Όμορφα στέκια για καφέ και διάβασμα στο Κέντρο της Αθήνας

(σημ Φιλίστωρος: Έχω μεγαλώσει στο κέντρο ως τα 13 μου χρόνια και πολλές παιδικές αναμνήσεις μου είναι δεμένες με αυτό. Η σημερινή του κατάντια με θλίβει. Τουλάχιστον κάθε 15 μέρες επισκέπτομαι την περιοχή, κάνω τα ψώνια μου και συχνάζω σε κάποια από τα παρακάτω στέκια. Σας καλώ να κάνετε το ίδιο γιατί στο τέλος αν χαθεί η πόλη μας, πριν από όλα, θα την έχουμε εγκαταλείψει εμείς οι ίδιοι)


*Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ.: 210-3217917) Το πατάρι του κέντρου που έκανε μόδα τα café στα βιβλιοπωλεία φημίζεται για την ατμοσφαιρική του διάθεση, την λιτή διακόσμηση, τον καλό του εσπρέσο και τις λογοτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις, τις παρουσιάσεις βιβλίων και τις συζητήσεις που διοργανώνει συχνά-πυκνά.


*Floral  Η φημισμένη «Μπλε Πολυκατοικία» της πλατείας Εξαρχείων, όπου έμειναν μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής τέχνης, όπως οι Χορν, Μινωτής, Παξινού, Κύρκος, Βέμπο, Φρέντυ Γερμναός και Δημήτρης Μυράτ, δεν θα μπορούσε παρά να είναι «ευλογημένη» με καλλιτεχνικές διαθέσεις. Έτσι πλέον, στο ισόγειό της φιλοξενεί το café-bookstore Floral, στο οποίο ο καφές συνδυάζεται με βιβλία από το ειδικό κατάστημα ή ανάγνωση εφημερίδων στα άνετα ξύλινα στρογγυλά τραπέζια του ειδικά διαμορφωμένου χώρου. Το βράδυ, ο χώρος μεταμορφώνεται σε ένα από τα πιο ζωντανά bars της πόλης, με εκδηλώσεις, swing parties και οικονομικά cocktails.

*Poems and Crimes
Η πιο πρόσφατη άφιξη στα βιβλιοφιλικά café του κέντρου βρίσκεται ένα βήμα από την hot περιοχή της Αγίας Ειρήνης και στεγάζει ένα art bar κάτω από τις εγκαταστάσεις των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Την ίδια ώρα δηλαδή που κάποιο βιβλίο τυπώνεται στο πατάρι, εσείς μπορείτε να διαβάσετε το δικό σας στον artistic χώρο όπου κυριαρχούν οι ζεστοί τόνοι του ξύλου ή στο πίσω μπαλκονάκι όταν ο καιρός ζεστάνει. Έξτρα πόντους κερδίζει για τον εξαιρετικό του κατάλογο, που έχει στηθεί στα πρότυπα βιβλίου, με artwork και σελίδα περιεχομένων –κεφάλαιο πρώτο, οι καφέδες, κεφάλαιο δεύτερο τα ποτά, κεφάλαιο τρίτο το φαγητό κ.ο.κ. Το «Ποιήματα κι Εγκλήματα» λειτουργεί από τις 9 το πρωί για καφέ και διάβασμα, συνεχίζει το μεσημέρι με επιλογές από σαλάτες, ζυμαρικά, νόστιμα πιάτα και γλυκά, και το βράδυ ολοκληρώνει την ημέρα με χαλαρό ποτό και κοκτέιλ, που ξεκινούν από τα 7€.

*Etage Litteraire (Booze Cooperativa) 
Το γνωστό και μη εξαιρετέο Booze έχει αρχίσει να εξαπλώνεται επικίνδυνα στην Κολοκοτρώνη, ανοίγοντας συνεχώς νέους χώρους με (ακόμη πιο) νέες ιδέες. Μία από αυτές ακούει στο όνομα «Etage Litteraire» και πρόκειται για έναν χώρο-αναγνωστήριο-λέσχη-καλλιτεχνικό café πνευματικής δημιουργίας. Βιβλιοθήκες, παρουσιάσεις βιβλίων, λογοτεχνικές συναντήσεις, βραδιές ποίησης ή απλώς καφές και διάβασμα βρίσκουν εδώ ένα ζεστό και φιλόξενο μέρος που φιλοδοξεί, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του πολυχώρου, να μετατρέψει το βιβλίο από εμπόρευμα σε όργανο δημιουργίας.

*Μεταίχμιο
Στον πολυχώρο Μεταίχμιο στα Εξάρχεια, ο εκδοτικός οίκος έχει χωρέσει κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με τον χώρο του βιβλίου (συναντήσεις, σεμινάρια, βιβλιοπωλείο κ.α.), και φυσικά έχει φροντίσει να διαμορφώσει έναν χώρο για όσους τον προτιμούν για την καθημερινή τους αναγνωστική ιεροτελεστία. Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, μπορείτε να προμηθεύεστε καφέ από το κουζινάκι και να τον απολαμβάνετε στο αίθριο. Στο καλαίσθητο café του μπορείτε να γευτείτε και την περίφημη σειρά του «Τσαγιού των Συγγραφέων», ενώ τριγύρω θα βρείτε «στάση internet» για πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς και εικαστικές εκθέσεις για να κάνετε ευχάριστο το διάλειμμά σας, όταν… σηκώσετε κεφάλι από το βιβλίο σας.

*Το Τσάι 
Φωτεινή, όμορφα διακοσμημένη και εντελώς «ζεν», η κολωνακιώτικη τσαγερί που μας έχει κερδίσει με τις 66 ετικέτες τσαγιού και την ζεστή της ατμόσφαιρα, ενδείκνυται για τσάι, συμπάθεια και ανάγνωση, καθώς και για εργασία με τον υπολογιστή σας στα άνετα τραπέζια – το wi-fi είναι φυσικά ελεύθερο και η χαλαρωτική μουσική στα κατάλληλα ντεσιμπέλ. Η τσαγερί είναι ανοιχτή κάθε μέρα από τις 10.00 το πρωί, ενώ σερβίρει και νόστιμες επιλογές από σνακ και σαλάτες – μην ξεχνάτε φυσικά το απολαυστικό κυριακάτικο brunch, που προσφέρει επιλογές από τον «γαλλικό» μπουφέ με μόλις 8,50€.

*Κλεψύδρα Αν ψάχνετε ένα μέρος για να διαβάσετε την κυριακάτικη εφημερίδα σας με αχνιστό ελληνικό καφέ ανάμεσα στα γοητευτικά δρομάκια της Πλάκας, η Κλεψύδρα είναι το ιδανικό στέκι για να αναχθεί ο κυριακάτικος καφές σας στην Πλάκα σε εθιστική συνήθεια. Αγοράστε την εφημερίδα σας και διαλέξτε τραπεζάκι στο μπαλκονάκι της Κλεψύδρας, αφού έχετε πραγματοποιήσει πρώτα ολόκληρη την απολαυστική διαδρομή από την Κυδαθηναίων στην Τριπόδων και τελικά στις ανηφόρες που κοιτούν αφ’ υψηλού το Μοναστηράκι. Μην ξεχάσετε να συνοδεύσετε την ανάγνωσή σας με την λαχταριστή σοκολατόπιτα.

*Άγκυρα  Στην (σκεπαστή κατά τους χειμερινούς μήνες) αυλίτσα των εκδόσεων Άγκυρα στην οδό Σόλωνος μπορεί να χωρέσει όλη η παράδοση που αναδίδει ένας αχνιστός ελληνικός καφές στην χόβολη συνοδευόμενος από γλυκό του κουταλιού, καθώς και όλη η λογοτεχνική διάθεση που αναδίδει το άρωμα των φρεσκοτυπωμένων βιβλίων των εκδόσεων. Στην διπλανή «Αίθουσα Λέξεις και Νότες», ο καφές βρίσκει την καλύτερη δυνατή συνέχεια με μεσημεριανό γεύμα και ήχους από το πιάνο, καθώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται συχνά.

Café Merlin Πρόκειται για το κομψό café-restaurant του Ιδρύματος Θεοχαράκη, που συγκεντρώνει στο Κολωνάκι όσους αναζητούν ένα ήσυχο, φωτεινό και άκαπνο καταφύγιο, και τους προσφέρει καφέ, θέα στον Εθνικό Κήπο, κυριακάτικο πρωινό αλλά και εκδηλώσεις συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, όταν ένα βιβλίο δεν σας είναι αρκετό για παρέα.

Πηγή

http://trelogiannis.blogspot.com/2012/03/10_19.html

Σχόλια

  1. Εμείς ζούμε στο κέντρο κύριε! Και το αγαπάμε! Να το περπατάτε και εσείς περισσότερο από 15 μέρες το χρόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταντάει φετίχ πια το Κέντρο και το Κέντρο...Όλα συνδέονται, η ζωή, οι άνθρωποι, η πολιτική. Επομένως μόνο του, το Κέντρο του υδροκέφαλου τέρατος,(της Αθήνας δηλαδή), ΔΕ ΦΤΕΙΑΧΝΕΤΑΙ.
    Νομοτελειακά, η Αθήνα, μας τελείωσε.Τα κτίρια, οι γειτονιές, τα στέκια, ακολουθούν την πορεία της κοινωνίας.
    "Η Ελλάδα πεθαίνει", είχε προβλέψει πριν κάποια χρόνια, προειδοποιώντας μας, κάποιος, που έφυγε πριν απ' την Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ομορφη λιστα !
    Οντως πρεπει να ξανακατακτησουμε το κεντρο.
    Ουτε ευρω στους λαθρεμπορους πλαστων προιοντων: πανε ολα σε μαφιες που καταστρεφουν την κοινωνια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας