Η ανείπωτη ναυτική τραγωδία του "Αλέξανδρος Ζ΄" (10 Μαρτίου 1923)


Εισαγωγή

Όπως είναι γνωστό, ο Ελληνικός στόλος είχε εξέλθει αλώβητος από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθώς δεν είχε καμία απώλεια είτε σε σκάφη, είτε σε προσωπικό. Οι περισσότεροι αξιωματικοί του προσχώρησαν στην Επανάσταση του 1922 μεταφέροντας τις μονάδες της υπό τους Πλαστήρα - Γονατά από την Λέσβο και την Χίο στο Λαύριο. Επικεφαλής του Στόλου είχε οριστεί ο Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος, γνωστός βενιζελικός αξιωματικός που είχε αποταχθεί από τις μετανοεμβριανές κυβερνήσεις, ενώ υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Γονατά είχε αναλάβει ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης. Μόλις λίγους μήνες μετά την τραγική Καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, επήλθε μια ασύλληπτη ναυτική τραγωδία στη νήσο Ψυττάλεια.

Εκείνη την εποχή όλος ο Ελληνικός Στόλος προσορμιζόταν στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας όπου εν καιρώ ειρήνης βρίσκονταν πάνω από 3.000 αξιωματικοί και ναύτες του πολεμικού ναυτικού. Κάθε Σαββατοκύριακο οι μισοί από αυτούς λάμβαναν 48ωρη άδεια και το πολεμικό Ναυτικό είχε μισθώσει 4 μικρά εμπορικά ατμόπλοια για να τους παραλαμβάνουν από τον ναύσταθμο και να τους μεταφέρουν στο Κερατσίνι. Τα ατμόπλοια χρειάζονταν περίπου 90 λεπτά να διανύσουν την απόσταση αυτή με μέση ταχύτητα 8 κόμβους. Ένα από τα ατμόπλοια αυτά ήταν το ρυμουλκό Αλεξανδρος Ζ που ναυπηγήθηκε το 1920 στην Ολλανδία από την εταιρεία NV Baanhoek. Είχε χωρητικότητα 158 τόννους, μήκος 28 μέτρων και πλάτος 20.6 μ. Το γράμμα "Ζ" προερχόταν από την ιδιοκτήτρια ναυτιλιακή εταιρία Ζαλοκώστα και το πλοίο είχε αγοραστεί 3.000.000 δρχ.

Η τραγωδία

Το Σάββατο 10 Μαρτίου 1923 η μέρα ήταν ιδιαίτερα βροχερή ενώ έπνεαν και ισχυροί άνεμοι στην περιοχή. Όλοι οι εξοδούχοι περίμεναν ανυπόμονα στον ναύσταθμο να περάσουν στην απέναντι ακτή, καθώς οι καιρικές συνθήκες είχαν καθυστερήσει τα δρομολόγια. Όταν η κατάσταση βελτιώθηκε πρόσκαιρα, πρώτο για το Κερατσίνι ξεκίνησε το ρυμουλκό Μύκονος και το ακολούθησε λίγα λεπτά μετά η Σαλαμινία. Το μοιραίο ρυμουλκό Αλέξανδρος Ζ΄ πλεύρισε αρχικά τα θωρηκτά Αβέρωφ, Κιλκίς και Λήμνος παραλαμβάνοντας τους εξοδούχους τους. Φαίνεται όμως ότι στο κατάστρωμα του βρέθηκαν αρκετοί υπεράριθμοι, με αποτέλεσμα να μεταφέρει 300 ναύτες και 12 αξιωματικούς. Αν και κυβερνήτης του πλοίου είχε οριστεί ο ανθυποπλοίαρχος Μπαλτατζής, εν ενεργεία αξιωματικός του πολεμικού Ναυτικού, αυτός δεν βρισκόταν στην γέφυρα, αλλά τον αντικαθιστούσε ένας κελευστής, κάτι που γινόταν συχνά στα δρομολόγια αυτά καθώς η απόσταση ήταν πολύ μικρή και το δρομολόγιο αρκετά εύκολο.

Η πορεία του Αλέξανδρος Ζ΄ εξ αρχής ήταν προβληματική καθώς οι άνεμοι ισχυροποιήθηκαν και μεγάλα κύματα το χτυπούσαν από την δεξιά πλευρά. Καθώς λοιπόν τα κύματα χτυπούσαν τη δεξιά πλευρά και έβρεχαν το κατάστρωμα οι επιβαίνοντες ναύτες συγκεντρώνονταν στην αριστερή μεταβάλλοντας την ισορροπία του πλοίου. Το πλοίο άρχισε να γέρνει επικίνδυνα προς τα αριστερά και όλοι οι αξιωματικοί που επέβαιναν ανέβηκαν στην γέφυρα του Αλέξανδρος Ζ΄ φωνάζοντας με απελπισία στους ναύτες να μοιραστούν και στις δύο πλευρές του πλοίου. Οι φωνές τους όμως εν μέσω θαλασσοταραχής δεν έγιναν κατανοητές αλλά αντίθετα επέτειναν την σύγχυση και η τραγική κατάληξη δεν άργησε.

Το Αλέξανδρος Ζ΄ στις 14.15 ενώ είχε πλευρίσει την νησίδα Ψυττάλεια βυθίστηκε αύτανδρο μέσα σε λίγα λεπτά, παρασύροντας στον πάτο της θάλασσας σχεδόν το σύνολο των επιβαινόντων. Οι πνιγμένοι ξεπέρασαν τους τριακόσιους (12 Αξιωματικοί, 87 υπαξιωματικοί, 193 ναύτες και 5 μηχανικοί). Ο καπετάνιος του τέταρτου πλοίου που ακολουθούσε επέστρεψε στον ναύσταθμο ενημερώνοντας για την ανείπωτη συμφορά. Ακαριαία τα θωρηκτά Αβέρωφ και Λήμνος απέστειλαν σωστικές λέμβους που βρέθηκαν στον τόπο του ναυαγίου μία ώρα μετά σώζοντας τους ελάχιστους επιζήσαντες που κατάφεραν να βρεθούν στην δεξιά μεριά του πλοίου και να πηδήξουν στην θάλασσα λίγο πριν αυτό αναποδογυρίσει. Δυνάμεις ναυτών με επικεφαλής των Πλωτάρχη τότε Αλεξανδρή και τον Ανθ/ρχο Νεόφυτο, είχαν αναλάβει την περισυλλογή των ναυαγών και των πτωμάτων. Ύστερα από λίγες ώρες που κόπασε κάπως η θάλασσα, ατμάκατοι και σωσίβιες βάρκες του Π.Ν. και ιδιωτικές έφτασαν στον τόπο του ναυαγίου και άρχισαν να μαζεύουν τα επιπλέοντα που ανήκαν στα τραγικά θύματα ου ναυαγίου. 

Κάμποσοι από τους ναυαγούς μπόρεσαν κολυμπώντας να φτάσουν ως την Δραπετσώνα, εκεί όμως τσακίστηκαν στα βράχια από τα πελώρια κύματα και άφησαν την τελευταία τους πνοή….Ο βασικός λόγος που υπήρξαν τόσοι πολλοί νεκροί ήταν το γεγονός ότι καθώς οι περισσότεροι βρίσκονταν στην αριστερή μεριά του πλοίου, όταν αυτό αναποδογύρισε, η τέντα του τους εγκλώβισε και δεν τους επέτρεψε να αναδυθούν στην επιφάνεια και να σωθούν.

Η περισυλλογή και η πάνδημος κηδεία

Το νέο διαδόθηκε αστραπιαία στην Αθήνα και οι συγγενείς όλων των πληρωμάτων του Στόλου έσπευσαν με αγωνία στον Πειραιά για να μάθουν αν οι συγγενείς τους ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Αμέσως κηρύχθηκε εθνικό πένθος για την μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία που είχε πλήξει το Ελληνικό Ναυτικό στη σύγχρονη Ιστορία του στο καταθλιπτικό σκηνικό του πρώτου έτους μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Όλα τα εμπορικά πλοία τοποθέτησαν μεσίστιες τις σημαίες τους και έκλιναν τις κεραίες τους σε ένδειξη μεγάλου πένθους, ο Άγγλος επιτετραμμένος Μπέντινγκ μεταβίβασε τα συλλυπητήρια της Αγγλικής κυβέρνησης στον υπουργό εξωτερικών Πολίτη, ενώ οι Χατζηκυριάκος και Βούλγαρης αυθημερόν μετέβησαν στην Σαλαμίνα όπου διατάχθηκαν αυστηρές ανακρίσεις για να αποδοθούν ευθύνες για τη συμφορά. Λίγες εβδομάδες μετά, και με αφορμή ένα κίνημα που πρωταγωνίστησε, ο αντιβενιζελικός Τύπος κατηγόρησε τον ναύαρχο Ανδρέα Κολιαλέξη για τη ναυτική τραγωδία καθώς τυπικά είχε το γενικό πρόσταγμα σε όλο τον στόλο για το Σαββατοκύριακο.   

Την επομένη του ναυαγίου (Κυριακή 11 Μαρτίου 1923) το απόγευμα έγινε στον Άγιο Νικόλαο του Ναυστάθμου η κηδεία των 17 ανασυρθέντων, μέχρι τότε, νεκρών. Στη νεκρώσιμη ακολουθία συμμετείχε πλήθος επισήμων, μεταξύ των οποίων: ο Αρχηγός της Επανάστασης Νικόλαος Πλαστήρας, ο Μητροπολίτης Αθηνών κ. κ. Χρυσόστομος, οι Συνοδικοί Μητροπολίτες Τρίκκης, Σύρου και Ναυπακτίας, ο Υπουργός των Ναυτικών Υποναύαρχος Κ. Βούλγαρης, ο Αρχηγός του Στόλου Υποναύαρχος Χατζηκυριάκος, ο Υπασπιστής του Βασιλιά Γεωργίου κ. Κ. Ρουσσέν, ο Αρχηγός της βρετανικής αποστολής Αντιναύαρχος σερ Ώμπρεϋ Σμιθ, ακόλουθοι ξένων πρεσβειών, τα μέλη της αγγλικής ναυτικής αποστολής, τα μέλη της αγγλικής αποστολής της αστυνομίας πόλεων, ο Αρχηγός της ιταλικής αποστολής κ. Γκαρρόνι, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιωτόπουλος, ο Διοικητής του Ναυστάθμου Υποναύαρχος Παπαχρήστος   και οι κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων.

Η συμμετοχή του κόσμου στην κηδεία ήταν μοναδική, διεκπεραιώθηκαν με ατμόπλοια από τον Πειραιά 4000-5000 κόσμος. Η Σαλαμίνα συμμετείχε σύσσωμη. Γράφει η εφημερίδα: «Σημειωτέον, ότι συγκεντρώθησαν ενταύθα επίσης εν σώματι και πάντες περίπου οι κάτοικοι της πόλεως Σαλαμίνος και οι κατοικούντες εις τα προάστεια ταύτης, Αμπελάκι, Παλούκια, Καματερό κ.λπ. ούτως ώστε ο συγκεντρωθείς κόσμος υπερέβαινε τας 8000.». 

Πηγές

Εφημερίδες ΕΜΠΡΟΣ, ΣΚΡΙΠ ημ. 11.10.1923


Επίμετρον - Η προσωπική μαρτυρία για το ναυάγιο του Αλέξανδρου Ζ από τον Πειραιώτη επιζήσαντα Ευθύμιο Χατζηγιάννη

«Μόλις ξεμακρύναμε από το Κερατσίνι, ο καιρός άρχισε νά φρεσκάρει ήταν σοροκάδα και η θάλασσα άρχισε να αγριεύει για καλά Το ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ» άρχισε άγριο κλυδωνισμό Η απόσταση από το Κερατσίνι στον Πειραιά είναι πολύ μικρή. Μόλις μισή ώρα ήταν το ταξείδι εν τούτοις πολλές φορές γίνεται από τά δυσκολότερα. Γιατί η περιοχή αυτή μεταξύ Ψυτάλλειας και λιπάσματα – προλιμένα όταν έχει σοροκάδα φρέσκια γίνεται πολύ επικίνδυνη και πολλές φορές και μεγαλύτερα σκάφη αντιμετώπισαν δύσκολες καταστάσεις και σέ ορισμένες περιπτώσεις κινδύνεψαν. Από δε μικρά σκάφη και βάρκες πολλές είχαν χαθεί στο στενό αυτό. Τέλος πάντων θάταν εκεί γύρω στις δύο με τρείς το μεσημέρι η θάλασσα παρααγρίεψε Μεγάλα κύματα, το ένα κοντά στο άλλο, χιμούσαν πάνω στο μικρό καραβάκι και ζητούσαν να το καταπιούν και τα νερά έμπαιναν απ’ τη μια ως την άλλη άκρη του καταστρώματος, φαινότανε πιά καθαρά ότι βρισκόμαστε πλέον σέ άμεσο κίνδυνο. Εγώ ήμουνα στην κουβέρτα σταβέντο πάντα είχα αρπαχτεί από ένα χειραγωγώ και κρατιόμουνα με τά δυό μου χέρια όσο πιο γερά μπορούσα μη πέσω κάτω και χτυπήσω καί σκοτωθώ ή μη με βγάλει η θάλασσα έξω. Ξαφνικά, το βαποράκι διπλάρωσε, δυό τρία μεγάλα κύματα τό ένα μετά το άλλο χτυπούν το σκάφος, καί αρχίζει να γέρνει από τη μια πλευρά. Οι συσσωρευμένοι στο κατάστρωμα ναύτες που με βία συγκρατούνταν όρθιοι, μετακινούνται προς την αντίθετη πλευρά. Τότε πια το καράβι γέρνει απότομα πολύ κι ένα τεράστιο κύμα πλημμυρίζει το μηχανοστάσιο. Η κλίση του πλοίου αυξάνεται, όλοι πού είμαστε στο κατάστρωμα, σαν συμπαγής μάζα, πέσαμε στη θάλασσα και αρχίσαμε να κολυμπάμε με τη ψυχή στο στόμα για τη στεριά. Τελικά η ξαφνική ορμητική μετακίνηση των ανθρώπων πού ήταν στο κατάστρωμα προς την αντίθετη πλευρά επέκτεινε την κλίση, το σκάφος έχασε την ευστάθειά του (ισορροπία του), ανετράπη και τελικά βούλιαξε, συμπαρασύροντας όλους τους ευρισκόμενους στο υπόφραγμα.
Τελικά με τη βοήθεια του θεού κατάφερα να φτάσω στη στεριά, αλλά και κεί πάλι υπήρχε φόβος να σέ σκοτώσει η θάλασσα πάνω στα βράχια. Τελικά τά κατάφερα και βγήκα στη στεριά γερός».
Επίμετρον 2 - οι νεκροί
 Οι νεκροί του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ»

Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων ήταν δύσκολο να οριστικοποιηθεί, γιατί, για τα δεδομένα της εποχής, ο μόνος τρόπος ήταν το γενικό προσκλητήριο, όπου και θα καταγράφονταν όλοι αυτοί που έλαβαν άδεια εκείνο το Σάββατο(10 Μαρτίου). Μόνον έτσι θα γινόταν η εξακρίβωση των  μη παρουσιασθέντων. Και πάλι όμως υπήρχε πρόβλημα, γιατί υπήρχαν πολλοί οι οποίοι είχαν διασωθεί αλλά επειδή δεν ήταν τραυματισμένοι δεν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να καταγραφούν αλλά πήγαν στα σπίτια τους και καθυστέρησαν, μέχρι να αναρρώσουν, να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους ή έστω να δηλώσουν ότι είναι ζωντανοί κι όχι αγνοούμενοι. Έτσι ενώ το αρχικό ανακοινωθέν(της 10ης Μαρτίου 1923) του Υπουργείου των Ναυτικών μας μιλά για 250 επιβαίνοντες και 150 απολεσθέντες, τις επόμενες ημέρες τα δεδομένα θα αλλάξουν. Στις 12/3 γίνεται η περισυλλογή 105 πτωμάτων(σοβαρά αλλοιωμένων στη μορφή) από τις ακτές της Δραπετσώνας και ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει στους 358. Στις 13/3 κατεβαίνει στους 343 και στις 19/3 στους 306. Στις 20/3 δημοσιεύεται στον Τύπο επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου που μιλά για 315 θύματα, από τα οποία οι 223 είναι αγνοούμενοι. 

Στον κατάλογο, ο οποίος είναι καταρτισμένος σύμφωνα με τα στοιχεία του Ναυτικού, που παραθέτει ο Πλοίαρχος(Ο) Π.Ν. Νικ. Τσαπράζης στο βιβλίο του «Ο Πολεμικός Ναύσταθμος Σαλαμίνος», 1991 (σελ. 216-221), το οποίο είναι έκδοση της Ιστορικής Υπηρεσίας Πολεμικού Ναυτικού, ο αριθμός των νεκρών του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ζ» “οριστικοποιείται” στους 262. Μεταφέρουμε εδώ, κατά λέξη, από το βιβλίο του Τσαπράζη, τα ονόματα των νεκρών αποτίνοντας, μ’ αυτό το τρόπο, φόρο τιμής στη μνήμη τους: ΘΩΡΗΚΤΟΥ «ΑΒΕΡΩΦ»:

1)ΠΑΝΑΣ Διομήδης(Αντιπλοίαρχος), 
2)ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ Αντώνιος(Ιατρός), 
3)ΚΑΛΛΕΛΗΣ Πάνος(Ναυπηγός), 
4)ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Π.(Λοχαγός Πυρ/κού),
5)ΛΙΒΑΣ Ιωάννης(Ανθυποπλοίαρχος). 

ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΑΙ: 

1)ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ Ανάργυρος (Πυροβολητής),
2)ΛΙΩΝΗΣ Βασίλειος(Μουσικός),
3)ΛΕΡΟΥ Στυλ.(Μουσικός).

ΚΕΛΕΥΣΤΑΙ: 

1)ΓΑΛΑΝΗΣ Δημήτριος (Πυροβολητής),
2)ΠΑΣΧΑΛΗΣ Λυκούργος (Αρμενιστής), 
3)ΜΕΝΙΣΤΑΣ Μιχαήλ(Μηχανικός),
4)ΑΓΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος(Μηχανικός),
5)ΔΟΥΚΑΚΗΣ Σπυρίδων(Μουσικός),
6)ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Σπυρίδων(Μουσικός),
7)ΘΩΔΟΥ Εμμανουήλ(Μουσικός),
8)ΠΕΤΡΙΚΙΟΣ Γεώργιος(Μουσικός),
9)ΓΑΒΑΛΑΣ Βασίλειος(Μουσικός),
10)ΡΑΨΟΜΑΝΙΚΗΣ Ανδρέας(Μουσικός),
11)ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ Σταύρος(Ηλεκτριστής),
12)ΔΟΡΗΣ Δημήτριος(Ξυλουργός),
13)ΨΑΡΙΩΤΗΣ   Γεώργιος(Πυροβολομηχανικός).

ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΑΙ: 

1)ΔΕΛΗΜΙΧΑΛΗΣ Μιχαήλ(Πυροβολητής),
2)ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Αθανάσιος(Μηχανικός),
3)ΚΙΟΣΣΕΣ Ευάγγελος(Μηχανικός),
4)ΦΛΩΚΟΣ Θεολόγος(Μηχανικός),
5)ΓΟΥΤΗΣ Απόστολος(Μηχανικός),
6)ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΡΗΣ Ιωάννης(Μηχανικός),
7)ΔΕΛΗΜΙΧΑΛΗΣ Περικλής(Λεβητοποιός),
8)ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΗΣ Νικόλαος(Θερμαστής),
9)ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Μάρκος(Μουσικός),
10)ΒΙΚΕΛΑΤΟΣ Μάρκος(Μουσικός).

ΛΟΙΜΟΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: 

1)ΒΑΣΙΛΟΓΑΜΒΡΟΣ(Ιατρός),
2)ΑΝΔΡΕΟΥ Δ.(Κελ. Πυρ/τής),
3)ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ Γ.(Ν.Θερμ.),
4)ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Σ.(Ν. Κατ.),
5)ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ(Πολιτικός Διαχειριστής).

ΠΛΗΡΩΜΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ζ»:

1)ΜΕΛΕΤΗΣ(Δίοπος Πυροβολητής),
2)ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Θ.(Ν. Καταστρώματος),
3)ΠΑΡΙΣΗΣ(Ν. Καταστρώματος),
4)ΧΕΛΜΗΣ Αθ.(Δίοπος Θερμαστής),
5)ΚΑΛΑΜΑΚΗΣ Ν.(Δίοπος Θερμαστής),
6)ΚΑΛΠΟΔΑΣ Αρ.(Ν. Αρμένων),
7)ΝΑΝΝΟΣ Ε.(Ν. Εσχαρεύς),
8)ΚΥΡΙΑΖΗΣ Α.(Ν. Σηματωρός),
9)ΡΕΠΑΝΑΚΗΣ(Ν. Θερμαστής),
10)ΚΟΤΖΙΑΣ(Ν. Πυρ/τής),
11)ΠΑΠΑΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ Μιχ.(Υποκελ. Α΄Μηχαν.),
12)ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Νικ.(Ν. Θερμαστής),
13)ΚΑΦΟΥΡΟΣ Ζαφείριος(Θερμαστής),
14)ΠΑΝΟΥ Ευάγγελος(Θερμαστής),
15)ΜΕΙΜΕΛΕΤΗΣ Αντώνιος(Θερμαστής),
16)ΒΟΛΙΚΑΣ Νικόλαος(Θερμαστής),
17)ΜΑΛΑΜΟΥ Δημήτριος(Θερμαστής),
18)ΤΥΡΟΚΟΠΗΣ Ιωάννης(Θερμαστής),
19)ΣΥΡΙΓΟΣ Ματθαίος(Θερμαστής),
20)ΤΑΚΟΣ Χρήστος(Θερμαστής),
21)ΘΕΟΤΟΚΟΣ Παναγιώτης(Θερμαστής)
22)ΤΖΑΝΝΕΤΟΣ Αλέξανδρος(Θερμαστής),
23)ΖΕΡΒΟΣ Ανάστασιος(Μουσικός),
24)ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ Ανδρέας(Μουσικός),
25)ΠΕΤΡΟΠΕΤΣΙΩΤΗΣ Νικόλαος,
 26)ΛΥΜΠΕΡΗΣ Στέφανος(Μουσικός),
27)ΣΠΑΝΟΣ Στέφανος(Μουσικός),
28)ΜΠΟΛΑΣΑΚΗΣ Δημήτριος(Πυροβολητής),
29)ΜΑΘΙΟΣ Εμμανουήλ(Πυροβολητής),
30)ΛΥΡΑΣ Γεώργιος(Ν. Καταστρώματος),
31)ΜΑΜΑΗΣ Δημήτριος(Ν. Καταστρώματος),
32)ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Πολύβιος(Ν. Καταστρώματος),
33)ΘΕΟΔΩΡΑΞΗΣ Θεόδωρος(Ν. Καταστρώματος),
34)ΚΟΥΒΑΡΑΣ Αναστάσιος(Ν. Καταστρώματος),
35)ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΤΟΣ Σ.(Λοχίας),
36)ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ Χ.(Στρατιώτης),
37)ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΡΗΣ Γ.(Στρατιώτης),
38)ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ Ι.(Στρατιώτης),
39)ΚΑΡΑΜΠΕΛΛΑΣ Κ.(Στρατιώτης)
40)ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ Φ.(Στρατιώτης).

ΠΟΛΙΤΑΙ:

1)ΜΥΛΩΝΑΣ Σ.(Κτίστης),
2)ΛΟΚΑΣ Μ.(Λεβητοποιός),
3)ΦΙΛΙΠΠΟΥ Σ.(Ηλεκτιστής),
4)ΣΠΑΛΙΕΡΗΣ Ι.(Εσχαρεύς).

Α/Τ «ΘΥΕΛΛΑ»:

1) ΓΑΛΙΑΤΣΟΣ Π.(Πλωτάρχης),
2)ΛΑΛΑΣ Αντ.(Μηχανικός Α΄Τάξεως). 

Θ/Κ «ΚΙΛΚΙΣ», ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΑΙ:

1)ΠΑΠΑΘΕΟΧΑΡΗΣ Παναγής(Πυροβολητής),
2)ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ Παναγ.(Μηχανικός).

ΚΕΛΕΥΣΤΑΙ:

1)ΛΕΙΒΑΔΑΡΑΣ Αντώνιος(Πυρ/μηχανικός),
2)ΦΑΚΙΟΛΑΣ Ν.(Νοσοκόμος),
3)ΚΑΡΑΣΑΛΙΑΚΟΣ Ν.(Σηματωρός),
4)ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΣ Α.(Πυροβολητής),
5)ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ Κ.(Πυροβολητής),
6)ΝΕΓΚΑΣ Φ.(Πυροβολητής),
7)ΓΚΙΚΑΣ Ι.(Πυροβολητής),
8)ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Ι.(Μηχανικός),
9)ΣΟΥΛΕΛΕΣ Ε.(Μηχανικός),
10)ΣΠΗΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ Σ.(Θερμαστής),
11)ΒΕΝΙΟΣ Ι.(Μηχανικός).

ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΑΙ:

1)ΡΟΥΣΣΟΣ Μ.(Μηχανικός),
2)ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Γ.(Πυροβολητής),
3)ΛΙΒΑΝΟΣ Π.(Πυροβολητής),
4)ΑΝΑΠΛΙΩΤΗΣ Π.(Πυροβολητής),
5)ΚΑΡΑΧΟΤΖΑΣ Α.(Λοχίας Πυροβολητής),
6)ΜΠΑΚΑΛΗΣ Χ.(Λοχίας Πυρ/κού),
7)ΖΟΥΜΠΟΠΟΥΛΟΣ Α.(Λοχίας Πυρ/κού),
8)ΒΑΛΩΣΗΣ Κ.(Τεχν. Α΄ Τάξεως).

ΔΙΟΠΟΙ:

1)ΓΥΠΑΡΗΣ Α.(Πυροβολητής),
2)ΤΖΑΒΑΡΑΣ Δ.(Δεκανέας Π/κού),
3)ΚΑΤΣΙΜΠΑΣ Π.(Πυροβολητής),
4)ΠΑΡΑΒΑΛΟΣ Μ.(Αρμένων),
5)ΣΚΟΥΛΑΞΕΝΟΣ Κ.(Πυροβολητής),
6)ΣΑΣΑΡΗΣ Δ.(Πυροβολητής),
7)ΜΕΤΑΞΑΣ Γ.(Πυροβολητής),
8)ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ Ι.(Πυροβολητής),
9)ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Δ.(Τηλεγραφητής),
10)ΚΡΟΥΣΤΗΣ Κ.(Εσχαρεύς),
11)ΓΛΥΚΟΣ Α.(Πυροβολητής),
12)ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΛΗΣ Χ.(Πυροβολητής),
13)ΜΠΑΛΟΠΗΤΑΣ Σ.(Αρμένων).

 ΝΑΥΤΕΣ:

1)ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Δ.(Καταστρώματος),
2)ΡΟΔΙΤΗΣ Δ.(Καταστρώματος),
3)ΜΠΟΣΤΟΣ Π.(Κατασρώματος),
4)ΜΑΥΡΟΣ Κ.(Αρμένων),
5)ΚΑΤΕΧΗΣ Γ.(Αρμένων),
6)ΚΩΣΤΑΝΟΣ Σ.(Καταστρώματος),
7)ΤΣΟΥΤΣΟΥΒΙΕΝΝΑΣ Σ.(Καταστρώματος),
8)ΦΡΑΓΚΟΥ Π.(Αρμένων),
9)ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Ε.(Πυροβολητής),
10)ΦΛΕΒΑΡΗΣ Ε.(Αρμένων),
11)ΠΑΠΟΥΤΣΑΣ Α.(Καταστρώματος),
12)ΛΕΚΚΑΣ Ι.(Καταστρώματος),
13)ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ Π.(Πυροβολητής),
14)ΔΑΜΙΓΟΣ Ν.
(Αρμένων),
15)ΣΚΟΥΞΑΣ Ε.(Καταστρώματος),
16)ΒΑΣΑΛΟΣ Α.(Καταστρώματος),
17)ΠΟΛΙΤΗΣ Ν.(Πυροβολητής),
18)ΔΡΙΤΣΑΣ Σ.(Πυροβολητής),
19)ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ Ν.(Καταστρώματος),
20)ΜΑΓΙΩΡΟΣ Δ.(Αρμένων),
21)ΒΡΕΤΤΟΣ Ν.(Κατστρώματος),
22)ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ Χ.(Καταστρώματος),
23)ΚΟΣΚΟΛΟΣ Α.(Καταστρώματος),
24)ΤΣΑΜΠΑΡΔΙΚΟΣ Ν.(Καταστρώματος),
25)ΦΟΥΡΙΚΗΣ Σ.(Καταστρώματος),
26)ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Β.(Πυροβολητής),
27)ΜΠΑΞΕΒΑΝΑΚΗΣ Γ.(Πυροβολητής),
28)ΚΑΤΣΑΟΥΡΗΣ Γ.(Καταστρώματος),
29)ΙΩΑΝΝΟΥ Ν.(Καταστρώματος),
30)ΚΟΛΥΔΑΣ Γ.(Αρμένων),
31)ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ Γ.(Καταστρώματος),
32)ΜΑΘΙΟΣ Ι.(Καταστρώματος),
33)ΒΡΑΝΑΣ Γ.(Αρμένων),
34)ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Γ.(Πυροβολητής),
35)ΤΑΚΤΣΗΣ Ι.(Καταστρώματος),
36)ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ Π.(Καταστρώματος),
37)ΚΑΖΑΝΗΣ Γ.(Αρμένων),
38)ΓΑΛΟΝΗΣ Α.(Καταστρώματος),
39)ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ Α.(Καταστρώματος),
40)ΚΟΤΣΙΩΝΗΣ Β.(Καταστρώματος),
41)ΜΠΑΛΑΣ Θ.(Καταστρώματος),
42)ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ Δ.(Καταστρώματος),
43)ΖΕΡΒΙΝΗΣ Β.(Καταστρώματος),
44)ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Θ.(Καταστρώματος),
45)ΦΩΤΕΙΝΙΑΣ Π.(Καταστρώματος),
46)ΚΑΒΟΥΡΑΣ Γ.(Ηλεκτριστής),
47)ΤΣΟΓΙΑΣ Κ.(Πυρ/κός),
48)ΣΕΒΕΝΤΙΚΙΔΗΣ Δ.(Πυρ/κός),
49)ΜΑΛΑΘΟΥΝΗΣ Ν.(Πυροβολητής),
50)ΔΑΝΕΖΗΣ Ε.(Καταστρώματος),
51)ΚΑΡΑΤΣΟΛΗΣ Ζ.(Τορπ/κός),
52)ΓΕΩΡΓΟΣ Μ.(Αρμένων),
53)ΚΟΤΤΗΣ(Σαλπιγκτής),
54)ΞΑΓΟΡΑΚΗΣ Φρ.(Καταστρώματος),
55)ΓΚΟΥΜΑΣ Κ.(Καταστρώματος),
56)ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΣ Β.(Καταστρώματος),
57)ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ(Καταστρώματος),
58)ΚΑΛΟΥΔΗΣ(Καταστρώματος),
59)ΚΑΡΙΣΤΙΝΟΣ Δ.(Καταστρώματος),
60)ΑΝΤΖΑΚΑΣ Μ.(Γραφεύς),
61)ΔΑΜΠΑΣΗΣ Ι.(Γραφεύς),
62)ΒΟΡΔΩΝΗΣ Τ.(Γραφεύς),
63)ΧΛΩΡΟΣ Ε.(Αρμένων),
64) ΛΕΦΤΑΚΗΣ Ε.(Αρμένων),
65)ΒΕΛΗΓΕΡΗΣ Ε.(Αρμένων),
66)ΚΟΥΡΗΣ Χ.(Καταστρώματος),
67)ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Μ.(Καταστρώματος),
68)ΣΙΓΑΛΑΣ Β.(Καταστρώματος),
69)ΠΕΤΙΚΑΣ Γ.(Καταστρώματος),
70)ΠΑΤΡΙΝΟΣ Γ.(Καταστρώματος),
71)ΠΙΠΙΝΟΣ Ν.(Καταστρώματος),
72)ΛΕΜΠΕΣΗΣ Π.(Καταστρώματος),
73)ΓΚΙΖΗΣ Γ.(Καταστρώματος),
74)ΓΚΙΩΝΗΣ Κ.(Κατστρώματος),
75)ΚΟΨΙΔΑΚΗΣ Γ.(Καταστρώματος),
76)ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ Δ.(Πυροβολητής),
77)ΒΡΕΤΤΟΣ Δ.(Καταστρώματος),
78)ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ Π.(Καταστρώματος),
79)ΜΕΝΕΞΗΣ Δ.(Καταστρώματος),
80)ΡΑΦΤΑΚΗΣ Πατρ.(Ημερομ. Τεχν. χύτης),
81)ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ Ανδρ.(Ημερομ.τεχν. Ηλεκτρ.),
82)ΣΑΛΟΥΡΟΣ Ν.(Ημερομ τεχν.τορν.).

Θ/Κ «ΛΗΜΝΟΣ»,ΑΡΧΙΚΕΛΕΥΣΤΑΙ:

1)ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Νικόλαος(Οπλίτης).

ΚΕΛΕΥΣΤΑΙ:

1)ΛΙΑΝΟΣ Παναγιώτης(Αποθηκάριος),
2)ΣΚΙΑΔΑΣ Ανδριανός(Σηματωρός),
3)ΜΑΣΤΟΡΑΣ Πέτρος(Θερμαστής),
4)ΑΦΕΝΤΑΚΗΣ Νικόλαος(Ηλεκτριστής),
5)ΤΣΑΜΗΛΗΣ Αθανάσιος(Μηχανικός),
6)ΜΑΣΤΡΟΓΕΩΡΓΟΣ Νικόλαος(Μηχανικός),
7)ΒΕΖΥΡΗΣ Κωνσταντ.(Μηχανικός).

ΥΠΟΚΕΛΕΥΣΤΑΙ:

1)ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος(Πυροβολητής),
2)ΠΕΤΡΑΚΗΣ Ιωάννης(Τηλεγραφητής),
3)ΣΑΡΙΚΑΚΗΣ Ζαχαρίας(Πυροβολητής),
4)ΛΟΥΚΑΣ Γεώργιος(Ηλεκτριστής).

ΔΙΟΠΟΙ:

1)ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ Αριστείδης(Πυροβολητής),
2)ΣΤΕΦΑΝΙΤΣΗΣ Κωνσταντ.(Πυροβολητής).

ΝΑΥΤΑΙ:

1)ΛΕΙΒΑΔΑΣ Δημήτριος(Πυροβολητής),
2)ΧΑΒΙΑΡΑΣ Θεόδωρος(Αρμενιστής),
3)ΚΑΠΑΡΑΛΙΩΤΗΣ Χρήστος(Καταστρώματος),
4)ΚΑΒΑΛΙΕΡΟΣ Γεώργιος(Πυροβολητής),
5)ΗΣΑΙΑΣ Γεώργιος(Πυροβολητής),
6)ΣΙΔΕΡΙΑΣ Νικόλαος(Καταστρώματος),
7)ΔΙΟΛΕΤΗΣ Ε.(Καταστρώματος),
8)ΛΕΙΒΑΔΑΣ Διονύσιος(Καταστρώματος),
9)ΚΟΛΟΚΕΝΤΗΣ Α.(Καταστρώματος),
10)ΜΠΑΤΗΣ Πέτρος(Καταστρώματος),
11)ΜΑΥΡΟΝΑΣΟΣ Θωμάς(Καταστρώματος),
12)ΣΩΤΗΡΙΟΥ Ιωάννης(Καταστρώματος),
13)ΛΕΝΗΣ Γεώργιος(Καταστρώματος),
14)ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ Απ.(Καταστρώματος),
15)ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΣ Χρήστος(Καταστρώματος),
16)ΝΤΟΝΑΔΟΣ Γεράσιμος(Καταστρώματος),
17)ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ Ιωάννης(Καταστρώματος),
18)ΑΓΓΕΛΕΤΑΚΗΣ Ανδρέας(Καταστρώματος),
19)ΜΕΛΕΣ Παναγιώτης(Καταστρώματος),
20)ΜΑΛΟΥΚΟΣ Ευάγγελος(Καταστρώματος),
21)ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Νικόλαος(Καταστρώματος),
22)ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ Δημήτριος(Καταστρώματος),
23)ΖΑΓΚΑΣ Γεώργιος(Καταστρώματος),
24)ΦΩΣΤΕΡΗΣ Ζ.(Κατστρώματος),
25)ΚΟΝΤΟΠΕΡΑΚΗΣ Κωνσταντ.(Καταστρώματος),
26)ΔΡΙΜΑΤΗΣ Ιωάννης(Καταστρώματος),
27)ΒΟΛΑΡΗΣ Ιωάννης(Καταστρώματος),
28)ΜΟΥΛΙΝΟΣ Σταύρος(Καταστρώματος),
29)ΚΑΡΒΕΛΛΗΣ Δημήτριος(Καταστρώματος),
30)ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος(Σηματωρός),
31)ΜΠΛΙΖΙΩΤΗΣ Ιωάννης(Σηματωρός),
32)ΜΠΛΙΖΙΩΤΗΣ Δημοσθένης(Σηματωρός),
33)ΜΠΑΜΠΟΥΖΗΣ Ιωάννης(Σηματωρός),
34)ΠΡΟΚΟΣ Μιλτιάδης(Καταστρώματος),
35)ΤΣΟΥΛΟΥΧΟΠΟΥΛΟΣ Άγγελος(Σηματωρός),
36)ΚΑΤΣΟΣ Χαράλαμπος(Καταστρώματος),
37)ΠΛΑΚΟΤΑΡΑΣ Δημήτριος(Πυροβολητής),
38)ΛΥΚΟΣ Γεώργιος(Εσχαρεύς),
39)ΠΙΠΙΛΗΣ Βασίλειος(Καταστρώματος),
40)ΜΕΤΑΞΑΣ Κωνσταντ.(Μηχανικός),
41)ΦΟΥΡΙΚΗΣ Ελευθέριος(Καταστρώματος),
42)ΔΙΜΚΑΡΗΣ Γεώργιος(Καταστρώματος),
43)ΜΠΙΝΤΙΝΙΔΟΥ Γ.(Πυροβολητής),
44)ΒΑΣΣΑΜΟΣ Διονύσιος(Πυροβολητής),
45)ΣΟΦΟΚΙΤΗΣ Γεώργιος(Καταστρώματος),
46)ΚΟΥΡΤΕΣΗΣ Κωνσταντ.(Αρμενιστής).

ΕΛΑΦΡΟΥ ΣΤΟΛΟΥ-«ΛΕΩΝ»:

1)ΜΟΥΡΚΑΝΑΤΟΣ(Υποπλοίαρχος),
2)ΜΠΙΚΟΠΟΥΛΟΣ(Ανθυποπλοίαρχος),
3)ΒΕΣΣΗΣ(Επιμηχανικός),
4)ΜΟΣΧΟΥΛΑΣ Θ.(Λογιστής).

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας