Οι βαρύτατες ευθύνες της Ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας για την Κυπριακή τραγωδία

Όταν η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν πλέον γεγονός στις ο7.00 την 21ης Ιουλίου 1974, το πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Φαίδωνα Γκιζίκη και την συμμετοχή του "πρωθυπουργού" Αδαμάντιου Ανδρουτσόπουλου και του ταξίαρχου Ιωαννίδη, έδωσε διαταγές στον Αρχηγό στρατού Αντιστράτηγο Γαλατσάνο, στον Αρχηγό Ναυτικού Αντιναυαρχο Πέτρο Αραπάκη, στον αρχηγό Αεροπορίας Παπανικολάου και στον Αρχηγο Ενόπλων Δυνάμεων Γρηγόριο Μπονάνο για γενική επιστράτευση και άμεση ενίσχυση της Άμυνας της Κύπρου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων που συστάθηκε στις 21/2/1985 για να ανοίξει τον «Φάκελλο της Κύπρου, συμφωνήθηκε οτι:

1. Μια μοίρα καταδρομών πλήρως εξοπλισμένη θα μεταφερόταν αεροπορικώς από την Σούδα στην Λευκωσία
2. Τρία υπερσύγχρονα υποβρύχια θα έπλεαν στην Κύπρο σε μια προσπάθεια παρακόλλησης της απόβασης των Τούρκων

3. Το πλήρως εξοπλισμένο 573 Τάγμα πεζικού με 550 Κύπριους εθελοντές θα μεταφερόταν με το επιταγμένο οχηματαγωγό πλοίο «Ρέθυμνο».

4. Να εμπλακούν από αέρος τα 34 υπερσύγχρονα αεροπλάνα τύπου FANTOM που μόλις είχαν παραληφθεί.
Να σημειωθεί ότι κανείς από τους τρεις Αρχηγούς Όπλων δεν έφερε αντίρρηση εκείνη την στιγμή στα μέτρα αυτά, που ήταν αυτονόητα και επιβάλλονταν από την κρισιμότητα της κατάστασης.
Από τις τέσσερις αυτές στρατιωτικές ενέργειες, πλην της πρώτης με το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα, καμμία άλλη δεν πραγματοποιήθηκε.
Όσον αφορά την επέμβαση των υποβρυχίων την διαταγή Αραπάκη για μεταφορά τους στην Κύπρο ανακάλεσε ο Παπανικολάου με το σκεπτικό ότι τα χρειαζόταν στο Αιγαίο για να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης είτε από Ανατολάς είτε από Βορρά. Νέα απόπειρα του Αραπάκη στις 22.7.1974 να σταλούν τα υποβρύχια, χωρίς ενημέρωση του ΑΕΔ αυτή την φορά, ανακλήθηκε (από ποιόν; δεν αναφέρει το Πόρισμα) το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου υπό το πρόσχημα της συμφωνίας εκεχειρίας και της έναρξης τριμερών διαπραγματευσεων στην Γενευη.

Ο απόπλους του εμπορικού πλοίου «Ρέθυμνος»που μετέφερε το 573 Τάγμα πεζικού υπό της διαταγές του Συνταγματάρχη Παπαποστόλου, ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου για Κύπρο. Αμέσως μετά τον απόπλου ο Συνταγματάρχης Παπαποστόλου έλαβε 2 διαταγές ανάκλησης της αποστολής του. Με προσωπική του ευθύνη παράκουσε τις διαταγές που έλαβε και το πλοίο έφτασε λίγα ναυτικά μίλια έξω από την Κύπρο. Τότε με νέο σήμα, ο ΑΕΔ Παπανικολάου του έγραψε επί λέξει «…Σπευσατε και αποβιβάσατε τα τμήματα εις την ΡΟΔΟΝ απειλούμενην υπό Τούρκων…». Ο Παπαποστόλου έσπευσε στην Ρόδο εγκαταλείποντας την αποστολή του, όπου όταν έφτασε αντίκρισε ένα νησί που δεν είχε τεθεί καν σε επιφυλακή!

Τα υπερσύγχρονα αεροπλάνα τύπου FANTOMS βρίσκονταν στο αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα για επέμβαση. Η διαταγή για επέμβαση τους στάλθηκε δύο φορές στις 22.7.1974 από τον Στρατηγό Μπονάνο και ανακλήθηκε 2 λεπτά μετά. Η ανάκληση οφειλόταν κατά τον Παπανικολάου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη στον οποίο ο Μπονάνος τηλεφωνούσε για να επιβεβαιώσει τις διαταγές που έδινε. Ο Γκιζίκης σε κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε κατηγορηματικά το γεγονός.

Και οι τέσσερις αυτές επεμβάσεις σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό πόρισμα, είτε η κάθε μια μόνη της, πολύ περισσότερο σε συνδυασμό, θα μπορούσε να μεταβάλλει δραματικά την στρατιωτική κατάσταση στο Νησί και ίσως να συντρίψει και εντελώς την εισβολή. Σύμφωνα με το πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων «…η μη έγκαιρη αποστολή υποβρυχίων και η εξ αυτής μη επίθεση κατά της αποβατικής Τουρκικής δύναμης εστέρησε από τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις την μοναδική ευκαιρία να καταγάγουν μια μοναδική νίκη επί της Τουρκικής αποβατικής Δύναμης….» και λίγο μετά «….Η ποιότητα και το αξιόμαχο των υποβρυχίων τα καθιστούσαν αποφασιστικό παράγοντα για την έκβαση της αποβατικής εχθρικής ενέργειας…».
Για την επέμβαση τον Φάντομς ομοίως αναφέρεται στο πόρισμα ότι «…η μη αποστολή των αεροσκαφών χρήζει περαιτέρω έρευνας, γιατί αν είχε εκτελεστεί η κατάσταση στην Κύπρο θα ήταν διαφορετική…»
Μια συνηθισμένη δικαιολογία που πρόταξαν οι Αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων για την άνωθεν περιγραφείσα συμπεριφορά τους ήταν οι δήθεν πληροφορίες που είχαν για επίθεση από την Βουλγαρία. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονταν σύμφωνα με τις καταθέσεις τους από τον "Αρχηγό¨ της ΚΥΠ Σταθόπουλο και τον ΑΣΔΕΝ Γκράτσιο που όμως στις καταθέσεις τους αρνούνται κατηγορηματικά ότι έδωσαν τέτοιες πληροφορίες.

Μια άλλη πολύ κρίσιμη πληροφορία είναι ότι το ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) (Μπονάνος) ως τις 08.40 το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 δεν έδινε έγκριση στο ΓΕΕΦ (Γενικό επιτελείο Εθνοφρουράς) για άρξη του πυρός και ανάσχεση της εισβολής, αντίθετα καθησύχαζε ότι πρόκειται για άσκηση του Τουρκικού στρατού και συνιστούσε αυτοσυγκράτηση, όρο άγνωστο μέχρι τότε στην στρατιωτική ορολογία. Αυτό την στιγμή που τα αποβατικά πλοία των Τούρκων ήταν ορατά με γυμνό μάτι από την στεριά τις τελευταίες ώρες της 19ης Ιουλίου. Οι Τούρκοι έτσι κέρδισαν τουλάχιστον μια μέρα χωρίς να παρενοχληθούν στην απόβαση τους. Σύμφωνα με τον έγκυρο ερευνητή Κώστα Χατζηαντωνίου "...η μη εκμετάλλευση αυτής της νύχτας θα αποδειχθεί μοιραία....".

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Όσα γράφτηκαν ως εδώ αποτελούν μέρος του πορίσματος της ελληνικής βουλής για τα γεγονότα της Κυπριακής τραγωδίας. Τα στοιχεία είναι διασταυρωμένα, ενώ δόθηκαν λεπτομερείς καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους. Το πόρισμα όμως δεν έδωσε εξήγηση για την αλλοπρόσαλλη (προδοτική κατά την γνώμη μας) συμπεριφορά της Ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας εκείνης της εποχής (Μπονάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου, Γαλατσάνος).
Οι τέσσερις συμμετείχαν στην ιστορική σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την προεδρία του Γκιζίκη στις 22 Ιουλίου 1974, όπου παρέδωσαν την εξουσία στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κάποια χρόνια μετά, ο αντιναύαρχος Αραπάκης και ο αντιστράτηγος Μπονάνος εξέδωσαν βιβλία όπου περιγράφουν τα τραγικά αυτά γεγονότα από την σκοπιά τους. Αξίζει να τα διαβάσετε....

Οι τέσσερις Αρχηγοί των όπλων παρέμειναν στις θέσεις τους επί Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας και χειρίστηκαν εγκληματικά και την αντιμετώπιση του Αττίλα 2, όπου με μνημόνια τους προς τον Καραμανλή που περιέχονται στο πόρισμα της βουλής, τον καλούσαν να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην ολοκλήρωση της τραγωδίας (η ανάλυση του μνημονίου αυτού ξεφεύγει από το θέμα του κειμένου. Ίσως ασχοληθούμε στο μέλλον με αυτό).

Οι τέσσερις αυτοί αρχηγοί των όπλων (Μπονάνος, Αραπάκης, Παπανικολάου, Γαλατσάνος), πρωταγωνιστές της Χούντας του 1973, αποστρατευθηκαν λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του Αττίλα 2 με βαθμό επί τιμή, απολαμβάνοντας την σύνταξη και όλα τα υπόλοιπα προνόμια των συνταξιούχων στρατιωτικών.... Ο ταξίαρχος Ιωαννίδης καταδικάστηκε δις εις θάνατον που μετατράπηκαν σε ισόβια δεσμά.... Να σημειωθεί ότι το "άνοιγμα" του Φακέλου της Κύπρου και ο καταλογισμός ευθυνών που θα προέκυπταν, αποτέλεσε συνηθισμένη πολιτική απειλή για τον Ανδρέα Παπανδρέου κατά της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Μητσοτάκη για όλη την διετία 1987-1988. Γιατί άραγε...

Πηγές

-Πορίσμα Εξεταστικής Επιτροπής του Ελληνικού κοινοβουλίου για την απόδοση ευθυνών για την προδοσία της κύπρου

-Κύπρος 1954-1974, Από το έπος στην τραγωδία, Κώστας Χατζηαντωνίου, εκδόσεις Ιολκός

-Κύπρος 1974, Γιατί δεν νικήσαμε, Δημήτριος Χάτζος, εκδόσεις "ελευθερη σκέψις"

-Η μαρτυρία ενός Πρωθυπουργού, Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, εκδόσεις "το οικονομικόν"-

-Μειοδοτικού καραμανλισμού στηλίτευση, Χρήστος Μαρκογιάννης

- Κύπρος 1974, σκέψεις και συμπεράσματα, Κώστας Δημητριαδης, http://www.scribd.com/doc/13498022/-1974-

Σχόλια

 1. Συγχαρητηρια για τα αρθρα σου!!


  ΓΜ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τελικά ότι και να λέμε, οι δύο μεγάλες εθνικές προδοσίες που διαμόρφωσαν το σύγχρονο κόσμο μας και θα τις πληρώνουν για πάντα οι Έλληνες ήταν:

  -Η Μικρασιατική Καταστροφή και

  -η παράδοση της Κύπρου.

  Δυστυχώς και για τις δύο φταίει η αναποτελεσματικότητα, η ανοησία και η εμπάθεια των κυρίαρχων δυνάμεων της Παλαιάς Ελλάδας (αυτό που περιγράφουμε ως Παλαιοδεξιά) κατά όσων δεν μπορούσαν να ελέγξουν -και προτιμούσαν να τους καταστρέψουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ο προδοτης βενιζελος κι ο προδοτης μουσκος ....δεξιοι ηταν ;;;;

   οι προδοτες παπανδρεου ;;;;


   οι προδοτες του ΑΚΕΛ ;;;;

   οι προδοτες του κκε τοτε ;;;;;


   ολοι ....το ιδιο προδοτες ειναι


   Διαγραφή
 3. Η Γαλλική εφημερίδα Monde στάς αρχάς Ιουνίου του 1974,εδημοσίευσε μία φωτογραφία.Απεικονίζει 4 ανθρώπους συναντηθέντες incognito στο Meaux,45χλ.έξω από το Παρίση για να αποφασίσουν την μεθόδευση της προδοσίας:Μακάριος,Καραμανλής,Ετσεβίτ,Κίσινγκερ.Είχαν συμφωνήσει <>οι τούρκοι να εισβάλουν και να πάρουν μόνο ένα μικρό κομμάτι του Κυπριακού εδάφους.Όταν όμως οι τούρκοι αντελήφθησαν με ποιους προδότες έχουν να κάνουν,εξαπέλυσαν τον αττίλα-2 και με τις ευλογίες των Άγγλων(εχθρών του Ελληνισμού)πήραν το 38% των εδαφών της Κύπρου ΜΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τα Φαντομς F-4E που ηταν σε χρηση απο την Π.Α. το καλοκαιρι του 1974 ηταν 17 και οχι 34. Αλλα 2 ηταν στην Ροτα της Ισπανιας σε αναμονη παραδοσης και 1 ακομη στις εγκαταστασεις του κατασκευαστη ετοιμο και αυτο για παραδοση. Πολλα στοιχεια σε διαφορα ιστολογια για την συγκεκριμενη περιοδο γενικα δεν ειναι ακριβη, και περιεχουν λαθη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. To αρθρο αναφερει σε διαφορα σημεια οτι ΑΕΔ (Αρχηγος Ενοπλων Δυναμεων) το 1974 ηταν ο Παπανικολαου.
  Προφανως προκειται γιο αβλεψια, διοτι προς το τελος αναφερεται ορθως οτι ΑΕΔ ηταν ο Μπονανος. Ο αντιπτεραρχος Αλεξ. Παπανικολαου ηταν Αρχηγος της Αεροποριας το 1974.

  Ο Μπονανος ψευδεται ασυστολως για το ρολο τους στην τουρκικη εισβολη στην Κυπρο, οπως αλλωστε και ο Αραπακης. Ωστοσο ειπε και μερικα ενδιαφεροντα πραγματα, οπως φαινεται εδω.

  http://olympia.gr/2012/01/04/bonanos/

  Προτεινω να γραφτει και ενα κειμενο για τις τεραστιες ευθυνες του Εθναρχιδος Κ. Καραμανλη, του αμαρτωλου γεροντος που εμεινε στο απυροβλητο παρα τη μειοδοσια του στη Ζυριχη και την εγκληματικη του αδρανεια το 1974.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δύο διορθώσεις πού ίσως συμβάλλουν στήν πληρέστερη παρουσίαση τού άρθρου. Ο Γκιζίκης ονομαζόταν Φαίδων καί όχι Φάνης όπως γράφεται.Επισης τό αεροσκάφος στήν φωτογραφία δέν είναι τού τύπου F-4 PHANTOM πού αναφέρει τό κείμενο, αλλά F-5.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη ανάλυση σε επόμενο άρθρο. Απαιτούνται και πηγές από την Κύπρο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Προς τελευταίο ανώνυμο,

  Έχετε δίκαιο, το άρθρο είναι ελλιπές. Έχω στην κατοχή μου κάποια νέα στοιχεία επί του ζητήματος και ίσως στο μέλλον παρουσιάσω κάτι περισσότερο ενημερωμένο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οπως ανεφερε και ο φιλος παραπανω, τα F-4 ηταν πραγματι 17 και θα αναλαμβαναν μια αποστολη βομβαρδισμου με αμεση επιστροφη λογω εξαντλησεως καυσιμων.Στην πιθανοτατη περιπτωση εμπλοκης με τουρκικα μαχητηκα, τα καυσιμα απλα δεν θα επαρκουσαν για προσγειωση.Η αποστολη επηβατηγου(!) πλοιου χωρις φυσικα ναυτικη συνοδεια σε ενα νησι υπο πληρη αεροναυτικο αποκλεισμο ειναι τουλαχισον αυτοκτονικη επιλογη.Η δραση υποβρυχιων θα μπορουσε πραγματι να επηρεασει σημαντικα την κατασταση την δεδομενη στιγμη και κακως ακυρωθηκε.Η μελετη της εισβολης οδηγει στο προφανες συμπερασμα πως δεδομενης της μικρης αποστασης απο την Τουρκια και των τουρκικων δυνατοτητων - μεσων στην περιοχη της Κυπρου, η προστασια απο εισβολη πρεπει να σχεδιαζεται & να υλοποιειται ΠΡΙΝ την εισβολη.Σε αυτο το συμπερασμα αλλωστε κατεληξε το στρατιωτικο συμβουλιο υπο τον Γ.Παπανδρεου με αποτολεσμα την αποστολη της Μεραρχιας.Χωρις πλεον την Μεραρχια, με τις ασχετες η τουλαχιστον αλλοπροσαλες οδηγιες απο τους εκλεκτους της χουντας στρατηγους και ενω η Τουρκια εχει ηδη πληρη αεροναυτικη κυριαρχια στο νησι, η Κυπρος ηταν ηδη πολυ μακρια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν υπηρχε κανενα "συμβουλιο υπο τον Γ.Παπανδρεου" που να αποφασισε καποια αποστολη μεραρχιας(που δεν ηταν καν μεραρχια). Ιδεα του Γαρουφαλια ηταν(το παραδεχεται και ο Σολων Γρηγοριαδης), αλλα δεν συμφερει τους "δημοκρατες" να μνημονευεται το ονομα του Γαρουφαλια! Διαβασε το βιβλιο του "Ελλας και Κυπρος" και θα δεις πως και γιατι σταλθηκε εκει η "μεραρχια", την οποια "μεραρχια" ο ιδιος ο αρχηγος του αμερικανικου επιτελειου σε εκθεση του, την εκρινε ως ανεπαρκη να κανει οτιδηποτε σε περιπτωση τουρκικης εισβολης αν δεν υπαρχει απο πλευρας Ελλαδος αεροναυτικη υπεροχη και καλυψη! Αλλα φαινεται οτι ειναι πιο ειδικοι στα στρατιωτικα θεματα κατι αναλυτες του πληκτρολογιου οπως εσυ, παρα ο αρχηγος του αμερικανικου επιτελειου...

   Διαγραφή
 10. Άλλο ένα κατόρθωμα κεντρώων που άδικα το χρεώθηκε η Δεξιά Οι κινηματίες του 67 αλλά και του '73 , προέρχονταν από βενιζελικές -κεντρογενείς οικογένειες και ήταν εναντίον του Βασιλικού θεσμού ( Ασλανίδης , Μακαρέζος λαδάς Παττακός, Μπαλόπουλος, Ντερτιλής Ιωαννίδης κλπ κλπ) ο οποίος προσπάθησε και να τους διώξει για να επαναφέρει την νομιμότητα. Με τους όρους της εποχής , έκλειναν περισσότερο προς την κανταφική -Νασερική ιδεολογία. και όμως η προπαγάνδα της αριστεράς τους ταύτισε άδικα με την Δεξιά ιδεολογία και ολόκληρη παράταξη φορτώθηκε τα σφάλματα τους στο κυπριακό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Εκλειναν περισσοτερο προς την κανταφικη-νασερικη ιδεολογια" λεει, οταν οι απριλιανοι εκαναν κινημα προτου καν εμφανιστει ο Κανταφι...Και ποια ακριβως στοιχεια αυτης της ιδεολογιας ειχαν? Εκαναν εθνικοποιησεις η ειχαν ροπη προς σοσιαλιστικα μετρα? Οχι, ο Μακαρεζος που ηταν αρχιτεκτονας της οικονομικης πολιτικης του καθεστωτος ηταν της φιλελευθερης σχολης(μετα βιας κευνσιανος)! Μηπως εγκαθιδρυσαν μονοκομματικο κρατος? Οχι επισης! Μηπως εφυγαν απο το ΝΑΤΟ και ενταχθηκαν στους Αδεσμευτους? Ξανα οχι! Σημειωτεον, ο ηγετης της επαναστασεως, Παπαδοπουλος, ηταν βασιλοφρων απο τα γεννοφασκια του(ο πατερας του ηταν κομματαρχης του Μιμη Στεφανοπουλου του Λαικου Κομματος και γενικα, ασχετως οικογενειακων καταβολων του καθενος, οποιος γνωριζει ιστορια, γνωριζει επισης οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των μελων του ΙΔΕΑ αλλα και γενικα του Σωματος των Ελληνων αξιωματικων απο το '44 και μετα, ηταν βασιλοφρονες, οποτε, ο παραπανω φιλος ας ανοιξει καποιο σοβαρο βιβλιο ιστοριας και πολιτικης επιστημης ωστε να ενημερωθει

   Διαγραφή
 11. Μας δουλευετε μωρε; Κεντρωοι Βενιζελικοι οι Απριλιανοί; Επειδη εδιωξαν το Βασιλια; Και ο "Εθναρχης" Καραμανλης ο αμαρτωλος γερων που εχει ακρως λερωμενη τη φωλια του στο Κυπριακο, και αυτος βενιζελικος ηταν μηπως;

  Η αληθεια ειναι απλη: Η κεντρωα βενιζελικη Κυβερνηση Γ. Παπανδρεου αντεστρεψε το δυσμενες status quo της Ζυριχης που ειχε υπογραψει ο ολεθριος Καραμανλης, εστειλε μια ολοκληρη Μεραρχια του Ελληνικου Στρατου στην Κυπρο το 1964, και εφτασε μια ανασα απο την Ενωση, την οποια ομως εφιλοτομηθη να τορπιλησει ο παναθλιος Μακαριος. Λεπτομερειες στο συγκλονιστικο βιβλιο "Κουραγιο Πηνελοπη", του Κυπριου συγγραφεα Αντη Ροδιτη, Εκδοσεις Αρμος.

  http://www.armosbooks.gr/product_info.php/products_id/157389

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ποιο status ανέτρεψε ρε; Που τορπίλισε το σχέδιο Άτσεσον ο άθλιος Παπατζής Παπανδρέου μαζί με τον Ανδρέα; " Έφτασε μια ανάσα " αλλά ένωση πάντως ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ; Και το κυπριακό ο Παπάγος το ξεκίνησε και όχι φυσικά το Κέντρο . ο Πλαστήρας ούτε που μιλούσε για Κυπριακό και ο Παπανδρέου έλεγε πως η Αγγλία είναι το πνευμόνι της Ελλάδας). Η προπαγάνδα σας έπιανε το 1981 όχι τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και για τον Καραμανλή που λέτε συνέχεια, τι θέλατε κάνει με την κατάσταση που βρήκε; Όταν οι στρατηγοί του λένε πως ο στρατός είναι απροετοίμαστος και τα αεροπλάνα δεν μπορούν να επιχειρήσουν σε τέτοια απόσταση; Και πως τα πλοία χωρίς αεροπορική κάλυψη, θα είναι εύκολος στόχος για τα τουρκικά βομβαρδιστικά. Άλλωστε κανείς από τους πολιτικούς ακόμα και τους αντιπάλους του Καραμανλή, δεν μίλησε για πόλεμο εκείνες τις ώρες. Από το πληκτρολόγιο ή την πολυθρόνα όλοι τους Μεγαλέξανδρους παριστάνουν, αλλά όταν έχεις την ευθύνη είναι διαφορετικά.

   Διαγραφή
  2. H Ενωση δεν εγινε διοτι την τορπιλισε ο Μακαριος, με τη βοηθεια του Ανδρεα Παπανδρεου. Ο τελευταιος ηταν το μεγαλο προβλημα της Ενωσης Κεντρου, και ηταν μεγαλο λαθος του πατερα του που τον ανεχθηκε.

   Και επειδη εν αντιθεσει με τους βασιλοφρονες Ταλιμπαν εγω ειμαι αμεροληπτος, αναγνωριζω ότι:

   1) Ο αειμνηστος Παναγιωτης Κανελλοπουλος στηριξε ολοψυχα τις προσπαθειες της Ενωσης Κεντρου να επιτυχει την Ενωση.
   2) Η Κυβερνηση ΕΡΕ-αποστατων αγωνιστηκε επισης σκληρα για την Ενωση το 1965-1966, και εφθασε κοντα στην πραγματοποιηση της. Παντα όμωςυπονομευε την προσπαθεια ο Μακαριος.

   Χαρη στην Ενωση Κεντρου η Κυπρος τεθηκε υπο την κατοχη του Ελληνικου Στρατού, και ειχε γινει de facto ελληνικη επαρχια το 1964-1967.

   Αλλα για τον αμαρτωλο γεροντα Καραμανλη ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΤΕ κυριοι.
   ΑΥΤΟΣ υπεγραψε την καταπτυστη συνθηκολογηση της Ζυριχης, ΑΥΤΟΣ παρακολουθησε απαθης στον Αττιλα ΙΙ.

   Διαγραφή
  3. NF ο Παναγιωτης Κανελλοπουλος τορπιλησε(πιστευω αθελα του) δις τις προσπαθειες επιλυσης του Κυπριακου οταν εριξε τοσο την κυβερνηση Στεφανοπουλου, οσο και την κυβερνηση Παρασκευοπουλου οπου ειχαν ξεκινησει συνομιλιες με τους Τουρκους οι οποιες βρισκονταν σε καλο επιπεδο(ειδικα επι Στεφανοπουλου), οσο για την "ελληνικη επαρχια 1964-1967", πρωτη φορα βλεπω ελληνικη επαρχια με τουρκικους θυλακες...

   Διαγραφή
 13. Η Ελλαδα ειχε ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ εναντι της Τουρκιας το 1974. Πολλα μπορουσε να κανει ο Καραμανλης σε στρατιωτικο επιπεδο, αρκει να ΗΘΕΛΕ. Αλλα δεν ηθελε.

  Αληθεια, γιατι ο «Εθναρχης Καραμανλης» εθαψε το φακελλο της Κυπρου;

  Αλλα δεν εφταιγε αυτος, οι Απριλιανοι φταιγανε που του εστελναν ανελλιπως την παχυλη πρωθυπουργικη συνταξη στο Παρισι, αντι να τον αφησουν να πεθανει της πεινας! Και ανεμενε στο Παρισι "να τον καλεσουν". Κατι ηξερε ο αμαρτωλος γερων που κρατουσε επαμφοτεριζουσα σταση εναντι των Απριλιανων...................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Στις 19 Αυγ 74 αποστρατεύθηκαν μόνο Μπονάνος και Γαλατσάνος , οι Αραπάκης και Ππαπανικολάου (ανάκληση υποβρυχίων , αφών ) έμειναν μέχρι τον Ιαν του 75

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

  την Κυπρο την πρoδωσαν οι χουντικοι2 του Ιωαννιδη

  οι ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ που φερανε καραμανλη, ανδρεα, μαυρο, ζιγδη, φλωρακη, κυρκο

  ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  οι μπονανος, αραπακης,γαλατσανος, παπαγεωργιου ,

  και οι νταβος , γκρατσιος, γκιζικης οι αντιστράτηγοι Σταθόπουλος και Ραγκούσης(σας λεει κατι το ονομα ;;;) στην ΚΥΠ κτλ κτλ κτλ

  νταβο και γκρατσιο τους τιμουσαν εως το 1982 αν θυμαμαι καλα

  ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΓΕΣ ΚΑΙ ΓΕΕΘΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ

  στον γκιζικη εδωσαν δημοκρατικα ισοβια συνταξη προεδρου δημοκρατιας BMW 518 μαυρο...δωρεαν αυτοκινητο και αστυνομικη φρουρα

  ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ

  ζητω η γενια του ΠΩΛΕΙΤΑΙχνειου και ο καραμανλο-παπανδρεισμος

  μονο 500-600 δις ευρω εφαγαν

  ΛΕΦΤΑ και μνημονια …….ΥΠΑΡΧΟΥΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας