Μεγάλη Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία και Ελλάδα

γράφει ο Ν. Ι. Μέρτζος τέως πρόεδρος της "Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών"


Η Μεγάλη Αλβανία, το χάος στο Κράτος-βόμβα των Σκοπίων και η στρατηγική του τουρκικού νεο-οθωμανισμού στην περιοχή αφορούν άμεσα τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδος διότι καθιστούν πιθανότερο παρά ποτέ ένα ντόμινο στα ασταθή Βαλκάνια μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στο Κουμάνοβο. Τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι προφανή. Η σταθερότητά της τα αυξάνει γεωμετρικά. Η αστάθειά της τα αντιστρέφει διότι δημιουργεί κενό το οποίο η Δύση θα επιχειρήσει να αναπληρώσει με άλλη επιχώρια Δύναμη. Χρειάζεται έναν Πυλώνα της στην κινουμένη άμμο της Μεσοβαλκανικής που είναι πια ο μόνος γεωστρατηγικός διάδρομος Δύσης-Ανατολής για την ασφάλεια και τη μεταφορά των ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη, όπου μαίνεται η αναμέτρηση Δύσης-Ρωσίας με τους αγωγούς.

Υπογάστριο του χώρου παραμένει ανέκαθεν η Ελληνική Μακεδονία. Συμφωνήθηκε ήδη να την διασχίσει προς Ιταλία ο δυτικός αγωγός Trans-Adriatic Pipe Line (ΤΑΡ) ενώ η σημερινή ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στη Μόσχα να περάσει από την Τουρκία στην Ελληνική Θράκη και Μακεδονία ο αγωγός Turkish Streem για να μεταφέρει φυσικό αέριο της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω Σκοπίων-Σερβίας-Ουγγαρίας. Μιλώντας στην ΄Ανω Βουλή της Ρωσίας για το μακελειό στο Κουμάνοβο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στις 20 Μαΐου 2015 δήλωσε: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι. Τα γεγονότα στη Μακεδονία είναι ενορχηστρωμένα από το εξωτερικό για να ασκηθεί πίεση στον Πρωθυπουργό Γκρούεφσκι επειδή αρνήθηκε να μετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και δήλωσε έτοιμος να δεχθεί τον South Streem». Eίναι ο ρωσικός αγωγός που η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση υπονόμευσε στη Βουλγαρία και τότε η Μόσχα υποκατέστησε με τον Turkish Streem.
 Κατά την πολυμερή διεθνή συνθήκη ο αγωγός ΤΑΡ θα εισέλθει από την Ελλάδα στην Αλβανία από όπου με υποβρύχιο τμήμα του στην Αδριατική θα φθάσει στην Ιταλία. Ωστόσο, η Αλβανία επιδεικνύει έως σήμερα απροκάλυπτη εχθρότητα προς την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες, είναι χώρα σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και με ελληνική συνηγορία έλαβε ημερομηνία διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Γνωρίζει, όμως, ότι οι σκληροτράχηλοι κάτοικοί της νοτίως του Σκούμπι ποταμού αισθάνονται πάντοτε στενή συγγένεια με τον Ελληνισμό. Οι Αλβανοί οικονομικοί πρόσφυγες μαθαίνουν εύκολα τα ελληνικά, εντάσσονται στην ελληνική κοινωνία και πολλά παιδιά τους αριστεύουν στα ελληνικά σχολεία. Ακολουθούν τις παραδόσεις τους.

Ναΐμ Φράσερι 
 Στις 2 Ιουνίου 1829 έγγραφο αναφέρει ότι 56 Μουσουλμάνοι Λιάπηδες αγάδες πρότειναν στην επαναστατική ελληνική κυβέρνηση να επαναστατήσουν και να ενωθούν σε ένα ενιαίο Ελληνικό Κράτος.[1] Στις 15 Αυγούστου 1847 όλοι οι Τόσκηδες μπέηδες και αγάδες απευθύνουν γραπτή έκκληση στον Βασιλέα Όθωνα να τους βοηθήσει για να προσαρτήσουν την περιοχή τους στην Ελλάδα.[2] Το 1844 ο Αλβανός διαφωτιστής Ναούμ Βεκίλ-Χάρτζι καταγγέλλει ότι οι επιφανείς Αλβανοί αρέσκονται να ονομάζονται ΄Ελληνες, Γραικοί και Βλάχοι. Απόφοιτοι της Ζωσιμαίας Ακαδημίας υπήρξαν τον 19ο αιώνα κι αυτοί ακόμη οι απόστολοι του Αλβανικού Έθνους Ναΐμ Φράσερι (1864-1900), Σάμι Φράσερι (1850-1904) και Φαν Νόλι ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. Σε ελληνική καθαρεύουσα ο Ναΐμ Φράσερι το 1886 καλεί σε εθνική αφύπνιση τους Αλβανούς: Ω, γόνοι γενναιόκαρδοι Μεγάλου Αλεξάνδρου, του περιφήμου Πύρρου τε και των άλλων ηρώων, και παίδες του Σκενδέρβεϋ πατρός ανδρειωμένου, Πελασγοί ημείς εγεννήθημεν πριν της Σελήνης.΄Ησαν πρόγονοι ημών οι αρχαίοι Μακεδόνες.


 Αυτόν τον ακατάλυτο δεσμό επιχείρησε να διαλύσει ο Αλβανικός Σύνδεσμος της Πρισρένης. Όταν το 1878 προκήρυξε το Αλβανικό ΄Εθνος, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της διακήρυξής του σε έναν λίβελο κατά των Ελλήνων ο οποίος επί εκατό χρόνια οδηγεί όλες τις κυβερνήσεις των Τιράνων υπό όλα τα καθεστώτα. Ο Ενβέρ Χότζα μείωσε δραστικά τα όρια Βορείου Ηπείρου και την ελληνική μειονότητα την οποία- και τα προνόμιά της- η Αλβανία υποχρεούται να αναγνωρίζει και να προστατεύει, σύμφωνα με τις ad hoc διεθνείς συνθήκες. Απαγόρευσε τις θρησκείες και κατέστρεψε τους ναούς της Ορθοδοξίας που συνδέεται και συνδέει με τον Ελληνισμό. Οι διάδοχές του κοινοβουλευτικές κυβερνήσεις έπραξαν τα εξής:

1. Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανασυνέστησε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, στην Σύνοδό της όρισε Έλληνες επειδή δεν υπήρχαν Αλβανοί κληρικοί. Η Αλβανία δεν τους δέχθηκε. Τελικά αποδέχθηκε μόνον τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο τον οποίο, όμως, απαξίωναν περιφρονητικά όλες αρχές. Ωστόσο, ο Αναστάσιος επέτυχε ένα θαύμα.
2. Επί 74 χρόνια περισσότεροι από 7.800 Έλληνες, που έπεσαν κατά των Ιταλών επιδρομέων στο Έπος του Σαράντα, παραμένουν ακόμη άταφοι επειδή δεν επιτρέπονται νέα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία. Επέτρεψαν, όμως, ιταλικά!..
 3. Περιοδικά εξαπολύονται κατά των Βορειοηπειρωτών Ελλήνων μαζικές βιαιότητες υπό την κάλυψη των αρχών όπως π.χ. τον Δεκαπενταύγουστο 2013 στην Πρεμετή.
4. Αλβανοί πολίτες κατήγγειλαν το 2014 ότι οι αρχές νόθευσαν την απογραφή του πληθυσμού μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των Ορθοδόξων και των Ελλήνων.
5. Με διμερή συνθήκη Αθήνα-Τίρανα το 2009 οροθέτησαν τις μεταξύ τους ΑΟΖ αλλά την ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας μετά προσφυγή του ΄Εντι Ράμα. Φέτος τα Τίρανα κατήγγειλαν ότι οι έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ «παραβιάζουν τα αλβανικά χωρικά ύδατα γιατί τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα». Αυτό ισχυρίζεται και η προστάτιδά τους Τουρκία στο Αιγαίο. Μετά λίγες ημέρες αξίωσαν τους χάρτες για τις χερσαίες έρευνες κοιτασμάτων στην ελληνική ΄Ηπειρο γιατί «παραβιάζουμε την Τσαμουριά». Ο ΄Εντι Ράμα ενέταξε στην κυβέρνησή του το κόμμα των Τσάμηδων. ΄Ετσι η Αθήνα ανακοίνωσε ότι ο υπουργός των Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός ματαίωσαν τα διαδοχικά ταξίδια τους στα Τίρανα όπου θα μετείχαν στις δύο Συνόδους των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης.
6. Με παρότρυνση των αρχών οι Τσάμηδες εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις κατά της Ελλάδος. Υποδέχθηκαν με μαζικές διαδηλώσεις τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα.
 Οι Τσάμηδες ζούσαν στην Θεσπρωτία της Ηπείρου, ανέρχονταν σε 16.000 και, παρ’ ότι Μουσουλμάνοι, εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την Συνθήκη της Λωζάννης. Το 1940 οδήγησαν τους Ιταλούς εισβολείς στα ελληνικά εδάφη, κατά την Κατοχή σχημάτισαν ένοπλα σώματα, συνεργάσθηκαν με τους κατακτητές και εξαπέλυσαν αιματηρούς διωγμούς των αμάχων Ελλήνων. ΄Ετσι, το 1944 αναγκάσθηκαν ως δοσίλογοι να καταφύγουν πάνδημοι στην Αλβανία. Άφησαν πίσω τους ακίνητες περιουσίες αλλά και την υποχρέωση λογοδοσίας. Εκατοντάδες καταδικάσθηκαν ερήμην για εγκλήματα πολέμου. Η Αθήνα από το 1991 τους καλεί να προσφύγουν στα Δικαστήρια να διεκδικήσουν -και να αποδείξουν- την περιουσία τους. Αρνούνται. Αξιώνουν να επιστρέψουν μαζικά «διότι η ΄Ηπειρος ανήκει στην Αλβανία».
7. Το Φθινόπωρο του 2012 ο τότε Πρωθυπουργός Σαλή Μπερίσα όρισε την Μεγάλη Αλβανία «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από το Τέτοβο μέχρι το Σαντζάκ και από τα Σκόπια μέχρι την Πρίστινα». Περιλαμβάνει επίσης όλη την ελληνική Δυτική Μακεδονία. Η Αλβανία επιδιώκει να ενσωματωθούν μαζί της σε μια Μεγάλη Αλβανία όσοι οι Αλβανοί ζουν στα πέντε γειτονικά κράτη: Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Σερβία, Μαυροβούνιο και (!..) Ελλάδα. ΄Επονται ραγδαία τα ακόλουθα γεγονότα:
11.1. 2014 Οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας Έντι Ράμα και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι συγκροτούν την πρώτη σύνοδο κορυφής για τη Μεγάλη Αλβανία στην Πρίζρεν -Πρισρένη- του Κοσόβου όπου ο Αλβανικός Σύνδεσμος το 1878 προκήρυξε το ενιαίο Αλβανικό Έθνος. Εκεί υποδέχονται τον Μεγάλο Αδελφό Ταγίπ Ερντογάν που διακηρύσσει: «Το Κόσοβο είναι Τουρκία και η Τουρκία Κόσοβο».
10.3.2015 Βομβιστική επίθεση στο Κυβερνητικό Μέγαρο των Σκοπίων. Την ευθύνη ανέλαβε ο UCK, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινας. 23.3.2015 Οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας Έντι Ράμα και του Κοσόβου Μουσταφά Ίσα συναντώνται με σύνθημά τους «Μία χώρα, ένα έθνος, ένα όνειρο». Υπέγραψαν ένδεκα συμφωνίες συνεργασίας. Δήλωσαν ότι η εθνική τους ενοποίηση θα πραγματωθεί μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. αλλά ανακοίνωσαν την κοινή διπλωματική εκπροσώπηση των δύο αλβανικών χωρών με πρώτο κοινό προξενείο τους στο Μιλάνο της Ιταλίας. Αυθημερόν η Μόσχα «εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια με αφορμή την πολιτική κατάσταση στη Μακεδονία και τις φιλοδοξίες της Πρίστινα για την Μεγάλη Αλβανία».
 22. 4.2015 Ένοπλοι με στολές του UCK εισβάλλουν από το Κόσοβο στο μεθοριακό φυλάκιο Γκόσιντσε έξω από το Κουμάνοβο και αφοπλίζουν τους Σλαβομακεδόνες. Έγραψαν: «Ακυρώνουμε την Συμφωνία της Αχρίδας. Ο UCK αρχίζει πάλι τον αγώνα».
9.5.2015 Από τα χαράματα του Σαββάτου μέχρι το βράδυ της Κυριακής μαίνονται άγριες οδομαχίες Αστυνομίας-UCK με βαριά όπλα στο Κουμάνοβο, μικτή πόλη Αλβανών-Σλάβων στο τριεθνές Σκοπίων-Κοσόβου-Σερβίας. Νεκροί 22, βαριά τραυματίες 37. Παραδίδονται 30 Αλβανοί. Αρχηγοί τους είναι πέντε Κοσοβάροι.
11.5.2015 Στο Βελιγράδι ο διευθυντής της Υπηρεσίας Στρατιωτικής Ασφαλείας της Σερβίας Σβέταρ Πέτκοβιτς δηλώνει: «Στόχος των Αλβανών στο Κουμάνοβο είναι η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας που έχει συγκεκριμένη στήριξη από τη Δύση». Η Μόσχα ανακοινώνει ότι «η Ρωσία στηρίζει την κυριαρχία της Σερβίας». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σπεύδει στο Βελιγράδι και υπαινίσσεται σχέδιο της Δύσης.
12.5.2015 Στα Τίρανα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σπάρτακ Νγκιέλα δηλώνει: «Τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ΄Εντι Ράμα για την εθνική ενοποίηση των Αλβανών του Κοσόβου και της Αλβανίας. Δεν σηκώνει καμιά συζήτηση, τον υποστηρίζουν οι στρατηγικοί σύμμαχοι της χώρας μας»
Ο ΄Εντι Ράμα αναβάλλει την επίσκεψή του στο Τέτοβο των Σκοπίων όπου το εκεί Αλβανικό Πανεπιστήμιο επρόκειτο να τον ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορά του. Όμως, συναντάται στο παραμεθόριο Πόγραδετς με τους Αλβανούς πολιτικούς των Σκοπίων.
13.5.2015 Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογκάν θεμελιώνει στο κέντρο των Τιράνων ένα τζαμί το οποίο χρηματοδοτεί με 30 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια! Με τον Αλβανό ομόλογό του εγκαινιάζει νέο τζαμί στο οθωμανικό φρούριο Πρέζε. Λέει: «Είναι το σύμβολο της κοινής κληρονομιάς μας». Συμφωνεί με τον ΄Εντι Ράμα «να υπογράψουμε το συντομότερο δυνατόν ένα σύμφωνο στρατηγικής σχέσης». Τον συνοδεύουν 120 Τούρκοι επιχειρηματίες. Στην Αλβανία η Τουρκία έχει επενδύσει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, διαθέτει 296 επιχειρήσεις και ναύσταθμο του πολεμικού στόλου της στον Αυλώνα. Με σημαία το Ισλάμ ασκεί εις βάθος την στρατηγική του νεο-οθωμανισμού στα Βαλκάνια όπου καταλαμβάνει ισχυρές θέσεις. Στις 30.9.2011 ο Ερντογάν έκανε ναμάζι στο οθωμανικό Ζωγραφιστό Τζαμί στο αλβανοκρατούμενο Τέτοβο των Σκοπίων και βεβαίωσε τους χιλιάδες πιστούς: «Δεν μπορούμε να σας ξεχάσουμε όσο ανάμεσά σας βρίσκονται εγγόνια της οθωμανικής κληρονομιάς. Αδέλφια μας ζουν στη Βοσνία, στην Πρίστινα, στο Πρίζρεν, στα Σκόπια, στο Μοναστήρι, στο Τέτοβο».
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων και παράλληλα η Μαντλίν Ολμπράϊτ δηλώνουν ότι για την αποσταθεροποίηση των Σκοπίων μετά το μακελειό του Κουμάνοβο «ευθύνεται» η Ελλάδα επειδή εμποδίζει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι η μοναδική γειτονική χώρα που δεν τρέφει διεκδικήσεις κατά των Σκοπίων, η μόνη πύλη τους προς τον Κόσμο και κορυφαίος εμπορικός εταίρος τους. ΄Εχει ζωτικό συμφέρον να σταθεροποιηθούν σε ασφαλές, σύγχρονο και δημοκρατικό πολυεθνικό Κράτος!
 Ο πραγματικός εχθρός του Κράτους είναι το σλαβικό καθεστώς του. Με το κρατικό ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού» του το Κράτος των Σκοπίων κατέστη όμηρος των Αλβανών, ορμητήριο της Τουρκίας και «τέκνο» της Μητέρας Βουλγαρίας με κοινή Ιστορία και μυριάδες κοινούς πολίτες. Για να επιβιώσει, το καθεστώς του παραμένει ολοκληρωτικό και υπονομεύει συνειδητά όλα τα ευρωπαϊκά κριτήρια, όπως δηλώνουν όλες οι αποφάσεις της Ε.Ε. επί 20 συνεχή χρόνια. Χειρότερα καταγγέλλει η εγχώρια Αξιωματική Αντιπολίτευση. Θεωρεί νόθες τις εκλογές, δεν αναγνωρίζει τη Βουλή, δημοσιεύει σκανδαλώδη κυβερνητικά τηλεφωνήματα και εξαπολύει μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Έπονται νέες σκηνές του δράματος. Διαθέτει σταθερότητα και συμμάχους η Ελλάδα;[1] Εφημερίδα Η Καθημερινή, 26 Φεβρουαρίου 1947, επιστημονική ανακοίνωσις Αγγ. Ν. Παπακώστα.
[2] Κώστας Η. Μπίρης, Αρβανίτες, οι Δωριείς του Νεωτέρου Ελληνισμού, Αθήνα 1997, σελ. 361-363.

Σχόλια

 1. Όλα αρχιζουν από την εθνικιστικη προπαγανδα που αναπαράγεται στα σχολεια της Αλβνιας....να ένα βασικο μερος αυτης της προπαγάνδας
  α] οι αλβανοι είναι ιλλυριοι και οι ιλλυριοι ηταν [ και είναι αρα] ο παλαιοτερος λαος των βαλκανιων...εξ ου και οι για γεια εκφρασεις των αλβανων εθνικιστων ''''ethnike aytocthonoy historike skipetare'''...ότι δηλαδή είναι αυτόχθονες και αρα οι γειτονικοι λαοι [που είναι επιλυδες στην περιοχη] ηρθαν και τους εδιωξαν από τα πατροπαράδοτα αυτοχθονικα ιλλυρικα εδάφη [από τα αρχαια χροναι αυτό ο διωγμος ως τους βαλκανικούς πολεμους].....επισης κανουν κατι ακομα πονηρο...αντι να δειξουν τα πραγματικα εδάφη των αρχαιων νοουμενων'''ιλλυριων'' που φτανανε από τη σημερινη κροατια εως βορεια της σημερινης βορειου ηπειρου ] δηλαδή να πανε τις διακδηκησεις τους '''προς τα πανω'' κανουν ακρινως το αντιθετο...παρουσιαζουν την αρχαια ιλλυρια ως εκτινομενη από το σημερινο κοσσοβο και την βορεια αλβανια εως τον '''Αμβρακικο κολπο'''.....μαλλον γαιτι αυτές τις περιοχες θελουν υπο τον ελεγχο τους οι πατρωνες τους [ αμερικη, τουρκια όπως οι ιδιο με χαρα ομολογουν]....για αυτό και βγαλανε το άλλο '''παραμυθακι''...ιδιου..
  β]Οι Αρχαιοι ηπειρώτες ηταν αρχικα ''''ιλλυριοι'' που στη συνεχεια εξελληνιστηκανε [ όχι ολοι αλλα ένα μερος τους] ..και αρα αφου οι αλβανοι είναι απόγονοι των ιλλυριων αρα τελικα η '''κρυφοιλλυρικη'' ηπειρος είναι δικια τους ''πατριδα'' [ κατά βαθος]..ο πυρρος όπως και η ολυμπιαδα ηταν ...''ιλλυριοι'''υμφωνα με τα βιβλια τους [ στα οποια εξαφανιζουν την αλβανικης καταγωγης μητερα τερεζα γιατι μαλλον δεν προαγει την επιθετικοτητα και το φυλετικο μισος αλλα την ανθρωπια την ισοτητα και την αλληλεγγυη πραγματα αχρηστα για τους πατρωνες τους αμερικανους και τουρκους αλλα και για τους ιδιους] .....
  γ]οι τσαμηδες ηταν εναπομείναντες ''ιλυρριοι'' που δεν εξελληνιστηκανε....και τσαμουρια λεγοτανε η ηπειρος [ αρα οι τσαμηδες ηταν διασκορπισμένοι σε ολη την ηπειρο και αρα διωχτηανε από ολη την ηπειρο αρχικα το 1913 και επειτα το 1944 διωχτηκανε οι ''τελευταίοι'' τσαμηδες της θεσπρωτιας....
  γ]ετσι δειχνετε η ιλλυρικη η ''κρυφοιλλυρικη''' ημιιλλυρικη'' συνεχεια στον ηπερωτικο χωρο....αρα΄'''''δικαια'''''' κατ αυτους διεκδικουν τη χαμενη τους '''πατριδα''.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. επισης επειδή οι πλειοψηφουντες [ νοτιως της γραμμης χειμαρα,δελβινο αργυροκαστρο,πρεμετη] ελληνες της αλβανιας δηλαδή βορειοηπειρωτες τους χαλανε την παραμυθα [ πως γινετε να είναι '''ιλλυρικη'' η ηπειρος όταν σε μερος της βορειου ηπειρου όχι απλα υπαρχουν ελληνες αλλα είναι και περισσοτεροι από τους αλβανους ] εχουν δωσει την εξης απαντηση [ χωρις να πολυζοριστουν]....είναι επιλυδες...τους φωνάξανε οι μπεηδες και αγαδες αλβανοι για να δουλευουν για τα χωράφια τους..απλα τα πραγματα.......επισης συνεπως μετα τους εξελληνισθεντες ιλλυριους της νοτιου ηπειρου εχουμε και τους '''επιλυδες'''της βορειου ηπειρου [ ασε που πολύ από αυτους τους ''επιλυδες''' αφηνουν να εννοηθεί ότι είναι εξελληνισθεντες αλβανοι χριστιανοι , μεσω της εκκλησιας η μεσω των ελληνικων σχολιων που ειχανε επιτρεψει οι τουρκοι να ιδρυθουν καποια χρονια πριν τους βαλκανικούς πολεμους]...και τωρα ερχετε ένα θεμα που κανει τζιζζζ...η αυτονμια της βορειου ηπειρου το 1914 μετα από την τριμηνη εξεγερση των εληνικης εθνικης συνειδησης χριστιανων της βορειου ηπειρου εναντια στο αλβανικο κρατος .... τοτε η απλα δεν το αναφερουν καν η αν παει κατά εκει η κουβετα αναφερουν ότι '''''δεν ειχε ιδιαιτερα στρατιωτικα αποτελεσμετα και ηταν '''βαλτο'' από την ελληνικη κυβερνηση για να ενισχυσει τις θεσεις του ελληνικου κρατους στην περιοχη''''''..τετοια εμβριθεστατη αναλυση ....παντως ο εθνικιστικος παροξυσμος και τα ''περιεργα-αστεια ''' επιχειρηματα θυμιζουν τον εθνικισμο των βαρνταριωτων-σκοπιανων...και αυτό γιατι οι δυο αυτοι εθνικισμοι εχουν τα ιδια αφεντικα .. υπερατλαντικα νεοθωμανικα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. επισης διαδεδομενα στους αλβανους εθνικιστες [ πλειοψηφια πλεον των αλβανων] είναι επιχειρηματα όπως.....
  ...'''η ελλαδα φτανει μεχρι τη λαμια και το μεσσολογγι και τα αλλα εδάφη σας τα .. 'χαρισανε' το 1913]...και μια ζωη οι μεγαλες δυναμεις ηταν μαζι σας.... κλέβετε την ιστορια των γειτονων σας [ πχ ότι ο πυρρος ο κολοκοτρωνης και ο καραισκακης ηταν ελληνες είναι ''κλοπη'']....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. πχ για να στηριξουν [ αστηρικτες τοσο αρχαιολογικα οσο και ιστορικα πλεον ] αποψεις περι ιλλυρικοτητα των αρχαιων ηπειρωτών η αυτοχθονικοτητα των αλβανων[πραγμα που είναι εξισου δυσκολο να αποδειχθεί οσο και να αποριφθει] [ η βαση του σκεπτικου των διεκδηκησεων τους] παρουσιαζουν λογια περιηγητών του δεκατου ογδοου αιωνα [ ασχετων συνηθωσ με την ιστορια αλλα πολύ πολύ ρομαντικών ] του τυπου ''''οι πολεμιτες του αλβανου αλη πασα είναι οι πολεμιστεσ του καστριωτη και οι πολεμιστεσ του πυρρου'',η και αποψεις ελληνων του δεκατου ενατου αιωνα που στην προσπαθεια ΄φερουν τους αλβανους με το μερος τους [ που το 1821-29 ηταν με το μερος των τουρκων] ελεγαν ''''αλβανοι και ελληνες ειμαστε αδερφια γιατι ειμαστε τεκνα του αρχαιοτερου λαου των πελασγων'', με βαση αυτά τα οποια συνεχως παρουσιαζουν στο ιντερνετ εχουν πιστει ότι ...ειμαστε αδερφια [ αν και αυτή ειναι ο μεγαλύτερος αδερφος καθοτι ποιο παλιοι-αυτοχθπνες] που συγκατοικούσαμε τα αρχαια χρονια αλλα εμεις οι ατιμοι οι ελληνες [ ω γενίτσαροι μαλλον ] τους διωχνουμε από τα αυτοχθονικα τους μερη η προσπαθουμε να τους εξελληνίσουμε..θελουμε να μεγαλώσουμε τη χωρα μας ενώ ως γνωστον εφτανε μεχρι τις ''Πλαταιες'' [ το πολύ]....
  Αυτά για τα αλβανοι και τον συνεχως αυξανομενο ανθελληνισμο τους...ξαναλεω η '''ιλλυρικοτητα''[αρα μη ελληνικοτητα] των αρχαιων ηπειρωτών θυμιζει την ''μη ελληνικοτητα''''βαρβαρικοτητα' των αρχαιων μακεδονων...και τα δυο αυτά οδηγουν στην διεκδηκησει των χαμενων πατριδων από αυτές τις χωρες ...ιδιοι εθνικισμοι,ιδια αφεντικα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. η μονη διαφορα είναι ότι η μεν ονομάσανε τη χωρα τους μακεδονια με σκοπο να διεκδηκησουν την '''κατω-αλυτρωτη'' μακεδονια ενώ η δεν δεν ονιμασανε τη χωρα τους ιλλυρια [ για να εχουν οραμα στη νοτια ιλλυρια] η πανω ηπειρο [ για να εχουν οραμα την κατω ''κρυφοιλλυρικη'' ηπειρο]...κατά τα αλλα είναι ταλε κουαλε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ασ αρχισουμε με μερικα οθφαλμοφανη.....πχ τσαμουρια=ηπειρος.....καμια σχεση...τσαμουρια=σημερινος νομος θεσπρωτιας....οπου και να ψαξεις αυτό θα δεις...χαρτες , πληθησμιακη συνθεση περιοχης κλπ κλπ ..και εκει δεν εμεναν καταναγκη μονο αλβανοτσαμηδες..πχ στην βορειανατολικη θεσπρωτια στην ορεινη μουργκανα κατοικούσανε χριστινοι ελληνες το ιδιο και περιξ της παργας όπως και στα βουνα του Σουλιου...αρα ουτε καν ολος ο νομος θεσπρωτιας ηταν ..'''αλβανικος''''...βεβαια στην αλβανια τους δειχνουν κατι χαρτες του 1880 [ που εβγαζε η κάθε μεγαλη δυναμη-συμμαχος που ειχε τα δικα της συμφεροντα στην περιοχη με σκοπο να καθοριστου τα σύνορα όπως τη συνεφερε σε κάθε ευρωπαικο συνεδριο περι του ανατολικου ζητήματος ]..τέτοιοι χαρτες που με κιτρινο χρωμα βλεπεις χρωματισμενο ολη την αλβανια και την ηπειρο [τελειως ψεύτικοι όμως ικανοι να σε παραμυθιασουν αμα εισαι λιγο εθνικιστης και ''παρασυρε'' σε ευκολα...και ετσι τους δινετε η εντυπωση της εθνοκάθαρσης των τσαμηδων-αυτοχθονων ηπειρωτών [ με κρυφοιλλυρικη καταγωγή]...ιδου....''''http://yaunatakabara.blogspot.gr/2014/04/blog-post_22.html'''' εκει θα βρειτε τον χαρτη με το κιτρινο χρωμα που καλυπτει όλα τα δυτικα βαλκανια [ σε λιγο θα μας που ότι ''το ιονιο είναι αλβανικο''']..εκει θα δειτε και ένα αλλο μυστηριο χαρτη που διαχωριζει ως εθνοτητες γκεκηδες και τοσκηδες αλβανους αλλα θεωρει και τους ηπειρώτες ''αλλο'' εθνος [ ουε αλβανους ουτε ηπειρώτες καλα αυτος τα σπαει ]..οσο αστειος είναι ο ενας άλλο τοσο είναι και ο άλλος χαρτης....και όμως αν ποτε πιασεις κουβεντα με αλβανο εθνικιστή θα σου πει για ''τον χαρτη που εβγαλαν οι ξενοι και όχι εμεις και δειχνει μεχρι που κατοικουσαμε'''''.....αστεια πραγματα...υπαρχει και ενας τριτος ο οποιος πλησιαζει την αληθεια...δειχνει ως τα περίχωρα της παργας την αλβανικη μειονοτητα και ως τη χειμαρα και το αργυροκαστρο την ελληνικη.....
  να σημειώσουμε ότι ακομα και κατά το 1940-44 σε ιταλικούς πολεμικούς χαρτες της εποχης θα δεις ως camerι το νομο θεσπρωτιας και ως epiri ολη την υπολοιπη ηπειρο ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. να ενας εξισου αστειος χαρτης της εποχης από μη ελληνα ο οποιος διαχωριζει εθνολογικα γκεκηδες και τοσκηδες και δειχνει ότι στην τοσκερια κατοικουν μισοι ελληνες μισοι τοσκηδες....ωραιοι χαρτες..ετσι φτιαχνει ιστορια των βαλκανιων..με ψεματα που είναι για να γελας και να κλαις...ιδου.....http://commons.wikimedia.org/wiki/File:A_Synvet_1877.jpg..παρουσιαζει τα παραλια βορεια του αυλωνα [ μαλακαστρα τελειως αλβανικα ] ως αμιγως ελληνικα ενώ εξισου ελληνικη είναι η αυλωνα και τα περίχωρα της [ πραγμα τελειως ακυρο] και αντίθετα παρουσιαζει πιο πολλους αλβανους στο αργυροκαστο παρα στην κορυτσα[ εξισου λαθος] ...ενώ οι τσαμηδες αντι να κατοικουν στη θεσπρωτια κατοικουν σε ανα θυλακα κοντα στα γιαννενα....τελειως ακυρο εξισου γραφικο και ακρως επικινδυνο για εθνικιστες τυπου ερυθρομαυρη συμμαχια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. δυτυχως τα νομισματα με την επιγραφη ''''βασιλεως πυρρου'' όχι απλα δεν τα γνωρίζουμε αλλα ουτε τον πυρρο μαθαμε ποτε [ όχι ότι είναι σημαντικότερος από τη μητρα τερεζα η τον λουθερ Κινγκ η τον γκαντι ] απλα είναι ζητημα ηθικης αλλα και ζητημα δικαιωσυνης ..αυτά που δεν μαθαμε εμεις τοσα χροναι και αρα ''δεν ανηκουν'' πλεον στην ιστορια μας αλλα τα μαθαινουν αλλοι λαοι όχι ότι απλα είναι δικα τους [ αυτό δεν ειναι κακο αλλωστε ] αλλα τους αναπτυσετε το αισθημα ότι΄''οι ελληνες τοσα χρονια τα ειχανε κλεψει'' [ πραγμα που συμβαινει με τον μ αλεξανδρο και τους σκοπιανούς που πιστευουν ακριβως το ιδιο] δηλαδή υποδαυλιζετε αρκετα χρονια τωρα ο ανθελληνισμος στα γειτονικα κρατη.....
  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΙ [ Η ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ] ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ [ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΟΤΙ ΤΑ [ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ] ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΛΠ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ .. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΞΕΝΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. οι αλβανοι ενώ περασανε υπο τουρκικη κατοχη 400 χρονια παρουσιαζουν σαν προαιώνιους εχθρούς τους ελληνες.....ενώ οι σκοπιανοι εχουν μεσα στη χωρα τους μεγαλη αλβανικη μειονοτητα [ με τασης αποσχισεως] τους εχουν πεισει ότι ο λαος που τους μισει περισσοτερο είναι οι ελληνες [ αυτό δηλώσανε σε ερευνα-γκαλοπ]....καλα για τους τουρκους δεν συζητάμε..αλωωστε αυτά γινοντε υπο την ''προστασια''-επιβλεψη τους.....ο ''γειτονικος'' ανθελληνισμος επεκταθηκε μετα τον τζεφρυ και εγινε παν ευρωπαικος [ κυριως κεντρικη και βορεια ευρωπη] με τους γνωστους μειοτικους χαρακτηρισμούς που βαστανε από τη ρωμαικη κατοχη συνεχιστηκαν εναντιον του βυζαντιου επι τουρκοκρατιας ως και σημερα...να τους χαιρομαστε τους ''συμμαχους'' [ [προτεστάντες και καθολικούς κρυφοσιωνιστες ,καπιταλιστες εν τελει και αποικιοκρατες]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. κατι τελευταιο ..σε ότι αφορα τον πυρρο..αν ανοιξουν μια καλη εγκυκλοπεδια θα δουν ότι αυτό το ονομα υπηρχε και στη μακεδονια [ και αν η μακεδονια δεν τους κανει για ελληνικη] τοτε υπηρχε και στη θεσσαλια ως και την αθηνα ....όπως και το ονομα πυρρα [ το θυληκο]..ιλλυριος παλι με αυτό το ονομα δεν ματρυρηθηκε στην ιστορια παροτι εχουν διασωθει ονόματα ιλλυριων...τωρα αν καποιο αναρωτηθουν γιατι μενει στη γειτονια τους αλβανος με το ονομα πυρρο....μα είναι απλο...αλβανοι ειχανε ειτε ορθοδοξα ειτε καθολικα ειτε κυριως ισλαμικα ονόματα...όταν ο χότζας κατηργησε τις θρησκείες [ και με εθνικιστικο σκοπο την δημιουργια συνειδησης ιστορικης] τους εδώσε μια λιστα με ονόματα τα οποια επρεπε να διαλεξουν ως νεα ονόματα...σε αυτά μεσα τα ονόματα συμπεριλαμβανοταν...
  πυρρο [ για ευνοειτους '' ηπειρωτικους''' λογους]
  αρμπεν [ αρβανιτης δηλαδή για ευνοειτους''εθνικιστικους'' λογους]
  ιλλυρ [ επισης για ευνοειτους λογους]
  τζουλιανο [ ιουλιανος δηλαδή ...αυτό μαλλον γιατι ηταν εναντια στο χριστιανισμο]
  και διαφορα αλλα ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. https://www.youtube.com/watch?v=8aK8Lf9Zrco.....για να μην ξεχναμε το παρελθον που δυστυχως κανει κυκλους όταν δεν διδασκόμαστε από αυτό..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. η πλακα είναι ότι διεκδικουν επισημά και ανεπίσημα εδάφη που σημερα δεν κατοικουν καν αλβανοι [σε αντιθεση που βορειοηπειρωτεσ υπαρχουν ακομα στην αλβανια]...αλλα που καποτε κατοικούσανε ...και αυτό μονο στη θεσπρωτια η οποια δεν ηταν καν εξολοκλήρου αλβανικη..... ακομα ποιο αστειες ειναι οι διεκδικήσεις στον νομο ιωανιννων αρτα και πρεβεζα [μερη στα οποια υπηρξανε στρατος κατοχης μπεηδων αγαδων και πασαδων]...αυτά τα εδάφη είναι τοσο αλβανικα οσο τουρκικη είναι η πεδινη θεσσαλια στην οποια ειχανε εγκαταστησει κονιαρους τουρκους οι οθωμανοι επι τουρκοκρατιας η καλυτερα ιεναι λιγοτεο αλαβνικα από τα βαρδουνοχωρια -τουρκαλβανοχωρια του ταυγετου [αυτοι ειχανε σκοτωσει τον πατερα του κολοκοτρωνη]....καλα για την '''''σκιπεταρικη'''' κερκυρα δεν το συζητάμε.....εκει τα ''σπανε'' οι ανθρωποι....ο εθνικισμος τους θυμιζει μουσολινικο-φασιστικο εθνικισμο κυριως στο ιμπεριαλιστικο-επεκτατικο κομματι....θελουν εδάφη που καποτε κατοικουσαν αλβανοχωρια [θεσπρωτια]και εδάφη που απλως τα διοικούσανε με την αδεια των οθωμανων ως οθωμανοι και οι ιδιοι.....ειδικα η κερκυρα ηταν τοσο αλβανικη οσο γερμανικο ηταν το σταλινγκραντ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. "Διαθέτει σταθερότητα και συμμάχους η Ελλάδα;"
  τζιχαντιστές,αλβανοί,σκοπιανοί και τούρκοι και απο την άλλη η ευρώπη της "αφαίμαξης"....

  Ο Θεός να μας λυπηθεί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. κοιτα τι γινετε...επειδή οι σκοπιανοι δεν είναι τοσο φασαριόζοι η ταραχοποιοι οσο οι σκιπεταροι , και οσο εθνικιστες και να τους κανεις δεν θα στειλουν ποτε κανενα τζιχαντιστη στη συρια όπως εχουν παει αλβανοι του κοσοβου του τετοβου και της βορειου αλβανιας ετσι οι σκοτεινες δυναμεις που παντα υπήρχανε και σχεδιάζανε πολεμους ,πουλημα οπλων , αλλαγες συνορων κλπ το ριξανε στον αλβνικο εθνικισμο και στην υποστηριξη του [ από τη μη καταδικη του όπως κανουν σημερα ως βομβαρδισμο των σερβων με σκοπο την ανεξαρτησια των αλβανων του κοσσουβου]..τι να κανουμε...αν διδασκομαστα πως εγινε ο ελληνοιταλικος πολεος ,πως χρησιμοποιηθήκανε οι τσαμηδες τι ρολο παιξανε κλπ θα είμασταν πιο ενημεροι και θα προλαβαίναμε κατασταεις πριν συμβουν...όμως μας ριξανε στην καταναλωση και τον ωχαδερφισμο...'''ποιος ασχολειτε με αυτά''',''' κοιτα την παρτυ σου'' κλπ....εγω παντως ακομα ελπιζω και πιστευω ότι με καποιον τροπο [ που ακομα δεν ξερουμε ποιος θα ναι] θα τα φερουμε ΠΑΛΙ όλα τουμπα ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Σύμφωνα με τον στρατηγό Δημήτριο Νότη Μπότσαρη, αρχηγό του Σώματος των Εθελοντών εντοπίων Ηπειρωτών κατά το 1912-13: "Θανόντος του Σκεντέρμπεη οι Μποτσαραίοι μαχόμενοι προς Τούρκους και Τουρκαλβανούς, κατήλθον προς την Δράγανη. Κατά τας αρχάς δ ε του 17ου αιώνος ίδρυσαν με άλλους αδούλωτους Έλληνες την Σουλιώτικη Συμπολιτεία"

  ΕΠΙΣΗΣ Ο ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ , ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821 , ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ , ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑ , ΙΩΑΝΝΙΝΑ , ΚΟΝΙΤΣΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ …. »»’ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ »» [ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ]
  ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΧΩΡΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΛΕΞΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ »ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ » .
  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΥΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  , ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΙΝΔΟΥ
  ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ….
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕΙΟΨΗΦΕΙΑ Η ΟΤΙ ''''ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ''' ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ..
  ΑΛΛΑ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ , ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ , ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟ ΝΟΤΟ , ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ …..
  ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ , ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΕΛΒΙΝΟ ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΣΤΑΣ ΛΙΓΟ ΔΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΠΩΓΩΝΙ ] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ …
  ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ [ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ
  ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΛΙΑ [ ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. αλβανοφωνοι - διγλωσσοι ελληνες και η προσφορα τους στον ελληνισμο - ελληνικη εθνικη συνειδηση.

  ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΩΣ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΔΡΥΝΟΥ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΩΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑ ΤΟΣΚ [ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ].
  ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗ ΤΟΣΚΕΡΙΑ [ Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΖΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΩΟΥ , ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΙΝΟΥ ]
  ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΡΙΖΑΣ , ΖΑΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΝΤΖΟΥΡΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
  ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΓΕΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΠΩΣ Ο ΖΑΠΠΑΣ [ ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΖΑΠΠΕΙΟ ] ΚΑΙ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟ 1914 Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΖΕΙ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ ΩΣ '''ΑΧΡΕΙΟ'''
  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟ 1940 ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ.
  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΞΙΣΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.
  ΕΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ
  ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΚ [ΓΙΑΝΝΑΚ ,ΧΡΙΣΤΑΚ ,ΒΑΣΙΛΑΚ ] ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ -ΑΚΗΣ
  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ »’ΧΟΡΜΟΒΙΤΑΙ» ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΟΜΟΝΥΜΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΛΗΠΑΣΑ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΣ . ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΛΑΓΟΥΜΤΖΗ ΝΤΑΛΑΡΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΜΕ ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ .
  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ 1914 ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟ 1914 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΞΙΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ.
  ΜΕΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ-ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΩΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ
  ΔΟΞΑΤΕΣ ,ΚΕΣΤΟΡΑΤΕΣ ,ΣΤΕΓΟΠΟΥΛΟΙ , ΚΡΙΝΑ , ΤΡΑΝΟΣΙΣΤΑ , ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ,
  ΚΑΡΓΙΑΝΗ ΚΛΠ ΚΛΠ.
  ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟ 1913.
  Στις 16 Ιουνίου 1913, οι αντιπρόσωποι των «τμημάτων Ρίζης και Ζαγοριάς» έστειλαν ένα υπόμνημα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιούν ιστορικά, γεωγραφικά και εθνολογικά επιχειρήματα για να τεθούν τα σύνορα «της Ελληνικής Ηπείρου και της Αυτονόμου Αλβανίας, της οποίας σχεδιάζεται η δημιουργία».
  Μεταξύ άλλων αναφέρονται και στο φαινόμενο της διγλωσσίας (που με το καθεστώς του Τζάτζη μεταβλήθη σε αποκλειστική αλβανογλωσσία): «Η στενότης των σχέσεων μετά των Αλβανών εισήγαγε την χρήσιν εκτός της Ελληνικής και της Αλβανικής γλώσσης … το εξαγώμενον εκ της χρήσεων της αλβανικής γλώσσης εις τα βόρεια της Ηπείρου καταπίπτει προ της πραγματικότητος της Εθνικής συνειδήσεως των χριστιανών».
  Για το ζήτημα της διαφοροποίησης τους από τους Αλβανούς είναι
  ξεκάθαροι: «Ζητούντες να ωφεληθώσιν εις βάρος άλλων, αντετάχθησαν απ” εναντίας πάση δυνάμει συμπράττοντες μετά των Τούρκων και ανθιστάμενοι μετ” ιδιτέρας ορμής εις τον απελευθερωτικόν αγώνα της Ελλάδος εν Ηπείρω. Οι Αλβανοί δυστυχώς είναι εκείνοι, οι οποίοι μετέβαλον τα Ελληνικά χωριά εις σωρούς τάφρας και παρεξετράπησαν εις τας φρικωδεστέρας ωμότητας κατά των κατοίκων της
  Ηπείρου».
  Παρακάτω, προχωρούν στην έκδοση ψηφίσματος μέσω του οποίου ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει όλους τους άνδρες από 20 – 40 ετών και μάλιστα τα χωριά τους θα αναλάβουν όλα τα έξοδα. Οι αντιπρόσωποι αυτών των περιοχών εξέλεξαν πενταμελή επιτροπή
  για να τηλεγραφήσει τις αποφάσεις τους στον Ελευθέριο Βενιζέλο:
  1. Ντίλιος Κ. Βασίλειος, εκ Λαμπόβου
  2. Χαρίτος Πέτρος, εκ Νίβανης
  3. Χατζηβασιλείου Θωμάς, εκ Μικράς Τσέτας Λαμπόβου
  4. Μαρκόπουλος Θεοδώσιος, εκ Λέκλης
  5. Γιάσσου Αναστάσιος, εκ Σέπερης
  ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ 103 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΩΣ »ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ΟΠΩΣ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΤΕ ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΑΣ ΛΙΝΤΖΟΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΖΑΓΟΡΙΑΣ ,
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ »’ΜΕΙΚΤΗΣ»’ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΥΡΙΩΣ [ΚΑΙ ΜΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ] , ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ,
  ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΕΙΚΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ…
  ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΕΡΙΞ ΛΕΣΚΟΒΙΚΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΙ »’ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΑ» ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ .
  ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ »ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ , ΕΝΩ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΡΤΕΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΩΣ »’ΜΕΙΚΤΟΙ ΓΡΑΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ»’ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ Η ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΑΠΛΑ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΙ.
  Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΗΚΩΣΑΝΕ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟ 1914 ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΟΥΣΟΥΜΑΝΟΙ ΛΟΓΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΕΚ ΤΟΥ ΛΕΣΚΟΒΙΚΙΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΒΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.
  ΙΔΟΥ ΜΕΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ »’ΑΛΒΑΝΩΝ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ .[ΔΙΓΛΩΣΣΩΝ ΠΡΙΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ] ΚΑΙ ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΕΤΑΧΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΥΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ [ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΗ , ΟΠΩΣ Η ΛΙΝΤΖΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΗ, ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΔΡΟΠΟΛΗΣ]
  ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ [ΜΠΟΝΤΑΡΙ,ΔΑΡΔΕΣΙ ΚΛΠ KLP ] ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ »ΜΗ ΑΛΒΑΝΙΚΑ»’ΧΩΡΙΑ ΤΟ 1913 Η ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ….
  ΜΕΛΙΣΣΙΝΙ,ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ,ΦΟΥΡΚΑ,ΣΟΡΟΠΟΛΗ ,ΚΑΛΟΥΔΙ ,ΠΕΤΡΑΝΙ ,ΕΛΕΟΥΣΑ , ΒΛΑΧΟΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ,ΜΕΣΣΑΡΙΑ,ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΛΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΡΟΠΟΛΗ..ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας