Mary Anning: Αφιερωμένο σήμερα το σήμα της Google στην κορυφαία παλαιοντολόγο...

Η Mary Anning γεννήθηκε στις 21 Μαϊου 1799 και πέθανε το 1847. ήταν ήταν διάσημη ως συλλέκτης ορυκτών, έμπορος και παλαιοντολόγος ειδική στα απολιθώματα.

Η Anning προερχόταν από πολύ φτωχή οικογένεια που ζούσε σε μια απόκρημνη περιοχή στην Αγγλία, όπου υπήρχαν πολλά απολιθώματα ζώων. Η Anning είχε εννέα αδέρφια, αλλά μόλις ένα μαζί με την ίδια έφτασαν την ενηλικίωση λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης τους. Η οικογένεια ζούσε βρίσκοντας και πουλώντας απολιθώματα σε εξευτελιστικές τιμές, δραστηριότητα που έδωσε την απαιτούμενη εμπειρία στην Anning για τις μεγάλες ανακαλύψεις που έκανε. Η τύχη χαμογέλασε στην οικογένεια της Anning όταν ο στρατηγός Birch αποφάσισε να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια. Ακολούθως, το 1811 ή το 1812, η Mary Anning σε ηλικία μόλις 12 ετών, έκανε την πρώτη σημαντική ανακάλυψή της. Αν και πηγές διαφέρουν ως προς την αλληλουχία των γεγονότων και ποιος συμμετείχε, είναι σαφές ότι η Mary Anning ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τη εύρεση ενός πολύ καλά διατηρημένου, σχεδόν πλήρη σκελετού που ονομάζεται Ichthysaurus. Αυτή η ανακάλυψη ήταν σημαντική για την επιστήμη, καθώς και για το προς το ζην της ίδιας και της οικογένειά της.
Στις 19 Αυγούστου του 1800 η  Anning γλίτωσε το θάνατο κατά τη διάρκεια καταιγίδων με κεραυνούς. Ήταν ένας από τους τέσσερις ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο κάτω από μια λεύκα στο Rack Field, κοντά στο Lyme Regis. Μόνο η  Anning επέζησε όταν το δέντρο χτυπήθηκε από τον κεραυνό. Ο τοπικός θρύλος λέει ότι η νοημοσύνη της αυξήθηκε σημαντικά μετά το περιστατικό.

Το 1823, η  Anning έκανε μια άλλη σημαντική ανακάλυψη, ίσως τη μεγαλύτερη της. Βρήκε τον πρώτο πλήρη Plesiosaurus. Κάποιοι είπαν ότι ο αδελφός της ο Ιωσήφ βρήκε το κρανίο πρώτος, ή
βρήκαν το κεφάλι μαζί, ξεχωριστά από το υπόλοιπο σώμα. Άλλοι πίστευαν ότι η Mary Anning βρήκε το σύνολο των ορυκτών μόνη της. Η Anning στη συνέχεια προσέλαβε εργαζόμενους για να την βοηθούν στις ανακαλύψεις της, αλλά ο σκελετός του Plesiosaurus ήταν αυτός που δημιούργησε αίσθηση και έκανε την Anning διάσημη.

Αρχικώς η ανακάλυψη της αντιμετωπίστηκε με αμφιβολία και σκεπτικισμό από τους επιστήμονες της εποχής, καθώς όλοι θεωρούσαν αδύνατο ένα κορίτσι χωρίς μόρφωση που προερχόταν από ένα φτωχό περιβάλλον να μπορεί να αναπτύσει τέτοιες ικανότητες. Η Anning  ήταν σε θέση να ανακαλύπτει απολιθώματα, να τα συναρμολογεί και να τα κατατάσσει στην αντίστοιχη σωστή οικογένεια απολιθωμάτων. Η φήμη της στερεώθηκε όταν ο γνωστός Γάλλος ανατόμος Georges Curvier πιστοποίησε ότι τα ευρήματα της Anning είναι αυθεντικά. Φαίνεται όμως πως η ίδια η Anning δεν απέσπασε καμία χρηματική αμοιβή για τα ευρήματα της που κατέληξαν όλα σε μουσεία. Μετά από κάποια χρόνια ξεχάστηκε η προσφορά της και η ίδια με την οικογένεια της έζησαν στην απόλυτη φτώχεια στο τελευταίο στάδιο της ζωής της. 

Σήμερα η σημαντική προσφορά της έχει αναγνωριστεί από όλη την επιστημονική κοινότητα, ως η προσωπικότητα που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονοι της καταλάβαιαναν το παρελθόν. Κατά κάποιο τρόπο η Anning ήταν ο πρόδρομος των γνωστών ταινιών Jurassic Park....

Πηγή

 http://www.tragiko.net/

http://www.ucmp.berkeley.edu/history/anning.html 

http://www.macroevolution.net/mary-anning.html#.U3w0HnaDr-o

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας