Η Εθνική Βιβλιοθήκη επιτέλους κινείται - Αρχίζουν τα πρώτα βήματα για να ηγηθεί ενός ενιαίου εθνικού δικτύου βιβλιοθηκών στην εποχή της πληροφορίας

γράφει η Λαμπρινή Κουζέλη


Ξεσκόνισε τα καλά της βιβλία και τα έβαλε στις βιτρίνες. Επλυνε τις σκάλες, ξεχορτάριασε τον κήπο, άναψε τα φώτα, έστειλε προσκλήσεις και περίμενε. Κάποιοι πήγαν από σεβασμό, η γηραιά κυρία του μεγαλόπρεπου μεγάρου στην οδό Πανεπιστημίου ήταν, έλεγαν, απόγονος του Καποδίστρια. Αλλοι πήγαν από περιέργεια, για να ανέβουν τη διπλή αναγεννησιακή κλίμακα και να δουν το εσωτερικό του σπιτιού της.
Με τα χρόνια ένας μύθος είχε αναπτυχθεί γύρω από το όνομά της. Ελεγαν πως τη μεγάλη σάλα στήριζαν υπέρκαλλοι ιωνικοί κίονες, πως τα μαντεμένια ράφια της είχε σχεδιάσει ο Τσίλλερ και πως τα υπόγειά της ήταν γεμάτα βιβλία, γάτες και ποντίκια. Ελεγαν πως οι θησαυροί της ήταν ανεκτίμητοι, αλλά εκείνη δεν ήξερε τι είχε. Κάποιοι έλεγαν μάλιστα πως είχε από χρόνια πεθάνει...
Ζαρωμένη εδώ και χρόνια στο νεοκλασικό της καύκαλο, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είχε παραιτηθεί από τις ευθύνες της και οι Ελληνες είχαμε παραιτηθεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Τους τελευταίους μήνες όμως παρατηρούνται αλλαγές. Η Βιβλιοθήκη άνοιξε τις πύλες της και το κεντρικό αναγνωστήριο φιλοξένησε διαλέξεις, συνέδρια, λογοτεχνικές εκδηλώσεις και μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά, με προσέλευση που έφθασε τα 300 άτομα.
Μόνο τον Μάρτιο έγιναν τέσσερις εκδηλώσεις. Τυπώθηκε για πρώτη φορά ημερολόγιο και οι θησαυροί της Βιβλιοθήκης εκτέθηκαν σε προθήκες και παρουσιάστηκαν στο κοινό. Είναι κινήσεις πρωτάκουστες για την Εθνική Βιβλιοθήκη, οι οποίες εντάσσονται στην πολιτική εξωστρέφειας που υιοθετεί το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο που διορίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.
«Δεν θέλουμε η Βιβλιοθήκη να αποτελεί ένα ησυχαστήριο βιβλίων και τόπο συνάθροισης ολίγων και ερευνητών αλλά να γίνει εντευκτήριο στο οποίο θα προσέρχονται όλοι οι έλληνες πολίτες. Φιλοσοφία της νέας διοίκησης είναι η εξωστρέφεια και η σύνδεση της Εθνικής Βιβλιοθήκης με την κοινωνία» λέει στο «Βήμα» η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Τόνια Αράχωβα. «Κάτι δεν υφίσταται αν δεν το ξέρουμε. Οι θησαυροί της Εθνικής Βιβλιοθήκης υφίστανται ως τεκμήρια, όταν όμως δεν κοινωνούνται στον έλληνα πολίτη, όταν το παιδί δεν γνωρίζει ότι είναι πολύ φυσιολογικό να επισκέπτεται την Εθνική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη είναι αποκομμένη. Γι' αυτό προσπαθούμε να δημιουργήσουμε γέφυρες».

Χορηγίες, δωρεές... και προβλήματα
Το μήνυμα «Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι εδώ» φαίνεται πως βρήκε ευήκοους αποδέκτες. Οι χρήστες της Βιβλιοθήκης έφθασαν τον Ιανουάριο τα 103 άτομα, διπλάσιοι από τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Στις υπηρεσίες της όμως παραμένει ακόμη πίσω, ακόμη και στις αυτονόητες απαιτήσεις της έρευνας. Με μόλις επτά υπολογιστές είναι εφοδιασμένο το κεντρικό αναγνωστήριο των 86 θέσεων. «Τρεις επιπλέον έχουν ειδικό εξοπλισμό για άτομα με ειδικές ανάγκες» επισημαίνει η αναπληρώτρια διευθύντρια. Οι χρήστες μπορούν να προσέρχονται με τους φορητούς υπολογιστές τους, όμως Wi-Fi σύνδεση με το Διαδίκτυο δεν παρέχεται στη σάλα, «δεν τη σηκώνει το απηρχαιωμένο ηλεκτρολογικό δίκτυο». 
Η σαθρή και επικίνδυνη κατάσταση του ηλεκτρολογικού δικτύου του ιστορικού κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι κοινή γνώση δεκαετιών. Πότε επιτέλους θα αποκατασταθεί; Η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης και η αποκατάστασή του εκτιμώνται στα 500.000 ευρώ και χρήματα δεν υπάρχουν. «Εκκληση στην ευεργεσία των Ελλήνων» απευθύνει ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του νέου Εφορευτικού Συμβουλίου, και ζητεί «να αναζωογονηθεί το γονίδιο της φιλοπατρίας και της δωρεάς».
Βεβαίως μόνο στερημένη δεν υπήρξε η Εθνική Βιβλιοθήκη στην ιστορία της. Οι ομογενείς αδελφοί Βαλλιάνοι την προίκισαν το 1884 με μια γερή δωρεά για την κατασκευή του κτιρίου της Πανεπιστημίου από τον Θεόφιλο Χάνσεν. Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα της παραχωρήσει το 2015 ένα υπερσύγχρονο κτίριο, διά χειρός του φημισμένου Ρένζο Πιάνο, στο Κέντρο Πολιτισμού που σχεδιάζει στο Φαληρικό Δέλτα. Με χορηγίες και δωρεές έγιναν οι πρόσφατες εργασίες συντήρησης και απογραφής στο ιστορικό κτίριο. Φωταγωγήθηκε, καθαρίστηκαν η σκέπη του αναγνωστηρίου και τα μάρμαρα της εισόδου, αγοράστηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός και καθίσματα για εκδηλώσεις. Απαγορεύθηκε η άναρχη στάθμευση οχημάτων στο μικρό πάρκο πίσω από τη Βιβλιοθήκη και οι «Atenistas» ανέλαβαν εθελοντικά την αναμόρφωσή του. Εργα τέχνης και μουσειακά έπιπλα φωτογραφήθηκαν και καταλογογραφήθηκαν.
Αχαρτογράφητος θησαυρός
Τα βιβλία, η περιουσία της Βιβλιοθήκης, δεν είχαν την ίδια τύχη. Σκάνδαλο παραμένει το πώς και το γιατί επί περισσότερο από έναν αιώνα τώρα δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής του πλούτου της λεγόμενης κιβωτού της ελληνικής γνώσης, ένας πάγιος κατάλογος. Την έλλειψή του επεσήμαινε ως ένα από τα «βιβλιοφάγα έλκη εξ ων αδύνατος αποβαίνει η ανάρρωσις της βιβλιοθήκης» ο έφορός της Εμμανουήλ Ροΐδης σε έκθεσή του ήδη το 1880.
Αχαρτογράφητος, ο βιβλιακός θησαυρός της Εθνικής Βιβλιοθήκης εκτιμάται μεταξύ 700.000 και 1.500.000 τόμων και θα πρέπει να έχει απογραφεί πριν από τη μετακόμιση στο νέο κτίριο. Το κόστος της καταγραφής και της ηλεκτρονικής σήμανσης των τεκμηρίων, αναλόγως του πλήθους τους, ενδέχεται να ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ. Θα δεχθεί το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» να αναλάβει και αυτή τη δαπάνη; Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης ευελπιστεί.
Σε καλύτερη κατάσταση είναι το Τμήμα Χειρογράφων. Οι 4.500 χειρόγραφοι περγαμηνοί και χαρτώοι κώδικες έχουν καταλογογραφηθεί, οι κατάλογοι έχουν ψηφιοποιηθεί και έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο. Περίπου το 15% του συνόλου των χειρογράφων ψηφιοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάνοντας χρήση του αποκτηθέντος εξοπλισμού, το τμήμα ικανοποιεί τώρα αιτήματα ψηφιοποίησης κατά παραγγελία, πράγμα που σημαίνει ότι ο όγκος του ψηφιοποιημένου υλικού διαρκώς αυξάνεται. Τι γίνεται όμως με το σύνολο των αποκτημάτων της Βιβλιοθήκης που περιμένει στη σειρά; «Είμαστε σε καλό δρόμο, ώστε μεγάλος διεθνής οργανισμός να αναλάβει να ψηφιοποιήσει δωρεάν, χωρίς ανταποδοτικά οφέλη, τους πνευματικούς θησαυρούς της Βιβλιοθήκης» απαντά ο κ. Μουτσόπουλος.
Ψηφιοποιήσεις, προσωπικό και κονδύλια

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα λειτουργήσει στο Διαδίκτυο η νέα σύγχρονη ηλεκτρονική πύλη της Βιβλιοθήκης, την οποία έχει σχεδιάσει η επιστημονική ομάδα του εφόρου Γιάννη Ιωαννίδη, καθηγητή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, θα ικανοποιηθεί επιτέλους μια κύρια αποστολή της βιβλιοθήκης, η έκδοση της Εθνικής Βιβλιογραφίας, που είχε σταματήσει στο έτος 2000. «Δεσμευόμαστε» λέει η αναπληρώτρια διευθύντρια Τόνια Αράχωβα, «ότι μέσα στο καλοκαίρι θα εκδοθεί σε CD η Εθνική Βιβλιογραφία για τα έτη 2000-2007».
Ευχάριστα τα νέα για την Εθνική Βιβλιοθήκη. Μπορεί όμως να υλοποιήσει τα σχέδιά της; Με τον ενισχυμένο προϋπολογισμό των 650.000 ευρώ του περασμένου χρόνου «αποπληρώσαμε εκκρεμούσες οφειλές από το 2007 και κατορθώσαμε να κλείσουμε το οικονομικό έτος 2011 με μικρό πλεόνασμα» λέει ο πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, ο οποίος διαπραγματεύεται με το υπουργείο Παιδείας τον σημαντικά μειωμένο προϋπολογισμό του 2012. Τουλάχιστον 600.000 ευρώ τον χρόνο χρειάζεται η βιβλιοθήκη για την εξυπηρέτηση του δανείου και των λειτουργικών εξόδων του κτιρίου που έχει αγοράσει στον Βοτανικό και τα έξοδα του Βαλλιάνειου. Για να αυξηθούν οι πόροι της εξετάζονται συμπληρωματικά διάφορες λύσεις: να επιβληθεί μικρή χρέωση για τη χορήγηση ISBN και τις υπηρεσίες ψηφιοποίησης που παρέχονται κατά παραγγελία, να αναζητηθούν συνδρομητές και νέοι χορηγοί.
Ανάπτυξη πάντως δεν επιτυγχάνεται χωρίς διοικητική αναδιάρθρωση, λένε όσοι παρατηρούν την ιστορία της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Αργοκίνητη, νωθρή, συντηρητική και φοβική, εσωστρεφής, αφιλόξενη και δυσλειτουργικά γραφειοκρατική, η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη που ίδρυσε ο Καποδίστριας το 1829 βρισκόταν πάντοτε στο έλεος αδιάφορων πολιτικών και στενόμυαλων και κουρασμένων δημοσίων υπαλλήλων. Μέρος του προσωπικού αντιδρά τώρα έντονα στις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας του εφορευτικού συμβουλίου. Η αναπληρώτρια διευθύντρια περιορίζεται να πει ότι «σημαντική μερίδα συμμετέχει και στηρίζει» και τονίζει τους αριθμούς: 53 είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι της ΕΒΕ και 22 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ενώ η μελέτη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» απαιτεί, με τα εγκαίνια στο νέο κτίριο, 140 άτομα για την εύρυθμη λειτουργία της βιβλιοθήκης.
Ηταν κάποτε ένα «τέρας» που δημοσιογράφοι, υπουργοί και έφοροι χαρακτήριζαν επισήμως «εθνικόν αίσχος, σαπρίαν, σταύλο, σκελετό, χάος και κυκεώνα» έγραφε ο Ροΐδης. Τώρα ξύπνησε από τον αιωνόβιο ύπνο του και βαδίζει τον δύσβατο δρόμο της εξυγίανσης. Για να ανταποκριθεί στον σύνθετο ρόλο μιας εθνικής βιβλιοθήκης και να αποτελέσει έναν σοβαρό και αξιόπιστο συνομιλητή στην εποχή της πληροφορίας χρειάζεται πολλή δουλειά. Ενάντια στις προβλέψεις των κακόπιστων, θα τα καταφέρει;

Σχόλια

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας