Τα "wikileaks" αποκαλύπτουν τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας για Κωνσταντίνο Καραμανλή, Ανδρέα Παπανδρέου, Ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις και Αιγαίο (1978)

Μια αναφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς την Ουάσινγκτον η οποία έχει γραφτεί το 1978, αλλά θα μπορούσε να είναι και σημερινή αποκαλύπτεται από τα Wikileaks. Η αμερικανική αναφορά έχει να κάνει με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον επερχόμενο Ανδρέα Παπανδρέου και βέβαια με την κατάσταση στην Ελλάδα. Τα όσα επισημαίνονται από τότε για την Ελλάδα μας δείχνουν πολλά για το πως μας έβλεπαν ,πόσο μας “μετρούσαν” και τι πίστευαν ότι πρέπει να αλλάξουμε οι ΗΠΑ. Οι αμερικανοί όπως και τώρα έτσι και τότε ήθελαν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να “ανήκει εις τη Δύση” και δεν θα “λοξοδρομούσε”. Αναφέρονται με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον Καραμανλή και δεν κρύβουν την ελπίδα τους “να μην γίνει πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου”, λόγω του “αντιαμερικανισμού” του.


Για τις Ένοπλες Δυνάμεις οι αμερικανοί γράφουν ,επαναλαμβάνουμε το 1978 : “Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν οι πιθανοί κριτές της Ελληνικής πολιτική. Ουσιωδώς συντηρητικές και έντονα δεμένες με το ΝΑΤΟ, τη Δύση και τις ΗΠΑ, παραμένουν έτοιμες να παρεμβουν για να σώσουν το Ελληνικό Έθνος εαν το κρίνουν απαραίτητο. Σήμερα, όπως και στο παρελθόν, εχθροι τους: οι διαταραχές, οι κομμουνιστές, και ο Ανδρέας Παπανδρέου”. Για την οικονομία από τότε προέβλεπαν ότι το “μοντέλο” που ακολουθούσαμε δεν θα μπορούσε να αντέξει στον “παγκόσμιο ανταγωνισμό”. Αλλά παρόλα αυτά γράφουν για την Ελλάδα:

“Ευλογημένη με μια ευνοϊκή γεωγραφική θέση και με μια ισχυρή επιχειρηματική παράδοση, οι Έλληνες έχουν εκμεταλλεύτει στο έπακρον τα πλεονεκτήματά τους”.

Αναλυτικά το τηλεγράφημα που αποκαλύπτουν τα wikileaks:

1. Ο Πρωθυπουργός Καραμανλής και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου, φαίνεται να συμφωνούν σε ένα πράγμα - ότι η Ελλάδα είναι ένα έθνος σε αναζήτηση εθνικής ταυτότητας.

2. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στην ανατολική Μεσόγειο είναι κατά ένα μεγάλο μέρος εξαρτημένα στην επίλυση αυτής της αβεβαιότητας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλέξει την Δύση, κάτι που θα εξασφάλιζε τα δικά μας [των ΗΠΑ] πολιτικά, οικονομικά και αμυντικά συμφέροντα. Αλλά για να κινηθεί αποφασιστικά η Ελλάδα προς την Δύση θα πρέπει οι ηγέτες της να ξεπεράσουν την ιστορία - ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο αλλά όχι αδύνατο. Η Ελλάδα όμως θα μπορούσε να απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ και να ακολουθήσει τα αρνητικά παραδείγματα του παρελθόντος της - μια πιο εύκολη επιλογή άλλα σίγουρα αναπόφευκτη.

3. Σήμερα [1978] το αποτέλεσμα είναι ακόμη αβέβαιο και εξαρτάται από τέσσερις παράγοντες

- Την ικανότητα της ελληνικής πολιτικής να απορροφήσει ραγδαίες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές και να δημιουργήσει μια σταθερή, ευέλικτη δημοκρατία

- Την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να μεταμορφωθεί σ’ ένα σύγχρονο παραγωγικό μηχανισμό με έμφαση στην διατήρηση της ανάπτυξης και στην ελαχιστοποίηση των κοινωνικών συγκρούσεων

- Στην ικανότητα της Ελλάδας και της Τουρκίας να λύσουν τις διαφορές τους οι οποίες διαφορές τώρα στρεβλώνουν σοβαρά την πολιτική, τις οικονομικές και τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας

- Στις ενέργειες και τις επιλογές των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες, αν και δεν θα προσδιορίσουν εξ’ολοκλήρου το αποτέλεσμα για την έρευνα της Ελλάδας για εθνική ταυτότητα αλλά θα επηρεάσουν πολύ τα γεγονότα.

4. Στα τριάντα χρόνια της αμερικάνικης Συμμαχίας η Ελλάδα έχει περάσει από τη φτώχεια στη σχετική ευημερία. Ωστόσο ακόμη περιμένει για την δημιουργία ενός πολιτικού συστήματος, που να θεωρείται γενικά νόμιμο και να έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Από το 1974 επικρατεί ένα πολιτικό σύστημα που βασίζεται κυρίως στις αρχές ενός εξαιρετικού ανθρώπου του Κ. Καραμανλή. Μπαίνουμε τώρα σε μια περίοδο που θα καθορίσει εάν το σύστημα μπορεί να επιβιώσει μετά από αυτόν.

5. Ο Καραμανλής παρέλαβε ένα πολιτικό χάος και το διαμόρφωσε σε μια δημοκρατία. Πολλοί είχαν ελπίσει ότι θα έκανε πολύ περισσότερα για τις δομές της χώρας αλλά αντί να θέσει τα θεμέλια για μια νέα πολιτική τάξη αποκατέστησε την παλιά.

8. Ο Παπανδρέου μπορεί να μη γίνει ποτέ πρωθυπουργός - Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν μετα τον Καραμανλή, το κέντρο ή η δεξιά μπορούν να παραμείνουν ενωμένοι πίσω από έναν μόνο ηγέτη. Αλλά επειδή ο Παπανδρέου θα έκανε και θα έλεγε σχεδόν ο,οτιδήποτε θεωρεί αναγκαίο για να γίνει πρωθυπουργός, είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε τι θα κάνει εάν το πετύχει. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών έχει δηλώσει τα πάντα σε ότι αφορά την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική. Μόνο ο παθολογικός αντιαμερικανισμός του παραμένει σταθερός. Έτσι, είναι ασφαλές να πούμε ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα εξυπηρετηθούν καλύτερα εάν η φιλοδοξία του να γίνει πρωθυπουργός δεν εκπληρωθεί.

10. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν οι πιθανοί κριτές της Ελληνικής πολιτικής. Ουσιωδώς συντηρητικές και έντονα δεμένες με το ΝΑΤΟ, τη Δύση και τις ΗΠΑ, παραμένουν έτοιμες να παρεμβουν για να σώσουν το Ελληνικό Έθνος εαν το κρίνουν απαραίτητο. Σήμερα, όπως και στο παρελθόν, εχθροι τους: οι διαταραχές, οι κομμουνιστές, και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

11. Προφανώς, η πολιτική δεν απέχει πολύ από την οικονομία σε αυτή τη χώρα. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η Ελληνική οικονομία έχει αυξηθεί ραγδαία χωρίς να μεταβληθούν οι παραδοσιακές κοινωνικές και οικονομικές δομές.

Ως αποτέλεσμα η Eλλάδα έχει αποφύγει πολλές από τις κοινωνικές και ψυχολογικές εντάσεις που άλλες κοινωνίες αντιμετωπίζουν καθώς πάνε από την υπανάπτυξη στον εκσυγχρονισμό. Ωστόσο στη πραγματικότητα η Αθήνα είναι μια πόλη από χωρικούς. Η Ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι χτισμένη γύρω από μικρά καταστήματα, οικογενειακές επιχειρήσεις και παραδοσιακά καθεστώτα ιδιοκτησίας που δεν θα της επιτρέψουν να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά στην παγκόσμια οικονομία.

Απαιτούνται αλλαγές προκειμένου να δημιουργηθούν μεγάλες οικονομίες Η Ελληνική γραφειοκρατία αναπαράγει πιστά τις χειρότερες πτυχές των Οθωμανικων-Βυζαντινών προκατοχων τους. Ο δρομος προς μια σύγχρονη οικονομία θα είναι δύσκολος.

12. Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές ειναι πιο θετικές. Η ανάπτυξη υπερβαίνει τον Δυτικοευρωπαϊκό μέσο όρο, η ανεργία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, και το συναλλαγματικό αποθεμα είναι υψηλό. Ευλογημένη με μια ευνοϊκή γωγραφική θέση και με μια ισχυρή επιχειρηματική παράδοση, οι Έλληνες έχουν εκμεταλλεύτει στο επακρον τα πλεονεκτήματά τους.

13. Για πρώτη φορά από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο ένα μείζον πολιτικό πρόσωπο, ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρουσιάζει μια διαφορετική εξωτερική πολιτική, για την Ελλάδα προς τη Δύση. Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Σε περίπτωση που αποδειχθεί επιτυχής θα δεσμευθεί σε ένα πλουραλιστικό δυτικό δημοκρατικό μέλλον. Ο Παπανδρέου είναι κατά της ένταξης. ….

Ορθώς η λανθασμένα, οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ότι βρίσκονται σε μια ζωτικής σημασίας μάχη με την Τουρκία. Ο Καραμανλής επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη "τουρκική απειλή" με την υποστήριξη της Δύσης. Ο Παπανδρέου παίζοντας με τις ευρέως διαδεδομένες ελληνικές αμφιβολίες για τις προθέσεις της Δύσης, ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ όχι μόνο είναι αναξιόπιστοι αλλά ότι ενισχύουν την Τουρκία.

14. Ο Καραμανλής θα ήθελε να αποφύγει τις δύσκολες επιλογές και αποφάσεις που θα καθορίσουν με σαφήνεια την πολιτική του.

15. Το ΑΙΓΑΙΟ είναι μια σταθερή κεντρική ιδέα στις εξωτερικές και εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Πρόσφατα, επικρατεί μια παραπλανητική ηρεμία στην ελληνο-τουρκικη αντιπαράθεση για τα δικαιώματα στο Αιγαίο αλλά αυτή η γαλήνη δεν θα έπρεπε να μας κάνει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια,στο μυαλό των Ελλήνων πάντα, η αντιπαράθεση στο Αιγαίο, έφτασε σε κρίσιμο σημείο 2 φορές. Οι αμυντικές δαπάνες έχουν φτάσει επίσης σε κρίσιμο σημείο καθώς χρησιμοποιούνται χρήματα που θα έπρεπε να επενδυθούν στην υγεία, στη στέγαση, στην εκπαίδευση και στην γεωργία για την αγορά όπλων. … Εν ολίγοις, αν και το Αιγαίο δεν είναι κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ανοιχτή και δυνητικά θανατηφόρα πληγή. Είναι πολύ πιθανόν οι όποιοι κίνδυνοι προκύψουν κατά την αμερικανική συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος να αντισταθμιστούν από σημαντικά κέρδη

16. Ο Καραμανλής έχει μια καθιερωμένη εξωτερική πολιτική η οποία μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Αν και είναι δεσμευμένος στη συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Δύση η γνώμη του είναι οτι οι σχέσεις πρέπει να μπορούν να προσαρμοστούν μπροστά στην ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση. Οπότε επιδιώκει να χειραγωγήσει τις ΗΠΑ για να αποκτήσει την μέγιστη δύναμη έναντι των Τούρκων. Πάντως οι πολιτικές του πεποιθήσεις στο σύνολο τους είναι υπέρ της συμμαχίας Ελλάδα-ΗΠΑ.

17. Στο θέμα της Κύπρου θα προτιμούσε η Ελληνική συμμετοχή να μην ήταν μεγάλη. Έχοντας ήδη αναγνωρίσει και όλα τα κύρια θέματα ουσίας: διζωνικότητα, ένα ομοσπονδιακό σύστημα, μια μεγάλη τουρκοκυπριακή ζώνη - η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να αναλάβει την πρωτοβουλία για την διευθέτηση λύσης. Είναι σχεδόν δεδομένο ότι μια οποιαδήποτε λύση θα ήταν ανεπιθύμητη στην Ελλάδα… εφόσον υπάρχει η ένταση στο Αιγαίο. Ο Καραμανλής τάχθηκε υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης στην ελληνο-τουρκικη αντιπαράθεση στο Αιγαίο κάτι που θα χορηγούσε στην Τουρκία σημαντικά δικαιώματα. Γνωρίζει ότι μια ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα. Όπως και στην Κύπρο το πρόβλημα είναι η βελτίωση της κατάστασης πέρα από την αποδοχή των αρχών, δηλαδή στην εφαρμογή τους σε μια επίλυση του ζητήματος.

18. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι σαφή, θέλουμε να δούμε να σταθεροποιηθεί η δημοκρατία, να μειωθεί η ένταση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και να ενισχυθεί η ασφάλεια αλλά και η οικονομική και πολιτική σχέση της Ελλάδας με τη Δύση. Ο Τζόν Φόστερ Νταλας δήλωσε ότι η Ελλάδα “είναι ένα ψάρι γαντζωμένο στο αγκίστρι”, χωρίς καμία εναλλακτική λύση στην αμερικανική συμμαχία. Ακόμα και σήμερα η Ελλάδα δεν έχει καμία εύκολη εναλλακτική λύση και οι Σοβιετικοί κλίνουν σαφέστατα προς την Τουρκία και όχι την Ελλάδα. Αλλά οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας μπορεί να έχουν καθοδικοί πορεία με την σκιά του Παπανδρέου ως υπενθύμιση για τους κινδύνους που μπορεί να ακολουθήσουν.

19. Στην παρούσα φάση δεν έχουμε καλύτερο άνθρωπο στην Ελλάδα από τον Καραμανλή… Παραμένει ακόμη ο ισχυρότερος ηγέτης αυτής της χώρας και ένας άνθρωπος που έχει πολλά κοινά με τους δικούς μας στόχους. Το πρόβλημα είναι πώς να το πάμε στην κατεύθυνση που θα θέλαμε να πάει. Ο πειρασμός είναι να το πιέσουμε αλλά με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύουμε να του προκαλέσουμε αρνητικά συναισθήματα. Εξάλλου δεν υπάρχει απόδειξη ότι η πίεση θα λειτουργούσε. Είναι πεισματάρης και ενδιαφέρεται μόνο όταν υπάρχει κέρδος για τα ελληνικά συμφέροντα. Είναι γεγονός ότι τώρα είναι αντιμέτωπος με μια αποτελεσματική αντιπολίτευση οπότε πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.

20. Μπαίνουμε σε μια περίοδο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα που θα μπορούσε να γίνει πιο περίπλοκη και πιο δύσκολη απ’ οτι ήταν τα τελευταία τρία χρόνια. Από το 1974 έχουμε σκύψει το κεφάλι με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν - και έτσι κι έγινε. Τώρα, στον απόηχο της χούντας, υπάρχει κινητικότητα και αλλαγή. Από την πλευρά μας απαιτείται η συνεχής προσπάθεια να καθησυχάσουμε τους Έλληνες σε όλα τα επίπεδα και να τους επιβεβαιώσουμε ότι δεν θυσιάζουμε τους προβληματισμούς τους για τα συμφέροντα μας.

[Οσο αφορά την Τουρκία] Η αμερικάνικη αμεροληψία στην περιοχή είναι ξεκάθαρη για την Ουασινγκτον ωστόσο η έννοια αυτή είναι δύσκολο να κατανοηθεί από τους περισσότερους Έλληνες οι οποίοι πιστεύουν ότι εάν κάποιος δεν είναι πλήρως μαζί τους τότε είναι εναντίον τους. Με το νέο έτος εάν παραβλέψουμε αυτή την ατυχή αλλά πραγματική ελληνική τάση να βλέπει τα πράγματα μόνο άσπρα ή μαύρα τότε θα κάνουμε τα προβλήματα μας πιο δυσεπίλυτα. Πρέπει να κάνουμε το “περιτύλιγμα” μας πιο ελκυστικό και να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους να πείσουμε τους Έλληνες ότι οι προσπάθειες μας θα προστατεύσουν και θα ενισχύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα. Να προσέξουμε, επίσης να μην αναζωπυρωθούν οι φλόγες του αντιαμερικανισμου και κάνουν πιο αδύναμη τη θέση του Καραμανλή στην προσπάθεια του να ωθήσει την χώρα του σε μια στενότερη σχέση με τη Δύση.

Πηγή

http://www.onalert.gr/stories/

Σχόλια

 1. "Ο πειρασμός είναι να το πιέσουμε αλλά με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύουμε να του προκαλέσουμε αρνητικά συναισθήματα. Εξάλλου δεν υπάρχει απόδειξη ότι η πίεση θα λειτουργούσε. Είναι πεισματάρης και ενδιαφέρεται μόνο όταν υπάρχει κέρδος για τα ελληνικά συμφέροντα. Είναι γεγονός ότι τώρα είναι αντιμέτωπος με μια αποτελεσματική αντιπολίτευση οπότε πρέπει να είμαστε προσεχτικοί."

  Και όμως κάποιοι μέχρι σήμερα με μεγάλη ευκολία τον κατηγορούν ως προδότη κλπ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ναι φιλε ... ηταν προδότης γιατι κοιταγε όχι τα συμφεροντα του ελληνισμού αλλα του ελληνικου κρατους-της ελληνικης κυβερνησης κλπ...αυτά εννουσε και εννουν παραπανω ως ''ἐλληνικα συμφεροντα''''.....τρανο παράδειγμα η σταση του το 1974....για αυτό και όχι μονο δεν επραξε κατι σημαντικο εναντιον των τουρκων αλλα βγηκε και ειπε δημοσια ''ἠ κυπρος κειτε μακρα''᾿...με το που το ακούσανε οι τουρκοι και καταλαβανε ότι η Ελλαδα δεν θα επεμβει πηραν τα πανω τους και συνεχισαν με μεγαλυτερη λυσσα το ΑΤΤΙΛΑΣ 2 ενώ οι ελληνες δεν μπορούσανε να πιστεψουν αυτά που ακουσαν αφου μεχρι τοτε και αυτοι πιστεύανε ότι ειτε με αεροπλανἀ ειτε με αντιτορπιλικα ειτε και με σωματα στρατου , με καποιο τροπο τελος παντων η ελλαδα δε θα τους αφηνε αβοήθητους και θα υπερασπιζοταν την κυπρο ....δεν τα λεω εγω....οι πηγες μαρτυρούνε αυτή τη τεραστια αλλαγη στο ηθικο των δυο στρατευμάτων αμεσως μετα από αυτή τη δηλωση του καραμαλη...και που ο ΑΤΤΙΛΑΣ 2 εφετε την καταλυψη του 38 τα εκατο του νησιου αφου μεχρι τοτε οι τουρκοι ελέγχανε μολις το 4 τα εκατο του νησιου.....το ρωτησε κανενας;;;;...και να το ρωτησε δεν μπορουσε να μην δωσει;δημοσια ''ἀναφορα'';ά;;;η μηπως ηταν.. ''''''αφελης''''';;;...μαλλον εκανε απλα συνιαλιο στους ΝΑΤΙΟΚΟΥΣ συμμαχους ΤΟΥΡΚΟΥΣ ότι ''''βαλετε οσο στρατο μπορειτε και τελειώστε τη δουλεια κανοντας το μεγαλο ντου να τελιωνουμε και με αυτό το θεμα'που αποτελει αγκαθι στα ''ἐλληνικα συμφεροντα[που ταυτιζοντε με τα ελληνικα στο μυαλο αυτου και οσων , πολλων, πολιτικων σκεφτονταν και σκεφτοντε όπως αυτος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. με τα νατοικα ηθελε να πω στην τελευταια προταση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. άλλη αποδειξη αυτης της διαφορας ἆυτης ...το ξυλο που ετρωγε ο ελληνισμος από τους καραμαλικους χωροφυλακες στην Αθηνα το 1957 κι το 1958 όταν διαδηλωνε για τον αγωνα της ΕΟΚΑ στην Κυπρο [διαδηλώσεις που ειχανε και νεκρους ακομα] για να διαφυλαχθουν τα ''ἐλληνικα'' συμφεροντα ....και επειδή μπορει καποιος να πει ..''''ηταν κομμουνιστες κλπκλπ'''''οι περισσοτεροι δεν ηταν...και αυτό αποδειχθηκε από τις εκλογες του 1958 που η αριστερα πηρε ξαφνικα το 28 τα εκατο...και το πηρε ακριβως γιατι συσπειρωσε όχι μονο τους [περιορισμενου σε ποσοστο κομμουνιστες που στις προηγούμενες εκλογες ειχανε παρει το μισο και λιγοτερο ποσσοστο ψηφων] αλλα κάθε ελληνα πατριωτη που στηριζε την ΕΟΚΑ.....ρωτήστε επισης κανενα ελδυκαριο πως ενιωσε όταν δηλωσε ο καραμαλης ότι ''''Η κυπρος κειτε μακρα'''''...και θα καταλαβετα γιατι στον ΑΤΤΙΛΑ 2 οι Τουρκοι παρα τις τεραστιεςαπωλεις που ειχανε καταλαβανε το 38 τα εκατο του νησιου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η δήλωση του Καραμανλή ήταν λάθος, αλλά τι μπορούσε να κάνει στις συνθήκες που βρέθηκε.Η αντίδραση έπρεπε να υπάρξει όσο οι Τούρκοι έκαναν απόβαση και δεν είχαν σταθεροποιηθεί. Εκεί οι Ιωαννιδικοί δεν έκαναν τίποτα. Πιθανόν οι στρατηγοί φοβήθηκαν τον πόλεμο και άδειασαν τον Ιωαννίδη, θέλοντας να γλιτώσουν το κεφάλι τους. Ο Καραμανλής ήλθε σε μια χαοτική κατάσταση ,με τους Τούρκους να έχουν σταθεροποιηθεί στην Κύπρο να έχουν ενισχύσει το προγεφύρωμα κι απλά να πρέπει να προχωρήσουν απέναντι σε ασθενείς δυνάμεις. Όταν ρώτησε τους στρατηγούς για να πάμε σε πόλεμο, αυτοί του είπαν πως ο στρατός μας βρίσκεται σε αδυναμία. Ότι τα αεροπλάνα ( σωστά) δεν έχουν τα καύσιμα για να πάνε ως εκεί και να αερομαχήσουν με τα τουρκικά. Ενώ ενισχύσεις με τον στόλο θα ήταν εκτεθειμένες στα πλήγματα της τουρκικής αεροπορίας, Όταν τα λέγανε αυτά οι στρατιωτικοί πως να πάρει ένας πρωθυπουργός την απόφαση για πόλεμο. Ούτε καν στήριξη από τις ΗΠΑ δεν είχαμε.Δεν είναι άσπρο μαύρο τα πράγματα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Στις 23/7/1974 οι Τουρκοι ειχαν αποβιβασει στην Κυπρο 9000 ανδρες και 50 αρματα μαχης. Στο μεσοδιαστημα αναμεσα στους δυο Αττιλες, οι Τουρκοι αποβιβασαν αλλους 30.000 στρατιωτρες και 300 αρματα μαχης, ενώ ο Καραμανλης δε φροντισε να στειλει ουτε ένα τουφεκι στην Κυπρο, κωφευοντας στις απεγνωσμενες εκκλησεις του ΓΕΕΦ. Η τυχη της Μεγαλονησου ειχε κριθει…………………

  Στον Αττιλα Ι οι Τουρκοι κατελαβαν το 4 % της Κυπρου. Στον Αττιλα ΙΙ κατελαβαν το 37 % της Κυπρου. Οι ιστορικοι, προκειμενου να απαλλαξουν τον Καραμανλη από τις τεραστιες ευθυνες του για την καταστεπτικη ηττα του Ελληνικου Εθνους στην Κυπρο, ισχυριζονται ότι «η Χουντα ειχε διαλυσει τις Ενοπλες Δυναμεις». Αυτό όμως δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα. Θα το αναλυσω αργοτερα.

  Ο Καρμανλης εχει ένα σοβαρο ελαφρυντικο. Πιθανοτατα οι ΗΠΑ δηλωσαν ότι θα στραφουν ανοικτα κατά της Ελλαδας αν επιχειρησει να επεμβει στην Κυπρο. Προφανως το ελαφρυντικο αυτό ισχυει και για τους συνταγματαρχες. Αν αυτό αληθευει, τοτε είναι το μεγαλο βρωμικο μυστικο του φακελλου της Κυπρου. Αλλα τοτε οι καραμανλικοι οφειλουν να εξηγησουν γιατι το απεκρυψαν αυτό από το λαο. Τι σόι Δημοκρατια είναι αυτή που κρυβει την Αληθεια από τους πολιτες της;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. φιλε ανωνυμε δυο σχολια παραπανω .....ρωτας τι μπορουσε να κανει εκεινη τη στιγμη....το μοναδικο που θα μπορουσε να κανει τη πολύ δυσκολη εκεινη στιγμη , και με την προδοσια [ ενσυνειδητη η μη ] που ειχε προηγηθεί εις βαρος της Κυπρου από τη σταρτιωτικη ηγεσια [ μερος αυτης τελως παντων ] θα ηταν ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Για πολλους λογους [ και θα βρεις αρκετες βασιμες δικαιολογιες για αυτό ] δεν μπορεσε να στηριξει καθολου τις ελληνοκυπριακες δυναμεις υλικα....αντε να τον δικαιολογησεις......αλλα όχι απλα συνεβη το ιδιο και ηθικα , αλλα το εντελως αντιθετο.......και όλα αυτά λογω αυτης της ανακοίνωσης που εγινε γνωστη αμεσως και στα δυο στρατόπεδα αντίπαλα της Κυπρου..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας