Ο "ψυχρός πόλεμος" και οι κατασκοπευτικές πτήσεις των Αμερικάνικων U-2

Στις 5 Μαΐου 1960 ο Νικήτα Χρουστσόφ μιλώντας στο Ανώτατο Σοβιέτ, ανακοίνωσε ότι τις
Το ΤΙΜΕ δημοσιεύει πρωτοσέλιδο τον  Πάουερς
τελευταίες μέρες αμερικανικά αεροπλάνα παραβίασαν τον σοβιετικό εναέριο χώρο, ένα επισημάνθηκε στις 9/4/1960 αλλά διέφυγε ένα ακόμα πριν μια εβδομάδα πριν (1 Μαΐου 1960), ο Χρουστσόφ δεν έδινε στοιχεία περισσότερα για να δει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ , η ΝΣΑ «έχαψε» την παγίδα του σοβιετικού ηγέτη και «πλάσαρε» με την έγκριση του Αϊζενχάουερ ότι :

Πιθανά το αεροπλάνο που αναφέρει η ΕΣΣΔ είναι ένα μετεωρολογικό U2
που έφυγε από τα Άδανα της Τουρκίας για να μελετήσει ατμοσφαιρικές ανωμαλίες στην λίμνη Βαν και έχασε τον προσανατολισμό του.
Η ΝΣΑ παρακαλεί την ΕΣΣΔ να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πιλότο του U2 Φράνσις Γκάρι Πάουερς, ταυτόχρονα το Στεητ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι ποτέ δεν παραβίασαν αεροπλάνα των ΗΠΑ σοβιετικό εναέριο χώρο. Αυτά όλα βασίζονται στην αμερικανική πεποίθηση ότι το U2 έχει συντριβεί και ότι οι Σοβιετικοί δεν έχουν κανένα στοιχείο στα χέρια τους.

Ο Ν Χρουστσόφ ξεσπά με νέες αποκαλύψεις που αναφέρουν την σύλληψη του αμερικάνου πιλότου Φράνσις Γκάρι Πάουερς (17 Αυγούστου 1929 – 1 Αυγούστου 1977), ο οποίος μάλιστα ομολόγησε ότι ενεργούσε κατασκοπία και ότι τα φιλμ που είχε τραβήξει είναι στα χέρια των σοβιετικών αρχών, ο Πάουερς πετούσε στα 22.000 μέτρα εντός την ΕΣΣΔ (στα Ουράλια, σχεδόν 2.500 χιλιόμετρα εντός του σοβιετικού εναέριου χώρου), όταν ένας σοβιετικός πύραυλος κατέρριψε το αεροπλάνο του, πύραυλος εδάφους αέρος του σοβιετικού στρατού εξερράγη κοντά στο κατασκοπευτικό του αεροσκάφος. Αν και το αεροσκάφος υπέστη σοβαρές ζημιές από το ωστικό κύμα, ο πιλότος έμεινε ανέπαφος.
Στην τσέπη του τζάκετ είχε δηλητήριο, αλλά δεν το χρησιμοποίησε (όπως επέβαλε το συμβόλαιο του μυστικού πράκτορα). Λίγες ώρες μετά την πτώση του στην Κεντρική Ρωσία, βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της ΚGΒ στη Μόσχα.

Το Σταιητ Ντιπάρτμεντ αλλάζει τώρα την αρχική θεωρία του μετεωρολογικού αεροσκάφους και δηλώνει ότι είναι αναγκαίο να συγκεντρώνονται πληροφορίες, ο δε Αϊζενχάουερ δηλώνει ότι θα συνεχιστούν οι πτήσεις των U2 για να προληφθεί ένα νέο»Περλ Χάρμπορ» Με τον τρόπο αυτό κυνικά και επίσημα ένα κράτος ομολογεί ότι ενεργεί κατασκοπία.

Η σύλληψη του Φράνσις Γκάρι Πάουερς και η αμερικανική ομολογία για κατασκοπία άλλαξε τον ρου της Ιστορίας, καθώς τίναξε στον αέρα μια σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ και τον σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ, ο ποίος αναρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ διάλεξαν την χρονική αυτή στιγμή να πραγματοποιήσουν κατασκοπευτικές πτήσεις, αλλά και στην Δύση έκαναν το ίδιο ερώτημα γιατί ο Χρουστσόφ κατήγγειλε την πτήση του U2 ενώ τις γνώριζε εδώ και πολλούς μήνες (το παραδέχτηκε αργότερα, ότι κατά την περιοδεία του στις ΗΠΑ γνώριζε ήδη για αυτές τις πτήσεις).

Η σύνοδος εκείνη υποτίθεται θα εγκαινίαζε μια νέα περίοδο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η απόρρητη έκθεση από έγγραφα της CΙΑ που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πίστεψαν ποτέ την εκδοχή του Πάουερς για τη μοιραία πτήση, επειδή ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με την εκδοχή ΝSΑ, την αμερικανική μυστική υπηρεσία που έσπαζε κωδικούς και υπέκλεπτε συνομιλίες. Η έκθεση της ΝSΑ παραμένει μέχρι σήμερα απόρρητη. Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία μάς επιτρέπουν να καταλάβουμε πώς η καλύτερη μυστική υπηρεσία αντικατασκοπίας των ΗΠΑ έκανε ένα τόσο μεγάλο λάθος. Σύμφωνα με περίληψη της έκθεσης της ΝSΑ που παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες, το αεροσκάφος του Πάουερς κατέβηκε ομαλά στα 65.000 πόδια και από εκεί στα 34.000.


Αν ισχύει κάτι τέτοιο, ο Πάουερς είναι ψεύτης και προδότης. Σύμφωνα με φήμη που είχε διαδοθεί εκείνη την εποχή, ο Πάουερς προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Σβέρντλοφσκ και πέρασε την πρώτη του νύχτα ως λιποτάκτης διασκεδάζοντας σε ένα νάιτ κλαμπ της πόλης. Από αλλά έγγραφα προκύπτει ότι υπήρχαν αξιωματούχοι της CΙΑ που πίστευαν ότι οι Ρώσοι είχαν υπνωτίσει, ναρκώσει και υποβάλει σε πλύση εγκεφάλου τον αμερικανό πιλότο. Η πραγματικότητα δεν είναι τόσο παράξενη, ωστόσο παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Ο Πάουερς απογειώθηκε από την Πεσαβάρ του Πακιστάν (και όχι από τα Άδανα της Τουρκίας) αφού περίμενε επί τρεις ημέρες να βελτιωθεί ο καιρός. Η αποστολή του ήταν να πετάξει επί εννέα ώρες για να φωτογραφίσει τουλάχιστον τις μισές πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν επί σοβιετικού εδάφους. Θα ολοκλήρωνε την αποστολή του πετώντας προς τον αρκτικό κύκλο από τις νορβηγικές ακτές.

Μέσα σε λίγα λεπτά κινητοποιήθηκε ολόκληρη η σοβιετική αεράμυνα. Η εντολή είχε έρθει από τον ίδιο τον Χρουστσώφ: το αεροσκάφος του αμερικανού πιλότου έπρεπε να καταρριφθεί με κάθε κόστος. Ο σμηναγός Μιχαήλ Βορόνοφ ξύπνησε από τον συναγερμό στις 7 το πρωί. «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν άσκηση. Αλλά δεν ήταν. Έπειτα από λίγο ήμασταν όλοι στις θέσεις μας», διηγείται: «Στις 8.45 το αεροσκάφος του Πάουερς φάνηκε σαν κουκίδα στην οθόνη του ραντάρ του Βορόνοφ. Από το έδαφος εκτοξεύθηκε ένας πύραυλος και τα ραντάρ έδειξαν ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε».
Έπρεπε, όμως, να περάσει μισή ώρα ακόμη για βεβαιωθεί ο σοβιετικός σμηναγός ότι ήταν έτσι. Σήμερα είναι σαφές ότι σε αυτή τη μισή ώρα δύο σοβιετικά ΜiG είχαν λάβει εντολή να χτυπήσουν το αμερικανικό U2.

Φράνσις Γκάρι Πάουερ με ένα μοντέλο των U2.


Την ώρα που τα συντρίμμια του U2 έπεφταν στο έδαφος, ένα από τα ΜiG προσγειωνόταν χτυπημένο από έναν άλλον σοβιετικό πύραυλο. Η ΝSΑ είχε μπερδέψει τα δύο αεροσκάφη. Για την τύχη του U2 κυκλοφόρησαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας. Η ΕΣΣΔ στέλνει προειδοποιήσεις προς όλες τις χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Στην Ελλάδα ο τύπος ζητά να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση Καραμανλή ότι η χώρα δεν θα γίνει στόχος επιθέσεων λόγω σφαλμάτων των συμμάχων.

Ο Κ Καραμανλής ανακοινώνει ότι : « ούτε υπήρξαν ούτε υπάρχουν αεροσκάφη του τύπου U2 εν Ελλάδι».

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ

Στις 16/5/1960 αρχίζει στο Παρίσι η Διάσκεψη Κορυφής (στην οποία παίρνουν μέρος ο Σοβιετικός ηγέτης Ν. Χρουστσόφ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Αϊζενχάουερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Χ. Μακμίλαν και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ντε Γκολ) , πριν αρχίσουν οι εργασίες ο Ν Χρουστσόφ προειδοποιεί τους Ντε Γκωλ και Μακ Μίλαν ότι η Διάσκεψη θα προχωρήσει μόνο αν ο Αϊζενχάουερ καταδικάσει τις κατασκοπευτικές πτήσεις και υποσχεθεί ότι δεν θα ξαναγίνουν και φυσικά οι υπεύθυνοι τιμωρηθούν. Ο Αϊζενχάουερ απαντά ότι πτήσεις θα ξαναγίνουν και δεν δέχεται τελεσίγραφα, ο Χρουστσόφ ζητά την αναβολή της Διάσκεψης για έξη με οκτώ μήνες 9όσο δηλαδή θα ήταν ακόμη πρόεδρος ο Αϊζενχάουερ). Απ' την αρχή διαπιστώνεται ότι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι δεν έχουν καμιά πρόθεση για συνεννόηση, απορρίπτουν όλες τις σοβιετικές προτάσεις για ύφεση και σταδιακό αφοπλισμό. Στις 17 Μάη ο Χρουστσόφ και η σοβιετική αντιπροσωπεία ανακοινώνουν την αποχώρησή τους. 

ΔΙΚΗΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Οι διαδρομές που υποστηρίχτηκαν ότι ακολούθησε ο Πάουερ.

Ο Φράνσις Γκάρι Πάουερς πέρασε από δίκη. Στις 19 Αυγούστου του 1960, το σοβιετικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε δέκα χρόνια φυλάκιση. Έμεινε στις σοβιετικές φυλακές ενάμιση χρόνο, έως τις 10 Φεβρουαρίου 1962. και η υπόληψή του στην πατρίδα του είχε αμαυρωθεί.

Κάτω από την σκιά των αμερικανικών κατασκοπευτικών πτήσεων το ρουμανικό ΚΚ δια στόματος Γκεοργκίου Ντεζ επαναλαμβάνει την πρόταση για απύραυλο Βαλκανική. Ο Χρουστσόφ μιλά για τον «ρεβιζιονιστή» Τίτο, αλλά υποστηρίζει ότι ο κομμουνισμός δεν χρειάζεται πόλεμο για να θριαμβεύσει, για τον «ρεβιζιονιστή» Τίτο μιλά και η Λ Δ της Κίνας αλλά για ρεβιζιονισμό ταυτόχρονα μιλά και ο Χο Τσιχ Μιν στο Πεκίνο αλλά αυτή την φορά σαν ρεβιζιονιστές ονομάζει την Μόσχα! Ο Φράνσις Γκάρι Πάουερς θα επιστρέψει στις ΗΠΑ το 1962, με την ιστορική ανταλλαγή στο Βερολίνο, των Φράνσις Γκάρι Πάουερ και του σοβιετικού πράκτορα της KGB Ρούντολφ Αμπελ που είχε πέσει στα χέρια των Αμερικανών.


Τα συντρίμια του U2.

ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ U-2

Το U-2 κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1950 και αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής κατασκοπίας πάνω από τη Σοβιετική Ένωση. Επειδή πετάει στα 70.000 πόδια για να αποφύγει τον εντοπισμό, οι πιλότοι φορούν ειδικές στολές, όμοιες με αυτές των αστροναυτών, για να αντιμετωπίσουν την χαμηλή πίεση και την έλλειψη οξυγόνου. Η Ουάσιγκτον με παρακολουθήσεις με U-2 προσπάθησε να παρεμποδίσει το εκκολαπτόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ, επιτρέποντας να δημοσιευτούν στους The New York Times οι φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από κατασκοπευτικά αεροπλάνα U-2 οι οποίες αποκάλυπταν την ύπαρξή του. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος John F. Kennedy έστειλε αρκετά απειλητικά μηνύματα στον Ben-Gurion, συνεισφέροντας στην απόφαση του τελευταίου να παραιτηθεί τον Ιούλιο του ιδίου χρόνου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ν Khrushchev σε μια επίδειξη των υπολειμάτων του αμερικανικού κατασκοπευτικού U2 που πιλοτάριζε ο Francis Gary Powers.

Το διάστημα 1995-99 στα U-2 ενσωματώθηκαν νέοι κινητήρες, υπερσύγχρονοι αισθητήρες και αναβαθμίστηκε το πιλοτήριο (cockpit) με νέες οθόνες, κάτι που έδωσε την εντύπωση ότι θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά μέχρι το 2050. Το Πεντάγωνο όμως επιδιώκει την εξοικονόμηση κονδυλίων για την ανάπτυξη του μη επανδρωμένου οχήματος UAV-Unmanned Aerial Vehicle) μεγάλου βεληνεκούς, τύπου Global Hawk της εταιρίας Northrop Grumman, αν και το U-2 μπορεί να πετάει διπλάσια απόσταση και να μεταφέρει διπλάσιο φορτίο από τα Global Hawk. Η νέα γενιά, ωστόσο, προβλέπεται να αναπτύξει δυνατότητες εφάμιλλες με τα U-2.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Francis Gary Powers εξακολούθησε να είναι πράκτορας της CIA, εδώ τον βλέπουμε σε πτήση το 1973.


Παρά τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, μετά δεκαετίες ενεργού δράσης σε όλο σχεδόν τον πλανήτη, το 2008 θα αποσυρθούν οκτώ αεροσκάφη, από επτά το 2009 και το 2010, ενώ η τελευταία «φουρνιά» των 10 U-2 θα οδεύσει για τα αεροπορικά μουσεία της υπερδύναμης το 2011.

Τα U-2 πραγματοποίησαν μόλις το 19% των αναγνωριστικών πτήσεων κατά την διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, όμως παρείχαν στις αμερικανικές δυνάμεις το 60% των πληροφοριών από υποκλοπές των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (SIGINT-Signals Intelligence) και το 88% των εικόνων του πεδίου της μάχης που χρησιμοποιήθηκαν στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- ΒΗΜΑ 12/5/1960

- ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σπ Λιναρδάτου εκδόσεις ΒΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ τόμος ΙΙΙ

http://igaiolos.blogspot.com

Σχόλια

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος2 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας