Η Λέσβος κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου (το Γαλλικό στρατόπεδο απελαθέντων στα λουτρά Μυτιλήνης)

Γαλλική φρουρά στη νησίδα των Πύργων
γράφει ο Ευστράτιος Χαραλάμπους (από τα Λεσβιακά - δελτίον της εταιρίας Λεσβιακών Μελετών τόμος Κς΄ (σε αποκλειστική προδημοσίευση στα istorikathemata.com)

Εισαγωγή 

   Ο  εθνικός διχασμός της περιόδου 1916-17, που συμπλήρωσε ήδη μία εκατονταετηρίδα,   ταλάνισε την Ελλάδα  μέχρι και τις  τελευταίες  δεκαετίες  του 20ου αιώνα, επιφέροντας  μεγάλα  δεινά, αφού τα ίχνη του ακόμη ανιχνεύονται στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Στο νησί μας, τη Λέσβο, η περίοδος αυτή δεν έχει μελετηθεί σε βάθος, αφενός διότι στη μεγάλη του πλειοψηφία ο Λεσβιακός λαός στήριξε τον ένα πόλο του διχασμού, το  Βενιζελισμό και αφετέρου γιατί οι γραπτές πηγές της εποχής (εφημερίδες, περιοδικά, κ.λπ.) επιμελημένα απέφευγαν να περιλάβουν σχετικές με τον Διχασμό ειδήσεις και αναφορές, λόγω της αυστηρής λογοκρισίας. Ο Γενικός Διοικητής των Νησιών του Αιγαίου Μίνως Πετυχάκης με επιστολή του στον πρωθυπουργό Ε. Βενιζέλο ζήτησε την εφαρμογή της λογοκρισίας και ακόμη περισσότερο την αναστολή έκδοσης των εφημερίδων και περιοδικών. Τελικά η λογοκρισία εφαρμόστηκε μετά την εγκατάσταση της κυβέρνησης  της Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου από την 20η Ιουλίου 1917 αρχικά στην Αττικό-Βοιωτία και μετά σ’ όλη την επικράτεια. 

  Ο  άλλος πόλος του διχασμού στη Λέσβο, οι Βασιλόφρονες, εκφραζόταν από μερίδα  των οικονομικά ισχυρών (κτηματίες, έμποροι, τραπεζίτες) και μέρος της κρατικής γραφειοκρατίας, που εγκαταστάθηκε στο νησί μετά την απελευθέρωση το 1912 (υπάλληλοι, αστυνομία, χωροφυλακή και αξιωματικοί του Στρατού). 

  Η στρατηγική θέση της Λέσβου προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον των αντιπάλων συμμαχιών, στον ευρισκόμενο σε εξέλιξη από το καλοκαίρι του 1914 Μεγάλο Πόλεμο (Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο), δηλαδή της Εγκάρδιας Συνεννόησης (Entente Cordiale - Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία κ.λπ. ) και των Κεντρικών Δυνάμεων (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Βουλγαρία). Το νησί χρησιμοποιήθηκε ως ναυτική βάση (κυρίως ο κόλπος της Γέρας) στον αγώνα της Entente για την αποτυχημένη εκπόρθηση των Στενών των Δαρδανελίων (1915), τον αποκλεισμό των Μικρασιατικών Παραλίων προς αποφυγή μεταφοράς ενισχύσεων στην περιοχή των Στενών εκ μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την  υποστήριξη του υποβρυχιακού πολέμου στο Αιγαίο. 
Φωτ1: Αεροφωτογραφία κόλπου Γέρας (Αρχείο Στρατή Αναγνώστου)
                                       Αεροφωτογραφία κόλπου Γέρας (Αρχείο Στρατή Αναγνώστου)

  Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του προξενικού πράκτορα  της Γαλλίας στη Μυτιλήνη Α. Σημαντήρη προς τον διοικητή της 5ης Γαλλικής Μοίρας τορπιλακάτων, που ναυλοχούσε στο Σίγρι, ότι μπορεί να ξεφορτώσει άλευρα και να παρασκευάσει ψωμί στους τοπικούς φούρνους, αλλά χωρίς να προκαλεί . Στην τελευταία φράση του Σημαντήρη φαίνεται η δυσκολία που αντιμετώπιζε η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το διπλωματικό καθεστώς των πρόσφατα καταληφθέντων νησιών (δεν είχε αναγνωριστεί η de facto κατάσταση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία), καθώς και η έλλειψη σταθερής και ξεκάθαρης θέσης στο θέμα της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο.   

  Στην Αθήνα, από την έναρξη του πολέμου, άρχισε να φαίνεται η διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της πιθανής συμμετοχής της χώρας μας σ’ αυτόν, μεταξύ της πολιτειακής ηγεσίας, δηλαδή του Βασιλέως Κωνσταντίνου Α’, ο οποίος υποστήριζε την ευμενή ουδετερότητα υπέρ της Entente και του εκλεγμένου πρωθυπουργού Ε. Βενιζέλου, ο οποίος, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει με τον Βασιλέα, αργότερα τάχθηκε υπέρ της εξόδου στον πόλεμο, στο πλευρό της Entente. Η  διαφορετική αυτή προσέγγιση οδήγησε στην παραίτηση, δυο φορές, του πρωθυπουργού Βενιζέλου και στην αντισυνταγματική συμπεριφορά του Βασιλέα, που εκδηλώθηκε με την παύση της Βουλής της 31ης Μαΐου 1915 και την τυπική έναρξη του Εθνικού Διχασμού. 

  Δυστυχώς και οι δύο πλευρές, με επικεφαλής τις λαοπρόβλητες και ισχυρές προσωπικότητες του Βασιλέα Κωνσταντίνου και του Πρωθυπουργού Βενιζέλου, που μεγαλούργησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13,  πεισματικά επέμεναν στις απόψεις τους, υποκινούμενοι από τα περιβάλλοντά τους, δεν αντιλήφθηκαν τις προθέσεις,  τους στρατηγικούς σχεδιασμούς και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των εμπλεκομένων δυνάμεων, δεν αξιολόγησαν σωστά  τις δυνατότητες της χώρας, με αποτέλεσμα να  οδηγηθούν σε τραγικά λάθη, που οδήγησαν στη συρρίκνωση του Έθνους το 1922. 

 Η Συμμαχική  Κατάληψη της  Λέσβου-Πρώτος Διωγμός 
  
  Πριν από το ξέσπασμα του Μεγάλου Πολέμου η ελληνική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές στα νησιά του Β. Α . Αιγαίου, πλέον της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας , που δημιουργούσε η μη επίλυση του διπλωματικού προβλήματος,  βρέθηκαν αντιμέτωπες και με το μεγάλο κύμα προσφύγων (πρώτος διωγμός) από τη Μικρά Ασία, εξ αιτίας του κύματος τρομοκρατίας, που εξαπέλυσαν οι Νεότουρκοι, κατόπιν οδηγιών και σχεδιασμού της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής κατά των χριστιανών κατοίκων. Η εκκαθάριση της Μικράς Ασίας από το χριστιανικό στοιχείο (Έλληνες και Αρμένιοι) ήταν  μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της γερμανικής πολιτικής για την οικονομική κυριαρχία στην περιοχή από τα Στενά μέχρι τον Περσικό κόλπο, η οποία ξεκίνησε τέλη του 19ου αιώνα, με την ανάληψη μεγάλων έργων (σιδηροδρομική γραμμή Κωνσταντινούπολη –Βαγδάτη) και εντάθηκε με την επικράτηση του κινήματος των Νεότουρκων (Κίνημα ένωση και Πρόοδος) το 1908.         

              Συγκεκριμένα, με «όχημα» την  γερμανική τράπεζα «Deutsch Bank», πλήθος γερμανικών εμπορικών οίκων άνοιξαν υποκαταστήματα, ενώ παράλληλα χρηματοδοτούνταν οι μουσουλμάνοι  επιχειρηματίες σε βάρος των  υπολοίπων (χριστιανών).  Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή του σχεδίου σε σειρά άρθρων στην αθηναϊκή εφημερίδα «Εστία»: «Ὁ οὐσιαστικός ὅμως λόγος, ὁ πράγματι ἐμπνέων τήν πολιτικήν τῆς Γερμανίας, εἶναι ἡ πρόθεσις τῆς ἀποκαθάρσεως τῶν Τουρκικῶν χώρων ἀπό παντός ξένου στοιχείου. Τότε θά μείνουν οἱ ἔποικοι αὐτῆς μόνοι ἐκμεταλλευταί τῶν πλουσίων ἐδαφῶν, μόνοι οἰκονομικῶς ἐν Τουρκίᾳ ἐργαζόμενοι καί παραγωγικῶς δρῶντες, μόνοι χρησιμεύοντες ὡς συνεκτικός δεσμός ἐμπορίου μεταξύ τῶν τουρκικῶν ἀγορῶν καί τῶν Εὐρωπαϊκῶν, δηλαδή τῶν Γερμανικῶν Οἴκων» . 

     Βέβαια η  γερμανική πολιτική  διευκόλυνε τα σχέδια των Νεότουρκων, οι οποίοι περιορίζοντας τις εξουσίες του Σουλτάνου ήθελαν να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας και να την μετατρέψουν σε «εθνικό κράτος», αφομοιώνοντας τα λοιπά στοιχεία με τη μετατροπή τους  σε «Τούρκους», χρησιμοποιώντας την «ισότητα όλων των κατοίκων της αυτοκρατορίας» ως δέλεαρ. Η  πολιτική αυτή του Κομιτάτου αναλύθηκε από τον ιατρό και αρχηγό του Κομιτάτου στη Σμύρνη Ναζήμ Μπέη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον  ιατρό-δημοσιογράφο Μιχάλη Αργυρόπουλο της εφημερίδας «Νέα Σμύρνη» και ανταποκριτή της εφημερίδας «Αθήναι», παρουσία ανταποκριτών των εφημερίδων  «Temps» και «Levand Herald», όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αθήναι» στις 8 Σεπτεμβρίου 1908. Στη συνέντευξη, μεταξύ των άλλων, γίνεται λόγος για «εθνική οθωμανική ιδέα» και για την «εξέλιξη των φυσικών νόμων σε συνδυασμό με τη  βελτίωση της διοίκησης της δικαιοσύνης και την αποκατάσταση των ατομικών δικαιωμάτων, που θα εξαλείψουν τα προνόμια των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων και των ξένων». Ωραία συνθήματα, που σκοπό είχαν να παραπλανήσουν τους χριστιανούς της αυτοκρατορίας, όπως και έγινε αρχικά, αλλά αργότερα, όταν φάνηκε το αληθινό προσωπείο του Κομιτάτου, αποδείχθηκε ότι αυτά ήταν «κούφια λόγια». 

   Δυστυχώς η Ελλάδα την εποχή εκείνη, αλλά και αργότερα, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους. δεν είχε τη δυνατότητα να αξιολογήσει σωστά τις προθέσεις των Νεότουρκων αλλά και ούτε είχε τη δύναμη να αντιδράσει, με τόσα ανοικτά μέτωπα (νησιωτικό, Βόρεια  Ήπειρο, Κυπριακό, ένταξη και οργάνωση των νέων εδαφών) και επερχόμενης της λαίλαπας του Μεγάλου Πολέμου. Το 1913, με την πλήρη ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Κομιτάτου, ορίστηκε υπουργός στρατιωτικών ο Ενβέρ Πασάς και υπουργός  εσωτερικών ο Ταλάτ Μπέης. Αμέσως κλήθηκε γερμανική στρατιωτική αποστολή πενήντα αξιωματικών, με επικεφαλής τον Λίμαν φον Σάντερς, για την αναδιοργάνωση του οθωμανικού στρατού. Ο τελευταίος ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Επιθεωρητή του Στρατού και φθάνοντας στη Σμύρνη το Μάρτιο του 1914, όταν αντίκρισε τη μεγαλοπρέπεια των χριστιανικών εκκλησιών και σχολείων είπε στους Οθωμανούς επίσημους, παρουσία του Μητροπολίτη Σμύρνης: «Εφ’ όσον ανέχεστε αυτά εδώ και τις καμπάνες, σεις θα είσθε είλωτες των Ελλήνων».  

   Για την οργάνωση του σχεδίου εκδίωξης των χριστιανών, αρχικά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Κομιτάτου και της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στην Πόλη. Επικεφαλής τέθηκε ο υπουργός εσωτερικών με βοηθούς τους Νομάρχες Αδριανούπολης Χατζή Αδήλ  Μπέη και Σμύρνης  Ραχμή Μπέη. Στάλθηκαν  γραπτές οδηγίες σε όλα τα κατά τόπους γραφεία του Κομιτάτου και στα τμήματα της Στρατό-χωροφυλακής και της Αστυνομίας. Με βάση τις οδηγίες συγκεντρώθηκαν όλα τα κακοποιά στοιχεία και άρχισαν οι πρώτες διώξεις το Μάρτιο του 1914, με παράλληλο μποϋκοτάζ  στα χριστιανικά μαγαζιά. Τον Απρίλιο άρχισε ο διωγμός στη Θράκη και τον επόμενο μήνα επεκτάθηκε στη Μικρά Ασία. Όλοι οι κατά τόπους διοικητές με τη βοήθεια των μελών των λεσχών του Κομιτάτου είχαν οδηγίες «για την εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού στα παράλια, όπου θα υπήρχαν πλοία για να τους μεταφέρουν σε Χίο και Μυτιλήνη» . Τέτοιες οδηγίες περιήλθαν στην κατοχή του Ελληνικού Προξενείου στην Σμύρνη και μέσω του Γενικού Διοικητή Νήσων Μ. Πετυχάκη στάλθηκαν στην Αθήνα, αλλά δυστυχώς,  όπως  προαναφέρθηκε, δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση παρά μόνο ανούσια διαβήματα προς την Οθωμανική κυβέρνηση χωρίς αποτέλεσμα .        

  Το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Μικρά Ασία, από το συνολικό αριθμό των 300.000,  δέχθηκε η Λέσβος.  Ο Α. Σημαντήρης  έγραφε χαρακτηριστικά στον προϊστάμενό του στη Σμύρνη: «Από 4 Ιουνίου 1914 καΐκια και καράβια μεταφέρουν πρόσφυγες από απέναντι, που διώχθηκαν από τη Λέσχη Ένωση και Πρόοδος. Κακοποιημένοι και κυνηγημένοι βρήκαν καταφύγιο στο νησί.   Μέχρι τώρα έφθασαν περίπου 10.000, εκ των οποίων οι 5.000 μένουν στην πρωτεύουσα, ενώ απέναντι περιμένουν  άλλες 12.000. Οι αρχές έλαβαν μέτρα για την αποφυγή αντιποίνων κατά των οικογενειών των Οθωμανών κατοίκων του νησιού».  Δεν έλειψαν μάλιστα και βίαια επεισόδια από τους αγανακτισμένους πρόσφυγες κατά μουσουλμάνων και προς τούτο η κυβέρνηση ενίσχυσε την τοπική χωροφυλακή.   
                                                                          Οικία Γεωργιάδη

   Η  περίθαλψη (σίτιση, στέγαση, υγειονομική κάλυψη ) των προσφύγων αποτέλεσε ένα ακόμη πρόβλημα για την ηγεσία του νησιού, ενώ οι  επιτροπές των προσφύγων (που συστήθηκαν με βάση τον τόπο προέλευσης)  συνέστησαν την «Παμμικρασιατική  Ένωση Προσφύγων».  Στόχος ήταν η επίτευξη ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης. Οι  πρόσφυγες στεγάστηκαν πρόχειρα σε δημόσια κτίρια και σε καταυλισμούς σε ανοικτούς χώρους. Πέρα από τη στέγαση, τη σίτιση και την περίθαλψη η ελληνική κυβέρνηση, μέσω των τοπικών αρχών, διένειμε κατ’ άτομο ημερησίως 40 φράγκα. 

     Ο αντιβενιζελικός στο φρόνημα Νομάρχης Σπηλιωτόπουλος προτίμησε να εξοφλήσει η Νομαρχία τα χρέη των προσφύγων σε παντοπωλεία και αρτοποιεία, αντί να διανείμει στους ίδιους το χρηματικό ποσό, που του είχε αποστείλει η κυβέρνηση. Γι αυτό οι πρόσφυγες κατέβηκαν σε διαμαρτυρία και ζήτησαν την αποπομπή του Νομάρχη, τον οποίο  και  αποκαλούσαν "τυραννίσκο".  Η  οικτρή οικονομική κατάσταση των τοπικών αρχών στα νησιά φαίνεται σε  επείγον τηλεγράφημα του Γενικού Διοικητή της 24 Αυγούστου 1914 προς τον πρωθυπουργό Βενιζέλο και τον υπουργό οικονομικών Α. Διομήδη. 
                                     Συμβούλιο παμμικρασιατικής ένωσης προσφύγων στη Λέσβο

     Οι επιτροπές των προσφύγων στη Λέσβο εξέδωσαν στις 21 Ιουλίου/ 3 Αυγούστου του 1914 την εφημερίδα «Πρόσφυξ» με διευθυντή τον Αλέξανδρο Κολυφέττη, πρώην διευθυντή των Σχολών της κοινότητος Περγάμου, προκειμένου να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους.  Η εκδοτική δραστηριότητα των προσφύγων συνεχίστηκε και το 1915 στην Αθήνα, με την έκδοση του βιβλίου «Οι Διωγμοί των Ελλήνων εν Θράκη και Μικρά Ασία». Σε αυτό περιέλαβαν μαρτυρίες των παθόντων, αλλά και των ευρισκομένων επί τόπου ξένων διπλωματικών αντιπροσώπων και δημοσιογράφων για τη συστηματική δράση του Νεοτουρκικού Κομιτάτου, που ξεκίνησε με μποϋκοτάζ επί μήνες κατά των χριστιανικών καταστημάτων και κορυφώθηκε με βίαιες απελάσεις την 21η Μαΐου 1914, οι οποίες συνεχίστηκαν επί μήνες. Επί πλέον περιέλαβαν επίσημα έγγραφα και τηλεγραφήματα προς τους  ξένους πρεσβευτές και τις Ελληνικές και Οθωμανικές αρχές, καθώς και πίνακες με τον πληθυσμό, που εκδιώχθηκε και την ακίνητη περιουσία, που εγκαταλείφθηκε.

  Από τις επιστολές διαπιστώνεται ότι στη Λέσβο κατέφυγαν πάνω από 100.000 πρόσφυγες από τις επαρχίες του Αδραμυτινού  κόλπου, Κυδωνιών, Μοσχονησίων, Περγάμου και Παλαιάς και Νέας Φώκαιας.  Αξιοσημείωτη είναι η επιστολή διαμαρτυρίας των επιτροπών προς τον Γενικό Διοικητή των Νήσων Αιγαίου Μίνωα Πετυχάκη, με την οποία διαμαρτύρονται για τον χαρακτηρισμό  «μετανάστες» και όχι πρόσφυγες, που περιλήφθηκε στο δελτίο απογραφής της Ελληνικής κυβέρνησης.  

Η συνέχεια του κειμένου ΕΔΩ: http://www.keepandshare.com/doc4/view.php?id=115917&da=y

Σχόλια

  1. 1.πολλα για το θεμα λεει στο βιβλιο του του 1935 σελιδες εκ της συγχρονου ιστοριας.
    Δεν εχει δικαιωματα ειναι ανεβασμενο στο scribd
    2. Oι εκ μικρας ασιας προσφυγες εταχθησαν με τον βενιζελο και το επαιζαν πολεμοχαρεις αφου ηθελαν να μπει η ελλαδα στον πολεμο υπερ της αντνατ.θα ηταν ειλικρινεις ομως αν ετρεχαν να καταταγουν στον βενιζελικο εστω στρατο αλλα με διαφορες κουτοπονηριες απεφευγαν.τσαμπα μαγκες δηλαδη.ηθελαν πολεμο αλλα αλλοι να πολεμησουν για αυτους οπως εγινε και αργοτερα.ολα να λεγονται.φιλος μεν πλατων φιλτατη η αληθεια.ολοι αυτοι με την εξαληψη του βενιζελου πηγαν στο κκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βιβλιο σελιδες εκ της συγχρονου ιστοριας ειναι του γερακαρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας