Στρατηγός Γεώργιος Στανωτάς: Ένας πιστός και φιλότιμος στρατιώτης (παρουσίαση βιβλίου)

Πρόκειται για την βιογραφία ενός αξιωματικού του Ιππικού, ο οποίος στηριζόμενος στις ικανότητες του, στο αδαμάντινο ήθος και στο δυναμικό του χαρακτήρα, περνώντας «δια πυρός και σιδήρου» εξελίχθηκε στις ανώτερες βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας, καταξιώθηκε στη κοινωνία και έθεσε την προσωπική του σφραγίδα στην σύγχρονη ιστορία, παραμένοντας όμως ένας αφανής πατριώτης.

Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους, διακρίθηκε στην Μικρασιατική Εκστρατεία, συνέβαλε στην έκβαση του Κινήματος του 1935, διοίκησε την Μεραρχία Ιππικού στο Επος του πολέμου 1940-41, έδρασε στη Μέση Ανατολή το 1943-44 και στην αδελφοκτόνο σύρραξη του 1946-49.

Στο βιβλίο 380 σελίδων, που είναι αποτέλεσμα έρευνας 6 ετών του Ταξιάρχου ε.α. Χρήστου Νοταρίδη, περιλαμβάνεται πρωτότυπο αρχειακό υλικό (έγγραφα – φωτογραφίες – το προσωπικό ημερολόγιο) απο το διασωθέν αρχείο του Στρατηγού Στανωτά, αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της πρόσφατης ιστορίας και εκτίθεται το δραματικό σκηνικό των γεγονότων, τα οποία καθόρισαν αποφασιστικά την μετέπειτα πορεία της χώρας και την διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.


Προλογίζει ο ιστορικός – συγγραφέας ΣΑΡΑΝΤΟΣ Ι. ΚΑΡΓΑΚΟΣ, ο οποίος αναφέρει :

« Ὁ στρατηγός Γεώργιος Στ. Στανωτᾶς (1888-1965) ἀπό ἁπλός στρατιώτης τό 1909, τερμάτισε τή στρατιωτική του πορεία το 1948 μέ τό βαθμό τοῦ Αντιστρατήγου. Ἀνήκει στίς μορφές γιά τίς ὁποῖες λέμε «ἔφαγαν τό μπαρούτι μέ τή χούφτα». Εἶναι ἀπό τούς πλέον παρασημοφορημένους ἀξιωματικούς ἐπ’ ἀνδραγαθίᾳ τοῦ ἑλληνικοῦ στρατοῦ. Κι ὅμως ἐν πολλοῖς εἶναι ἄγνωστος στό σημερινό εὐρύ κοινό....Ὁ κ. Χρῆστος Νοταρίδης ἐργάστηκε μέ εὐσυνειδησία ἱστοριοδίφη (ἀνεύρεση ἱστορικῶν πηγῶν) καί ἐπάρκεια ἱστορικοῦ, γιατί μέ τρόπο γλαφυρό μᾶς ἔδωσε τό curriculum vitae τοῦ στρατηγοῦ ἀλλά παράλληλα καί τό ἱστορικό πλαίσιο μέσα στό ὁποῖο ὁ στρατηγός ἔδρασε...» .

Επίσης, σημειώνει ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου YALE ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ :

« ....Η ανασύνθεση της ιστορικής πορείας του στρατηγού Στανωτά που επιχειρεί με τρόπο επιτυχημένο και συστηματικό ο Χρήστος Νοταρίδης, μας δίνει την ευκαιρία να ξαναζήσουμε την διαδρομή της Ελλάδας στον 20ο αιώνα, μέσα από την ζωή και την δράση ενός ανθρώπου που συμμετέχει σε κομβικά γεγονότα....Η ανάγνωση της βιογραφίας του, αναδεικνύει τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές της ελληνικής ιστορίας... η κινητήρια δύναμη της βρίσκεται εκεί που αθόρυβοι δευτεραγωνιστές διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Η βιογραφία του Γεώργιου Στανωτά μας δίνει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την σημασία των ανθρώπων αυτών. »

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο απο τις Εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ, οδός Χαρ. Τρικούπη 14 (εντός στοάς), τηλ. 210-3628976 και απ ευθείας απο τον συγγραφέα Χρήστο Νοταρίδη, τηλ 6948 945 441.

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας