H Γερμανία και η συμμετοχή αξιωματούχων της στην Γενοκτονία των Aρμενίων

Του Vicken Cheterian
(Δημοσιεύτηκε στην Le monde diplomatique στο τεύχος του Ιουνίου του 1997.
Μετάφραση Χρίστος Ανδριανόπουλος)
Με την άρνησή της να αναγωρίσει τη γενοκτονία των αρμενίων η Τουρκία έριξε ένα πέπλο σκιάς στον ρόλο του πρώην συμμάχου, της Γερμανικής αυτοκρατορίας. Ογδόντα ένα χρόνια μετά, το βιβλιο  του Vahakn Dadrian[1] αποτελεί την πρώτη σημαντική μελέτη που αγγίζει « τα ιστορικά τεκμήρια της γερμανικής συνενοχής ». Ο συγγραφέας του μνημιόδους έργου « Η ιστορία της γενοκτονίας των αρμενίων »[2] χρησιμοποιεί εκτενώς γερμανικά και αυστριακά αρχεία, καθώς και οθωμανικά έγγραφα,  για τα οποία σε καμία περίπτωση δεν  θα μπορούσαν να υπάρξουν υπονοιες συμπάθειας προς την αρμενική πλευρά.
Η μελέτη αποκαλύπτει τη συμμετοχή εν ενεργεία γερμανών στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι ο στρατηγός von Bronsart Schellendorf, Αρχηγός του τούρκικου στρατιωτικού επιτελείου, υπέγραψε προσωπικά την εντολή απέλασης των Αρμενίων καθώς και την έκδοση «μέτρων ασφάλειας » κατά άοπλων νεοσύλλεκτων Αρμενίων που υπηρετούσαν σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας στην Τουρκία. Ομοίως, ο Αντισυνταγματάρχη Boettrich, επικεφαλής των τούρκικων σιδηροδρόμων, έδωσε εντολή για  την απέλαση των Αρμενίων σιδηροδρόμικών υπαλλήλων – απο τους οποίους ελάχιστοι επιβίωσαν.


Ο Vahakn Dadrian αποδεικνύει επίσης ότι οι γερμανοι στρατηγοί είχαν εκ των προτέρων γνώση των στόχων και των συνεπειών των απελάσεων αυτων. Οι πρόξενοι  διάφόρων πόλεων της Ανατολίας αποστέλλουν τακτικές εκθέσεις με αποδέκτη τη γερμανική πρεσβεία, ενημερώνοντας την πως «η τουρκική κυβέρνηση καταδικάζει τους Αρμένιους σε πολιτική εξόντωσης». Απο την άλλη, οι γερμανοι στρατηγοί είχαν επίσης αναμειχθεί στην υπόθεση της ιδεολογικής προετοιμασίας και της αιτιολόγηση των σφαγών. Στενός συνεργάτης του στρατηγού Bronsart και Αρχηγός του επιτελείου της τρίτης οθωμανικής στρατιας, η οποία αποτελείτο απο έξι velayat ευρισκόμενες στην ατολική πλευρά της χώρας, εκεί οπου ήταν συγκεντρωμένος ο αρμενικός πληθυσμός, ο Felix Guse ενθαρρύνε ενεργά την απέλαση των Αρμενίων, καταγγέλλοντας τους ως «προδότες» και «εσωτερικούς εχθρούς ».
Άλλοι Γερμανοί αξιωματικοί είχαν εμπλακεί ακόμα πιο άμεσα στην γενοκτονία. Στην πόλη Urfa, σχεδόν 25.000 Αρμένιοι, φοβούμενοι την απέλαση και την σφαγή τους, οχυρώθηκαν κατάφεροντας να απωθήσουν το τουρκικό πεζικό: ο  διοικητής Wolffskeel, αξιωματικός του γερμανικού πυροβολικού, παρενέβη τότε στρατιωτικά μετατρέποντας την αρμένικη περιοχή σε  σωρό από συντρίμμια.
Ο γερμανικός στρατός ηλπίζε να διαδώσει την ισλαμική εξέγερση σε περιοχές υπό ρωσικό, βρετανικό ή γαλλικό έλεγχο. Για αυτό ακριβώς το λόγο, εκτός από την κύρηξη της τζιχάντ (στην οποία οι γερμανοί επέμειναν), συμμετείχε στην εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση μιας μονάδας -  Ειδικής Οργάνωσης - υποτίθεται για να ριχτεί σε ανταρτοπόλεμο στον Καύκασο και το Ιράν. Παρόλα αυτά η τζιχάντ απέτυχε και η ήττα των Τούρκων στο ανατολικό μέτωπο εμπόδισε οποιαδήποτε ουσιαστική δυνατότητα ενός σαμποτάζ. Κατόπιν τούτου η « Ειδική Οργανωση » χρησιμοποιήθηκε - κατά του «εσωτερικού εχθρού» - σαν εργαλείο απέλασης και  καταστροφής του αρμενικού πληθυσμού.
Η Γερμανία, κατά τον Α’ Παγκοσμίο Πολέμο, είχε τα μέσα να ασκήσει πίεση στις τουρκικές αρχές και να αποτρέψει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Πολλοί πρόξενοι της στο Βερολίνο, συνιστούσαν να ενεργήσει σε αυτή την κατέυθυνση. Αλλά η επίσημη γερμανική πολιτική  περι της «μη παρέμβασης» στα εσωτερικά της Τουρκίας,  συνέβαλε άμεσα στην εξόντωση των Αρμενίων

[1] Vahakn N. Dadrian, German Responsability in the Armenian Genocide, Blue Crane Books, Watertown, Massachusetts, 1996, 304 pages, 25 dollars.
[2] Histoire du génocide arménien, Paris, Stock, 1996, 695 pages, 180 F.

Πηγή

http://xristoast.blogspot.com

Σχόλια

 1. θα ήθελα να ζω 200 χρόνια από τώρα, να μάθω ΠΟΙΟΙ είναι πίσω από τις τζιχάντ από το 1993 και μετά. Ο συνήθης Ρώσος ύποπτος δεν παίζει (μόνος του) γιατί έχει και αυτός τζιχαντίστες.

  Θα έχεις δει την ανακοίνωση του ΚάΙζερ, προστάτη των μουσουλμάνων

  http://www.vlib.us/wwi/resources/archives/images/i040701/images/Pamphlet.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αρχαιοπτέρυξ θα ήθελα να δω πως θα το σχολίαζαν κοινοί φίλοι μας γερμανολάγνοι...βέβαια εγώ το έχω πει πολλές φορές ότι η Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής από τους Τούρκους σχεδιάστηκε από Γερμανούς...αλλά έτσι είναι,άλλοι λαοί παράγουν και εξάγουν ντομάτες,άλλοι αυτοκίνητα και κλιματιστικά,άλλοι πορτοκάλια και λεμόνια αλλά οι φίλοι μας οι Γερμανοί πάντα γενοκτονίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ας μην γενικευουμε τοσο πολυ και να λεμε για σχεδιασμους γενοκτονιων των"Χριστιανων της Ανατολης", απο τους Γερμανους, διοτι τουλαχιστον σχετικα με τους Ελληνες, μεσα στις μυστικες διαπραγματευσεις Καιζερ Γουλιελμου και Βασιλεως Κωνσταντινου, περι της ελληνικης ουδετεροτητας, υπηρχε η γραπτη εγγυηση των Γερμανων, περι προστασιας της ζωης και της περιουσιας των Ελληνων της Μικρας Ασιας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μάλλον η γερμανοφιλία σου δεν σε αφήνει να δεις την αλήθεια...είναι η δεν είναι γεγονός ότι οι Έλληνες του Πόντου γενοκτονήθησαν μετά από σχεδιασμό Γερμανών αξιωματικών;και τι θα πει αυτή η συμφωνία Κάιζερ-Κωνσταντίνου;εφαρμόστηκε ποτέ;και τους υπόλοιπους;θα τους αφήναμε να τους φάει η τουρκογερμανική μαρμάγγα;που μου βάζεις και σε εισαγωγικά το περί Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής,ε όχι!η ιστορική αλήθεια και η απόδοση τιμής είναι πολύ σημαντικότερη από την γερμανολαγνεία που έχει πιάσει ορισμένους τα τελευταία έτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η γνώμη μου είναι η εξής:

  Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι γερμανοί αξιωματούχοι έχουν μερίδιο ευθύνης για τις γενοκτονίες εις βάρος Αρμενίων και Ελλήνων.

  Είναι όμως αλήθεια ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για ανάμειξη της κεντρικής ηγεσίας της Γερμανίας με οδηγίες.

  Η συμφωνία με τον Κωνσταντίνο για προστασία των Χριστιανών ήταν γεγονός και το ανέφερα πολλές φορές στο παρελθόν. Από πουθενά όμως δεν προκύπτει ότι η συμφωνία αυτή εφαρμόστηκε.

  Ένας λόγος ήταν ότι ούτε και ο Κωνσταντίνος κατάφερε να τηρήσει την Ελληνική ουδετερότητα. άλλος λόγος ήταν ότι από όσα ξέρω οι Γερμανοί τελικώς τήρησαν ουδετερότητα στο θέμα.

  Τελικώς η Γερμανική συμμετοχή στις γενοκτονίες ήταν μάλλον οι πρωτοβουλίες των αξιωματικών αυτών, παρά μια κεντρική διαταγή από το Βερολίνο.

  Αν κάποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ας μας διαφωτίσει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ευτυχως που με καλυψε ο ιστολογος διοτι θα επρεπε να αποδειξω σωνει και καλα οτι δεν ειμαι γερμανολαγνος! Συγγνωμη που ηξερα για τη συμφωνια Καιζερ-Κωνσταντινου! Επρεπε να το αποκρυψω ωστε να μην χαρακτηριστω γερμανοφιλος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας