Ο ατρόμητος πιλότος Αριστείδης Μωραϊτίνης ο Έλληνας άσσος του Ά παγκοσμίου πολέμου

1/1/1918
Ο Πλωτάρχης Αριστείδης Μωραϊτίνης της Ναυτικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια των επιδρομών εναντίον του γερμανικού θωρηκτού "Γκαίμπεν" - ανήκε στον τουρκικό Στόλο - στα Στενά των Δαρδανελίων, συνήψε αερομαχία με γερμανικά καταδιωκτικά και κατέρριψε δύο από αυτά. Στη συνέχεια ο Μωραϊτίνης αναγκάστηκε, λόγω εξάντλησης των καυσίμων, να επιστρέψει στη βάση του (Ίμβρος), αλλά αμέσως μετά έσπευσε και πάλι στο πεδίο της μάχης, καταρρίπτοντας ένα ακόμη γερμανικό αεροπλάνο.

Ο Αριστείδης Μωραϊτίνης, είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας Άσσος(*) όχι μόνο γιατί έχει 9 επιβεβαιωμένες καταρρίψεις στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ο μεγαλύτερος γιατί εκτός των εκπληκτικών χειριστικών ικανοτήτων του, ηγούνταν δια του παραδείγματος πετώντας πρώτος στην μάχη. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ήταν ύπαρχος του Νικολάου Βότση στο Τορπιλλοβόλο 11 όταν αυτό εισήλθε στο οχυρωμένο λιμάνι της -υπό Τουρκική κατοχή- Θεσσαλονίκης χωρίς να γίνει αντιληπτό και έβαλλε με τρείς τορπίλλες κατά της τουρκικής ναυαρχίδας "Φετίχ Μπουλέντ" 3.000 τόνων, με αποτέλεσμα οι δύο τορπίλλες να ευστοχίσουν το Τουρκικό πολεμικό πλοίο, να βυθιστεί και το Τ11 να αποχωρήσει χωρίς καμία απώλεια.
Την ίδια τόλμη και το ίδιο μαχητικό πνεύμα επέδειξε και ως Αεροπόρος και Διοικητής της Ναυτικής Αεροπορικής Υπηρεσίας παρά τις συνεχείς προτροπές του τότε Υπουργού Ναυτικών Ναυάρχου Κουντουριώτη να είναι πιο προσεκτικός και να μην συμμετέχει σε αερομαχίες παρά μόνο στην εκπαίδευση. Ο Μωραϊτίνης του απάντησε πως εκπαίδευε τους άντρες του με πολεμικές αποστολές στις οποίες πάντα ηγείτο του σχηματισμού.

(*) Υπήρξαν Έλληνες χειριστές οι οποίοι έγιναν Άσσοι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πετώντας όμως με συμμαχικές αεροπορίες.

Πηγή


http://www.enkripto.com/

Σχόλια

  1. Από πού προκύπτει αυτό;
    Ύπαρχος του Τ-11 (στις 18-10-1912) δεν ήταν ο Σημαιοφόρος Δημήτρης Χατζίσκος;
    Μήπως υπηρέτησε σαν Ύπαρχος σε άλλη αποστολή;
    Φ. Σαραντόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας