Οι βαρύτατες ευθύνες της Ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας για την Κυπριακή τραγωδία

Όταν η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν πλέον γεγονός στις ο7.00 την 21ης Ιουλίου 1974, το πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Φαίδωνα Γκιζίκη και την συμμετοχή του "πρωθυπουργού" Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου και του ταξίαρχου Ιωαννίδη, έδωσε διαταγές στον Αρχηγό στρατού Αντιστράτηγο Γαλατσάνο, στον Αρχηγό Ναυτικού Αντιναυαρχο Πέτρο Αραπάκη, στον αρχηγό Αεροπορίας Παπανικολάου και στον Αρχηγο Ενόπλων Δυνάμεων Γρηγόριο Μπονάνο για γενική επιστράτευση και άμεση ενίσχυση της Άμυνας της Κύπρου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων που συστάθηκε στις 21/2/1985 για να ανοίξει τον «Φάκελλο της Κύπρου, συμφωνήθηκε οτι:

1. Μια μοίρα καταδρομών πλήρως εξοπλισμένη θα μεταφερόταν αεροπορικώς από την Σούδα στην Λευκωσία
2. Τρία υπερσύγχρονα υποβρύχια θα έπλεαν στην Κύπρο σε μια προσπάθεια παρακόλλησης της απόβασης των Τούρκων

3. Το πλήρως εξοπλισμένο 573 Τάγμα πεζικού με 550 Κύπριους εθελοντές θα μεταφερόταν με το επιταγμένο οχηματαγωγό πλοίο «Ρέθυμνο».

4. Να εμπλακούν από αέρος τα 34 υπερσύγχρονα αεροπλάνα τύπου FANTOM που μόλις είχαν παραληφθεί.
Να σημειωθεί ότι κανείς από τους τρεις Αρχηγούς Όπλων δεν έφερε αντίρρηση εκείνη την στιγμή στα μέτρα αυτά, που ήταν αυτονόητα και επιβάλλονταν από την κρισιμότητα της κατάστασης.
Από τις τέσσερις αυτές στρατιωτικές ενέργειες, πλην της πρώτης με το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα, καμμία άλλη δεν πραγματοποιήθηκε.
Όσον αφορά την επέμβαση των υποβρυχίων την διαταγή Αραπάκη για μεταφορά τους στην Κύπρο ανακάλεσε ο Παπανικολάου με το σκεπτικό ότι τα χρειαζόταν στο Αιγαίο για να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης είτε από Ανατολάς είτε από Βορρά. Νέα απόπειρα του Αραπάκη στις 22.7.1974 να σταλούν τα υποβρύχια, χωρίς ενημέρωση του ΑΕΔ αυτή την φορά, ανακλήθηκε (από ποιόν; δεν αναφέρει το Πόρισμα) το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου υπό το πρόσχημα της συμφωνίας εκεχειρίας και της έναρξης τριμερών διαπραγματευσεων στην Γενευη.

Ο απόπλους του εμπορικού πλοίου «Ρέθυμνος»που μετέφερε το 573 Τάγμα πεζικού υπό της διαταγές του Συνταγματάρχη Παπαποστόλου, ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου για Κύπρο. Αμέσως μετά τον απόπλου ο Συνταγματάρχης Παπαποστόλου έλαβε 2 διαταγές ανάκλησης της αποστολής του. Με προσωπική του ευθύνη παράκουσε τις διαταγές που έλαβε και το πλοίο έφτασε λίγα ναυτικά μίλια έξω από την Κύπρο. Τότε με νέο σήμα, ο ΑΕΔ Παπανικολάου του έγραψε επί λέξει «…Σπευσατε και αποβιβάσατε τα τμήματα εις την ΡΟΔΟΝ απειλούμενην υπό Τούρκων…». Ο Παπαποστόλου έσπευσε στην Ρόδο εγκαταλείποντας την αποστολή του, όπου όταν έφτασε αντίκρισε ένα νησί που δεν είχε τεθεί καν σε επιφυλακή!

Τα υπερσύγχρονα αεροπλάνα τύπου FANTOMS βρίσκονταν στο αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα για επέμβαση. Η διαταγή για επέμβαση τους στάλθηκε δύο φορές στις 22.7.1974 από τον Στρατηγό Μπονάνο και ανακλήθηκε 2 λεπτά μετά. Η ανάκληση οφειλόταν κατά τον Παπανικολάου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη στον οποίο ο Μπονάνος τηλεφωνούσε για να επιβεβαιώσει τις διαταγές που έδινε. Ο Γκιζίκης σε κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε κατηγορηματικά το γεγονός.

Και οι τέσσερις αυτές επεμβάσεις σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό πόρισμα, είτε η κάθε μια μόνη της, πολύ περισσότερο σε συνδυασμό, θα μπορούσε να μεταβάλλει δραματικά την στρατιωτική κατάσταση στο Νησί και ίσως να συντρίψει και εντελώς την εισβολή. Σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων «…η μη έγκαιρη αποστολή υποβρυχίων και η εξ αυτής μη επίθεση κατά της αποβατικής Τουρκικής δύναμης εστέρησε από τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις την μοναδική ευκαιρία να καταγάγουν μια μοναδική νίκη επί της Τουρκικής αποβατικής Δύναμης….» και λίγο μετά «….Η ποιότητα και το αξιόμαχο των υποβρυχίων τα καθιστούσαν αποφασιστικό παράγοντα για την έκβαση της αποβατικής εχθρικής ενέργειας…».
Για την επέμβαση τον Φάντομς ομοίως αναφέρεται στο πόρισμα ότι «…η μη αποστολή των αεροσκαφών χρήζει περαιτέρω έρευνας, γιατί αν είχε εκτελεστεί η κατάσταση στην Κύπρο θα ήταν διαφορετική…»
Μια συνηθισμένη δικαιολογία που πρόταξαν οι Αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων για την άνωθεν περιγραφείσα συμπεριφορά τους ήταν οι δήθεν πληροφορίες που είχαν για επίθεση από την Βουλγαρία. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονταν σύμφωνα με τις καταθέσεις τους από τον "Αρχηγό¨ της ΚΥΠ Σταθόπουλο και τον ΑΣΔΕΝ Γκράτσιο που όμως στις καταθέσεις τους αρνούνται κατηγορηματικά ότι έδωσαν τέτοιες πληροφορίες.

Μια άλλη πολύ κρίσιμη πληροφορία είναι ότι το ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) (Μπονάνος) ως τις 08.40 το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 δεν έδινε έγκριση στο ΓΕΕΦ (Γενικό επιτελείο Εθνοφρουράς) για άρξη του πυρός και ανάσχεση της εισβολής, αντίθετα καθησύχαζε ότι πρόκειται για άσκηση του Τουρκικού στρατού και συνιστούσε αυτοσυγκράτηση, όρο άγνωστο μέχρι τότε στην στρατιωτική ορολογία. Αυτό την στιγμή που τα αποβατικά πλοία των Τούρκων ήταν ορατά με γυμνό μάτι από την στεριά τις τελευταίες ώρες της 19ης Ιουλίου. Οι Τούρκοι έτσι κέρδισαν τουλάχιστον μια μέρα χωρίς να παρενοχληθούν στην απόβαση τους. Σύμφωνα με τον έγκυρο ερευνητή Κώστα Χατζηαντωνίου "...η μη εκμετάλλευση αυτής της νύχτας θα αποδειχθεί μοιραία....".

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Όσα γράφτηκαν ως εδώ αποτελούν μέρος του πορίσματος της ελληνικής βουλής για τα γεγονότα της Κυπριακής τραγωδίας. Τα στοιχεία είναι διασταυρωμένα, ενώ δόθηκαν λεπτομερείς καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους. Το πόρισμα όμως δεν έδωσε εξήγηση για την αλλοπρόσαλλη (προδοτική κατά την γνώμη μας) συμπεριφορά της Ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας εκείνης της εποχής (Μπονάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου, Γαλατσάνος).
Οι τέσσερις συμμετείχαν στην ιστορική σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την προεδρία του Γκιζίκη στις 22 Ιουλίου 1974, όπου παρέδωσαν την εξουσία στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κάποια χρόνια μετά, ο αντιναύαρχος Αραπάκης και ο αντιστράτηγος Μπονάνος εξέδωσαν βιβλία όπου περιγράφουν τα τραγικά αυτά γεγονότα από την σκοπιά τους. Αξίζει να τα διαβάσετε....

Οι τέσσερις Αρχηγοί των όπλων παρέμειναν στις θέσεις τους επί Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας και χειρίστηκαν εγκληματικά και την αντιμετώπιση του Αττίλα 2, όπου με μνημόνια τους προς τον Καραμανλή που περιέχονται στο πόρισμα της βουλής, τον καλούσαν να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην ολοκλήρωση της τραγωδίας (η ανάλυση του μνημονίου αυτού ξεφεύγει από το θέμα του κειμένου. Ίσως ασχοληθούμε στο μέλλον με αυτό).

Οι τέσσερις αυτοί αρχηγοί των όπλων (Μπονάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου, Γαλατσάνος), πρωταγωνιστές της Χούντας του 1973, αποστρατευθηκαν λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του Αττίλα 2 με βαθμό επί τιμή, απολαμβάνοντας την σύνταξη και όλα τα υπόλοιπα προνόμια των συνταξιούχων στρατιωτικών.... Ο ταξίαρχος Ιωαννίδης καταδικάστηκε δις εις θάνατον που μετατράπηκαν σε ισόβια δεσμά.... Να σημειωθεί ότι το "άνοιγμα" του Φακέλου της Κύπρου και ο καταλογισμός ευθυνών που θα προέκυπταν, αποτέλεσε συνηθισμένη πολιτική απειλή για τον Ανδρέα Παπανδρέου κατά της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Μητσοτάκη για όλη την διετία 1987-1988. Γιατί άραγε...

Πηγές

-Πορίσμα Εξεταστικής Επιτροπής του Ελληνικού κοινοβουλίου για την απόδοση ευθυνών για την προδοσία της κύπρου

-Κύπρος 1954-1974, Από το έπος στην τραγωδία, Κώστας Χατζηαντωνίου, εκδόσεις Ιολκός

-Κύπρος 1974, Γιατί δεν νικήσαμε, Δημήτριος Χάτζος, εκδόσεις "ελευθερη σκέψις"

-Η μαρτυρία ενός Πρωθυπουργού, Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, εκδόσεις "το οικονομικόν"-

-Μειοδοτικού καραμανλισμού στηλίτευση, Χρήστος Μαρκογιάννης

- Κύπρος 1974, σκέψεις και συμπεράσματα, Κώστας Δημητριαδης, http://www.scribd.com/doc/13498022/-1974-

Σχόλια

  1. Συγχαρητηρια για τα αρθρα σου!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά ότι και να λέμε, οι δύο μεγάλες εθνικές προδοσίες που διαμόρφωσαν το σύγχρονο κόσμο μας και θα τις πληρώνουν για πάντα οι Έλληνες ήταν:

    -Η Μικρασιατική Καταστροφή και

    -η παράδοση της Κύπρου.

    Δυστυχώς και για τις δύο φταίει η αναποτελεσματικότητα, η ανοησία και η εμπάθεια των κυρίαρχων δυνάμεων της Παλαιάς Ελλάδας (αυτό που περιγράφουμε ως Παλαιοδεξιά) κατά όσων δεν μπορούσαν να ελέγξουν -και προτιμούσαν να τους καταστρέψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο προδοτης βενιζελος κι ο προδοτης μουσκος ....δεξιοι ηταν ;;;;

      οι προδοτες παπανδρεου ;;;;


      οι προδοτες του ΑΚΕΛ ;;;;

      οι προδοτες του κκε τοτε ;;;;;


      ολοι ....το ιδιο προδοτες ειναι


      Διαγραφή
  3. Η Γαλλική εφημερίδα Monde στάς αρχάς Ιουνίου του 1974,εδημοσίευσε μία φωτογραφία.Απεικονίζει 4 ανθρώπους συναντηθέντες incognito στο Meaux,45χλ.έξω από το Παρίση για να αποφασίσουν την μεθόδευση της προδοσίας:Μακάριος,Καραμανλής,Ετσεβίτ,Κίσινγκερ.Είχαν συμφωνήσει <>οι τούρκοι να εισβάλουν και να πάρουν μόνο ένα μικρό κομμάτι του Κυπριακού εδάφους.Όταν όμως οι τούρκοι αντελήφθησαν με ποιους προδότες έχουν να κάνουν,εξαπέλυσαν τον αττίλα-2 και με τις ευλογίες των Άγγλων(εχθρών του Ελληνισμού)πήραν το 38% των εδαφών της Κύπρου ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα Φαντομς F-4E που ηταν σε χρηση απο την Π.Α. το καλοκαιρι του 1974 ηταν 17 και οχι 34. Αλλα 2 ηταν στην Ροτα της Ισπανιας σε αναμονη παραδοσης και 1 ακομη στις εγκαταστασεις του κατασκευαστη ετοιμο και αυτο για παραδοση. Πολλα στοιχεια σε διαφορα ιστολογια για την συγκεκριμενη περιοδο γενικα δεν ειναι ακριβη, και περιεχουν λαθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To αρθρο αναφερει σε διαφορα σημεια οτι ΑΕΔ (Αρχηγος Ενοπλων Δυναμεων) το 1974 ηταν ο Παπανικολαου.
    Προφανως προκειται γιο αβλεψια, διοτι προς το τελος αναφερεται ορθως οτι ΑΕΔ ηταν ο Μπονανος. Ο αντιπτεραρχος Αλεξ. Παπανικολαου ηταν Αρχηγος της Αεροποριας το 1974.

    Ο Μπονανος ψευδεται ασυστολως για το ρολο τους στην τουρκικη εισβολη στην Κυπρο, οπως αλλωστε και ο Αραπακης. Ωστοσο ειπε και μερικα ενδιαφεροντα πραγματα, οπως φαινεται εδω.

    http://olympia.gr/2012/01/04/bonanos/

    Προτεινω να γραφτει και ενα κειμενο για τις τεραστιες ευθυνες του Εθναρχιδος Κ. Καραμανλη, του αμαρτωλου γεροντος που εμεινε στο απυροβλητο παρα τη μειοδοσια του στη Ζυριχη και την εγκληματικη του αδρανεια το 1974.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δύο διορθώσεις πού ίσως συμβάλλουν στήν πληρέστερη παρουσίαση τού άρθρου. Ο Γκιζίκης ονομαζόταν Φαίδων καί όχι Φάνης όπως γράφεται.Επισης τό αεροσκάφος στήν φωτογραφία δέν είναι τού τύπου F-4 PHANTOM πού αναφέρει τό κείμενο, αλλά F-5.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη ανάλυση σε επόμενο άρθρο. Απαιτούνται και πηγές από την Κύπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς τελευταίο ανώνυμο,

    Έχετε δίκαιο, το άρθρο είναι ελλιπές. Έχω στην κατοχή μου κάποια νέα στοιχεία επί του ζητήματος και ίσως στο μέλλον παρουσιάσω κάτι περισσότερο ενημερωμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οπως ανεφερε και ο φιλος παραπανω, τα F-4 ηταν πραγματι 17 και θα αναλαμβαναν μια αποστολη βομβαρδισμου με αμεση επιστροφη λογω εξαντλησεως καυσιμων.Στην πιθανοτατη περιπτωση εμπλοκης με τουρκικα μαχητηκα, τα καυσιμα απλα δεν θα επαρκουσαν για προσγειωση.Η αποστολη επηβατηγου(!) πλοιου χωρις φυσικα ναυτικη συνοδεια σε ενα νησι υπο πληρη αεροναυτικο αποκλεισμο ειναι τουλαχισον αυτοκτονικη επιλογη.Η δραση υποβρυχιων θα μπορουσε πραγματι να επηρεασει σημαντικα την κατασταση την δεδομενη στιγμη και κακως ακυρωθηκε.Η μελετη της εισβολης οδηγει στο προφανες συμπερασμα πως δεδομενης της μικρης αποστασης απο την Τουρκια και των τουρκικων δυνατοτητων - μεσων στην περιοχη της Κυπρου, η προστασια απο εισβολη πρεπει να σχεδιαζεται & να υλοποιειται ΠΡΙΝ την εισβολη.Σε αυτο το συμπερασμα αλλωστε κατεληξε το στρατιωτικο συμβουλιο υπο τον Γ.Παπανδρεου με αποτολεσμα την αποστολη της Μεραρχιας.Χωρις πλεον την Μεραρχια, με τις ασχετες η τουλαχιστον αλλοπροσαλες οδηγιες απο τους εκλεκτους της χουντας στρατηγους και ενω η Τουρκια εχει ηδη πληρη αεροναυτικη κυριαρχια στο νησι, η Κυπρος ηταν ηδη πολυ μακρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπηρχε κανενα "συμβουλιο υπο τον Γ.Παπανδρεου" που να αποφασισε καποια αποστολη μεραρχιας(που δεν ηταν καν μεραρχια). Ιδεα του Γαρουφαλια ηταν(το παραδεχεται και ο Σολων Γρηγοριαδης), αλλα δεν συμφερει τους "δημοκρατες" να μνημονευεται το ονομα του Γαρουφαλια! Διαβασε το βιβλιο του "Ελλας και Κυπρος" και θα δεις πως και γιατι σταλθηκε εκει η "μεραρχια", την οποια "μεραρχια" ο ιδιος ο αρχηγος του αμερικανικου επιτελειου σε εκθεση του, την εκρινε ως ανεπαρκη να κανει οτιδηποτε σε περιπτωση τουρκικης εισβολης αν δεν υπαρχει απο πλευρας Ελλαδος αεροναυτικη υπεροχη και καλυψη! Αλλα φαινεται οτι ειναι πιο ειδικοι στα στρατιωτικα θεματα κατι αναλυτες του πληκτρολογιου οπως εσυ, παρα ο αρχηγος του αμερικανικου επιτελειου...

      Διαγραφή
    2. Τούρκος αξιωματούχος,δεν θυμάμαι ακριβώς τον ονομά του,είχε ισχυριστεί ότι όσο υπήρχε η Μεραρχία δεν θα τολμούσαν οι Τούρκοι να κάνουν εισβολή.Ήταν τραγικό λάθος του Παπαδόπουλου που την απέσυρε μετά από αμερικανικές πιέσεις.

      Αλλά και χωρίς Μεραρχία εάν εφάρμοζαν τα σχέδια,με διασπορά δυνάμεων στην Κύπρο πριν την εισβολή,έκαναν την δουλειά τους τα υποβρύχια και τα αεροσκάφος οι Τούρκοι θα πάθαιναν πανωλεθρία.

      Οι πιλότοι των φαντομςνπου προβλεπόταν να πετάξουν,είπαν ότι πράγματι θα ήταν δυνατή μιανπτήση 5 λεπτών πάνω από την Κύπρο,αλλά ήταν υπεραρκετά να αφήσουν τα οπλαντους τους στο προγεφύρωμα και να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  10. Άλλο ένα κατόρθωμα κεντρώων που άδικα το χρεώθηκε η Δεξιά Οι κινηματίες του 67 αλλά και του '73 , προέρχονταν από βενιζελικές -κεντρογενείς οικογένειες και ήταν εναντίον του Βασιλικού θεσμού ( Ασλανίδης , Μακαρέζος λαδάς Παττακός, Μπαλόπουλος, Ντερτιλής Ιωαννίδης κλπ κλπ) ο οποίος προσπάθησε και να τους διώξει για να επαναφέρει την νομιμότητα. Με τους όρους της εποχής , έκλειναν περισσότερο προς την κανταφική -Νασερική ιδεολογία. και όμως η προπαγάνδα της αριστεράς τους ταύτισε άδικα με την Δεξιά ιδεολογία και ολόκληρη παράταξη φορτώθηκε τα σφάλματα τους στο κυπριακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Εκλειναν περισσοτερο προς την κανταφικη-νασερικη ιδεολογια" λεει, οταν οι απριλιανοι εκαναν κινημα προτου καν εμφανιστει ο Κανταφι...Και ποια ακριβως στοιχεια αυτης της ιδεολογιας ειχαν? Εκαναν εθνικοποιησεις η ειχαν ροπη προς σοσιαλιστικα μετρα? Οχι, ο Μακαρεζος που ηταν αρχιτεκτονας της οικονομικης πολιτικης του καθεστωτος ηταν της φιλελευθερης σχολης(μετα βιας κευνσιανος)! Μηπως εγκαθιδρυσαν μονοκομματικο κρατος? Οχι επισης! Μηπως εφυγαν απο το ΝΑΤΟ και ενταχθηκαν στους Αδεσμευτους? Ξανα οχι! Σημειωτεον, ο ηγετης της επαναστασεως, Παπαδοπουλος, ηταν βασιλοφρων απο τα γεννοφασκια του(ο πατερας του ηταν κομματαρχης του Μιμη Στεφανοπουλου του Λαικου Κομματος και γενικα, ασχετως οικογενειακων καταβολων του καθενος, οποιος γνωριζει ιστορια, γνωριζει επισης οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των μελων του ΙΔΕΑ αλλα και γενικα του Σωματος των Ελληνων αξιωματικων απο το '44 και μετα, ηταν βασιλοφρονες, οποτε, ο παραπανω φιλος ας ανοιξει καποιο σοβαρο βιβλιο ιστοριας και πολιτικης επιστημης ωστε να ενημερωθει

      Διαγραφή
  11. Μας δουλευετε μωρε; Κεντρωοι Βενιζελικοι οι Απριλιανοί; Επειδη εδιωξαν το Βασιλια; Και ο "Εθναρχης" Καραμανλης ο αμαρτωλος γερων που εχει ακρως λερωμενη τη φωλια του στο Κυπριακο, και αυτος βενιζελικος ηταν μηπως;

    Η αληθεια ειναι απλη: Η κεντρωα βενιζελικη Κυβερνηση Γ. Παπανδρεου αντεστρεψε το δυσμενες status quo της Ζυριχης που ειχε υπογραψει ο ολεθριος Καραμανλης, εστειλε μια ολοκληρη Μεραρχια του Ελληνικου Στρατου στην Κυπρο το 1964, και εφτασε μια ανασα απο την Ενωση, την οποια ομως εφιλοτομηθη να τορπιλησει ο παναθλιος Μακαριος. Λεπτομερειες στο συγκλονιστικο βιβλιο "Κουραγιο Πηνελοπη", του Κυπριου συγγραφεα Αντη Ροδιτη, Εκδοσεις Αρμος.

    http://www.armosbooks.gr/product_info.php/products_id/157389

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ποιο status ανέτρεψε ρε; Που τορπίλισε το σχέδιο Άτσεσον ο άθλιος Παπατζής Παπανδρέου μαζί με τον Ανδρέα; " Έφτασε μια ανάσα " αλλά ένωση πάντως ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ; Και το κυπριακό ο Παπάγος το ξεκίνησε και όχι φυσικά το Κέντρο . ο Πλαστήρας ούτε που μιλούσε για Κυπριακό και ο Παπανδρέου έλεγε πως η Αγγλία είναι το πνευμόνι της Ελλάδας). Η προπαγάνδα σας έπιανε το 1981 όχι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για τον Καραμανλή που λέτε συνέχεια, τι θέλατε κάνει με την κατάσταση που βρήκε; Όταν οι στρατηγοί του λένε πως ο στρατός είναι απροετοίμαστος και τα αεροπλάνα δεν μπορούν να επιχειρήσουν σε τέτοια απόσταση; Και πως τα πλοία χωρίς αεροπορική κάλυψη, θα είναι εύκολος στόχος για τα τουρκικά βομβαρδιστικά. Άλλωστε κανείς από τους πολιτικούς ακόμα και τους αντιπάλους του Καραμανλή, δεν μίλησε για πόλεμο εκείνες τις ώρες. Από το πληκτρολόγιο ή την πολυθρόνα όλοι τους Μεγαλέξανδρους παριστάνουν, αλλά όταν έχεις την ευθύνη είναι διαφορετικά.

      Διαγραφή
    2. H Ενωση δεν εγινε διοτι την τορπιλισε ο Μακαριος, με τη βοηθεια του Ανδρεα Παπανδρεου. Ο τελευταιος ηταν το μεγαλο προβλημα της Ενωσης Κεντρου, και ηταν μεγαλο λαθος του πατερα του που τον ανεχθηκε.

      Και επειδη εν αντιθεσει με τους βασιλοφρονες Ταλιμπαν εγω ειμαι αμεροληπτος, αναγνωριζω ότι:

      1) Ο αειμνηστος Παναγιωτης Κανελλοπουλος στηριξε ολοψυχα τις προσπαθειες της Ενωσης Κεντρου να επιτυχει την Ενωση.
      2) Η Κυβερνηση ΕΡΕ-αποστατων αγωνιστηκε επισης σκληρα για την Ενωση το 1965-1966, και εφθασε κοντα στην πραγματοποιηση της. Παντα όμωςυπονομευε την προσπαθεια ο Μακαριος.

      Χαρη στην Ενωση Κεντρου η Κυπρος τεθηκε υπο την κατοχη του Ελληνικου Στρατού, και ειχε γινει de facto ελληνικη επαρχια το 1964-1967.

      Αλλα για τον αμαρτωλο γεροντα Καραμανλη ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΤΕ κυριοι.
      ΑΥΤΟΣ υπεγραψε την καταπτυστη συνθηκολογηση της Ζυριχης, ΑΥΤΟΣ παρακολουθησε απαθης στον Αττιλα ΙΙ.

      Διαγραφή
    3. NF ο Παναγιωτης Κανελλοπουλος τορπιλησε(πιστευω αθελα του) δις τις προσπαθειες επιλυσης του Κυπριακου οταν εριξε τοσο την κυβερνηση Στεφανοπουλου, οσο και την κυβερνηση Παρασκευοπουλου οπου ειχαν ξεκινησει συνομιλιες με τους Τουρκους οι οποιες βρισκονταν σε καλο επιπεδο(ειδικα επι Στεφανοπουλου), οσο για την "ελληνικη επαρχια 1964-1967", πρωτη φορα βλεπω ελληνικη επαρχια με τουρκικους θυλακες...

      Διαγραφή
  13. Η Ελλαδα ειχε ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ εναντι της Τουρκιας το 1974. Πολλα μπορουσε να κανει ο Καραμανλης σε στρατιωτικο επιπεδο, αρκει να ΗΘΕΛΕ. Αλλα δεν ηθελε.

    Αληθεια, γιατι ο «Εθναρχης Καραμανλης» εθαψε το φακελλο της Κυπρου;

    Αλλα δεν εφταιγε αυτος, οι Απριλιανοι φταιγανε που του εστελναν ανελλιπως την παχυλη πρωθυπουργικη συνταξη στο Παρισι, αντι να τον αφησουν να πεθανει της πεινας! Και ανεμενε στο Παρισι "να τον καλεσουν". Κατι ηξερε ο αμαρτωλος γερων που κρατουσε επαμφοτεριζουσα σταση εναντι των Απριλιανων...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στις 19 Αυγ 74 αποστρατεύθηκαν μόνο Μπονάνος και Γαλατσάνος , οι Αραπάκης και Ππαπανικολάου (ανάκληση υποβρυχίων , αφών ) έμειναν μέχρι τον Ιαν του 75

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

    την Κυπρο την πρoδωσαν οι χουντικοι2 του Ιωαννιδη

    οι ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ που φερανε καραμανλη, ανδρεα, μαυρο, ζιγδη, φλωρακη, κυρκο

    ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    οι μπονανος, αραπακης,γαλατσανος, παπαγεωργιου ,

    και οι νταβος , γκρατσιος, γκιζικης οι αντιστράτηγοι Σταθόπουλος και Ραγκούσης(σας λεει κατι το ονομα ;;;) στην ΚΥΠ κτλ κτλ κτλ

    νταβο και γκρατσιο τους τιμουσαν εως το 1982 αν θυμαμαι καλα

    ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΓΕΣ ΚΑΙ ΓΕΕΘΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ

    στον γκιζικη εδωσαν δημοκρατικα ισοβια συνταξη προεδρου δημοκρατιας BMW 518 μαυρο...δωρεαν αυτοκινητο και αστυνομικη φρουρα

    ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ

    ζητω η γενια του ΠΩΛΕΙΤΑΙχνειου και ο καραμανλο-παπανδρεισμος

    μονο 500-600 δις ευρω εφαγαν

    ΛΕΦΤΑ και μνημονια …….ΥΠΑΡΧΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ένα ενδιαφέρον κείμενο...https://cognoscoteam.gr/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%ce%b4%cf%89%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%bf-1967-1974-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b7/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενα σεντονι ανευ ουσιας ειναι, διοτι απο το να παραθετεις ενα λογικο συλλογισμο του τυπου "καποια εγγραφα παραμενουν αποχαρακτηρισμενα η και καταστραφηκαν", εως να θεωρεις αυταποδεικτο και "κοινο μυστικο" (οπως γραφει) οτι η CIA συνδιοικουσε την Ελλαδα τοτε, αποτελει λογικο σφαλμα τεραστιου μεγεθους! Τετοιες θεσεις καλουνται να υποστηριχθουν με στοιχεια σοβαρα και οχι διοτι ετσι γουσταρει καποιος με βαση τις ιδεοληψιες του! Το να προσπαθει να αντικρουσει επισημα εγγραφα βασιζομενος μονο στο τι εγραφε ο Ντην Τσιγαντες χωρις να παραθετει αποδειξεις, συνιστα ασχετοσυνη στην καλυτερη περιπτωση, επιτηδειοτητα στην χειροτερη...

      Διαγραφή
  17. Εχω διαβάσει πολλά βιβλία και δημοσιεύματα για την εισβολή του 74.Εχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πέχτηκε μια μεγάλη προδοσία στο σώμα της Κύπρου για να ρίξουν την χούντα στην Ελλάδα και να επαναφέρουν το προηγούμενο σύστημα Δημοκρατίας.

    Φέρει ευθύνη πρώτα ο Ιωαννίδης για το πραξικόπημα στην Κύπρο,στη συνέχεια όλοι οι χουντικοί επικεφαλείς των ΕΔ που δεν εφάρμοσαν τα σχέδια για την Κύπρο,ο Αραπάκης πηγαινοέφερνε τα υποβρύχια και όλως τυχαίως πρότεινε αντί του Κανελοπούλου την έλευση Καραμανλή.

    Από την άλλη,πείτε μου εσείς ποιος σε συνθήκες πολεμικές θα αναλάμβανε πρωθυπουργός,αλλά κι από την στιγμή που ανέλαβε δεν προέβη ούτε σε μια στρατιωτική ενέργεια υποστήριξης της Κύπρου,κρυπτόμενος πίσω από τις εισηγήσεις Αβέρωφ και χουντικών επιτελών Ε.Δ για πλήρη αδυναμία πολεμικών επιχειρήσεων.

    Έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι όλη η υπόθεση με την Κύπρο ήταν μια καραστημενη ιστορία από τις ΗΠΑ βλ. Κίσινγκερ.Εξαπατησαν μεν τον Ιωαννίδη αλλά όφειλε να είναι έτοιμος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Διαβάστε και το νέο βιβλίο του Παπαχελά και θα πάρετε κι εκει απαντήσεις.Δειτε τι είπε στις πρώτες σελίδες ο Κίσινγκερ για τους Έλληνες αλλά και για Κωνσταντίνο Καραμανλή που μετά δέκα χρόνια θα τον διαδεχτεί ο Ανδρέας Παπανδρέου...

    Ο Σαμψών είχε δώσει συνέντευξη και είχε πει ότι βουλευτής της ΝΔ είχε καλέσει τον Σαμψών να πάει να καταθέσει για τον φάκελο της Κύπρου με τον όρο να μην πει για τον Καραμανλήνκατινκακο και δεν δέχτηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπείτε στην ιστοσελίδα της Βουλής.Έχει ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου και δίνονται στην δημοσιότητα οι καταθέσεις που δόθηκαν.

    Γνώριζαν τα πάντα από την ΕΥΠ της Κύπρου ότι επίκειται εισβολή,παρόλα αυτά αδράνησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας