Η εκτίναξη του δημοσίου χρέους την τριετία 1981-1983 όπως την περιγράφει ο τότε υπουργός Οικονομικών Δ. Κουλουριάνος

γράφει ο Αργύρης Παπαστάθης
Αλλιώς φανταζόταν τη δεκαετία του 1980 ο Δηµήτρης Κουλουριάνος. «Μετά την πτώση της χούντας, το 1974, υπήρχε διάχυτη ευφορία, νοµίζαµε ότι όλα τα προβλήµατα θα λυθούν αυτοµάτως. Η προσέγγισή µου ήταν ότι το ξεχαρβάλωµα της ελληνικής οικονοµίας απαιτούσε µια περίοδο νοικοκυρέµατος. Χρειαζόµασταν δύο τετραετίες για να αλλάξουµε τις δοµές µε µεταρρυθµίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές». Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι το πράγµα πήγαινε αλλού. «Βρε παιδιά, δεν γίνεται “στις 18 Σοσιαλισµό”, δεν περνάς τόσο εύκολα από ένα σύστηµα δυτικό, καπιταλιστικό, σε κάτι άλλο» έλεγε στον στενό κύκλο των συνεργατών του Ανδρέα Παπανδρέου όταν επέµεναν στο σύνθηµα «στις 18 Σοσιαλισµό» τις παραµονές του εκλογικού θριάµβου του ΠαΣΟΚ (18 Οκτωβρίου του 1981).

Μετά τη νίκη ο Παπανδρέου ζήτησε από τον Κουλουριάνο να εγκαταλείψει την Παγκόσµια Τράπεζα και να αναλάβει διοικητής της ΕΤΒΑ. Επιπλέον, του έδωσε θέση στο Κυβερνητικό Συµβούλιο Οικονοµικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΠ). Τον επόµενο χρόνο, στις 4 Ιουλίου του 1982, ο Πρωθυπουργός τού έκανε το τραπέζι στο Καστρί. Του ανακοίνωσε ότι την επόµενη ηµέρα θα γίνει ανασχηµατισµός και ότι αναλαµβάνει υπουργός Οικονοµικών...

«Οταν ήµουν υπουργός Οικονοµικών, είδα ότι το χρέος άρχισε να παίρνει διαστάσεις πολλαπλασιαστικές» θυµάται ο Κουλουριάνος. Το 1981 το δηµόσιο χρέος έφθανε το 30% του ΑΕΠ – το 1989 ανήλθε σε 72% και σήµερα πλησιάζει το 170%. Το «προπατορικό αµάρτηµα» της υπερχρέωσης συνέβη τη δεκαετία του 1980. Το αίτηµα της αποκατάστασης όσων ζούσαν αποκλεισµένοι και κυνηγηµένοι από το κράτος της Δεξιάς, επί δεκαετίες ολόκληρες, ήταν δίκαιο και κυρίαρχο. Οδήγησε όµως σε νοοτροπίες και πρακτικές που σήµερα θεωρούνται από πολλούς η αρχή των δεινών που υφίσταται τώρα η Ελλάδα. «Ανησυχούσα µε ποιον έφαγε το βράδυ ο Ανδρέας για να δω την άλλη µέρα τι “επιταγή” θα µου έρθει» λέει χαριτολογώντας. Με τη λέξη «επιταγή» εννοεί τη βροχή των αιτηµάτων για παροχές. Παράγοντες του κόµµατος και της κυβέρνησης αποσπούσαν τη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού και έµπαιναν µε θράσος στο γραφείο του.

«Και µου έλεγαν» θυµάται «“Εσύ τι το παίζεις; Πρωθυπουργός; Αφού συµφωνεί ο Πρωθυπουργός...”. Κι εγώ απαντούσα: “Ο Πρωθυπουργός µπορεί να συµφωνεί αλλά σας είπε να πάτε στον ∆ηµήτρη. Και ο ∆ηµήτρης είναι Καραγεώργη Σερβίας 10”. Εκεί ήταν αυτός που έπρεπε να πληρώσει, το υπουργείο Οικονοµικών». Η απάντηση του Κουλουριάνου στη βροχή των αιτηµάτων ήταν τις περισσότερες φορές αρνητική. «Χαρακτηριζόµουν πλέον ως συντηρητικός της παλιάς σχολής που ήθελε διόρθωση του συστήµατος και όχι ανατροπή!»...

«Ο Ανδρέας δεν έλεγε ποτέ “όχι”» συνεχίζει ο Κουλουριάνος. «Οταν του µίλαγες στενά για οικονοµικά, αρρώσταινε. Με ρωτάνε µερικές φορές: “Μα δεν ήξερε ο Ανδρέας οικονοµικά;”. Παραήξερε οικονοµικά και γι’ αυτό ακριβώς δεν ήθελε να συζητάει οικονοµικά. Γιατί ήξερε ότι εκεί ισχύει η λογική της οικονοµικής ανάλυσης». Ο υπουργός που πήγαινε στο γραφείο του µε το λεωφορείο και έλεγε «όχι» στις παροχές (κάνοντας έξω φρενών τους συναδέλφους του) δεν άντεξε για πολύ σε αυτή τη θέση. Εµεινε όµως αρκετά για να σχηµατίσει εικόνα. «∆ηµιουργήθηκε µια νοοτροπία, ένας τρόπος σκέψης που είχε αποσυνδέσει την αµοιβή από την προσπάθεια. Η αµοιβή είχε γίνει ένα είδος ανθρώπινου δικαιώµατος» λέει σήµερα. «Ακόµη και σε υπηρεσίες όπως η ΕΡΤ, για παράδειγµα, όπου υπήρχε πλεονάζον προσωπικό, ερχόταν ο υπεύθυνος και µου ζητούσε να προσλάβω 1.200. Του έλεγα ότι δεν γίνεται. Μου απαντούσε “τώρα θα βάλουµε δικούς µας”, ανεξαρτήτως αν χρειάζονταν ή όχι». Τα λεφτά όµως δεν υπήρχαν για αθρόες προσλήψεις και η µόνη λύση ήταν ο δανεισµός. «Εκεί τους είπα ότι αυτό παίρνει πλέον τη µορφή της χιονόµπαλας, κάθε βόλτα και µεγαλώνει»... Ο Κουλουριάνος παραιτήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1983.

Προτού γίνει υπουργός ο Κουλουριάνος µετρούσε ήδη 13 χρόνια στην Παγκόσµια Τράπεζα και είχε συµµετάσχει σε αποστολές σε 20 χώρες. «Γι’ αυτό καταλαβαίνω και πώς λειτουργεί σήµερα η τρόικα» µας λέει, «την έχω κάνει αυτή τη δουλειά». Τον ρωτάµε αν θα αντέξει η Ελλάδα µια έξοδο από το ευρώ. «Η έξοδος από το ευρώ θα είναι αυτοκτονία» απαντάει κοφτά . «Η Ελλάδα βρίσκεται σε τέλµα.

Το ένα πόδι είναι χρέος-έλλειµµα, το άλλο πόδι είναι ύφεση-ανεργία. Οταν σηκώνεις το ένα πόδι να ανασάνεις, βουλιάζει το άλλο. Και το αντίστροφο. Μέχρι να βρεθεί µια σχετικά στέρεη βάση να ανεβείς λίγο πιο πάνω. Βλέπω ότι αυτή τη δεκαετία η χώρα µας θα µείνει σε αυτό το τέλµα. Είναι µια µεταβατική περίοδος, βρισκόµαστε στο Καθαρτήριο. Οπως έγραψε ο ∆άντης, πρέπει να περάσεις από το Καθαρτήριο για να δεις τον Παράδεισο. Εχουµε σταµατήσει ως κοινωνία, ως οικονοµία, να παράγουµε. Φτάσαµε να πωλούνται σκόρδα Κίνας στην Κορώνη. ∆εν µπορούµε να στηριχθούµε µόνο στις υπηρεσίες και στις ελπίδες ότι θα έρθουν ξένες επενδύσεις. Η νοοτροπία δεν αλλάζει από τη µια µέρα στην άλλη, δεν αλλάζει µε νόµους και µε ρητορεία.

Πηγή

Σχόλια

  1. Εσχάτως και από το"τρομακτικό"γνώρι
    σα την ιστοσελίδα σας!Επειδή και ως εκπαιδευτικός και δη φιλόλογος ή
    μουν και είμαι λάτρης της ιστορίας,
    αλλά της ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ,άρχισα να σας επισκέπτομαι και διαβάζω!!Ατυ-
    χώς παρετήρησα εντρυφώντας ότι ΔΥ-
    ΣΤΥΧΩΣ δεν είσθε αντικειμενικόί!Είσθε δεξιόφρονες-δεν είναι βέβαια επιλήψιμο αυτό-έτσι ΔΕΝ παρουσιάζε
    τε αντικειμενικά,αλλά το ίδιο και τα γεγονότα μέσα από τα άρθρα σας!Αυτό μόνο διαφώτιση και γνώση των επισκεπτών σας ΔΕΝ είναι!!Μετά από
    ΕΝΑ αιώνα ακόμη τόσο είναι το μί-
    σος σας,ώστε συγκεκαλυμμένα μεν,
    αλλά οφθαλμοφανέστατα αποκαλείτε το Βενιζέλο προδότη!!ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κύριε,

    κατ΄αρχάς το σχόλιο σας ενώ αφορά τον Ελευθέριο Βενιζέλο έχει καταχωρηθεί κάτω από ένα άρθρο που αφορά την διόγκωση του Δημοσίου Χρέους από το ΠΑΣΟΚ την τριετία 1981-1983.

    Κατά δεύτερον αν μου βρείτε έστω μια περίπτωση άρθρου που υπογράφω με τα αρχικά μου στο οποίο έστω να υπονοώ ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν προδότης δηλώνω δημοσίως ότι θα σας δώσω τα κλειδιά του μπλογκ να συνεχίσετε εσείς να αρθρογραφείτε και εγώ θα πάω για διακοπές στα...Χανιά. Ίσως για εσάς το να κάνει κάποιος ένα πολιτικό λάθος είναι προδοσία, για εμάς εδώ πάντως δεν είναι.

    Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Βενιζέλος και οι Φιλελεύθεροι είναι υπεράνω και μακράν της κριτικής μας. ούτε θεοί υπήρξαν, ούτε όλα καλά εποίησαν όπως υποστηρίζουν αφελώς και αντιεπιστημονικά οι εγχώριοι υμνητές τους.

    το istorikathemata.com δεν είναι συναξάρι αγιογραφιών, δεν είναι αμυντορικό η κατευθυνόμενο, αλλά είναι ένα μαχητικό επιστημονικό ιστολόγιο αιχμής που σκοπός του είναι να αναδείξει εναλλακτικές, αλλά πολύ καλά τεκμηριωμένες, αναγνώσεις της Ιστορίας μας.

    όσο για το "δεξιόφρων", σας παραπέμπω στα άρθρα μου για του Καραμανλή (είναι και πολύ πρόσφατο), Σαμαρά και Καρατζαφέρη τα οποία έχω γράψει. αυτό σας το λέω όχι γιατί φυσικά θεωρώ ότι είναι ύβρις να είναι κανείς δεξιός (το αντίθετο μάλιστα). αλλά πριν από δεξιός η αριστερός, ενεργή πολιτική προσωπικότητα η μη, ελπίζω ότι παραμένω ελεύθερος σκεπτόμενος άνθρωπος, που εκμεταλεύεται κόσμια την ανωνυμία του διαδικτύου για να μιλήσω δημόσια και να σας πω όλα όσα έχω μάθει διαβάζοντας, αλλά τα κρύβουν και τα συσκοτίζουν εσκεμμένα.

    Εσείς που είστε αντικειμενικός κριτής, δεν είστε δεξιόφρων και δεν έχετε πολιτικά πάθη, μπορείτε να μου εξηγήσετε πως στο ιστορικό υποσυνείδητο του λαού μας έχει εντυπωθεί η εικόνα του Τρικούπη να λέει "δυστυχώς πτωχευσαμεν" τον προηγούμενο αιώνα και όχι του βενιζέλου το 1932 που επίσης πτώχευσε την Χώρα;

    ελπίζω να μην σας κούρασα,

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετα το οντως κοσμιο σχολιο του ιστολογου ας κανω κι εγω ενα πιο χυμα σχολιο! Ανωνυμε διαμαρτυρομενε, μαλλον εισαι καθυστερημενος(που μου εισαι και φιλολογος), για να αποκαλεις μη αντικειμενικο τον Φιλιστορα! Κατ'αρχας ισως χρειαζονταν τονοι μελανιου ωστε να αναλυσουμε τα περι αντικειμενικοτητας στην ιστορια, αλλα για να μην μακρυγορουμε, απολυτη αντικειμενικοτητα δεν μπορει να υπαρξει, διοτι η ιστορικη επιστημη δεν παραθετει μονο τα γεγονοτα ως ξερη αφηγηση, αλλα προσπαθει να τα ερμηνευσει, οποτε εκει μπαινει ο υποκειμενικος παραγοντας, δηλαδη η προσωπικη ιδεολογια και κοσμοθεωρια εκαστου ιστορικου! Αυτο που ειναι απαραιτητο ωστε να εξασφαλιστει αντικειμενικοτητα μεγαλου βαθμου, ειναι, ο ιστορικος να χρησιμοποιει μεγαλο ευρος πηγων(και σε ογκο και σε ιδεολογικο ευρος), κυριως πρωτογενεις πηγες(και οχι δευτερογενεις, τριτογενεις κλπ αν κι εχουν κι αυτες τη χρησιμοτητα τους), να παραθετει αντιθετες αποψεις πανω σε ιδια γεγονοτα, να μην κανει σκοπιμα λαθη(π.χ. χρησιμοποιησει πλαστων εγγραφων εν γνωσει του) και να εχει ακριβεις παραπομπες πηγων στα συγγραματα του, ωστε να μπορουν να ελεγξουν οι αναγνωστες του, τα στοιχεια που παραθετει! Στην κατακαημενη Ελλαδα λοιπον, η οποια τοσο εχει ταλαιπωρηθει απο μεροληπτουντες και στρατευμενους ιστορικους οπως ο Βουρνας, ο Βεντηρης, η ο Μπαρμπης(ανεφερα εναν αριστερο, ενα βενιζελικο κι ενα βασιλοφρονα για να μην λετε οτι μεροληπτω), υπαρχουν καποιες οασεις οπως το ιστολογιο του Φιλιστορα κι ερχονται καποιοι τυφλωμενοι να τον απαξιωσουν! Περαστικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα απαντήσω και στους δύο!Τα όσα γράφετε με καλύπτουν ΑΠΟΛΥΤΑ!Ίσως
    να έκανα λάθος στην εκτίμησή μου!
    Περισσότερο μου άρεσε από κάθε άπο
    ψη το κείμενο-απάντηση του κ.επισκέ
    πτη!Είναι σαφέστατο και με εμπερι-
    στατωμένη τεκμηρίωση!Θα το κρατήσω και θα συγχαρώ εγκάδρια καιΕΙΛΙΚΡΙ
    ΝΑ τον συντάκτη του!
    Από τον ιστολόγο ΟΦΕΙΛΩ να ζητήσω ταπεινά συγνώμη,που βιάστικα να τον
    "χαρκτηρίσω"!Τέλος δεν είναι κακό να είναι κάποιος δεξιός,αλλά οι τραυματικές εμπειρίες,που έζησα από
    το 1950 έως και το 1974 και η γενι-
    κή πολιτική της,που ΔΥΣΤΥΧΩΣ ακολου
    θείται και σήμερα με το χειρότερο τρόπο με κάνουν να σιχαίνομαι ό,τι το δεξιό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κυριε ανωνυμε φιλολογε δεν ξερω αν με ειρωνευεστε η οχι ως προς την απαντηση που σας εδωσα, αλλα δεν με ενδιαφερει να το ψαξω και να συνεχισω την αντιπαραθεση!Να πω ομως οτι απο το 50 εως το 74 στο οποιο αναφερεστε, δεν υπηρχε μονο η δεξια, εκτος και αν χρησιμοποιησουμε τη μαρξιστικη αντιληψη οτι οποιος δεν αριστεριζει, αρα ειναι δεξιος η και φασιστας! Βεβαιως και κυριαρχησε η δεξια σε αυτη την περιοδο, αλλα να υπενθυμισω οτι την περιοδο 50-52 ειχαμε συμμαχικες κυβερνησεις Κεντρου(Πλαστηρας-Βενιζελος)μετα εχουμε 11ετια δεξιας(Ελληνικος Συναγερμος και ΕΡΕ) στην οποια ομως δεξια ειχαν προσχωρησει αρκετοι κεντρωοι(Τσατσος, Τσουδερος, Αβερωφ ακομα και ο Γ.Παπανδρεου εστω και για λιγο), ενω μετα ειχαμε για μια τριετια περιπου, παλι κυβερνησεις Κεντρου(Παπανδρεου και αποστατες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1.Δε σας ειρωνεύομαι κύριε!Εκφράζω πάντοτε ΑΥΤΟ,που αισθάνομαι και λυ-
    πάμαι, αν εκλάβατε τα γραφόμενά μου,ως ειρωνεία!
    2."Κομίζετε γλαύκα εις Αθήνας"πε-
    ριγράφοντας το ποιοι και πόσο χρονι
    κό διάστημα κυβέρνησαν!Κάλλιον ε-
    μού γνωρίζετε ότι άλλο κυβέρνηση άλ
    λο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ!!
    3.Δε θα αποστώ λοιπόν από το να λέ-
    ω ότι εκείνη η περίοδος ήταν τα
    "πέτρινα χρόνια",όσο για τον ΓΑΠ τον πάππο μόνο την εξουσία δεν εί-
    χε,διό και την έχασε ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ!
    4.Τέλος λυπάμαι,αλλά ΔΕΝ είμαι ού-
    τε αριστερός πάσης αποχρώσεως ούτε καν αριστερίζων θεωρών αυτούς αυτό-
    χρημα,παλιούς,αλλά και συγχρόνους ως άθλιους ΠΡΟΔΟΤΕΣ και διαλυτές του έθνους και του κράτους!Τελειώνο
    ντας ΟΡΙΣΤΙΚΑ εύχομαι κάθε καλό σε σας και τους σνεργάτες σας!Από τού
    δε και εφ'εξής θα επισκέπτομαι την
    ιστοσελίδα σας και θα διαβάζω ό,τι
    κεντρίζει το ενδιαφέρων μου χωρίς
    ΠΟΤΕ να σχολιάσω ή να κρίνω τα θέματά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παροράματα:ενδιαφέρΟν σωστό αντί εν
    διαφέρων λάθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μα δεν σας ειπε κανεις να μην σχολιαζετε, αρκει να υπαρχει κοινη λογικη, η οποια, παραδεχτειτε το, δεν υπηρξε στο πρωτο σας μηνυμα! Απο κει και περα η συζητηση παντα ειναι ωφελιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ε ναι, έτσι είναι. Τα σχόλια είναι το "καύσιμο" του blogger...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας