Η πολιτική Ιστορία της Κας Μαρίας Δαμανάκη και η ηθική χρεοκοπία της Μεταπολίτευσης

 Διαβάζοντας τις δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη για την επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή σκέφτηκα πως η μεγαλύτερη χρεοκοπία της Μεταπολίτευσης δεν είναι τόσο η οικονομική αλλά η ηθική. Όλη αυτή η γενιά του "Πολυτεχνείου" που υλοποίησε το μεταπολιτευτικό μοντέλο επικαλέστηκε υψηλές αρχές (Δημοκρατία, Ισονομία, κοινωνική Δικαιοσύνη, σοσιαλισμός), με μόνο τελικό σκοπό την εξασφάλιση οικονομικών προνομίων για τους ίδιους, τους συγγενείς και τους κομματάρχες-συμβούλους τους. Καμία από τις πολιτικές ελίτ που καθοδήγησαν την Χώρα ως το 1974 δεν επέδειξε τέτοια αναλγησία και αδιαφορία για τα χρέη και την ηθική παρακμή που επισώρευε στην Χώρα.Οι ελίτ που κυβερνούσαν ως τότε (με εξαίρεση τους Συνταγματάρχες) είχαν οικονομική επιφάνεια την οποία απλά συντηρούσαν εύκολα χάρις στην πρόσβαση τους στην κεντρική εξουσία, είχαν μεγαλύτερη εμπειρία και ήταν αρκετά αποτελεσματικότερες διαχειριστικά.



Χαρακτηριστικό πολιτικό προϊόν της πτωχευμένης Μεταπολίτευσης είναι η κα Μαρία Δαμανάκη. Εξαργύρωσε την φωνή της στο θρυλικό "ραδιόφωνο του Πολυτεχνείου" αναλαμβάνοντας ανώτατα πολιτειακά αξιώματα επί 37 χρόνια. Δεν εργάστηκε ποτέ στην ζωή της στον ιδιωτικό τομέα. Από βουλευτής του ΚΚΕ και του Συνασπισμού (από το 1977) εκλέχθηκε πρόεδρος του Συνασπισμού και όταν το κόμμα της ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΕ και δεν μπήκε στην βουλή, η ίδια δεν έχασε το κουράγιο της αλλά συνέχισε να πολιτεύεται σε ένα κόμμα που την αντιμετώπιζε πλέον ως βαρίδιο. Λίγο αργότερα ως γνήσιο παιδί του μεταπολιτευτικού πολιτικαντισμού σε μια χρονική στιγμή που το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να "διευρύνει" την αριστερή του πτέρυγα με τα σενάρια περί "κεντροαριστεράς" μεταπήδησε μαζί με τον ευτραφή επιβήτορα της εξουσίας κ. Μπίστη στο κόμμα που σύντομα θα αναλάμβανε την εξουσία. στην πολιτική της καριέρα πρόλαβε να ασχοληθεί με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα, με τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων της Θράκης ενώ προώθησε τον συμβιβασμό με τα Σκόπια σε σχέση με την προσπάθεια του κρατιδίου να χρησιμοποιήσει το όνομα "Μακεδονία". 

Το σωτήριο έτος 2009 το ΠΑΣΟΚ την διόρισε επίτροπο στην Ε.Ε., στην κορυφαία θέση Έλληνα αξιωματούχου στην Ευρώπη. Η γυναίκα αυτή από τις μακρινές Βρυξέλλες θεώρησε πως είχε το πολιτικό ανάστημα να μιλήσει ΑΡΝΗΤΙΚΑ για την Ελλάδα στην κρισιμότερη συγκυρία τα τελευταία 40 χρόνια για να αποδείξει περίτρανα πως εκτός από ανάλγητοι οι Μεταπολιτευτικοί δεινόσαυροι είναι και αμετροεπείς.

Ποια είναι η διαπίστωση; Όλο το κομματικό προσωπικό, (μαζί και εγώ που γράφω τις γραμμές αυτές) και έως και στις 2 ανώτατες βαθμίδες στο Δημόσιο, χρειάζεται ξερίζωμα από την ρίζα με την ίδια ακριβώς τακτική που ακολούθησε ο Καραμανλής το 1974 με τα "σταγονίδια". Ας έρθουν άνθρωποι που δεν τους έχουμε ακούσει ποτέ, ας πάρουν σκληρά μέτρα, ας θυσιάσουν στην τελική κάποιους από εμάς, για να προχωρήσουν οι υπόλοιποι. Φτάνει πάντως με την κομματοκρατία, έως εδώ πήγε....

Ι. Β. Δ.

Επίμετρον (από το βιογραφικό της Κας Δαμανάκη στην επίσημη ιστοσελίδας της)

Εξωτερική Πολιτική
1991: Πρόταση για τη θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική – υιοθετήθηκε και εφαρμόσθηκε.
1992: Η πρώτη Ελληνίδα πολιτικός που πρότεινε, ως επικεφαλής του κόμματος του Συνασπισμού της Αριστεράς την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα των Σκοπίων με την καθιέρωση διπλής ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.
1993: Εμπνεύστρια και επικεφαλής της πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στα Βαλκάνια "WIN BALKANS" αποτελούμενη από 52 γυναίκες μέλη εθνικών Κοινοβουλίων από 7 Βαλκανικές χώρες. Ανέπτυξε δράσεις στα Κοινοβούλια της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ανθρώπινα Δικαιώματα1989-90: Ως Αντιπρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε σημαντικά μέτρα για τα δικαιώματα της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
1996-2000: Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Παρατηρητήριο των δικαιωμάτων της γυναίκας» με κύριο στόχο την παροχή νομικής και ηθικής υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών.
1999: Βραβείο από τον οργανισμό "SOS Racism" για τον αγώνα της εναντίον του ρατσισμού.
2000: Εύφημο μνεία από το Central Israelite Council of Greece για τις δραστηριότητες της εναντίον του αντισημιτισμού.
2000-2004: Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εγκαθίδρυση και δραστηριότητα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το trafficking και την αποδοχή σχετικής νομοθεσίας που είναι ακόμα σε ισχύ.

Σχόλια

  1. Συμφωνώ μαζί σου η κυρία αυτή είναι λαμπρό δείγμα χαμαιλέοντα πολιτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.istorikathemata.com/2011/05/blog-post_27.html

    Ναι είναι ένα εξαίρετο δείγμα "χαμαιλέοντα πολιτικού" και ίσως το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα "εύκολης" ΚΝίτισας, για όσους παλιότερους θυμούνται και καταλαβαίνουν...
    --

    Δυστυχώς όμως και εδώ δεν φταίει ούτε η Δαμανάκη ούτε το ΚΚΕ ούτε η "αριστερά" γενικότερα, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε κάποιο άλλο κόμμα από τα πολλά που έχουμε και σιτίζονται από το δημόσιο ταμείο.

    Αλλά φταίμε όλοι εμείς στο μέτρο που τους ψηφίσαμε, όχι για την πρώτη αλλά για την δεύτερη φορά από το 1974 και μετά. Προφανώς αυτοί που τους ψηφίζουν ανελλιπώς δεν είναι απλώς "φταίχτες" αλλά κοινοί εγκληματίες. Όμως αυτό δεν είναι επί του παρόντος.

    Τώρα είναι αργά, είμαστε υποχρεωμένοι να τους ανεχθούμε, να τους πληρώσουμε την σύνταξή τους όταν με το καλό μας κάνουν την αγαθοεργία να εγκαταλείψουν την πολιτική και ίσως να τους θάψουμε "δημοσία δαπάνη" όταν με το καλό αποδημήσουν στην Αιώνια Βασιλεία.

    Αναρωτιέμαι αν κάποιος απ' όλους αυτούς νιώθει έστω και την ελάχιστη ντροπή το βράδυ όταν πέφτει να κοιμηθεί...

    --

    ΥΓ: Ξαναδιαβάζοντας το κείμενό μου θέλω να διευκρινίσω ότι ο χαρακτηρισμός "εύκολης" (ΚΝίτισας) που χρησιμοποιώ παραπάνω δεν αναφέρται στις σεξουαλικές της επιδόσεις, αυτές ούτως ή άλλως είναι γνωστές στους "γνώστες", αλλά στην ευκολία με την οποία μετεπήδησε από το ΚΚΕ στον Συνασπισμό και μετά στο ΠΑΣΟΚ (και ποιός ξέρει πού αλλού). Αυτό για να μην δώσω στον Φιλίστωρα (λόγω της γνωστής του ευαισθησίας πρός την αριστερή ιδεολογία, ή κατ' άλλους, ιδεοληψίας) το δικαίωμα να μην δημοσιεύσει το σχόλιό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...με την συμπεριφορά τους ακριβώς απαξιώνουν τις έννοιες που δήθεν "υπηρετούν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας