Η Μάχη της Μενίνας (17 και 18 Αυγούστου 1944)

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΟΡΕΖΗ*
Τους θερινούς μήνες του 1944 διεξήχθησαν επιχειρήσεις από τη Χ Μεραρχία των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών (Ε.Ο.Ε.Α.) στη περιοχή Παραμυθίας - Μαργαριτίου - Μαζαρακιάς, για την απελευθέρωση της περιοχής από τους Αλβανούς και τους Γερμανούς. Η μάχη της Μενίνας, την 17 και 18 Αυγ. 1944 εντάσσεται στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών.

Τη νύχτα της 16 προς 17 Ιουνίου 1944, το ΙΙ/16 Τάγμα ανταρτών, με διοικητή το Λοχαγό Κ. Ζιώγα, κινήθηκε με διαταγή της Χ Μεραρχίας για κατάληψη της πόλης Παραμυθιάς. Ο διοικητής της Μεραρχίας Συνταγματάρχης Β. Καμάρας, που επιθυμούσε την αποφυγή αντιποίνων κατά των Αλβανών που συνέπρατταν με τους Γερμανούς, διέταξε τους Λόχους ανταρτών Ποπόβου και Ελευθεροχωρίου (οπλαρχηγός ο δικηγόρος Στρουγγάρης Ελευθ. από την Παραμυθιά, που είχε αδελφό εκτελεσθέντα μετά των 49 προκρίτων της πόλης από τους Γερμανοτσάμηδες), του υπό τον καθηγητή γυμναστικής Αντ. Σούζη, επίσης από τη Παραμυθιά, Ι ανεξάρτητου Τάγματος, να μη λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις για τη κατάληψη της πόλης. Αλλ' αυτοί από τις νυχτερινές ώρες της προτεραίας είχαν πλησιάσει τη Παραμυθιά, και αφού αντήλλαξαν μερικούς πυροβολισμούς με όσους από τους Αλβανούς προέβαλαν αντίσταση, κατέλαβαν τη πόλη. Τη πρωία εισέρχεται στη Παραμυθιά το ΙΙ/16 Τάγμα, την 28η Ιουνίου αφίχθηκε ο Διοικητής του Συντάγματος Ταγματάρχης Κρανιάς Αρ. και την 30η Ιουνίου ο Διοικητής της Χ Μεραρχίας Συνταγματάρχης Β. Καμάρας.


Στις 30 Ιουνίου οι δυνάμεις των Ε.Ο.Ε.Α. ( ΙΙ/16 Τάγμα ) πέτυχαν περιφανή νίκη κατά των Γερμανών και Αλβανών στη μάχη των Αγίων Θεοδώρων, έξω από τη Παραμυθιά. Ακολούθησαν από 4 μέχρι 11 Αυγούστου επιχειρήσεις εκκαθάρισης της περιοχής από το ίδιο ανωτέρω Τάγμα, οι αντάρτες του οποίου, όπως και του Συντάγματος, κατήγοντο όλοι από την περιοχή, και έπνεαν μένεα κατά των μυσαρών τούτων σφαγέων του ελληνισμού. Αντικειμενικός σκοπός των επιχειρήσεων ήταν ο έλεγχος της αμαξιτής οδού Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων, που επετεύχθη με την κατάληψη των υψωμάτων εκατέρωθεν του χωρίου Κορύτιανης, παρά τις λυσσώδεις αντεπιθέσεις των εξορμούντων από τα χωρία Δράμεση και Ρύζιανη Τουρκαλβανών. Επετεύχθη επίσης η περίσχεση του οδικού κόμβου της Μενίνας, που αποτελούσε την βάση για τις επιχειρήσεις των Γερμανοτσάμηδων.


Την 6η Αυγούστου 1944 αφίχθη στη Παραμυθιά το 3/40 Σύνταγμα, με διοικητή τον Αντισυνταγματάρχη Αγόρο Γ., και τέθηκε υπό διοίκηση της Χ Μεραρχίας. Παρά τη Χ Μεραρχία είχε αφιχθεί στη Παραμυθιά, μετά τη Μάχη των Αγ. Θεοδώρων, μόνιμη αντιπροσωπεία της συμμαχικής αποστολής, από τους αμερικανούς λοχαγούς 'Aντερσον και Ρότζερς, τον 'Aγγλο λοχαγό Τζών, και τον 'Aγγλο υπολοχαγό Ντέϊβ. Από την 10 Αυγ 1944 οι Τουρκαλβανοί άρχισαν να συμπτύσσονται στη περιοχή Φιλιατών και Ελληνοαλβανικών συνόρων, τμήματα δε αυτών είχαν παραμείνει στην Ηγουμενίτσα και Μενίνα, με τις Γερμανικές δυνάμεις της περιοχής. Το Στρατηγείο Μέσης Ανατολής (Σ.Μ.Α.) διέταξε τη κατάληψη του οδικού κόμβου της Μενίνας, τον οποίο υπερασπίζετο Γερμανικό Τάγμα και αριθμός Τουρκαλβανών.

Το χωρίο Μενίνα είχε άρτια αμυντική οργάνωση,με δύο πυροβόλα και αρκετό αριθμό πολυβόλων θέσεως. Υπήρχαν επίσης στο χωρίο αυτό προωθημένες αποθήκες τροφίμων και πυρομαχικών, και πολλά μεταφορικά αυτοκίνητα. Η Μενίνα αποτελούσε προωθημένη μικρή βάση εφοδιασμού για τις επιχειρήσεις των Γερμανοτσάμηδων στη περιοχή Παραμυθιάς - Σουλίου - Φαναρίου - Μαζαρακιάς. Καταλαμβανόμενης της Μενίνας απεκλείοντο οι Γερμανοί στην Ηγουμενίτσα και τις Φιλιάτες, και καμία κίνηση προς την Παραμυθιά και την Πρέβεζα δεν θα ήταν δυνατή. Ήταν λοιπόν ζωτική θέση για τους Γερμανούς.

Την επίθεση κατά της Μενίνας διηύθυνε η Χ Μεραρχία των Ε.Ο.Ε.Α. υπό τον Συνταγματάρχη Β. Καμάρα, που διέθετε το 3/40 Σύνταγμα του Αντισυνταγματάρχου Αγόρου Γ. δυνάμεως 750 ανδρών και το 16 Σύνταγμα του Αντισυνταγματάρχου Κρανιά Αρ. δυνάμεως 350 περίπου ανδρών.
Το 3/40 Σύνταγμα κατά τη μάχη της Μενίνας περιελάμβανε : Διοίκηση με διοικητή τον Αντισυνταγματάρχη Αγόρο Γ. και υποδιοικητή τον Επίλαρχο Γεωργιάδη Δημ., το Ι Τάγμα (διοικητής Ταγ/χης Οικονομόπουλος, διοικητές Λόχων Υπολοχαγός Χονδρός, Υπολοχαγός Φωτάκης), το ΙΙ Τάγμα (διοικητής Επίλαρχος Μπασακάρος, διοικητές Λόχων Υπίλαρχος Μητρόπουλος, Υπίλαρχος Φραντζέσκαρος), το ΙΙΙ Τάγμα (διοικητής Επίλαρχος Κατσαδήμας, διοικητές Λόχων ίλαρχος Χαρβαλάκης, Λοχαγός Ρωμανάς), και το Τάγμα Οπλομηχανημάτων ( διοικητής Ταγματάρχης Παπαζώης, διοικητές Λόχου πολυβόλων υπίλαρχος Περεπές, Λόχου όλμων Υπολοχαγός Μώρος).
Η μάχη άρχισε την 0500 ώρα της 17 Αυγούστου και ο αγώνας ήταν σκληρός, καθ' όσον οι Γερμανοί αμύνονται από τις πλέον οχυρές θέσεις τους. Προσπάθειες Γερμανικών ενισχύσεων από την οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας και Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων αποτυγχάνουν, διότι φράσσονται από Λόχους των ιλάρχων Μητρόπουλου και Φρατζέσκαρου.

Τις απογευματινές ώρες ο αγώνας είναι κρίσιμος. Το Ι Τάγμα του 3/40 Συντάγματος καθηλώνεται στη πεδινή περιοχή της Μενίνας, 100 μέτρα από τις οχυρές θέσεις των Γερμανών. Οι απώλειες του Τάγματος είναι σοβαρές, αλλά οι διοικητές των Λόχων πρώτης γραμμής υπολοχαγός Χονδρος και υπολοχαγός Φωτάκης επιδεικνύουν απαράμιλλο ηρωισμό και ελέγχουν τη κατάσταση. Ο υπολοχαγός Χονδρος τραυματίζεται σοβαρά, φέρων πέντε τραύματα από θραύσματα όλμων, αλλά δεν δέχεται να αποσυρθεί της θέσεως του. Το 16 Σύνταγμα ομοίως έχει καθηλωθεί. Με την επέλευση του σκότους η κατάσταση εξακολουθεί κρίσιμη. Οι 'Aγγλοι αξιωματικοί, που παρακολουθούν τα επιτιθέμενα τμήματα, θεωρούν τη μάχη απολεσθείσα.
Τη πρώτη μέρα συνελήφθησαν περί τους 50 Γερμανοί αιχμάλωτοι. Τη πρωία της ημέρας αυτής έπεσε επί του πεδίου της μάχης ο Ταγματάρχης Ουάλας, μαχόμενος μεταξύ των ακροβολιστών. Την επόμενη ημέρα, 18 Αυγούστου, το ΙΙΙ Τάγμα του 3/40 Συντάγματος (Επίλαρχος Κατσαδήμας) έλαβε διαταγή και κινήθηκε κατά του οχυρού συγκροτήματος οικημάτων, όπου αμύνοντο σθεναρά οι Γερμανοί. Το Τάγμα επετέθη με τους Λόχους κατά βάθος, λόγω του στενού μετώπου, και με επικεφαλής τον Ιερό Λόχο του Συντάγματος υπό τον Ίλαρχο Χαρβαλάκη, με διμοιρίτες τον Υπίλαρχο Σούτσο και τον ανθ/γό Τρίμπο Την 1000 ώρα οι αντάρτες ευρίσκοντο 50 μέτρα από των οχυρών των Γερμανών, και λόγω των δραστικών πυρών των τελευταίων η περαιτέρω κίνηση καθίστατο αδύνατη. Στο μεταξύ πίπτει νεκρός ο διμοιρίτης ανθ/γός Τρίμπος και τραυματίζεται ο υπολοχαγός Σούτσος. Την ιδία ώρα 7 Γερμανικά αυτοκίνητα κατόρθωσαν να διέλθουν την οδό που κατείχετο από Λόχο του Συντάγματος, και κινούνται την πλέον κρίσιμη στιγμή προς Μενίνα.

Την 1100 ώρα προωθείται το μοναδικό αντιαρματικό πυροβόλο (Γερμανικό λάφυρο) σε κατάλληλη θέση για να βάλει κατά των οχυρών των Γερμανών από μικράς αποστάσεως, λόγω της εγγύτητας των ημετέρων τμημάτων. Ο αγώνας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι την 1500 ώρα, οπότε 47 Γερμανοί εξήλθαν των οχυρών και παρεδίδοντο, αφού όλοι ήταν τραυματισμένοι. Την ίδια ώρα ο Ιερός Λόχος γίνεται κύριος της οχυρής αυτής θέσεως. Από τότε παύει πάσα αντίσταση των Γερμανών, οι οποίοι και τις δύο μέρες πολέμησαν γενναιότατα. Η μάχη της Μενίνας είναι για τη πατρίδα μας μια από τις πιο λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού. Οι απώλειες των Γερμανών ανήλθαν σε: 101 αιχμαλώτους, 112 νεκρούς Γερμανούς και 35 νεκρούς Τσάμηδες. Οι δικές μας απώλειες ανήλθαν σε : 18 νεκρούς αξιωματικούς και οπλίτες του 3/40 Συντάγματος, 27 τραυματίες αξιωματικούς και οπλίτες του 3/40 Συντάγματος, 15 εκτός μάχης του 16 Συντάγματος, και 1 'Aγγλος (Ταγ/χης Ουάλας) νεκρός.

* Η εξιστόρηση βασίστηκε στην έκδοση του ΓΕΣ έτους 1998 "Αρχεία Εθνικής Αντίστασης 1941-45 ", που επιμελήθηκε τριμελής επιτροπή ανωτάτων αξιωματικών υπό την προεδρία του υποφαινομένου, και στις πολεμικές εκθέσεις δράσης του 3/40 Συντάγματος από τον Αντισυνταγματάρχη Γ. Αγόρο και του ΙΙ/16 Τάγματος ανταρτών από τον Αντισυνταγματάρχη Κ. Ζιώγα.

Πηγή


ggore.wordpress.com

Σχόλια

  1. Έχω την εντύπωση ότι το κείμενο είναι ελλειπές. Μήπως ο Γιώργος Γκορέζης θα ήθελε να μας πει κάποια περισσότερα πράγματα για τα γεγονότα και για παράδειγμα:
    α. Γιατί ο διοικητής της Χ Μεραρχίας ήθελε να αποφύγει τα αντίποινα κατά των Αλβανών που συνέπρατταν με τους Γερμανούς και γιατί;
    β. Που ήταν κατά το χρονικό αυτό διάστημα ο ΕΛΑΣ και τι έκανε;
    γ. Το και κυριότερο. Τι είδους επιμέλεια έκανε η τριμελής επιτροπή των "ανωτάτων υπό την προεδρία Γιώργου Γκορέζη"; Μήπως, ακολουθώντας τις εντολές της τότε (και νυν ) κυβέρνησης την οποία ο Γκορέζης υπηρέτησε πιστά, "αλλοίωσε" στοιχεία προκειμένου να μην φαίνεται ο προδοτικός ρόλος του ΕΛΑΣ υπέρ των Γερμανοτσάμηδων με τους οποίους είχε συμμαχήσει;
    Σχετικά με το τελευταίο και πρόσφατη ανάρτησή σας αναφορικά με την προσπάθεια του Κομμουνιστικού (κατ' επίφαση Δημοκρατικού) Στρατού Ελλάδας να επιστρατεύσει 2000 Αλβανούς Τσάμηδες (είχαν ξανασυνεργασθεί) για επίτευξη των σκοπών του.
    Οδυσσεύς Πάτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναμφίβολα το άρθρο δεν περιγράφει ικανοποιητικά το Ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Πάντως υπάρχει το ελαφρυντικό ότι το κυρίως θέμα του είναι η περιγραφή της μάχης.

    Αναδεικνύει όμως δύο αλήθειες που πιστεύω πως έχουν την σημασία τους.

    α) Ο ζέρβας και ο ΕΔΕΣ πολέμησε αποφασιστικά τους Γερμανούς (αντίθετα με τις θέσεις πολλών "Ιστορικών" ότι...συνεργάστηκε μαζί τους που τις βασίζουν στα ανυπόληπτα ναζιστικά αρχεία)

    β) Οι τσάμηδες συνεργάστηκαν στενά με τους γερμανούς στην Ήπειρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιας και ανεφερες τα γερμανικα αρχεια Φιλιστορα, θα ηθελα να σε ρωτησω(επειδη δεν εχω ασχοληθει ιδιαιτερα με το θεμα), ποια ειναι τελικα η γνωμη σου για το ζητημα? Εχω διαβασει το βιβλιο του Ενεπεκιδη σχετικα με την Αντισταση, στο οποιο απ'οτι θυμαμαι "ενοχοποιειται" ο Ζερβας με την εννοια οχι της συμμαχιας, αλλα συνομιλιων του Ζερβα με Γερμανους για ανακωχη(λογω της αντιπαλοτητας ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ). Στο τελος του βιβλιου, υπαρχουν επιστολες στελεχων του ΕΔΕΣ(Πυρομαγλου κ.α.) που απαντουν νομιζω ικανοποιητικα στο ζητημα! Γενικα μου κανει εντυπωση σε εποχη που ο ΕΔΕΣ ειχε διασπαστει σε αντιστασιακους(Ζερβας) και αποκλειστικα αντικομμουνιστες(ΕΔΕΣ Αθηνων), να κλεινει συμφωνιες με τους Γερμανους ο Ζερβας! Αργοτερα βρεθηκαν και αλλοι ερευνητες(νομιζω Μαθιοπουλος και Φλαισερ), να κατηγορησουν το Ζερβα βασει εγγραφων, σε αυτους απαντησε καποιος Ιωαννου και τελος υπαρχει ο πρωην ΕΑΜιτης, αλλα νηφαλιος, Σολων Γρηγοριαδης, ο οποιος υποστηριζει οτι αυτα τα εγγραφα ηταν δημιουργηματα ειδικου γραφειου προπαγανδας των Γερμανων με σκοπο να σπερνουν τη διχονοια μεσα στους ανταρτες! Το σιγουρο ειναι οτι εχω μπερδευτει! Μηπως μπορεις να με διαφωτισεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Φιλίστορα, αν μου επιτρέπεις, ο "ανώνυμος 3.52 μμ, θα βρει πολλά στοιχεία στα βιβλία του ΧΕΡΜΑΝ ΦΡΑΝΚ ΜΑΓΕΡ ΑΙΜΑΤΩΒΑΜΜΕΝΟ ΕΝΤΕΛΒΑΪΣ» (ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΣΤΙΑΣ 2003) και «Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ» (ΚΑΛΕΝΤΗΣ 1995) αν παραβλέψει την προσπάθεια του γερμανού να "σβήσει" την δράση του ναζιστή πατέρα του στην Ελλάδα και ιδίως αν προσέξει τις λεπτομέρειες που σε ορισμένα σημεία τον διαψεύδουν στην προσπάθειά του να δώσει μια υπεροχή στον "δημοκρατικό ΕΛΑΣ" θέλοντας να φανεί ο ίδιος "προοδευτικός".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. bas
    Από ότι γνωρίζω τόσο ο Ζέρβας όσο και ο Ν. Πλαστήρας που θεωρούνταν και ο ιδεολογικός αρχηγός του ΕΔΕΣ, ήταν γερμανόφιλοι, τουλάχιστον προπολεμικά. Αυτό δεν σημαίνει πως ο ΕΔΕΣ δεν έκανε αντίσταση, ή ότι ο Ζέρβας δεν αγαπούσε την πατρίδα του.
    Ο ΕΛΑΣ εκείνη την εποχή ήταν ανύπαρκτος στην περιοχή εάν δεν κάνω λάθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παιδια για να μην εκτραπει η συζητηση, η ερωτηση μου ηταν συγκεκριμενη και αφορουσε τα διαφορα "ενοχοποιητικα" εγγραφα που υπαρχουν στα γερμανικα αρχεια και την αξιοπιστια η αναξιοπιστια τους! Απο κει και περα, ξερω και την ιστορια του Ζερβα και τον αναμφισβητητο πατριωτισμο του!
    Ας μου απαντησει λοιπον ο μπλογκερ η οποιος αλλος γνωριζει καλα το ζητημα αυτων των εγγραφων χωρις να πλατειαζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το θέμα ανώνυμε δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Για τον λόγο αυτό έχω αποφύγει όσο πιο πολύ μπορώ να αναφερθώ σε αυτό και το ίδιο θα πράξω και στο μέλλον.

    Είναι απλό: γνωρίζω καλά τις θέσεις όσων μιλούν υπέρ του Ζέρβα, αλλά αδυνατώ να συλλάβω την αφήγηση και τα επιχειρήματα του φλάισερ στην βασικότερη φιλοκομμουνιστική περιγραφή του θέματος στο "στέμμα και σβάστιγκα"(ίσως δεν είμαι αρκετά έξυπνος να καταλάβω πως δένει τις κατηγορίες του).

    Αδυνατώ επίσης να αντιληφθώ τις πηγές που χρησιμοποιεί στις σημειώσεις. Πιστεύω πάντως ότι ο Ζέρβας δεν συνεργάστηκε με τους Γερμανούς, γιατί ακόμη και στην αφήγηση του φλάισερ λέει:" ...Έτσι η πανωλεθρία που του προκαλούν (του Ζέρβα) μάλλον άθελα τους οι Γερμανοί, στο τέλος Οκτωβρίου στο Βουλγαρέλι..."
    Δηλαδή συνέτριψαν τον συνεργάτη τους. Πείτε μου πόσο πιθανό είναι αυτό;

    Υποστηρίζω λοιπόν ότι ο Ζέρβας αποκλείεται να συνεργάστηκε με τους Γερμανούς για τον απλούστατο λόγο ότι τους πολεμούσε συνεχώς κατά την ύποπτη περίοδο. Αυτό το παραδέχεται και Φλάισερ που λέει ότι γινόταν...κατά λάθος. Βάζω λοιπόν απλώς ένα ερωτηματικό αναφορικά με την αφήγηση του Φλάισερ γιατί απλούστατα αδυνατώ να την ακολουθήσω. Δεν μπορώ να την καταλάβω. Ίσως τα Ελληνικά του να μην είναι καλά...
    Ίσως ακούγομαι λίγο σαν τον δημοσιογράφο Καψή αλλά... δεν μπορώ και είναι από τις λίγες φορές που μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο....

    υ.γ. ρε "οδυσσέα" το "αιματοβαμμένο εντελβάις" δεν το έχω διαβάσει, είναι καλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι, είναι καλό, με πολύ καλή βιβλιογραφία και απ' ότι φαίνεται εκτός από την επιτόπια έρευνα σε Ελλάδα-Αλβανία, με πολύ ψάξιμο στα αρχεία της ΒΕΡΜΑΧΤ καθώς και στα αρχεία πολλών χωρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να θεσω καπως αλλιως το ζητημα! Διαφορα εγγραφα οντως υπαρχουν(βασει του βιβλιου του Ενεπεκιδη που εχω διαβασει, των υπολοιπων-Φλαισερ κλπ, απλα γνωριζω οτι υπαρχουν σαν βιβλια). Το θεμα ειναι αν ισχυει αυτο που λεει ο Γρηγοριαδης, οτι δηλαδη αυτα τα εγγραφα ειναι προιον γραφειου προπαγανδας των Γερμανων, η οχι!
    Επισης ενδιαφερον εχουν οι αποψεις των στελεχων του ΕΔΕΣ που απαντησαν με επιστολες στον Ενεπεκιδη και τις δημοσιευσε στο βιβλιο του, οπου αναφερουν(αποψη την οποια ο Ενεπεκιδης θεωρησε οτι μπορει να ισχυει), οτι οι αξιωματικοι που φαινονται να κλεινουν συμφωνιες με τους Γερμανους για λογαριασμο του Ζερβα, προφανως ηταν ατομα που ειχαν ηδη αποχωρησει απο την οργανωση, η και τελειως ασχετοι, διοτι ο Ζερβας, οποτε ηθελε να κλεισει καποια συμφωνια η να ερθει σε συννενοηση με οποιονδηποτε(ΕΛΑΣ, Βρετανους), πηγαινε ειτε ο ιδιος αυτοπροσωπως, ειτε 1-2 αλλα συγκεκριμενα ατομα! Επιμενω για το βιβλιο του Ενεπεκιδη, διοτι ξερω Φιλιστορα οτι τον εκτιμας σαν συγγραφεα. Βασει λοιπον των 2 θεωρησεων(Γρηγοριαδη και ΕΔΕΣιτων), προκυπτει οτι
    1)δεν γινονταν καθολου επαφες, αλλα τα εγγραφα κατασκευαζονταν απο τους Γερμανους, ειτε
    2)γινονταν επαφες απο ανυποληπτα ατομα εν αγνοια του Ζερβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορώ να συνηγορίσω στην ουσία των λεγομένων στο άρθρο με την ιδιότητα του αυτήκοου μάρτυρα από συμμετέχοντες στην μάχη (μεταξύ αυτών και ο παππούς μου Αναστάσιος Χρίστου Τζίμας,γένος μητρός Πάτση...Οδυσσεύ ψάξε το λίγο.. σύνδεσμος του ΕΔΕΣ στην περιοχή, καταγόμενος από χωριό της Πρέβεζας).

    Επίσης πρέπει να αναφέρω ότι από τον ίδιο τον παππού μου έχω πάρει την απάντηση ότι " Ο Ζέρβας ήταν ζαγάρι των Εγγλέζων, για αυτό ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ τους Γερμανούς" στην προσπάθειά μου να τον κάνω να "ομολογήσει" ότι συνεργάστηκε με τους Γερμανούς όπως η τότε περιρρέουσα ατμόσφαιρα υποδείκνυε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. vikar, αφου προστεθηκε η μαρτυρια του παππου σου, τοτε η ιστορικη ερευνα τελειωσε στην Ελλαδα! Αυτες οι παπαριες μας εχουν φαει στην Ελλαδα! "Εμενα ο παππους μου μου ειπε", "εμενα ο παππους μου ηταν στο ΕΑΜ(η στον ΕΔΕΣ η οπουδηποτε) οποτε κι εγω το υποστηριζω" κλπ! Τι ειναι ο παππους σας μωρε? Το ενδεχομενο να εχετε βλαμενο παππου το εχετε εξετασει(δεν το λεω μονο σε εσενα, αλλα στον οποιονδηποτε)? Οσο για τον Ζερβα ο οποιος "μονο χαρη στους Αγγλους πολεμουσε τους Γερμανους", ευτυχως που εχουμε διαβασει 5 πραγματα, χωρις να βασιζομαστε σε μαρτυριες παππουδων και ξερουμε πως και ποτε ξεκινησε ο ΕΔΕΣ αλλα και ποσος καιρος χρειαστηκε ωστε να κερδισει την εμπιστοσυνη παλαιων πολιτικων και Συμμαχων...
    Κι εξαιτιας της ηλιθιας αναρτησης σου, δυστυχως θα εκτραπει η συζητηση! Εγω ζητησα γνωμη σχετικα με καποια εγγραφα, αλλα αν δεν πεταχτουν και μερικοι εξυπνοι να πουνε μαλ.... δεν αντεχουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμε 11.25 μμ

    1.Μέχρι πρίν λίγα χρόνια, και πρίν να έχουμε την live αναμετάδοση των γεγονότων, (ακόμα και πολεμικών επιχειρήσεων) η ιστοριογραφία ανέτρεχε(σαν βασική πηγή) στην γραπτή ή προφορική αφήγηση των γεγονότων από τους συμμετέχοντες ή αυτήκοους μάρτυρες των συμμετεχόντων. Η μήπως κάνω λάθος?
    2. Δεν θα έπρεπε να είσαι λιγάκι προσεχτικός όταν δίνω ΟΝΟΜΑ και ΕΠΩΝΥΜΟ του αφηγούντος?. Μπορεί κάτι να σημαίνει...

    3. Εγώ πουθενα δεν είπα ότι ο Ζέρβας μόνο χάρη στους Άγγλους πολεμούσε είπα ότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ, καθότι ήταν "ζαγάρι των άγγλων". Δηλαδή Υπάκουε/ακολουθούσε τις εντολές/σχεδιασμούς των Άγγλων.

    4. Η "ανάρτηση" μου ουδόλως είχε στόχο να δώσει γνώμη για τα έγγραφα που ρώτησες. για την ακρίβεια ούτε κάν διάβασα τα σχόλιά σου. Απλά επιβεβαίωσα την ορθότητα των γεγονότων όπως τα περιγράφει το κείμενο του ιστολόγου.

    5. Παρακαλώ τους άλλους σχολιογράφους να αγνοήσουν την "ηλίθια" ανάρτησή μου και να απαντήσουν στα ερωτήματα του Ανώνυμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. vikar, αν εσυ επιμενεις να δινεις μεγαλη βαση σε μεθοδους ιστορικης ερευνας που αναγονται στην εποχη του Θουκυδιδη, δικαιωμα σου αλλα να μας επιτρεψεις κι εμας να βασιζομαστε σε πιο συγχρονα δεδομενα(αρχεια κλπ)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς ανώνυμο,

    Φίλε μου ψυχραιμία!! Εδώ είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι που συζητάμε. εντάσεις τέτοιου είδους περιττεύουν. Θα σε παρακαλούσα να μην ξαναχρησιμοποιήσεις απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς έναντι άλλων αναγνωστών-σχολιαστών, γιατί θα αναγκαστώ να διαγράψω τα μυνήματα σου στο μέλλον.

    Τώρα επί της ουσίας!! Οι παρατηρήσεις σου είναι πολύ σωστές!! πολύ δύσκολα θα κατάφερνε ο Ζέρβας να διατηρεί επαφή με τον εχθρό και κανείς να μην το είχε καταλάβει.

    Άλλωστε, σύμφωνα με την μαρτυρία του Έντυ Μάγιερς, οι Σύμμαχοι είχαν πληροφοριοδότες και στον ΕΛΑΣ και στον ΕΔΕΣ, άρα θα το είχαν μάθει.

    Γενικώς βέβαια, ο Ζέρβας ως άνθρωπος δεν ήταν καλής φύτρας. Αυτό το ξέρω καλά από τον μεσοπόλεμο. Άστατος, φιλόδοξος, φιλοχρήματος, χαρτοπαίκτης. Την ίδια χαμηλή εικόνα έχω και για τον Άρη Βελουχιώτη. Δυστυχ΄ως σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο, βρέθηκαν στα πράγματα ιζήματα της κοινωνίας. Προφανώς βέβαια και ο αστικός κόσμος δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

    Όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΕΔΕΣ αρνήθηκαν με πείσμα την κατηγορία για συνεργασία με τον εχθρό. Ανάμεσα τους ο Πυρομάγλου, ο οποίος πιστεύω ότι θα έλεγε την αλήθεια υπό οποιοδήποτε κόστος.

    Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι μια πάγια τακτική του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ήταν να κατηγορεί όλους τους υπόλοιπους για συνεργασία με τον εχθρό. Την τακτική αυτή εκμεταλλεύτηκαν και οι Γερμανοί. Είναι λοιπόν πιθανό να είναι πλαστογραφημένα τα ναζιστικά αρχεία, δεν είναι όμως σίγουρο.

    Τα βαριά χαρτιά του Φλάισερ είναι μια συνέντευξη που πήρε γύρω στο 1984 από έναν υψηλόβαθμο αξιωματικο της μονάδας που επιτέθηκε στην Ήπειρο, καθώς και οι εγγραφές σε ημερολόγιο άλλου αξιωματικού. Πάντως το θέμα είναι μπλεγμένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια εξιστόρηση απο την εφημερίδα "Ελευθερία" το 1964 με κάποιες λεπτομέρειες για τις μάχες και όχι μόνον αυτές.

    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=33591&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARmASJASUASEASZASJASa&CropPDF=0

    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=33661&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARoASNASVASHASVASJ&CropPDF=0

    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=33609&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASSASJASUASEASZASJASa&CropPDF=0

    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=33697&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARmASJASUASEASZASJASa&CropPDF=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενδιαφέρον έχει και δεν το γνώριζα πως μεταπολιτευτικά ο Καμάρας ισχυρίστηκε πως ο Ζέρβας τα συμφώνησε με τους Γερμανούς!
    Αντηλλάγησαν μάλιστα και επιστολές με τη χήρα του στρατηγού,μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ
    http://www.freeforum-gr.net/index.php/topic,5926.0.html


    Μια συνέντευξη του συνταγματάρχη Βασίλειου Καμάρα στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" λίγο καιρό μετα τις περίφημες επιστολές.
    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=25705&id=-1&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARmASJASUASEASZASJASa&CropPDF=0
    Δεν παίρνω θέση απλώς το παραθέτω.


    Πέρα απο όλα αυτά θα παραθέσω και ένα βιογραφικό στρατηγού Καμάρα:
    Γεννήθηκε στην Άρτα το 1898.Το 1916 ακολούθησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο Κίνημα της Εθνικής Άμυνας στην Θεσσαλονίκη.Το 1918 πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου κατα των ΓερμανοΒουλγάρων και τιμήθημε με τον Πολεμικό Σταυρό.
    Στη συνέχεια έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία.
    Το 1922 προσχώρησε στο κίνημα των Πλαστήρα-Γονατά-Φωκά.
    Το 1928 φοίτησε στην Ανώτερη Σχολή Πολέμου.
    Το 1940 μετείχε στον Ελληνοιταλικό πόλεμο.
    Κατα τη περίοδο της κατοχής έλαβε μέρος σητν αντιστασιακή οργάνωση του ΕΔΕΣ ως αρχηγός Ηπείρου και μετέπειτα ως διοικητής της Χ Μεραρχίας του ΕΔΕΣ στην περιοχή Θεσπρωτίας.
    Για την πολεμική του δράση τιμήθηκε με πολλά παράσημα και μετάλλια.
    Απεβίωσε στις 12 Δεκεμβρίου του 1977 σε ηλικία 79 ετών.

    Ο Βασίλειος Καμάρας υπήρξε υπέρμαχος της εθνικής συμφιλιώσεως ενώ ιδεολογικώς φαίνεται πως ανήκε στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο της εποχής.
    Ο ίδιος είχε αναφέρει σε επιστολή του πως απο μικρός υπήρξε δημοκράτης και σοσιαλιστής ούτε κατα κεραία όμως δεξιότερος ή αριστερότερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας