Σχετικά με τον κ. Χάγκεν Φλάισερ και τις γερμανικές αποζημιώσεις

του Αλέξανδρου Κουτσομητόπουλου*  

«… η Ελλάδα, από τότε (τον Β΄Π.Π. και τη Γερμανική κατοχή ), ποτέ δεν συνήλθε…»
Η μόνη ουσιαστική αλήθεια που ειπώθηκε από τον κ. Φλάϊσερ στην τελευταία εμφανιζόμενη σαν «φιλελληνική» παρέμβαση του, βλέπε Χάγκεν Φλάισερ: Η Ελλάδα δίκαια απαιτεί πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία Όλα τα άλλα είναι φληναφήματα της πολύ συντεταγμένης «Επιχείρησης Ελληνογερμανικής Φιλίας» μέσω ξεπεράσματος των «προκαταλήψεων» και της «προσεκτικής αναθεώρησης της ιστορίας», εκτός των άλλων και από τους κ.κ. Χάγκεν Φλάϊσερ και Χάϊντς Ρίχτερ, οι οποίοι αποτελούν τα «ιερά τέρατα» του ας πούμε «αριστερού» καθηγητικού κατεστημένου στην Ελλάδα και των «αριστερών» εντύπων. Μια από τις προσπάθειες αναθεώρησης από τον κ. Χάγκεν Φλάϊσερ των «ελληνικών αντιστασιακών στερεοτύπων» ήταν και η αναθεώρηση της έκτασης του τεράστιου εγκλήματος του λιμού της Αθήνας και άλλων αστικών περιοχών από τις δυνάμεις κατοχής με απόφαση του Γ΄ Ράιχ.
α) με τον υπερτονισμό του αγγλικού αποκλεισμού των λιμανιών και των θαλάσσιων οδών της Ελλάδας (γεγονός που αποτελούσε και βασικό στοιχείο της ναζιστικής προπαγάνδας στην κατοχή) άρα μια πολιτική γενοκτονίας των Ελλήνων δεν υπήρξε … και
β) με την Γερμανικού τύπου φιλισταϊκή  «επιστημονική έρευνα» στους καταλόγους των Ληξιαρχείων της Ελλάδας, όπου για τον χειμώνα του 1941 /1942 δεν καταγράφηκαν «300.000» πτώματα όπως ισχυρίζεται η «ελληνική προπαγάνδα», αλλά ας πούμε 99.000 και 1/2… Μια πρώτη σχετικά αντικειμενική ενημέρωση για την Γενοκτονία του Λιμού της Αθήνας και γενικότερα της Πείνας και του υποσιτισμού σε όλη την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής , τις αιτίες και τις συνέπειες του εδώ : Μεγάλος Λιμός στην Ελλάδα
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όταν γύρισε και παρουσίασε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Δράμας κ. Αντώνης Παπαδόπουλος το Ντοκιμαντέρ «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ – Ο ΛΙΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1941- 1942» αποκαλύπτοντας με στοιχεία από Γερμανό-Ιταλικά ιστορικά αρχεία την στόχευση της Γενοκτονίας η «προοδευτική- αριστερή» καθηγήτρια και πρόεδρος της «ΠΟΣΔΕΠ» , κα Ευγ. Μπουρνόβα , έγραψε «ανοιχτή επιστολή οργής» στην Καθημερινή ( 12-05-10 ) κατά του … «Αντί- Ευρωπαϊσμού» ( ! ) του σκηνοθέτη επειδή μίλαγε για την πολιτική βούληση των κατακτητών να εξοντώσουν τον Ελληνισμό !!, γεγονός που για την «κυρία καθηγήτρια» δεν επιβεβαιώνεται από τα «ιστορικά στοιχεία» και από τους «επιστήμονες της κατηγορίας Χάγκεν Φλάϊσερ – Μπουρνόβα…».
Η κυρία αυτή είχε δηλώσει στην «πρεμιέρα» του ιστορικού ντοκιμαντέρ θαυμάστρια της αναθεώρησης των στοιχείων και του «νέου αριθμού» των θυμάτων του λιμού που είχε κάνει ο κ. Χάγκεν-Φλάϊσερ … 
Και το περίεργο είναι πως το ντοκιμαντέρ του κ. Παπαδόπουλου (το οποίο προφανώς η ΕΡΤ μετά  τις καταγγελίες του γνωστού «Αναθεωρητικού Pool» το πρόβαλε μόνο στην χαμηλής θεαματικότητας ψηφιακή πλατφόρμα «Prisma» την 28η Οκτωβρίου 2010, παρά το γεγονός ότι το είχε χρηματοδοτήσει και είναι ίσως ένα από τα πιο πρόσφατα έργα για την περίοδο, για πρώτη φορά μοίραζε τις ευθύνες για την πολιτική γενοκτονίας στην Ελλάδα και στους Ιταλούς (όχι μόνο στην Γερμανία). Κατέδειξε το πώς οι Ιταλοί για εκδικητικούς λόγους εξόντωσαν με την πείνα, σε ένα Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στην Θεσσαλία, μια ολόκληρη ελληνική μεραρχία που τους είχε πολεμήσει με επιτυχία στα Αλβανικό Μέτωπο, όπως επίσης κατέγραψε ίσως το μοναδικό χωριό όπου προχώρησαν οι -Ιταλικές– δυνάμεις κατοχής στο Ολοκαύτωμα του για «αντίποινα» (η πλειοψηφία της κοινής γνώμης γνωρίζει μόνο τις εκατοντάδες συνοικίες των πόλεων που κατέκαψαν οι Γερμανικές / Ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, τα εγκλήματα πολέμου των Ιταλών και των Βουλγάρων δεν μνημονεύονται), την περίπτωση του μαρτυρικού χωριού ΔΟΜΕΝΙΚΟ.
Παρόλα αυτά, το «μυθοπλαστικό αυτό ντοκιμαντέρ», Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ – Ο ΛΙΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1941- 1942, που αξίζει να αναζητήσει κανείς για να το προβάλει στα πλαίσια των –λαϊκών- εκδηλώσεων Μνήμης και Αντίστασης την 28η Οκτωβρίου 2012, χαρακτηρίστηκε από τους Έλληνες Αναθεωρητές «αντί – γερμανικό και αντί – ευρωπαϊκό»!!! Συνεπώς αναθεωρείται και η λεγόμενη «αυτό-θυματοποίηση» των Ελλήνων με αναφορά σε «500.000» θύματα στον πόλεμο/κατοχή η την απώλεια του 8 % του πληθυσμού της (του 12 % εάν συνυπολογίσουμε επίσης την μείωση των γεννήσεων λόγω κακουχιών και υποσιτισμού). Έστω εάν τα θύματα του λιμού δεν ήταν 300, αλλά 260 ή 320 χιλιάδες (εξάλλου οι περισσότεροι δεν δήλωναν τους νεκρούς τους για να συνεχίζουν να παίρνουν τα «δελτία συσσιτίων τους» η πολλά θύματα θάφτηκαν μεμονωμένα σε άγνωστους τόπους , χωρίς τις υπηρεσίες των Δήμων και την καταγραφή στα ληξιαρχεία) ΤΙ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ» ΠΡΕΜΟΥΡΑ ΕΙΧΕ Ο κ. ΦΛΑΪΣΕΡ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΊΨΕΙ ΤΟΝ «ΜΥΘΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»  -ΠΟΙΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ–  Η ΑΛΗΘΕΙΑ; ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΎΜΕ ΕΥΘΕΩΣ ! 
Ποια είναι η ελληνική «αυτοθυματοποίηση» μας, το είχε περιγράψει σε έκθεση του το 1947 ο γραμματέας της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα Κάρλ Ράνκιν: «Είναι τόσο εξωφρενικές οι θυσίες που παρουσιάζει η Ελλάδα και τα ποσά που ζητούν σαν Αποζημιώσεις από την Γερμανία, ώστε θα μπορούσε να πει κανείς πως οι Έλληνες σκέπτονται να πάρουν τις Αποζημιώσεις και στην συνέχεια να μην εργάζονται και να κάθονται στα καφενεία περνώντας μια ζωή χαρισάμενη»! (η κατάπτυστη «έκθεση Ράνκιν»  αποκαλύφτηκε  στην ιστορική έρευνα του Siegfried Kogelfranz η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδ. "Spiegel" στις 21/1/1985). Θα γελάτε, αλλά σε αυτά τα αμερικάνικης εμπνεύσεως «επιχειρήματα» στηρίζεται η μεταπολεμική προπαγάνδα της «Δημοκρατικής» Γερμανίας μέχρι σήμερα. Δηλαδή οι «μπαχτατζήδες Έλληνες δεν δουλεύουν, κλέβουν και εξαπατούν και ονειρεύονται αποζημιώσεις από την καημένη την Γερμανία»! 
Τι ήθελαν οι Αμερικάνοι; Να μην πάρουμε Επανορθώσεις από την Γερμανία, δικαίωμα που είχε κατακτηθεί με τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τον πόλεμο και τις αποφάσεις της Δίκης της Νυρεμβέργης , αλλά την σαν επαίτες το δικό τους Σχέδιο Μάρσαλ με όλους τους σχετικούς αποικιοκρατικούς όρους, ίδιους σαν και αυτούς που θέτει σήμερα η ΕΕ (Γερμανία) και το ΔΝΤ. Να μην υπάρχει κανένα συναίσθημα δικαίωσης αγώνων και θυσιών η και «στήριξης σε δικές σου δυνάμεις» είναι ένας βασικός ιδεολογικός στόχος του ιμπεριαλισμού, των εκμεταλλευτών και καταπιεστών όλου του κόσμου, ώστε να αναπτύσσεται στην συνέχεια εύλογα στις πλατιές λαϊκές δυνάμεις το συναίσθημα «άδικα αγωνιστήκαμε, τι πετύχαμε;, οι μεγάλοι και ηττημένοι ωφελήθηκαν και πάλι …».  
Ένα κυρίαρχο συναίσθημα ήττας, το οποίο τελικά έχει ενσταλαχτεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού, για τα αποτελέσματα της μαχητικής συμμετοχής του στον Β΄Π.Π., επειδή τελικά «οι αγώνες δεν δικαιώνονται». Αυτό έχει να κάνει και με το αποτέλεσμα της διεκδίκησης των Πολεμικών Επανορθώσεων/Αποζημιώσεων από την Γερμανία. Η ιδεολογική, ψυχολογική παράμετρος της «μη δικαίωσης» δεν πρέπει να μας διαφεύγει . Έχει να κάνει και με την σημερινή ηττοπαθή συμπεριφορά του ελληνικού λαού απέναντι στην νέα κατοχή Ευρώ–ΔΝΤ. Οι ηττημένοι δύσκολα ξεκινούν «νέους αγώνες», ας έχουν ακολουθήσει νέες γενιές . Οι ήττες των τελευταίων 70 χρόνων (θα έλεγα και στα «οράματα» της Δεξιάς, αλλά και οράματα της «Αριστεράς») είναι ενσωματωμένες στο συλλογικό υποσυνείδητο. Εν κατακλείδι εγκλήματα υπήρξαν, αλλά προσπάθεια γενοκτονίας των Ελλήνων, σύμφωνα με τους «Γερμανούς προοδευτικούς αναθεωρητές», δεν υπήρξε, παρά τα επίσημα γερμανικά έγγραφα που ανέφεραν πως «προέχει η ευημερία και η τροφοδοσία του γερμανικού λαού και όχι των Ελλήνων». 
Στα υπόλοιπα συγγράμματά του για την Ελλάδα της κατοχής ο κ. Φλάίσερ υπερτονίζει η μάλλον «εξισορροπεί» τις γερμανικές φρικαλεότητες με τις «ραδιουργίες των Εγγλέζων» τότε «συμμάχων μας» και την «βαναυσότητα των Ελλήνων φασιστών» –συνεργατών των δυνάμεων κατοχής .
Συνεπώς το «διασκεδάζει» λίγο το θέμα πάνω στο θεώρημα  «σ΄ένα πόλεμο όλοι φταίνε» και… «φασίστες παντού υπάρχουν».  Γενικά το διασκεδάζει πολύ ο κ Χάγκεν- Φλάϊσερ σε συζητήσεις στα ελληνικά ΜΜΕ για την Γερμανική κατοχή και τις Γερμανικές Επανορθώσεις όταν  αναφέρεται «εξισορροπητικά»  στα εγκλήματα των  Ελλήνων φασιστών  –συνεργατών των Γερμανών– στην κατοχή και στην εθελοδουλία των μεταπολεμικών ελληνικών «συντηρητικών κυβερνήσεων» που δεν διεκδίκησαν Επανορθώσεις /Αποζημιώσεις (με την λογική «τώρα τι ζητάτε…, Όλοι οι φασίστες το ίδιο είναι…, αυτά έχουν οι πόλεμοι …») . 
Εδώ, η Γερμανία ανέθεσε πριν τέσσερα  χρόνια στο επίσημο Ινστιτούτο Μελετών Ιστορίας του Γερμανικού Στρατού (Militaergesichtliches Forschungsamt) μία εργασία που θα «αποδείκνυε» πως τα εγκλήματα των Ελλήνων δωσίλογων/ φασιστών ήταν περισσότερα και φρικτότερα από αυτά που διέπραξαν οι Γερμανοί! Και αυτό στα πλαίσια του «ψυχολογικού πολέμου» ( που γνωρίζουν πολύ καλά οι Γερμανοί ) κατά της διεκδίκησης Επανορθώσεων, στην βάση της λογικής «όλοι έκαναν εγκλήματα – αυτά έχει ο πόλεμος – ελάτε τώρα όλοι μαζί να αγαπηθούμε ξεχνώντας το παρελθόν».
Διαβάστε εδώ (για τους γερμανομαθείς) τις γερμανικές αθλιότητες πάνω στις οποίες «τσιμπάνε» και Έλληνες «προοδευτικοί», λόγω «μίσους στους έλληνες φασίστες…»: Sven Felix Kellerhoff in " Die Welt", 7.5.08 / "Die schlimmsten Verbrechen begingen Griechen an Griechen"- Das Militärgeschichtliche Forschungsamt überrascht mit einer Neubewertung der deutschen Besatzungsherrschaft ( ΤΑ ΜΕΑΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, εδώ κατεβάζετε το άρθρο σε "PDF" : http://www.hfmeyer.com/german/veroeffentlichungen/edelweiss/anfrage.html
Τα δε SS και τον διοικητή τους Σιμάνα στην Ελλάδα τα παρουσιάζει (μιλάμε για το βασικό του έργο "Στέμμα και Σβάστικα", προσέξτε από τον τίτλο ήδη του βιβλίου έχουμε "φασίστες από εδώ" - στέμμα - και "φασίστες από την άλλη" - σβάστικα- , δηλαδή από μια άποψη ¨πατ¨ όπως λένε στο σκάκι ) σαν ¨ψυχοπαθολογικές εγκληματικές προσωπικότητες¨ ( όπου κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς πως ¨παντού υπάρχουν ψυχοπαθείς") , σύμφωνα με το θεώρημα του "τρελού Χίτλερ" που τα έκανε όλα αυτά, ενώ οι περισσότεροι Γερμανοί, όπως για παράδειγμα οι "οι δολοφόνοι με το λευκό φράκο και χαρτογιακά", οι Γερμανοί διπλωμάτες και οικονομολόγοι  όπως ο πρέσβης του Γ΄ Ράιχ Γκύντερ Άλτενμπουργκ η ο "Πληρεξούσιος Νόϋμπάχερ  ( διάδοχοι των οποίων είναι όπως λένε οι "μισαλλόδοξες κακές γλώσσες" οι κ.κ. Ράιχενμπαχ και Φούχτελ ), με δήθεν "αυστηρά επιστημονικά και αντικειμενικά κριτήρια", αλά Χάγκεν-Φλάϊσερ, ήταν "Φιλέλληνες" και προσπαθούσαν με τις αναφορές τους να "διασώσουν" τον ελληνικό λαό από τους σκληρούς  –"τρελούς" ναζί  η να "απαλύνουν τις συνθήκες κατοχής". 
Και βέβαια ούτε μια λέξη για το γεγονός ότι οι δύο πρεσβευτές, ηθικοί ίσως και φυσικοί αυτουργοί όλων του εγκλήματος και της ληστείας που έγινε στην Ελλάδα, αυτοί που προετοίμασαν την εισβολή με κατασκοπείες και ¨5ες Φάλαγγες¨, οι κ.κ. Άλτενμπουργκ και Γκρέβενιτς, όχι μόνο δεν καταδικάστηκαν, αλλά και διέπρεψαν στην μεταπολεμική «Δημοκρατική –Δυτική Γερμανία».
Ο πρώτος έγινε πρόεδρος του ¨Γερμανικού Εμπορό/Βιομηχανικού Επιμελητήριου¨ (Industrie und Handelstag) και ο δεύτερος ( Graeveniz ) Πρόξενος της Δυτικής Γερμανίας στην Τουρκία !
Εδώ μια σύντομη βιογραφία της εγκληματικής δράσης του Χαρτογιακά Άλτενμπουργκ :  http://de.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnther_Altenburg , http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnther_Altenburg
 
Η "αντικειμενική επιστήμη" όμως ανακαλύπτει φιλελληνική και φιλάνθρωπη στάση διπλωματών που υπηρετούσαν από "απλό υπηρεσιακό καθήκον την πατρίδα", δηλαδή το Χιτλερικό καθεστώς .
Ο άλλος "Γερμανός προοδευτικός", ο "Χάϊντς Ρίχτερ", πρώην ας πούμε "αριστερός" της γενιάς του "68΄" είχε εκδώσει το 1976 ένα από τα πρώτα βιβλία στην Γερμανία που έδιναν - απόλυτα δίκαιο- στον Εθνικό/Απελευθερωτικό Αγώνα του "ΕΑΜ -ΕΛΑΣ" (1946: " δύο επαναστάσεις και αντεπαναστάσεις στην Ελλάδα¨ 1975, εκδ. «Εξάντας¨). Για αυτό τον λόγο ο ¨αυστηρά επιστήμονας¨ και ας πούμε σοσιαλδημοκρατικών (;) αρχών κ. Χάγκεν Φλάϊσερ   κάτι σαν "τίμιο ξύλο" του ελληνικού αριστερού καθηγητικού κατεστημένου) είχε παρουσιάσει την υπέρ ΕΑΜ μελέτη του Χ. Ρίχτερ απαξιωτικά σαν πολύ "μονόπλευρη " και "ιδεολογικοποιημένη" ( βλέπε Χάγκεν-Φλάϊσερ-Μ, Μπάουμαν : ¨Βιβλιογραφική επισκόπηση. Στο: Η Ελλάδα στη Δεκαετία 1940-1950, Αθήνα: Θεμέλιο, 1984, τομ. Β' ). 
Ο κ. Heinz Richter τελευταία εμφανίσθηκε στην Κρήτη για να μιλήσει σε μια διάλεξη στο Ιστορικό Αρχείο των Χανίων πρώτη φορά εκτός των άλλων και για τις "βαναυσότητες των Κρητών κατά των Γερμανών" ( ! )  κατά την διάρκεια του Παλλαϊκού – Αντιστασιακού τους αγώνα στην αεροπορική γερμανική εισβολή ! Ναι , ακριβώς ότι έλεγε η ναζιστική προπαγάνδα για να δικαιολογήσει μετά την κατάληψη της νήσου το Ολοκαύτωμα ολόκληρων χωριών και τις μαζικές εκτελέσεις σε ¨αντίποινα".
Όχι δεν διάβασα πουθενά πως σε απάντηση τον πήραν με τις λεμονόκουπες στην … ¨Λεβεντομάνα Κρήτη. Εκεί εξάλλου πριν ένα μήνα εμφανίσθηκε ο νέος "Πληρεξούσιος του Ράιχ" για την Ελλάδα , ο ¨Γιοάχιμ¨ Χάνς– Φούχτελ με το αγαθό Χριστιανοδημοκρατικό πρόσωπο για να "αδελφοποιήσει" την Τοπική της Αυτοδιοίκηση με αυτές της Γερμανίας, να ιδρύσει ¨Ειδικά Στρατόπεδα Εργασίας¨ ( ΕΟΖ με … γερμανική τεχνογνωσία ) και "Fast -Trak" γρήγορες -επενδύσεις ( επενδύστε , ψεκάστε , σκουπίστε ). Ο κ. Ρίχτερ βέβαια μετά τα ¨ταραγμένα φοιτητικά του χρόνια" έγινε "ας πούμε¨ οργανικός διανοούμενος -καθηγητής της Γερμανίας". 
Γύρω στο 1993 αρθρογραφούσε κατά του ¨ελληνικού ( όχι του γερμανικού) εθνικισμού" στο ζήτημα της Μακεδονίας (που η Γερμανία ήθελε να μετατρέψει σε προτεκτοράτο στα πλαίσια του νέου "Camback" στα Βαλκάνια) και τελευταία γράφει βαθυστόχαστες αναλύσεις για τα γερμανικά "think tank" όπου τους εξηγεί το γνωστό κλισέ για τις "ρίζες της ελληνικής πελατειακής διοίκησης από τον καιρό της Τουρκοκρατίας", εξυμνεί το "μεγάλο μεταρρυθμιστικό πνεύμα" του Γ. Παπανδρέου ( ! ) και "στιγματίζει" την "επικίνδυνη καταστροφική ιδεολογία και πολιτική του Αλέξη Τσίπρα¨!  (εδώ: "Η ψευδαίσθηση του ΣΥΡΙΖΑ"  - http://www.dw.de/dw/article/0,,15955263,00.html Πριν μια εβδομάδα ο ανεκδιήγητος ¨επιστήμων – καθηγητής¨ κ. Heinz Richter εμφανίστηκε στις στήλες της εφημερίδας της ¨Γερμανό- Αγγλοσαξονικής Χρηματιστηριακής Συνεργασίας ¨, την ¨Financial-Times-Deutschland¨, για να πει ένα βρώμικο ψέμα : ¨Η Ελλάδα πήρε Αποζημιώσεις από την Γερμανία , αλλά τις εξαφάνισε ή τις Κακοδιαχειρίστηκε και συνεπώς δεν δικαιούται να ζητά τίποτα άλλο…¨! 
Πρέπει να σηκωθούν από τον τάφο τους ορισμένοι αντάρτες και πολιτικοί του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που στο παρελθόν έδωσαν συνεντεύξεις και σημαντικά στοιχεία  σε συγκεκριμένους ¨προοδευτικούς Γερμανούς ¨ για να συντάξουν ¨εκθέσεις¨ για την Γερμανική κατοχή και την Ελληνική Αντίσταση, για να τους δώσουν τα απαιτούμενα ¨πολιτικά χαστούκια.
Was die Griechen mit den deutschen Reparationen machten ( Χ. Ρίχτερ : Να τι έκαναν οι Έλληνες με τις Γερμανικές Επανορθώσεις  ! ). http://www.ftd.de/politik/europa/:entschaedigung-fuer-weltkriegsschaeden-was-die-griechen-mit-den-deutschen-reparationen-machten/70088813.html και εδώ : http://www.stern.de/politik/deutschland/streit-um-reparationszahlungen-an-griechenland-300-milliarden-wiedergutmachung-fuer-nazi-terror-1895996.html Αλλά η "Αριστερά" δεν χαμπαριάζει από τέτοια χαστούκια πρώην υμνητών της. Παραμένει πιστή οπαδός των ¨αριστερών" Αναθεωρητών της Ιστορίας (εάν είναι και Γερμανοί μάλιστα οι αναθεωρητές της "συμφιλίωσης" και της ανατροπής των "στερεοτύπων", τότε είναι πιο ¨in " η περίπτωση τους). Ο " έτερος καθηγητής ¨ κ. Χάγκεν-Φλάϊσερ  , όπως διαβάζουμε στο άρθρο – παρέμβαση του , ¨αναγνωρίζει τις ελληνικές θυσίες¨ κ.τ. λ – κ.τ.λ. , αλλά τάσσεται -κατά – της διεκδίκησης των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων ( ! ), που είναι και το μεγαλύτερο κεφάλαιο των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα . 
Διότι είναι "ανέφικτος" στόχος, όπως τονίζει και όλη η άρχουσα τάξη της Ελλάδας . ¨Προσβάλει" τους Γερμανούς σαν "ηττημένους" και ανοίγει τους ¨Ασκούς του Αιόλου" για όλο τον υπόλοιπο κόσμο να ζητούν κάτι αντίστοιχο από την "πάντα αδικημένη και ανάδελφη Γερμανία…¨. Γεγονός που είναι βέβαια ψέμα , διότι όλες οι εμπόλεμες χώρες είτε έχουν πάρει Επανορθώσεις από την Γερμανία, είτε έχουν παραιτηθεί με άλλα ανταλλάγματα. Ουσιαστικά υποχρέωση έχει η Γερμανία μόνο για τις άμεσα κατεχόμενες απ΄αυτήν χώρες και βασικά μόνο σε αυτές των Βαλκανίων , Ελλάδα,  Γιουγκοσλαβία και Αλβανία . Πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Χάγκεν-Φλάϊσερ αμφισβητεί επίσης με συσκοτισμένες – ομιχλώδεις τοποθετήσεις και αυτή την ¨Συνθήκη του Λονδίνου¨ του 1953 η οποία "μετέθετε" την καταβολή Επανορθώσεων στην στιγμή της Γερμανικής ενοποίησης με υπογραφή ¨Συνθήκης Ειρήνης¨ μεταξύ των πρώην εμπολέμων κρατών , όπως ορίζει ρητά το ¨Διεθνές Δίκαιο¨ ( ¨δεν το αναφέρει  έτσι ακριβώς¨ η Συνθήκη του Λονδίνου είχε δηλώσει στην εκπομπή ¨Ανιχνεύσεις¨ της ΕΡΤ 3, http://vimeo.com/31324369 ) Λέει επίσης πως ¨εφικτό¨ είναι να ζητήσουμε ΜΟΝΟ το ¨εξαναγκαστικό δάνειο¨ που το είχε αναγνωρίσει και ο ίδιος ο Χίτλερ… . Αυτή η "παραχώρηση" για το ¨δάνειο" από τους υπέρμαχους της αμφιλεγόμενης "Ελληνό-Γερμανικής Φιλίας" γίνεται επίσης στην βάση του σκεπτικού: "Ας δώσει "κάτι " η Γερμανία" ( διότι ξέρουν πως ακόμα και στην περίπτωση επιστροφής του δανείου θα εξαπατήσει και θα δώσει ψίχουλα), ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΤΕΙ ΤΟ "ΑΝΤΙ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ" ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ -ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ - Η ΥΠΟΘΕΣΗ.
Να πάρουμε μόνο το "δάνειο",  όπως ζητά, εκτός από την Νέο-φαναριώτικη αστική μας τάξη, και η πρόσφατα αφιχθείσα στο μέτωπο των "διεκδικητών",  η "Χρυσή Αυγή" ( όχι ¨Πολεμικές Επανορθώσεις" , αυτές είναι αδικία που επέβαλαν οι ¨Νικητές του πολέμου ¨,  αναγνωρίζουν και αυτοί μόνο αυτό που αναγνώρισε και ο ¨Έντιμος Αδόλφος Χίτλερ" ( το ¨δάνειο¨),  πως θα μπορούσαν να το αμφισβητήσουν;). Με άλλα λόγια όπως λένε όλοι οι οπαδοί του εμπορικού και χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού / ιμπεριαλισμού, από τον Μεσαίωνα μέχρι την σημερινή ¨Τρόικα":  ¨Α , όλα και όλα : Τα Δάνεια πρέπει να πληρώνονται ¨ ( ! ) και να τηρούνται τα "χρηστά ήθη" στις Συμβάσεις και δικαιοπραξίες όπως ορίζει ο Αστικός Κώδιξ.  ΑΝΤΙΘΕΤΑ οι αδικίες , οι καταστροφές οι ληστείες από άδικους – επιθετικούς-αιφνιδιαστικούς και καταχτητικούς πολέμους ¨δεν είναι υποχρεωτικό  να αποκαθιστώνται¨ , διότι οι πόλεμοι κατά τα φαινόμενα αποτελούν μια ¨νομοτέλεια του εκάστοτε οικονομοπολιτικού συστήματος" και ανήκουν επίσης στην " φύση του ανθρώπου", ¨"όλοι κάνουν πολέμους" κ.τ.λ. – κ.τ.λ. 
Τελευταία το Ελληνικό -Υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή, πιεζόμενο από την κοινή γνώμη (και για να "περνάει η ώρα"), να συγκροτηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ¨Επιτροπή Μελέτης¨ για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, η οποία θα εξετάσει τους φακέλους που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν (όπως είχαν δηλώσει στη Βουλή)! . Προφανώς έκαναν ένα τεράστιο ¨επιστημονικό λάθος¨ όμως. Δεν συμπεριέλαβαν σε αυτή Επιτροπή τον κ. Χάγκεν-Φλάϊσερ. Έτσι ο ίδιος δηλώνει στο παραπάνω άρθρο του (που αναδημοσιεύτηκε με διθυράμβους σε ¨δημοκρατικά ΜΜΕ¨ (στην βάση της λογικής ¨ένας Γερμανός μας υποστηρίζει¨) πως η ¨Επιτροπή αυτή δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα, όπως και άλλες που είχαν συγκροτηθεί στο παρελθόν¨ !. Βέβαια κάτι παραπάνω ξέρει, αλλά δεν μας το είπε, και τον ρωτάμε εμείς…: Το έτος 2000 επί υπουργίας του Ελληνοαμερικάνου Γεωργίου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ  απόφαση συγκρότησης "Επιτροπής Μελέτης" για τις Γερμανικές Επανορθώσεις /Αποζημιώσεις – στην οποία συμμετείχε και ο κ. Χάγκεν-Φλάισερ !, επ΄ αμοιβή φανταζόμαστε όπως συνηθίζεται σε αυτές της περιπτώσεις (ΦΕΚ – Τεύχος Δεύτερο , 15 Φεβρουαρίου 2001).
Τώρα όμως οι ¨ρατσιστές¨ δεν προσέλαβαν τον Γερμανό – Αυστριακό ειδήμονα και καλό χειριστή των Αρχείων στην νέα Επιτροπή.  Όμως ποτέ δεν δημοσιεύτηκε το "επιστημονικό πόρισμα" της Επιτροπής / Γεωργίου Παπανδρέου! Γιατί ; Μήπως μπορεί ο κ. Χ. Φλάϊσερ να μας δώσει τα στοιχεία; Και για πιο λόγο επίσης συγκρότησε και πλήρωσε την ¨Επιτροπή¨ ο κ. Γεώργιος ( Β΄) Παπανδρέου ( ; ), για να παραιτηθεί μετά από 70 χρόνια "προσωρινά" από την διεκδίκηση τους και στην συνέχεια να τον προσκαλέσει αμέσως μετά ( Μάρτιο 2010 ) η κ. Μέρκελ για μπύρες στο Βερολίνο, παράλληλα με την υπογραφή της ¨Ελληνό -Γερμανικής Εταιρικής Σχέσης¨ που σκοπό έχει την ήδη γοργά προωθούμενη  ¨αδελφοποίηση¨ εκατοντάδων Δήμων και Περιφερειών της Ελλάδας με αντίστοιχους της Γερμανίας και την ίδρυση σύγχρονων Στρατοπέδων Εργασίας με την επωνυμία ¨Ε.Ο.Ζ.. Ένα σχέδιο ¨τελικής λύσης¨ που βρίσκεται ήδη προ του τελευταίου σταδίου υλοποίησης του, μετά και την προτροπή του προέδρου των Γερμανών Βιομηχάνων κ. "KEITEL"  ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ¨ΑΦΡΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ – ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ¨ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ¨  ( πολλοί έχουν ρωτήσει για την ¨συνωνυμία αυτή¨ από τότε που ο κ. "Keitel" ήταν βασικός μέτοχος με την Hochtief  του ¨El ( passo ) Venizelos ", αλλά απάντηση δεν πήραν ). 
Βέβαια αυτό δεν θα πει πως δεν αναγνωρίζουμε την αξία πολλών ερευνών των κ.κ. Χάγκεν-Φλάϊσερ και Χάϊντς Ρίχτερ. Σίγουρα μας έχουν προσφέρει πολλά στην διεύρυνση των γνώσεων μας για την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο του Β΄Π.Π. και οι ίδιοι  έχουν "μοχθήσει πολύ με την ελληνική υπόθεση ", ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΙΔΕΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ και την δική τους "αποστολή".  Είμαστε έτσι και αλλιώς υποχρεωμένοι να τους διαβάζουμε , διότι τυχαίνει να είναι και οι ¨επίσημοι χειριστές¨ των κρατικών αρχείων της Γερμανίας σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Τα΄οποία όπως φαίνεται είναι και στην απόλυτη διάθεση τους, ώστε να εμπεδώσουν η να ¨αποκαταστήσουν¨ την λεγόμενη "Ελληνο- Γερμανική Φιλία", εκπληρώνοντας μια "ευγενική πανανθρώπινη αποστολή" στα πλαίσια της ¨στεγνής και ουδέτερης επιστήμης¨. Δεν γνωρίζω εάν για παράδειγμα οι Έλληνες μελετητές όπως οι κ.κ. Ενεπεκίδης και Μαθιόπουλος είχαν την ίδια σε εύρος πρόσβαση στα Γερμανικά Αρχεία, όπως οι ¨Γερμανοί Φιλέλληνες¨ , παρά το γεγονός και οι δύο αυτοί ¨συμπατριώτες μας ¨ ήταν ¨Φιλογερμανοί¨ (της Γερμανίας του ¨Γκαίτε και του Σίλλερ¨  βέβαια…) και υπηρετούσαν επίσης την διατεταγμένη πολιτική της ¨συμφιλίωσης¨.  Γεγονός είναι πάντως ότι ο κ. Χάγκεν-Φλάϊσερ έχει εκφραστεί και για τις μελέτες των δύο Ελλήνων συγγραφέων για την κατοχή ¨ευγενικά απαξιωτικά¨  πρώτοι αποκάλυψαν - Ενεπεκίδης 1965 - Μαθιόπουλος 1984 για παράδειγμα από τα Γερμανικά στρατιωτικά αρχεία την συνεργασία του ΕΔΕΣ- ΗΠΕΙΡΟΥ με τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα πλαίσια του "Αντικομουνιστικού Αγώνα¨) . 
Ο καθένας δικαιούται να έχει τις ιδιαίτερες πολιτικές του απόψεις και επιδιώξεις .  Αυτό που μας ενοχλεί είναι όταν προβάλουν την ¨επιστημονική τους αυθεντία¨ για να τις εμφανίσουν σαν ¨έγκυρες¨.
Ένας άλλος προοδευτικός δημοσιογράφος – της Γερμανίας, από τους πρώτους που αποκάλυψαν, από την δεκαετία του 1980, στην γερμανική κοινή γνώμη με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές την ¨Σφαγή του Διστόμου", ο οποίος ασχολείται περισσότερο ¨λαογραφικά¨ με την Ελλάδα, είναι ο Ebenhard Rodholz ( Έμπενχαρντ Ρόντχόλτς). Το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα φαντάζει μάλλον ειλικρινές και δεν εντάσσεται κατά την κρίση μου στις … "οργανωμένες στρατηγικές ΕΠΙΒΟΛΗΣ ¨ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ" με παράλληλη συγκεκαλυμμένη ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ των δύο χωρών", σύμφωνα με τις ανάγκες των κρατικών συμφερόντων της Γερμανίας για ¨λήθη στο παρελθόν" και ¨συμφιλίωση¨. Τέλος , για να συμπληρώσουμε τον κύκλο των ¨Προοδευτικών Γερμανών Φιλελλήνων¨,  ένας άλλος πρώην ¨Αριστερός Γερμανός¨  ίσως και  ¨φιλέλληνας¨  είναι ο Niels Kadritzke ο οποίος το 1976 είχε συγγράψει  βιβλίο, ίσως την πρώτη σωστή μελέτη  για την Κύπρο στα γερμανικά (¨Κύπρος -στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ¨, Niels Kadritzke: "Im Fadenkreuz der NATO. Ermittlungen am Beispiel Cypern",  Rotbuch-Verlag) . 
Σήμερα ασχολείται επαγγελματικά σαν δημοσιογράφος και παρουσιάζεται σαν ¨Ειδικός για την Ελλάδα¨ ("Griechenland-Spezialist"), γράφοντας ¨αντικειμενικές¨ αναλύσεις για την χώρα μας και την Κύπρο (θα έλεγα "επιπέδου Κον-Μπεντίτ") σε αστικά ("Le Monde") και "αριστερά" ΜΜΕ ("TAZ¨-Γερμανίας"), ενημερώνοντας κατά κάποιο τρόπο τα γερμανικά "thinktank" για το ¨τι παίζεται¨ στην Ελλάδα, και πως μπορεί να ¨εξευρωπαϊστεί …¨. Βέβαια στις τελευταίες δημοσιογραφικές αναλύσεις του κ. Kadritzke εκλείπουν οι ¨αντί – ιμπεριαλιστικές προσεγγίσεις¨ των φοιτητικών του χρόνων. Αυτός όπως και πολλοί άλλοι Γερμανοί της γενιάς του 68΄ σήμερα μας προτείνουν  ¨να τα βρούμε με την Τουρκία¨ στο Αιγαίο και την Κύπρο,  όπως τα βρήκε ο Αντενάουερ με τον Ντε-Γκωλ με τον ¨Γερμανό –Γαλλικό  Άξονα¨ ( που το λένε ¨Φιλία¨) και έχουν βέβαια όπως παραδοσιακά όλη αστική άρχουσα τάξη της Γερμανίας  ¨μεγάλη ευαισθησία¨ απέναντι στην Τουρκία… ( με οποιοδήποτε πολιτικοκοινωνικό καθεστώς). 
Το ερώτημα είναι γιατί κανείς δεν θέτει αίτημα να κάνει η Ελλάδα αυτό που θα έκανε κάθε ανεξάρτητο ευνομούμενο κράτος: Να προσφύγει η ίδια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Γερμανίας με αίτημα να αναγνωριστεί η λεγόμενη ¨Συνθήκη των 4+ 2" (1990) για την ενοποίηση της Γερμανίας (με την παραίτηση των συμμάχων μας στον Β΄Π.Π. από τα κατοχικά τους προνόμια) σαν ¨Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ των πρώην εμπολέμων κρατών στον Β΄Π.Π.¨, όπως απαιτεί το Διεθνές περί πολέμου δίκαιο της Χάγης και να υποχρεωθεί η Γερμανία να καταβάλει Επανορθώσεις στο Ελληνικό Δημόσιο /κράτος (συμπεριλαμβανομένων του " Δανείου " και των επιδικασμένων Αποζημιώσεων σε πολίτες). Ας δώσουμε τέρμα στον γερμανικό οπορτουνισμό και φιλισταϊσμό μέσα στο διάβα της ιστορίας. 
Υστερόγραφο: Σχετικά με την σωστή διαπίστωση του κ. Χάγκεν- Φλάϊσερ (την οποία όμως εντάσσει σε ¨μια άλλη στρατηγική¨ κατά τη γνώμη μας) : "…  η Ελλάδα, από τότε ( τον Β΄Π.Π. και την Γερμανική κατοχή ), ποτέ δεν συνήλθε… " Από μια άλλη σκοπιά , η Ελλάδα πραγματικά ¨δεν συνήλθε μέχρι σήμερα¨ από τις συνέπειες του πολέμου : 
Α ) ακολούθησε ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος σκόπιμα δρομολογήθηκε από τους Ναζί, μετατρέποντας για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών τους σκοπών ένα ζήτημα κατοχής και αντίστασης σε αυτήν σε ¨ιδεολογικό  –δήθεν–  πόλεμο κατά του κομμουνισμού¨,  εξοπλίζοντας Έλληνες πρόθυμους συνεργάτες τους. Από εκεί και πέρα το μίσος και το αίμα που ακολούθησε δε μπορούσε παρά να καταλήξει σε εμφύλιο … (οι μεν συνεργάτες τους για να διασώσουν το τομάρι τους από τις συνέπειες της συνεργασίας τους, οι δε για να εκδικηθούν τους πρώην διώκτες τους με τους οποίους δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν σε μια ¨Απελευθερωμένη Ελλάδα ").
"Δεξιοί και Αριστεροί" διανοούμενοι επικεντρώθηκαν στην αναμφισβήτητη εμπλοκή και ευθύνη της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας στον ελληνικό εμφύλιο, κανείς όμως δεν τόνισε και δεν αναφέρει την βασική αφετηρία, το ξεκίνημα και την υποκίνηση του Εμφυλίου από την Γερμανία, που στόχευε σε μια Ευρώπη υπό την οικονομική , πολιτική και στρατιωτική της κυριαρχία. 

Β) Αποτέλεσμα της ολοκληρωτικής οικονομικής δήωσης της χώρας ήταν το αποικιοκρατικό Αμερικάνικο "Σχέδιο Μάρσαλ",  το ποίο με την ανάλωση του σε "παγωμένες πιστώσεις¨ σε ημέτερους και τις στρατιωτικές δαπάνες για το εμφυλιακό και μεταεμφυλιακό καθεστώς (όπως επίσης και με την παράλληλη απαγόρευση συγκρότησης μιας ανταγωνιστικής για τις "προστάτιδες δυνάμεις" βιομηχανίας με την κάθετη αξιοποίηση των φυσικών πλουτοπαραγωγικών της πόρων), ήταν η παρατεταμένη ανεργία, η οποία οδήγησε  σταδιακά από το 1952 και ολοκληρωτικά από το 1960 στην ¨μαζική μετανάστευση¨ του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας προς τα κράτη της καπιταλιστικής Μητρόπολης, ιδιαίτερα προς την Γερμανία (η οποία σαν ¨κραταιό Γ'΄Ράϊχ ¨ δεν κατάφερε να οδηγήσει τους Έλληνες για εργασία στην Γερμανία , αλλά το κατάφερε σαν ¨δημοκρατική χώρα¨, υπέρ της ταχείας ανασυγκρότησης της ).
ΟΛΗ Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΤΡΕΒΛΗ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΙΣ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ"  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ – ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ – ΜΗ -ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ –ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ¨ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ¨ 
Γ) η γνωστή αστυφιλία και ο υδροκεφαλισμός των πόλεων στην Ελλάδα με την μαζική ¨εσωτερική μετανάστευση¨ ξεκίνησε στην διάρκεια της Γερμανό-Βουλγαρικής κατοχής από ανθρώπους που ήθελαν αρχικά να αποφύγουν τα μαζικά αντίποινα των Γερμανών και των Βουλγάρων στην Επαρχία…
Το φαινόμενο συνεχίστηκε αργότερα και στον εμφύλιο με την ¨πολιτική καμένης γης" των κυβερνητικών δυνάμεων που μάζευαν τα χωριά σε "στρατόπεδα φύλαξης" για να στερήσουν τους Αντάρτες του Δ.Σ.Ε. από εφεδρεία – στρατολόγηση και διατροφή. Επίσης πολλοί Αντιστασιακοί και Αριστεροί αναγκάσθηκαν λόγω των απηνών διωγμών στην Επαρχία ν΄ αναζητήσουν την ¨ανωνυμία των πόλεων, ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ .
Έκτοτε όλες οι "πολιτικές αποκέντρωσης" και επιστροφής των πολιτών στην Επαρχία απέτυχαν, εκτός των άλλων και λόγω του νεοφερμένου αμερικάνικου μικροαστικού καταναλωτικού ονείρου, που έβρισκε και βρίσκει την πραγμάτωση του στο περιβάλλον των πόλεων.
Γ ) Από το 1950 προς τους "Βομβόπληκτους"/ Άστεγους και Τραυματίες +Ασθενείς – και αρχικά μόνο προς ¨δεξιούς Αντιστασιακούς ¨, επί Χούντας μάλιστα και προς… ¨Πατριώτες Ταγματασφαλίτες", ιδιαίτερα όμως μετά το 1981 με την αναγνώριση της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης από το ΠΑΣΟΚ, Η ΕΛΛΑΔΑ – ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ-ΙΣΩΣ ΚΑΙ "ΤΡΙΣ" – ΔΟΛΑΡΙΩΝ , για το οποία δεν πήρε καμία Αποζημίωση ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ …
Συνεπώς μπορούμε να πούμε πως η Ελλάδα ακόμα δεν ανένιψε των οικονομικών, πολιτιστικών ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΩΝ (σύνδρομο φόβου  απέναντι στην πείνα, ¨ιδιοκατοίκησης¨ και συμπεριφορές ¨νεοπλουτισμού¨) ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΟΥ Β΄Π.Π. ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ. Η μεγαλύτερη όμως ψυχολογική συνέπεια ήταν αυτό του συνδρόμου της Ήττας για τον μεγαλύτερο συλλογικό αγώνα που έδωσε ο Ελληνισμός (ιδιαίτερα τα φτωχά στρώματα της υπαίθρου και των πόλεων) στη νεότερη ιστορία του, χωρίς να δικαιωθεί. Οπότε η σημερινή  ¨αδράνεια¨ απέναντι σε μια ενεργητική αντίσταση εδράζει  -και- σε αυτή την τραυματική εμπειρία του πολέμου, παλλαϊκής αντίστασης και των αποτελεσμάτων της.

Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος.  
* Ο Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος  είναι δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμονας.  Από το 1987 ερευνητής της ιστορίας των συνεπειών της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και υπερασπιστής με σειρά ¨δεκάδων τεκμηριωμένων αναλύσεων, δημοσιεύσεων και εμφανίσεων στα Μ.Μ.Ε. (¨Πρώτη¨ , ¨Δημοκρατικό Λόγο¨ , ¨Αυριανή¨ , ¨Ελευθεροτυπία ¨, περιοδ. ¨Σχολιαστής¨ ¨Παρόν¨ και σε πολλές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές , συζητήσεις και αφιερώματα)  της Διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων (προς το Δημόσιο ) και Αποζημιώσεων (προς τους Πολίτες),  της επιστροφής των ¨Εξαναγκαστικών Δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Γ΄Ράιχ , όπως και για τον συμψηφισμό του τεράστιου Γερμανικού παθητικού – ελλείμματος στο ¨Ελληνογερμανικό Εμπορικό Κλήρινγκ 1936-1945¨.  Οι συστηματικές παρεμβάσεις του αποτέλεσαν το ¨έναυσμα¨ για την ανάδειξη του ζητήματος σε Πανεθνικό Αίτημα με Ερωτήσεις-Επερωτήσεις στην Ελληνική Βουλή που μνημόνευαν τα ερωτήματα και τα στοιχεία της αρθρογραφίας του και αργότερα στην συγκρότηση ¨Επιτροπών Διεκδίκησης¨ από πολίτες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης , όπως και στην ανάληψη νομικών ενεργειών στην Ελληνική και Διεθνή Δικαιοσύνη από τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη με τον οποίο συνεργαζόταν. 

πηγή

http://www.infognomonpolitics.blogspot.gr/

Σχόλια

 1. Πολύ καλή έρευνα και με ειλικρινή διάθεση αντικειμενικότητας.
  Επιτρέψτε μου να προσθέσω μόνο, ότι δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς η σκοτεινή υπόθεση Μέρτεν, που αναφερόταν σε κατηγορίες για εμπλοκή του "Εθνάρχη" και δύο υπουργών του σε επιλήψιμες δραστηριότητες κατά την Κατοχή και η πρεμούρα του ιδίου να διατάξει το 1975, την καταστροφή όλου του αρχείου με τους φακέλλους των εγκληματιών πολέμου...
  Πολύ σωστό πάντως το συμπέρασμα του άρθρου, ότι η Κατοχή αποτελεί την κύρια αιτία της μεταπολεμικής στρεβλής ανάπτυξης, αλλά και της σημερινής "αδράνειας"...
  Συγχαρητήρια στον ερευνητή κ. Αλέξανδρο Κουτσομητόπουλο, αλλά και στο παρόν ιστολόγιο που αναδημοσίευσε το άρθρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξαιρετική δουλειά. Θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσουμε την απάντηση του Φλάισερ, αν και όποτε δοθεί.

  Φιλίστωρ, είναι δύσκολο να εγκατασταθεί μία μηχανή αναζήτησης, ώστε να μπορεί κάποιος να βρει με όνομα, ή λέξη-κλειδί αυτό που τον ενδιαφέρει;

  Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο. Πραγματικό κόσμημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Να πάρουμε μόνο το "δάνειο", όπως ζητά, εκτός από την Νέο-φαναριώτικη αστική μας τάξη, και η πρόσφατα αφιχθείσα στο μέτωπο των "διεκδικητών", η "Χρυσή Αυγή"...

  Όψιμος αφιχθείς στο κοπάδι των συκοφαντών ο συγγραφέας του άρθρου ή απλώς ελλιπέστατα ενημερωμένος για τις θέσεις και τις προτάσεις του Εθνικιστικού Κινήματος. Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει με θέρμη την απόδοση τόσο των γερμανικών αποζημιώσεων όσο και του κατοχικού δανείου. Η καταβολή των 2 πρώτων δόσεων από την ναζιστική Γερμανία ενδεχομένως και να καθιστά ως ευνοικότερες τις συνθήκες για την διεκδίκηση του δανείου εν σχέση με τις αποζημιώσεις και αυτός ήταν ο λόγος που το Κίνημα το έθεσε σε πρώτο πλάνο. Ο ισχυρισμός όμως ότι η Χρυσή Αυγή κάνει "γαργάρα" τις αποζημιώσεις είναι αβάσιμος και απαράδεκτος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το άρθρο του κ. Κουτσομητόπουλου μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση για αυτό τον λόγο το αναδημοσίευσα. Μου έκανε εντύπωση καθώς αντιμετώπισε το έργο του κ. Φλάισερ από μια οπτική που ποτέ δεν μου είχε περάσει από το μυαλό. Πιθανά σε κάποια σημεία να τον αδικεί, πάντως αναμφιβολα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η θεώρηση του.

  Προς ανώνυμο: ευχαριστώ ιδιαίτερα για την επιδοκιμασία σου, η οποία είναι σημαντική καθώς παρέχει το κίνητρο για να συνεχίζω. Για την μηχανή αναζήτησης, θα την επανατοποθετήσω, αλλά να ξέρεις ότι παλαιότερα δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σ' ευχαριστώ κι εγώ, φιλίστωρ, για την προσφορά σου.

  Έστω και ελλιπώς να λειτουργεί, κάτι θα είναι κι αυτό.

  Σε παρακαλώ, χωρίς να θέλω να καταχραστώ την υπομονή σου, εξήγησέ μου κάτι, που δεν μπορώ να το βρω.

  Διαβάζοντας ιστορικά άρθρα και βιβλία, συναντώ την διαφορά παλαιού με νέο ημερολόγιο, άλλοτε 12 και άλλοτε 13 ημέρες. Πώς την υπολογίζουμε, αλήθεια;

  Σαν σήμερα πριν 181 χρόνια, 27 Σεπτεμβρίου 1831, δολοφονήθηκε ο Ι. Καποδίστριας. Με το νέο ημερολόγιο είναι 9 ή 10 Οκτωβρίου; Έχω μπερδευτεί.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Λινάρδος Κωνσταντίνος27 Σεπ 2012, 8:45:00 μ.μ.

  Αγαπητέ ανώνυμε απαντώντας στο ερώτημα σου , ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 και επειδή η διαφορά ήταν 12 ημέρες , με το νέο ημερολόγιο θεωρείται ότι δολοφονήθηκε στις 09 Οκτωβρίου.
  Οι 13 ημέρες διαφορά μεταξύ παλαιού και νέου ημερολογίου ισχύουν για γεγονότα μετά το 1900 και θα ισχύουν μέχρι το 2100 , όταν και η διαφορά θα αυξηθεί σε 14 ημέρες.
  Που οφείλεται όμως αυτή η διαφορά ;
  Σύμφωνα με το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο το έτος υπολογιζόταν σε 365,25 ημέρες . Συνεπώς κάθε τετραετία τα μεν τρία έτη είχαν 365 το δε τέταρτο ( δίσεκτο) 366 ημέρες.
  Στην πραγματικότητα όμως το έτος είναι κάτι λιγότερο από 365,25 ημέρες.
  Έτσι αποφασίστηκε να αφαιρούνται 3 ημέρες του παλιού ιουλιανού ημερολογίου κάθε τετρακόσια χρόνια .
  Και ποιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε να αφαιρείται μία ημέρα από τα έτη αλλαγής αιώνα που δεν διαιρούνται με το τετρακόσια.
  Δηλαδή το 1582 που υιοθετήθηκε καταρχάς το νέο σύστημα η διαφορά ήταν 10 ημέρες.
  Το 1600 επειδή διαιρούνταν με το 400 η διαφορά παρέμεινε στις 10 ημέρες.
  Το 1700 που δεν διαιρούνταν με το 400 η διαφορά έγινε 11 ημέρες , αντίστοιχα το 1800 έγινε, 12 ημέρες και το 1900, 13 ημέρες.
  Το 2000 (το γνωστό μιλλένιουμ ή μουρλένιουμ όπως το έλεγα εγώ) διαιρούνταν με το 400 συνεπώς η διαφορά παρέμεινε 13 ημέρες και θα γίνει 14 το 2100 όπως προανέφερα.
  Επειδή ειδικός δεν είμαι, αν κάποιος άλλος φίλος του ιστολογίου γνωρίζει κάτι περισσότερο ή αν θεωρεί ότι κάτι έχω γράψει λάθος , ευχαρίστως να με συμπληρώσει ή και να διορθώσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αγαπητέ Κύριε Λινάρδο,

  Ευχαριστώ θερμά για την πληρέστατη απάντησή σας. Απολύτως κατανοητή και την αντιγράφω, για να θυμούμαι μετά το 2100, να μην τα κάνω πάλι μούσκεμα!

  Φιλίστωρ,

  Να είσαι καλά. Η μηχανή κάνει μια χαρά την δουλειά της!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας