη της Μοσχας το ΚΚΕ/ΣΕΚΕ οχι μονο κατηγγειλε τον «ιμπεριαλιστικο πολεμο», αλλα και καλουσε ανοικτα τους Ελληνες στρατιωτες να λιποτακτησουν. Η σχετικη προπαγανδα διαδιδοταν κυριως μεσω του «Ριζοσπαστη» και εξυπηρετουσε τοσο πολυ το Τουρκικο Γενικο Επιτελειο, ωστε εριχνε αντιτυπα της εφημεριδας στις ελληνικες γραμμες με αεροπλανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξύλινη προκλητική προπαγάνδα από το παράρτημα των μπολσεβίκων, που εξόπλιζαν τον Κεμάλ και χάρηκαν με την " αστικοτσιφλικάδικη" ήττα στην Μικρά Ασία. Διαχρονικός ο πατριωτισμός των κκκεδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είπατε «Αν εισακούονταν το ΣΕΚΕ (ΚΚΕ) που ήταν ξεκάθαρα από την αρχή κατά του τυχοδιωκτικού πόλεμο της
    Μικράς Ασίας, και ήταν υπέρ της ειρήνης και της συμβίωσης των λαών δεν θα είχε γίνει ο ξεριζωμός του Ελληνισμού.»
    Και απο που πηγάζει αυτή η βεβαιότητα? Αλλά ακόμη και έτσι, δηλαδή να αποτρέποταν το Μικρασιατικό Ολοκαύτωμα, ποιος θα μπορούσε να πει με βεβαιότητα πως θα επιβίωνε ο ελληνισμός?Και φυσικά ο ελληνισμός που είχε φτάσει σε πολύ ψηλό επίπεδο ανάπτυξης δεν ήταν ακίνδυνος για τις μεγάλες δυνάμεις. Ακόμη και η Τουρκία να μην τον αφάνιζε ποιος μας βεβαιώνει πως δεν θα αντιμετώπιζε άλλες επιθέσεις? Το 1914 το 46% από τους ιδιοκτήτες τραπεζών και τραπεζίτες στην Αυτοκρατορία ήταν Έλληνες. Από τις 6.507 βιομηχανίες και βιοτεχνίες της Αυτοκρατορίας το 49% ανήκε σε Έλληνες. Έλληνες πάλι το 52% των γιατρών, το 49% των φαρμακοποιών, το 52% των αρχιτεκτόνων, το 37% των μηχανικών και το 29% των δικηγόρων.Με λίγα λόγια σιγά σιγά η οθωμανική αυτοκρατορία που ξεψυχούσε στα χέρια της Ελλάδας θα της άφηνε αρκετά μεγάλη κληρονομιά.Στην προσπάθεια τους να μην πεθάνει ο μεγάλος ασθενής πριν γράψει την "σωστή" διαθήκη όλοι έσπευσαν να τον συνεφέρουν. Και πρώτα πρώτα η Ρωσία που η κρατική εξουσία ήταν στα "σωστά χέρια"εβραιομασόνοι κλπ.( Το οτι μόνο εργάτες και κατατρεγμένοι δεν ήταν οι υποκινητές της επανάστασης είναι λίγο πολύ γνωστό. Εξάλλου είναι γνωστή ως η επανάσταση των χιλίων ατόμων που άλλαξε την τύχη εκατομμυρίων)
    "Με την επανάσταση των Μπολσεβίκων η Τουρκία βρήκε ένα απρόσμενο σύμμαχο και με την διμερή συμφωνία τον Δεκέμβριο του 1920 ο αφορισμένος Κεμάλ ενισχύονταν συνεχώς. Η σοβιετική Ρωσία υπό τον εβραϊκής καταγωγής Μπροστάιν (Τρότσκυ) τον βοήθησε με άφθονο πολεμικό υλικό και αυτούσιο χρυσό μέσω της Τράπεζας Κουν και Λεμπ για να αγοράζει υλικό από την Δύση" Έτσι ήταν όλοι ικανοποιημένοι.
    Το σχέδιο βέβαια ήταν "προμελετημένο".
    Και ποιο ήταν αυτό το σχέδιο?

    "2.500.000 Έλληνες , 2.177 σχολειά, 177.505 μαθητές , 4.596 δάσκαλο, 2.232 εκκλησιές σημεία του μεγίστου ελληνικού πολιτισμού, εξαφανίστηκαν από τον χάρτη στα πλαίσια των αρχών του Παντουρκισμού, όπως αυτές εκφράστηκαν το 1868 στο βιβλίο του εβραίου Χέρμαν Βάμερμπυ «Εικόνες της Κεντρικής Ασίας» , με συγκατάθεση των Μεγάλων Δυνάμεων και με τον φόβο για ελληνική οικονομική δράση και για εδραίωση της Ορθοδοξίας στην Αν. Μεσόγειο".
    Ο Κεμάλ ήταν ο "άνθρωπος τους", Θεωρήθηκε ένας εκσυγχρονιστής, ένας ηγέτης που οδήγησε την Τουρκία σε μια Νέα Τάξη πραγμάτων για τα δεδομένα της τότε εποχής.Γενικά οι μεταρρυθμίσεις του είχαν σκοπό να μετατρέψουν την Τουρκία σε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα βασισμένη στα δυτικά πρότυπα και πλήρως απελευθερωμένη από την θρησκεία.
    Θα μπορούσε ποτέ να μειώσει την επιρροή του μουσουλμανικού στοιχείου και να επιτρέψει στο χριστιανικό να αυξηθεί ή έστω να επιβιώσει? Λίγο δύσκολο να φανταστεί κανείς κατι τέτοιο.
    Στην κουμμουνιστική Ρωσία απαγορεύτηκε ακόμη και η διδασκαλία της ελληνικής στα σχολεία,όσο για την εκκλησία ήταν επικίνδυνη. Γιατί θα πρεπε η πολιτική του Κεμάλ να διαφέρει?Δίχως την γλώσσα, την θρησκεία, την ελευθερία έκφρασης τι θα απέμενε? Αυτά είναι τα συνεκτικά στοιχεία ενός λαού που τον διαφοροποιούν απο τους υπόλοιπους.Όπωσδήποτε ειναι πολύ δύσκολο να φαντάζεται κάποιος αν και πως θα επιβίωνε ο ελληνισμός στην Μ.Ασία με τόσες εχθρικές χώρες και με καμμιά σύμμαχο.Η χώρα που υποκίνησε περισσότερο απο όλες την Ελλάδα σε αυτόν τον πόλεμο υπήρξε η Βρετανία. Οι Βρετανοί που μόνο κατ΄όνομα υπήρξαν σύμμαχοι. Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Ντισραελι,Βρετανού πρωθυπουργού για τον ελληνισμό όταν τον παρομοίασε με το φιδακι που βρίσκεται κάτω απο την γυάλα και δεν πρέπει να ξεφύγει γιατί θα γινόταν επικίνδυνος.

    Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. To πιο εντυπωσιακό στοιχείο από την τοποθέτηση του κ. Φωτεινού είναι ότι αναδεικνύει για άλλη μια φορά την κοινή άποψη που είχε ο ΣΕΚΕ/ΚΚΕ με τον Ιωάννη Μεταξά και κατά συνέπεια με τη βασιλόφρονα παράταξη.

    Αυτό από μόνο του απαντά στο ερώτημα γιατί οι Έλληνες ακύρωσαν μέσω του εσωτερικού διχασμού το μιρκασιατικό εγχείρημα.

    Όταν είναι αρνητικές δύο βασικές πολιτικές του δυνάμεις (Δεξιά και Αριστερά εκείνης της εποχής) που έβελεπαν το μικρασιατιός εγχείρημα ως αποικιοκρατικό/ιμπεριαλιστικό -εκ των οποίων η μία κλήθηκε να διαχειριστεί την πρόκληση για 2 ολόκληρα χρόνια- πώς θα ήταν δυνατόν να πάνε καλά τα πράγματα;

    Επί πλέον και οι φιλελεύθεροι φανηκαν εξαιρετικά ανίκοινοι στην πολιτική διαεχείριση με την προκήρυξη των εκλογών του Νοέμβρη του '20!!!

    Αλλοίμονο στους Μικρασιάτες, Πόντιους και Ανατολικοθρακιώτες που τους έλαχε στην πιο σημαντική καμπή της ιστορίας τους μια τέτοια ελλαδική ηγεσία.

    Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό κατάλαβες εσύ, συνεργασία βασιλοφρόνων -κομμουνιστών; Την στήριξη του κκε στην "επανάσταση του Πλαστήρα την ξεχνάς. Το σύμφωνο σοφούλη-σκλάβαινα ; Τη διάλυση στην κατοχή του ελληνικού στρατού μέσης ανατολής από βενιζελικούς απότακτους και εαμικούς; Να μιλάνε ο ιβενιζελικποί για συνοδοιπορία και να κατηγορούν τον εθνικιστή Μεταξά που συνέτριψε το κκε αυτό πάει πού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και να μην ξεχνάνε οι κεντρώοι "δημοκρατικοί " πως το κκε μόνο του ποτέ δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα. Ήταν απομονωμένο και με σταθερό ποσοστό. Αποκτούσε δύναμη όταν συνοδοιπορούσε με το δήθεν πατριωτικό Κέντρο ( 1936, κατοχή, ιουλιανά κλπ ). Ειδικά μετά το 1981...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ποιοι ανεχθηκαν τους κομμουνιστες ταραχοποιους μεσα στο Στρατό το 1920-1922, με τα γνωστα αποτελεσματα; Οι βασιλογουναρικοι.

    Ποιος τους συνελλαβε και τους τουφεκισε το Δεκεμβριο του 1922, με αποτελεσμα την ταχυτατη αποκατασταση της στρατιωτικης πειθαρχιας; Ο Πάγκαλος.

    Μαλλον δεν μας τα λενε και τοσο καλα οι φιλοι αντιβενιζελικοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η συμπόρευση Βασιλοφρόνων - ΚΚΕ δεν έγινε ποτέ, γιατί απλούστατα θα ήταν μια τερατογέννεση. Είναι αστείο ακόμη και να το ακούω και απορώ με αυτούς που τα υποστηρίζουν αυτά σοβαρά.

    Η όποια συμπόρευση του ΚΚΕ με τους Βενιζελικούς (π.χ. στο δημοψήφισμα του 1924 η με το σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα), έκρυβε μόνο πολιτική σκοπιμότητα και δεν είχε πραγματικό περιεχόμενο. Άλλωστε οι Μιχαλακόπουλος, Βενιζέλος, Καφαντάρης, Πλαστήρας, Πάγκαλος, Γ. Παπανδρέου ακόμη και ο ίδιος ο Παπαναστασίου ήταν σφόδρα αντικομμουνιστές.

    Όσον αφορά τα μηνύματα του κ. Φωτεινού απορώ γιατί ενοχλούνται κάποιοι. Δεν είναι κακό να ακούγονται και να αξιολογούνται διάφορες απόψεις, ασχέτως σε τι επίπεδο κανείς τις κατατάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σου έχω γράψει επανειλημμένως στο παρελθόν ότι η ελεύθερη, μέχρι ασυδοσίας, χωρίς δηλαδή την στοιχειώδη αίσθηση του μέτρου και προσήλωση στην αρχή της Αλήθειας, ...«φληναφηματολογία», ειδικώς όταν γίνεται μέσα από το παραπλανητικό πρίσμα της κομματικής ιδεοληψίας, είναι περισσότερο επικίνδυνη από την εκ προοιμίου λογοκρισία
    παρόμοιων ιδεολογημάτων. Δεν μπορούμε εν έτει 2017 να χάνουμε τον καιρό μας
    συζητώντας με αμετανόητους ανιστόρητους «νεο-μπολσεβίκους» που όχι μόνον χάρηκαν
    για την αστικοτσιφλικάδικη ήττα [μας] στην Μ. Ασία αλλά την επεδίωξαν κιόλας. Στα
    λέω, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, αλλά εσύ δηθεν υπερασπιζόμενος την ελευθερία
    του λόγου ξεφτιλίζεις την μνήμη όλων όσων πολέμησαν, τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν
    και δεν γύρισαν ποτέ από την Μικρασιατική εκστρατεία ενώ πολλοί παρέμειναν εκεί
    και έγιναν βορά στα όρνια και στην τουρκική θηριωδία. Ντροπή σου, λοιπόν, για
    ακόμη μία φορά. Προφανώς το να υπάρχει αυτό το ολίσθημα, ο ιδεολογικός "βόθρος" που εσύ ονομάζεις blog και προφανώς εκμεταλλεύεσαι οικονομικά, έχει για την τραγική σου ύπαρξη περισσότερη αξία από το να είσαι πραγματικός Έλληνας και όχι άλλος ένας άθλιος, αξιολύπητος, ολίγιστος, «ελληνόφωνος» κολαούζος των εχθρών του Ελληνισμού. Ειλικρινώς σε λυπάμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας