Η Καθημερινή του Γ. Βλάχου υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων! (δημοσιεύματα 18 και 27 Οκτωβρίου 1924)

Παραθέτει ο Ιωάννης Β. Δασκαρόλης

 Παραθέτω ένα διπλό δημοσίευμα της Καθημερινής του 1924 με την ανάδειξη του θέματος των θανάτων των προσφύγων και τις σπαρακτικές τους εκκλήσεις για βοήθεια. Έχω στο αρχείο μου δεκάδες άλλα τέτοια δημοσιεύματα τόσο από την Καθημερινή όσο και από όλες τις εφημερίδες του αντιβενιζελικού Τύπου υπέρ των προσφύγων και της αποκατάστασής τους. Αυτό για αρχή.


Καθημερινή 18 Οκτωβρίου 1924



Καθημερινή 27 Οκτωβρίου 1924



Σχόλια

  1. Τι άλλη ανατροπή θα γίνει ρε φίλε; Τι άλλο θα δούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιπροσφυγικό μένος έτρεφε και ο "πολύς" Γεώργιος Βλάχος, ιδρυτής και εκδότης της φιλοβασιλικής-αντιβενιζελικής Καθημερινής, ο οποίος συνήθιζε να κάνει λόγο για "προσφυγική αγέλη" και δεν μπορούσε να χωνέψει την απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων στους πρόσφυγες:
    Με έκπληξίν μας είδομεν εις τα χθεσινά φύλλα ότι το Λαϊκόν Κόμμα θα περιλάβη τρεις πρόσφυγας πολιτευομένους εις τον συνδυασμόν Αθηνών. Διατί θα τους περιλάβη; (...) Αλλά είναι Έλληνες και όμαιμοι και αδελφοί. Ας είναι και αδελφοί και εξάδελφοι. Όταν αποκτήσουν συνείδησιν πολιτικήν και θέλησιν πολιτών ελευθέρων -πράγμα το οποίον δεν θα συμβή ποτέ- τότε θα δικαιούνται να θεωρούνται μεταξύ ημών, όχι μόνον ως εκλογείς αλλά και ως εκλέξιμοι. Επί του παρόντος οι πρόσφυγες δεν έχουν καμμίαν θέσιν εις τους συνδυασμούς του Λαϊκού Κόμματος.
    [Καθημερινή, 19/7/1928]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Οι πρόσφυγες που θα καταφέρουν να σωθούν θα φτάσουν ράκη στις ελεύθερες ελληνικές περιοχές. Δυστυχώς θα υποστούν και στη Μυτιλήνη την ομοεθνή βία, παρ’ ότι ο χώρος ήταν φιλελεύθερος βενιζελικός και οι κάτοικοι συγγενείς φυλετικά με τους πρόσφυγες.

    Θα βιώσουν τραυματικά την περιθωριοποίηση, την περιφρόνηση και την οικονομική εκμετάλλευση, κυρίως μέσα από τη λειψή αποκατάσταση και την προσπάθεια καταπάτησης της Ανταλλάξιμης Περιουσίας.

    Και στη Μυτιλήνη θα έπρεπε να έρθει η τραγική δεκαετία του ’40, ώστε να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και να αντιμετωπίσουν μαζί, ντόπιοι και πρόσφυγες, τις νέες προκλήσεις των δύσκολων καιρών».

    [Βλάσης Αγτζίδης, εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», 20/09/2014: «Από τον πρώτο διωγμό, στις εκκαθαρίσεις του Κεμάλ - Και στη φιλελεύθερη βενιζελική Μυτιλήνη οι πρόσφυγες θα βιώσουν την περιθωριοποίηση και την οικονομική εκμετάλλευση», πηγή: https://kars1918.wordpress.com/2015/06/17/lesvos-2/]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να καταλάβω. Τα άρθρα αποδεικνύουν την αγάπη του Β. για τους πρόσφυγες; Δηλ. σοβαρά τώρα τι θα μπορούσε να γράψει; Να φύγουν οι πρόσφυγες που ήρθαν επειδή η παράταξη του απέτυχε; Σκεπτόμενος πολιτικά κάνει ρελάνς προσπαθώντας να προσελκύσει μελλοντικούς ψηφοφόρους και να τους αποσπάσει από το βενιζελικό στρατόπεδο. Επιπλέον πρέπει να κάνει αντιπολίτευση μπας και η παράταξη ξαναδεί εξουσία Αυτό είναι η πολιτική. Και αυτό κάνει. Υπό την μορφή της δημοσιογραφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ουσία φίλε Σιμπλίκιε είναι ότι τόσα χρόνια οι φιλοβενιζελικοί ιστοριογράφοι παρουσίαζαν μόνο τα άρθρα του Βλάχου που τους βόλευαν, διότι αποδεικνύεται τώρα ότι ο Βλάχος είχε εκφράσει και άλλες απόψεις! Ο έντιμος και αντικειμενικός ιστοριογράφος οφείλει να παρουσιάσει ΟΛΕΣ τις πτυχές των τοποθετήσεων του Βλάχου (και του κάθε Βλάχου) προκειμένου να κριθεί σφαιρικά και δίκαια.

      Διαγραφή
    2. Σε άρθρα του 24 προσπαθεί να προσελκύσει μελλοντικούς ψηφοφόρους και το 28 γράφει πως "οι πρόσφυγες δεν έχουν καμμίαν θέσιν εις τους συνδυασμούς του Λαϊκού Κόμματος"; Πώς γίνεται αυτό;

      Διαγραφή
    3. Ίσως γιατί δεν βρήκε ανταπόκριση στους ψήφους το κόμμα το Λαϊκό .

      Ευτυχώς οι πρόσφυγες τα χρόνια 28-28 το γύρισαν προς αριστερά λόγω απογοήτευσης από τον Βενιζέλο

      Διαγραφή
    4. Απλώς επεσήμανα πως αυτό που γράφει ο παραπάνω σχολιαστής είναι αντιφατικό. Κάποιος που το 24 υποτίθεται πως επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους δεν θα κρατούσε αυτή τη στάση το 28. Η απογοήτευση από τον Βενιζέλο θα ήταν ένας ακόμα λόγος ένταξης προσφύγων στους συνδυασμούς του Λαϊκού Κόμματος.

      Διαγραφή
  5. Τα άρθρα λένε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που "κυκλοφορούν". Ο τρόπος ανάγνωσης και η ερμηνεία τους είναι μια άλλη υπόθεση. Όπως επίσης είναι θέμα ερμηνείας όταν κάποιος θεωρεί τα αντίστοιχα βενιζελικά ειλικρινή ενώ τα αντιβενιζελικά ψηφοθηρικά. Η ίσως πολιτικής τοποθέτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μια ερώτηση. Αυτή η άποψη που διακινείται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, (για να ταυτίσει τους Έλληνες πρόσφυγες με τους σημερινούς Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες) για τους Έλληνες πρόσφυγες ότι οι «παλαιοελλαδίτες» τους αποκαλούσαν «τουρκόσπορους» και τους αντιμετώπιζαν σαν να ήταν αλλοεθνείς, ισχύει ή είναι μια υπερβολή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει κατά μία έννοια .

      Οι ντόπιοι κακώς πολύ κακώς τους θεωρούσαν υπεύθυνους που είχαν χάσει τους άνδρες και τα παιδιά τους στο πόλεμο ( στη καλύτερη έλειπαν 9 χρόνια για να ελευθερώσουν τους αλυτρωτους Έλληνες )

      Επίσης θεωρούσαν και είχαν δίκιο ότι ξαφνικά με αυτούς τους υπεύθυνους θα έπρεπε να μοιραστούν τα κτήματα και οικόπεδα τους .

      Οι δυο αυτοι λόγοι έκαναν πολλούς ντόπιους να δυσανασχετούν .

      Η αλλιώς να μην χαίρονται τη συγκατοίκηση με πραγματικούς βέβαια εξαθλιωμένους και πραγματικά ορφανά .

      Μια εικόνα κουβαλάτε ο κάθε ένας και όχι iphone και 500 ευρα όπως οι σημερινοί

      Διαγραφή
    2. Ο λόγος που τους αποκαλούσαν "τουρκόσπορους" ήταν γιατί πολλοί επέλεξαν να επικαλεστούν την Οθωμανική τους υπηκοότητα για να αποφύγουν να συνδράμουν το ελληνικό κράτος στην στρατιωτική προσπάθεια που έκανε για την οριστική τους απελευθέρωση.

      Διαγραφή
  7. Οι πολιτικές απόψεις του κ. Βλάχου είναι γνωστές. Και ως κάτοικος της παλαιάς Ελλάδας και ως αντιβενιζελικός, έβγαζε σπυράκια όταν άκουγε για πρόσφυγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, αυτό που λέτε για τον Βλάχο είναι σωστό. Αλλά η γενίκευση εκτός από λάθος είναι και ανιστόρητη. θα σας φέρω το πιο απλό παράδειγμα που αναιρεί αυτό που λέτε: Επαμεινώνδας Χαρίλαος. Επιχειρηματίας, όχι μόνο αντιβενιζελικός αλλά και επικεφαλής αντιβενιζελικού κόμματος που κατασκεύασε την συνοικία Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη για τους πρόσφυγες στην Θεσσαλονίκη και αναφέρεται από τον Morgenthau ως ο κορυφαίος στην πρώιμη προσπάθεια αποκατάστασης των προσφύγων. Αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι αντιβενιζελικοί που ήταν υπέρ των προσφύγων. Πάντως δεν έχω ανακαλύψει ως τώρα κανένα πρόσφυγα ήταν υπέρ των αντιβενιζελικών μέχρι το 1932. μήπως αυτή η γενίκευση στέκει;

      Διαγραφή
  8. Ο Χαρίλαος έκανε μπιζνες. Εργολάβος που πωλούσε κατοικίες. Είναι σαν να λέει στο μέλλον κάποιος ιστορικός ότι οι Τούρκοι διακινητές του σήμερα έκαναν φιλανθρωπικό έργο. Παρεμπιπτόντως πολύ καλό το άρθρο στα ΝΕΑ για τους ιατρούς του 40

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο ένας ομοεθνής των Τούρκων διακινητών θα έγραφε τέτοια προστυχιά κατά του Επαμεινώνδα Χαρίλαου! Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, καταγόταν από την Ανατολική Θράκη.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας