Το μυστικό σχέδιο της ηγεσίας του ΚΚΕ για την αιφνιδιαστική κατάληψη των Αθηνών πριν την απελευθέρωση (Αύγουστος 1944)

Ο Γιάννης Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1900 στην Βουλγαρία. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ ήδη από τον Ιανουάριο του 1920. Πολύ σύντομα αναρριχήθηκε στις κορυφαίες θέσεις του ΚΚΕ, ως μέλος του
Ο Γιάννης Ιωανίδης στο γραφείο του
πολιτικού γραφείου (έλαβε μέρος σε όλα τα κομματικά σώματα του ΚΚΕ από το 1931 έως το 1951) και αντιπρόσωπος του ΚΚΕ στην Ρωσία κατά τον μεσοπόλεμο, ενώ επί Μεταξά φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία σε συνθήκες σκληρής απομόνωσης. Τον Ιούλιο του 1942 ο Ιωαννίδης θα καταφέρει να δραπετεύσει και αποτέλεσε μαζί με τον Γιώργη Σιάντο και τον Έκτορα Μακρίδη την ηγεσία του ΚΚΕ στα χρόνια της Κατοχής και αυτό λόγο της απουσίας του γραμματέα του Κόμματος Νίκου Ζαχαριάδη που βρισκόταν αιχμάλωτος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Σύμφωνα με τον φιλοΕΑΜικό ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ ο Ιωαννίδης εξελίχθηκε σε άτυπο αλλά ισχυρό "Β΄ γραμματέα του ΚΚΕ" στα χρόνια της κατοχής

Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν βασικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, έπαιξε ενεργό αν όχι ρυθμιστικό ρόλο σε όλες τις τελικές αποφάσεις του ΚΚΕ στα χρόνια της Κατοχής, έλαβε μέρος σε όλες τις κομματικές συνδιασκέψεις (ολομέλειες κτλ), σε κάποιες ήταν και ο κεντρικός εισηγητής, και έτσι αποτελεί μια σημαντική πηγή πληροφόρησης και ερμηνείας για τις προθέσεις και τις ενέργειες του κομμουνιστικού κόμματος στην περίοδο 1942-1945. Στις "αναμνήσεις" του, μια διαλογική συζήτηση με τον ερευνητή αλλά και στέλεχος του ΚΚΕ Α. Παπαπαναγιώτου καταγράφει την ισχυρή πρόθεση της ηγεσίας του ΚΚΕ να καταλάβει την εξουσία αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών πριν προλάβει να επιστρέψει η εξόριστη οικουμενική κυβέρνηση Παπανδρέου και πριν προλάβουν οι Άγγλοι να αντιδράσουν στέλνοντας στρατεύματα.Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, το σύνθημα απόφαση του "πολιτικού γραφείου" που συνεδρίασε τον Αύγουστο του 1944 "όλοι επί ποδός πολέμου" δεν αφορούσε μόνο την εκδίωξη των Γερμανών από την
Γιώργης Σιάντος
Ελλάδα σύμφωνα άλλωστε και το Αγγλικό σχέδιο "κιβωτός". Λέει ο ίδιος (σελ 266): "..Και αμέσως, αυτό δεν είναι γραμμένο, είναι γραμμένο δηλαδή αλλά είναι στο Γενικό Στρατηγείο, αμέσως παίρναμε απόφαση να προσανατολίσουμε όλες τις εκεί κοντινές μεραρχίες του ΕΛΑΣ προς την Αθήνα. Αυτό επίσης Αλέκο είναι ένα πράγμα που πάντα με έτρωγε. Ήταν να προσανατολίσουμε όλα τα τμήματα προς την Αθήνα. Εμείς πήραμε απόφαση να προσανατολίσουμε τον στρατό, όλους προς τα εκεί προς την Αθήνα. Γιατί πάντα είχα την γνώμη ότι τελικά το ζήτημα θα κριθεί στην Αθήνα. Γιατί πάντα έμπαινε τι θα σου κάνουν οι Άγγλοι..."

Ουσιαστικά λοιπόν ο Ιωαννίδης αποκαλύπτει ότι η βασική προτεραιότητα του ΚΚΕ ήταν η κατάληψη της εξουσίας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού είχαν συνταχθεί λεπτομερή σχέδια που προέβλεπαν την επίθεση όλων των μονάδων του ΕΛΑΣ από την ύπαιθρο στην Αθήνα. Αλλά ας δούμε τι είπε ο ίδιος ο Ιωαννίδης για το σχέδιο αυτό:

"Από τα μέσα του 1943 εγώ είπα στον Θόδωρο και στον Μακρίδη να κάνει ένα σχέδιο κατάληψης των Αθηνών με βάση τις δυνάμεις που υπάρχουν και που μπορούμε εμείς να έχουμε και τις δυνάμεις που έχουν αυτοί και μπορούνε να φέρουνε. Το σχέδιο αυτό έγινε. Το σχέδιο αυτό το κράτησα εγώ όλον τον καιρό. Αυτό το σχέδιο δεν το πήρε υπ΄όψιν του ο Σιάντος. Το διάβασε φυσικά και δεν είπε ότι δεν είναι καλό και επιστημονικά καμωμένο. Ήταν ένα σχέδιο πολύ καλό που αν εμείς το χρησιμοποιούσαμε τον Δεκέμβρη θα
Γιάννης Ιωαννίδης
είχαμε όχι βέβαια ριζικές αλλαγές, αλλά καλύτερη κατάσταση. Δεν θα παθαίναμε αυτό το πράγμα. Δεν θα βγαίναμε έτσι από την Αθήνα... "

"Εμείς την Αθήνα θα την είχαμε πιασμένη, θα την είχαμε πάρει προτού αυτοί προλάβουν να πιάσουνε τις θέσεις και τα αυτά τους. Λοιπόν έγινε αυτό το σχέδιο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η καθοδήγηση του κόμματος είχε υπόψη της πως προς το τέλος του αγώνα εμείς θα βρισκόμασταν στην θέση να χρησιμοποιήσουμε βία για την κατάληψη της Αθήνας. Δεν είχε κανένα άλλο νόημα το σχέδιο αυτό...."

και τέλος...

" Τότε λέγαμε: εδώ στην Αθήνα θα κριθεί όλη η υπόθεση. Πρέπει να καταλάβουμε την Αθήνα. Έτσι και τόσες δυνάμεις από εμάς, τόσες από εκείνους, έτσι θα πολεμήσουμε, εκεί θα τους χτυπήσουμε, αυτό και εκείνο θα κάνουμε κτλ"     

Η μαρτυρία του Ιωαννίδη ακριβώς επισημαίνει μια βασική μας θέση που είχαμε διατυπώση και σε
Η Πλατεία Συντάγματος μετά τους πρώτους πυροβολισμούς στις 3 Δεκεμβρίου
προηγούμενο άρθρο. Τα "Δεκεμβριανά" δεν προκλήθηκαν ούτε από την "κρίση αποστράτευσης" ούτε από την δολοφονία των 26 διαδηλώτων στην Πλατεία Συντάγματος στις 3 Δεκεμβρίου. Τα "Δεκεμβριανά" ήταν μια αποτυχημένη και κακά σχεδιασμένη εκδήλωση της πάγιας πρόθεσης του ΚΚΕ να καταλάβει βίαια την εξουσία, πρόθεση που υπήρχε μόνιμα στο μυαλό των ηγετών του ΚΚΕ μετά την σημαντική ενίσχυση του ΕΛΑΣ από τον Ιταλικό οπλισμό της μεραρχίας "Πινερόλο"....


ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ (δυό μικρές λεπτομέρειες)


Αποφάσισα να παρουσιάσω κατά γράμμα τις θέσεις του Ιωαννίδη, όχι μόνο για να μην κατηγορηθώ ότι αλλοίωσα τις "θέσεις" του σε ένα τόσο λεπτό και κρίσιμο θέμα, αλλά και για να δείξω πόσο χαμηλό (όχι μόνο μόρφωσης αλλά και απλής νοημοσύνης) ήταν το επίπεδο της ηγεσίας του ΚΚΕ που επιθυμούσε να αναλάβει και την εξουσία στην Ελλάδα. Ακόμη χειρότερα θα έλεγα για τον Βασίλη Μπαρτζώτα (τον περίφημο "Φάνη") αρχηγό του ΕΛΑΣ Αθηνών, του οποίου διάβασα πρόσφατα ένα "ιστορικό δοκίμιο" που έγραψε για τα "Δεκεμβριανά" και απόρησα πως υπήρξαν άνθρωποι που δέχονταν διαταγές από αυτόν και τον αναγνώριζαν και ως αρχηγό τους.
Επίσης ο ίδιος ο Ιωαννίδης κατονομάζει τον Γιώργη Σιάντο, ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του ΚΚΕ στην Κατοχή, ως χαφιέ των Άγγλων.
Και μια λεπτομέρεια ακόμη. Ο ίδιος ο Ιωαννίδης αναφέρει στο σύντομο βιογραφικό του, ότι πριν παντρευτεί την πρώην γυναίκα του συντρόφου του Κολοζώφ ζήτησε άδεια από το Κόμμα...Ι. Β. Δ.Πηγή

Γιάννης Ιωαννίδης, "Αναμνήσεις" (προβλήματα της πολιτικής του ΚΚΕ στην Εθνική Αντίσταση 1940-1945), εκδόσεις "Θεμέλιο"

Χάγκεν Φλάισερ, Στέμμα και Σβάστιγκα, εκδόσεις Παπαζήση

Σχόλια

 1. Το μοναδικό μέλημα των ψευτοδημοκρατών του κκε κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν να αρπάξουν -στην κυριολεξία- την εξουσία στην Ελλάδα μετά το πέρας του πολέμου.

  Εδικότερα, το 1943, μετά το Στάλιγκραντ και το Κουρσκ, όπου φάνηκε ότι η ροή του πολέμου είχε αλλάξει, επιδίωξαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες (όρα ΟΠΛΑ, επιθέσεις σε ΕΔΕΣ, δολοφονία Ψαρρού, ναυτικό κίνημα στην Αίγυπτο, συμφωνίες με τους αποχωρούντες Ιταλούς για να πάρουν τα όπλα τους και άλλες "θεάρεστες" ενέργειες) με την εξαπόλυση του 1ου γύρου, ώστε να βρεθούν σε σχέση ισχύος.

  Επί του προκειμένου, αν και η ηγεσία των ήταν ενήμερη για τις επαφές Στάλιν-Τσώρτσιλ, όπου η Ελλάδα λογιζόταν για τη Δύση, εν τούτοις προετοιμάζονταν για την κατάληψη των Αθηνών, ώστε να τους φέρουν όλους προ τετελεσμένων γεγονότων.

  Ακόμη και μετά τη συνάντηση Τσώρτσιλ-Στάλιν (Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου), όπου όριζε την Ελλάδα εκτός Ανατολικού Μπλοκ, η ηγεσία του προδοτικού κκε οδηγούσε σταθερά τα πράγματα σε ρήξη με τους υπόλοιπους (και στην τελική σύγκρουση το Δεκέμβριο), μόνο και μόνο για να καλύψη τον "πατερούλη".

  Τέτοιοι ξεφτιλισμένοι ήσαν και συνεχίζουν να είναι. Εδώ, ακόμη και τώρα, παρά την επίσημη παραδοχή της Ρωσίας για τη Σφαγή στο Κατύν, εκείνοι -σε πείσμα της λογικής- το αρνούνται. Ειλικρινά η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

  Όντως είμαστε το τελευταίο κομμουνιστικό κράτος στον κόσμο (μαζί με την Β. Κορέα φυσικά)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να μην ξεχνάμε και την απαντηση του Σιαντου, σε ερωτηση του Ιωαννιδη αν συμφωνει ο Σταλιν, με επιθεση για καταληψη της εξουσιας. Ο Σιαντος απαντησε, πως συμφωνει ο Δημητρωφ και " Δημητρωφ ισον Σταλιν"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τώρα που ανέφερες τον Δημητρώφ, να πούμε ότι κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου έλυνε και έδενε στη Γ' Διεθνή (Κόμιντερν). Επίσης στη Βαλκανική Κομμουνιστική Οργάνωση ήταν το νο 1. Το σεκε και μετέπειτα κκε σερνόταν πίσω από τις αποφάσεις της βουλγαρικής αυτής ύαινας για τη Μακεδονία και επικροτούσε την "ανεξάρτητη" Μακεδονία.

  Για την περίοδο που μιλάμε (1944) ο Στάλιν μόλις είχε διαλύσει τη κομιντέρν και είχε σχηματίσει την Κομινφόρμ (ακόμη πιο τυφλό όργανο των Σοβιετικών). Σε αυτόν υπάκουε και ο Δημητρώφ.

  Το ζήτημα είναι ότι οι παμπόνηροι Βούλγαροι υπολόγιζαν στην ελληνική αναστάτωση, ώστε ν'αρπάξουν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τις οποίες πάντοτε εποφθαλμιούσαν. Γιατί οι Βούλγαροι, ακόμη και υπό κομμουνιστικό μανδύα, είναι πρώτα Βούλγαροι και μετά κομμουνιστές. Οι ηλίθιοι δικοί μας αριστεροί ήσαν πρώτα κομμουνιστές και μετά Έλληνες, γεγονός μοναδικό στα χρονικά.

  Εκτός των άλλων, δυστυχώς, πρωτοπορούμε και στη Μαλακία. Όχι όλοι, ευτυχώς, αλλά αρκετοί ώστε να οδηγηθούμε εδώ που είμαστε.

  Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσεις να συζητήσεις φυσιολογικά με αυτούς στον Περισσό. Οι τύποι είναι απίθανοι, έχουν πάρει διαζύγιο με τη λογική.

  Στο μόνο το οποίο τα έχουν 400 και διαπρέπουν είναι στην επιχειρηματικότητα (όρα απολύσεις σε Τυποεκδοτική και επικείμενες στον 90,2). Κατά τα άλλα είναι "λαϊκοί αγωνιστές" και ενδιαφέρονται για τον εργάτη.

  κκε α.ε το κώμα σου λαέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κατ αρχάς να συμφωνήσω ότι η ηγεσία του ΚΚΕ ήταν μπάζα, ειδικά πιό φελός από τον Β Μπαρτζιώτα δεν νομίζω να υπάρχει, έχω διαβάσει τα περισσότερα από τα βιβλία του, το συμπέρασμα που έχω βγάλει είναι ότι ήταν ένα ανόητο εμπαθές εγωκεντρικό πλάσμα, και αυτός θεωρείτο από τους πιό "μορφομένους" (οικονομολός ΑΣΟΕΕ) του ΚΚΕ (ήταν και Πορφυρογένης και καμιά δεκάδα ακόμα άτομα που ήξεραν κα΄ποια γράμματα).

  Τώρα δες την ηγεσία του ΚΚΕ :

  Γ Ιωαννίδης επάγγελμα Κουρέας

  Γιάννης Ζέβγος δάσκαλος

  Γιώργης Σιάντος καπνεργάτης

  Θεόδωρος Μακρίδης, "Έκτορας" θεωρείτο η στρατιωτική ιδιοφυΐα , ο Κλαούζεβιτς του ΕΛΑΣ ήταν μόνιμος αξιωματικός είχε αποφοιτήσει το 1924 από την Ευελπίδων και αποστρατεύτηκε το 1935 ταγματάρχης πεζικού ε.α.

  Ν Ζαχαριάδης είχε τελειώσει το γυμνάσιο λιμενεργάτης.


  Δημήτρης ή Μήτσος Παρτσαλίδης Καπνεργάτης

  Άρης Βελουχιώτης (Θ Κλάρας) Είχε ποινικό μητρώο.....

  Μάρκος Βαφειάδης καπνεργάτης

  Γεώργιος Βροντίσιος, μπαλωματής στο Συρράκο.

  Αυτοί λοιπόν πήγαν να τα βγάλουν πέρα με τον Γ Παπανδρέου, τον Σ Βενιζέλο, τον Ήντεν, τον Τσώρτσιλ κλπ

  Δες τι είπε ο Γ Παπανδρέου για το σακούλιασμα που τους έκανε. Ένα έχω να πω κρίμα τους ανθρώπους που τους πίστεψαν και τους ακολούθησαν.


  «Το συμπέρασμα είναι ότι ο Δεκέμβριος ημπορεί να θεωρηθή ”δώρον του Υψίστου”.
  Αλλά διά να υπάρξη ο Δεκέμβριος, έπρεπε προηγουμένως να είχομεν έλθει εις την Ελλάδα. Και τούτο ήτο δυνατόν μόνον με τη συμμετοχήν του ΚΚΕ εις την Κυβέρνησιν, δηλαδή με τον Λίβανον. Και διά να ευρεθούν εδώ οι Βρετανοί, οι οποίοι ήσαν απαραίτητοι διά τη Νίκην, έπρεπε προηγουμένως να είχεν υπογραφή το Σύμφωνο της Καζέρτας. Και διά να γίνη Στάσις – το ”δώρον του Υψίστου”- έπρεπε προηγουμένως να επιμείνω εις την άμεσον αποστράτευσιν του ΕΛΑΣ και να θέσω το ΚΚΕ ενώπιον του διλήμματος ή να αποδεχθή ειρηνικώς τον αφοπλισμό του, ή να επιχειρήση την Στάσιν υπό συνθήκας όμως πλέον, αι οποίαι οδήγουν εις τη συντριβήν του… Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια». (Γ. Παπανδρέου)

  Κάτι έχω γράψει εδώ:


  http://igaiolos.blogspot.com/2010/11/blog-post_27.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κατ αρχάς να συμφωνήσω ότι η ηγεσία του ΚΚΕ ήταν μπάζα, ειδικά πιό φελός από τον Β Μπαρτζιώτα δεν νομίζω να υπάρχει, έχω διαβάσει τα περισσότερα από τα βιβλία του, το συμπέρασμα που έχω βγάλει είναι ότι ήταν ένα ανόητο εμπαθές εγωκεντρικό πλάσμα, και αυτός θεωρείτο από τους πιό "μορφομένους" (οικονομολός ΑΣΟΕΕ) του ΚΚΕ (ήταν και Πορφυρογένης και καμιά δεκάδα ακόμα άτομα που ήξεραν κα΄ποια γράμματα).

  Τώρα δες την ηγεσία του ΚΚΕ :

  Γ Ιωαννίδης επάγγελμα Κουρέας

  Γιάννης Ζέβγος δάσκαλος

  Γιώργης Σιάντος καπνεργάτης

  Θεόδωρος Μακρίδης, "Έκτορας" θεωρείτο η στρατιωτική ιδιοφυΐα , ο Κλαούζεβιτς του ΕΛΑΣ ήταν μόνιμος αξιωματικός είχε αποφοιτήσει το 1924 από την Ευελπίδων και αποστρατεύτηκε το 1935 ταγματάρχης πεζικού ε.α.

  Ν Ζαχαριάδης είχε τελειώσει το γυμνάσιο λιμενεργάτης.


  Δημήτρης ή Μήτσος Παρτσαλίδης Καπνεργάτης

  Άρης Βελουχιώτης (Θ Κλάρας) Είχε ποινικό μητρώο.....

  Μάρκος Βαφειάδης καπνεργάτης

  Γεώργιος Βροντίσιος, μπαλωματής στο Συρράκο.

  Αυτοί λοιπόν πήγαν να τα βγάλουν πέρα με τον Γ Παπανδρέου, τον Σ Βενιζέλο, τον Ήντεν, τον Τσώρτσιλ κλπ

  Δες τι είπε ο Γ Παπανδρέου για το σακούλιασμα που τους έκανε. Ένα έχω να πω κρίμα τους ανθρώπους που τους πίστεψαν και τους ακολούθησαν.


  «Το συμπέρασμα είναι ότι ο Δεκέμβριος ημπορεί να θεωρηθή ”δώρον του Υψίστου”.
  Αλλά διά να υπάρξη ο Δεκέμβριος, έπρεπε προηγουμένως να είχομεν έλθει εις την Ελλάδα. Και τούτο ήτο δυνατόν μόνον με τη συμμετοχήν του ΚΚΕ εις την Κυβέρνησιν, δηλαδή με τον Λίβανον. Και διά να ευρεθούν εδώ οι Βρετανοί, οι οποίοι ήσαν απαραίτητοι διά τη Νίκην, έπρεπε προηγουμένως να είχεν υπογραφή το Σύμφωνο της Καζέρτας. Και διά να γίνη Στάσις – το ”δώρον του Υψίστου”- έπρεπε προηγουμένως να επιμείνω εις την άμεσον αποστράτευσιν του ΕΛΑΣ και να θέσω το ΚΚΕ ενώπιον του διλήμματος ή να αποδεχθή ειρηνικώς τον αφοπλισμό του, ή να επιχειρήση την Στάσιν υπό συνθήκας όμως πλέον, αι οποίαι οδήγουν εις τη συντριβήν του… Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια». (Γ. Παπανδρέου)

  Κάτι έχω γράψει εδώ:


  http://igaiolos.blogspot.com/2010/11/blog-post_27.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αναμφίβολα έχεις απόλυτο δίκαιο για τον Μπαρτζιώτα. Απόλυτο όμως!! Ενδιαφέρον έχουν και όσα αναφέρει ο Βαφειάδης στα απομνημονεύματα του για αυτόν.

  Σίγουρα είναι σημαντική και η μόρφωση και το επάγγελμα για κάποιον που αξιώνει να καταλάβει ένα δημόσιο λειτούργημα, χωρίς όμως και αυτό να είναι απόλυτο.

  Τον ικανότερο όλων όσων αναφέρεις, θεωρώ τον Μάρκο Βαφειάδη, ο οποίος απέδειξε ότι και ανεξάρτητη σκέψη διέθετε αλλά και μεγάλες ικανότητες επί του πρακτέου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εγω παλι εχω μια απορια την οποια δεν μπορει να απαντησει η ας πουμε αποκαλυψη σου--εννοω μερι του μυστικου σχεδιου κλπ κλπ--/Απο τη 12-10-44 που εφυγαν οι γερμανοι απο την αθηνα μεχρι την 18-10 που φανηκαν οι συμμαχοι--λιγοι στα μεγαρα αγγλοι και η ας πουμε κυβερνηση--,μεσολαβησε ενα αρκετο κενο στην αθηνα,το οποιο δεν καρπωθηκε το κκε σε αντιθεση με το σχεδιο που του αποδιδεις.Που λες να οφειλεται αυτη η ολιγωρια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. πολύ (μα πάρα πολύ) σωστή παρατήρηση ανώνυμε 06.35.

  Η απάντηση είναι πολύ δύσκολη και αμφισβητούμενη. Θα την συμπυκνώσω στο τρίπτυχο απειρία της ηγεσίας, αιφνιδιασμός, εσωτερική προδοσία. Εξηγούμαι.

  Κατ΄αρχάς η βάση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ αναμφίβολα ήθελε να γίνει άμεση κατάληψη της εξουσίας. Αυτό αποδεικνύει η περίφημη σύσκεψη των καπετανέων στην Λαμία, η άρνηση του μάρκου Βαφειάδη να υπακούσει στον Σκόμπυ και να μείνει με τον ΕΛΑΣ εκτός Θεσσαλονίκης, η άποψη του Μπαρτζιώτα που υποστηρίζει πως όλος ο ΕΛΑΣ ΑΘηνών ήταν έτοιμος και περίμενε πως και πως το σύνθημα.

  Γιατί δεν έγινε; Πρώτα έγινε ο Λίβανος, η πρώτη μεγάλη διπλωματική ήττα του ΚΚΕ. Ο Παπανδρέου παγίδευσε με σατανικό τρόπο τους αντιπροσώπους του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ, εξίσωσε στην εισηγηση του τα τάγματα ασφαλείας με τον ΕΛΑΣ και τελικώς πέτυχε να συμμετέχουν οι Αριστεροί σε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. να σημειωθεί ότι δυστηχώς για το ΕΑΜ αρχηγός της αντιπροσωπείας ήταν ο μετριοπαθής Σβώλος, ενώ η αντιπροσωπεία των αριστερών είχε απομονωθεί πλήρως στο ξενοδοχείο που γινόταν η συνάντηση, χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ελλάδα.

  Αυτό μάνι-μάνι "άδειασε" την κυβέρνηση του Βουνού ("ΠΕΕΑ"), μούδιασε την ηγεσία του ΚΚΕ που δεν ήξερε πως να αντιδράσει. Προσπάθησε τουλάχιστον να πετύχει την παραίτηση Παπανδρέου, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω Άγγλων.

  Το δεύτερο πρωτοφανές ήταν η Καζέρτα. Ενώ η γραμμή του ΚΚΕ στον αντιπρόσωπο της Ζεύγο ήταν Έλληνας Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων (Οθωναίος), ο Ζεύγος και ο Σαράφης υπέγραψαν για Σκόμπυ παραβαίνοντας τις οδηγίες.

  Οι δύο αυτές αναπάντεχες συμπλεύσεις αιφνιδίασαν την ηγεσία του ΚΚΕ και σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, δημιούργησαν στους αριστερούς γενικότερα μια εικόνα συνεργασίας με τους Άγγλους. Σύμφωνα με τον Ιωαννίδη πάντα, αυτή την εικόνα δεν μπορούσαν να την αλλάξουν ως ΚΚΕ γιατί κινδύνευαν να απωλέσουν την σοβαρότητα τους έναντι του κόσμου που τους πίστευε. (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ουσιαστικά λοιπόν το ΚΚΕ "σύρθηκε" προς μια κατεύθυνση λόγω της απρόβλεπτης και χωρίς σοβαρά ανταλλάγματα, συμμετοχής του στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Η Καζέρτα έδεσε ακόμη περισσότερο το ΚΚΕ, με τον Σκόμπυ να ορίζει αντιπρόσωπο του στην Αθήνα τον Σπηλιοτόπουλο έναν σκληρό δεξιό αξιωματικό ο οποίος στις δυο εβδομάδες που η κατάσταση ήταν ρευστή οργάνωσε ενόπλως ομάδες τις Δεξιάς, με οπλισμό που έστειλαν οι Άγγλοι στο Λαύριο.

  Το γεγονός που έθεσε ξανά το ΕΑΜ_ΕΛΑΣ σε επαναστατική τροχιά ήταν η καχυποψία του ότι οι Άγγλοι είχαν σκοπό να του αφαιρέσουν την δυναμική του, αλλά και τα πολύ περιορισμένα Αγγλικά στρατεύματα που αποβιβάστηκαν στον Πειραιά.

  Ίσως υπήρξε βέβαια, και εσωτερική προδοσία. Η ηγεσία του ΚΚΕ αργότερα κατηγόρησε σχετικά τον Σιάντο ως χαφιέ τον Άγγλων. Εγώ ως βασική ανικανότητα η εσκεμμένη προδοσία θεωρώ πως όταν άρχισε η μάχη των Άθηνων η ηγεσία του ΚΚΕ έστρεψε το άνθος των δυνάμεων του ΕΛΑΣ προς τον απομωνωμένο Ζέρβα στην Ήπειρο, αντί να το μεταφέρει στην Αθήνα.

  Πάντως όσα έγραψα προφανώς δεν λύνουν το θέμα. Άλλωστε αυτό προσπαθώ να αναδείξω και με άλλα σχετικά κείμενα μου. Τα κλειστά αρχεία του ΚΚΕ στον Περισσό ίσως κάποτε μας βοηθήσουν (άντε ανοίξτε τα να δούμε τι πραγματικά έγινε!!). Πάντως είναι βασική μου θέση ότι το ΚΚΕ είχε πάντοτε κατά νου (η στο πίσω μέρος του νου αν προτιμάτε) να καταλάβει την εξουσία.

  άλλωστε αυτό είναι στις προδιαγραφές ενός προλεταριακού κόμματος....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Thank you for this enlightening piece;one thing I saw in your article, you mention 6 dead protesters on the 3rd Dec. demonstration. Given that it's the most heated and controversial point on the December event,with all sides giving various numbers of demonstrators killed by the police(left wing raising the number to 40, right wing talking about 11 as far as I know,with many different versions in between) could you say a bit more about the number 6 you mention? Which is your source(s)? And one question I never found answered:
  are there any NAMES of those victims at all??

  Thanks a lot,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. First of all if you are not greek congratulations on your interest in our history and culture.

  Secondly you are absolutely right. I have made a terrible mistake. The dead protesters were between 21 to 30. Sarafis mentioned 28, Bartziotas 24, Hatzis 21. The wounded were more than 100.

  I have already corrected it, thanks to your comment. It was a silly mistake anyway. I have not read anywhere thw names of the dead.

  Thank you for your participation.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Many thanks for your fast reply and nice words;actually I'm Greek but live in the UK and have no Greek fonts on this PC!Anyway What has impressed me for years isn't that much the divergence in numbers of the dead (EAM sources of the time mention 40, anti-EAM papers 11),rather than the fact that I NEVER came across not even ONE name of victims of the event. This is more impressive given that for almost ALL similar events of modern Greek history (demonstrations and street armed clashes) from workers' strikes of the '20s and the May '36 Thessaloniki killings through the anti-occupation demonstrations in Athens and anti-British parades of the '50s through the 'Iouliana' of '65 and the Polytechnic events of '73: in all those events I've come across names of victims-lists that are perhaps non-exhaustive,but still have NAMES! It's only for the 3/12/44 event have I found NOT ONE NAME of dead,despite the numbers given;this has always impressed me....

  many thanks again,

  Yanis

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ο Ιωαννιδης στις ´ Αναμνήσεις ´ του αναφέρει ρητά οτι το σχέδιο κατάληψης της Αθήνας με την αποχώρηση των Γερμανών είχε εκπονηθεί ήδη απο το 1942 απο τον Μακρίδη. Ξεκίνησαν την εκστρατεία με τα Δεκεμβριανά γιατί όμως δεν έριξαν όλες τις δυνάμεις (50.000) ένοπλων ταυτόχρονα στη κατάληψη της εξουσίας οπως ήταν το σχέδιο. Διότι οι Σοβιετικοί τους είχαν πει οχι πόλεμο πολιτική προσέγγιση και ενω δεν μπορούσαν για λόγους εσωκομματικής πλέον πολιτικής ,να αναφερθούν ευραιως στη κατεύθυνση των Σοβιετικών ,ξεκίνησαν την ιστορια με ημίμετρα θυσίασαν κάποιες χιλιάδες ανθρώπων συνειδητά ενω στη Βάρκιζα παρέδωσαν το χαλασμένο και απηρχαιωμενο οπλισμό τους σκοπεύοντας στον 3 γύρο πάντα σύμφωνα με τα κέφια των Σοβιετικών. Ο Τάκης Λαζαριδης στο ¨ Σύντροφοι ευτυχώς ηττηθήκαμε ´´ αναλύει το θέμα σε λεπτομέρεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος2 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας