Η Αλβανία και η Ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου κατα την δεκαετία 1939-1949

Ο Χότζα επιθεωρεί τμήμα Αλβανών οπλοφόρων

Την άνοιξη του 1939 οι Ιταλοί εισβάλουν στην Αλβανία και το αυταρχικό καθεστώς του Αχμέντ Ζώγου καταλύεται χωρίς αντίσταση. Για τους νέους αφέντες , η κατάληψη της Αλβανίας ήταν απλώς το πρώτο βήμα υλοποίησης των μεγαλεπήβολων φιλοδοξιών τους , όμως το δεύτερο βήμα, η επίθεση εναντίον της Ελλάδας θα καταλήξει σε φιάσκο και θα χρειαστεί η επέμβαση της Γερμανίας , ώστε να αποκατασταθεί η ιταλική κυριαρχία στην Αλβανία. Οι χώρες του ``άξονα`` εγκαθιδρύουν κυβέρνηση προσκείμενων σε αυτούς , ενώ για να αποκτήσουν και ερείσματα υπόσχονται με το πέρας του πολέμου την προσάρτηση αρκετών εδαφών (Κοσσυφοπέδιο , Τέτοβο αλλά και Τσαμουριά). Πάντως η Αλβανία ήταν μια χώρα διαιρεμένη θρησκευτικά σε  Μουσουλμάνους και Χριστιανούς Καθολικούς ή Ορθόδοξους , φυλετικά σε Γκέγκηδες στο Βορρά και Τόσκηδες στο Νότο, οικονομικά λόγω της διατήρησης του καθεστώτος των μπέηδων και των τσιφλικάδων , ενώ η κατάσταση περιπλεκόταν και λόγω προκαταλήψεων ή συντηρητικών νοοτροπιών (δεσμοί αίματος , προκαθορισμένοι τρόποι συμπεριφοράς κλπ) που είχαν ως αποτέλεσμα κάθε περιοχή να έχει τους δικούς της κανόνες.

Η κατάσταση δεν ήταν καλή ούτε για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, με τους τσιφλικάδες να απομυζούν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και το καθεστώς Ζώγου να επιδιώκει την αποξένωση τους από την Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το χάος οι κομμουνιστές είναι οι πρώτοι που αποφασίζουν να κινηθούν. Τα μέλη του K.K.A. είναι  λίγα (περίπου 200) , έτσι πρώτο μέλημα τους είναι η δημιουργία ενός κόμματος με αντιφασιστικό χαρακτήρα στο οποίο θα συμμετείχαν και άλλες πολιτικές δυνάμεις ώστε να αποκτηθούν μεν μεγαλύτερα ερείσματα, αλλά χωρίς να χαθεί ο έλεγχος. Η επιθυμία θα γίνει πράξη το Φθινόπωρο του 1941 με την ίδρυση του Αλβανικού κόμματος Εργασίας με πρώτο γραμματέα τον κομμουνιστή Ενβέρ Χότζα. Ο Χότζα προερχόταν από εύπορη οικογένεια του Αργυροκάστρου και μετά την αποφοίτηση του από το γαλλικό λύκειο Κορυτσάς είχε μεταβεί στο Μονπελιέ της Γαλλίας για σπουδές. Την εποχή εκείνη γνωρίστηκε με στελέχη της αριστεράς αποφασίζοντας να ασπαστεί την κομμουνιστική ιδεολογία. Σύμφωνα με τον Σφέτα η ανάδειξη του ως γραμματέα του κόμματος οφειλόταν κυρίως στην μη ανάμειξη του στις εσωτερικές διενέξεις των στελεχών του κόμματος και στην ευρωπαϊκή αύρα που είχε αποκτήσει. (Σπυρίδων Σφέτας `` Εισαγωγή στην βαλκανική ιστορία , από τον μεσοπόλεμο στην λήξη του ψυχρού πολέμου ( 1919-1989), Σελ. 247).

Βασικό  μέλημα του νέου κόμματος ήταν η δημιουργία αντιστασιακής οργάνωσης που εκτός από τον αντιφασιστικό και απελευθερωτικό χαρακτήρα της θα πρότεινε και ριζικές κοινωνικές αλλαγές.  Η ίδρυση της  θα γίνει πραγματικότητα το Φθινόπωρο του 1942 με την σύσταση του F.N.CL. (Ε.Α.Μ. Αλβανίας) από το K.K.A. , διάφορες οργανώσεις αλλά  και ανένταχτες προσωπικότητες . Το ίδιο διάστημα δημιουργείται και το εθνικιστικό  Balli Kombetar ( Εθνικό Μέτωπο) με βασικό στόχο την δημιουργία της μεγάλης Αλβανίας. Το 1943 οι δύο οργανώσεις έχουν ως βασικό στόχο την ανάπτυξη τους , απευθυνόμενες και στην ελληνική μειονότητα ζητώντας της είτε  να τις στηρίξει (F.N.CL ) είτε τουλάχιστον να μην ενισχύσει τον αντίπαλο (Balli Kombetar) , ενώ διχογνωμίες εμφανίζονταν και στους Έλληνες της Αλβανίας . Την άνοιξη του 1943 οι διαφωνίες  στην ελληνική μειονότητα θα ενταθούν. Η μία πλευρά προτείνει την δημιουργία μιας ξεχωριστής μειονοτικής οργάνωσης ,  βασικός σκοπός της οποίας θα ήταν η απόκρουση των ληστρικών συμμοριών  που λυμαίνονταν την ύπαιθρο και η ουδετερότητα έναντι των αλβανικών οργανώσεων. Παράλληλα θα προσπαθούσε  να έρθει  σε επαφή με την Ελλάδα για την ενίσχυση και καθοδήγηση της. Ήδη την άνοιξη του 1943 υποστηρικτές της άποψης αυτής ιδρύουν την Μ.Α.Β.Η. ενώ σε ορισμένες περιοχές όπως τα Ριζά και το Βούρκο είχαν ήδη δημιουργηθεί μικρές τοπικές οργανώσεις από έλληνες εθνικιστές. (Μεν. Δαλιάνης `` Η εθνική αντίσταση της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία`` Σελ.97).

Η άλλη πλευρά θεωρούσε ότι ο αντιστασιακός αγώνας θα έπρεπε να έχει ιδεολογική ταυτότητα και σαφή αντιφασιστικό χαρακτήρα και για να επιτευχθεί καλύτερα αυτό θα έπρεπε να συμμετέχει ενεργά μέσα από τις τάξεις του F.N.CL. (Ε.Α.Μ. Αλβανίας).  Οι υποστηρικτές της ένταξης στο F.N.CL. τόνιζαν ότι έτσι  η μειονότητα θα διεκδικούσε καλύτερα τα δικαιώματα που είχε κατοχυρώσει το 1914 με το πρωτόκολλο της Κέρκυρας και που το καθεστώς Ζώγου καταπατούσε συστηματικά. Τόνιζαν μάλιστα ότι η δημιουργία ξεχωριστής οργάνωσης θα μπορούσε να δημιουργήσει έντονα προβλήματα , λόγω της επακόλουθης εχθρότητας των Αλβανικών αντιστασιακών ομάδων. Η τελική στάση της μειονότητας όπως είναι φυσικό προκαλεί το ενδιαφέρον των ελληνικών αντιστασιακών ομάδων του Ε.Α.Μ.-ΕΛ.Α.Σ. και του Ε.Δ.Ε.Σ..                

 Η θέση του Ε.Α.Μ.-ΕΛ.Α.Σ. ήταν ότι η μειονότητα έπρεπε να ενταχθεί στο F.N.CL. , ενώ του Ε.Δ.Ε.Σ. η ίδρυση ξεχωριστής οργάνωσης που θα εξυπηρετούσε καλύτερα και τις μειονοτικές θέσεις. Οι δύο οργανώσεις με διάφορες ενέργειες τους θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την αντίστοιχη τάση. Το ίδιο διάστημα τα στελέχη του  F.N.CL. εντείνουν την πίεση τους στην ελληνική μειονότητα για ένταξη της στις τάξεις του, υποσχόμενοι ότι μετά το τέλος του πολέμου , η μειονότητα θα κατοχύρωνε τα δικαιώματα της. Οι μεγαλύτερες δυνατότητες του Ε.Α.Μ.-ΕΛ.Α.Σ. σε σχέση με τον Ε.Δ.Ε.Σ. , οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του F.N.CL. αλλά και τα ελκυστικά συνθήματα του για την δημιουργία μιας νέας λαϊκής και δημοκρατικής Αλβανίας μετά την λήξη του πολέμου άρχισαν να γέρνουν την πλάστιγγα προς αυτή την πλευρά. Η τελική επικράτηση του F.N.CL. θα επιτευχθεί όμως και με τη χρήση βίας …

Βασίλειος Σαχίνης
Με την βοήθεια και του Ε.Α.Μ.-ΕΛ.Α.Σ. οι εθνικιστικές ομάδες θα διαλυθούν , ενώ δύο σημαίνοντα στελέχη της μειονότητας οι Βασίλης Σαχίνης και Γ. Ντάσιος θα δολοφονηθούν…(Μεν. Δαλιάνης `` Η εθνική αντίσταση της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία`` Σελ.100 και Μιχ. Μυριδάκης `` Αγώνες της φυλής 1941-1944 `` Τόμος Α’ Σελ. 337). Παράλληλα για να ελεγχθεί καλύτερα η κατάσταση θα συσταθούν σε κάθε χωριό ομάδες πολιτοφυλακής , βασικός σκοπός των οποίων ήταν η συλλογή πληροφοριών αλλά και η απαγόρευση των μετακινήσεων χωρίς την απαραίτητη άδεια από τα εκλεγμένα συμβούλια εκάστου χωριού… (Μιχ. Μυριδάκης ``Αγώνες της φυλής , 1941-1944 `` Τόμος Α’ Σελ. 332-333). Το F.N.CL. και οι Έλληνες υποστηρικτές του θα ανταποδώσουν την βοήθεια προς το Ε.Α.Μ.-ΕΛ.Α.Σ. ενισχύοντας το στον πόλεμο εναντίον του Ε.Δ.Ε.Σ., τόσο τον Οκτώβριο του 1943 , όσο και τον Ιανουάριο του 1944. (Μεν. Δαλιάνης ``  Η εθνική αντίσταση της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία`` Σελ.95 & 175). Σύμφωνα με τον Μυριδάκη τον Οκτώβριο του 1943 αλβανικά ανταρτικά σώματα θα ενισχύσουν τον Ε.Λ.Α.Σ στις επιθέσεις του, στο Πωγώνι και τις Φιλιάτες. ( Μιχάλης Μυριδάκης `` Αγώνες της φυλής 1941-1944 `` Τόμος Α’ Σελ. 338). Η συνεργασία θα παραμείνει ενεργή όλο το επόμενο διάστημα , γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την εκ νέου βοήθεια του F.N.CL. προς τον Ε.Λ.Α.Σ τον Ιανουάριο του 1944 , με τα σχετικά έγγραφα να παρατίθενται στο βιβλίο του Μυριδάκη.

1)      Νο 4 Ραδιοτηλεγράφημα, Από ΙΧ Μεραρχία

Το 15ο της ογδόης απεφάσισεν από κοινού με την Τσέταν την συγκρότησιν μικτού τάγματος για την περιφέρειαν Τσαμουριάς . ΣΤΟΠ . Γνωρίσατε μας αν εγκρίνετε αυτήν την ενέργειαν . ΣΤΟΠ.
Ορφέας   10.1.44

2)      Ε.Π. 340012.1.44
                  Αριθ. 34

Κρυπτογράφημα
ΙΧ Μερ)χίαν δια Ορφέαν
Επί κρυπτογραφήματος 10.1.44. 5.40`

Εγκρίνομεν συγκρότησιν μικτού τάγματος περιφέρειαν Τσαμουριάς.
Εκρυπτογραφήθη ώρα 11.10` Κωστούλας Υπολοχαγός (Ψευδώνυμο του εφ. Ανθ/γού, του Ουλαμού Καβάλας , Καβρέτζου Κων/νου κομμουνιστικού στελέχους και υπασπιστού του Άρη Βελουχιώτη).

3)      Ε.Λ.Α.Σ.
     Ασύρματος ΙΙ
              Γ.Σ.
Από Ορφέαν
Μέσω ΙΧ Μεραρχίας
Ραδιοτηλεγράφημα

Αριθ. 9 – Συγκρότησις μικτού Τάγματος είναι γεγονός τετελεσμένον, αποκλειστική πρωτοβουλία 15ου Συντάγματος υπογραφέντος σχετικού Συμφωνητικού με αμοιβαίας υποχωρήσεις.  ΣΤΟΠ.

Ορφέας 18.1.44 ώρα 10.05`

(Το Ορφέας ήταν ψευδώνυμο του Π. Σίμου Καραγκίτση , μέλους της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. που βρισκόταν εκείνο τον καιρό στην περιοχή αυτή για οργανωτικούς σκοπούς).

(Μιχάλης Μυριδάκης `` Αγώνες της φυλής ``, Τόμος Β` Σελ. 77).

Πάντως και οι αριστεροί θα κατηγορήσουν τον Ζέρβα, κάνοντας λόγο για έγγραφα που αποδείκνυαν ότι υπήρχαν συνομιλίες για συνεργασία Γερμανών – Αλβανών του Βalli Kombetar και Ε.Δ.Ε.Σ. με απώτερο σκοπό την αποδυνάμωση του ΕΛ.Α.Σ. << Από τα αρχεία του Ζέρβα υπήρχε μεταξύ άλλων και γράμμα του αντισυνταγματάρχη Καμάρα προς τον ταγματάρχη Παπαχρήστου (κατατέθηκε σε φωτοτυπία στο συνέδριο του Λιβάνου) με το οποίο του έδινε εντολή να συνεννοηθεί με ένα Αλβανό λοχαγό για να συνεννοηθεί με τους Γερμανούς σχετικά με ενέργειες κατά του ΕΑΜ >>.
(Στέφανου Σαράφη `` Ο ΕΛΑΣ `` Σελ. 203).
οπλοφόροι του Balli Kombetar το 1944
Το 1943 βασικό μέλημα του F.N.CL. θα είναι το άνοιγμα των αποθηκών τροφίμων και η διανομή τους στο λαό , καθώς και ορισμένες επιθέσεις εναντίον Ιταλικών φυλακίων, που θα συνεχιστούν, με μεγαλύτερη ένταση το 1944  εναντίον των Γερμανών που πλέον έχουν αντικαταστήσει τους Ιταλούς. Έντονη όμως ήταν και η αντιπαράθεση των ανταρτικών δυνάμεων του F.N.CL. με αυτές του Βalli Kombetar , με το τελευταίο μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις να συνεργάζεται και με τις Γερμανικές δυνάμεις.   Πάντως το καλοκαίρι του 1944 το F.N.CL. [που σύμφωνα με τον Δαλιάνη αριθμούσε περί τους 70.000 αντάρτες , 1.500 εκ των οποίων ήταν Έλληνες , κατανεμημένοι σε τρία αμιγώς ελληνικά τάγματα], έλεγχε  τα 3/4 της χώρας ενώ η διαφαινόμενη νίκη των συμμάχων αυξάνει τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία στις τάξεις του. Το  F.N.CL. αισθανόμενο δυνατό θα προχωρήσει σε συνέδριο μέσα από το οποίο θα εκλέξει ένα συμβούλιο που θα μετατραπεί σε προσωρινή κυβέρνηση της χώρας. Για να ελεχθούν καλύτερα οι εξελίξεις ο Στάλιν θα στείλει και στην Αλβανία δύο Ταγματάρχες του Σοβιετικού στρατού, σε βοήθεια των Γιουγκοσλάβων που όλο αυτό το διάστημα έχουν ενισχύσει καθοριστικά το F.N.CL. και το Χότζα.
Άλλωστε το καλοκαίρι του 1944 το διπλωματικό παρασκήνιο των ισχυρών για τον έλεγχο των διαφόρων χωρών έχει κορυφωθεί. Οι Βρετανοί θεωρούν ότι η Αλβανία σαν μεσογειακή χώρα πρέπει να ελεγχθεί από εκείνους , ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου  βρετανική μονάδα συμμετέχει στην απελευθέρωση των Αγίων Σαράντα. Όμως στις συνομιλίες και ιδιαίτερα σε εκείνη που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 1944 μεταξύ Στάλιν και Τσόρτσιλ δεν θα γίνει καμία αναφορά για την Αλβανία….
Το Βρετανικό λάθος θα το εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο οι Στάλιν και Τίτο που θα βοηθήσουν (ύστερα από την αποχώρηση των Γερμανών το Νοέμβριο του 1944 ) τον κομμουνιστή  Χότζα να γίνει Πρωθυπουργός και το Κόμμα Εργασίας κυβέρνηση της χώρας (και η πρώτη κομμουνιστική μετά το 1917) . Οι Βρετανοί (που μετά την Γιουγκοσλαβία βλέπουν ότι χάνουν και την Αλβανία ) είναι εξοργισμένοι και απαιτούν από τον Χότζα να επιτρέψει σε βρετανικά πλοία να προσαράξουν σε αλβανικά λιμάνια , όμως ο Χότζα αρνείται…
Η άρνηση θέτει σε εφαρμογή σχέδια ανατροπής του και μέσα στο πλαίσιο αυτό στρατολογούνται μέλη του Balli Kombetar που είχαν καταφύγει στην Ιταλία, όμως οι προσπάθειες αυτές δεν θα επιφέρουν κάτι άξιο λόγου. Ο Χότζα έχει ήδη ισχυροποιηθεί και τον Δεκέμβριο του 1945 προκηρύσσει εκλογές στις οποίες το κόμμα του το ``Δημοκρατικό Μέτωπο `` θα λάβει το 93% των ψήφων δίνοντας του πλέον το δικαίωμα να ανακηρύξει την Αλβανία ``Λαϊκή δημοκρατία``. Οι σχέσεις με την Βρετανία θα φτάσουν στο χειρότερο σημείο τον Οκτώβριο του 1946 , όταν βρετανικά ναρκαλιευτικά που επιχειρούν να καθαρίσουν από νάρκες την περιοχή των στενών της Κέρκυρας, θα δεχθούν αλβανική επίθεση. Οι Βρετανοί θα στείλουν 4 αντιτορπιλικά , όμως δύο από αυτά θα προσκρούσουν σε νάρκες (σε περιοχή που είχε ήδη εκκαθαριστεί ) με αποτέλεσμα την βύθιση των πλοίων και τον θάνατο 44 ναυτών. Οι Βρετανοί θα θέσουν το θέμα στο Συμβούλιο ασφαλείας του Ο.Η.Ε. απαιτώντας αποζημίωση , όμως τότε για πρώτη φορά θα παρέμβουν οι Σοβιετικοί , μπλοκάροντας  κάθε καταδικαστική απόφαση για την Αλβανία.  Σύμφωνα με τον Σπυρίδων Σφέτα , σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι η περιοχή είχε ναρκοθετηθεί από Γιουγκοσλάβους  που αντιδρούσαν στις βρετανικές προσπάθειες για έλεγχο της Αλβανίας και της Αδριατικής. (Σπυρίδων Σφέτας `` Εισαγωγή στην βαλκανική ιστορία , από τον μεσοπόλεμο στην λήξη του ψυχρού πολέμου ( 1919-1989), Σελ. 258).
Ένταση λόγω άρνησης έκδοσης Αλβανών που είχαν καταφύγει στην δύση κατά την διάρκεια του πολέμου θα υπάρξει και με τις Η.Π.Α. παρότι οι τελευταίες υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας . Το γεγονός αυτό οι Αμερικανοί θα το καταστήσουν σαφές στην ελληνική κυβέρνηση (που ζητούσε να της δοθεί η Βόρειος Ήπειρος) , αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να θέσει το ζήτημα στο συνέδριο της Ειρήνης στο Παρίσι , όμως η ίδια δεν πρόκειται τελικά να υποστηρίξει το αίτημα αυτό. Πάντως οι ελληνικές διεκδικήσεις θα απορριφθούν κυρίως λόγω του Σοβιετικού Βέτο με τον Σοβιετικό Υπουργό εξωτερικών Μολότωφ , να δηλώνει ότι η κυβέρνηση Τσαλδάρη δεν εκπροσωπεί καν τον ελληνικό λαό. Όμως οι Αμερικανοί θα επικρίνουν την ελληνική πλευρά και για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα κάνοντας λόγο για προχειρότητα και σειρά λανθασμένων ενεργειών που δεν άφηναν περιθώριο για κάτι καλύτερο…
o Χότζα με τον Αλβανικό λαό σε προπαγανδιστικό φυλλάδιο
O Cavendish Cannon, πολιτικός σύμβουλος, τόνιζε για την ελληνική αποστολή:
<< Έδιναν την εντύπωση ότι ήρθαν εδώ χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα για το τι έπρεπε να επιτύχουν στο συνέδριο και χωρίς να έχουν κάνει καμιά διάκριση ανάμεσα στους κυριότερους σκοπούς τους και τα λιγότερο σημαντικά σημεία. Γνωρίζαμε βέβαια , ως ποιο σημείο αισθάνονταν υποχρεωμένοι να ξεπεράσουν τα όρια για χάρη της κοινής γνώμης στην πατρίδα τους , αλλά περιμέναμε λίγο μεγαλύτερη δραστηριότητα από μέρους τους και κάποια καλύτερη προετοιμασία. Έχοντας υπόψη την οξύνοια , τη διορατικότητα και την ευστροφία της ελληνικής διπλωματίας κατά το παρελθόν , απογοητεύτηκα από την έλλειψη σχεδίου , την αμβλύνοια στις διαπραγματεύσεις και τον πανικό τους, όταν τα πράγματα πήγαιναν άσχημα για αυτούς. Αυτό μπορεί να ήταν μέρος της γενικής εξαχρείωσης , μας εκπλήττει όμως το γεγονός ότι δεν βρήκαμε έναν ικανό άνδρα στην αποστολή.  Ο Αγνίδης , με τον οποίο ήταν ευχαρίστηση να συνεργάζεται κανείς,  φαίνεται δεν ήταν συμπαθής στον Πιπινέλη και γι’ αυτό βρισκόταν με άδεια στην Ελβετία ή κάπου αλλού τον περισσότερο καιρό. Στην παρουσίαση της υπόθεσης τους υπήρξαν επίσης άτυχοι. Οι τροποποιήσεις που πρότειναν , αριθμητικά πολλές και οι περισσότερες μικρότερης σημασίας , ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους κακοσχεδιασμένες και με ελλειπή στοιχεία και επιπλέον προτάθηκαν με τρόπο ανεπιτυχή >> .
(Β. Κόντης ``Η αγγλοαμερικανική πολιτική και το ελληνικό πρόβλημα 1945-1949 `` Σελ. 192).
Σύμφωνα με τον Κόντη τα παραπάνω λόγια αν και σκληρά δεν στερούνταν λογικής αφού η ελληνική αντιπροσωπεία πράγματι δεν είχε προετοιμάσει καλά το θέμα  δίνοντας έμφαση στο συναίσθημα και το επιχείρημα του `` ηρωικού συμμάχου `` , μη αντιλαμβανόμενη καλά τα ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα Η.Π.Α. και Βρετανίας. Πάντως η αλβανική κυβέρνηση περικλειόμενη και από γείτονες που ορέγονταν εδάφη ή και τη χώρα ολόκληρη , θα μετατραπεί σε ένα εσωστρεφές και αυταρχικό καθεστώς  ενώ οι υποσχέσεις  για σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων θα ξεχαστούν...
Για το θέμα αυτό ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης αναφέρει χαρακτηριστικά:
<<  Από το Νοέμβριο του 1944 οι Βορειοηπειρώτες αναγκάστηκαν να υποστούν το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Άρχισε κύμα διωγμών κατά των Ελλήνων που θεωρήθηκαν αστοί ή αυτών που αντιτάχθηκαν στο ολοκληρωτικό καθεστώς. Για δεκάδες χρόνια ο τρόμος σκέπαζε τις ελληνικές περιοχές της Αλβανίας. Εκατοντάδες ήταν οι εκτελεσμένοι από το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα και χιλιάδες οι πολιτικοί κρατούμενοι. Το καθεστώς προσπάθησε να πειθαναγκάσει τις ελληνικές κοινότητες και μέσα από ένα απόλυτα υποταγμένο εκπαιδευτικό σύστημα. (Απόσπασμα από άρθρο του συγγραφέα με τίτλο`` Βορειοηπειρώτες και Πόντιοι ``  δημοσιευθέν την 11 /10/ 2012 , στο βορειοηπειρωτικό ιστολόγιο ``Αυτόνομη ``.
Ωστόσο θα πραγματοποιηθεί μια αγροτική μεταρρύθμιση , όπου οι τσιφλικάδες θα μπορούσαν να κρατήσουν 40 εκτάρια γης , (υπό τον όρο όμως ότι θα τα καλλιεργούσαν οι ίδιοι) , ενώ οι υπόλοιπες εκτάσεις θα κρατικοποιηθούν και θα μοιραστούν στους αγρότες , με τον καθένα να δικαιούται 5 εκτάρια γης. Όμως η κολλεκτιβοποίηση της γης θα εμποδίσει την χειραφέτηση της αγροτικής τάξης , οι άνθρωποι της οποίας απλώς θα διασφαλίζουν τα προς το ζην. (Σπυρίδων Σφέτας `` Εισαγωγή στην βαλκανική ιστορία , από τον μεσοπόλεμο στην λήξη του ψυχρού πολέμου ( 1919-1989), Σελ. 257).
Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το καθεστώς Χότζα και η απομόνωση της χώρας , είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη εξάρτηση της από την Γιουγκοσλαβία.

Τον Ιούλιο του 1946 μεταξύ των δύο χωρών  θα υπογραφεί οικονομική και νομισματική συμφωνία , βάση της οποίας η Γιουγκοσλαβία θα προμήθευε την Αλβανία με τις απαραίτητες πρώτες ύλες , αλλά και θα της χορηγούσε δάνεια με ευνοϊκούς όρους, ενώ από την δική της πλευρά η Αλβανία θα υιοθετούσε το γιουγκοσλαβικό δηνάριο ως νόμισμα της χώρας. Παράλληλα γινόταν επιτρεπτή η ίδρυση στην χώρα μεικτών (αλβανο-γιουγκοσλαβικών ) εταιρειών κυρίως για την κατασκευή έργων υποδομής. Ο Χότζα αντιλαμβανόταν ότι η χώρα του μετατρεπόταν σε προτεκτοράτο, ενώ η διείσδυση επεκτεινόταν και στο αλβανικό κομμουνιστικό κόμμα , με αρκετά στελέχη του να εμφανίζονται υπέρμαχοι της ενσωμάτωσης στην γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Όμως η απομόνωση της χώρας του , η υπονόμευση του καθεστώτος του από τους δυτικούς και η υποστήριξη του Στάλιν προς τον Τίτο του έδεναν τα χέρια . Η πρώτη σοβαρή κρίση στο κόμμα του θα προέλθει το 1947, όταν το Βελιγράδι θα θέσει θέμα ενοποίησης των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών .
Τα φιλογιουγκοσλαβικά στελέχη θα εμφανιστούν υπέρμαχοι της ενοποίησης , όμως στη θέση αυτή θα αντιδράσει η πλειοψηφία και ο ίδιος ο Χότζα. Σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από τον ασφυκτικό κλοιό του Τίτο θα μεταβεί σε Βουλγαρία και Σοβιετική Ένωση ζητώντας οικονομική βοήθεια αλλά και τεχνολογικό εξοπλισμό.
Πιθανότατα μάλιστα σε αυτό το ταξίδι να βρήκε και την ευκαιρία να εκθέσει τους φόβους του στο Στάλιν , φυτεύοντας στο μυαλό του Κομμουνιστή ηγέτη τον προβληματισμό για τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Τίτο. Τον Δεκέμβριο του 1947 οι σχέσεις της Αλβανίας με την Γιουγκοσλαβία θα ενταθούν  ύστερα από την επιθυμία της τελευταίας να στείλει στα ελληνοαλβανικά σύνορα μια γιουγκοσλαβική μεραρχία με πρόσχημα την προστασία της χώρας. Όμως η απόφαση αυτή θα ξεχειλίσει το ποτήρι για το Στάλιν που θα στείλει μια επικριτική επιστολή στην Γιουγκοσλαβική ηγεσία για τον επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται πολύ σοβαρά και λεπτά πολιτικά ζητήματα.
Η καθοριστική παρέμβαση του Στάλιν και η μετέπειτα ρήξη του με τον Τίτο θα δώσει την δυνατότητα στον Χότζα να αποκηρύξει τον Τίτο, να ξεκαθαρίσει το κόμμα από τα φιλογιουγκοσλαβικά στοιχεία, αλλά και να θέσει στον Στάλιν ζήτημα ένωσης του Κοσσόβου και των αλβανόφωνων περιοχών των Σκοπίων , στην Αλβανία. (Σπυρίδων Σφέτας `` Εισαγωγή στην βαλκανική ιστορία , από τον μεσοπόλεμο στην λήξη του ψυχρού πολέμου ( 1919-1989), Σελ. 416).
Όμως ο Στάλιν επιθυμούσε μεν να ρίξει το καθεστώς Τίτο , όχι όμως και να διαλύσει την Γιουγκοσλαβία. Άλλωστε οι δυτικοί είχαν φροντίσει από την πρώτη στιγμή να εκμεταλλευτούν την διάσταση αυτή προσεγγίζοντας το καθεστώς Τίτο , γεγονός που δεν μπορούσε να παραβλέψει. Επιπλέον υπήρχε και ο φόβος των Ελλήνων που δύο φορές , μία την άνοιξη και μία το Φθινόπωρο του 1949,  σκεφτόντουσαν να εισέλθουν στα εδάφη της Βορείου Ηπείρου με πρόσχημα την σύλληψη των ανταρτών που είχαν καταφύγει σε αυτή. Όμως και οι Αμερικανοί με την σειρά τους θα απαγορέψουν κάθε ενέργεια παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας της Αλβανίας , συν τοις άλλοις και επειδή δεν ήθελαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για ανατροπή του καθεστώτος Χότζα , που οργανώνονταν από τους ίδιους. Επιπλέον δεν μπορούσαν να αγνοήσουν την αντίδραση του Τίτο , τον οποίο ήθελαν να προσεγγίσουν και βεβαίως την αντίδραση της Σοβιετικής Ένωσης.
Πάντως  οι ούτως ή άλλως πρόχειρες ενέργειες ανατροπής του καθεστώτος θα αποτύχουν παταγωδώς αφοί οι Σοβιετικοί μάθαιναν τα πάντα από πράκτορες που είχαν στις δυτικές χώρες , όμως το γεγονός αυτό θα μετατρέψει την Αλβανία σε ένα ακόμη ποιο εσωστρεφές και κλειστό κράτος.
Ο Χότζα για να εξασφαλιστεί περισσότερο θα προσδεθεί σφιχτά στο άρμα της Σοβιετικής Ένωσης , ενώ θα πετύχει να γίνει η Αλβανία μέλος της ΚΟΜΕΚΟΝ (της οικονομικής ένωσης των κομμουνιστικών χωρών της εποχής) με την πλήρη εξάρτηση από την Σοβιετική Ένωση να διαρκεί μέχρι το 1961. Στη συνέχεια και ύστερα από μια δεκαπενταετία πρόσδεσης με την Κίνα , το κομμουνιστικό καθεστώς θα απομονωθεί πλήρως μέχρι την πτώση του το 1991 όταν και στην χώρα αυτή θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση στον πολυκομματισμό .

Βιβλιογραφία

1)      Μιχάλης Μυριδάκης `` Αγώνες της φυλής , Η Εθνική αντίσταση Ε.Δ.Ε.Σ.- Ε.Ο.Ε.Α. 1941-1944 `` , Εκδόσεις Σιδέρης , Αθήνα 1976.
2)      (Μενέλαος  Δαλιάνης ``  Η εθνική αντίσταση της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία `` Εκδόσεις Ιωλκός , Αθήνα 2000).
3)      Σπυρίδων Σφέτας `` Εισαγωγή στην βαλκανική ιστορία , Τόμος Β’, από τον μεσοπόλεμο στην λήξη του ψυχρού πολέμου ( 1919-1989) `` , Εκδόσεις Βάνιας Θεσσαλονίκη 2011.
4)      Βασίλειος Κόντης `` Η αγγλοαμερικανική πολιτική και το ελληνικό πρόβλημα 1945-1949``, Εκδόσεις Παρατηρητής , Θεσσαλονίκη 1986.
5)      Στέφανος Σαράφης `` Ο ΕΛΑΣ `` Εκδόσεις Επικαιρότητα, Αθήνα 1999.

Σχόλια

 1. πολύ ωραιο αρθρο...
  καποιοι εθνομηδενιστες ειχανε γραψει ότι '''να λεμε και ευχαριστω στους αλβανους που δεν κανανε αντιποινα στους βορειοηπειρωτες λογω αυτων που συνέβησαν με τους αλβανοτσαμηδες...τελειως λαθος η συγκριση...
  πρωτον 1500 ελληνες συμμετειχαν στο εαμ αλβανιας ωε ενοπλοι ανταρτες ενώ 1900 τσαμηδες καταδικαστηκαν ως δωσίλογοι από τα δικαστηρια για αυτά που πραξανεωστο πλευρο των γερμανων...τους ιδιους τους αρχηγούς των τσαμηδων εκτελεσαν οι κομουνιστες αλβανοι...τους ξερανε αφου ειχανε δημιουργησει και το τα ταγμα του νουρι ντινο στο αργυροκαστρο στο πλευρο των γερμανων το 1944...και σε ποιους να κανουν αντιποινα;;...αφου οι βορειοηπειρωτες αποτελούσανε σημαντικο μερος των ανταρτων στις περιοχες νοτιως αργυροκαστρου πρεμετης...δηλαδή να τα βαλει με τους ανταρτες του η μηπως να δημιουργησει πρόβλημα με τους βορειοηπειρωτες [στους οποιους ετσι κι αλλιως υποσχότανε ισονομια μετα τον πολεμο με σκοπο να ενταχθουν στο κκα..ηξερε πολύ καλα τον ρολο των τσαμηδων για αυτό και τους προωθησε στον αυλωνα και στην μουζακια και τα τιρανα....καμια σχρση οι τσαμηδες με τους βορειοηπειρωτς....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και πολλοί Βορειοηπειρώτες συμμετείχαν στη ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθερώσεως της Βορείου Ηπείρου). Οεό; Επίσης, μερικοί Χιμαριότες συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και έκαψαν τα γύρω χωριά της περιοχής τους. Χμμμμμ...

   Διαγραφή
  2. Ποιο χωριο καηκε η λεηλατηθηκε απο τους Χειμαριωτες;;;;

   Στο ποιοι ηταν οι Αλβανοτσάμηδες ασε να το πει ένας Αλβανος ο Χοτζας.

   Ας δούμε όμως και την βαρύνουσα άποψη του ΚΚ Αλβανίας για αυτούς.

   »»Αφού αρνήθηκαν να πολεμήσουν από την πλευρά των κομμουνιστών στον εμφύλιο πόλεμο, χαρακτηρίστηκαν ως
   ««εγκληματίες πολέμου» και «δολοφόνοι των Ελλήνων»
   από το καθεστώς των Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας . Θεωρείτω «εχθρικός πληθυσμός» και μαύρο πρόβατο στην «ηρωική αντίσταση του αλβανικού λαού» [6a]»
   [[6a]Mπαλτσιωτης,Οι μουσουλμανοι Τσαμηδες της βορειοδυτικης Ελλαδας 2011
   [93] Kretsi, Georgia (2002). «Ethnologia Balkanica». Εφημερίδα για τη Νοτιοανατολική Ευρωπαϊκή Ανθρωπολογία . 6 : 171-195.]

   Διαγραφή
 2. ο χοτζα το 1944 στα τιρανα....''Με τον γειτονικό ελληνικό λαό πολεμήσαμε μαζί και χύσαμε μαζί το αίμα μας, ο ένας περιποιήθηκε τις πληγές του άλλου σε αυτόν τον κοινό αντιφασιστικό αγώνα και είναι επιθυμία μας να διατηρήσουμε πάντα καλές σχέσεις με αυτόν τον ευγενή λαό. '''αναφέρεται σε κοινες επιχειτησεις [ του ΕΛΑΣ με παρτιζανους από το λεσκοβικι] εναντιον γερμανων η ιταλων αφου το εαμ ελεγχε την ορεινη μουργκανα [ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ] αρα με αυτους ειχε αμεση σχεση-συνεργασια το ΚΚΑ στον αγωνα ..επισης'''' Η δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας θα εγγυηθεί στην ελληνική μειονότητα την ελευθερία και τα δημοκρατικά και εθνικά δικαιώματα , για τα οποία τα παιδιά αυτής της μειονότητας πολέμησαν ηρωικά στις ταξιαρχίες του Στρατού της Εθνικής Απελευθέρωσης''' αυτά και για την ελληνικη μειονοτητα από τον κομουνιστη ηγετη της αλβανιας....τα γρφω αυτά για τον ανθρωπο που ειπε να λεμε και ευχαριστω που δεν κανανε ''αντιποινα'''...τι αντιποινα βρε παμε καλα;;;;ποιοι είναι αυτοι οι '''ιστορικοι'' που εξισωνουν δυο περιπτώσεις[ τσαμηδες και βορειοηπειρωτες];;;..περα από το ότι ηταν μειονότητες τι άλλο τους συνδεει για να ειχανε και '''παρομοια αντιμετωπιση'''' ;;; απολυτως τιποτα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΤΟ 1944 ΕΑΜ Φιλιατών πιστο στην κομμουνιστική-διεθνιστική ιδεολογία επικεντρώθηκε να καταδείξει στους τπυρκοτσαμηδες της περιοχής ότι υπήρξαν θύματα της φασιστικής προπαγάνδας και των αρχηγών τους και ότι ο δρόμος που έπρεπε στο εξής να ακολουθήσουν ήταν ο πόλεμος εναντίον του φασισμού κάθε μορφής, των Γερμανών και των συνεργατών τους, αλλά και του ΕΔΕΣ. Ως αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής συγκροτήθηκε αρχικά μία Αντιφασιστική Επιτροπή Τσαμουριάς, αποτελούμενη από Τσάμηδες της περιοχής Φιλιατών (Μουράτ Πόνε, Μούρτο Ζάχο, Τζελάλ Κοτόρ κ.ά.), η οποία και ήρθε σε συνεργασία με το ΕΑΜ Ηπείρου και το Απελευθερωτικό Μέτωπο της Αλβανίας για τον καθορισμό της κοινής δράσης
  ΤΟ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝΕ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑΤΑ ''ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥΣ''' ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ [ ΕΝΟΠΛΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ]ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ...ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟ''ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝΕ '' ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ ΤΕΛΙΚΑ [ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ] ΗΤΑΝ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ[ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕ Ο ΕΛΑΣ ,ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΥΡΙΩΣ].. Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΛΩΣ ΕΠΕΔΙΩΞΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ]ΗΤΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΔΥΤΥΧΩΣ...ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΑΝ ΟΤΙ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΑ ΕΦΕΥΓΑΝ...ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ''ΠΡΩΤΗ'' ΠΡΟΣΕΓΙΣΗ ....
  Αργότερα, στις αρχές Ιουλίου το 1944, υπογράφτηκε στη Φοινίκη των Φιλιατών συμφωνία μεταξύ του ΕΑΜ και εκπροσώπων των μουσουλμάνων Αλβανών της περιοχής, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων,
  -την αμνήστευση των μουσουλμάνων για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Ελλήνων μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας,
  -την υποχρέωση τους να παραδώσουν στον ΕΛΑΣ τους Φιλιάτες χωρίς συγκρούσεις, να ενισχύσουν τις τάξεις του ΕΛΑΣ σε περίπτωση σύγκρουσης του ΕΛΑΣ με τον ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ και
  ΚΛΠ.
  Τότε εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και 40 επιπλέον μουσουλμάνοι Αλβανοί, ενισχύοντας το μικτό τάγμα που δρούσε ήδη στην περιοχή129. Το μικτό τάγμα για την περιφέρεια της Τσαμουριάς είχε ήδη συγκροτηθεί από τις 10 Ιανουαρίου του 1944, με πρωτοβουλία του 15ου συντάγματος του ΕΛΑΣ και με τη σύμφωνη γνώμη του αλβανικού FNC130. Συνδιοικητές του είχαν οριστεί αρχικά οι Μουχαρέμ Ντέμι και Σπύρος Σκεύης, αργότερα όμως, μετά την υπαγωγή του τάγματος υπό την αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΛΑΣ, διοικητής του έγινε ο Ιωάννης Σαράφης131.
  Φαίνεται ότι η συμφωνια αυτή προκάλεσε αγανάκτηση στον ελληνικό πληθυσμό της περιοχής, πράγμα που ανάγκασε αρκετά από τα πολιτικά στελέχη της τοπικής επιτροπής του ΕΑΜ να περιοδεύσουν στα χωριά και να καθησυχάσουν τους κατοίκους και να τους διαβεβαιώσουν για την αναγκαιότητα της συμφωνίας και την ένωση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων για τον αγώνα ενάντια στον κατακτητή.
  ΚΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ λογω της ΣΥΜΦΩΝΙσΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΟΣ ΠΕΡΙ '''ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ '' ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΕΚΕΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ...ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΙ [ ΠΟΥ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΗΝ '''ΕΛΑΣΙΤΙΚΗ'' ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ '''ΕΔΕΣΙΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ [ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΟΛΩΝ]ΑΝ ΚΑΙ Ο ΕΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΔΕΣ ΕΛΕΓΧΑΝΕ ΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΗ ΟΡΕΙΝΕΣ ΕΛΕΓΧΑΝΕ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ Η ΙΤΑΛΟΙ...ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΑΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Ο ΟΡΟΣ ''ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΛΠ] ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΥΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΙΧΝΕΙ...
  ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ''ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ''ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ,Η ΚΑΤΙ ΣΠΑΝΙΟ ,Η ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ..ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ...ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ''ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ''ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ...ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΥΣΗΧΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΡΑ ΟΛΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ [ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΕΛΙΚΑ] ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ...ΕΞΑΙΡΕΣΗ [ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ] ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ [ ΟΠΩΣ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ]...ΠΟΛΛΟΙ ΛΙΓΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΗΤΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ [ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ] ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ...ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΙ ΑΥΤΩΝ...ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΘΑΝΕ-ΠΛΗΡΩΣΑΝΕ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ...ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΗΣ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΑΧΘΗΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ..ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΑΝΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΠΙΔΑ [ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΞΕΡΑΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΕΔΕΣΙΤΕΣ ΘΑ ΕΙΧΕΙΡΟΥΣΑΝΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΝΤΟΥΣΑΝ ''ΠΑΡΟΜΟΙΑ'' ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΝΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΤΟΥΣ...ΤΟΤΕ ΕΝΤΑΧΘΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ...ΔΗΛΑΔΗ ΗΤΑΝ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΑ ΞΑΦΝΙΚΗ ''ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ'' ΔΙΑΘΕΣΗ..Ο ΕΛΑΣ ΟΝΟΜΑΤΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΙΚΤΟ ΤΑΓΜΑ ΩΣ ''ΤΑΓΜΑ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΩΝ''...ΑΛΛΩΣΤΕ ΞΕΡΑΝ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΕΛΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ [ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ,ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΑΝΤΙΦΑΣΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ]..ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ''ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ'' [ ΙΤΑΛΟΙ ΜΕΤΑ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΩΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΗΤΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΣ[ ΑΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΩΣ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΥΠΟΧΩΡΟΥΣΑΝΕ] ΩΣ ΗΤΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ..ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ...ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ [ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ] ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝΕ ΞΕΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΜΕΝΑΝΕ ΜΟΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΔΕΣ...ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΚΑΨΑΝΕ ΧΩΡΙΑ [ ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΙΟ ΜΑΥΡΟΥΔΙ ,ΠΑΛΙΑ ΣΑΓΙΑΔΑ ΚΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ] ΚΑΙ ΟΙ ΕΔΕΣΙΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ''ΕΚΚΕΝΩΣΗ'' ...ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΘΩΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΟ 41-44 ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΑΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ...ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΩΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΕΔΕΣ [ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΔΕΣ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΟΤΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΦΥΓΕ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ] ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ ΟΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΙ ΕΔΕΣΙΤΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΜΕ ΑΓΡΙΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ''ΕΛΑΣΙΤΩΝ'' ΤΣΑΜΗΔΩΝ [ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ] ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ , ΕΙΤΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣΙΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ [ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙ, ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ, ΠΟΥ ΒΑΛΑΝΕ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ] ...ΕΤΣΙ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΟΥΡΚΤΣΑΜΗΔΕΣ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΡΟΝΑΙ ΤΟΥ 40-45 [ ΓΙΑ ΠΕΙΝΑ ΓΙΑ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΗΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΜΟΥΣ Η ΚΑΙ ΚΑΨΙΜΟ ΧΩΡΙΩΝ] ΕΝΩ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥΣ [ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΚΑΤΟΧΗ ] [ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ''''ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ 700 ΠΡΟΒΑΤΑ''' Η '''ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΥΣΦΙΚΑ''' ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΧΑΝΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΕΤΑ ΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΜΑΛΛΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΤΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απαντησεις στην αλβανικη και γενικοτερα την ανθελληνικη προπαγανδα

   οποιος εχει υπομονη ας τα διαβασει -μουγκα οι ανθελληνες .

   https://athens.indymedia.org/post/254252/

   Διαγραφή
 5. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ...ΤΑ ΕΓΡΑΨΑ ΑΥΤΑ [ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΝ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΟΠΛΟΦΟΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ] ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΧΟΤΖΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΑΣ [ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΡΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ '''ΜΥΣΤΗΡΙΑ'' ΕΙΝΑΙ ΤΑ ... ''''ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΙΔΑΞΑΝΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΗΣΑΝ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΙΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΓΝΩΜΩΝΕΣ''' ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΕ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΕΞΙΣΟΥ ''ΜΥΣΤΗΡΙΟΥΣ'''.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. τελειως διαφορετικη ηταν η ιστορικη πορεια των δυο μειονοτήτων...οι τσαμηδες φτιαξανε δικο τους συστημα αυτοδιοίκησης με σκοπο την ενωση με την αλβανια [ πραγμα που δεν κανανε οι βορειοηπειρωτες] και οπλοφορούσανε με την αδεια των ιταλογερμανων πραγμα που απαγορευοτανε για οποιονδηποτε ελληνα ηπειρωτη , [ αυτό θυμιζει τουρκοκρατια οπου οι γκιαουρηδες ρωμιοι δεν επιτρεπότανε να οπλοφορουν σε αντιθεση με τους μουσουλμάνους τουρκοαλβανους]..Το 1942 Ιδρύεται το «Εθνικό Αλβανικό Συμβούλιο», η περίφημη «ΞΙΛΙΑ» (keshilli) [ 14 οπλοφορα ταγματα ] , ενώ λειτουργούν τελωνεία (Σαγιάδα), εφορίες (εισπράττουν φόρους), δικαστήρια, καθώς και η γνωστή αστυνομία της Τζανταρμερίας (Xhandarmeria)..δηλαδή εδωθη από τα κατοχικα στρατεύματα ως ανταμοιβή [ και με σκοπο τον πληρη προσεταιρισμο τους] ένα ειδος αυτομιας..πραγμα που επισης δεν συνεβη με τους βορειοηπειρωτες....
  ....επισης .Στις 17 Ιουνίου ιδρύεται το φασιστικό κόμμα της Θεσπρωτίας. Ιδρύονται τα νέα δημοτικά συμβούλια με διορισμένους προέδρους από τα κατοχικά στρατεύματα..πραγμα που επισης δεν εγινε από τους βορειοηπειρωτες.....
  ...διολου τυχαιο ότι ο ελας δεν προστατεψε οσο '''θα μπορουσε'' ισως τους τσαμηδες....μα όταν τοσοι λιγοι [ και από συγκεκριμενη περιοχη , μονο το φιλιατι και περιξ] εντασοντε [ στο τελος της κατοχης μαλιστα και όχι νωρίτερα,ως εσχατη λυση μετα την αποχωρηση ιταλων και γερμανων] στον ελας και γνωρίζοντας οι ελασιτες τι ακριβως ειχε συμβει τα προηγουμενα τρια χρονια είναι απολυτα λογικο..όπως και η καχυποψια με την οποια τους αντιμετωπισε ο κομμουνιτης χοτζα αφου δεν τους αφησε για πολύ καιρο κοντα στα σύνορα [για να μην δημιουργησουν προβλήματα] και τους εστειλε βορειοτερα [ τους χαρακτηριζαν αντιδραστικους [ως λαος] δηλαδή ''εχθρους'' της κομμουνιστικης ''προοδου''όπως την εννουσαν ] λογικο είναι αφου και αυτοι γνωριζαν τι ειχε συμβει με τους τσαμηδες της θεσπρωτιας]....αυτά τα ασχημα [ενεργειες εγκληματικες αναλογες με αυτές που διαπραξανε την προηγουμενη τριετια οι τσαμηδες και που παθανε τελικα οι ιδιοι κατά την απελευθερωση από τον ΕΔΕΣ ] τα παθανε στις άλλες περιοχες της ελλαδος τα ΤΑ από τις ανταρτικες ομαδες και για τον ιδιο ακριβως λογο [ απολυτη και ενοπολη ταυτιση με τις κατοχικες δυναμεις η και απλη υποστηριξη-ανοχη] προς τους γερμανους εναντιον των ανταρτων] ..δηλαδή δεν υπηρχε καποιο ''προμελετημενο σχεδιο εθνοκάθαρσης , που και να '''υπηρχε'' θα ηταν πολύ δυσκολο να γινει απέναντι σε έναν συμπαγη και ενοπλο θυλακα 22000 ατομων]...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "πραγμα που δεν κανανε οι βορειοηπειρωτες"

   Δεν το κάνανε όλοι. Μερίδα τους όμως ίδρυσε τη Μ.Α.Β.Η. (Μέτωπο Απελευθερώσεως Βορείου Ηπείρου). Τί σου λέει το όνομα; Κάποιοι λιγότεροι ίδρυσαν μικρές εθνικιστικές ομάδες. Όσοι Χιμαριότες συντάσονταν με τον Ελληνισμό, συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς καίγοντας και σφάζοντας στα χωριά της περιοχής τους κ.α.

   Διαγραφή
  2. Δεν το κάνανε όλοι. Μερίδα τους όμως ίδρυσε τη Μ.Α.Β.Η.
   Ε ΚΑΙ ;;
   Η ΜΑΒΗ ΕΔΡΑΣΕ ΩΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ.ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ , ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΔΗΛΑΔΗ
   ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΓΙΑΣΙΝ ΣΑΝΤΙΚ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ.
   ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΘΕΛΑΝΕ ''ΤΟ ΚΑΚΟ''' ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ [ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΓΛΥΝΑΣ ΗΤΑΝ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ].

   ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΛΕΣ ΤΗ ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.
   ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΥΠΗΡΞΑΝΕ [ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ] ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ , ΕΝΩ ΠΟΛΛΟΙ [ΤΑΥΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ ΦΥΓΑΝΕ] ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝΕ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΡΙΜΙΝΙ, ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ , ΣΥΜΠΟΛΕΜΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

   Διαγραφή
  3. Ποσους Αλβανους εκτέλεσε η ΜΑΒΗ το 1941-44;;
   Πόσα αλβανικά χωριά έκαψε;;;

   ΚΑΝΕΝΑ. Οποτε σταματηστε να την κατηγορειτε,
   μια ενοπλη πολιτοφυλακη ηταν που κυνηγηθηκε απο Ιταλους και Αλβανους

   Διαγραφή
 7. ηδη από το 1943 οι ηγετες τους , ειχανε εκφρασει ανοικτα την ιδεα της αποχωρησεως-υποχωρησεως [του τσαμικου πλυθησμου] από τη θεσπρωτια...αναφερει ο ηγέτης του Ντινο το 1943 ηδη. σε γραμμα του προς τον '''Ντουτσε'''..''''Όλοι οι καλοί Αλβανοί πατριώτες είναι σύμφωνοι στο συμπέρασμα, ότι αυτοί οι αναρχικοί είναι προδότες της πατρίδας τους, και η ενδεχόμενη αδιαφορία της Ιταλίας θα άφηνε την Αλβανία έρμαιο των Ελληνικών και Σλαβικών βαρβαροτήτων, που θα κατέστρεφαν την Αλβανία και θα κατέσφαζαν τους Αλβανούς επειδή ασπάσθηκαν την Ιταλική υπόθεση'''..εδω ομολογει ότι η τεραστια πλειοψηφεια τους ταχθηκε ως το τελος με τον αξονα....'''Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι πιστοί και δοκιμασμένοι φίλοι της Ιταλίας, από πατριωτισμό και όχι από χρηματισμό, να κατέχουν όλη την απαραίτητη ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς φόβο να εμπλακούν με σκοπό να διεξαγάγουν ένα ανηλεές κυνηγητό στους αντάρτες και τους φίλους των και εν ανάγκη να καταστρέψουν τις εστίες τους και τα χωριά που τους βοηθούν αρχίζοντας από το Curvelesi''''...εδώ αναφέρεται σε κυνηγητο [ ενοπλο αρα] εναντια στο ανταρτικο της νοτιας αλβανιας [ του χοτζα] στο οποιο ηδη από το 1943 συμμετείχανε πολλοι βορειοηπειρωτες....'''Εάν δεν θεωρηθεί σκόπιμο να γίνει αυτό από μέρους των Ιταλικών δυνάμεων, δεν θα είναι δύσκολο να πετύχουμε τον σκοπό με τον σχηματισμό των 6.000 εθελοντών Τσαμουριωτών και Κοσοβάρων που είναι πραγματικοί φίλοι της Ιταλίας επειδή γνωρίζουν τι τους περιμένει εάν αυτή τους εγκαταλείψει.''''....τα σχολια περιτευουν περι του ρολου που επαιξαν στην κατοχη τσαμηδες και κοσσοβαροι και της αναμενομενης μοιρας τους [ σε περιπτωση αποχωρησεως των συμμαχων ιταλογερμανων] εξαιτιας αυτων που ειχανε διαπραξει.... ....'''Όλοι φοβούνται ότι η Ιταλία θα αποσυρθεί αφήνοντάς τους σε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από εκείνη του 1917 και παρακαλούν οι οικογένειές τους να επιτραπεί να μπουν στην Αλβανία, και στους άνδρες να επιστραφούν τα όπλα που παρέδωσαν στις στρατιωτικές αρχές.''''...εδώ ηδη μιλαει για αυτην την υποχωρηση η οποια και συνεβη το 1944 στις νοτιως του καλαμα περιοχες [ εκει που κατοικουσε και η πλειοψηφια των τσαμηδων]...ιδου και το σχεδιο που εκπονησανε τελικα το 1944.....''''ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ
  ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
  Εν συνεχεία των προηγουμένων δοθεισών διαταγών, τονίζομεν υμίν διά την πληρεστέραν εκτέλεσίν των, τα κάτωθι σημεία:
  Ι. Το μέτωπον της Τσαμουριάς, απέναντι των δυνάμεων του Ζέρβα, διαιρείται εις τεσσάρας τομείς: α) Άρπιτσα-Μαργαρίτι, β) μαργαρίτι-Κορτέσι, γ) Κορτέσι-Νικολίτσι, δ) Νικολίτσι-Παναγιά.
  II. Εις τα μετόπισθεν, τα δεύτερα κέντρα, κανονίζονται κατά τον εξής τρόπον:
  Άρπιτσα, Βύλε, Βραχωνά και Γρόκα του Κούτσι, με κέντρον εις την Αρβενίτσαν, Τσούρι, Λιουκράτι, Μαργαρίτι, Βράστοβα, Σμοκοβίνα, Μούρτος, Μορέκ με κέντρον εις το Μασρέκ, Γκλσαποτσάρι, Σαράνι, Σουνοράτι, Σελίτσα, Βρέστα και Γραικοχώρι με κέντρον (έδρα) το Γραικοχώρι, Κορμίτσια, Σεμερίτσια, Κοκάνι... Μπενταλένα, Βρατίνα, Βορνάνια, Σούλεαι και Κάστρου με κέντρον εις την Βορφάνιαν.
  III.Εις έκαστον κέντρον των μετόπισθεν θα λειτουργά μία διοίκησις, ήτις θα φροντίζη:
  α) Διά την συνεχή αποστολήν τω στρατιωτών εις το μέτωπον.
  β) Διά την εκπλήρωσιν των αναγκών των εις το μέτωπον στρατιωτών, και
  γ) Διά τας αναγκαίουσας βοηθείας των μεταφερθεισών (μεταναστευσασών) οικογενειώνκλπ κλπ και τελειωνε με ημερομηνια ΙΟΥΛΙΟΣ 1944 δηλαδή ειχανε αρχισει να μεταφεροντε οικογενειες προς τα βορεια πριν την τελικη αποχωρηση των γερμανων και πριν δηλαδη την καταλυψη των περιοχων εκεινων από τον ΕΔΕΣ..και μαλιστα οι οπλιφοροι θα καλυπταν αυτή την υποχωρηση....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η Αλβανία έπρεπε να συμμαχίσει πλήρως τότε με τη Γερμανία.

   Διαγραφή
 8. .....η οποια υποχωρηση -αποχωρηση συνεβη παραλληλα με την εκδιωξη τους[ εκδικηση-αντεκδικηση από τα μελη εδες]..καθως δεν υποχωρησαν μονοι τους αλλα μαζι [ αλληλοκαλυψη] με τα γερμανικα στρατευμαυτα συμφωνα με αναφορες αμερικανων της συμμαχικης αποστολης ..πραγμα που κανανε [ σε ολες τις κατεχόμενες χωρες] ανθρωποι που ειχανε βαψει τα χερια τους με πολύ αιμα και ξερανε ότι αν μενανε χωρις τους γερμανους τι θα επακολουθουσε εναντιον αυτων και των οικογενειων τους [ δυστυχως στον πολεμο περα από τις άλλες αθλιότητες την πληρωνουν και οι οικογενεις ] [ βλεπε την δικια μας ''ελληνικη'' περιπτωση των στρατευμάτων του Πουλου που ειχανε καψει τα γιαννιτσα στη μακεδονια και πλιατσικολογούσανε τους ελληνες και βρεθήκανε μετα τον πολεμο ως τη σλοβενια να πολεμανε με τους ''αποχωρουντες'' γερμανους προστατες τους τους οποιους ειχανε ακολουθησει ως εκει]...επισης το ότι τα ιδια δεν παθανε οι μουσουλμάνοι της θρακης ειτε οι τουρκοι ειτε οι πομακοι θα επρεπε να προβληματιζε τους αλβανους εθνικιστες...γιατι δεχθηκε τοση βια μονο μια μειονοτητα [ μουσουλαμνικη και αυτή] αρα κατι πολύ σοβαρο ειχε συμβει τα χρονια που προηγηθήκανε ..κατι που δεν ειχε συμβει με τις άλλες μειονότητες..και αρα οφειλετε κυριως στους τσαμηδες και την συμοεριφορα τους [ και όχι σε καποιον ρατσισμο των ελληνων τον οποιο ρατσισμο δεν το δειξανε για καποιον τουρκο της θρακης η της ροδου]...λιγα χαρακτηριστικα παραδείγματα....''''Την 10ην Αυγούστου 1943 γερμανικά στρατεύματα μετ' ιταλικών, ξεκίνησαν από την Πρέβεζα και από την Παραμυθιά μεγάλος αριθμός Τουρκαλβανών περικύκλωσαν τα χωριά του Φαναρίου και προέβησαν εις γενικήν λεηλασίαν. Οι κάτοικοι των χωριών πανικόβλητοι κατέφυγον εις παρακείμενα όρη και έλη, εγκαταλείψαντες τα πάντα..». [ όπως δηλαδή στην τουρκοκρατια με τα τουρκικα αφεντικα τοτε ] και οι μαρτυριες όπως ''δεν είναι που σκοτωσανε εδώ στο χωριο το δικο μας ..σκοτωσανε σε όλα τα χωρια''δεν αφηκανε ουτε ..τσοπάνος να παει να βοσκησει τα προβατα τον σκοτώνανε...ηθελαν να παρουν τα προβατα να κανουν ζημιες ..παντου....όταν φυγανε ριξανε και δηλητηριο στα πηγαδια εδώ στο χωριο και αρρωστήσανε κοσμος ιιιι ...αστα μην τα ρωτας και πεθανανε ...εως το 46 είχαμε πεινα , πεινα ,οχι απλα πεινα..αστα μην τα ρωτας''' από το βιντεο .....https://www.youtube.com/watch?v=8aK8Lf9Zrco..δειτε το για να ξερουμε τι εγινε και τι παει να ξαναγινει [ με τον ιδιο λαο που τον χρησιμοποιουν τα ιδια αφεντικα]..τα γραφω αυτά γιατι εχουν ξαμοληθεί καποιοι αλβανοι και μας παραθετουν μαρτυριες τους διωγμούς τους το 1944 ....αλλα δεν μας λενε τι προηγηθηκε...καλο είναι να ξερουμε εμεις..και να απανταμε στις προπαγάνδες....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. για τα κεφαλαια τωρα το προσεξα..λαθος....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ας αφήσουμε τις μαρτυριες για τις πινακίδες ''''βερολινο-ρωμη-μαργαριτι'' την οποια υψωσανε οι τσαμηδες του μαργαριτιου στη νοτια θεσπρωτια όταν κατελαβαν-''απελευθερωσαν'' το χωριο τους τα ιταλικα στρατεύματα κατά τις πρωτες μερες της ιταλικης εισβολης......εκτος και αν υψωσανε τετοιου είδους ''απελευθερωτικες'' πινακίδες και οι βορειοηπειρωτες και δεν το ξερουμε....το ότι οι περισσοτεροι βορειοηπειρωτες ενεταχθησαν τελικα στο εαμ αλβανιας φαινεται και από την παρακατω μαρτυρια....στην προσπαθεια που εγινε από την κατοχικη αλβανικη κυβερνηση, με προταση της στην ελληνικη κατοχικη κυβερνηση, για ένα ειδος ενωσεως των δυο κρατων το 1943 [ με απωτερο και αληθινοτερο σκοπο να αποφυγουν την επικρατηση του κουμουνιστικου κινήματος στη χωρα τους που ολο και αυξανε ειδικα μετα το περασμα από την ιταλικη στη γερμανικη κατοχη] ... εκει ο αντιπρόσωπος των αλβανων στις αντιρησεις που ειχαν οι ελληνες αντιπροσωποι λογω των καταστροφων σε βορειοηπειρωτικα χωρια από [εθνικιστες ] αλβανους αυτος απαντησε ότι δεν τα παθανε αυτά επειδή είναι ελληνες αλλα επειδή υποστηριζανε το ΕΑΜ αλβανιας ... οσο ''υπερβολικο'' και να είναι αυτό η αλλιως '''μιση αληθεια'' [ αφου σιγουρα επαιξε ρολο και η εθνοτικη διαφορα και το παραδοσιακο μισος των αλβανων αποτελεσε έναν παραπανων λογο για τις καταστροφες [ βλεπε το χωριο Γλυνα της βορειου ηπειρου] σιγουρα δειχνει ποια ηταν η κατασταση στα μερη της βορειου ηπειρου και με ποιον πολεμήσανε τελικα οι βορειοηπειρωτες [ στη μεγαλη τους πλειοψηφεια ]......και βεβαια αυτό συνεβη θελοντας και μη [ όπως σε ολες αυτές τις περιπτώσεις] μιας και πεφα από τα σύνορα δραστηριοποιούνταν κυριως ο χοτζα και από δωθε των συνορων δραστηριοποιουντανε το εαμ ελας [ μουργκανα και νομος ιωαννινων στα βορεια] συνεπως οι βορειοηπειρωτες αργα η γρηγορα [ θελοντας η μη ο καθενας] θα εντασοταν στα κομουνιστικα στατοπεδα [ ειτε της αλβανιας ειτε της ελλαδας] ....και ετσι κι εγινε...αντίθετα οι τσαμηδες [ ισως και ως φαρα δυστροπη μιας και οι ιδιο οι αλβανοι λεγανε παλια '''τσαμ παμπες με θηκ νε μες''' [ ο τσαμης είναι παμπεσης και εχει το θηκαρι [ μαχαιρι] ετοιμο στη μεση]],πραγμα που επιβεβαιωνει και ο αραβαντινος....Κατά τον Π. Αραβαντινό “Χρονογραφία της Ηπείρου¨, 1856 “Των Τσάμηδων εν γένει ο φανατισμός προς τον Ισλαμισμόν υπάρχει βαθύτατος και ο χαρακτήρ αυτών γλίσχρος και ψευδής [ παμπες δηλαδή χωρις μπεσα]......
  ......ο περαιβος [ που και αυτος κανει περιγραφή των αλβανικων φυλων] τους περιγραφει ως αλαζόνες που δεν φυλλατουν τας υποσχέσεις [ κι εδώ παμπες , δηλαδή χωρις μπεσα] πραγματα τα οποια δεν αναφερει για τις άλλες αλβανικες φυλες...αυτα είναι σημαντικα χαρακτηριστικα όπως και οι μαρτυριες του εντονου μουσουλμανισμου των-θρησκευτικου φανατισμου [ πραγμα που οφειλετε σε μεγαλο βαθμο στη γεωγραφια της τσαμουριας μιας και περιβαλοτανε ..από δυτικα από το ελληνικο-χριστιανικο ιονιο πελαγος...στα ανατολικα της παραμυθιας από τα ελληνικα-χριστιανικα χωρια....στα νοτια από τα ελληνικα-χριστιανικα χωρια του καμπου του φαναριου και στα βορεια από τα ελληνικα χριστιανικα χωρια της επαρχιας αγιων σαραντα και δελβινου στη σημερινη νοτιο αλβανια]....εν μεσω ολων αυτων ο ισλαμισμος αποτελεσε ισως το ανάχωμα και η κυρια ταυτοτητα τους [ για αυτό και πολλοι ειχανε αμιγως ισλαμικα ονόματα δηλαδή μουσουλμανικο ονομα αλλα και επωνυμο]...γενικα ο χαρακτηρισμος '''τουρκαλβανοι'' ταιριαζει περισσοτερο σε αυτή παρα σε άλλες φυλες της νοτιας και κεντρικης αλβανιας [ παροτι και αυτές μουσουλμανικες σε μεγαλο βαθμο]...δηλαδή ηταν μια φαρα που οι καταβολες της και η νοοτροπια της δεν την αφηναν να διακρινει ευκολα το ''καλο'' η το κακο'' αλλα ευκολα επελεγαν τον [ στα ματια τους] ισχυροτερο με κοπο να πετυχουν αυτά που θελανε , χωρις να σκεφτοντε ''καθαρα'' τις συνεπειες των πραξεων τους , τις αλλαγες τις γεωπολιτικες, και τα πραγματικα συμφεροντα των ιταλων και των γερμανων στην περιοχη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "βλεπε το χωριο Γλυνα της βορειου ηπειρου" Γιατί έγινε αυτό που έγινε στη Γλύνα; Ποιοί κατέφυγαν εκεί; Μήπως οι της Μ.Α.Β.Η.; Τί σημαίνουν τα αρχικά Μ.Α.Β.Η.; Οέο;

   "στα ανατολικα της παραμυθιας από τα ελληνικα-χριστιανικα χωρια....στα νοτια από τα ελληνικα-χριστιανικα χωρια του καμπου του φαναριου" Ξεχνάς ή μάλλον αποκρύπτεις ότι και τα χωριά ανατολικά της Παραμυθιάς και τα χωριά του κάμπου του Φαναρίου ήταν χριστιανικά τσάμικα χωριά.

   Διαγραφή
  2. Ξεχνάς ή μάλλον αποκρύπτεις ότι και τα χωριά ανατολικά της Παραμυθιάς και τα χωριά του κάμπου του Φαναρίου ήταν χριστιανικά τσάμικα χωριά.
   ΔΕΝ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΣΥ ΜΠΕΡΔΕΥΕΣΑΙ.
   ΠΡΩΤΟΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ [ ΠΟΠΟΒΟ ΚΛΠ] ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΓΩΣ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΑ
   ΕΝΩ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΗΤΑΝ ΑΜΙΓΩΣ ΔΙΓΛΩΣΣΑ [ ΕΔΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ-ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ[ΔΥΤΙΚΑ]
   ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΗΤΑΝ ΑΜΙΓΩΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒΛΕΠΕ ΠΕΡΑΙΒΟΣ , ΒΟΛΝΤΚΑΜΦ ΚΛΠ]

   Διαγραφή
 11. σε ότι αφορα την '''αλβανικη'' φουστανελα το νέο παραμυθι της εθνομηδενιστικης [ αντιγραφη των γειτονικων εθνικισμων] ιστοριας...ασχετο με το θεμα αλλα σημαντικο πιστευω .....ως γνωστον οι αλβανοι χωριζοντε σε γκεκηδες και τοσκηδες ... οι γκεκηδες κατοικουν την βορεια και μερος της κεντρικης αλβανιας και γκεκηδες είναι οι αλβανοι του κοσσοβου[ σερβιας] τετοβου [σκοπιων] και ποτγκοριτσας[ μαυροβουνιου]....επισης οι γκεκηδες αλβανοι αποτελουν περιπου τα δυο τριτα του συνολου των αλβανων ειτε ως πληθυσμος ειτε ως εκτασικη-γεωγραφικη εξαπλωση του αλβανοφωνου στοιχειου....αυτοι [ δηλαδή η πλειοψηφεια των αλβανων] δεν φορουν φουστανελα....και η εδαφικη τους [ των γκεκηδων αλβανων] εξαπλωση αρχιζει από τα περίχωρα του Ελμπασανι [ πολη της κεντρικης Αλβανιας]ω τα βορεια ορια των αλβανοφωνων [ εντος και εκτος αλβανιας όπως κοσσοβο τετοβο κλπ κλπ ] εκει δεν φοριετε η φουστανελα...παμε τωρα στους τοσκηδες αλβανους [ στο περιπου το ένα τριιτο των αλβανοφωνων ειτε πλυθησμιακα ειτε ως εδαφικη εξαπλωση με βορεια ορια τα περίχωρα του ελμπασανι στο ποταμο σκουμπι της κεντρικης Αλβανιας και φτανοντας ως την παλαι ποτε τσαμουρια-θεσπρωτια] ..... αυτοι [ η μειοψηφια δηλαδή των αλβανων] φορουν τη φουστανελα....όμως ουτε τοσκικη δεν μπορει να χαρακτηριστεί γιατι και μεγαλο μερος τους [ των τοσκηδων αλβανων] δεν τη φοραει...για παράδειγμα αποτους αλβανους τοσκηδες της λαμπεριας [ περιοχη μεταξυ αυλωνα τεπελενι εως νοτια το δελβινο και το αργυροκαστρο] οι περισσοτεροι [ ειδικα οσο ανεβαίνουμε βορεια και δυτικα ] δεν τη φορουν....όπως και συνεχιζοντας βορεια στα δυτικα του τεπελενιου και πιο βορεια στη μαλακαστρα και στη πεδιαδα της μουζακιας [ δυτικεσ περιοχες της τοσκεριας] που δεν φοριετε επισης...αντίθετα φοριετε αποτους αλβανους στα δυτικα αυτων των περιοχων [ με ανατολικο οριο το Βερατι , στο σκραπαρι ,λιντζουρια και τη ζαγορια και τη κορυτσα [ οπου κατοικουν οι μουσουλμάνοι αλβανοι τοσκηδες και οι χριστιανοι αλβανοι τοσκηδες στα ανατολικα [ ορεινα ] αυτά μετρη....και τελος οι τσαμηδες που κατοικούσανε σιγουρα από τον δεκατο πεμπτο αιωνα στη θεσπρωτι και φορούσανε την φουστανελα.....μονο οι μισοι του ενός τριτου των αλβανων [ δηλαδή των τοσκηδων] φορανε τη φουστανελα....και αυτοι τυχαινει να είναι οι βορειοι γειτονες των ελληνων που επισης τη φορουν....συνεπως το να διαδοθηκε η φουστανελα από τους [τοσκηδες] αλβανους σε ολη την ηπειρωτικη ελλαδα [ από βορειο ηπειρο ως δυτικη μακεδονια και κατω ως την αρκαδια] και να μην διαοθηκε όχι σους γκεκηδες αλλα ουτε καν στους υπολοιπους τοσκηδες δεν μπορει να ισχυει ευκολα....αυτό το λεω γιατι κατι τετοια λεγανε σ εεκπομπη ενός καναλιου εθνομηδενιστικου [ τα οποια είναι αντιγραφη της αλβανικης [ εθνικιστικης ] προπαγάνδας.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "τοσκηδες της λαμπεριας [ περιοχη μεταξυ αυλωνα τεπελενι εως νοτια το δελβινο και το αργυροκαστρο] οι περισσοτεροι [ ειδικα οσο ανεβαίνουμε βορεια και δυτικα ] δεν τη φορουν...."

   Εκεί είναι που τη φορούν. Και στο Κουρβελέσι τη φορούσαν, και στο Τεπελένι και στη Μουζακιά τη φορούσαν παλαιότερα (στη Μουζακιά τη φορούν ακόμα πολλοί Βλάχοι) κ.α.

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  8. ΣΤΟ ΚΟΥΡΒΕΛΕΣΙ ΦΟΡΟΥΣΑΝΕ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜ ΚΟΜΠΕΤΑΡ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ''ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ΄΄ ΟΠΩΣΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ.

   Διαγραφή
 12. ΔΗΛΑΔΗ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΝΤΙΝΟ [ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΕΞΩΜΩΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΜΑΡΤΥΡΑΕΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ] ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ-ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ''ΑΝΗΛΕΕΣ ΚΥΝΗΓΗΤΟ''' ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ [ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΠΛΑΙΑ ΜΟΥ ΤΕΧΝΗ ΚΟΣΚΙΝΟ'] ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ [ ΠΡΑΓΜΑΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟΣΟ Η ΑΔΕΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ '''ΤΑΓΜΑ ΝΤΙΝΟ'''ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΨΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ]....ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΗΔΗ ΥΠΟΣΤΕΙ [ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ-ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ] ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΗΛΕΕΣ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ''ΑΠΟ ΔΩ'' ΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ...ΕΤΣΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΑΝΤΑΡΤΙΚΗ '''''ΕΜΠΕΙΡΙΑ''''' ΠΕΡΑΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΠΑΙΡΝΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 300 ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ....ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ....ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΑΝΤΑΡΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΕΡΑΡΧΙΕΣ ....ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ [ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΣΣ ΖΟΖΕΦ ΡΕΜΟΝ ]ΟΤΙ '''ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ'' , ΄΄΄ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΠΟΛΕΙΕΣ''''..ΑΥΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΙΓΕΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ-ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟ 1943 ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΔΕΧΘΗΚΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΛΒΑΝΙΑ]...ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ [ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΛΙΓΕΣ ] ΗΤΑΝ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΟ ΕΑΜ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ [ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. μια ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ μαρυρια ενός τσαμη [ στην εκπομπή μηχανη του χρονου] που κατοικει σημερα στην αλβανια και εζησε τα τοτε γεγονοτα αναφερει ''σφαλμα είναι τουτο οτι ..του ναπολεων ζερβα , που πηρε οοολη τη σκουπα ..εμεις είχαμε τις σημαιες κάθε σπιτι ..θελω να σου πω είμασταν πατριωτες''....και αμεσως μετα αναφερει ο ιδιος..''''ο αδερφος ειχε παει στο εαμι [ΕΑΜ] τοτες ελευθερια κλπ''''
  Αυτές τις [ελάχιστες] μαρτυριες χρησιμοποιουν οι αλβανοι εθνικιστες και λενε επισημά ''''τους εδιωξε ο ζερβας γιατι πολεμάγανε υπερ των κομμουιστων''''..παραμυθια της χαλιμας αλλα ετσι οικοδομειτε ο [κάθε] εθνικισμος και ειδικα ο μεγαλοαλβανικος.....
  ΠΡΩΤΟΝ .. αυτές οι ελάχιστες μαρτυριες όπως ξερουμε είναι μαρτυριες της '''πανω του καλαμα'' τσαμουριας δηλαδή μικρου μερος της Τσαμουριας το οποιο και ηλεγχε μερικως ο εαμ στη κατοχη [ κυριως τις ορεινες-ελληνικες περιχες του , ΣΤΗ μουργκανα] αλλα παραμονες της κατοχης περασε υπο τον ελεγχο του ακομα μεγαλυτερο μερος αυτης της μικρης περιοχης και τοτε από κει ενεταχθησαν αλβανοτσαμηδες στο εαμ [ πραγμα που συνεβαινε σε ολη την ελλαδα [οπου κυριαρχουσε ο ΕΛΑΣ παραμονες της απελευθερωσης] και πολλοι από τα μερη αυτά θελοντας η μη εντασονταν στις ταξεις του ΕΛΑΣ] αν και για να ειμαστε δικαιοι οσο γινετε υπήρχανε καποι λιγοι-ελαχιστοι που ειχανε ενταχθεί εξ αρχης στον ΕΛΑΣ [παλι από κεινα τα μερη] .....Όμως το να παρουσιάζοντε [ οι Αλβανοι εθνικιστες] την εξαιρεση [ δηλαδή τσαμηδες ελασιτες] , ως κανονα , όχι δεν παραποιηση της ιστοριας αλλα είναι και τελειως ανηθικο γιατι εξυπηρετουντε ενσυνείδητα αλλοι σκοποι [ιμπεριαλιστικοι ,ρεβανσιστικοι,εκδικιτικοι ,αναθεωριτικοι]....
  Δευτερον....αυτος ο ανθρωπος ηταν σιγουρα αθωος [ ισως και η οικογενεια του όπως πιθανως και αρκετοι χωριανοι του ]και στο χωριο του εισηλθαν κατά την απελευθερωση το 1944 τα ελασιτικα στρατεύματα [ στα οποια ισως ειχαν ενταχθεί καποιοι χωριανοι του] και για αυτό ειχανε βαλει τις ελληνικες σημαιες [ όπως λεει ο ιδιος] της απελευθερωσης πραγμα που συνεβαινε σε ολες τις απελευθερωμένες από τον ΕΛΑΣ περιοχες .....
  ΤΡΙΤΟΝ και σημαντικοτερο....Ο δυστυχως διωγμενος τσαμης [ δυστυχως γιατι μαλλον δεν εφταιγε] δεν κατηγορει ουτε ''''μοναρχοφασιστες'' εδεσιτες η ''''εθνικιστες ελληνες '''' πραγμα που θα ταν τελειως λογικο και σε ένα μικρο βαθμο και αληθες ] για έναν που εχει διωχθει από τον τοπο του και μαλιστα χωρις να εφταιξε σε κατι ......αντίθετα, με τα λεγομενα του συμπεραίνουμε κατι σημαντικοτατο ... ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ........και μαλιστα συμπεραινουμε από αυτά που λεει ότι λατα τη γνωμη του το κακο-σφαλμα δεν ηταν ο διωγμος των τσαμηδων αυτος κάθε αυτος .....αλλα ο διωγμος ΟΟΟΟΛΩΝ των τσαμηδων ['''το σφαλμα ηταν ότι πηρε σκουπα οοολους '''] ...δηλαδή συμπεραινουμε από τα λεγομενα του ότι οι περισσοτεροι [ ενοχοι] '''ΗΤΑΝ ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ'''' που διωχτηκανε αλλα '''το σφαλμα ηταν ότι πηρε σκουπα οοοοολους'''...δηλαδή δεν ηταν το ''σφαλμα'' η '''σκουπα'' - διωγμος των ομοφυλων του [ κακο φυσικα ηταν όπως και κάθε διωγμος αλλα μαλλον ηταν και δικαιος ] ....αλλα ο διωγμος του ιδιου [ και αλλων λιγων όπως αυτος] που ουσιαστικα την πληρωσανε εξαιτιας των ''πολλων'' Τσαμηδων και αυτων που ειχανε διαπραξει την προηγουμενη τριετια......ουσιαστικα ο ανθρωπος δεν φαινεται να βρισκει καθολου παραξενο αυτό που συνεβη [ Διωγμος] αλλα θεωρει ΣΦΑΛΜΑ τον ανευ διακριση διωγμο [ γιατι όπως σε κάθε πολεμο την πληρωσαν ΚΑΙ αθωοι οπως αυτος]...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. κατι άλλο σημαντικο είναι ότι στην εκπομπή αυτή οι τσαμηδες που μιλανε στην καμερα παροτι κατοικουν μονιμα στην Αλβανια αο το 1946 γνωριζουν καλα να εκφραζοντε στην [απλο]ελληνικη [ πραγμα που το ξερουμε από την εποχη της τουρκοκρατιας ηδη και το μαρτυρει ο περαιβος και που οφειλετε στην μεικτη αλβανοελληνικη καταγωγή της φυλης αυτης]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "οφειλετε στην μεικτη αλβανοελληνικη καταγωγή της φυλης αυτης"

   Αυτό είναι μια εικασία. Ενδεχομένως ισχύει, το ότι έγιναν επιμειξίες. Εσύ το εκφράζεις με μια σιγουριά ενώ δεν υπάρχει κάποιο απτό στοιχείο που να το επιβεβαιώνει. Μόνο στην Πάργα και στην Παραμυθία υπήρχαν ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι (όχι μόνο).

   Διαγραφή
 15. περι τουρκοτσαμηδων .....Από μονο του αυτό το συμφωνο των Φιλιατων μεταξυ ΕΑΜ και ΤουρκοΤσαμηδων ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 1944 τρεις μολις μηνες πριν την απελευθερωση δειχνει ότι οι τσαμηδες της περιοχης ηταν όχι απλα εχθρικοι ως πλυθησμος προς το ΕΑΜ αλλα και απολυτα γερμανοφιλοι-ενοπλοι συμμαχοι αυτων .....καθως όπως ξερουμε τέτοιες συμφωνιες το ΕΑΜ υπεγραφε παραμονες της απελευθερωσης όχι φυσικα με τον αμαχο πλυθησμο καποιου ανταρτοχωριου αλλα με πληθυσμούς και ενοπλα σωματα τα οποια ηταν εχθρικα ως τοτε προς το ανταρτικο του ΕΛΑΣ όπως εγινε και με τμημα της Οχρανα των βουλγαρων αυτονομιστών σε περιοχες κοντα στα σύνορα ....ακομα και ο ορος που συμφωνηθηκε για τη ''παραδωση του χωριου Φιλιατες χωρις να προβαλουν αντισταση οι τουρκοτσαμηδες του χωριου ''''' κατά την απελευθερωση δειχνει αυτό που αναφέραμε ποιο πανω....την απολυτα εχθρικη σταση ως τοτε των Τουρκοτσαμηδων [ όχι ολων αλλα της πλειοψηφειας ] απέναντι στον ελληνισμο [ενοπλο η αοπλο] ανεξαρτήτως παρατάξεως [ΕΑΜ Η ΕΔΕΣ] ...και μαλιστα ενοπλη αντιπαλοτητα...δηλαδή υπογραφτηκςε γιατι ξερανε οι ΕΑΜΙΤΕΣ ότι με την ενδεχομενη εισοδο των ΕΛΑΣΙΤΩΝ στους Φιλιατες κατά την απελευθερωση της περιοχης[ με την αποχωρηση των γερμανικων στρατευμάτων] θα ακολουθουσε η ενοπλη αντιδραση των τουρκοτσαμηδων...και αυτό γιατι μεχρι τοτε ειχανε δειξει όχι απλα αντιΕΔΕΣΙΤΙΚΗ συμπεριφορα [ εναντια υποτειθεται στου Ελληνες εθνικιστες] αλλα και αντιΕΑΜΙΤΙΚΗ και γενικοτερα ανθελληνικη .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Γράφονται υπερβολές, νοσταλγο ΕΑΜο ΕΛΑΣικές παραφιλολογίες και Αλβανο συντροφολογίες. Όσοι βίωσαν τα γεγονότα και τα εγκλήματα των Τουρκαλβανοτσάμηδων και των συντρόφων τους ξέρουν...!
  Αυτό που κρατάω από όσα διάβασα είναι ότι: "...οι Αλβανοί δίδαξαν πολιτισμό.."
  Καλό ξημέρωμα φίλε σκιπτάρη...!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. αυτο το ''οι αλβανοι διδαξαν πολιτισμο''' το εγραψε ανθρωπος ελληνοφωνος που συνεχεια οι αλβανοι τον φερνουν ως παραδειγμα για να υποστηριξουν τις θεσεις τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΙΤΕΣ, ΕΙΡΩΝΙΚΑ [ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΛΑΟ ΕΧΟΥΝ ΜΕΝΟΣ] «Ιλλυριοί» ζουν ανάμεσα
  στους «μακεδόνες» τής ΠΓΔΜ.
  Νοτιότερα ζουν «έλληνες».
  ΔΗΛΑΔΗ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ,ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ , ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.......ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΛΑΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΟ.....
  ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ....
  ΟΙ '''ΕΛΛΗΝΕΣ'' ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ....ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.....ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ..... ΟΙ '''ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ''' ΜΙΛΑΝΕ ΣΛΑΒΙΚΑ ΑΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ [ ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ , ΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ , ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΣΛΑΒΙΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΣΛΑΒΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ 800 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΑΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ] ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΕΩΦΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ [ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΤΑΝΕ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ....ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΙΟΝΙΑ ....ΑΡΑ ΟΥΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΥΤΕ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ....ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ......
  ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ '''''ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ''''''..... ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ.....ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΙΛΛΥΡΙΚΑ [ ΜΟΝΟ 500 ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΙΚΑΖΑΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΕΣ Η ΑΠΛΑ ΠΑΛΙΟΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ]...ΑΡΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ [ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕΤΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΝ] ΔΕΝ [ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ] ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ [ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΚΤΑΤΙΝΗΣΤΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ [ ΟΠΩΣ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ] ΑΦΟΥ ΜΙΛΙΟΤΑΝΕ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΛΑΤΙΝΗΣΑΝΕ ΟΛΙΚΑ Η ΑΜΕΡΙΚΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΛΒΑΒΙΚΗ......ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΛΛΥΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΥΤΕ ΓΕΩΦΡΑΦΙΚΑ,...ΑΦΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΒΟΡΙΑ ΩΣ ΤΗ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΚΟΡΥΤΣΑ [ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ]....ΑΡΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ....''''ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ''' ΚΑΙ ''''ΙΛΛΥΡΙΩΝ'''''..... ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ[ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ] ....ΤΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  3. Η καταγωγή και οι φυλές των Ελλήνων

   Α. ΓΡΑΚΙΚΗ ΦΥΛΗ. Διάσπαρτη σε όλον τον Ελλαδικό-Ρωμανικό χώρο...Ομιλει΄την Ελληνικη σε διαφόρους διαλέκτους.Κυρίως ζουν στον Μωριά, στην Ρούμελη, στην Μακεδονία, στην Θράκη, στο Αιγαίον, ή είναι πρόσφυγες εξ Ιωνίας κλπ.

   ΥΠΟΦΥΛΑΙ ΤΗΣ ΓΡΑΙΚΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ.
   1. ΤΣΑΚΩΝΕΣ στην περιοχή της Κυνουρίας.
   2. ΚΡΗΤΕΣ. με ευδιάκριτα χαρακτηριστικά, πολιτισμικά και μορφολογικά
   3. ΚΥΠΡΙΟΙ. όπως και οι ανωτέρω.
   4. ΠΕΔΙΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ....μείξις Γραικών, Αλβανών και κυρίως Βλάχων...
   5. ΠΟΝΤΙΟΙ....Χριστιανοί Ρωμιοί του Πόντου, που ήλθαν στην Ελλάδα-Ρωμανία το 1922. (οι περισσότεροι ωστόσο είναι απόγονοι εξελληνισμένων Λαζών και άλλων Καυκάσιων)
   6. ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ...ελληνικός ημινομαδικός πληθυσμός στην Θεσσαλία.

   Β. ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗ ΦΥΛΗ Φυλή που κατώκησε στην Ελλάδα-Ρωμανία, από τον 12ο Μετά Χριστόν αιώνα.
   ΥΠΟΦΥΛΑΙ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ.
   1. ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ
   2. ΓΚΑΧΩΡΙΤΕΣ...παλαιοί κάτοικοι των Αθηνών..Γκαχώρα είναι η Αθήνα
   3. ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΠΑΤΑ, ΛΙΟΣΙΑ, ΤΑΤΟΗ, ΜΠΟΥΑ κλπ . Κατοίκησαν κυρίως στις ομώνυμες περιοχές της Αττικής, καθώς και στο Μαρούσι.
   4. ΚΟΥΛΟΥΡΙΩΤΕΣ...οι Σαλαμίνιοι
   5. ΜΕΣΟΓΕΙΤΕΣ...κατοίκησαν στα Μεσόγεια Αττικής, και ήταν απόβλητοι των φυλών Σπάτα, Λιόση, Τατόη, Μπούα κλπ.
   6. ΝΗΣΙΩΤΕΣ...Αρβανίτες της Ύδρας, Σπετσών,Πόρου καθώς και της Τροιζηνίας-Μεθάνων.
   7. ΜΠΟΥΚΟΥΡΙΩΤΕΣ...Αρβανίτες της Κορινθίας, και της ορεινής Αργολίδος.
   8 .ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΕΣ...Αρβανίτες της Αχαίας, κατοικοι Σουλιμοχωρίων.
   9.ΝΤΡΕΔΕΣ...Αρβανίτες της Τριφυλλίας, και νοτίου Ηλείας με αρχηγό το 1821 τον Αναστασόπουλο.
   10. ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΙ....Αρβανίτες της Νοτίου Ευβοίας, οι οποίοι αποίκησαν και την νήσο Άνδρο των Κυκλάδων.
   11. ΚΑΡΑΧΑΣΑΝΑΔΕΣ....Αλβανοί της Κόνιτσας, που ονομάσθηκαν έτσι από τον Καραχασάν όταν εξισλαμήσθηκαν, και ξανάγιναν Χριστιανοί το 1922, οπότε τους είπανε και Ελληνες.
   12. ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ....Έμειναν μετά το 1945, σαν Έλληνες...
   13. ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΟΣ....Αρβανίτες Χριστιανοί, που ήλθαν στην Θράκη μετά το 1922, από Ανατολική Θράκη και Προποντίδα.
   14. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΕΣ ...Αρβανίτες της Βοιωτίας, Λοκρίδος και Φωκίδος.... .

   Γ. ΒΛΑΧΙΚΗ ΦΥΛΗ Βλαχόφωνη φυλή, διάσπαρτη σε όλα τα Βαλκάνια....
   ΥΠΟΦΥΛΑΙ ΤΗΣ ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ.
   1. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΕΣ...
   2. ΜΕΤΣΟΒΙΤΕΣ...κυρίαρχη βλάχικη φυλή, με έδρα το Μέτσοβο, αλλά και πληθυσμούς στα Γρεβενά, Κοζάνη, Ημαθία κλπ
   3. ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΙ...οι βλάχοι της περιοχής Ζαγορίων, με έντονα σλαβικά στοιχεία στην γλώσσα τους.
   4.ΤΣΙΝΤΣΑΡΟΙ...Βλάχοι της Μακεδονίας, διάσπαρτοι σε όλον τον Μακεδονικό χώρο.
   5. ΑΡΒΑΝΙΤΟΒΛΑΧΟΙ...βλάχοι, με βλάχικη και αλβανική καταγωγή.

   Διαγραφή
  4. Δ. ΣΛΑΒΙΚΗ ΦΥΛΗ Κατέβηκαν στον Ελλαδικό-Ρωμανικό χώρο μετά τον 6ο αιώνα μετά Χριστόν, και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες...στους διατηρούντες την σλαβική γλώσσα, και στους εξελληνισμένους.
   ΥΠΟΦΥΛΑΙ ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ.
   1. ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ...Κατοικούν στην σημερινή Μακεδονία, και κυρίως Φλώρινα, Καστοριά, Αλμωπία, Σιντική, Ημαθία, Πέλλα...
   2. ΣΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ...Απόγονοι των Σέρβων στρατιωτών που έμειναν στην Κέρκυρα στον Α Παγκ. Πόλεμο..Συνήθη επώνυμα Μπόρτς κλπ.
   3.ΕΖΕΡΙΤΕΣ, ΜΗΛΙΓΓΟΙ ΣΛΑΒΟΙ...Σλάβοι του Πάρνωνος και Ταύγέτου στην Λακωνία.
   4.ΣΛΑΒΗΝΟΙ...Σλάβοι της Αχαϊας, Γορτυνίας, Λακωνίας και Κορινθίας...Εξελληνίσθηκαν γλωσσικά//
   5.ΣΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ...Κατοίκησαν πέριξ του Βόλου-Βόλος ειναι σλαβική λέξις, στο Πήλιο-Ζαγορά κλπ, στο Βελεστίνο και αλλού....Εξελληνίσθηκαν γλωσσικά.
   6. ΒΛΑΧΟΣΛΑΒΟΙ...Ανάμεικτη φυλή Βλάχων και Σλάβων στον Τύρναβο, Τσαρίτσανη, Ελλασώνα κλπ.
   7. ΣΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ...Κατοικήσαν κυρίως στην Πρέβεζα-σλαβική λέξις που σημαίνει Πέρασμα, στην Πάργα, στα Γιάννινα- Κεράσοβο, Ζλάτανο, Ντόλιανη, Νεγκόβανη κλπ
   8. ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΕΝΟΙ ΣΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ή ΓΡΑΙΚΟΜΑΝΕΙΣ...Σλάβοι που επέλεξαν τον Ελληνισμό, αν και Σλάβοι στην καταγωγή....Διαφέρουν από τους Σλαβομακεδόνες, και εικάζεται, ότι είναι παλαιότερες εγκαταστάσεις Σλάβων στην Μακεδονία..Από αυτούς κατάγεται ο Πάνος Μάρκοβιτς, παλιός προπονητής του Πανιωνίου.

   Ε. ΑΡΜΕΝΙΟΙ
   1. ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ 1922..Διατηρούν τα Αρμενικά τους ονόματα.
   2. ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ...Οι περισσότεροι Κεφαλλονίτες ειναι Αρμενικής καταγωγής, όταν αυτοκράτορες του Βυζαντίου, μετέφεραν πλήθος Αρμενίων στην Κεφαλληνία, για να τους δαμάσουν.
   3. ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΙ. Αρμένιοι, της αιρέσεως των Παυλικιανών, που εγκαταστάθηκαν στην Μακεδονία Θράκη, Θεσσαλία και Κρήτη.
   4. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ-ΑΡΜΕΝΙΟΙ...Διάσπαρτοι παντού...Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδος κλπ..όπου δείτε οικισμό Άρμενοι, ή επώνυμα Αρμενιάκος κλπ.. .

   ΣΤ. ΕΒΡΑΪΚΗ ΦΥΛΗ.
   1. ΙΣΠΑΝΟΕΒΡΑΙΟΙ...κυρίως στην Θεσσαλονίκη
   2. ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ κυρίως στην Χαλκίδα, Λάρισα, Άρτα, Γιάννινα , Αθήνα κλπ.
   3. ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΈΝΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ...Εβραίοι που έγιναν Χριστιανοί, και τους είπανε Έλληνες...Όπως οι Σπύρου στην Ήπειρο κλπ.

   Ζ. ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ. Απόγονοι των υπολλειμάτων του Ιμπραήμ, έγιναν Χριστιανοί και έμειναν στην Μεσσηνία, Ηλεία, Αρκαδία.

   Διαγραφή
  5. Η. ΦΡΑΓΚΟΙ και ΛΑΤΙΝΟΙ.
   1. ΓΑΣΜΟΥΛΟΙ....Εξελληνισμένοι Φράγκοι, κυρίως στην περιοχή της Αμαλιάδος και της Αχαϊας.
   2. ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΚΥΚΛΑΔΩΝ...Διασπαρτοι στις Κυκλάδες.
   3. ΛΑΤΙΝΟΙ. Ιταλικής καταγωγής κυρίως στην Πάτρα, Βόλο και Θεσσαλονίκη...από αυτούς κατάγεται ο ζωγράφος Ντε Κύρηκο.

   Θ. ΒΑΥΑΡΟΙ ήλθαν στην Ελλάδα μετά το 1830, και εγκατεστάθησαν κυρίως στην Αττική...Ο Φίξ, ο Δρόσης, ο Στρέιτ κλπ είναι από αυτούς...διετήρησαν ως επί το πλείστον τα γερμάνικά τους ονόματα.

   Ι. ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ
   1 ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ...δίάσπαρτοι σε όλη την Ελλάδα-Ρωμανία.
   2. ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ. Εκχριστιανίσθηκαν το 1940, στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων..από αυτούς κατάγεται ο Χαλκιάς 3. ΑΘΙΓΓΑΝΟΙ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ. Εκχριστιανίσθηκαν το 1970, αλλά διετήρησαν τα τουρκικά επώνυμα τους...έχουμε πχ Δημήτριος Αλή κλπ.

   ΙΑ. ΤΟΥΡΚΟΓΕΝΕΙΣ. Κατάγονται από Τούρκους (οι περισσότεροι).
   1. ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.
   2. ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΙ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ νομού Πέλλης. Έγιναν Χριστιανοί το 1922 και έμειναν εδώ.
   3. ΑΛΜΥΡΙΩΤΕΣ. κατοικοι του Αλμυρού Μαγνησίας που ήταν τουρκόπολις, και έμειναν Ελλάδα το 1922 όταν εγιναν Χριστιανοί...Πήραν κυρίως το επώνυμο Νεοφώτιστος.
   4. ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ...έχουν ελληνικά επώνυμα, αλλά είναι μουσουλμάνοι..πχ. Μεχμέτ Κουνελάκης.
   5. ΓΚΑΓΚΑΟΥΖΟΙ..κυρίως στην Θράκη και στον νομό Σερρών.

   ΙΒ. ΑΝΑΤΟΛΙΤΕΣ.Χριστιανοί της Μικράς Ασίας μή ελληνικής καταγωγής, που ήλθαν το 1922.
   1. ΛΑΖΟΙ
   2. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΕΣ..τουρκόφωνοι Χριστιανοί
   3. ΦΑΡΑΣΙΩΤΕΣ...
   4. ΦΡΥΓΕΣ, ΛΥΔΟΙ, ΚΑΡΕΣ, ΛΥΚΑΟΝΕΣ...
   5. ΜΑΡΩΝΙΤΕΣ..κατοικούν κυρίως στην Κύπρο, αλλά και στα Δωδεκάννησα.

   Διαγραφή
  6. εντελώς ανιστόρητα και προκλητικά αυτά τα ψευδοστοιχεία. θα έπρεπε να παρέμβει η διαχείριση και να μην αφήνει να γίνει η σελίδα πεδίο προπαγάνδας ακραίων αλβανών εθνικιστών.

   Διαγραφή
  7. Δεν χρειαζεται.
   ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ '''''ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ'' ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ .

   ΕΤΣΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ''ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ''' ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
   ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

   ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙΑ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

   ΟΤΙ ΟΙ ΣΟΥΛΙΜΟΧΩΡΙΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

   ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΕΔΙΝΑ

   OTI OI MΠΟΥΑ ΗΤΑΝ ''''ΑΛΒΑΝΟΙ''
   ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΓΑΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΡΙΝ 500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΙ '''ΑΛΒΑΝΟΙ'''


   https://www.youtube.com/watch?v=_jud5CNyYqE

   Διαγραφή
 19. Στη Θεσπρωτία κατοικούσαν:

  1) μουσουλμάνοι Τσάμηδες (Αλβανοί που κακώς κάποιοι τους αποκαλούν 'Τουρκοτσάμηδες'),
  2) χριστιανοί Τσάμηδες (Αλβανοί),
  3) Έλληνες χριστιανοί,
  4) Αρβανιτόβλαχοι (οι λεγόμενοι Τσαμουρένι)
  5) Επίσης, υπήρχε ένας μικρός αριθμός μουσουλμάνων τσιγγάνων στους Φιλιάτες και αλλού (σήμερα κατοικούν σε 2 χωριά στους Άγιους Σαράντα) και μερικοί ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι.

  Το 1928, ο πληθυσμός των μουσουλμάνων Τσάμηδων της Ηπείρου έφτανε επίσημα τους 19.244 από την πρώτη απογραφή πληθυσμού (αν και μάλλον ήταν περισσότεροι) και οι 17.008 δήλωναν ως μητρική τους γλώσσα την αλβανική. Πριν το 1928 ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ηπείρου ανέρχονταν στους 20.160 κατοίκους, σε 63 διαφορετικά χωριά και πόλεις. Το 1913 όμως, όταν η Ήπειρος ενώθηκε με την Ελλάδα, οι αλβανόφωνοι μουσουλμάνοι κάτοικοί της ανέρχονταν στους 40.000. Πολλοί απ’ αυτούς αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μεταβούν στην Τουρκία και στην Αίγυπτο λόγω πιέσεων των ελληνικών αρχών. Γεγονός ήταν πως η ελληνική πλευρά, σκεπτόμενη πως η Αλβανία ίσως χρησιμοποιούσε τους Τσάμηδες ως μοχλό πίεσης σε διάφορα ζητήματα προσπάθησε από το 1924 να προκαλέσει με κάθε πρόσφορο τρόπο την εκούσια μετανάστευσή τους. Σε πρώτη φάση έφερε στην περιοχή μερικές χιλιάδες χριστιανούς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας με σκοπό να ενταθεί η πίεση προς τους Τσάμηδες. Οι χριστιανοί πρόσφυγες με στήριγμα τη νομοθεσία των υποχρεωτικών απαλλοτριώσεων έλαβαν σημαντικό μέρος της γης, ιδιαίτερα στις πλούσιες περιοχές Ηγουμενίτσας και Φαναριού. Η απαλλοτρίωση περιελάμβανε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κατοικίες. Η καταναγκαστική αυτή συγκατοίκηση έμελλε να είναι οδυνηρή για τους Τσάμηδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τσάμηδες ή Αλβανοτσάμηδες είναι το ίδιο πράγμα. Το "τουρκοτσάμηδες που λένε μερικοί είναι λάθος". Οι πληθυσμοί αυτοί ήταν Αλβανοί και όχι Τούρκοι, αν και πριν 20ο αιώνα το πρόθεμα 'τουρκο' είχε την έννοια του μουσουλμάνου και όχι του εθνικά Τούρκου. Πρόγονοι των Τσάμηδων ήταν τα αλβανικά ποιμενικά φύλα που εισχώρησαν στη Θεσπρωτία τον 13ο-14ο αιώνα, και αναμίχθηκαν στη συνέχεια με παλαιότερα ιλλυρικά φύλα που είχαν εισχωρήσει στην Ήπειρο μετά την καταστροφή των πόλεων της από τον Ρωμαίο στρατηγό Αιμίλιο Παύλο, αλλά και παλαιότερα. Ήταν εκείνοι οι χριστιανικοί πληθυσμοί που ασπάστηκαν το Ισλάμ μετά την αποτυχημένη επανάσταση του επισκόπου Τρίκκης Διονύσιου του Σκυλόσοφου.

   Σύμφωνα με τα βενετικά αρχεία, οι χίλιοι χριστιανοί, βοσκοί και γεωργοί, που ακολούθησαν τον Διονύσιο τον Φιλόσοφο στην εξέγερση του 1611, ήσαν Αλβανοί χωρικοί προερχόμενοι από εβδομήντα χωριά της ευρύτερης περιοχής Παραμύθιάς. Το γεγονός, ότι είναι γεωργοί και βοσκοί, δηλώνει πως ένα μεγάλο μέρος των Αλβανών ημινομάδων των προηγούμενων αιώνων, είχε περιέλθει, στις αρχές του 17ου αι., στην κατηγορία των εδραίων χωρικών - κτηνοτρόφων, με μόνιμο πλέον τόπο διαμονής και συμπληρωματική γεωργική απασχόληση. Εχει δηλαδή πλήρως ενταχθεί στο οικονομικό γαιοκτητικό καθεστώς της αυτοκρατορίας, υφιστάμενο, κατά συνέπεια, άμεσα τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και τη φορολογική πρακτική του κράτους και των εκπροσώπων του. Φορολογία και αυθαιρεσίες θα εξωθήσουν τους χίλιους αυτούς Αλβανούς γεωργο-κτηνοτρόφους σε εξέγερση. Μετά την αποτυχία της ανταρσίας θα ακολουθήσει η διασπορά στα βουνά και η προσφυγή στην άσκηση της ληστείας. (Κ. Μέρτζιος, «Η επανάστασις Διονυσίου του Φιλοσόφου», Ηπειρωτικά Χρονικά, 1938, τ. 13, σ. 84-86)

   Αργότερα, πολλοί Αλβανοί και Έλληνες χριστιανοί, μετανάστευσαν στην Κέρκυρα. Το 1627 ο Κινάν Πασάς εκτιμά σε πέντε χιλιάδες τον αριθμό των Ηπειρωτών που είχαν μεταναστεύσει στην Κέρκυρα, ενώ τον Ιούνιο του 1632 οι αρχές του νησιού αναφέρουν: «…Από τίνος ήλθον ενταύθα από την γειτονικήν Τουρκία περί τους 2.000 Ελληνες Αλβανοί εκ των οποίων άλλοι μεν διότι επείνων και εστερούντο εργασίας και άλλοι φεύγοντες την τυραννίαν.» (Κ. Μέρτζιος, «Το εν Βενετία Κρατικόν Αρχείον, Α' περί Κοσμά του Αιτωλού», Ηπειρωτικά Χρονικά, 1940, τ. 19, σ. 42-44)

   Διαγραφή
  2. Σίγουρα ένα ποσοστό των Τσάμηδων συνεργάστηκαν με τις γερμανικές και τις ιταλικές κατοχικές αρχές. Δεν λέτε όμως γιατί, αποσιωπάτε τις αιτίες και τις αφορμές. Από την άλλη, ένα άλλο ποσοστό Τσάμηδων, εντάχθηκαν σε αντιστασιακές οργανώσεις, της Ελλάδας αλλά και της Αλβανίας (κυρίως στο Ε.Α.Μ. και στο αλβανικό L.A.N.C.), αλλά σχημάτισαν και κάποιες δικές τους μικρές ομάδες. Από τα ελληνικά δικαστήρια εκδόθηκαν περίπου 1900 καταδικαστικές αποφάσεις. Το ερώτημα είναι ότι, αφού καταδικάστηκε το 10% περίπου του τσάμικου πληθυσμού, γιατί εκδιώχθηκε και κακοποιήθηκε και το υπόλοιπο 90%; Για τους 2.500 δολοφονημένους Τσάμηδες (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, κ.α.) από τις δυνάμεις του Ζέρβα, αλλά και από πιο πριν, δεν μιλάει κανείς. Μωρά παιδιά και αθώες γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, ήταν συνεργάτες των Γερμανών και αυτοί;

   Σε κάθε περίπτωση, σαφώς η οποιαδήποτε άδικη πράξη, η οποιαδήποτε δολοφονία είτε Έλληνα από Αλβανό, είτε Αλβανού από Έλληνα, είναι καταδικαστέα χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν ήταν όμως πάντα τα πράγματα άσπρο-μαύρο. Για παράδειγμα ας θυμηθούμε τη συνεργασία του Κολοκοτρώνη με τους Τσάμηδες όταν αυτός κατέφυγε στην Κέρκυρα για να ζητήσει δυτική βοήθεια, ας θυμηθούμε ότι το 1831 ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ των Μουσουλμάνων Τσάμηδων της Παραμυθιάς εναντίον των Σουλτανικών στρατευμάτων στη μάχη της Βελτίστας, δέχεται επίθεση του Εμίν Πασά των Ιωαννίνων και πολιορκείται για δυο μήνες το κάστρο της. Ακολουθεί μεγάλη καταστροφή των περιουσιών των Παραμυθιωτών και εξορίζονται οι αρχηγοί τους στην Σόφια.

   Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
  10. Η Ελευθερία Μαντά σημειώνει: «Ο αλβανικός πληθυσμός …που δεν είχε περάσει τα σύνορα καταδιώχθηκε απηνώς, τα θύματα υπήρξαν δεκάδες, τα αλβανικά σπίτια λεηκατήθηκαν και παραδόθηκαν στις φλογες και τζαμιά καταστράφηκαν. Για πέντε περίπου ημέρες επικράτησε το χάος και η καταστροφή. Δεκάδες γυναίκες και παιδιά κλείστηκαν στο σχολείο και μόνο χάρη στην παρέμβαση των αξιωματικών της Συμμαχικής Αποστολής και των Ελλήνων κατοίκων που δεν συμφωνούσαν με την τακτική των μονάδων του ΕΔΕΣ διασώθηκαν…» («Οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Ηπείρου (1923-2000)», εκδ. ‘Ίδρ.Μελ. Χερσονήσου του Αίμου’ - 2004)

   «Μοναδική θα μείνει, ωστόσο, η αναφορά του βρετανού ταγματάρχη Ουάλας (15.8.1944) για όσα ακολούθησαν την είσοδο του ΕΔΕΣ στα χωριά των Τσάμηδων, το Σεπτέμβριο του 1944. Αν μη τι άλλο, στο πλιάτσικο φέρεται να πρωταγωνιστεί, αν και με αμφιλεγόμενες επιδόσεις, ο ίδιος ο τοπικός εκπρόσωπος του Υψίστου: «Οι αντάρτες επιδόθηκαν σ’ ένα όργιο αντεκδικήσεων, λεηλασιών κι εσκεμμένης καταστροφής των πάντων. Η όμορφη κωμόπολη Μαργαρίτι κάηκε ολοκληρωτικά. Ο μητροπολίτης Παραμυθιάς συμμετείχε στο ψάξιμο των σπιτιών για λάφυρα, βγαίνοντας από ένα σπίτι, ωστόσο, ανακάλυψε ότι το ήδη βαρυφορτωμένο μουλάρι του το είχαν ξαλαφρώσει κάτι αντάρτες«…»», (‘Ιός’-‘Ελευθεροτυπία’, 27/4/2003)

   Διαγραφή
  11. Για την αντιμετώπιση των Τσάμηδων από τις ελληνικές αρχές, αποκαλυπτική είναι μια πολυσέλιδη έκθεση (15/10/1930) του γενικού επιθεωρητή μειονοτήτων Κωνσταντίνου Στυλιανόπουλου, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Βενιζέλου, που εντοπίσαμε στο αρχείο του τελευταίου (φ.58).

   Ανώτατος κρατικός λειτουργός επιφορτισμένος με τη διαχείριση κάθε λογής μειονοτικών τριβών, προκειμένου ν’ αποφεύγονται διεθνείς επιπλοκές, ο Στυλιανόπουλος καταγράφει, έπειτα από επιτόπια έρευνα, ένα καθεστώς ασφυκτικής καταπίεσης:

   «Η απελευθέρωσις της Ηπείρου υπό της Ελλάδος επέφερε τελείαν ανατροπήν της καταστάσεως. Από κυρίαρχοι και σατραπίσκοι, [οι Τσάμηδες] εγένοντο αποτόμως ακτήμονες, άστεγοι και πένητες. Η περιουσία των περιήλθεν εις τους καλλιεργητάς εκ διαρπαγής και απαλλοτριώσεως. Εννοείται ότι η απότομος αύτη μεταβολή τούς έφερε εις δεινήν παραζάλην και τους περιήγαγε εις αθλιότητα και οικτράν δυστυχίαν, ώστε πολλοί εξ αυτών να στερούνται και αυτό το ψωμί. Τα πράγματα επιδείνωσεν έτι περισσότερον η άνευ προηγουμένης ερεύνης κατάληψις κτημάτων υπό της Εθνικής Τραπέζης και αι επιτάξεις διά προσφυγικάς ανάγκας. Εάν δε λάβωμεν υπ’ όψιν και την μεροληπτικήν και απάνθρωπον στάσιν των αρχών, συμπληρούμεν την εικόναν της απελπισίας εις ην ευρέθησαν οι Μουσουλμάνοι, αρκετοί των οποίων, κατόπιν ενεργειών μας, εζήτησαν να μεταβούν εις την Τουρκίαν.» (σ.2)

   Η κατάσταση δεν άλλαξε μετά την οριστική εξαίρεση της μειονότητας από την υποχρεωτική ανταλλαγή:

   «Εις απάντησιν εις τας επανειλημμένας αιτήσεις και παρακλήσεις των ενεφανίζοντο διωγμοί και χειρότεραι δημεύσεις, μέχρι του σημείου να κηρυχθή [απαλλοτριωτέο] τσιφλίκιον η Παραμυθιά, έδρα Επάρχου και επί Τουρκοκρατίας υποδιοικητού, να απαλλοτριωθούν μικροϊδιοκτησίαι και αυλόκηποι και να μη αφεθή εις πολλούς ουδέ εν στρέμμα διά να καλλιεργήσουν και ζήσουν την οικογένειάν των, να μη πληρώνωνται εις αυτούς τακτικώς τα ορισθέντα μισθώματα, τινά των οποίων είναι κατώτερα και αυτών των απαιτουμένων διά την είσπραξίν των χαρτοσήμων, να εμποδισθούν κατ’ αρχάς και είτα να καταστούν λίαν δυσχερείς αι αγοραπωλησίαι, να εκτιμηθούν τα αγροκτήματα αυτών εις ευτελεστάτας τιμάς μέχρι και 3 δρχμ. το στρέμμα, να γίνωνται θύματα εκμεταλλευτών δικολάβων και τοκογλύφων και να φυλακίζωνται διά την πληρωμήν φόρων ενίοτε και αυτών των απαλλοτριωθέντων ή επιταχθέντων υφ’ ημών κτημάτων.» (σ.2-3)

   Οσον αφορά τη Χωροφυλακή, διαβάζουμε, «δυστυχώς δεν είναι σπάνια τα επεισόδια δαρμού και αυθαιρεσιών» (σ.8), ενώ αποκαλυπτική για τον σεβασμό της θρησκευτικής ταυτότητας των Τσάμηδων υπήρξε η μετατροπή του μοναδικού Ιεροσπουδαστηρίου της περιοχής (στο Φιλάτι) σε... στάβλο του ελληνικού στρατού –«όστις μάλιστα, ηπείλησε και την δημοσίαν υγείαν, διότι πολύ πλησίον του ευρίσκονται τα μοναδικά πηγάδια από τα οποία υδρεύεται η πόλις.» (σ.11)

   Οι μουσουλμάνοι αγρότες πιέζονταν, τέλος, ν’ αποπληρώσουν τους φόρους τους μέσα στον Ιούλιο, προτού πουλήσουν τη σοδειά τους, με αποτέλεσμα να «γίνονται έρμαια τοκογλύφων και εκμεταλλευτών ή [να] φυλακίζονται.» (σ.10)

   Διαγραφή
  12. Παρόμοια εικόνα σκιαγραφείται και σε εμπιστευτική έκθεση του Γενικού Διοικητή Ηπείρου (19/1/1929) που περιλαμβάνεται στο ίδιο αρχείο (φ.108): «μονόπλευρος», «τραχεία και άνευ ελέους» εφαρμογή του αγροτικού νόμου σε βάρος της μειονότητας, «σιωπηρή» απαγόρευση ακόμη και «της διδασκαλίας του Κορανίου παρά των χοτζάδων εις πλείστα χωρία», άρνηση της διοίκησης να επιτρέψει την εκλογή κοινοτικών αρχόντων από τους μουσουλμάνους και διορισμός χριστιανών στη θέση τους, εκπαιδευτικός αποκλεισμός με το σκεπτικό «ότι δέον ο μουσουλμανικός πληθυσμός να παραμείνη εις το σκότος και την αμάθειαν»· πεποίθηση, τέλος, των αρχών πως «η καλλιτέρα λύσις του ζητήματος της Τσαμουριάς θα ήτο η αναχώρησις του Μουσουλμανικού πληθυσμού».

   «Εννοείται, ότι υπό τοιαύτας απανθρώπους συνθήκας», διαπιστώνει έτσι ο Στυλιανόπουλος, «ουδέ λόγος δύναται να γίνη περί Μουσουλμάνων προσκειμένων προς την Ελλάδα ή επιθυμούντων το καλόν της, αλλά τουναντίον περί εδάφους γονίμου εις πάσαν ξενικήν προπαγάνδαν.» (σ.3)
   κ.α.

   Διαγραφή
 20. Η ιταλική κατάκτηση της Αλβανίας είχε ξεκινήσει πολύ πριν από τις 7 Απριλίου 1939, όταν έπειτα από βομβαρδισμό, 40.000 Ιταλοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στον Αυλώνα και σχεδόν περπατώντας κατέλαβαν το μικρό βασίλειο. Ήδη από το 1926 η Ιταλία προέβαλλε ως περίπου επικυρίαρχος της Αλβανίας. Μέχρι την εισβολή του ’39 το 92,1% των αλβανικών εξαγωγών και το 82,5% των εισαγωγών διεξαγόταν με την Ιταλία.

  Η επίλεκτη αλβανική προεδρική φρουρά, που εξοπλίστηκε και οργανώθηκε από Ιταλούς αξιωματικούς, παρέλασε με τις φουστανέλες της στο Κολοσσαίο υπό τις ιαχές του πλήθους. Οι Ιταλοί οργάνωσαν και ενέταξαν στις μεραρχίες τους δέκα αλβανικά τάγματα, μια «πλωτή» ταξιαρχία και άγνωστο αριθμό χωροφυλάκων. Πολλοί Τσάμηδες πέρασαν λαθραία τα σύνορα, ώστε να συμμετέχουν σε ένοπλα στρατιωτικά σώματα, τα οποία θα πολεμούσαν στο πλευρό των Ιταλών. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 2-3.000. Μαζί με αυτούς, τους επόμενους μήνες οι Ιταλοί άρχισαν να οργανώνουν πολλούς εθελοντές, ώστε να συμμετέχουν στην “απελευθέρωση της Τσαμουριάς” - όπως έλεγαν - δημιουργώντας έναν στρατό ισοδύναμο με μία ολόκληρη μονάδα 10 ταγμάτων: 4 παραστρατιωτικά βοηθητικά τάγματα (τα Tirana, Korçë, Vlorë και Shkodër), 2 τάγματα πεζικού (τα Gramos and Dajti), 2 τάγματα εθελοντών (τα Tomori και Barabosi), μία πυροβολαρχία (την Drin) κ.α. Συνολικά 338 Αλβανοί αξιωματικοί και 4.220 υπαξιωματικοί και οπλίτες προετοιμάστηκαν για να βρεθούν απέναντι στον ελληνικό στρατό.

  Όλα αυτά τα τάγματα, τελικά πήραν μέρος στην εισβολή στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940, υπό την 25η Ιταλική Στρατιωτική Μεραρχία, η οποία, μετά την ενσωμάτωση των Αλβανών, μετονομάστηκε σε ‘Στρατιωτική Μεραρχία Τσαμουριάς’ υπό τον στρατηγό C. Rossi.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στην Ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδος, δύο αλβανικά τάγματα - τα Tomori και Barabosi - που σχεδόν με τη βία εστάλησαν στα σύνορα, αρνήθηκαν να πολεμήσουν. Σύμφωνα με την αλβανική ιστοριογραφία μεταφέρθηκαν από τους Ιταλούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αλβανία (ενώ σύμφωνα με την ελληνική ιστοριογραφία μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Κορυτσάς). Ο αρχηγός αυτών των δύο ταγμάτων, ο Spiro Moisiu (Σπίρο Μοϊσίου), επρόκειτο να γίνει ο στρατηγός του Αλβανικού Αντιφασιστικού Στρατού, και τελικά επικεφαλής του αλβανικού στρατού μετά τον πόλεμο.

   Ο Alfred Moisiu (Άλφρεντ Μοϊσίου) λοιπόν, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη χώρα των Αετών (Αλβανία), είναι γιος ενός ήρωα του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πατέρας του, ο Σπίρο Μοϊσίου, στρατιωτικός του βασιλιά Ζόγου αρνήθηκε το 1940 να υπακούσει τους Ιταλούς και να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας. «Δεν έχω τίποτα εναντίον της Ελλάδας», δήλωσε. Με τους (Αλβανούς) στρατιώτες του - κατ’ άλλους μία διμοιρία, κατ’ άλλους ένα τάγμα - 'λιποτάκτησε' και βρήκε καταφύγιο στα βουνά. Ήταν η αρχή του (πιθανότατα) πρώτου αντιφασιστικού αντάρτικου του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.
   Αυτά έχουν καταγραφεί στα επίσημα Ιταλικά Αρχεία. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρώτο τη τάξει στην ιταλική στρατιωτική ιεραρχία στρατάρχη Badoglio: «Οι Αλβανοί στρατιώτες που υπό τη μορφή ταγμάτων συμμετείχαν στις δικές μας μεραρχίες ή αποδείχθηκαν άπιστοι και δόλιοι, καθώς επιδόθηκαν σε πράξεις δολιοφθοράς εναντίον μας ή πέρασαν στις γραμμές των Ελλήνων. Τότε αναγκαστήκαμε να αποσύρουμε τις αλβανικές δυνάμεις και εν μέρει να τις αφοπλίσουμε.»

   Δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο λοιπόν.

   Διαγραφή
  2. Ακολουθώντας την ιταλική εισβολή στην Αλβανία, το Βασίλειο της Αλβανίας έγινε προτεκτοράτο της Ιταλίας. Οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν την αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα, ως δικαιολογία για να ξεκινήσουν τον πόλεμο. Η τελική αφορμή ήταν η δήθεν δολοφονία από Έλληνες παρακρατικούς ενός επιφανούς Αλβανού Τσάμη. Παρόλο που η φασιστική Ιταλία ηττήθηκε στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο, μία ραγδαία γερμανική εκστρατεία ακολούθησε τον Απρίλιο του 1941, και στα μέσα του Μαΐου, κάτω από την παράλληλη κατοχή των τριών δυνάμεων του Άξονα: της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Την ίδια στιγμή η Ιταλία εισήγαγε μία τοπική διοίκηση, τη λεγόμενη Këshilla, στην Θεσπρωτία, η οποία υποστηρίχθηκε από πολλούς εκατοντάδες Τσάμηδες Αλβανούς. Μερικές εκατοντάδες όπως είπαμε συμμετείχαν στον Τάγμα Αλή Ντέμι και άλλοι στο Τάγμα Τσαμουριάς.

   Μία από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα, ήταν το καθοδηγούμενο κυρίως από Κομμουνιστές, ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), με τον ένοπλο κλάδο του, τον ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός), και που ιδρύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941. Μέχρι την ίδρυση του ελασίτικου τάγματος Αλί Ντέμι, οι Τσάμηδες Αλβανοί που πολεμούσαν εναντίον των Γερμανών, είχαν οργανωθεί σε μικρές ανοργάνωτες ομάδες, υπό την ηγεσία κυρίως του Εθνικού Αντιφασιστικού Απελευθερωτικού Στρατού της Αλβανίας (Lufta Antifashiste Nacionalçlirimtare / LANÇ), που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1942, ως ο ένοπλος κλάδος του Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος (Lëvizja Nacional Çlirimtare / LNÇ), καθοδηγούμενου από τους Κομμουνιστές της Αλβανίας. Αργότερα αυτοί οι Τσάμηδες δημιούργησαν και το τάγμα “Çamëria”, υπό το LANÇ.

   Στα τέλη του 1943, μία ομάδα Τσάμηδων Αλβανών, υπό την αρχηγία του Ali Demi, επιτέθηκε σε μία γερμανική φρουρά, στην Αυλώνα (Vlorë) της Αλβανίας, σκοτώνοντας 39 Γερμανούς στρατιώτες και χάνοντας 12 μέλη της ομάδας τους, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Ali Demi. Τότε ήταν που ο ΕΛΑΣ ζήτησε από τους Τσάμηδες να δημιουργήσουν ένα τάγμα και να συμπολεμίσουν στις γραμμές του. Έτσι λοιπόν, ο ΕΛΑΣ και το LANÇ, έπεισαν τους Τσάμηδες να δημιουργήσουν ένοπλα σώματα υπό τον ΕΛΑΣ.

   Τον Μάιο του 1944 λοιπόν, μία ομάδα Τσάμηδων, δημιούργησαν το Τάγμα Αλί Ντέμι, στο χωριό Μηλιά (στα αλβανικά: Kastanjë) της Θεσπρωτίας, το οποίο τάγμα συμπεριλήφθη, όπως ήδη είπαμε, στο 15ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Τη στιγμή της δημιουργίας του εμπεριείχε περίπου 1000 μέλη, η πλειονότητα των οποίων ήταν Τσάμηδες, ενώ οι υπόλοιποι ήταν Τσάμηδες Ορθόδοξοι και Έλληνες της περιοχής. Το Τάγμα δεν είχε ιδιαίτερη συμμετοχή στις συγκρούσεις. Παρόλα αυτά, περισσότεροι από 60 Τσάμηδες σκοτώθηκαν σε μία μάχη με τους Γερμανούς στην Ηγουμενίτσα. Άλλοι Τσάμηδες ανείκαν στην 5η, στην 7η, στην 9η, και στην 11η ταξιαρχία του ΕΛΑΣ και συμμετείχαν σε διάφορες μάχες, πολλές από τις οποίες εναντίον των δυνάμεων του Ζέρβα και άλλες εναντίον των Γερμανών.

   Διαγραφή
  3. Ο Εθνικός Αντιφασιστικός Απελευθερωτικός Στρατός της Αλβανίας δημιούργησε το Τάγμα Τσαμουριά (Batalioni Çamëria), στις 15 Ιουνίου 1943, στην Κονίσπολη (Konispol). Η απόφαση υιοθετήθηκε στις 30 Ιουνίου του 1943, όταν ενώθηκαν τρεις αντιστασιακές ομάδες. Αυτές ήταν η ομάδα του Hasan Tahsini (Χασάν Ταχσίνι) που είχε ως βάση την Κονίσπολη (Konispol), αυτή του Stathi Melani (Στάθι Μελάνι) που είχε ως βάση τους Φιλιάτες (Filat) και αυτή του Alush Taka (Αλούς Τάκα) που είχε ως βάση την Παραμυθία (Paramithi). Κάθε ομάδα είχε περίπου 170-180 μέλη, από τα οποία μόνο οι 75 δεν ήταν Τσάμηδες, και από τους οποίους οι 35 ήταν από το Δέλβινο (Delvinë) και οι 40 ήταν από την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Περίπου 500 Τσάμηδες στρατολογήθηκαν στο τάγμα αυτό (αρχικά), οι περισσότεροι από τους οποίους (πάνω από το μισό) ήταν από το ελληνικό τμήμα της Τσαμουριάς, ενώ οι υπόλοιποι από την Κονίσπολη (Konispol) και το Μαρκάτ (Markat).

   Αυτό το τάγμα ήταν η πρώτη μεγάλη αντάρτικη ομάδα στην περιφέρεια του Αργυροκάστρου (Gjirokastër) - στην οποία τότε ανήκαν οι νομοί Αργυροκάστρου (Gjirokastër), των Αγίων Σαράντα (Sarandë) και του Δελβίνου (Delvinë) - και διοικούνταν από τον Haki Rushit Shehu (Χακί Ρουσίτ Σέχου) από την Κονίσπολη, και από τους Taho Mehmet Sejko (Τάχο Μεχμέτ Σέικο) απ’ τους Φιλιάτες, Ελευθέριο Μήτσο Τάλο από το Χαϊντάραγα (Lefter Talo), Ali Demi (Αλί Ντέμι) από τους Φιλιάτες (Filat) και από τον Qazim Kondi (Κιαζίμ Κόνντι) από το Πολυνέρι (Kuç) ως πολιτικό επίτροπο (κομισσάριο).

   Τον Σεπτέμβριο το Τάγμα Τσαμουριά πολέμησε επί 55 ημέρες εναντίον των Γερμανών, στη λεγόμενη μάχη της Κονίσπολης. Στη μάχη αυτή συνεργάστηκαν πολλοί Τσάμηδες, αλλά και Αλβανοί από το Δέλβινο και Έλληνες από την μειονότητα της Αλβανίας. Στη μάχη αυτή σκοτώθηκαν 350 Γερμανοί στρατιώτες και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Αργότερα, πολέμησε στο Vurg (Βούρκος) εναντίον των συμμοριών του Θύμιου Λώλη και του Κάβο Κόκκαλη, στην περιοχή Ura e Kranës.

   Μπορούμε να πούμε ότι περισσότεροι από 1.500 Τσάμηδες, και από τις 2 πλευρές των συνόρων, ήταν μέλη των αντιστασιακών οργανώσεων, 300 από τους οποίους σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των Ναζί και του ΕΔΕΣ. Μετά την εθνοκάθαρση που υπέστεισαν οι Τσάμηδες, δημιούργησαν στην Αλβανία την Εθνική Αντιφασιστική Τσάμικη Επιτροπή, η οποία διαλύθηκε το 1947, όταν έχασαν το καθεστώς του πρόσφυγα.

   Διαγραφή
 21. περι βλαχων... " Η προσπάθεια του Συστήματος να δημιουργήσει εκ του μη όντος εθνότητες, συνεχίζεται απρόσκοπτη. Και καταρρίπτει το επιχείρημα, ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ατονία στην αντιμετώπιση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού οι χώρες που ασκούν πολιτική επιβουλής σε βάρος μας, βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση.

  Είναι γνωστό πως υπάρχουν ισχυρά κέντρα, που επιδιώκουν την απεθνοποίηση των κρατών, δημιουργώντας -μεταξύ άλλων- και ανύπαρκτες εθνότητες, που στην δεδομένη στιγμή θα διεκδικήσουν την αυτονομία τους. Πρέπει να είναι αφελείς πολιτικά όσοι δεν το αντιλαμβάνονται. Με άπειρα μικρά αδύναμα προτεκτοράτα θα γεμίσουν την υφήλιο.

  Για κάποιο διάστημα οι Ρουμάνοι είχαν ατονήσει. Η μετάβαση από το κομμουνιστικό καθεστώς σε πολίτευμα δυτικού Τύπου (δεν το αποκαλώ «δημοκρατικό», επειδή πρόκειται για καρικατούρα της δημοκρατίας, αφού μόνο στα λόγια «ο λαός είναι κυρίαρχος») την απορρόφησε, χωρίς να κάνει φυσικά σημαντικά βήματα."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Από την ένωση βλάχων Αλβανίας. : «Εμείς σαν Ένωση Βλάχων Αλβανίας «Η Μοσχόπολη» καταδικάζουμε την πράξη αυτή. Εμείς ήμασταν Βλάχοι, είμαστε Βλάχοι και θα παραμείνουμε Βλάχοι. Εσείς είστε κλέφτες της Ιστορίας των Βλάχων, η ιστορία των οποίων είναι συνδεδεμένη με την Ιστορία της Ελλάδας. Μήπως Θέλετε να κάνετε και τον Μέγα Αλέξανδρο Ρουμάνο; Μήπως Θέλετε να κάνετε και τον Ρήγα Φεραίο Ρουμάνο; Σας έχουμε δώσει προσωπικότητες Βλάχων που εσείς τις εκμεταλλεύεστε σαν Ρουμάνους», καταλήγει η ανακοίνωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Για την σφαγή της Παραμυθιάς... "Οι Τσάμηδες ήταν οι περίπου 20.000 μουσουλμάνοι, που μιλούσαν την αλβανική γλώσσα και κατοικούσαν στην Ήπειρο, στην περιοχή Τσαμουριά, την περίοδο της Κατοχής.
  Ένα από τα εγκλήματά τους, που έμεινε στην ιστορία, είναι η σφαγή της Παραμυθιάς, η εκτέλεση δηλαδή των προκρίτων της πόλης.

  Συνολικά φονεύτηκαν 58 άτομα. Ο Ζέρβας στη συνέχεια πολιόρκησε και κατέλαβε την Παραμυθιά, προστατεύοντας έτσι τους Ηπειρώτες από τους Τσάμηδες, που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς κατακτητές.

  Οι Τσάμηδες φοβήθηκαν την τιμωρία και τα αντίποινα και εγκατέλειψαν την περιοχή, για να μη λογοδοτήσουν στα δικαστήρια δοσίλογων. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, παρουσιάζουν τα γεγονότα με διαφορετικό τρόπο."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Απο wikipedia... Nazi-Cham activities in southern Albania[edit]
  After the capitulation of Fascist Italy, in September 1943, the local British mission proposed an alliance to the Chams and to fight together the Germans, but this proposal was rejected.[29]

  Although operation Augustus took place mostly in Greek territory, such activities had also spread to southern Albania, with 50 Albanians being executed.[30] [clarification needed] [31]

  Due to increasing resistance activity at the end of 1943 in southern Albania, German General and local commander Hubert Lanz, decided to initiate armed operations with the code name Horridoh in this region. Albanian nationalist groups participated in these operations, among them a Cham battalion of ca. 1,000 men under the leadership of Nuri Dino. The death toll from these operations, which began on 1 January 1944 in the region of Konispol, was 500 Albanians.[3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. In the post-war years a number of trials concerning the war crimes committed during the Axis occupation occurred, however not a single defendant was arrested or imprisoned, as these had already fled the country. Nevertheless, some of the prominent Cham Albanian collaborators retained close contact with the former officers of Nazi Germany after the war. Nuri Dino lived in Germany and had a small business in Munich, where he kept contact with the former German Lieutenant Colonel Josef Remold. Rexhep Dino escaped to Turkey.[27] Also numerous Cham representatives who found refugge in the People's Republic of Albania were imprisoned as "collaborators of the occupation forces", "war criminals" and "murderer of the Greeks" by the local regime.[39]During 1945, a Special Court on Collaborators in Ioannina condemned, in absentia, 1,930 Cham collaborators to death (decision no. 344/1945).[40] The next year the same court condemned an additional 179.[41] At the Nuremberg trials, General Hubert Lanz reported that the executions and the reprisal missions were part of "war regulations", however he admitted utter ignorance about the executions in Paramythia.[42] In 1948 the Greek National Bureau on War Crimes ordered juridical research on the crimes committed by Italians, Albanians and Germans during the Axis occupation. Two days later, the immediate arrest of the defendants was ordered. Because all the defendants were abroad it is unknown if the Greek Foreign Ministry initiated the needed diplomatic procedure. In the Hostages Trial in Nuremberg (1948) the American judges called the executions in Paramythia "plain murder".[43]


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Και τα κατορθώματα των Αλβανών που ξεχνάνε τις δικές τους βαρβαρότητες εναντίον του ελληνικού στοιχείου της Β, Ηπείρου. " Οι διώξεις, οι φυλακίσεις και τα θύματα ελληνικής καταγωγής στο μεγαλείο τους. Το σατανικό μυαλό του δικτάτορα έπλαθε κάθε μέρα. Προγραμμάτισε και τέθηκε σε εφαρμογή ο πλήρης αφελληνισμός των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Οι συλλήψεις, οι διώξεις και οι φυλακίσεις, το ρεφραίν της ημέρας. Στο εγερτήριο των θανούντων και δολοφονηθέντων, από την κάννη της δικτατορίας, αναφέρθηκαν και θ’ αναφερθούν τα ονόματα πάρα πολλών. Αξιόλογων διανοούμενων, ιερέων, δασκάλων, γιατρών, απλών αγωνιστών. Αναφέρθηκαν και θ’ αναφερθούν τα ονόματα των ιερομαρτύρων Βασίλη Σαχίνη και Γρηγόρη Λαμποβιτιάδη, του Θύμιου Τάταρη και Φίλιππα Παπαθανάση, του Αριστοτέλη Χαρμπάτση και Γρηγόρη Σταύρου, του Γιώργη Λίτσα και Ευθύμιου Τάταρη, της Θοδώρα Πύλιου και Σωτήρη Σκεύη, του Χριστάκη Γκίνη και Σταύρου Γκόρου, του Βασίλη Μάσσιου και Κώστα Ευαγγελίδη, του Ευθύμιου Γκίκα και Νάσιου Μεϊντή... Ολόκληρες οικογένειες ξεσπιτώθηκαν και γέρασαν στα στρατόπεδα όπως των: Μπιτσουναίων (3 εκτελεσθέντες), του Μάσσιου (1 εκτελεσθέντας και 5 φυλακισθέντες), του Ζέρρη, Πάλλη, Καραθάνου, Κόκκαλη, Παπανδρέου, Κενούτη, Βάγια, Μέλλου, Ζώτου, Φουσέκα, Διαμαντή, Πηλιαφά, Γκυζέλη, Πράσου, Καλέγια, Γκίνη, Θάνου, Πύλιου, Τσιαβίδη κ.ά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Μονο απο την Πέπελη ριθμούνται 18 φυλακισθέντες με 157 έτη φυλάκισης και 41 εξορισθέντες με 413 χρόνια. Στο κεφαλοχώρι της Δρόπολης τη Δερβιτσιάνη 2 θανούντες, 1 εκτελεσθέντας, 38 φυλακισθέντες 16 εξορισθέντες με σύνολο 500 χρόνια φυλακή και εξορία. Στις Λεσινίτσες, περιοχή Θεολόγου, 8 εκτελέστηκαν, 32 φυλακίστηκαν, 43 εξορίστηκαν. Στη Δρόβιανη 11 απεβίωσαν μέσα στη φυλακή και εκτελέστηκαν, 29 φυλακίστηκαν και 23 εξορίστηκαν. Στο θεολόγο 12 εκτελέστηκαν, 81 φυλακίστηκαν και 101 εξορίστηκαν. Στη Δίβρη 4 εκτελεσθέντες και 3 θανούντες στη φυλακή, 32 φυλακισθέντες, 14 εξόριστες οικογένειες με 100 έτη, 17 κουλάκοι, και εξωμετωπίτες. Στους τρεις νομούς: Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγ. Σαράντα οι εκτελεσθέντες φθάνουν τους 102, οι φυλακισθέντες τους 365 και οι εξορισθέντες τους 503. Αμ’ σε όλους τους Έλληνες στην Αλβανία; Οι αριθμοί είναι πολύ περισσότεροι.
  Είναι αριθμοί φρικιαστικοί. Αριθμοί που αποσπούν την πρωτιά στο βιβλίο Γκίνες. Μια θηριωδία πρωτοφανή και πρωτάκουστη. Μια αληθινή γενοκτονία προς το ελληνικό στοιχείο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. " Η συρρίκνωση της ελληνικής γλώσσας. μια άλλη σατανική μεθόδευση του δικτατορικού καθεστώτος. Απώτερος στόχος η αφάνισή της, η αφάνιση του ίδιου του ελληνισμού και η αλβανοποίηση του χώρου της Βορείου Ηπείρου. Κι αυτό άρχισε με την ελάττωση των ωρών διδασκαλίας στα σχολεία μας, την απαγόρευση εκμάθησης της μητρικής γλώσσας εκτός της αποκαλούμενης «μειονοτικής ζώνης», που υπήρχε σημαντικό ποσοστό Ελλήνων, καθώς και σε γνήσιες ελληνικές περιοχές, όπως τη Χιμάρα, που και σήμερα ακόμη αρνούνται να ανοίξουν δημόσιο σχολείο στην ελληνική γλώσσα, ένα σχολείο που έκλεισε αυθαίρετα το 1945.
  Η τάση αλβανοποίησης των ονομάτων (με τις περίφημες λίστες των «Ιλλυρικών ονομάτων» που σου ’βαζε στη μούρη και σε πίεζε στο όνομα του κόμματος, ο ληξίαρχος), η αλβανοποίηση των ονομάτων των κοινοτήτων, η αλλαγή της εθνικότητας και μέχρι την χρήση της αλβανικής γλώσσας σε συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες που γινόταν στις δικές μας κοινότητες, είναι ζωντανοί μάρτυρες αυτής της συρρίκνωσης. Κι αν εκδιδόταν κάποια εφημερίδα ή κάποια βιβλία στην ελληνική, ήταν μια λίβρα ένδειξης καλής συμπεριφοράς προς το ελληνικό στοιχείο και τον εξωτερικό παράγοντα.
  Οι μεταθέσεις των ελληνικής καταγωγής διανοουμένων σε διάφορα μέρη της χώρας και ιδίως στο Βορρά, είχαν σαν σκοπό αφ’ ενός να εκμεταλλευτούν την εξυπνάδα και διανοητικότητα του ελληνικού στοιχείου, αφετέρου να αλλοιωθούν και να συγχωνευτούν με το αλβανικό στοιχείο, δημιουργώντας τις μεικτές οικογένειες, που πάρα πολλοί έχασαν, με τον τρόπο αυτόν, την εθνικότητά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. " Η εποχή αυτή, η κομμουνιστική περίοδος, μπήκε στην ιστορία μας ως μια εποχή που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του τρόμου, του μίσους, των παθών, του πόνου, των ανελέητων βασανιστηρίων, των πολυετών φυλακίσεων, εξορίσεων και εξοντώσεων.
  Μια εποχή που άκουγες για πρώτη φορά για φυλακές κολαστήρια και για μάρτυρες χωρίς τάφο και ένα διακριτικό σημάδι. Για σατανικά βασανιστήρια και για μαζικούς τάφους χωρίς να τους αναγγελθεί καμία κατηγορία. Για δολοφονηθέντες που απαρνήθηκαν να τους ενταφιάσουν στο κοιμητήριο του χωριού, όπως την περίοδο της ιεράς εξέτασης. Για ανθρώπους που τους στέρησαν το θείο δώρο, το ψωμί. Για μαθητές Λυκείου, όπως τον Κώστα Κυριακού, μόνον γιατί θαύμαζε τον ποδοσφαιριστή Δαμάζο. Για Βορειοηπειρώτες Μαντέληδες, που μπήκαν νέοι στα κάτεργα και βγήκαν με άσπρα μαλλιά, όπως ο Μηνάς Πάρας που 46 ολόκληρα χρόνια περπάτησε σε όλους τους κύκλους της κόλασης του Δάντη και που έσερνε στο σακούλι του τα πτώματα των ονείρων του, ο Στέφανος Σιάνης από τη Λύβενα με 31 χρόνια και ο Γιώργος Παππάς από την Τρέμουλη με 27 χρόνια. Τους ακολουθούν ο Δημήτρης Μέτσιος και Ανδρέας Βαλεράς με 25 χρόνια, ο Αλέξανδρος Καλυβόπουλος με 18 χρόνια, ο Νίκος Ζάχος με 18 χρόνια, ο Θωμάς Λέκκας με 17 χρόνια και πολλοί άλλοι."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940.

  Οι Ιταλοί οργάνωσαν και ενέταξαν στις μεραρχίες τους δέκα αλβανικά τάγματα, μια «πλωτή» ταξιαρχία και άγνωστο αριθμό χωροφυλάκων.
  Πολλοί Αλβανοτσαμηδες παροτι ”’Ελληνες πολιτες”’ πέρασαν λαθραία τα σύνορα, ώστε να συμμετέχουν σε ένοπλα στρατιωτικά σώματα, τα οποία θα πολεμούσαν στο πλευρό των Ιταλών.
  Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 2-2.500.
  Μαζί με αυτούς, τους επόμενους μήνες οι Ιταλοί άρχισαν να οργανώνουν πολλούς ακομα Αλβανους εθελοντές, ώστε να συμμετέχουν στην «απελευθέρωση της Τσαμουριάς» – όπως έλεγαν – δημιουργώντας έναν στρατό ισοδύναμο με μία ολόκληρη μονάδα 10 ταγμάτων: 4 παραστρατιωτικά βοηθητικά τάγματα (τα Tirana, Korçë, Vlorë και Shkodër), 2 τάγματα πεζικού (τα Gramos and Dajti), 2 τάγματα εθελοντών (τα Tomori και Barabosi), μία πυροβολαρχία (την Drin) κλπ.

  Συνολικά 338 Αλβανοί αξιωματικοί και 4.220 υπαξιωματικοί και οπλίτες προετοιμάστηκαν για να βρεθούν απέναντι στον ελληνικό στρατό ..
  Όλα αυτά τα τάγματα, τελικά πήραν μέρος στην εισβολή στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940, υπό την 25η Ιταλική Στρατιωτική Μεραρχία, η οποία, μετά την ενσωμάτωση των Αλβανών, μετονομάστηκε σε ‘Στρατιωτική Μεραρχία Τσαμουριάς’ υπό τον στρατηγό C. Rossi.

  Αξιζει να σημειωθεί ότι ο αριθμος των εθελοντών Αλβανων ηταν αρκετα μεγαλύτερος αλλα μειωθηκε λιγο πριν τις εχθροπραξίες για λογους στρατηγικούς , από την Ιταλικη διοικηση .
  Να και το σχετικο απόσπασμα….
  »»Με τη βοήθεια της αλβανικής κυβέρνησης και διαφόρων αρχηγών φυλών εξασφαλίστηκε η δυνατότητα συγκρότησης 10-12 ελαφρών ταγμάτων συνολικής δύναμης 6-7.000 ανδρών, επιλεγέντων από τις πιο πολεμικές φυλές και μάλιστα από αυτούς που υπήρχε ενδεχόμενη σχέση με πληθυσμούς εκτός συνόρων (σ.σ. προφανώς εννοούσε τους Τσάμηδες). Τα ευκίνητα τάγματα, τύπου ανταρτικών ομάδων, προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των μεραρχιών μας (…).
  Το Υπουργείο Στρατιωτικών, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων, τελικά ενέκρινε την αποστολή του οπλισμού για τη συγκρότηση των αλβανικών μονάδων. Όμως αργότερα άλλαξε γνώμη και διέταξε τον περιορισμό της σύστασης των εθελοντικών αλβανικών ταγμάτων μόνο στη νότια Αλβανία .»»’
  ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 7.000 ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 5.000 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΕΣ..


  »’Ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που άρχισε την 28η Οκτωβρίου 1940, επεκτάθηκε αυτόματα και μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η Αλβανία, συνδεδεμένη την εποχή εκείνη με καθεστώς «προσωπικής ένωσης» με την Ιταλία, είχε δεχθεί με νόμο του Κοινοβουλίου της (Αλβανικός Νόμος, 10 Ιουνίου 1940) ότι: «το Βασίλειο της Αλβανίας αναγνωρίζει ότι θα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τα κράτη τα οποία θα βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Βασίλειο της Ιταλίας».


  Στην επίθεση εναντίον του υψώματος 1289 του Λαπιστέτ, στις 09.30 της 4ης Νοεμβρίου 1940, έλαβε μέρος ένα από τα πιο επίλεκτα τμήματα των Αλβανών, το τάγμα «Τιμόρ», το οποίο και κατόρθωσε να το καταλάβει. Με άμεση αντεπίθεση των Ελλήνων το τάγμα «Τιμόρ» αναδιπλώθηκε και διασκορπίστηκε στην κοιλάδα με άτακτη φυγή. Υποχρεώθηκαν να επέμβουν οι βερσαλιέροι για να σταματήσουν τους Αλβανούς.»

  »»Κατά τη διάρκεια της ιταλικής εαρινής επίθεσης (Μάρτιος 1941) ο Μουσολίνι επισκεπτόταν διάφορες μονάδες για να τονώσει το ηθικό των ανδρών, στη ζώνη του Δέβολη και στην περιοχή του Βερατίου. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε ομάδες ταγμάτων και εθελοντών Αλβανών Κατά τις συνομιλίες που είχε μαζί τους έμεινε ενθουσιασμένος από το παράστημα και το πολεμικό τους μένος.»’

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ .
  Ο Μ. Τσέρβι γράφει ότι ο τοποτηρητής Τζακομόνι πληροφορούσε τον βασιλιά της Ιταλίας: “…Εδώ και έναν μήνα οι Αλβανοί είναι εξαιρετικά έμπιστοι και άριστα προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον, το φρόνημα τους στέκεται ψηλά, η δε εργατικότητα και η αποδοτικότητα των υπαλλήλων κρίνεται εξαιρετική…

  »’Ο Ιταλός τοποτηρητής Τζακομόνι, σε τηλεγράφημα του προς τον Τσιάνο, στις 24 Αυγούστου 1940, μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής: “Από παντού καταφθάνουν έγγραφα που αποδεικνύουν τον ορθό προσανατολισμό των Αλβανών, άπειρες είναι οι αιτήσεις για κατάταξη στα εθελοντικά σώματα (…). Σε όλα τα κεντρικά σημεία της Αλβανίας παρατηρείται ζωηρό ενδιαφέρον και προσήλωση στις προσταγές του Ντούτσε. Η κίνηση του στρατού προκάλεσε μεγάλη ζωηρότητα κι’ ανυπομονησία για δράση…”.

  ”Ο Ιταλος αντιβασιλιάς της Αλβανίας βεβαίωσε «ότι είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις των Αλβανών να καταταγούν στα σχηματιζόμενα αλβανικά σώματα, προοριζόμενα να κτυπήσουν τους Ελληνες και να συνεργαστούν με τον Ιταλικό Στρατό, και ότι ο πληθυσμός ελπίζει, επίσης, να κληθούν υπό τα όπλα μερικές ηλικίες…».”’

  »»Η προκήρυξη που διάβασε ο Αλβανος πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου Βερλάτσι, στις 28 Οκτωβρίου 1940, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «…Οι στρατιώτες του ένδοξου Ιταλικού Στρατού, στις τάξεις του οποίου περιλαμβάνονται πολλές μονάδες Αλβανών στρατιωτών…»

  Ο Eλληνας υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, διοικητής της VIII Μεραρχίας η οποία αντιμετώπισε την κύρια προσπάθεια της ιταλικής επίθεσης, γράφει για τη συμμετοχή αλβανικών δυνάμεων στον τομέα της δικιας του Μεραρχίας:
  “Συμμετείχαν τρία τάγματα μελανοχιτώνων (Ι, II, III), δύο αλβανικά τάγματα πεζικού (“Γκράμος” και “Ντρίνος”), αλβανική ορειβατική πυροβολαρχία (“Νταϊτι”), τάγμα Αλβανών εθελοντών και σώματα άτακτων Αλβανών

  » Ο Ελληνας αντιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού κατά τον πόλεμο 1940-41, σημειώνει: «Όλες οι ιταλικές μεραρχίες πεζικού ήταν ενισχυμένες σε πεζικό με τάγματα Αλβανών…».»’

  »Ο Ιταλος Β. Πράσκα στο τμήμα του βιβλίου του «Εξέλιξη των επιχειρήσεων από 28 έως 31 Οκτωβρίου 1940″, ανακεφαλαιώνοντας γράφει για τη συμμετοχή των αλβανικών μονάδων τα εξής: «…Φάλαγγα «Σολίνας» II Τάγμα της 1ης Λεγεώνας Αλβανών εθελοντών. (…) Κεντρική Φάλαγγα και Διοίκηση Μεραρχίας «Φερράρα» Ι Τάγμα Αλβανών Εθελοντών. (…) Παραλιακό Συγκρότημα… Τα τμήματα διαπεραιώθηκαν με την κάτωθι σειρά… 6) Τα τάγματα Αλβανών εθελοντών «Πεσκοσόλιντο» και «Κιαραβάλλε». (…) «Τα αλβανικά τάγματα εθελοντών, προπορευόμενα του 3ου Συντάγματος Γρεναδιέρων και κινούμενα…»…»Τα τάγματα Αλβανών εθελοντών, επίσης, ήλεγχαν πλήρως την αμαξιτή οδό (Ηγουμενίτσας-Βάρφανης)[Αρα αλβανοτσαμηδες συμμαχοι των Ιταλων οι τελευταιοι] .

  »’Ο Γερμανός συγγραφέας Βίλιμπαλντ Κόλεγκερ, σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 1942, για τη στάση των Αλβανών κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 γράφει τα εξής: «…Οι Ελληνες αναγκάζονταν να πολεμούν εναντίον Αλβανών συμμοριτών, κατά τη στιγμή που Αλβανοί εθελοντές προσέρχονταν αθρόα στις ιταλικές φάλαγγες. Δεν αγνοούσαν οι από γόνοι του Σκεντέρμπεη ποίοι ήταν οι πραγματικοί φίλοι τους. »’

  ΔΗΛΑΔΗ ΓΕΡΜΑΝΟΙ , ΙΤΑΛΟΙ , ΑΛΒΑΝΟΙ ,ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΛΠ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ
  ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΟΝ ΦΙΛΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ [ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ ] ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1940 -1944 .

  ΕΔΩ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ.

  https://www.youtube.com/watch?v=v-cYpBvmcoE&t=14s  EΔΩ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ.

  https://www.youtube.com/watch?v=tMkd7-2nbtY&t=8s

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΛΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΘΝΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.

  ΣΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ,
  ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
  ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ [ ΚΑΤΑ ΤΟ 1943-44] ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ
  Ο ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΗΣ ΚΡΑΨΙΤΗΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ …

  Φεβρουάριος 1943: Από του τέλους του ΙΘ’ αιώνα είναι εγκατεστημένες στην Παραμυθιά Εβραϊκές Οικογένειες. Σήμερα είναι μόνιμοι κάτοικοί της οι εξής: α) Εζρά Μπακόλα, τώρα με την Μπαλκούλα, τρίτη σύζυγό του, β) Νισήμ Μπακόλας του Εζρά, η σύζυγός του και τα δύο ανήλικα τέκνα τους, …..
  …. Όλοι τους είναι οι καλύτεροι έμποροι υφασμάτων της πόλεως. Πρόσθετα ο Νισήμ Μπακόλας ασχολείται σε έκταση με το χονδρεμπόριο ξηρών καρπών, οι δε Ηλίας και Γιουσέφ Κοέν, πρόσθετα έχουν το Πρακτορείο του Αθηναϊκού τύπου και ένα μικρό Βιβλιοπωλείο.Συνειδητοποιούν τους κινδύνους με τους διάφορους εκβιασμούς που τους γίνονται από τους μωαμεθανούς κλπ. και κατορθώνουν σιγά σιγά να μεταφέρουν με φορτηγά αυτοκίνητα στα Ιωάννινα, όλα τα εμπορεύματά τους. Τελικά, αυτές τις μέρες, έφυγαν (τμηματικά) όλοι τους για τα Ιωάννινα, όπου εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

  ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΧΑΜΕ ΦΥΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΛΟΓΩ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ .
  ΕΔΩ ΑΠΟΔΥΚΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΡΑΣΑΝΕ ΓΙΑ ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΙΤΑΛΩΝ [ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΑΝ ΒΑΣΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΒΕΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΙΩΚΑΝ ] ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ''ΚΑΤΑΠΕΖΑΝ '' ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
  ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ;;;; ...


  ΕΠΕΙΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

  Μια άλλη ενδιαφέρουσα και όχι τόσο διαδεδομένη πτυχή του δοσιλογισμού των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας είναι και η δράση τους εντός αλβανικού εδάφους. Συγκεκριμένα, την 23η Αυγούστου του 1943, αμέσως μετά την καταστροφή της Σαγιάδας, το 1ο τάγμα του 99ου γερμανικού συντάγματος επιτέθηκε στην Κονίσπολη (η σημαντικότερη κωμόπολη της αλβανικής πλευράς της Τσαμουριάς) την οποία υπεράσπιζαν γύρω στους 150 αντάρτες αριστεροι.
  Η όλη επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Κονίσπολης, το θάνατο 50 ή 60 Αλβανών και – σε αντίθεση με την ελληνικη -ελασιτικη Σαγιάδα που καταστράφηκε ολοσχερώς – την πυρπόληση κατά κύριο λόγο επιλεγμένων οικιών που υποδείχτηκαν από τους Αλβανοτσάμηδες51.

  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΦΟΤΟΥ ΚΑΨΑΝΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ-ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΣΑΓΙΑΔΑ, ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΨΑΝΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗΣ ΚΟΝΙΣΠΟΛΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝΕ ΤΟ ΚΚΑ .

  ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ 1944 ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΒΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΕ »ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΗΣΑΝΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ .

  Λίγους μήνες αργότερα σχηματίστηκε, με τη στήριξη των γερμανικών δυνάμεων, τάγμα ασφαλείας 1000 ανδρών που υπό την ηγεσία του Νουρί Ντίνο συμμετείχε τον Ιανουάριο του 1944 στην εκκαθαριστική επιχείρηση Χόρριντο που διεξήχθη κυρίως εντός αλβανικού εδάφους και επέφερε το θάνατο 500 ατόμων Aλβανων και Ελληνων.
  Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο Ντίνο και οι άνδρες του έδρασαν στην περιοχή της Κονίσπολης52. Στη συνέχεια, ο Ντίνο έδρασε από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 1944 στην περιοχή του Αργυρόκαστρου ως επικεφαλής περίπου 700 ανδρών, 300 από τους οποίους προέρχονταν από τη Θεσπρωτία53.

  52]Μάγερ, 2009, Β’, σ. 115.

  [53]Αθανάσιος Γκότοβος, Τσάμηδες, το τάγμα Νουρί Ντίνο, Άρδην, 8 Ιουνίου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΙΔΟΣ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Ο ΝΤΙΝΟ , ΗΔΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1943 ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ-ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ , ΟΠΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΑΝΕΦΕΡΕ ..

  »Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι πιστοί και δοκιμασμένοι φίλοι της Ιταλίας, …. . με σκοπό να διεξαγάγουν ένα ανηλεές κυνηγητό στους αντάρτες και τους φίλους των και εν ανάγκη να καταστρέψουν τις εστίες τους και τα χωριά που τους βοηθούν αρχίζοντας από το Curvelesi.

  ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΧΩΡΙΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ .

  »’Εάν δεν θεωρηθεί σκόπιμο να γίνει αυτό από μέρους των Ιταλικών δυνάμεων, δεν θα είναι δύσκολο να πετύχουμε τον σκοπό με τον σχηματισμό των 6.000 εθελοντών Τσαμουριωτών και Κοσοβάρων που είναι πραγματικοί φίλοι της Ιταλίας .»’

  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΝΟΠΛΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΘΑ ΔΡΟΥΣΑΝ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΣΕ ΚΟΝΙΣΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΒΕΛΕΣΙ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΠΕΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ…

  »ΕΞΟΠΛΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΣΑΜΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ»’.

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΓΚΟΤΟΒΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΣΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ .

  »»Ωστόσο στην επίμονη ερώτησή μας για μια από τις επικρατούσες απόψεις που θέλουν τους Τσάμηδες να συμμαχούν με τις δυνάμεις Κατοχής από ανάγκη εξαιτίας των επιθέσεων που εξαπέλυσε εναντίον τους ο ΕΔΕΣ, εν αντιθέσει με τον ρόλο που έπαιξε ο ΕΛΑΣ μας λέει:

  «Γνωρίζω τη θέση αυτή. Δεν μπορώ όμως να γνωρίζω αν η απολογητική του μειονοτικού εθνικοσοσιαλισμού στη Θεσπρωτία είναι προϊόν πλάνης ή θράσους. Ούτε το 1941, ούτε το 1942, αλλά ούτε μέχρι τα μέσα του 1943 κινδύνευαν οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες από τις ομάδες του Ζέρβα, διότι απλά αυτές είτε δεν υπήρχαν, είτε ήταν τόσο ολιγάριθμες που δεν συνιστούσαν πραγματική απειλή. Πέραν τούτου, αν ο Ζέρβας προκάλεσε τη συνεργασία αυτή, τότε πώς δικαιολογείται η σύμπραξη των Μουσουλμάνων Τσάμηδων με τις κατοχικές δυνάμεις σε περιοχές όπως τα Φιλιατοχώρια, όπου δρούσε αποκλειστικά το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ; Πώς εξηγούνται τα δεκάδες θύματα στα χωριά αυτά; Συμμάχησαν και εκεί οι Μουσουλμάνοι με τους κατακτητές φοβούμενοι την πίεση του ΕΛΑΣ; Πρόκειται για αστείο επιχείρημα».»’

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΑΡΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ…

  Μιχάλης Μυριδάκης, Αγώνες της Φυλής, Α΄, σ. 165 – 166, Tsoutsoumpis, 2015, σ. 131 – 132. Εκείνη την εποχή, όπως αναφέρει και το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΔΕΣ, Μιχάλης Μυριδάκης, δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη οργανωμένοι αντάρτες στη Δυτική Ήπειρο. Αντάρτικες ομάδες πρώτα του ΕΛΑΣ και έπειτα του ΕΔΕΣ εμφανίστηκαν στην περιοχή στις αρχές του 1943.

  ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1943 ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΕΛΑΣ ΒΟΡΕΙΑ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ [ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ] ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ , Ο ΕΔΕΣ ΝΟΤΙΑ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ [ ΣΟΥΛΙ ,ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ] ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΕΤΟΣ 1942 ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

  ΕΧΟΥΜΕ 2 ΕΠΙΣΗΣΜΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1942 ,
  ΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ,
  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

  »»Διοίκησις Χωροφυλακής Θεσπρωτίας

  «Περί της εν Θεσπρωτία καταστάσεως και των ληπτέων μέτρων»

  Ο Ελληνικός πληθυσμός της περιφερείας μας ευρίσκεται υπό το Κράτος τρομοκρατίας δεδικαιολογημένης κατόπιν και της εσχάτως δολοφονίας εντός της Ηγουμενίτσης του Νομαρχούντος. Κατά τας πληροφορίας της υπηρεσίας μου απολύτως εξακριβωμένας οι διάφοροι κακοποιοί, οι εκτελεσταί καταρτισθέντων σχεδίων τόσον εν Θεσπρωτία όσον και εν Αλβανία θα συνεχίσωσιν το βδελυρόν έργον των δολοφονιών και εγκλημάτων εν γένει μέχρις επιτεύξεως ορισμένου επιδιωκομένου σκοπού, της προσαρτήσεως της Τσαμουρίας. […]

  Ο υποφαινόμενος ως και οι λοιποί διοικούντες Αξιωματικοί συνεργάται του, κατέβαλλον σοβαράς προσπαθείας μέχρι σήμερον προς επιβολήν της τάξεως και γεφύρωσιν του μεταξύ Ελλήνων και Μουσουλμάνων χάσματος και μίσους όπερ εδημιούργησαν τα πολεμικά γεγονότα.

  KATΑΡΧΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΡΤΥΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 1942 ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ''ΒΔΕΛΥΡΟΝ ΕΡΓΟΝ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ''' ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΥ ΟΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ

  ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ [ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1942] ΟΤΙ ΤΑ ΟΣΑ ΦΟΝΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΜΕ ΤΗΝ »ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ» ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΧΑΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΙΑ ΤΗΣ ΦΥΓΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΙΓΩΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ''ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ'''  ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ …..

  Προς την Γενικήν Δ/σιν Ηπείρου Ιωάννινα

  Εν Ηγουμενίτση τη 14/12/1942

  ….. ότι η κατάστασις εβελτιώθη και εκ του γεγονότος ότι εσταμάτησαν αι δολοφονίαι Χριστιανών και εκ του ότι οι Μωαμεθανοί ήρξαντο προσερχόμενοι εις εμέ προς επίλυσιν των μετά των Χριστιανών διαφορών των. …. , έργον εις το οποίον εξαίρετον συμβολήν είχε ο ρηθείς Συν/ρχης, να τορπιλλισθή διά της πράξεως ολίγων εγκληματιών, οι οποίοι εκ προσωπικών αφορμών προέβησαν εις την δολοφονίαν του Γιασίν Σαντίκ, ως αντιστρόφως ομοίας πολύ περισσοτέρας όμως εγκληματικάς πράξεις είχον εκτελέσει και Μωαμεθανοί.
  ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΤΟΣ 1942 ,ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ , Η ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΑΣ , ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΦΟΝΟΙ .
  ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .
  ΕΝΩ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΣΙΝ ΣΑΝΤΙΚ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΛΟΥΜΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΦΟΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ
  Ο ΓΙΑΣΙΝ ΗΤΑΝ ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΤΗΝ 28 ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1940.
  Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΑΝΤΙΚ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΗΔΗ ΤΟ 1921-42 KAI ΠΟΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΛΟΥΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΗΚΕ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΣΤΟΝ ΕΔΕΣ KAI ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ….
  Ο ΣΑΝΤΙΚ ΑΠΗΓΑΓΕ ΤΗΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΜΠΑΛΟΥΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ''ΘΑ ΨΗΝΑΝΕ ''' ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ .
  ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΠΟΤΕ
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ Ο ΣΑΝΤΙΚ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΗΣΑΝΕ ΩΣ ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ.
  Ο ΜΠΑΛΟΥΜΗΣ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΕΣΤΗΣΕ ΕΝΕΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕ [ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΛΗΓΚΕΚΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ]

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

  https://www.youtube.com/watch?v=dGBmqqRv-Hg


  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΛΟΥΜΗ


  https://www.youtube.com/watch?v=oJMAkexwQHc

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1942 ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

  12.2.1942. Γεώργιος Βασιλάκος. Σκοτώθηκε από Μουσουλμάνους στο Κέντρο της Ηγουμενίτσας.
  20.3.1942. Φώτιος Σπυρίδης και Ηλίας Γεωργίου Τσιάβος, σκοτώθηκαν με μαχαίρι στη θέση Μπούριμε από τον Λιάζε Ντίκα και άλλους Μουσουλμάνους από τη Βάρφανη.
  18.6.1942. Πέτρος Αντώνης. Σκοτώθηκε από Μουσουλμάνους στη θέση Περιβόλι, υπερασπιζόμενος το θερισμένο στάρι του χωραφιού του.
  20.6.1942. Ευθύμιος και Αναστάσιος Περώνης. Ληστεύθηκαν και σκοτώθηκαν στη θέση «Παλιάρεζα» από Μουσουλμάνους.
  10.2.1942. Ελευθερία Π. Κίτσου, 10 χρονών. Σκοτώθηκε από Μου­σουλμάνους στη θέση «Κρόνια».
  10.11.1941. Πήλιο Αντώνης (Σπύρος Μώκας), σκοτώθηκε από τους Μουσουλμάνους Κίπε Νταούτ και Ρετζέπ Μεχμέτ από το Κουρτέσι.
  8.8.1942. Ευάγγελος Πολιώνης. Σκοτώθηκε σε ενέδρα, από Μεζάν & Τζιαμαλί Χαρούν (αδέρφια), Σαλ Μπιμπίτο και άλλοι στο δρόμο Κουσοβίτσας Γραικοχωρίου, θέση Τσούκα.
  23.9.1942. Ηλίας Δ. Μίχου. Σκοτώθηκε στη θέση «Βούρκο» από τον Χάμζο και Ναζίφ Ρετζέπ.
  6.10.1942. Πολιώνης Πέτρος, 12 χρονών, και Μίχου Ευάγγελος 16 χρονών καθώς έβοσκαν τα πρόβατα τους . Σκοτώθηκαν στη θέση «Φράσερι» από τον Αλήτη , Αγά & Ντουλ Ταχίρι φίλοι από (το Τζανάρι-Μαζαρακιά-28-30 ετών) .
  14.6.1942. Αθανάσιος Θεοδωρίδης. Σκοτώθηκε σε ενέδρα από Μουσουλμάνους της Νύστας στην θέση Μουλτσάθι.
  10.11.1941. Θωμάς Νίνος, με την αδελφή του Σάνα Δημητρίου.
  Σκοτώθηκαν σε ενέδρα στο δρόμο Ηγουμενίτσας Πέστανης, από τους
  συγχωριανούς τους Αντέμ Ιντρίζ, Μαχμούτ Μάλε και άλλους. Στην ενέδρα
  αυτή τραυματίστηκε και ο Ξενοφών Ιωάννου.
  7.4.1942. Ανδρέας Βρύσης. Σκοτώθηκε από τους Γραικοχωρίτες Μουσουλμάνους Αμπεντί Ιντρίζ, Ισούφ Μάζε.
  22.4.1942. Σπύρος Ν. Ράφτης. Σκοτώθηκε από τους Γραικοχωρίτες Μουσουλμάνους Ιλιάζ Νέλιο και Ισούφ Μάζε.
  6.10.1942. Θεόδωρος Κανάκης. Τραυματίστηκε στην αυλή του σπιτιού
  του, από συγχωριανούς του Μουσουλμάνους.
  31.10.1942. Νικόλαος Αναστασίου. Σκοτώθηκε και Κώτσο Λιάκος,
  τραυματίστηκε, όπως το περιγράφω σε προηγούμενη στήλη, από τους
  συγχωριανούς του Ιλιάζ Νέλιο Χαμήτ και Ταχήρ Μητηλή.
  20.9.1941. Βασίλειος Κομίνης και Κωνσταντίνος Λώλης. Σκοτώθηκαν
  από Γραικοχωρίτες της οικογένειας των Φεταχαίων.
  3.4.1942. Μουσουλμάνοι Γραικοχωρίτες. Πυροβόλησαν από μακριά στην πλατεία του χωριού που ήταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι, χωρίς ευτυχώς θύματα.
  9.10.1942. Ο Φαγκρή Αλή Μούχο από το Γραικοχώρι τραυμάτισε με
  τσεκούρι τον Ανδρέα Σπύρου Δήμα, 1 2 χρονών, ο οποίος γλίτωσε, γιατί του
  πρόσφεραν νοσηλεία σε νοσοκομείο τους στο Φιλιάτι οι Ιταλοί.
  24.10.1942. Δονάτος Αλεξίου από τη Ντράγανη, που είχε παντρευτεί και έμεινε μόνιμα στο Λαδοχώρι, τον σκότωσαν ο Λιούτ Γκάνες από το Βροχωνά και ο Νταλιάν Φερχάτ από το Κούρτεσι.
  15.7.1942. Παναγιώτης Αν. Δήμας, 9 χρονών, καθώς έπαιζε με άλλα παιδιά στην παραλία της Πλαταριάς, ο Κιαζήμ Βεήπ από την Φασκομηλιά, τον έβαλε σημάδι και τον σκότωσε. Συγκινητική περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Φωνή της Πλαταριάς» του Μάρτη 1985.
  10.8.1942. Κωνσταντίνος Δημητρίου και Σπυρίδων Κωνσταντίνου. Τους σκότωσαν ο Μουρτεζάν Μουσά από το συνοικισμό Βρύση μαζί με άλλους Μουσουλμάνους από τη Φασκομηλιά. Λεπτομερής περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Λεπτομερής περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Φωνή της Πλαταριάς» του Γενάρη 1985.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. 18.8.1942. Τάκης Καράλης. Τον σκότωσε ο Νταλιάνης στο βουνό που έβοσκε τα πρόβατα του.
  20.8.1942. *Παναγιώτης Μίχου. Σκοτώθηκε στην Κουσιοβίτσα που ήταν γαμπρός μαζί με τον Πήλιο Αντώνη (Σπύρο Μώκα). Από τους: Κίπε Νταούτ και Ρετζέπ Μεχμέτ από το Κουρτέσι.
  6.2.1942. Θωμάς Ν. Στεργίου και Σωτήριος Ντίνης, καθώς γύριζαν από το Φιλιάτι, σκοτώθηκαν από Μουσουλμάνους και τα πτώματα τους πετάχτηκαν στον Καλαμά. Οι σκελετοί τους βρέθηκαν μετά από εξάμηνο στις εκβολές του.
  26.7.42: Έμποροι από το Πωγώνι που μετέβησαν στην περιοχή Γκρόπας για την αγορά τροφίμων. Αφού πρώτα εληστεύθηκαν, ρίχτηκαν κατόπιν ζωντανοί σ’ ένα πηγάδι μεταξύ Κουτσίου και Πέρδικας. Δράστες ήταν Τουρκοτσάμηδες.
  22.12.42: Ευθύμιος Περώνης, Τηλέμαχος Περώνης, Θεόδωρος Περώ­νης, Κούλα Χήρα Ανδρέα Πέτσινη από την Πυρσόγιαννη Κόνιτσας, που ήλθαν για την αγορά λαδιού και άλλων τροφίμων ληστεύθηκαν και κατόπιν σκοτώθηκαν στη Λάκκα Ηγουμενίτσας.

  ΚΑΝΕΙΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΔΕΣΙΤΗΣ [ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ Ο ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ] Η ΕΛΑΣΙΤΗΣ ΑΦΟΥ ΟΥΤΕ Ο ΕΛΑΣ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΤΑ ΤΟ 1941-42 ΕΝΩ ΜΟΛΙΣ ΕΝΑΣ ΗΤΑΝ ΠΡΩΗΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ .


  ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1942 ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
  ΧΩΡΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ:
  1942: Οι ΑλΒανοτσάμηδες, αφού κατέστρεψαν το χωριό, σκότωσαν το Παππά και τον Πρόεδρο, και τους εξής κτηνοτρόφους: Κάκο Νικόλαο του Χρήστου, Κάκο Λεωνίδα, Χαντζάρα Θωμά, και απήγαγαν και τους: Τσόκα Λάζαρο, Λιάμη Κων/νο, Μπέκα Ευάγγελο, Ζήκο Λεωνίδα, Ζήκο Γεώργιο, Χαντζάρα Κων/νο, Χρηστάκη Βασίλειο, Χρηστάκη Λάμπρο, Ντίσιο Νικόλαο, Πιτούλη Θεόδωρο, Χαντζάρα Χρήστο, τους οποίους σκότωσαν μέσα στο Μαργαρίτι.


  ΣΠΟΝΙΑ
  1942: Αφού έκαψαν όλα τα σπίτια του οικισμού, σκότωσαν και μια γριά, που είχε μείνει «φύλακας».


  ΝΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1942 ΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 1944

  https://www.youtube.com/watch?v=8aK8Lf9Zrco&t=333s


  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ-ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ ΠΡIΝ ΤΟ 1943 ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ Η ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
  ......Συνολικά το 1941 έχουμε 28 δολοφονίες μόνο από Τσάμηδες, ενώ το 1942 90 . Να σημειώσουμε ότι τα νούμερα αυτά είναι τα επιβεβαιωμένα, καθώς υπάρχουν άλλες τόσες περιπτώσεις εξαφανισθέντων ή ανευρευθέντων αργότερα νεκρών για τις οποίες απλώς δεν έχουμε αυτόπτες μάρτυρες ή κάποιο επίσημο όργανο της πολιτείας για να τις καταγράψει καθώς από τα τέλη του 1941 ουσιαστικά δεν υφίσταται κανένα στοιχείο ελληνικής διοίκησης στη Θεσπρωτία.
  Δηλαδη οι νεκροι ηταν περισσοτεροι απο οσους ''επισημα'' καταγραφηκανε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 1943 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ .

  Κατά το διάστημα του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε, με την ενεργή συμμετοχή περίπου 300-400 Αλβανοτσάμηδων, φονική εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή του Φαναρίου κατά την οποία πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν 20 χωριά, σκοτώθηκαν 250-350 αμαχοι πολλοι από τους οποιους ηταν γυναικες και αιχμαλωτίστηκαν άλλα 400 άτομα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν από τους Αλβανοτσαμηδες στις φυλακές των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.

  Για τη μεταφορα αυτή των αιχμαλωτων από τους αλβανοτσαμηδες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εχουμε την εξης μαρτυρια

  https://www.youtube.com/watch?v=BVsjRjXPcy8&t=177s  ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΗΣ ΚΡΑΨΙΤΗΣ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ .

  »’27 Ιουλίου 1943: Στο μισοσκόταδο του πρωινού ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις της Παραμυθιάς με άριστα πολεμικά μέσα και με (800) οκτακόσιους και περισσότερους ένοπλους επίστρατους της «ΞΙΛΙΑ» μουσουλμάνους Τσάμηδες των πόλεων και Επαρχιών Παραμυθιάς και Μαργαριτιού, επέδραμαν εναντίον των χωριών του κάμπου της Παραμυθιάς και της περιφέρειας «Φαναρίου».

  14 Αυγούστου 1943: Τι καταστροφή είναι αυτή από την 27 Ιουλίου 1943 μέχρι σήμερα! Όλοι στην Παραμυθιά είμαστε κατατρομαγμένοι και όσο είναι δυνατόν κρυβόμαστε. Οι πληροφορίες μας είναι ότι στις 19 αυτές μέρες οι Χιτλερικοί Γερμανοί με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες κατάστρεψαν ολοκληρωτικά τα 24 χωριά της περιφέρειας «Φαναρίου» και μερικά κοντινά της Παραμυθιάς χωριά της. Λεηλασίες, πυρπολήσεις, φόνοι νηπίων και γερόντων, βιασμοί γυναικών, αρπαγές παρθένων κοριτσιών, με τις οποίες οι επαίσχυντοι μουσουλμάνοι πλουτίζουν τα χαρέμια τους, σύλληψη ομήρων, κάψιμο ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους κ.α. Γέμισαν οι σπηλιές από γυναικόπαιδα και γέροντες που κατόρθωσαν να διασωθούν εκεί στις κρίσιμες ώρες, ενώ μέρα τη μέρα προστίθενται στους νεκρούς λόγω της πείνας τους και των ασθενειών

  15 Αυγούστου 1943: Εμείς που έχουμε τα σπίτια μας στο κέντρο της πόλεως της Παραμυθιάς, είμαστε από τα χαράματα, με κομμένη την αναπνοή, πίσω από τα πατζούρια (ή) ανάλογα τις γρίλιες, παρακολουθώντας την επιστροφή των χιτλερικών Γερμανών και των μουσουλμάνων από την εικοσαήμερη «επιχείρησής» τους κατά του «Φαναριού».»»  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ ΑΛΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

  Στις 14 Σεπτεμβρίου, Τσάμηδες συμμετείχαν και στην καταστροφή του Πλαισίου[Πλησεβιστα] όπου σκοτώθηκαν δύο κάτοικοι. Καταστροφές υπέστησαν επίσης το Ζερβοχώρι και ο Ξηρόλοφος στα νότια της Παραμυθιάς

  18 Σεπτεμβρίου 1943 Γερμανοί και Τσάμηδες ένοπλοι που επιχειρούσαν βόρεια της Παραμυθιάς συνέλαβαν 60 αγρότες (εκ των οποίων 42 γυναίκες) και εκτέλεσαν τους εννέα το πρωί της επομένης στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της Παραμυθιάς Προφανως κανενας από αυτους που συνελαβαν οι Αλβανοτσαμηδες Παραμυθιωτες δεν ηταν »ανταρτης μοναρχοφασιτας η χωροφυλακας»’,αλλωστε οι περισσοτερες ηταν γυναικες ουτε κανενας από τους εκτελεσθεντες ηταν εδεσιτης ανταρτης .


  24 Σεπτεμβρίου, μια γερμανική περίπολος έπεσε σε ενέδρα ανταρτών στο πέρασμα της Σκάλας έξω από την Παραμυθιά. Ένας υπαξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες έπεσαν νεκροί. Στις 27 Σεπτεμβρίου με διαταγή της 1ης Ορεινής Μεραρχίας της Βέρμαχτ άρχισε η γερμανική επιχείρηση αντιποίνων με στόχο τα μεγαλύτερα χωριά βόρεια της Παραμυθιάς και όπως αναφερει η γερμανικη αναφορα «24 νεκροί συμμορίτες, 8 τραυματίες, υπολογίζονται άλλες 15-20 απώλειες. Κανένα λάφυρο. Πυρπολήθηκαν τα ακόλουθα χωριά: Σέλλιανη, Σεμέλικα, Ελευθεροχώρι. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος (…) 150 Αλβανοί που τα πήγαν πολύ καλά».

  Δηλαδη 150 Αλβανοτσαμηδες Παραμυθιωτες που μαλιστα τα πηγαν »»’πολύ καλα»’ όπως μαρτυρουν οι γερμανικες μαρτυριες , συμμετειχαν στη πυρποληση τριων 3 χωριων , οπου είχαμε 24 συμμοριτες νεκρους αρα ανταρτες
  αλλα και αλλους 15-20 νεκρους , αρα αμαχους.

  Μετα απο αυτα ακολουθησε τα παρακατω γνωστο γεγονος … η εκτελεση των 49 προυχωντων στη Παραμυθια. Ασφαλως και αυτοι ηταν αμαχοι .
  ΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ 49.

  https://www.youtube.com/watch?v=ctpzMJzUqIw


  AΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΑΙΣΧΗ ΠΑΘΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1944 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΔΕΣΙΤΕΣ;;;
  ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ .
  ΔΙΩΓΜΟ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1943 ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΟΧΩΡΙΑ ΤΟ 1944 ,
  ΔΙΩΓΜΟ ΠΑΘΑΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΔΕΣΙΤΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 1944.
  ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1944 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ 2 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΞΕΝΕΣ.
  ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ .

  Άλλη μια μαρτυρια από τον ερυθρο σταυρο αυτή τη φορα ….

  Ο Ελβετός μηχανικός Χανς – Γιάκομπ Μπίκελ απεσταλμένος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού περιέγραψε την κατασταση «Η κατάσταση των ελλήνων (…) στο Φανάρι, στη μεγάλη πεδιάδα κάτω από την Παραμυθιά (…), όπου κάθε χρόνο συλλέγονται 15.000 τόνοι ρύζι, ήταν πολύ σοβαρή. Είκοσι χιλιάδες Αλβανοί που ζούσαν εκεί ασκούσαν φοβερή τρομοκρατία στον υπόλοιπο πληθυσμό, αρχικά με την υποστήριξη των Ιταλών και τώρα πλέον των Γερμανών. Μόνο στο Φανάρι καταστράφηκαν 24 χωριά. Ολόκληρη η σοδειά έπεσε στα χέρια των Αλβανών (…) Στο ταξίδι μου διαπίστωσα πως οι Αλβανοί κρατούσαν τον ελληνικό αγροτικό πληθυσμό κλεισμένο μες στα σπίτια του. Νεαροί Αλβανοί που μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο τριγύριζαν στα χωριά βαριά οπλισμένοι. Οι Έλληνες είχαν εγκαταλείψει πλήρως την Ηγουμενίτσα και είχαν φύγει στα βουνά. Οι Αλβανοί πήραν μαζί τους όλα τα ζώα από τα ελληνικά χωριά. Τα χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα».
  ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ,
  ΕΔΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ .

  ΟΤΙ Η ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΦΟΡΑ.
  ''''ΕΝΤΟΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ….

  »»’Η διαταγή του Στέτνερ ήταν σαφής: «Βασικά όλοι οι ένοπλοι θα εκτελούνται επί τόπου. Χωριά από τα οποία θα πέφτουν πυροβολισμοί (…) θα καταστρέφονται και ο ανδρικός πληθυσμός τους θα εκτελείται. Κατά τ’ άλλα όλοι οι μάχιμοι άνδρες ηλικίας 16 έως 60 ετών θα συλλαμβάνονται και θα στέλνονται αιχμάλωτοι στα Ιωάννινα. Ως όμηροι θα συλλαμβάνονται όλοι οι προύχοντες (ιερείς, δάσκαλοι, πρόεδροι κοινοτήτων).»»»’

  '''Σε έγγραφο του ο Ρέμολντ προς τον Στέτνερ διαβεβαιώνει πως ο Νουρί Ντίνο «θα πετύχει με γερμανική υποστήριξη το στόχο του και θα επιβάλει ησυχία και τάξη, όπως τη θέλουμε».
  ΔΗΛΑΔΗ Ο ΝΤΙΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΡΟΛΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ . ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΧΑΝΕ ΡΟΛΟ ΟΧΙ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΩΣ .ΤΟΝ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΡΟΛΟ ΕΙΧΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ…..ΙΔΟΥ ΜΕΡΙΚΕΣ

  Συνταγματαρχης των SS στην Ηπειρο Ζοζεφ Ρεμον αναφερει …
  »»Στον αγωνα εναντιων των ανταρτων οι μονοι που μας υποστηριζουν είναι οι Αλβανοι »…
  ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ [ ΜΑΖΙΚΑ ] ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Η ΕΚΘΕΣΗ…
  Το συνταγμα μου και οι Αλβανοι ειχαν διαρκως απωλιες κατά την διαρκεια των επιχειρησεων»»…

  ΑΡΑ ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΦΙΛΙΚΑ ΔΙΑΚΕΙΜΕΝΟΙ
  ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΝΕ ΤΑΧΘΕΙ ΕΝΟΠΛΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ.
  ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ [ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ] ΗΤΑΝ ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΑΜΑΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ…..ΟΧΙ »ΚΑΠΟΙΟΙ»’….ΑΛΛΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ …. ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ…ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Η ΠΗΓΗ ΟΤΙ »’ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»ΚΛΠ…ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ…

  ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΥΤΕ ΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ,
  ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΩΣΙΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΠΛΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ [ ΟΠΩΣ ΠΧ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΟΥΛΙΚΟΙ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ]
  ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΙΧΑΝΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΛΟ.

  ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ….
  .Όπως άλλωστε η διοίκηση της γερμανικής μεραρχίας παρατηρεί σε έκθεσή της, «τα τμήματα του αλβανικού πληθυσμού συμπαρίστανται στα γερμανικά στρατεύματα και έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα κατά των ανταρτών», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις κατά των ανταρτών οι μουσουλμάνοι αποδείχτηκαν ικανοί λόγω της γνώσης της περιοχής, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις ανίχνευσης.».

  ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ….

  ..ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ »’ΜΕΡΙΚΟΥΣ» …..Η »ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ» ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ…

  ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ”ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ”’.
  ΑΝΑΦΕΡΑΝΕ ΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ..

  ””’ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΔΙΩΞΕ Ο '''ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΑΣ '''ΖΕΡΒΑΣ””

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ

  Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ-ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΕΑΜ [ΛΙΓΟΣΤΟΙ ]
  ΠΟΤΕ ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ ΕΚΕΙ [ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΛΙΓΟΥΣ , ΚΑΤΕΤΑΓΗΣΑΝ ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ]
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΠΗΓΑΝΕ ΕΚΕΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ [ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ , ΑΠΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ] …..

  Ήδη από το 1942, απεσταλμένος του αλβανικόυ ΕΑΜ) ονόματι Τζελάλ Κάσιο είχε μεταβεί στην Θεσπρωτία προσπαθώντας να πείσει τη σημαντική μερίδα των Τσάμηδων που συνεργαζόταν με τις κατοχικές δυνάμεις να σταματήσει τη δράση της, χωρίς όμως αποτέλεσμα2.
  ΑΡΑ ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 1942 ΗΔΗ
  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΙΔΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΕΙΧΕ ΣΤΡΑΦΕΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ .
  ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ [ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΗΓΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΙΕΖΕ Ο ΕΔΕΣ , ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ ΕΔΕΣ ΤΟ 1942 ]

  Τον Μάρτιο του 1943, το τοπικό ΕΑΜ σχημάτισε ειδική επιτροπή επιφορτισμένη με το ζήτημα των Τσάμηδων ενώ τμήματα του ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν μια σειρά από περιοδείες στα χωριά της μειονότητας με σκοπό τη στρατολόγηση ανταρτών. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά3.
  ΔΗΛΑΔΗ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΤΟΥ , ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1943 , Ο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ΕΔΩΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ .
  ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ ΤΙΠΟΤΑ , ΑΦΟΥ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ .
  Ο ΕΔΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΛΙΓΟΚΑΙΡΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ .

  ΑΛΛΩΣΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΜ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.
  ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ TOY EAM ΕΑΛΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ

  Του συναγωνιστού Υπολοχαγού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΡΙΦΤΗ (Καστρινού) μέλους του Αρχηγείου ΣΟΥΛΙΟΥ και της Διοίκησης του 24ου Συντάγματος και ύστερα υπασπιστή στο ίδιο Σύνταγμα. «Για τη συγκρότηση και δράση των αρχηγείων ΣΟΥΛΙΟΥ και ΖΑΛΟΓΓΟΥ και του 24ου Συντάγματος Πεζικού». Προς Το Κλιμάκιον Ηπείρου – Δυτικής Στερεάς VIII Μεραρχίαν και Η.Γ.

  Ι. ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΟΚΙΝΗΜΑ μέχρι ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΤΟΥ 1943

  ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Όλες οι προσπάθειες μας αν και βασίζονταν στη γραμμή της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. για την ενοποίηση όλων των δυνάμεων ενάντια στον κατακτητή δεν είχαν θετικά αποτελέσματα γιατί η παμψηφία σχεδόν των Τσάμηδων της περιοχής είχε ταχθεί ανεπιφύλαχτα με το μέρος του καταχτητή και οργάνωνε δολοφονικές επιδρομές ενάντια στα Ελληνικά χωριά, αρπαγές και σφετερισμούς περιουσιών.
  ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ , ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ,ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ-ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ,ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟ 1943 ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΟΧΩΡΙΑ ΤΟ 1944.....

  ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ …….
  Παρ’ όλα αυτά από τις 19 του Μάρτη έγινε η πρώτη προσέγγιση που επαναλήφθηκε στις αρχές του Ιούλη 1943. Κατά κανόνα οι υποσχέσεις που μας δώσανε οι εκπρόσωποι των Τσάμηδων δεν τηρηθηκαν. Κορυφωμα της συμμαχίας με τους φασίστες ήταν η επιδρομή τους στο ΦΑΝΑΡΙ την περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Αυγούστου κατά την οποίαν κάηκαν περίπου 30 χωριά, σκοτώθηκαν περίπου 500 Έλληνες και άλλοι τόσοι πιάστηκαν όμηροι, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός αναγκάστηκε να προσφυγέψει στην ορεινή περιοχή.
  TO ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΕΝΒΗ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1943 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1943 ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΕΞΗΣ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ…..
  Λίγους μήνες αργότερα, ΕΑΜ και LNC ήρθαν σε συμφωνία για συνεργασία, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε και τη δημιουργία, υπό κοινή διοίκηση, μικτών αντάρτικων ομάδων στην περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς ο ΕΛΑΣ κατάφερε να στρατολογήσει από τη δεξαμενή της τσάμικης μειονότητας μόλις είκοσι5 ή τριάντα άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους λιποτάκτησαν6 κατά τον δύσκολο χειμώνα του 1943.
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΜΗΔΕΣ [ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ] .
  ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥ 30 ΑΤΟΜΑ.
  ΑΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ,
  ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΔΕΙΞΑΝΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ .
  Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Τσάμη οπλαρχηγού Ισμαήλ Χακί από την Κώτσικα, ο οποίος κατά τα τέλη του 1943 προσήλθε μαζί με τους άνδρες του στον ΕΛΑΣ. Η αντιστασιακή του δράση του εντός του οργάνωσης περιορίστηκε αποκλειστικά στην ενεργή συμμετοχή του στις μάχες με τον ΕΔΕΣ ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1944, τον συναντούμε βόρεια των Φιλιατών να λαμβάνει μέρος σε επιδρομές εναντίον ελληνικών χωριών ως συνεργάτης των γερμανικών δυνάμεων7.
  ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΔΡΑΣΗ ΑΡΚΕΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ [ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ] ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΟΥ ΕΑΜ ΗΤΑΝ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΛΛΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΕΡΝΑΓΑΝΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΘΟΝΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ »ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ» ΦΙΛΙΑΤΟΧΩΡΙΑ.
  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΑΜ ΠΡΩΣΩΡΙΝΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ '''ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ'''.
  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΞΑΝΑΠΗΓΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ .

  Ανάλογες προσπάθειες προσέγγισης της μειονότητας έγιναν κατά τον Μάιο του 1943 από τον ΕΔΕΣ , και κατά τον Σεπτέμβριο από τη Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή, χωρίς όμως αποτέλεσμα8.
  ΟΥΤΕ Ο ΕΔΕΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΤΙ .
  ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ Η ΑΞΟΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝΕ ΤΗΝ ΄»’ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ »»’ ΕΙΧΕ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ .

  ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΕΑΜ ΑΦΟΥ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ , ΣΥΝΕΝΩΣΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ,
  Τον Μάιο του 1944 κατα το τελος της κατοχης λοιπόν, ενω υπηρχε στους Φιλιατες [ο μοναδικος σε ολη τη Τσαμουρια ] φιλοαντιστασιακος – αντιγερμανικος πυρηνας Αλβανοτσάμηδων ,
  δημιούργησε τελικα το Τάγμα Αλί Ντέμι, στο χωριό Μηλιά \ της Θεσπρωτίας, το οποίο τάγμα συμπεριλήφθη, στο 15ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.
  ΕΝΩ Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ….
  Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα περαιτέρω στοιχεία που μπορεί να αλιεύσει κανείς σχετικά με το, μικτό, 4ο τάγμα του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ: η ίδρυσή του πραγματοποιείται τον Μάιο του 1944, δηλαδή κατά το τελευταίο διάστημα της Κατοχής και ο τομέας δράσης του εντοπίζεται βόρεια του ποταμού Καλαμά20.
  Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων παρτιζάνων του ΕΛΑΣ προερχόταν από την περιοχή των Φιλιατών29 όπου προϋπήρχε πυρήνας συνδεδεμένος με το αντιστασιακό κίνημα της Αλβανίας30.
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΟΙ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΙΣΘΗΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΑΡΟΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΔΡΟΥΣΑΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΠΟΛΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΟΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΑΜ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ [AΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑ ]
  ΤΟ 1944 ΕΑΜ Φιλιατών πιστο στην διεθνιστική ιδεολογία [ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ, ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ] επικεντρώθηκε να καταδείξει στους τουρκοτσαμηδες της περιοχής ότι υπήρξαν θύματα της φασιστικής προπαγάνδας και των αρχηγών τους και ότι ο δρόμος που έπρεπε στο εξής να ακολουθήσουν ήταν ο πόλεμος εναντίον του φασισμού κάθε μορφής, των Γερμανών και των συνεργατών τους.
  ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΩΣ ΤΟΤΕ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ.

  ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ....
  Αργότερα, στις αρχές Ιουλίου το 1944 οταν ο ΕΔΕΣ ειχε παρεκυκλωσει τη Παραμυθια και οι Γερμανοι αποχωρουσανε απο τη Θεσπρωτια , υπογράφτηκε στη Φοινίκη ]συμφωνία μεταξύ του ΕΑΜ και εκπροσώπων των μουσουλμάνων Αλβανών της περιοχής, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων……
  Α]την αμνήστευση των μουσουλμάνων για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Ελλήνων μέχρι τοτε,
  Β]την υποχρέωση τους να παραδώσουν στον ΕΛΑΣ τους Φιλιάτες χωρίς συγκρούσεις,
  Τότε εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και 40 επιπλέον μουσουλμάνοι Αλβανοί, ενισχύοντας το μικτό τάγμα που δρούσε ήδη στην περιοχή.
  ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΑΜ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ »ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ» [ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΗΤΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝΕ ΕΝΤΑΧΘΗ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 30 ΑΤΟΜΑ ] ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΕΥΓΑΝΕ Η ΕΙΧΑΝΕ ΗΔΗ ΦΥΓΕΙ
  Η ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΔΕΣ [ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΥΞΗΣΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΜΕ ΠΟΛΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥ Σ]ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΖΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ]
  ΚΑΙ ΑΡΑ Η ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΗΤΗΜΕΝΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΙΚΗΤΗ ΕΑΜ-ΕΛΑΣΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .

  ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ »ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΡΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ …

  ΑΣ ΤΟΥΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ...

  Α] ΑΜΝΗΣΕΥΣΗ ΤΩΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ,
  [ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΕΝΟΧΗΣ ΤΟΥΣ]

  Β] ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΚΟΝΤΟΖΥΓΩΝΕ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ.
  ΑΡΑ ΤΟ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΑΝΕΡΟ.
  ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΝ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΜΑΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΑΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΔΕΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΑΝ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ,
  ΘΕΛΟΝΤΑΣ Η ΜΗ
  ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ….
  ο Κωνσταντινίδης (βετεράνος εδεσίτης) κάνει λόγο για περισσότερους από εκατό24,
  ενώ βετεράνοι ελασίτες από την περιοχή των Φιλιατών σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις τους, τους υπολόγισαν σε όχι περισσότερους από εκατό27.
  ΑΡΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΑΣΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΔΕΣΙΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ,
  ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ [ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ ] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΟ ΕΑΜ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 100 [ΑΠΟ ΤΗ ΤΩΝ
  ΦΙΛΙΑΤΩΝ ] .
  ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ [ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΑΤΟΜΑ ] ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΕΚΕΙ ΛΟΓΩ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ,
  ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ , ΚΑΙ ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΤΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ .
  ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΡΙΜΑ ΑΠΟ ΔΙΩΧΘΗΚΑΝ .


  …….ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ……
  Βέβαια, κατά μια άποψη (η οποία επιβεβαιώνεται και από έγγραφα του ΚΚ Αλβανίας) πολλοί από τους Τσάμηδες αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν υπηρετήσει νωρίτερα ως επίστρατοι στα ένοπλα τμήματα της Keshilla (βλ. Γκότοβος, 2016, σ. 71).
  ΑΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΚΚ ΑΛΒΑΝΙΑΣ [ ΠΟΥ ΔΡΟΥΣΕ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ - ΕΑΣ ΚΑΙ ΗΞΕΡΕ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ]
  ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ””ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΕΣ”’
  ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ,
  ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΣΤΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ .
  ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ »ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ Η ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ.


  ΔΗΛΑΔΗ 15- 20 ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ 22.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΗΤΑΝ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΕΠΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. ΟΙ ΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ , ΥΠΗΡΞΑΝΕ , ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ.

  ο ΕΛΑΣίτης Π. Παπασταύρου, αυτόπτης μάρτυρας της συμπεριφοράς των Τσάμηδων στην περίοδο της κατοχής: «Γύρω στις δεκαπέντε χιλιάδες αριθμούσε εκείνη η μειονότητα των λεγομένων Τσάμηδων. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ιταλών. Το ίδιο έκαναν και με τους Γερμανούς αργότερα. Ντυμένοι με τις στολές των κατακτητών, λήστευαν, βασάνιζαν, ατίμαζαν, τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο. Ο φόβος και ο τρόμος σκέπαζε όλη την Θεσπρωτία. Οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας σε καθημερινή βάση… Όχι λίγες φορές δεν δίσταζαν, έτσι για πλάκα, να βάζουν στο σημάδι από απόσταση τσοπαναραίους και στρατοκόπους…» («Στο Στόμα του Λύκου» εκδ. Σύγχρονη Εποχή).

  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣTΗ ΒΟΡΕΙΑ-ΟΡΕΙΝΗ ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΡΑΞΑΝΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΕ ΤΣΑΜΑΝΤΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΣΑΓΙΑΔΑ….
  Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του 1944 (μέσα Απριλίου), ΑλβανοΤσάμηδες συμμετείχαν στην πυρπόληση του Ασπροκκλησίου ενώ λίγες ημέρες αργότερα έλαβαν μέρος σε ανάλογη δράση στον Τσαμαντά.

  ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ…..

  Χωριο , Λειά Φιλιατών- Ήταν στις 20-4-1944 και εσυνόδευαν το γερμανικό τάγμα που επέδραμε στη Μουργκάνα για να την εκκαθαρίσει από τις αντάρτικες ομάδες. Ενόψει της επιδρομής των Γερμανών και Αλβανοτσάμηδων, οι χωριανοί εγκατέλειψαν το χωριό. Οι Αλβανοτσάμηδες έκαψαν τα περισσότερα σπίτια του χωριού, το λιθόκτιστο δημοτικό σχολείο και την εκκλησία της Παναγίας, κτίσμα του 17ου αιώνα. Η μοναδική γυναίκα που παρέμεινε, η τυφλή γερόντισσα Αναστασία Χαϊδή, όταν διεπίστωσε ότι καίγεται το σπίτι της, έβαλε τις φωνές, οι Αλβανοτσάμηδες την πέταξαν στο φλεγόμενο σπίτι και κάηκε ζωντανή… Σκότωσαν επίσης τρεις Λειώτες, τον Γρηγόρη Λώλη, ετών 25, τον Γιώργο Μπίλη, ετών 53 και τον Βασίλη Σδούγκα, ετών 23, τους οποίους συνέλαβαν τυχαία έξω από το χωριό.

  ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΚΑΨΑΝΕ ΤΗN ΕΠΙΣΗΣ EAMOKΡATOYMENH ΣΑΓΙΑΔΑ
  Παράλληλα στις 23 του ίδιου μήνα ένοπλοι της μειονότητας (κυρίως από τη Λιόψη) συμμετείχαν, ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ, στην πυρπόληση της Σαγιάδας43 την οποία σύμφωνα με γερμανική αναφορά υπεράσπιζαν τριάντα αντάρτες44, προφανώς ελασίτες.
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΔΕΣΙΤΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ , ΣΟΥΛΙ ΚΛΠ .

  [2]Νίκος Ζιάγκος, Αγγλικός ιμπεριαλισμός και Εθνική Αντίσταση, 1978, Α’, σ. 156.
  [3]Eleftheria K. Manta, The Cams of Albania and the Greek State (1923-1945), Journal of Muslim Minority Affairs, σ. 8.
  [5]Georgia Kretsi, The Secret Past of the Greek-Albanian Borderlands. Cham Muslim Albanians: Perspectives on a Conflict over Historical Accountability and Current Rights. Ethnologia Balkanica, 2002, σ. 181.
  [6]Tsoutsoumpis, 2015, σ. 132 – 133.
  [7]Robert Elsie, The Cham Albanians of Greece, 2012, σ. 346 – 347, Tsoutsoumpis, 2015, σ. 130.
  [8]Tsoutsoumpis, 2015, σ. 133.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ .

  ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ
  ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΧΩΡΙΟΥ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ
  ΙΤΑΛΟΥΣ Η ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
  ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΗΠΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1943 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
  ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΝ ΨΥΧΡΟ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ ΧΩΡΙΩΝ
  ΣΕ ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ,ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ ,ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΚΛΠ ΚΛΠ.

  ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΟΤΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ [ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ] ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ.

  Α] ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΣΤΡΑΦΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ [ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΟΥΤΕ ΕΠΙΛΗΨΙΜΟ ] ,

  Β]ΕΙΤΕ ΕΙΧΕ ΤΑΧΘΕΙ ΕΝΟΠΛΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ [ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ] .

  ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ,
  ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ
  ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ [ΕΝΟΠΛΟΙ Η ΑΟΠΛΟΙ ]
  ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ [ ΟΣΟ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΑΥΤΗ ΕΓΕΡΝΑΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ]

  ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ , ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ,
  ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΛΕΗΑΤΟΥΝΤΑΝ [ Η ΚΑΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ Η ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΟΥΝΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΛΠ ] ΟΤΑΝ

  Α] ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕ [ ΠΧ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ Η ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ] ΚΑΠΟΙΑ ΟΜΟΕΝΘΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.

  Β] ΕΙΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ -ΟΡΓΑΝΩΣΗ , »ΟΜΟΕΘΝΗΣ» ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ , ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.

  ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΚΑΙΓΑΝΕ »ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ» ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΤΟ , ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΟΜΟΕΘΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ , ΧΩΡΙΚΟΥΣ ,
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΙΣΧΥΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΥΤΟ, ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ,
  ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ »ΟΥΔΕΤΕΡΟ»’ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ.

  ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝΤΑΝ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ.

  ΟΜΩΣ ΤΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΟ
  ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΤΕΙ ΟΤΙ
  ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ,
  ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΑΝ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
  ΕΙΤΕ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΜΨΥΧΟ ΥΛΙΚΟ [ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΡΟΥΣΕ ΤΟΣΟ Ο ΕΛΑΣ ΒΟΡΕΙΑ , ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΕΔΕΣ ΝΟΤΙΑ ]
  ΟΥΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ »ΟΜΟΕΘΝΗ» ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΝΣΗ [ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ] .

  ΑΛΛΑ ΕΙΤΕ ΤΑΧΘΗΚΑΝ [ΕΝΟΠΛΑ Η ΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΩΤΕΣ ] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
  ΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ »ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»».

  ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 2 ΑΥΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ....
  ''''ΥΠΗΡΞΕ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΟ ΠΟΥ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ;;;'''
  ''ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ [ ΠΧ 5 Η 10 Η ΚΑΙ 40 ΑΤΟΜΩΝ ] ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ''

  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

Εμφάνιση περισσότερων