"Ο δικός μας Νοέμβρης: ξένη επέμβαση και λαϊκή αντίδραση στην Αθήνα του 1916", εκδήλωση την Τετάρτη στην Παλαιά Βουλή

Ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος και οι εκδόσεις «Πελασγός – Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας» σάς καλούν σε εκδήλωση με θέμα: “ο δικός μας Νοέμβρης ξένη επέμβαση και λαϊκή αντίδραση στην Αθήνα του 1916″. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου στις 18.30, στο επί της οδού Σταδίου (πίσω από το άγαλμα τού Κολοκοτρώνη) κτήριο τής Παλαιάς Βουλής. 

Ομιλητές θα είναι οι

 κκ. Μίκης Πρωτοπαπαδάκης, τέως υπουργός και ευρωβουλευτής

Ηλίας Γκρίτσης, σμήναρχος τής Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.,

και Δημήτρης Μιχαλόπουλος, ιστορικός.

Απαγγελία σχετικού κειμένου θα γίνει από τη λογοτέχνιδα Κυρία Ελίνα Μαστέλλου-Γιαννάκενα....


Σχόλια

  1. Φιλιστωρ, θα εισαι στην εκδηλωση? Αν ναι, θα χαρω να τα πουμε κι απο κοντα!

    Ενας φιλος απο τα παλια(γνωστος και ως Apollo, καποτε σε ενα φορουμ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το υπονοοουμενο προφανως είναι ότι ο Νοεμβρης του 1916 ηταν το «Πολυτεχνειο» της αντιβενιζελικης παραταξης, απεναντι στις γαλλικες λογχες της δικτατοριας Βενιζελου-Σαράιγ-Ζοναρ-Φουρνιέ. Κατι σαν αυτό που (υποτιθεται ότι) εγινε το Νοεμβριο του 1973.

    Βρε ξεροκεφαλοι αντιβενιζελικοι:

    Πρωτον είναι εντελως γελοιο να ταυτιζεστε με μια «μουφα» γιορτη της Αριστερας εσεις, που ειστε η μια από τις δυο συνιστωσες της μιας και μοναδικης Εθνικης Παραταξεως. Δε μενει παρα να φτιαξετε και σεις μια μπρουτζινη κεφαλα και να την προσκυνατε κάθε χρονο.

    Δευτερον το ξερετε καλα ότι αυτό που ο Κωνσταντινος εκανε το Νοεμβριο του 1916, με τις ολεθριες συμβουλες του Μεταξα, ηταν καθαρη τρελλα, που το πληρωσαν πανακριβα και ο ιδιος και το αντιβενιζελικο στρατοπεδο και η Ελλαδα.

    Όταν η Ελληνες πολεμουσαν τους Σλαβους στο Γραμμο το 1949, μηπως ρωταγαν ο ενας των αλλον ποιος είναι βενιζελικος και ποιος αντιβενιζελικος; Ε ρε, να γυρνουσε στη ζωη ο αειμνηστος Παναγιωτης Κανελλοπουλος, ξυλο που θα σας εριχνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί καθαρή τρέλλα; επειδή οι μαχητές του 12-13 δεν ήθελαν να παραδώσουν τον οπλισμό της χώρας σε ξένους εισβολείς; Επειδή ο Μεταξάς οργάνωσε τμήματα για να αμυνθούν σε ανταντικούς και βενιζελικούς "επίστρατους" ( είναι γνωστό πως υπήρχαν και τέτοιοι απλά δεν έφθασαν ποτέ τους αριθμούς των αντιπάλων τους) που καραδοκούσαν για ν ανατρέψουν ένοπλα τον νόμιμο ανώτατο άρχοντα; και για να απαντήσω στο τελευταίο ερώτημα, Δεν ξέρω αν τους ρωτούσαν στον Γράμμο, αλλά οι βενιζελικοί τους ρωτούσαν στον στρατό μέσης ανατολής ( αν ήταν μεταξικοί και πιστοί στον βασιλέα Γεώργιο), σε εκείνη την παρανοϊκή συμμαχία απότακτων του 35 και κομμουνιστών, που διέλυσε τις ένοπλες δυνάμεις και μας ρεζίλεψε στους Άγγλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Επιστρατοι ηταν ενα φαινομενο της ελληνικης ιστοριας, για το οποιο, οσοι πιστευουν στις εθνικες αξιες, πρεπει να ειναι περηφανοι, οι δε ξενοδουλοι, ας μεινουν μακρια...Οσο για τον Κανελλοπουλο που θα θας δειρει, σεβομαι τον διανοητη και συγγραφεα Κανελλοπουλο, ο πολιτικος Κανελλοπουλος ηταν ενα μηδενικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε κεφαλάδες αντιβενιζελικοι

    Ευτυχως που ο Φουρνε εδειξε μετριοπαθεια,(για την οποια τιμωρηθηκε απο τους προϊσταμενους του), και δεν εδωσε εντολη στα γαλλικα θωρηκτα να ισοπεδωσουν την Αθηνα με τα θηριωδη πυροβολα τους, οταν οι λεβεντες σας ξαπλωσαν νεκρους τους ναυτες του, αλλιως θα πληρωναμε με ποταμους αιματος τις παλληκαριες σας.

    Η παραδοση των οπλων στους Γαλλους σας ενοχλουσε. Η παραδοση ολοκληρου του Δ Σωματος Στρατου στους Γερμανοβουλγαρους μαζι με τα οπλα του δεν σας ενοχλουσε; Το επιχειρημα των Γαλλων αλλωστε ηταν αυτο ακριβως: «Αφου δωσατε στους Γερμανοβουλγαρους, θα δωσετε και σε εμας, να πατσισουμε!»

    Αυτο που δεν ξερετε ειναι οτι ο Κωνσταντινος ειχε συμφωνησει λιγο πριν τα Νοεμβριανα να παραδωσει τα οπλα, αρκει να μην επιτρεποταν στους βενιζελικους να του κανουν «ντου» απο Θεσσαλονικη! Χαλασε τη συμφωνια οταν ψυλλιαστηκε οτι οι Συμμαχοι θα παρασπονδουσαν. Δεν τον ενοχλουσε οτι θα εδινε τα οπλα, αλλα οτι χωρις αυτα θα ηταν στο ελεος των «εχθρων»!

    Ας αφησουμε τις κοκορομαχιες και ας προβληματιστουμε για τα εθνικα μας ρεζιλικια της περιοδου του Διχασμου. Και ας δεχτουμε επιτελους το προφανες, οτι ηταν Εθνικη παραταξη και οι μεν και οι δε, και αμφοτεροι ηθελαν το καλυτερο για την Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NF, με την τελευταια σου παραγραφο συμφωνω απολυτως, τα υπολοιπα που λες παραπανω, ειναι ανακριβη, διοτι ο,τι εγινε απο αυτα που λες(ακομα και το οντως ασχημο περιστατικο της παραδοσης Ρουπελ και Δ'Σωματος), εχει τις ριζες του στην εμμονη του Βενιζελου να βγουμε οπως οπως και χωρις ανταλλαγματα στον πολεμο με την Ανταντ, καθως και στην αντισυνταγματικη του ενεργεια να καλεσει τα στρατευματα της Ανταντ στη θεσσαλονικη! Ειναι απιστευτο να μας λες οτι απαιτησε η Ανταντ "αυτο και αυτο" για να πατσισει με το τι δωσαμε στους Γερμανους, ενω ξερεις πολυ καλα οτι συνεβη το αναποδο, οι Γερμανοι αποφασισαν να εισβαλουν, ακριβως επειδη η Ανταντ ειχε κατσικωθει σε εδαφη υποτιθεμενης ουδετερης χωρας οπως ειμασταν εμεις...
    Ας μην μακρυγορησουμε, σαφως και εγιναν λαθη και ασχημιες απο την αντιβενιζελικη πλευρα, αλλωστε ηταν ετερογενης παραταξη τοτε(υπηρχαν εκει απο ακραιφνεις γερμανοφιλοι, εως φιλοανταντικους, που για διαφορους λογους, διαφωνουσαν με την πολιτικη Βενιζελου), αλλα οι μεγαλες ευθυνες ανηκουν κατα τη γνωμη μου στην βενιζελικη πλευρα, η οποια επεδειξε μια πολιτικη γεματη αντιφασεις, τυχοδιωκτισμο και ξενοδουλεια! Τι να πρωτοθυμηθω? Τα Δαρδανελια? Την αποβαση της Ανταντ στη θεσσαλονικη? Το οτι μια ερμηνευαν τη συνθηκη με τη Σερβια ετσι και τη μια αλλιως? Το οτι εδωσε ο Bενιζελος στην δημοσιοτητα τα απορρητα υπομνηματα που ειχε υποβαλει στον βασιλια? Το οτι επιδοκιμαζαν τα τελεσιγραφα της Ανταντ? Την προβοκατορικη επιθεση στη Γαλλικη Πρεσβεια?, Τον βιο και την πολιτεια της εσωτερικης διακυβερνησης κατα την περιοδο '17-'20? η μηπως το πρωτοφανες να γινουν εκλογες το '20?
    Ναι, στο να προχωρησουμε μπροστα και να τα ξεχασουμε, αλλα πρωτα η φιλοβενιζελικη πλευρα, πρεπει να αναγνωρισει και τα λαθη του Βενιζελου, οπως και την αξια των αντιπαλων του! Ετσι κι αλλιως οι φιλοβενιζελικοι ειναι πλειοψηφικο ρευμα στην κοινωνια μας, οποτε, γιατι κοπτεσαι τοσο με το τι θα κανουμε εμεις οι "αντιβενιζελικοι"??
    Παντως για να κλεισω, επειδη ειπες κατι για Εθνικη Παραταξη, εχω την εντυπωση οτι κατι τετοιο θα υπαρξει πραγματικα, μονο αν εκλειψει ο κοινοβουλευτισμος, αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια...
    Και κατι τελευταιο, για προβληματισμο! Πατριωτες εχω δει να θαυμαζουν τον βενιζελο, αλλα εχω δει και κατι ανθελληνικα σκουληκια, να πραττουν το ιδιο! Αντιθετως, δεν εχω βρει ανθελληνα να θαυμαζει τον Κωνσταντινο, η τους Εξ και την ευρυτερη αντιβενιζελικη παραταξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα με τον προηγούμενο. Να μην ξεχνάμε επίσης τις θηριωδίες στην Χαλκιδική , τα Γρεβενά και φυσικά το μακελειό στην Νάξο σε βάρος άοπλων βασιλοφρόνων χωρικών. Δεν τολμώ να φανταστώ τι αφιερώματα θα είχαμε σήμερα αν αυτά τα εγκλήματα τα είχε διαπράξει η συντηρητική πλευρά. Να στην συμφιλίωση- όχι στην λήθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Apollo,

    Δηστυχώς δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στην εκδήλωση καθώς το τελευταίο δίμηνο είμαι πολύ πιεσμένος από την δουλειά μου με εξαντλητικά ωράρια.

    Τέτοιες εκδηλώσεις στο παρελθόν ήταν το φόρτε μου, αλλά τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες για εμένα άλλαξαν δραματικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το φαινόμενο των επίστρατων ήταν ένα αρχέγονα λαϊκό γεγονός. Ένα προσκλητήριο που μεγάλο μέρος του λαού ανταποκρίθηκε.

    Αναμφίβολα ο θρίαμβος των επιστράτων ήταν τα "Νοεμβριανά". Ο θρίαμβος αυτός όμως επισκιάστηκε από ακρότητες, μεμονομένες έστω, εις βάρος προσφύγων από την Μ. Ασία. Καθέ ιστορική συνιστώσα δεν έχει μόνο θετικά αλλά και αρνητικά.

    Τα έκτροπα εις βάρος Βενιζελικών δεν είχαν μόνο χαρακτήρα πολιτικής αντεκδίκησης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αυτοί που εδάρησαν και καταστράφηκαν οι περιουσίες τους ήταν πράκτορες που σε συννενόηση με τις ξένες πρεσβείες προετοίμαζαν την πτώση του Βασιλιά.

    Λίγα χρόνια μετά όλοι οι θιγέντες αποζμειώθηκαν από το Ελληνικό δημόσιο στο ακέραιο.

    Αυτό που αρνούμαι είναι να αντιμετωπίσω φοβικά τους επίστρατούς και να τους κατάξω σε πρώιμους φασίστες κτλ. Γιατί δεν ήταν άλλωστε. Γιατί αν με μια χρονοκάψουλα ένας από αυτούς τους σιδερωμένους ιστορικάριους της αριστεράς μεταφερόταν σε μια παρέα επιστράτων και τους περιέγραφε που τους είχε ταξινομήσει, αυτοί θα έβαζαν τα γέλια και θα έπιναν κανά κρασάκι...

    Αυτά για τωρα, και στα Νοεμβριανά θα επανέλθουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλιστωρ, οι μονες σοβαρες μελετες που εχουν γινει για το φαινομενο των Επιστρατων, ειναι απ'οτι γνωριζω δυο, του Μαυρογορδατου και του Μιχαλοπουλου! και οι δυο κατατασουν το φαινομενο αυτο στην κατηγορια του πρωιμου φασισμου, με την διαφορα οτι ο πρωτος, τους θεωρει ατελη/ανολοκληρωτο φασισμο, ενω ο δευτερος, ως ιδεωδη φασισμο!
    Αυτα τα αναφερω ως επισημανση και οχι για να προσδωσω καποια ρετσινια! ετσι κι αλλιως δεν ειμαι δημοκρατης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά εδώ και τον Παύλο Μελά λένε κάποιοι "ιστορικοί" ως πρώιμο ηγέτη του ελληνικού Φασισμού!!! Στο κάτω κάτω ο Ιταλικός φασισμός είχε περισσότερες συμπάθειες στην Βενιζελική πλευρά. Ο Βενιζέλος τον Θαύμαζε ( βλέπε συνομιλία με τον Πλαστήρα το βράδυ των εκλογών του '33) ο Πλαστήρας το ίδιο, όπως και ο Πάγκαλος. Αμέτρητοι επίσης βενιζελικοί αξιωματικοί και παράγοντες συμμετείχαν σε τέτοιες οργανώσεις όπως τα 3ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας