Το χρονικό της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια (27 Σεπτεμβρίου 1831)

γράφει ο Χρήστος Πιτερός,  Αρχαιολόγος Δ’ ΕΠΚΑ Ναυπλίου Ναυπλιακά Ανάλεκτα VII, Έκδοση Δήμου Ναυπλιέων, Δεκέμβριος 2009.
(το παρόν άρθρο αναδημοσιεύεται μετά από την ευγενική έγκριση του γενικού γραμματέα της ΑΡΓΟΛΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΑΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αναστάσιου Τσάγκου τον οποίο ευχαριστούμε θερμά)

 
Το Ναύπλιο δεν είναι μόνο μια πανάρχαια πόλη, στην οποία ο Μύθος και η Ιστορία χάνονται στο βάθος του χρόνου, η πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου κράτους, στους δρόμους της οποίας παίχθηκε η ιστορία του Νέου Ελληνισμού αλλά και μια τραγική και «θανάσιμη» πόλη. Το κυριακάτικο πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου 1831 στις 6.45′ περίπου με το παλιό ημερολόγιο, στην πόρτα του Αγίου Σπυρίδω­νος δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.

Ο κυβερνήτης το πρωινό της αποφράδας εκείνης ημέρας ξεκίνησε για να εκκλησιαστεί, όπως συνήθιζε, στον Άγιο Σπυρίδωνα, προστάτη άγιο της πατρίδας του της Κέρκυρας. Βγήκε από την κυβερνητική κατοικία, το γνωστό παλατάκι, αργότερα κατοικία και του Όθωνα, (που βρισκόταν στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το άγαλμα του Όθωνα), από την κύρια ανατολική καμαρωτή είσοδο προς την πλατεία Σιντριβανιού, σημερινή πλατεία Τριών Ναυάρχων, φορώντας τη βαθυγάλαζη ρεντικότα, άσπρο παντελόνι και βαθυγάλαζο καπέλο, συνοδευόμενος από τους δυο φρουρούς, τον Γ. Κοζώνη και Α. Λεωνίδα, έστριψε δεξιά και έφθασε στο Μεγάλο Δρόμο (οδό Βασ. Κων/νου), ακολούθησε πορεία προς τα δυτικά και σε λίγο συνάντησε, την σημερινή οδό Αγγέλου Τερζάκη, (πρώην Ε. Σωφρόνη), και έστριψε αριστερά κατευθυνόμενος προς τον Άγιο Σπυρίδωνα.

Σχέδιο πόλης Ναυπλίου (1834) με την πορεία του Καποδίστρι
Προχώρησε στην οδό Αγγέ­λου Τερζάκη λίγα μέτρα και στην συμβολή των οδών Δ. Πλαπούτα και Αγγέλου Τερζάκη μέσα στο μουχρωμένο πρωινό πάνω στο σταυροδρόμι συνάντησε μπροστά του κακό σημάδι, τους δυο Μαυρομιχαλαίους, Κωνσταντίνο και Γεώργιο ντυμένους με τα καλά τους, φορώντας φουστανέλες, συνοδευόμενους από δυο φρουρούς τον Ι. Καραγιάννη και τον Α. Γεωργίου διότι ήταν υπό επιτήρηση, με τον οπλισμό τους, καινούριες μπιστόλες που είχαν αγοράσει πριν από λίγες μέρες από μαγαζί του Ναυ­πλίου.

Οι Μαυρομιχαλαίοι κατοικούσαν σε μικρή απόσταση ανατολικότερα από τον τόπο συνάντησης στην οδό Γ. Τερτσέτη, πάροδο της οδού Πλαπούτα μεταξύ της πλατείας του Αγίου Γεωργίου και της οδού Αγγέλου Τερζάκη, και είχαν βγει με κακό σκοπό, αναζητώντας πρωΐ – πρωΐ την Κυριακή τον Κυβερνήτη για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον γνωστό μανιάτικο τρόπο για λόγους τιμής. Ο κυβερνήτης τους χαιρέτησε βγάζοντας το καπέλο του αμίλητος, εκείνοι ξαφνιάστηκαν και του ανταπέδωσαν σιωπηλοί τον χαιρετισμό. Στη συνέχεια ο Κυβερ­νήτης συνέχισε απρόσκοπτα με τους δυο συνοδούς φρουρούς του την πορεία του προς την εκκλησία, ακολουθώντας το καθιερωμένο σύντομο δρομολόγιο του κυριακάτικου εκκλησιασμού του με αργό περπάτημα συνολικής διάρκειας επτά λεπτών περίπου. Έστριψε δεξιά στην αρχή της οδού Σταϊκοπούλου και προχώρησε προς την εκκλησία.
Οι Μαυρομιχαλαίοι μετά τον χαιρετισμό μέσα στο πρωινό δεν ακολούθησαν τον Κυβερνήτη, αλλά έφυγαν γρήγορα ανηφορίζοντας νότια της οδού Τερζάκη το ανηφορικό στενό με τα σκαλοπάτια, διέσχισαν στη συνέχεια τη μικρή πλατεία μπροστά από την εκκλησία και έφτασαν νωρίτερα στον Άγιο Σπυρίδωνα, όπου περίμεναν τον Κυβερνήτη στην πόρτα της εκκλησίας, όπως έκαναν και την προηγούμενη Κυριακή, αλλά ο Κυβερνήτης έγκαιρα ειδοποιημένος δεν είχε πάει στην εκκλησία.
Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα

Ο Κυβερνήτης αφού προχώρησε αριστερά (δυτικά) στην αρχή της οδού Σταϊκοπού­λου, έστριψε δεξιά στο πρώτο στενό ανηφορικό δρόμο, που οδηγεί από την Σταϊκο­πούλου, στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, μπροστά από το ιερό της εκκλησί­ας. Μόλις ανέβηκε τον ανηφορικό δρόμο και πρόβαλε στο στενό του Αγίου Σπυρίδωνα, σημερινή οδό Ιωάννη Καποδίστρια, κοντοστάθηκε για λίγο να αναπνεύσει και να ξεκουραστεί, αλλά αντίκρυσε ξανά μπροστά του τον Κωνσταντίνο Μαυ­ρομιχάλη, να στέκεται έξω στη δεξιά πλευρά της πόρτας της εκκλησίας, υποπτεύθη­κε το κακό, έστρεψε για λίγο το κεφάλι του προς τα ανατολικά στη μικρή πλατεία, όπου βρισκόταν η οικία του υπουργού Ροδίου, και αψηφώντας τον κίνδυνο και με πίστη στο θεό συνέχισε την ηρωική πορεία του προς τον τόπο του μαρτυρίου.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία δημοσιευμένη στη Γενική Εφημερίδα, ο Κυβερνήτης μόλις έφθασε στην πόρτα και πάτησε το πόδι του στο πλατύσκαλο και έμπαινε στην εκκλησία, ο Κων/νος Μαυρομιχάλης, κρατώντας με το αριστερό κατεβασμένο χέρι το φέσι του, σήκωσε το δεξιό χέρι που κρατούσε κρυμμένη την οπλισμένη μπιστόλα κάτω από λευκό μπουρνούζι, τράβηξε τη σκανδάλη και τον πυροβόλησε εκ των όπισθεν στην πίσω δεξιά πλευρά της κεφα­λής, ενώ συγχρόνως ο Γεώργιος
Η πόρτα του Α. Σπυρίδωνα. Δεξιά ίχνος της σφαίρας από τον πυροβ. του Ι. Καραγιάννη.
Μαυρομιχάλης, που στεκόταν στην εσωτερική πλευρά της πόρτας, όρ­μησε και τον χτύπησε με μαχαίρι στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς στη βουβωνική χώρα.

Στη συνέχεια ο I. Καραγιάννης ένας από τους φρουρούς των Μαυρομιχαλαίων, ο οποίος στεκόταν εξωτερικά της εκκλησίας απέναντι στην είσοδο της εκκλησίας κοντά στην τούρκικη κρήνη, πυροβόλησε άστοχα κατά των φρουρών του Καποδίστρια, αλλά η σφαίρα αστόχησε και χτύπησε στη δεξιά πλευρά της πόρτας όπου σώζεται και σήμερα η λαβωματιά της πέτρας από το κτύπημα της σφαίρας.

Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχά­λης μετά το φονικό ανέβηκε τρέχοντας τα σκαλοπάτια στο απέναντι σοκκάκι από την πόρτα του Αγίου Σπυρίδωνα, την οδό Πλάτωνος, αλλά τον πυροβόλησε θανάσιμα ο μονόχειρας φρουρός του Καποδίστρια, Γ. Κοζώνης. Ο Κωνσταντίνος, θανάσιμα τραυματισμένος, ανέβηκε τη σκάλα, έστριψε αριστερά στο σοκκάκι αναζητώντας καταφύγιο σε σπίτια της περιοχής ξεσηκώνοντας με τις φωνές τη γειτονιά.

Συνελήφθη όμως σε λίγο, η πόλη ολόκληρη αναστατώθηκε από το φονικό του Κυβερνήτη, το οργισμένο πλήθος και στρατιώτες τον λιντσάρισαν, κτυ­πώντας τον με ξύλα και σπαθιά και τον έσερναν στα καλντερίμια τ’ Αναπλιού ως την πλατεία του Πλάτανου (Συντάγματος), μπροστά από το ενετικό κτίριο του στρατώνα (σημερινό Μουσείο), όπου εξεψύχησε. Το οργισμένο πλήθος έριξε το άψυχο κορμί του στη θάλασσα. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης αμέσως μετά το φονικό, μαζί με τους δυο φρουρούς των Μαυρομιχαλαίων έφυγε προς τα δυτικά της εκκλησίας τρέχοντας προς το Βου­λευτικό, ακολουθώντας στη σημερινή οδό Καποδιστρίου, και κατέφυγε στη Γαλλι­κή πρεσβεία, που βρισκόταν στην οδό Σταϊκοπούλου, δυτικότερα από το Μουσείο, δίπλα στην οικία του ταγματάρχη Θ. Βαλλιάνου, λέγοντας «τον σκοτώσαμε… χίλια κομμάτια έγινε…».

Στη συνέ­χεια παραδόθηκε στις αρχές, φυλακίστηκε δικάσθηκε από στρατοδικείο και εκτελέσθηκε διά τουφεκισμού στις 10 Οκτωβρίου στην Πλατεία, έξω από τα ανατολικά τείχη της πόλης και της Πύλης της Ξηράς, στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το κτίριο του ΟΤΕ και ο σταθ­μός του τραίνου. Το φονικό του Κυβερνήτη βύθισε σε βαθύ πένθος και απογοήτευση το πα­νελλήνιο. Ο Κυβερνήτης

Πλατεία Σιντριβανίου με το Παλατάκι του Καποδίστρια
Ιωάννης Καποδίστριας προσέφερε τον εαυτό του θυσία και με το αίμα του βάφτηκε στο Ναύπλιο η πόρτα του Αγίου Σπυρίδωνα, προστάτη της πατρίδας του της Κέρκυρας. Με την δολοφονία του κόπηκε βίαια η προσπάθεια ανάκαμψης και εκσυγχρονισμού του μόλις ελεύθερου νέου Ελληνικού κράτους. Ο θάνατος του Κυβερνήτη έγινε λαϊκός θρήνος, μέσα από τα δημοτικά τραγούδια. Ο χώρος της δολοφονίας του I. Καποδίστρια στο Ναύπλιο είναι ένας από τους τραγικότερους και ιερότερους χώρους της πατρίδας μας.

Μπροστά από την εκκλησία, λίγο πριν την είσοδο, υπάρχει ακόμα το καντήλι, στον τόπο μαρτυρίου του Κυβερνήτη. Ο άδικος και τραγικός θάνατος του I. Καποδίστρια παραμένει ζωντανός στη μνήμη των Ελλήνων που επισκέπτονται καθημερινά τον μαρτυρικό τόπο του θανά­του του. Τη θλιβερή είδηση της δολοφονίας του Κυβερνήτη με χαρακτηριστικά μοτίβα της δημοτικής ποίησης την περιγράφει, μεταξύ των άλλων, και το ακόλουθο πελο­ποννησιακό τραγούδι, που αποτελείται από 14 δεκαπεντασύλλαβους στίχους:

Ένα πουλάκι ξέβγαινε ‘πό μέσ’ από τ’ Ανάπλι,

στηγ Κόρθο κάνει κολατσιό και στη Βστίτσα γιόμα,

στημ Πάτρα μπαρκαρίζεται, στο Μεσολόγγι πάει,

πάει χαμπέρια των Κλεφτών και των καπεταναίων.

-Πες μας, πες μας, πουλάκι μου, κανα-καλό χαμπέρι.

-Τι να σας πω, μωρέ παιδιά, τι να σας μολογήσω,

εψές, προψές που πέρναγ’ από μέσ’ από τ’ Ανάπλι,

άκουσα το μουσαφερέ και τηγ κρυφή κουβέντα,

τόγ Κυβερνήτη σκότωσαν οι Μαυρομιχαλαίοι.

Τρεις ντουφεκιές του ρίξανε με τρι’ ασημένια βόλια.

Το ‘να τόμ πήρε στηγ καρδιά και τ’ άλλο στο πλεμόνι,

το τρίτο το φαρμακερό τόμ πήρε στο κεφάλι.

Το στόμα τ’ αίμα γέμισε, τ’ αχείλι του φαρμάκι

κ’ η γλώσσα τ’ αηδονολαλεί σαν το χελιδονάκι.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο δημοτικό τραγούδι, με βάση το δημοτικό μοτίβο δεν αναφέρει μια ντουφέκια (μπιστολιά) αλλά τρεις(!) με τρία ασημένια! βόλια.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι σε άλλο εκτενέστερο δημοτικό τραγούδι με εμφανή λόγια στοιχεία περιγράφει με ιστορική ακρίβεια τη σκηνή της δολοφονίας :

«Μια Κυριακή ξημέρωσε, να μη είχε ξημερώσει

ο Κυβερνήτης κίνησε να πάει στην Εκκλησία,

στην πόρτα όπου επάτησε, σκύβει να προσκυνήσει,

ο Γιώργης και ο Κωνσταντής δυο μπέηδες της Μάνης,

μια μπιστολιά του ρίξανε, φαρμακερό μαχαίρι.»

Σχόλια

 1. Λινάρδος Κωνσταντίνος10 Οκτ 2012, 5:52:00 μ.μ.

  Έχοντας ακόμη νωπή στο μυαλό μου την εκδήλωση που έγινε στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Κηφισιάς την περασμένη Δευτέρα 08 Οκτωβρίου για τον βίο του Καποδίστρια (και στην οποία είχα την τύχη να παρευρεθώ) θα ήθελα να αναφέρω ορισμένες αναφορές που έγιναν για εκείνον στην εκδήλωση αυτή και οι οποίες αποδεικνύουν ακόμη ποιο ξεκάθαρα το ήθος και την ποιότητα του.
  Ο Καποδίστριας αν και ανήκε σε πλούσια και ισχυρή οικογένεια της Κέρκυρας , δεν δίστασε να τα αφήσει όλα προκειμένου να ξεκινήσει μια πολιτική καριέρα , βασικός σκοπός της οποίας ήταν η απελευθέρωση της Ελλάδας.
  Όσο παρέμενε στο νησί των Φαιάκων ασκούσε το επάγγελμα του Ιατρού , αφιλοκερδώς όμως ιδιαίτερα για τους μη έχοντες και κατέχοντες.
  Η προσωρινή κατάληψη των Επτανήσων από την Ρωσία , τον έφερε σε επαφή με εκπροσώπους της μεγάλης αυτής χώρας οι οποίοι εντυπωσιασμένοι από τις ικανότητες του, του πρότειναν να έρθει στη Ρωσία , πρόσκληση που ο Καποδίστριας αποδέχτηκε.
  Αρχικά του προτάθηκε ψηλή θέση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης , όμως ο Καποδίστριας αρνήθηκε , ζητώντας θέση στο Υπουργείο Εξωτερικών . Βασικός στόχος του η μετάθεση σε έδρα κεντρικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσει καλύτερα τον αγώνα για αναγέννηση του ελληνισμού.
  Η πρώτη σπουδαία αποστολή που του ανατέθηκε και στην οποία ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία ήταν η πολιτική ενοποίηση και ανεξαρτητοποίηση της Ελβετίας , ενώ η δική του παρέμβαση ήταν επίσης καθοριστική ώστε να μην επιβληθούν πολύ σκληροί όροι στην Γαλλία μετά την ήττα της στο Βατερλό.
  Οι επιτυχίες αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάδειξη του σε Υπουργό Εξωτερικών θέση που κράτησε μέχρι το 1822 όταν και παραιτήθηκε πηγαίνοντας να ζήσει στην Ελβετία που τον θεωρούσε σωτήρα της.
  Όλο αυτό το διάστημα ο Καποδίστριας εργάστηκε και βοήθησε σημαντικά και αθόρυβα τις προσπάθειες της Φιλικής Εταιρείας.
  Όταν έγινε γνωστή η έκρηξη της επανάστασης , πούλησε την περιουσία του , ώστε να αγοράσει σιτάρι το οποίο έφερε με πλοίο στην Ελλάδα προς ανακούφιση των απλών ανθρώπων .
  Παράλληλα προσπαθούσε να πείσει ισχυρούς ανθρώπους και ιδιαίτερα τον φίλο του Ευνάρδο να βοηθήσουν και οικονομικά τον ελληνικό αγώνα.
  Όταν εκλέχτηκε πρώτος κυβερνήτης της χώρας , αποποιήθηκε της σύνταξης που έπαιρνε έως τότε από την Ρωσία , ώστε να μην μπορεί να κατηγορηθεί για εξάρτηση από εκείνη.
  Παράλληλα έμενε σε ταπεινή οικία , αρνούμενος κάθε πολυτέλεια (του αρκούσε ως τροφή ένα κοτόπουλο για τέσσερις ημέρες) , λέγοντας ότι όσο υπάρχουν ορφανά και άστεγοι που πεινάνε εκείνος ήταν αδύνατο να ζήσει με περισσότερη πολυτέλεια στη ζωή του.
  Οι προσπάθειες του για δημιουργία σύγχρονου κράτους αλλά και για την εδαφική επέκταση αυτού είναι γνωστές , να επισημανθεί όμως ότι όσοι τον κατηγόρησαν ως δικτάτορα , δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι άλλο αυταρχισμός και άλλο συγκεντρωτισμός (απόλυτα αναγκαίος ώστε το χάος να γίνει κράτος) .
  Άλλωστε ήταν ο ίδιος που συγκάλεσε την Δ’ Εθνική Συνέλευση που έγινε στο Άργος το 1829 , γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα αν ήταν δικτάτορας ή όχι…
  Η ανάγνωση στην εκδήλωση αρκετών επιστολών του ιδίου ( από την ίδια την τρισέγγονη του μάλιστα) , δείχνει ότι γνώριζε καλά τις εναντίον του παρασκηνιακές ενέργειες κυρίως των Αγγλο-Γάλλων , γνωρίζοντας ότι πιθανότατα θα κατέληγαν και στην δολοφονία του , συνέχισε όμως το δρόμο του μαρτυρίου , γιατί όπως ανέφερε ξεκάθαρα στις επιστολές του , πάνω από όλα η Πατρίδα.
  Είναι σαφές ότι αν αφηνόταν να ολοκληρώσει το έργο του , πιθανότατα τα θεμέλια και οι αξίες αυτής της χώρας να ήταν πολύ ποιο στέρεα …

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακόμα και τώρα μετά από σχεδόν 2 αι
  ώνες ο Καποδίστριας ΔΕΣΠΟΖΕΙ στην
  πολιτική και την ιστορία του έθνους
  !Ας όψονται εκείνοι,που όπλισαν τα χέρια των ανεγκέφαλων νεαρών και ειναι ΓΝΩΣΤΟΙ!Μανιάτες,Υδραίοι,το άθλιο γερόντιο,ο Κοραής με τις ρετσέτες εναντίον του καθώς και τα ευρωπαϊκά κουμάσια,Άγγλοι,Γάλλοι!
  Αυτοί,που μετά από 90 χρόνια θα θά-
  ψουν το μικρασιατικό ελλήνισμό
  και την ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ!Είμαστε άξιοι της τύχης μας ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!!!!
  Υ.Γ.δεν είμαι ρομπότ,αλλά αυτά,που
  βάζετε να πληκτρολογήσω θέλουν μάγο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. https://www.youtube.com/watch?v=rROEVJwyEBY ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ας κοιταξει ο συντακτης του αρθου τα βιβλια του κοκκινακη και του αυφαντη σχετικα με τον θανατο του Καποδιστρια και μετα ασ αναρωτηθει ποιος σκοτωσε πραγματικα τον καποδιστρια.παντως οι ΜΑΥΠΟΜΗΧΑΛΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΘΩΟΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Επίσης ειναι πολυ ενδιαφέρον το γεγονός οτι δυο εβδομάδες περίπου πριν την δολοφονία του ο Ι.Καποδίστριας είχε απαγορεύσει την συμμετοχή όλων των κυβερνητικών υπαλλήλων και αξιωματούχων σε οποιαδήποτε μυστική οργάνωση.
  Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πάντα έτσι στους τυράννους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας