Το ιστολόγιο "Περί Aλός" φιλοξενείται από τα "Θέματα Ελληνικής Ιστορίας" (και μια μικρή φιλική συνέντευξη με την κα Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου)


Σκέψεις και μελέτες που πηγάζουν από την ρήση: "Μέγα το της θαλάσσης κράτος"
"Σας καλωσορίζω στην προσωπική μου ιστοσελίδα «Περί Αλός» (Αλς = αρχ. ελληνικά = η θάλασσα). 
Εδώ θα βρείτε σκέψεις και μελέτες για τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας που γράφτηκε στις θάλασσες, μέσα από τις οποίες καθορίστηκε η μορφή του σύγχρονου κόσμου. Κάθε εβδομάδα, νέες, ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις θα σας κρατούν συντροφιά. 
Επιβιβαστείτε ν’ απολαύσουμε παρέα το ταξίδι…" 

Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου 

Παρακολούθησα το ιστολόγιο "Περί Αλός" από την πρώτη κιόλας δημοσίευση, καθώς με την δημιουργό του Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, έχουμε έναν κοινό φίλο ο οποίος με ενημέρωσε για την πρόθεση της να ξεκινήσει ένα ιστολόγιο με θέμα την ναυτιλία, παροτρύνοντας με να δώσω προσοχή. Αυτό και έκανα και δεν το μετάνιωσα καθόλου.

Τα περισσότερα άρθρα είναι αυτούσιες πρωτότυπες μελέτες ερευνητών με θέματα που έχουν να κάνουν είτε άμεσα είτε έμμεσα με την ναυτιλία και την ναυτική Ιστορία είτε την πολεμική, είτε την εμπορική. Η blogger έχει συλλέξει τα άρθρα αυτά με υψηλά κριτήρια, αναφέρει ευκρινώς τον
συγγραφέα και την πρώτη δημοσίευση τους, ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση του σεβασμού των πνευματικών δικαιωμάτων που στην "ζούγκλα" του διαδικτύου σπανίζει. Η εικονογράφιση είναι πρωτότυπη, σχετική και συμπληρωματική του κάθε άρθρου, ενώ στην λεζάντα κάθε φωτογραφίας αναφέρεται με τόση λεπτομέρεια η προέλευση της ώστε σε μερικές περιπτώσεις να υπερκαλύπτει την περιγραφή της φωτογραφίας. Από μια άποψη θα άξιζε να διαβάσεις το μπλογκ μόνο και μόνο για την εικονογράφιση. Γενικότερα την εικονογράφιση την θεωρώ μεγάλο asset του "Περί Αλός" και η μικρή διακριτική επιγραφή του μπλογκ σε κάθε φωτογραφία είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Άλλο χαρακτηριστικό του  "Περί Αλός" που μου αρέσει είναι οι φωτογραφίες στα αριστερά μενού με τα όμορφα χάρτινα καραβάκια, φωτογραφημένα από την blogger. Δίνουν έναν όμορφο ρομαντικό χαρακτήρα στο ιστολόγιο, "δένουν" με την βασική θεματολογία του και συντελούν σε ένα όμορφο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν είναι υπερβολή να πω πως όπου έχω δει αλλού χάρτινα καραβάκια ενστικτωδώς σκέφτηκα το "Περί Αλός". Τέλος, λένε πως πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα. Πιστεύω πως στο "περί αλός" ισχύει το αντίθετο: είναι φανερή η παρουσία του έγκυρου αναλυτή και δημοσιογράφου Γιάννη Θεοδωράτου ως σημαντικού συμπαραστάτη της όλης προσπάθειας. Όπως και σε εμάς εδώ, έτσι φαντάζομαι και στο "Περί Αλός"  ένα δεύτερο μάτι, μια δεύτερη άποψη πολλές φορές "γλυτώνει" από πολλές αβλεψίες και λάθη. Αναμφίβολα η οικογενειακή διάσταση του ιστολογίου αλλά και η ανεπιτήδευτη ευγένεια της blogger, μας δημιουργούν μια θετική προαίρεση και μια καλοπροαίρετη διάθεση έναντι του "Περί Αλός", η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν αρκετή αν δεν συνοδευόταν και από ουσία.

Στα αρνητικά τώρα! Σε επίπεδο περιεχομένου σαφώς και δεν υπάρχουν, απλώς δύο μόνο παρατηρήσεις θα έκανα σε αισθητικό επίπεδο. Το πρώτο που δεν μου αρέσει είναι το μαύρο φόντο πίσω από τα κείμενα. Προφανώς η blogger ήθελε να δημιουργήσει μια αντίθεση με το εξωτερικό φόντο της θάλασσας, αλλά θεωρούμε πως η επιλογή αυτή είναι μάλλον άτυχη. Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με την απουσία του Jumpbreak. Η απουσία αυτή δυσκολεύει τον χρήστη να πλοηγηθεί με άνεση και να επιλέξει αυτό που θέλει να διαβάσει. Κατά την γνώμη μου η δύσκολη πλοήγηση είναι η βασική αδυναμία του "Περί Αλός"  από πλευράς χρηστικότητας.
Ωστόσο, για όποιον επιθυμεί να διαβάσει παλαιότερες μελέτες του ιστολογίου η σελίδα Γενικό Ευρετήριο Μελετών  http://perialos.blogspot.gr/p/blog-page_27.html θα του δώσει την δυνατότητα να τις αναζητήσει, αφού εκεί είναι όλες οι αναρτήσεις ταξινομημένες ανά κατηγορία.

Χωρίς να θέλω να αδικήσω τα εκατοντάδες θέματα που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει το ιστολόγιο, θα αναφερθώ εντελώς συνοπτικά σε λίγα από αυτά που μου άρεσαν περισσότερο και με συγκίνησαν ως αναγνώστη.

Το κορυφαίο από άποψη πρωτοτυπίας θεωρώ πως ήταν τα "Ιατρικά" του Κουντουριώτη του κ. Α και το οποίο σας συστήνω να διαβάσετε (αν δεν το έχετε διαβάσει από την αναδημοσίευση του σε εμάς).
ριστείδη Διαμαντή. Και αυτό γιατί το άρθρο έδινε πληροφορίες και λεπτομέρειες για ένα ζήτημα που υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό στην Ελληνική πολιτική Ιστορία του Μεσοπολέμου τις οποίες δεν γνώριζα. Ταυτόχρονα διαπραγματευόταν ένα ευαίσθητο θέμα με μεγάλη ανθρωπιά, αλλά και με μια διάθεση φιλοσοφικού προβληματισμού για την ασθένεια και την επίδραση της στον άνθρωπο. Ήταν το άρθρο που μακράν μου άρεσε περισσότερο από οτιδήποτε διάβασα στο "Περί Αλός"

Ένα άλλο άρθρο που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν αναμφίβολα το θέμα με την προσάραξη του "Αβέρωφ" στο πρώτο ταξίδι από την Αγγλία στην Ελλάδα το 1911 που το έχει γράψει ο κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος. Το άρθρο διαπραγματεύεται ένα θέμα εντελώς άγνωστο στο ευρύ κοινό (και σε εμένα), αλλά περιγράφει με λεπτομέρειες και τον μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο στην Αθήνα λόγω της διόγκωσης της είδησης από τον τύπο της εποχής.

Όπως ανέφερα μου φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία του Γιάννη Θεοδωράτου στο ιστολόγιο. Πρωτότυπο ήταν και το άρθρο του και η γεωπολιτική ανάλυση του για το πως η εκστρατεία του Ιμπραήμ στην επαναστατημένη Ελλάδα μοιραία προκάλεσε την επέμβαση των Άγγλων.  Η ανάλυση του Θεοδωράτου είναι διεισδυτική, γνήσια Θουκυδίδεια, αλλά συνάμα δεν χρειάστηκε να επικαλεστεί τίποτε φοβερά στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για να τεκμηριώσει την θέση του.. Χρησιμοποιώντας μόνο την λογική, αποδεικνύει γιατί τελικώς η ναυμαχία του Ναυαρίνου ήταν αποτέλεσμα της ανατάραξης των γεωστρατηγικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι "φιλελληνισμού (η όχι μόνο τέλος πάντων..). Αυτό άλλωστε είναι κατά την γνώμη μου, το βασικό συστατικό στοιχείο μια έγκυρης ανάλυσης: να σε πείθει με την απλότητα της και να σου δείχνει μια οπτική στο θέμα που διαπραγματεύεται που υπήρχε αλλά εσύ δεν είχες δει.

Τέλος, ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον άρθρο της ίδια της Κρίστυ ήταν για τα ναυτικά τεχνάσματα του ναυάρχου Χαβρία. Το άρθρο παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς σπανίως βρίσκεις πληροφορίες για την δεύτερη περίοδο της Αθηναϊκής ναυτικής ηγεμονίας, ενώ το άρθρο παρέχει και γενικότερες πληροφορίες για θέματα ορολογίας.

Η blogger του  "Περί Αλός" Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου απαντά αποκλειστικά στο www.istorikathemata.com, σε 7 ερωτήσεις για θέματα διαδικτύου, Ιστορίας της Ναυτιλίας και Γεωπολιτικής.

Αγαπητή Κρίστυ σε καλωσορίζουμε και επίσημα στο ιστολόγιο μας και σε ευχαριστούμε που δέχθηκες να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας. Αρχικά να μας πεις δυό λόγια για την σχέση σου με το διαδίκτυο.

Ερώτηση 1
Πως σκέφτηκες να ασχοληθείς με το διαδίκτυο και πως σου προέκυψε η ιδέα να δημιουργήσεις το ιστολόγιο σου;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο για την τιμή που μου κάνετε να παρουσιαστεί το Περί Αλός στα Ιστορικά Θέματα όσο και για τις κατά καιρούς αναδημοσιεύσεις.
Πέρα από τις δραστηριότητές μου σε μελέτες και ομιλίες, ήθελα να δημιουργήσω στο διαδίκτυο κάτι προσωπικό που να αντανακλά όλη μου την προσπάθεια και την αγάπη  για την Ναυτική Ιστορία. Κατόπιν σκέφθηκα να μην περιοριστώ σε δικές μου μόνο μελέτες αλλά να φιλοξενήσω και άλλες συναδέλφων, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στη θεματολογία. Φυσικά όταν τα σκεφτόμουν όλα αυτά δεν είχα ιδιαίτερη γνώση από υπολογιστές, πόσο μάλλον από διαδίκτυο… Μπροστά λοιπόν σ έναν τέτοιο χαώδη κι άγνωστο για μένα κόσμο, με το μωράκι μου στην αγκαλιά, οπλίστηκα με χαμόγελο και υπομονή και ξεκίνησα σιγά – σιγά την εξερεύνηση στις άγνωστες «θάλασσες»..

Ερώτηση 2
Πόσο χρόνο χρειάζεσαι κάθε μέρα για να συντηρείς το ιστολόγιο σου; Σε αποσπά από την οικογένεια σου και τις άλλες ασχολίες σου;
Από την στιγμή που το Περί Αλός δεν ασχολείται με ειδησιογραφία αλλά αναρτά αποκλειστικώς μελέτες και άρθρα τα οποία αντλούνται από τον ευρύτερο κύκλο της Ναυτικής Ιστορίας, δεν απαιτεί καθημερινή ενημέρωση. Εξάλλου ο σκοπός είναι να ευχαριστεί, και όχι να αγχώνει, πρωτίστως την δημιουργό του και κατ’ επέκτασιν τους αναγνώστες. Έτσι, δεν παίρνω μέρος στο κυνηγητό της επισκεψιμότητας. Γνωρίζω ότι απευθύνομαι σε ειδικό κοινό και το μόνο που επιθυμώ είναι πραγματικά να προσφέρω γνώση.
 Ως, πνευματικό μου τέκνο, οφείλω να το φροντίζω και να αφιερώνω τον χρόνο που χρειάζεται δίχως όμως να στερείται από τα προνόμια αυτά και το φυσικό μου τέκνο, η μικρή μου Κασσάνδρα. Είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια τέτοια ισορροπία, ειδικά όταν σε μια οικογένεια μεγαλώνει ένα παιδί δίχως την παρουσία και βοήθεια τρίτων, κι ακόμα περισσότερο όταν και οι δύο γονείς αφιερώνουν πολύ χρόνο στην μελέτη.

Ερώτηση 3
Ποια άλλα ιστολόγια διάβάζεις στο διαδίκτυο; Από που ενημερώνεσαι για την επικαιρότητα;
Είναι πράγματι πολλά εκείνα που μπορείς να συναντήσεις στα ΜΜΕ ώστε να λάβεις μια εικόνα περί των όσων διαδραματίζονται. Ωστόσο φροντίζω να έχω μια, όσο μου επιτρέπει ο χρόνος, σφαιρική άποψη συνδυάζοντας τον Τύπο, το διαδίκτυο και μια επιλογή από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της τηλεοράσεως.

Ερώτηση 4
Ασχολείσαι αυτό τον καιρό με κάποια νέα έρευνα; Αν ναι, μπορείς να μας αποκαλύψεις το αντικείμενο της, η κάποια στοιχεία της;
Το «κακό» με μένα είναι ότι δεν σταματώ ποτέ να ασχολούμαι με την έρευνα. Πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να μελετώ δύο και τρία θέματα ταυτοχρόνως. Υπάρχουν επίσης ορισμένα τα οποία τα έχω στην «συντήρηση» έτσι, για να μην ξεμείνω ποτέ…
Εκ παραλλήλου, δύο βιβλία είναι υπό έκδοσι.

Ερωτηση 5

Ποια περίοδο της Ναυτικής Ιστορίας σε μαγεύει ή σου κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον για μελέτη;
Κυρίως η αρχαία Ελλάδα. Φυσικά υπάρχουν και κάποια αποσπασματικά τμήματα της Παγκόσμιας Ναυτικής Ιστορίας τα οποία μου κινούν το ενδιαφέρον. Σε αυτό συμβάλει  το γεγονός ότι κάποιοι άξιοι Ναύαρχοι διέπρεψαν με τις ικανότητες τους σε θέματα στρατηγικής ή τακτικής, κάποιες ναυπηγικές καινοτομίες με εντυπωσίασαν ή και κάποια ναυάγια άφησαν μια αξιοπρόσεχτη πινελιά στην ιστορία τους. Για παράδειγμα ενώ ποτέ δεν ασχολήθηκα με το ναυτικό της Κορέας εντούτοις έγραψα ένα άρθρο για το «Κόμπουκσον», το πλοίο «χελώνα» των Κορεατών. Σε γενικές γραμμές αν μέσα από την έρευνα ανακαλύψω κάποιο πρωτότυπο/άγνωστο στοιχείο τότε αμέσως θα σπεύσω να το μελετήσω.

Ερώτηση 6  
Κατά την άποψή σου σε μια ναυμαχία, η νίκη αποτελεί  προϊόν ικανότητας των αντιμαχομένων ;
Υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη νίκη. Για παράδειγμα ο οικονομικός  ή ο πολιτικός παράγοντας  μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Κατά εμέ η ικανότητα κρίνεται στην Επιχειρησιακή Σχεδίαση του εκάστοτε Ναυάρχου / Διοικητού. Αν έχει μελετήσει σωστά όλες τις παραμέτρους σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αν εκπληρώνει την αποστολή του με τις λιγότερες απώλειες και τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια, αν εκμεταλλεύεται τα μέσα που του παρέχονται, αν είναι ικανός να λάβει πρωτοβουλίες σε τακτικό επίπεδο, αν καταφέρνει να μετατρέπει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα κ.ο.κ. Φυσικά  όλα τα παραπάνω δεν εγγυώνται την νίκη όμως σίγουρα μειώνουν τις πιθανότητες ήττας.
Προσωπικώς με γοητεύει η μελέτη της Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και μια αγαπημένη μου, αρχαία ρήση επισημαίνει και θυμίζει διαχρονικά ότι:

«ου στρατηγικόν το ουκ ώμην»

[δεν είναι καλή στρατηγική το να λες ‘δεν το φανταζόμουν’]              

(Πολυαίνου, Στρατηγημάτων- Ιφικράτης Γ’ 9 17)

Ερώτηση 7
Αν σου δινόταν η ευκαιρία να κάνεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό και να επισκεφθείς ένα Ναυτικό Μουσείο, δίχως κανένα κόστος, (λέμε τώρα…) ποιο θα επέλεγες;
Νομίζω πως σε μια τέτοια ερώτηση θα ήθελα πολύ, μα πάρα πολύ, χρόνο για να σκεφθώ και να αποφασίσω. Είναι πολλά και αξιόλογα τα Ναυτικά Μουσεία της Ελλάδος που δεν έχουμε επισκεφθεί, πόσο μάλλον τα αντίστοιχα του εξωτερικού…
Εν τάχει θα απαντήσω πως θα σκεπτόμουν, μεταξύ άλλων, να επισκεφθώ  το  «HMS Victory» στο Portsmouth's Royal Naval Dockyard, το Ναυτικό Μουσείο της Κωνσταντινουπόλεως ή κάποιο Ναυτικό Μουσείο της γείτονος  και να χαζέψω όλα τα ναυτικά έγγραφα του 16ου – 17ου αιώνος, ή το  Viking Ship Museum στο  Roskilde της Δανίας και να ταξιδέψω με κάποιο πλοίο (ανακατασκευή) των Βίκινγκς. Σίγουρα θα ήθελα να είχα τον χρόνο να κάνω μια μικρή έρευνα πριν αποφασίσω.  Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά και αξιόλογα Ναυτικά Μουσεία στον κόσμο, πως σ ε ένα από αυτά, όλο και κάποιο εύρημα, με ιδιαιτέρως γοητευτική ιστορία, μας περιμένει και που εμείς, προς το παρόν, αγνοούμε την ύπαρξή του..

Βιογραφικό της Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου 

Είναι ναυτικός του Ε.Ν. και ερευνήτρια με εξειδίκευση σε θέματα και μελέτες που αφορούν την ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα (εμπορικό / πολεμικό ναυτικό, στρατηγική, τακτική σχεδίαση και ανάλυση ναυτικών επιχειρήσεων, ναυτική τεχνολογία και ναυπηγική). Ανέπτυξε αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα, εκδίδοντας βιβλία και δημοσιεύοντας περισσότερα από 100 άρθρα, μονογραφίες και αναλύσεις σε περιοδικά ειδικού Τύπου όπως: «Στρατιωτική Ιστορία», «Ιστορικές Σελίδες», «Ιστορία Εικονογραφημένη», «Πόλεμος και Ιστορία», «Στρατοί και Τακτικές»,  καθώς και σε περιοδικά που εκδίδουν ειδικευμένοι φορείς όπως το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού («Ναυτική Επιθεώρηση», «Ναυτική Ελλάς») και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος («Περίπλους της Ναυτικής Ιστορίας»).
Πραγματοποιεί ομιλίες και διαλέξεις για την ναυτιλία και τον ναυτικό πόλεμο στην αρχαιότητα, ενώ διδάσκει Ναυτιλία και Ναυτική Ιστορία στην Ελληνική Ακαδημία Ναυσιπλοΐας, Ναυτικών Τεχνών & Αθλημάτων Ν.Ο.ΑΜ., έχοντας επιμεληθεί και συγγράψει ειδικά εγχειρίδια για τους μαθητές της σχολής.  
Είναι δημιουργός και διαχειρίστρια της ιστοσελίδας Περί Αλός www.perialos.blogspot.gr.
Επίσης είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ., του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και του Society for Naval Research, London.
Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο & αμυντικό αναλυτή Ιωάννη Σ. Θεοδωράτο κι έχουν μία κόρη.

Σχόλια

 1. Συγχαρητήρια στο ιστολογιό σας για την παρουσίαση του εκπληκτικού και μοναδικού στα διαδικτυακα σαλόνια ιστολογίου Περί Αλός.
  Ενα ιστολογιο που έχουμε κι εμεις την τιμη να θεωρουμε από τα φιλικά μας και παρακολουθούμε σχεδόν από τα γενοφάσκια του.

  Η Αγαπητή Κρίστυ ως εξαιρετική επιστήμων και ειδικός πάνω στο θέμα της Ναυτιλίας και της Ναυτικής Ιστορίας είναι ίσως μία από τις ελάχιστες προσωπικότητες στον Ελληνικό χώρο που γνωρίζουν άριστα τόσο την Ελληνική Ναυτική Ιστορία όσο και την Παγκόσμια!

  Αλλωστε κι ο πιο αδαής αναγνώστης μπορεί να το διαπιστώσει και μέσα από την εξαιρετική και σπανιότατη συνέντευξη που είχατε την τύχη και την τιμή να σας παραχωρήσει.

  Ο συνδυασμός δε των 2 αγαπημένων φίλων, της Κρίστυ και του Γιάννη Θεοδωράτου ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς Ελληνες μελετητές Γεωστρατηγικής και είναι άριστος γνώστης της γεωστρατηγικής σημασίας της Ναυτικής ισχύος, δημιουργεί ένα εξαιρετικό διαδικτυακό δίδυμο με αποτέλεσμα το Περί Αλός να αποτελεί, κατά την προσωπική μου άποψη, ένα από τα σπουδαιότερα εξειδικευμένα ιστολόγια στον χώρο.

  Με την συμπλήρωση της μικρής του κόρης (η οποία είναι βέβαιο ότι θα πέσει κάτω από την μηλιά), αποτελουν υπόδειγμα Ελληνικής οικογένειας και τους ευχόμαστε κάθε ευτυχια.

  Και στο ιστολογιο σας παντα τετοιες επιτυχείς παρουσιάσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οτι και να πεί κανείς γι αυτό το ιστολόγιο είναι λίγο όπως δύσκολα περιγράφεται και η πολυτάλαντη προσωπικότητα της κυρίας Ιωαννίδου.
  Β.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος2 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας