Εγκύκλιος διαταγή του αστυνομικού διοικητού Δημητσάνης εν ετει 1883

Εγκύκλιος διαταγή 
προς απάσας τας αρχάς του Κράτους, 
Νομαρχίας και Δημάρχους, 
της υπ’ εμέ Αστυνομικής Περιφερείας 
της πόλεως Δημητσάνας.

Άρθρο 1ον
Παρακαλούνται πάντες και πάσαι όπως μεθαύριον Πέμπτην 6ην Δεκεμβρίου ε.ε κατά την πανηγυρικήν εορτήν του Αγίου Νικολάου, και επί τη εσχάτη ευκαιρία της συγκεντρώσεως των ξένων, οι κάτοικοι της δικαιοδοσίας μου εκτελέσωσι γενική καθαριότητα των δρόμων της εγχωρίου ταύτης...
κωμοπόλεως.
Άρθρο 2ον
Να ενώσωσι διά στερεών αλύσεων τους κύνας και τους σκύλους και άπαντα τα κακοποιά στοιχεία τα τυχόν δυνάμενα να προσβάλωσι την εγχώριον αιδώ.
Άρθρο 3ον
Να θέσωσι φίμωτρα ανά τα στόματα των φωνασκούντων ζώων και κτηνών, διαφόρων καταγωγών, γένους και φύσεως ή και ανθρωπογονέων ακαταλλήλου συμπεριφοράς εις ξένους κατά την επιτελούμενην ενθάδε πανήγυριν.
Άρθρο 4ον
Να εμποδιστούν βία το γκάρισμα των όνων και των μουλαριών, το χλιμίντρισμα των ίππων και των γαλών, δηλαδή των κατσουλιών.

Άρθρο 5ον
Όσοι νομίζουν πως είναι αυγοπώλαι, φαρμακοπώλαι, οινοπώλαι, σιδηροπώλαι, λαχανοπώλαι, οπωροπώλαι, εστιάτορες μη εξαιρουμένων των γνωστών εν γένει εμπορευομένων. Να τηρήσουν άκρα κάθαρσιν, αρίστην ποιότητα και να σκευάσουν δικαιοστάσιον των ζηγαριών των, των σταθμών και μέτρων, προς τα συμφέροντα της υπηρεσίας. Οι παραβάται της διατάξεως ταύτης θα τιμωρηθώσι κατά το άρθρο 272 της Αστυνομικής ταύτης διατάξεως και του Ποινικού νόμου άρθρον 272, περί βλάβης ηθών και τιμής.
Άρθρο 6ον
Όσοι παρ εμού οφθώσι και των οργάνων μου εργολαβούντες άρρενες μετά θηλέων θέλουσι ραβδισθεί ανελλιπώς εν τω κρατητηρίω.
Άρθρο 7ον
Απαγορεύεται η διέλευσις ανθρώπων και κτηνών προς αποφυγήν καταπάτησιν παίδων ως και ρυτήρως ελαύνοντος πόδας των κτηνών, και ως λόγου χάριν άρρενα τινά σπέυδοντα ψιτ, ψιτ, ψιτ, όπισθεν θηλέου τινός ούτινος οι πόδες ηστόχησαν και καταπάτησαν την εσθήτα του ποδός ταύτης, και ας είναι άλλην ημέραν θα εξετάσω και δια το σπουδαίον τούτο ζήτημα. Και δια να είμεθα εντάξει οι παραβάται θα διώκονται βάσει του άρθρου 1072 ως Ποινικού Νόμου.
Άρθρο 8ον
Το κλείσιμο των καταστημάτων κανονίζω, πλην λεσχών, την δύσιν του ηλίου, των οινοπωλείων την 11ην της νυκτός των δε θεαμάτων την 12ην μεταμεσονύκτιον, πλην του δημοσίου θεάματος της καραγκιοζαρίας, την πρωίαν περί το λυκαυγές, τουτέστιν άμα τη εμφανίσει του ηλίου εις την γην των κοινοτήτων. Και αυτό, διότι θα παρίσταται ο υποφαινόμενος εν μεγάλη στολή και παρασημοφορία.
Άρθρο 9ον
Απαγορεύονται αι σεισμικαί δονεις προς αποφυγήν καταπλήξεως του λαού και χάρις τηρήσεως αναψυχής.
Άρθρο 10ον
Απαγορεύεται ενώπιων ξένων η μαγκουροφορία, ο πυροβολισμός δια διμούτσουνης, το απότομο βήξιμον, η εκκάθαρισις ρινών, επιτρεπομένου τούτου εν απομεμακρυσμένη συνοικία και περί λύχνων το φως, όπως έλεγον οι παππούδες μας.
Άρθρον 11ον
Απαγορεύεται το συνομιλείν εντός του λουτήρος με πρόσωπα εις άλλους λουτήρας, ως και το τάραγμα των υδάτων δι’ αερίων (αφροδοκρουσιών).
Άρθρο 12ον
Απαγορεύεται κατά το ουρείν το παίξιμο του κρέατος.
Άρθρο τελευταίον
Περί μεσημβρίας μεγάλη παράκλησις προς απομάκρυνσιν πάσης ασθενείας ζώων, ανθρώπων, γυναικών, περονόσπορον, ποδάγρας κλπ.

Εν Δημητσάνη τη 3η . 12. 1883
Ο Αστυνομικός Διοικητής
ΕΜΜ. ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ
Υπενοματάρχης


http://polylitoikairoi.blogspot.com/2011/11/1883.html


http://www.e-papadakis.gr/diatagi.htm

Σχόλια

 1. Η διαταγή του αστυνομικού διοικητή είναι πράγματι γελοία και δείχνει άτομο πολύ χαμηλού επιπέδου, με συμπεριφορά δικτατορίσκου.
  Εάν σήμερα, έβλεπα αναρτημένο ένα τέτοιο έγγραφο, θα το ξέσκιζα θα το έκανα κοματάκια, και ας με έκαναν ότι ήθελαν. Επιπλέον με αηδιάζει και η απαίσια καθαρεύουσα, την οποία ανά-
  θεμά με άν την καταλάβαινε ο απλός λαός τότε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλύτερη μια φορά η καθαρεύουσα, από την απαίσια μαλλιαρή των κομμουνιστών, που κακοποιούσαν την γλώσσα στα κείμενα τους το '20 και το '30...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το πρόβλημά σου εσένα δεν είναι η γλώσσα αλλά, οι κομμουνιστές. Μάθε, λοιπόν, πως αν δεν ήταν οι δημοτικιστές λογοτέχνες κομμουνιστές, όπως ο Δημήτρης Γληνός ας πούμε, θα μίλαγες ακόμα τη γλώσσα του διοικητή της Δημητσάνας.

   Διαγραφή
  2. ναι, γιατί οι κομμουνιστές εκτός των άλλων δεν άφησαν ήσυχη ούτε την ελληνική γλώσσα. Δες κείμενα του ριζοσπάστη των πρώτων δεκαετιών και αν αυτή είναι η άποψη σου για την ελληνική γλώσσα, τότε ΟΚ. Όσο για τον Γληνό το μόνο που ήξερε ήταν να κάνει λίστες για εκτελέσεις στα Δεκεμβριανά. Μεγάλη πνευματική μορφή...

   Διαγραφή
 3. Στον: 22 Δεκεμβρίου 2011 12:08 π.μ.
  Ότι νάναι γράφεις...Πολύ πατριωτικά το πήρες...Μακάρι να χρησιμοποιούσε σωστή καθαρεύουσα, ακόμη και αρχαία Ελληνική.. Αυτό είναι μόνο για γέλια.
  Όσο για αγραμματοσύνη.... άστο... βλέπω τους σημερινούς αριστούχους.. Ήταν πιό εγγράμματοι οι του τότε δημοτικού σχολείου..!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα. Να πούμε ότι αυτό το κείμενο και άλλα παρόμοια είναι κατασκευασμένα χάριν αστεϊσμού.
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/03/17/meze-7/

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας