Πρίγκιπας Πέτρος - Η περιπετειώδης ζωή ενός ταλαντούχου Έλληνα γαλαζοαίματου, εκδόσεις Σταμούλη

Το νέο βιβλίο του φημισμένου ιστορικού και συνεργάτη μας Νικόλαου Νικολούδη αφορά τον πρίγκιπα Πέτρο, ένα μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας πολύ λίγο γνωστό στο ευρύ κοινό. Ο «άγνωστος» πρίγκιπας Πέτρος (1908-1980) υπήρξε ο πιο μορφωμένος πρίγκιπας της ελληνικής δυναστείας. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι και ανθρωπολογία στο Λονδίνο, όπου και έκανε τη διδακτορική του διατριβή.

 "Με αθλητικό παράστημα, ξανθός, γελαστός, ο πρίγκηψ Πέτρος, γιος του πρίγκιπα Γεωργίου και της Γαλλίδας Μαρίας Βοναπάρτη, δεν είχε κληρονομήσει κανένα βασιλικό "ελάττωμα". Ούτε φιλοδοξίες είχε, ούτε διάθεση για μεγαλεία, ούτε τον απασχολούσε η πολιτική, ούτε η "ανώτερη" κοινωνία. Αντίθετα, είχε δημιουργήσει σωρεία εχθρών ύστερα από το γάμο του με μια όμορφη Ρωσίδα "σφραγισμένη" κομμουνίστρια, που του έκλεινε όλες τις πόρτες. Ειδικά τις ελληνικές. Προσπαθούσε να υπερνικήσει τα εμπόδια, ερχότανε συχνά στην Ελλάδα, κρατούσε ένα δικό του σπίτι, μιλούσε καλά ελληνικά, συναντούσε φίλους και συναδέλφους... γιατί υπηρετούσε στο Στρατό".

 Με αυτή την κατατοπιστική περιγραφή η εκδότρια της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Ελένη Βλάχου, συνοψίζει εύγλωττα τον βίο και την πολιτεία ενός λησμονημένου μέλους της ελληνικής βασιλικής οικογένειας του οποίου η πολυκύμαντη ζωή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Πέτρος ήταν μια προσωπικότητα που δεν επιδίωκε τη συστηματική δημόσια προβολή. Το γεγονός αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συμμετάσχει ενεργά στην πολεμική προσπάθεια της περιόδου 1940-45 και παράλληλα να αφήσει το στίγμα του στη επιστήμη της ανθρωπολογίας, στο πλαίσιο της οποίας καθιερώθηκε ως ένας από τους θεμελιωτές της Θιβετολογίας 

Εγγονός του βασιλιά Γεωργίου Α΄ και γιος του πρίγκιπα Γεωργίου και της Μαρίας Βοναπάρτη, έφτασε δύο φορές μέχρι τον θρόνο της Ελλάδας. Η πρώτη φορά ήταν το 1917, όταν εξορίστηκε από την Ελλάδα ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, και η δεύτερη το 1941, στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο Γεώργιος Β΄, αντί να ορίσει διάδοχό του και αντιβασιλέα τον αδελφό του Παύλο, προτίμησε τον εξάδελφό του. Αιτία ήταν η Γερμανίδα σύζυγος του Παύλου. Το 1941 πάλι ο Πέτρος έμεινε απλά ένας παρ’ ολίγον βασιλιάς, και μάλιστα σε μυστική διαθήκη.

Η δυσαρέσκεια του Παύλου και της Φρειδερίκης κατά του πρίγκιπα Πέτρου εκδηλώθηκε ανοικτά όταν ο Παύλος ανήλθε στον θρόνο. Συγκεκριμένα, ο νέος βασιλιάς ζήτησε από την κυβέρνηση το 1947 να ρυθμίσει τη θέση του πρίγκιπα Πέτρου στη σειρά διαδοχής, αλλά λόγω των πολεμικών συνθηκών στις οποίες βρισκόταν η χώρα θεωρήθηκε άκαιρο να μεριμνήσει γι’ αυτό το θέμα η κυβέρνηση αμέσως. Όμως οι κυβερνήσεις της εποχής δεν δίστασαν να υποδείξουν στον πρίγκιπα Πέτρο να αποφύγει να επανέλθει στην Ελλάδα. Στην περιθωριοποίησή του πρέπει να συνέτεινε ο πολιτικός γάμος του το 1939 με τη Ρωσίδα Ιρίνα Οβτσινίκοβα. Κατά τον Πόλεμο, κυκλοφόρησε η φήμη ότι η σύζυγός του επιδίωκε την εγκαθίδρυση στην Ελλάδα ενός Ορθόδοξου χριστιανικού αλλά και κομμουνιστικού κράτους, με τον σύζυγό της ως βασιλιά, κάτι που διέψευσε ο ίδιος ο Πέτρος.

Το 1961 το Πανεπιστήμιο των Αθηνών τον κάλεσε να δώσει διαλέξεις σε θέματα ανθρωπολογίας. Τότε ορισμένοι καθηγητές πρότειναν την εκλογή του πρίγκιπα Πέτρου στην έδρα της ανθρωπολογίας. Τα ανάκτορα όμως εξεδήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους και μέσω του Κ. Καραμανλή ζήτησαν από τον πρίγκιπα να αρνηθεί την έδρα σε περίπτωση εκλογής του. Στην Ελλάδα έγινε ευρύτερα γνωστός για τη συνέντευξη που έδωσε τον Οκτώβριο του 1964, την επομένη των γάμων του βασιλιά Κωνσταντίνου και της πριγκίπισσας της Δανίας Άννας Μαρίας. Ο πρίγκιπας Πέτρος αποκάλυψε στον ελληνικό λαό μια δυναστική αντιδικία που ξεκίνησε μεταξύ του πατέρα του, πρίγκιπα Γεωργίου, και του θείου του, βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄.

Ο πρίγκιπας Πέτρος υπήρξε αναμφίβολα ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Άνθρωπος με πνευματικές ανησυχίες, συναναστράφηκε από μικρή ηλικία στρατιωτικούς, πολιτικούς, επιστήμονες και γαλαζοαίματους, γεγονός που του επέτρεψε να κινείται με άνεση στους κύκλους τους. Αν και γαλαζοαίματος, δεν διακρινόταν από έπαρση ή αλαζονεία αλλά από μετριοφροσύνη και παρατηρητική διάθεση που αποτυπώνεται στα κείμενά του. Ανέπτυξε αξιόλογο επιστημονικό έργο, με έμφαση στην «έρευνα πεδίου», γεγονός σπάνιο για άτομα της κοινωνικής του προέλευσης.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από εδώ

Σχόλια

  1. Καλησπέρα!Υπάρχει ένα Βιβλίο με το Όνομα "Σημειώσεις 1967-1977" Από τον Λεωνίδα Παπαγο!Μήπως το έχετε διαβασει;Επίσης Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόλυ ενδιαφέρον βιβλίο, εξαιρετική πρωτογενής πηγή.

      Διαγραφή
    2. https://www.politeianet.gr/books/9789607079695-papagos-al-leonidas-idruma-goulandri-chorn-simeioseis-1967-1977-10955 εδώ μια αναλυτική κριτική για το εν λόγω βιβλίο

      Διαγραφή
    3. Σίγουρα τα σχόλια τα έκανε ο κλασσικός χουντικός της σελίδας. Το " ψεύδεται μου άρεσε. Ενώ ο αρχομανής Παπαδόπουλος που όλο θα έφευγε και όλο έμενε στην εξουσία, ήταν μέσα στην ειλικρίνεια. Που αυτός και οι υποτακτικοί του έτρεχαν σε ανθρώπους της ΕΡΕ για να προστατευτούν και να μην μετατίθενται από Παπανδρεικούς και το ευχαριστώ μετά , ήταν να τους συλλαμβάνουν μέσα στην νύχτα. Πρόσφατα το βιβλίο του Παπαχελά αν και ασχολείται πιο πολύ με τον Ιωαννίδη, έδειξε άλλη μι αφορά την γελοιότητα του καθεστώτος Παπαδόπουλου. Τακίμιασμα με Νιάρχους και Ωνάσηδες ( και κόντρες Παπαδόπουλου -Μακαρέζου για τον ποιον θα προμοτάρουν) έναν Παπαδόπουλο που τον γελοιοποιούσε με αστεία η ερωμένη-γυναίκα του μπροστά σε άλλους και που δεν ήταν παρά ένα ανθρωπάκι που έτρεμε τον Ιωαννίδη και τους σκληρούς του. Και το κυριότερο ότι οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να είχαν καμιά ανάμειξη στη ανατροπή του '73. Ενώ χρόνια μας ζαλίζουν οι χουντολάγνοι για CIA, Νταγιάν , ελεύθερους σκοπευτές της Μοσάντ κλπ...

      Διαγραφή
    4. @Ανώνυμος 27 Απρ 2022, 3:19:00 μ.μ.
      Είστε ο Metal Hawk aka ο Metal Warrior?Αν ναι χαίρομαι που ξανασυναντιομαστε!

      Διαγραφή
    5. πορωμενε Καραμανλικε αναφερεσαι στο προσφατο βιβλιο του Παπαχελα, το οποιο κναει επιλεκτικη χρηση των αμερικανικων αρχειων και φτανει στο σημειο να μεταφραζει λαθος, ολοκληρα αποσπασματα; Διαβασε τα κειμενα Foreign Relations of the United States που υπαρχουν ελευθερα στο διαδικτυο και ξεστραβωσου επιτελους!

      Διαγραφή
  2. Διαβάστε σοβαρά βιβλία και όχι χουυντοανησίες τύπου Πελασγού,, Χατζηδάκη και άλλων παπαγάλων που το μόνο που ξέρουν είναι να υμνούν και να αποκρύπτουν ότι δεν συμφέρει την προδοτική χούντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο,τι πεις ψεκασμένε οπαδέ του Καραμανλή και του Κωκού, που επειδή πήρες δρόμο από το ΕΠΟΚ, μόνο χολή βγάζεις...

      Διαγραφή
    2. Ποτέ δεν ήμουν στο χουντοεποκ ρε χουντοειδές τι παραμύθια λες; Σιγά μην είχα σχέση με τους πρώην πασόκους οπαδούς του αμόρφωτου Καραβανά Παπαδοκ...ου και τα παττακοειδή...

      Διαγραφή
    3. Είσαι τόσο παρανοϊκος που την άλλη φορά παραδέχτηκες στην αρχή του διαλόγου, ότι ο Παπαδόπουλος ήταν αποτελεσματικός ηγέτης, αλλά μετά, μόλις σε ζόρισα και σου έθιξα τα είδωλά σου, αμέσως άρχισες σαν κακομαθημένο παιδάκι, να βρίζεις και να λες τα δικά σου...Είσαι αξιολύπητος

      Διαγραφή
    4. To ποιος είναι αξιολύπητος φαίνεται θλιβερό χουντόμουτρο. Πάντα όταν τα έβρισκες δύσκολα ( γιατί μόνo να αναμασάς ψεύδη από χουντοβιβλία μπορείς ), άρχιζες τις προσβολές και τις ύβρεις. Στην αρχή και καλά ευγένεια και μετά καραμανλούκος-κοκος και άλλες πασοκικές αηδίες. Μείνε στα χουντικό συννεφάκι σου. Έτσι και αλλιώς η δικαιοσύνη τιμώρησε όπως έπρεπε τα χουντικά καθάρματα.

      Διαγραφή
    5. Και ξαναλέω επειδή είσαι και αμόρφωτος διάβασε κανένα βιβλίο της προκοπής και κόψε το Μακελειό και το αστείο πασοκο-εποκ. Ίσως να μάθεις κάτι και που ξέρεις, να γίνεις και άνθρωπος....

      Διαγραφή
    6. Ποια είναι τα πασοκικα; Τα βιβλία του Παπαγεωργίου, όπου προσπέρασες όλα τα στοιχεία του, λέγοντας ότι απλά είναι εμπαθής;; Ποια είναι τα πασοκίκά; Μήπως ο Παπαχελάς με τα αρχεία των Αμερικανών όπου αποδεικνύεται περίτρανα το πως προωθήθηκε στην πρωθυπουργία ο Καραμανλής; Ποια είναι τα πασοκικά; Το ημερολόγιο του Λ. Παπάγου, αυλάρχη του βασιλιά, όπου φαίνεται πως αλλιώς έγιναν κάποια γεγονότα και αλλιώς τα παρουσιάζει ο βασιλιάς στην αγιογραφία - αυτοβιογραφία του; Είσαι τραγικός!!

      Διαγραφή
    7. Θυμάσαι τον Παπαγεωργίου όταν σε βολεύει και όχι όταν ισοπεδώνει την χούντα. Άλλωστε έχει πολλά λάθη και αυτός, όπως όταν έλεγε πως δήθεν ο Αβέρωφ πρότεινε πρώτος σχέδιο διχοτόμησης. κάτι που έχει αποδειχτεί εδώ και χρόνια πως είναι λάθος. Οσο για την χούντα σου, τράβα διάβασε τι έλεγε για αυτούς ο δικός τους ο Σταματελόπουλος και πως τους ξεφτίλιζε ( διαφθορά, ανικανότητα κλπ). Αν θες πάλι κοίτα τα βιβλία του Μελετόπουλου. Εκτός και αν προτιμάς σαν θλιβερός χουντικός κανέναν βαρεμένο Οικονόμου ή τον φυλακόβιο Μιχαλόπουλο της Ελεύθερης Ώρας.

      Διαγραφή
    8. Από που έχει "αποδειχθεί" ότι ο Αβερωφ δεν πρότεινε σχέδιο διχοτόμησης; Οι ίδιοι οι Τούρκοι το ανέφεραν επισήμως, ενώ και ο Ερίμ που μελέτησε τους σχετικούς φακέλους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών βρήκε τα σχετικά στοιχεία. Υπάρχουν και σχετικές ελληνικές μαρτυρίες (π.χ Πεσμαζόγλου "Το Χρονικό της Ζωής μου"). Φυσικά ο Αβέρωφ ισχυρίστηκε πως οι Τούρκοι τα λένε αυτά για να τον δυσφημίσουν, παραδέχτηκε ωστόσο (και σε συνεντεύξεις του και στο βιβλίο του) πως στη σχετική συζήτηση είχε κάνει μνεία για "διανομή της νήσου" αλλά "μεταξύ γελώτων" (τόσο σοβαρός πολιτικός...) και εν τέλει μας λέει ότι ενημέρωσε αμέσως την κυβέρνηση αλλά απλώς ψεύδεται διότι αυτή η ενημέρωση είναι έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία αρκετών μηνών αργότερα! Κοινώς ο Αβέρωφ έλεγε παπάτζες, αλλά εσύ ως γνήσιος ΕΡΕλάγνος, τρως αμάσητο οποιονδήποτε ισχυρισμό προερχόμενο από εκεί! Όσο για τη "χούντα" και τι έλεγε για αυτήν ο Παπαγεωργίου, ψάξε να βρεις τι έλεγε στα στερνά του, όταν πλέον είχε ολοκληρώσει τις έρευνές του και όχι τι έλεγε δεκαετίες πριν! Είχε αναθεωρήσει αλλά εσύ χαμπάρι δεν πήρες!. Για τον Σταματελόπουλο τι να πω; Δεν έγινε υπουργός και έβγαζε μόνο χολή! Έκανε επανάσταση κατά της "φαυλοκρατίας" και μετά έγλειφε Βραδυνή και Καραμανλή...Το βιβλίο του Μελετόπουλου είναι γενικά αξιόλογο και ένα από τα ελάχιστα σοβαρά αντιχουντικά βιβλία έχει όμως και ανακρίβειες γεγονότων και αντιφάσεις σε ερμηνεία γεγονότων. Τον γλέντησε κανονικά τόσο ο Γεωργαλάς στο βιβλίο του "Ιστορίας Θεώρησις", όσο και ο Χατζηδάκης σε σειρά άρθρων του!

      Διαγραφή
    9. Είσαι πραγματικά αστείος ( και ξαναλέω και αμόρφωτος στην χουντική κοσμάρα του).Φυσικά και ήταν προπαγάνδα των Τούρκων και όχι σοβαρή πρόταση. Στις διπλωματικές συζητήσεις λέγονται πολλά , δεν σημαίνει κάτι αυτό. Με αυτό το σκεπτικό να πιστεύουμε όσα αραδιάζει κατά καιρούς και ο Ερντογάν για δήθεν συμφωνίες. Όσο για τον αστείο Παπαδωκ...λο , αμόρφωτε και πωρωμένε χουντοπασόκε, να τον χαίρεσαι με κάτι αστείες δηλώσεις που έκανε για μια Κύπρο που σαν οδαλίσκη μπορούν να την χαίρονται δυο και κάτι τέτοιες παρόμοιες ανοησίες. Μια χαρά την έβλεπε τη συγκυριαρχία το δειλό ανθρωπάκι. Για αυτό και ξανακατέβηκε Κύπρο ο Γρίβας ( και του γυρνούσαν τα άντερα με τους χουντικούς). Οσο για τον χατζηδάκη σας και το θλιβερό εποκ είναι πάντα μέσα στις αντιφάσεις , απομονώνει κομμάτια όπως τον βολεύουν και τον συμφέρουν. Χαρακτηριστικό ότι κατηγορεί τον Καραμανλή ότι δεν έστειλε βοήθεια στον Αττίλα, αλλά ισχυρίζεται πως η μεραρχία το 1967 δεν μπορούσε να αποκρούσει εισβολή. Δηλαδή ότι δεν θα έκανε το ΄67, θα το έκανε μια ελληνική δύναμη κάτω από πολύ χειρότερες καταστάσεις και με τους Τούρκους να είναι ήδη στο νησί. Χονυτοαπολογητική παράνοια...

      Διαγραφή
    10. Επίσης και Ο Παπαδόπουλος έριξε τη "φαυλοκρατία " και τους πολίτικούς, αλλά μετά έφερε τον αστείο Μαρκεζίνη και συζητούσε για νομιμοποίηση του ΚΚΕ ( συνέντευξη στη Le Monde). Κάθε φορά γελοιοποιείσαι όλο και περισσότερο. Πιο Γραφικοί από εσάς του χουντικούς είναι μόνο οι Πασόκοι ( σύμπτωση; )

      Διαγραφή
    11. η ΕΡΕλαγνεια σου δεν εχει ορια...αστειος ο Μαρκεζινης, ο αρχιτεκτονας της μεταπολεμικης οικονομικης μας ανορθωσης, ενω ο κουφος απο τις Σερρες, μεγας ηγετης...

      Διαγραφή
  3. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα αντικειμενικο Άρθρο για τον Χρυσό Και την Ελληνική Βασιλική Εξοριστη Κυβερνηση και για την αιματοχυσία που εγινε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου 1956?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Bέβαια ο Πεσμαζόγλου...που όπως και ο Σεφέρης άλλαζαν δέκα απόψεις στο κυπριακό και που από φόβο για την κοινή γνώμη πήγαν εκ του ασφαλούς να το παίξουν ήρωες. Και μια που λες για Κύπρο. δες τι έλεγε ο Βύρων Θεοδωρόπουλος για το φιάσκο του Έβρου και πως τα έκαναν Θάλασσα οι χουντικοί, ενώ πήγαν όλο έπαρση και σιγουριά για θριαμβευτική λύση. Μετά βέβαια στα επόμενα χρόνια, άρχισαν να γίνονται όλο και πιο ενδοτικοί στο θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασχετε ΕΡΕλαγνε, ο Χατζηδακης μιλαει για αεροναυτικη καλυψη του νησιου και οχι για μεραρχιες, ο Καραμανλης αεροπλανα και πλοια επρεπε να στειλει, οποτε, δεν υπαρχει καμια αντιφαση! Οσο για τον Εβρο, τον εχω διαβασει τον Θεοδωροπουλο. Κανεις "χουντικος" δεν τα εκανε θαλασσα εκει. Οι Παυλος Οικονομου Γκουρας και Χριστοπουλος (διπλωματες καριερας και οι δυο) ειχαν κανει τις προκαταρκτικες συνομιλιες και επεισαν την "χουντικη" κυβερνηση οτι υπαρχει εδαφος συνεννοησεως, αλλα εν τελει οι Τουρκοι υπο την απειλη της ΕΣΣΔ, υπαναχωρησαν.

      Υ.Γ. φυσικα για τον Αβερωφ δεν παρουσιασες καμια αποδειξη λαθους του Παπαγεωργιου, απλα σαν ΕΡΕλαγνος αρκεισαι στην "ειλικρινεια" του Αβερωφ...

      Διαγραφή
    2. Αμάν Ρε παιδιά!Απλά είπα για το βιβλιο του Αυλαρχη του Βασιλεως Κωνσταντινου ΙΓ και κατευθείαν αρχίσατε τον τσακωμο!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας