Η ιστορία ενός αιώνα της ασύρματης τηλεγραφίας στη θάλασσα

Το 1887/1888 ο Γερμανός φυσικός Heinrich Hertz κατάφερε να παράγει,να στέλνει και να λαμβάνει πειραματικά ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Αυτό ήταν το ξεκίνημα της ασύρματης τηλεγραφίας.
Ο Ρώσος Αλέξανδρος Σ. Ποπόφ δημιούργησε ένα δέκτη, ο οποίος ήταν σε θέση να αλλάζει τις ατμοσφαιρικές παρεμβολές σε ακουστικό ήχο.Από αυτό ονόμασε την συσκευή του «εκφωνητής καταιγίδα» ,αυτή ήταν η γέννηση της κεραίας λήψεως, με ημερομηνία 1895. Αργότερα πέτυχε την ασύρματη μεταφορά μηνυμάτων μεταξύ δύο κτιρίων. Το 1900 εγκαθίσταται σε τακτική ασύρματη τηλεγραφική σύνδεση ανάμεσα σε δύο νησιά,και η οποία χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση διάσωσης για ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο.

Ο Γάλλος επιστήμονας Έντουαρντ Branly συνεχίζει την έρευνα των πρωτοπόρων της ασύρματης τηλεγραφίας. Το 1890 βελτίωσε το δέκτη του Hertz και τον ονομάζεται kohaerer.

Ο Αμερικανός Samuel Morse εφεύρει το πρώτο μηχάνημα αυτόματης τηλεγραφίας, το οποίο μεταφράζει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε τελείες και παύλες πάνω σε σε χαρτοταινία.Σε αυτό βοήθησε σημαντικά και ο βοηθός του Alfred Vail. Από το 1838 έως το 1844 αυτό το Μορς-Αλφάβητο έγινε το πρότυπο κωδικοποίησης της τηλεγραφίας σε όλο τον κόσμο.
Πρώτα χρησιμοποιήθηκε για ενσύρματη τηλεγραφία και στη συνέχεια, για την ασύρματη τηλεγραφία και αργότερα ακόμη και για οπτική σηματοδότηση χρησιμοποιώντας π.χ. προβολείς.

Το 1895 ο Ιταλός Guglielmo Marconi άρχισε να πειραματίζεται με την ασύρματη τηλεγραφία.
Το 1897 πέτυχε στην πρώτη ασύρματη μεταφορά μηνυμάτων σε απόσταση 14,5 χιλιομέτρων κατά μήκος του Bristol Channel. Την ίδια χρονιά άρχισε να αντικαθιστά τους σταθμούς οπτικού σήματος κατά μήκος των βρετανικών ακτών με ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Το 1899 κατάφερε να διασχίσει τη Μάγχη χρησιμοποιώντας τα σήματα Μορς.

Το 1901 απέστειλε το πρώτο ασύρματο μήνυμα με κώδικα μορς δια μέσω του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού.
Ο Marconi δεν ήταν εφευρέτης, αλλά καινοτόμος ,τελειοποιούσε γνωστές τεχνικές,και κατοχύρωνε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα αποτελέσματα.Ήταν ένας πραγματικός επιχειρηματίας.
Ο Marconi με το έργο του εξασφάλισε την παγκόσμια επανάσταση της ασύρματης τηλεγραφίας.
Στη Γερμανία ασύρματη τηλεγραφία είχε ερευνηθεί από Adolf Η. Slaby της εταιρίας AEG και Karl F. Braun από τη Siemens. Αυτοι οι δύο πρωτοπόροι ίδρυσαν την περίφημη εταιρεία Telefunken το 1904.
Το Kaiser Wilhelm der Große το 1900 έγινε το πρώτο γερμανικό πλοίο που είναι εξοπλισμένο με ένα ασύρματο σταθμό Marconi.
Η εταιρεία Hapag ακολούθησε με το σκάφος της γραμμής «Deutschland» το 1901.
Ένα από τα πρώτα βρετανικά πλοία με ασύρματο σταθμό τηλεγραφίας ήταν το ατμόπλοιο Campania της εταιρίας Cunard.
Το 1905 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στη Νέα Υόρκη το σκάφος της γραμμής είχε μόνιμη σύνδεση ασυρμάτου προς τα παράκτια κέντρα στην Ευρώπη ή την Αμερική, δηλαδή από εκείνη την στιγμή κανένα πλοίο με ασύρματο δεν ήταν μόνο στον ωκεανό.
Η ασύρματη τηλεγραφία από / προς και μεταξύ των πλοίων γίνονταν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, σε περίπτωση ατυχημάτων και καταστροφών.
Το 1899 το ρωσικό θωρηκτό «General-Admiral Apraksin» είχε κολλήσει στον πάγο στον Κόλπο της Φινλανδίας και διασώθηκε χάρη στην ασύρματη σύνδεση τύπου Popov, με διερχόμενο παγοθραυστικό.
Το πρώτο έγκλημα που λύθηκε με τη βοήθεια της ασύρματης τηλεγραφίας το 1910. Ο Βρετανός γιατρός Crippen είχε σκοτώσει τη γυναίκα του και την είχε θαμμένη στο κελάρι του. Αναγκάστηκε να φύγει με τη φίλη του ,η οποία ήταν μεταμφιεσμένη σε άνδρα,με το ατμόπλοιο Montrose.
Ο καπετάνιος , άρχισε να έχει υποψίες και έστειλε ένα τηλεγράφημα στο Λονδίνο. Ένας επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιάρντ επιβιβάστηκε στο επόμενο δρομολόγιο ,στο πλοίο «Laurentic» που ταξίδευε με μεγαλύτερη ταχύτητα και κοντά στις καναδικές ακτές πλεύρισε το  πλοίο και συνέλαβε τον Crippen ο οποίος στην συνέχεια καταδικάστηκε σε θάνατο ,ενώ η φίλη του αθωώθηκε.
Το 1912 ο «Τιτανικός»,της White Star συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο και βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό.
Ο ασυρματιστής του «Τιτανικού» που του απηύθυνε «CQD» και τα σήματα «SOS», που πρώτο έλαβε το πλοίο «Carpathia» που αμέσως έσπευσε στον τόπο της τραγωδίας και μπόρεσε να διασώσει 712 άτομα.
Το πλοίο «Καλιφόρνια» που ήταν πιό κοντά στον «Τιτανικό»,δεν παρέλαβε το σήμα λόγω του οτι ο χειριστής ασυρμάτου κοιμόταν. Περίπου 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά. Αρχικά απαγορεύονταν για τους χειριστές ασυρμάτου της Marconi να δεχονται τηλεγραφήματα από ασύρματους σταθμούς των άλλων εταιρειών. Έτσι, η γερμανική εταιρεία Telefunken άρχισε να εγκαταθίστα παράκτιους σταθμούς κατά μήκος των ακτών με αποτέλεσματα πλοία με τους ασύρματούς της να έχουν πιο πυκνή επαφή. Ατέλειωτες δίκες για διπλώματα ευρεσιτεχνίας μεταξύ των Marconi Εταιρείας και Telefunken ακολούθησαν.
Το 1906 το 1ο διεθνές συνέδριο ασύρματης τηλεγραφίας πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας. Εκεί όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να χρησιμοποιούν το σημα «SOS», το σήμα έκτακτης ανάγκης.
Αργότερα αυτό ερμηνεύθηκε ως «Σώστε τα πλοία μας»,(Save οur Ships),«Αποθήκευστε τις ψυχές μας»(Save our Souls),ή «Αποστολή έξω αρωγή»(Send out Succor).
Η Ασύρματη τηλεφωνία χρησιμοποιει το  «MAYDAY» ως το πρότυπο κλήσης έκτακτης ανάγκης.

Μερικές εφαρμογές των ασύρματη τηλεγραφία στη θάλασσα: 

Εκπομπή του σήματος του Greenwich Zero-μεσημβρινός που ελέγχουν το χρονόμετρο στο κατάστρωμα.Ο χρόνος Greenwich χρειάζεται για τον υπολογισμό μεσημβρινόυ μήκους.
Πρόγνωση καιρού απ'όλο τον κόσμο, με χάρτες και κείμενα, προειδοποιητικά μηνύματα, υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με παγόβουνα κλπ.
Τηλεγράφηματα, τηλέτυπα και ασύρματη τηλεφωνία για τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος.
Μηνύματα για τους ναυτικούς,με τις πληροφορίες για τις αλλαγές στη θαλάσσια συγκοινωνία.
Σύντομες περιλήψεις των γνωστών εφημερίδων,και ειδησεις.
Ιατρικές συμβουλές για τη θάλασσα, ειδικά για τα πλοία χωρίς γιατρό.
Ραδιόφωνο και παρελκομενα, Consol, Decca, LORAN (Long Range), Omega, Transit / GPS (Global System θέση μέσω δορυφόρου).
Πρόληψης μέσω RADAR (Radio ανίχνευση και η ρύθμιση).
AMVER (Αυτόματη Αμοιβαία βοηθεια με σκάφοι διάσωσης), η υπηρεσία πληροφοριών του Λιμενικού Σώματος των ΗΠΑ,δηλαδή, κάθε σκάφος που διασχίζουν τον Ατλαντικό πρέπει να ενημερώσει την Λιμενικό Σώμα κατά την είσοδο και την έξοδο από την περιοχή.

Επιλογος 

Από το 1914 αναπτυχθηκε η λυχνια του πομπού , η οποία έγινε κοινή σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1920 έναρξη της τηλεγραφίας βραχέων κυμάτων και στην ασύρματη τηλεφωνία.
Το 1925 εχουμε 115.000 ασύρματους σταθμούς σε όλο τον κόσμο - στην ξηρά και στη θάλλασα.
Το 1934 όλα τα σκάφη δείχνουν την εθνικότητα τους στα δύο πρώτα ψηφία του αριθμού κλήσεως τους.
Στη δεκαετία του 1950 σε χρήση τα υπερ βραχέα κύματα(USW) για ραδιοτηλεφωνία, το κανάλι κλήσης 16.
Από το 1965 , τηλέτυπο και τηλεομοιοτυπία ανταλλαγή για τους χάρτες καιρού κλπ.
Από το 1971 η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ράδιο-φάρος EPIRB (έκτακτης ανάγκης ραδιοφάρου ένδειξης στίγματος) είναι σε χρήση.

Δορυφόροι ,το τέλος της παραδοσιακής ασύρματης τηλεγραφίας.

Από το 1979 η INMARSAT (Internationale Maritime (later Mobile) Satellite Organization)τέθηκε σε λειτουργία. Σχεδόν όλα τα έθνη και η ναυτιλία τους είναι μέλη της οργάνωσης αυτής. Το σύστημα λειτουργεί χωρίς ασυρματιστή,η ανταλλαγή δεδομένων γίνεται διαχειρίσημη μέσω των δορυφόρων σε όλους τους σταθμούς του δέκτη, όπως τηλέφωνο, τηλέτυπο, τέλεξ, μόντεμ κ.λπ. κ.λπ.
Από το 1992 ο δορυφόρος του συστήματος επείγουσας ανάγκης GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System) είναι σε χρήση.Ο αξιωματικός του πλοίου είναι σε θέση να ξεκινήσει την επείγουσα κλήση πατώντας απλώς ένα κουμπί.
Η Ασύρματη τηλεγραφία με το σήμα SOS δεν είναι πλέον απαραίτητη.
Από την 1 Γενάρη του 1999 το σύστημα GMDSS είναι υποχρεωτικό για όλα τα ποντοπόρα πλοία.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι περισσότεροι ασύρματοι σταθμοί ξηράς έκλεισαν,κανείς δεν τους χρειάζεται πλέον.

πηγή


http://syllektiko-pazari.blogspot.com

Σχόλια

 1. Ο TESLA?
  h++p://en.wikipedia.org/wiki/Invention_of_radio
  h++p://en.wikipedia.org/wiki/History_of_radio
  h++p://www.tfcbooks.com/tesla/truewire.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το μηχάνημα του Morse μετάφραζε την διακοπή και αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος σε τελείες και παύλες.
  Αν αυτά ήταν "ηλεκτρομαγνητικά κύματα" θα μιλούσαμε για εκπομπή πλέον!!!
  Κατά τα άλλα το άρθρο είναι πραγματικά "Η ιστορία ενός αιώνα της ασύρματης τηλεγραφίας στη θάλασσα" μέσα σε λίγες παράγραφους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο και την μικρή βοηθεια σας σε έναν τομέα που οι γνώσεις μου είναι λίαν περιορισμένες. Το μπλογκ σας είναι πολύ ενδιαφέρον και ήδη το έχω προσθέσει στα προτεινόμενα μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας