Αναφορά στον Βρετανό Ιστορικό Ντέιβιντ Ίρβινγκ από έναν επικριτή του

(σημ Φιλίστωρος: έχω διαβάσει 5 βιβλία του Ντέιβιντ Ίρβινγκ (ο πόλεμος του χίτλερ, η δίκη της Νυρεμβέργης, ο πόλεμος των στρατηγών, την βιογραφία του Ρόμμελ κα την βιογραφία του γκαίρινγκ) τα οποία τα συγκαταλλέγω στα πιο καλογραμμένα που έχω διαβάσει ποτέ. Προφανώς οι γνώσεις μου επί των θεμάτων αυτών είναι περιορισμένες και απελπιστικά μονόπλευρες ενώ δεν συγκαταλέγομαι στους αρνητές του ολοκαυτώματος, όμως αναμφίβολα ο συγκεκριμένος Ιστορικός είναι αξιοθαύμαστος για την πνευματική προσπάθεια που έχει καταβάλλει η οποία έχει αναγνωριστεί ακόμη και από τους αντιπάλους του. Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε ότι έχει κάνει και 5 κόρες οπότε αξίζει της συμπαράστασης μας για έναν επιπλέον λόγο. Εδώ ένα ενδιαφέρον κείμενο ενός από τους πολλούς επικριτές του.)

Ο Ντέιβιντ Ίρβινγκ δεν έχει σπουδάσει ιστορία, αλλά χωρίς αμφιβολία γνωρίζει καλά τα κυριότερα έγγραφα της ανώτερης ηγεσίας των ναζί και είναι πιθανότατα ο αρνητής του Ολοκαυτώματος με την πληρέστερη ιστορική ενημέρωση. Αν και τα ενδιαφέροντα του διατρέχουν ολόκληρο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ο συγγραφέας βιβλίων όπως Η καταστροφή της Δρέσδης (The Destructon of Dresden, 1963) και Η γερμανική ατομική βόμβα (The German Atom Bomb, 1967), καθώς και βιογραφιών όπως Τα ίχνη της Αλεπούς (The Tral of the Fox, 1977 για τον Ρόμελ), Ο πόλεμος του Χίτλερ (Htler’s War, 1977), Ο πόλεμος του Τσώρτσιλ (Churchll’s War, 1987), Γκέρινγκ (Görng, 1989) και Γκέμπελς: Ιθύνων νους του Τρίτου Ράιχ (Göbbels: Mastermnd of the Thrd Rech, 1996) - το ενδιαφέρον του για το Ολοκαύτωμα αυξάνεται συνεχώς.


«Πιστεύω ότι το Ολοκαύτωμα πρόκειται να αναθεωρηθεί. Πρέπει να βγάλω το καπέλο στους αντιπάλους μου και στις στρατηγικές που έχουν χρησιμοποιήσει - π.χ. για το μάρκετινγκ και της ίδιας της λέξης Ολοκαύτωμα: σχεδόν περιμένω να δω την ένδειξη “ΤΜ" (σήμα κατατεθέν) να την ακολουθεί» (1994). Για τον Ίρβινγκ η άρνηση έχει εξελιχθεί σε πόλεμο, τον οποίο μάλιστα έχει περιγράψει με στρατιωτικούς όρους: «Βρίσκομαι σε έναν αγώνα επιβίωσης. Στόχος μου είναι να σταθώ όρθιος πέντε λεπτά μετά τη μεγάλη απόβαση και όχι να πέσω ηρωικά πέντε λεπτά πριν τελικά υψωθεί η σημαία. Είμαι πεπεισμένος πως είναι μια μάχη που την κερδίζουμε» (1994). Όταν τελείωσε τη βιογραφία του Γκέμπελς, λέει ο Ίρβινγκ, ο εκδότης του όχι μόνον αρνήθηκε να τιμήσει το συμβόλαιο που είχαν υπογράψει, επειδή είχε γίνει αρνητής του Ολοκαυτώματος, αλλά προσπαθεί τώρα να πάρει πίσω και την «εξαψήφια προκαταβολή» που του είχε δώσει. Η βιογραφία εκδόθηκε τελικά από τον οίκο Focal Pont, ο οποίος εκδίδει τα βιβλία του Ίρβινγκ στο Λονδίνο.

Οι απόψεις του Ίρβινγκ σχετικά με το Ολοκαύτωμα έχουν εξελιχθεί από τότε που εκφράστηκαν για πρώτη φορά, το 1977, όταν προσέφερε 1000 δολάρια σε όποιον μπορούσε να του φέρει αποδείξεις ότι
ο Χίτλερ διέταξε την εξόντωση των Εβραίων. Αφού διάβασε την Έκθεση Λόιχτερ (The Leuchter Report, 1989), η οποία υποστηρίζει πως οι θάλαμοι αερίων του Άουσβιτς δεν είχαν χρησιμοποιηθεί για ανθρωποκτονίες, ο Ίρβινγκ άρχισε να αρνείται το Ολοκαύτωμα στο σύνολό του, όχι απλώς τη συμμετοχή του Χίτλερ σε αυτό. Περιέργως, συχνά μοιάζει να αμφιβάλλει για τους διάφορους ισχυρισμούς που προτάσσουν οι αρνητές του Ολοκαυτώματος. Το 1994 μου είπε ότι, διαβάζοντας τα απομνημονεύματα του Άιχμαν, χάρηκε που δεν είχε «υιοθετήσει τη στενόμυαλη άποψη ότι δεν υπήρξε κανένα Ολοκαύτωμα» (1994).   Την  ίδια στιγμή,  ανέφερε ότι  μόνον  500.000  με 600.000 Εβραίοι είχαν πεθάνει, ως θύματα του πολέμου - το ηθικό ισοδύναμο, μου είπε, του βομβαρδισμού της Δρέσδης ή της Χιροσίμα. Παρ’ όλα αυτά, στις 27 Ιουλίου 1995, όταν οι παρουσιαστές μιας αυστραλιανής εκπομπής ραδιοφώνου τον ρώτησαν πόσοι Εβραίοι σκοτώθηκαν στα χέρια των ναζί, ο Ίρβινγκ παραδέχτηκε πως ο αριθμός ενδέχεται να εγγίζει τα 4 εκατομμύρια: «σκέφτομαι όπως κάθε επιστήμονας: θα πρέπει να σας δώσω ένα εύρος αριθμών και θα πρέπει να πω τουλάχιστον 1 εκατομμύριο, το οποίο είναι ένα τερατώδες νούμερο, ανάλογα με το τι εννοεί κανείς με τη λέξη “σκοτώθηκαν".

Αν το να βάλεις ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου αυτοί πεθαίνουν λόγω των βάρβαρων συνθηκών, του τύφου και των επιδημιών, θεωρείται δολοφονία, τότε θα σας έδινα ένα νούμερο γύρω στα 4 εκατομμύρια, διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τεράστιος αριθμός ανθρώπων όντως πέθαναν μέσα στα στρατόπεδα αυτά υπό συνθήκες που έγιναν εμφανείς κατά το τέλος του πολέμου» (Επιφυλλίδα στο περιοδικό Searchlght, 1995, σ. 2).
Παρ' όλα αυτά, ο Ίρβινγκ κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του Τσύντελ, το 1985. Ύστερα από αυτό, διάφορες κυβερνήσεις άρχισαν ποινικές διώξεις εναντίον του. Έχει απελαθεί και του έχει απαγορευθεί η είσοδος σε πολλές χώρες και τα βιβλία του έχουν αποσυρθεί από ορισμένα βιβλιοπωλεία, ενώ άλλα που τα διαθέτουν έχουν υποστεί βανδαλισμούς. Τον Μάιο του 1992, ο
Ίρβινγκ δήλωσε μπροστά σε ένα γερμανικό ακροατήριο ότι ο ανακατασκευασμένος θάλαμος αερίων στο Άουσβιτς ήταν «μια απάτη που χτίστηκε μετά τον πόλεμο». Τον επόμενο μήνα, όταν έφθασε με το αεροπλάνο στη Ρώμη, τον περικύκλωσε η αστυνομία και τον έβαλε στο επόμενο αεροπλάνο για το Μόναχο, όπου του απαγγέλθηκε, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, κατηγορία για «δυσφήμηση της μνήμης νεκρών». Καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 γερμανικών μάρκων. Η έφεση που ασκήθηκε κατά της απόφασης απορρίφθηκε και το πρόστιμο αυξήθηκε σε 30.000 μάρκα. Στα τέλη του 1992, ενώ ο Ίρβινγκ βρισκόταν στην Καλιφόρνια, ειδοποιήθηκε από την καναδική κυβέρνηση ότι δεν θα του επιτρεπόταν η είσοδος στη χώρα. Ωστόσο, πήγε στον Καναδά  - παρά την απαγόρευση - για να παραλάβει από μια συντηρητική οργάνωση το βραβείο Τζωρτζ Όργουελ για την ελευθερία του λόγου. Συνελήφθη επιτόπου, απομακρύνθηκε δεμένος με χειροπέδες και απελάθηκε βάσει του σκεπτικού ότι η καταδίκη του στη Γερμανία καθιστούσε πιθανή τη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων και στον Καναδά. Έως τώρα, του έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική.

Αν και ο Ίρβινγκ αρνείται κάθε επίσημη σύνδεση με το HR («θα δεις ότι το όνομα μου δεν συμπεριλαμβάνεται στους συνεργάτες»), είναι τακτικός ομιλητής στα συνέδρια του και συχνά δίνει διαλέξεις σε ομάδες αρνητών του Ολοκαυτώματος ανά τον κόσμο. Το 1995, στο συνέδριο του HR στο Ιρβάίν της Καλιφόρνιας, ο Ίρβινγκ ήταν ο κύριος ομιλητής και αποτέλεσε αντικείμενο λατρείας για πολλούς απ τους παρευρισκόμενους. Ο Ίρβινγκ βρισκόταν ο ίδιος πίσω απ το τραπέζι που
πωλούνταν τα βιβλία του, υπογράφοντας αντίτυπα. Όσοι αγόραζαν το βιβλίο Ο Πόλεμος του Χίτλερ έπαιρναν ως δώρο μια μικρή σημαιούλα με τη σβάστικα, σαν αυτήν που κυμάτιζε πάνω στη μαύρη Μερσεντές του Χίτλερ. Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με δυο θαυμαστές του, ο Ίρβινγκ εξήγησε ότι η παγκόσμια εβραϊκή φατρία δουλεύει εναντίον του για να αποτρέψει την έκδοση των βιβλίων και τις διαλέξεις του. Είναι αλήθεια πως ο Ίρβινγκ έχει αντιμετωπίσει την αντίθεση πολλών εβραϊκών ομάδων, παντού που έχει κληθεί να μιλήσει. Για παράδειγμα, το 1995 κλήθηκε να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϋ, απ μια οργάνωση υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου, αλλά η διάλεξη του έγινε στόχος πικετοφοριών και έτσι δεν πραγματοποιήθηκε.

Ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα σε τοπικού χαρακτήρα, αυθόρμητες αντιδράσεις σε κάποιο γεγονός και σε μια παγκόσμια, οργανωμένη συνωμοσία. Ο Ίρβινγκ φαίνεται τι αδυνατεί να κάνει τη διάκριση αυτή.

Το 1995, ο Ίρβινγκ παρευρέθηκε σε μια διάλεξη της Ντέμπορα Λίπστατ (D. Lpstadt) εναντίον των αρνητών του Ολοκαυτώματος, μετά το τέλος της οποίας σηκώθηκε και ανακοίνωσε στο κοινό την ταυτότητα του. Ισχυρίζεται πως αμέσως περικυκλώθηκε απ μέλη του κοινού που του ζητούσαν αυτόγραφο. Είχε φέρει λέει ένα κουτί με αντίτυπα της βιογραφίας του Γκέρινγκ, τα οποία και χάρισε στον κόσμο, ώστε οι φοιτητές να μπορέσουν να δουν «ποιος απ τους δυο μας λέει ψέματα». Σοβαρά;
Αν δεν υπήρχε σχέδιο για την εξόντωση των Εβραίων, τότε τι ακριβώς θα πρέπει να καταλάβουν οι αναγνώστες του στη σελίδα 238 του Γκέρινγκ, που ο Ίρβινγκ γράφει: «Η μετανάστευση ήταν μόνο μία απ τις πιθανότητες που ο Γκέρινγκ διείδε. “Η άλλη είναι η ακόλουθη”, δήλωνε τον Νοέμβριο του 1938, επιλέγοντας τις λέξεις του με τη χαρακτηριστική γι' αυτόν επιμέλεια. “Αν σε οποιαδήποτε προβλεπτή στιγμή στο μέλλον βρεθεί το Γερμανικό Ράιχ σε συνθήκες εξωτερικής πολιτικής σύγκρουσης, τότε είναι προφανές τι εμείς στην Γερμανία θα ασχοληθούμε πρώτα και κυρίαρχα με τη διευθέτηση των λογαριασμών μας με τους Εβραίους"». Μια και ο Ίρβινγκ ισχυρίζεται τι η μετανάστευση ήταν αυτά που οι ναζί εννοούσαν με τις λέξεις Ausrottung (εξολόθρευση) και Τελική Λύση, τότε τι ακριβώς ήθελε να πει εδώ ο Γκέρινγκ, αναφερόμενος σε ένα δεύτερο σχέδιο; Και τι να πιστέψουν οι αναγνώστες ταν φτάσουν στη σελίδα 343 του ίδιου βιβλίου, που ο Ίρβινγκ γράφει τα εξής:

Η ιστορία μάς διδάσκει σήμερα ότι ένα σημαντικό μέρος εκείνων που μεταφέρονταν [στα στρατόπεδα] - ειδικά εκείνοι που ήταν πολύ νέοι ή πολύ άρρωστοι για να εργαστούν  δολοφονούνταν κτηνωδώς, με την άφιξη τους. Τα έγγραφα που σώζονται δεν παρέχουν καμία απόδειξη ότι τέτοιες δολοφονίες ήταν συστηματικές. Δεν αποκαλύπτουν ρητές «άνωθεν» διαταγές, ενώ οι σφαγές οι ίδιες γίνονταν από τους ντόπιους ναζί (που δεν ήταν όλοι Γερμανοί), στους οποίους φορτώνονταν σωρηδόν οι εκτοπισμένοι Εβραίοι. Ότι ήταν επιτόπιες επιχειρήσεις εξόντωσης φαίνεται και από ξεσπάσματα απόγνωσης, όπως εκείνο του Γενικού Διοικητή Χανς Φρανκ σε ένα συνέδριο στην Κρακοβία, στις 16 Δεκεμβρίου 1941: «Έχω αρχίσει διαπραγματεύσεις με στόχο να τους ωθήσω [πιο] ανατολικά. Τον Ιανουάριο θα γίνει μια μεγάλη συνδιάσκεψη στο Βερολίνο σχετικά με το πρόβλημα αυτό... υπό τον Obergruppenführer των Ες-Ες, τον Χάιντριχ [«Συνδιάσκεψη του Βάνζεε (Wannsee)», της 20ης Ιανουαρίου 1942]. Όπως και να έχει, θα αρχίσει μια μεγάλη έξοδος των Εβραίων... Αλλά τι θα κάνουμε με τους Εβραίους; Φαντάζεστε πως θα στεγαστούν σε περιποιημένα αγροκτήματα στις επαρχίες της Βαλτικής; Στο Βερολίνο μας λένε: Τι σας πειράζει; Oύτε εμείς τους χρειαζόμαστε, καθαρίστε τους εσείς!».

«Η λέξη “Βερολίνο”», λέει οΊρβινγκ, «σήμαινε μάλλον το κόμμα  ή τον Χίμλερ, τον Χάιντριχ και τα Ες-Ες». Το κείμενο, που παρατίθεται κατά λέξη από το Γκέρινγκ, έχει αποδοθεί και
ερμηνευθεί από τον ίδιο τον Ίρβινγκ (ο οποίος μιλά με ευχέρεια τα γερμανικά). Δεν βλέπω πώς μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς για να υποστηρίξει μιαν αυθαίρετη ερμηνεία περί μη συστηματικών εκτελέσεων, που έγιναν χωρίς να έχουν δοθεί διαταγές από την ηγεσία. Από αυτό το παράθεμα, όπως και από πολλά άλλα, οι δολοφονίες σαφώς και μοιάζουν συστηματικές, οι διαταγές είχαν έρθει - άμεσα ή έμμεσα - εκ των άνω και το μόνο αυθαίρετο στοιχείο ήταν η συγκυριακή εξέλιξη του τελικού αποτελέσματος. Τέλος, τι άλλο μπορεί να σημαίνει η φράση «καθαρίστε τους», εκτός από αυτό που οι ιστορικοί του Oλοκαυτώματος πάντοτε θεωρούσαν ότι σημαίνει;

Ένας παράγοντας που ίσως συντελεί στη στροφή του Ίρβινγκ προς την άρνηση του Oλοκαυτώματος είναι ότι κερδίζει τα προς το ζην δίνοντας διαλέξεις και πουλώντας βιβλία, και όσο περισσότερο αναθεωρεί τα στοιχεία για το Oλοκαύτωμα τόσα περισσότερα βιβλία πουλά και τόσο συχνότερα προσκαλείται από ομάδες αρνητών και ακροδεξιών για να δώσει διαλέξεις.

Πιστεύω ότι διολισθαίνει όλο και περισσότερο προς τις απόψεις αυτές όχι τόσο επειδή η ιστορική έρευνα τον έχει κατευθύνει προς τα εκεί, αλλά επειδή έχει βρει έναν προσοδοφόρο χώρο όπου είναι ευπρόσδεκτος. Ο παραδοσιακός ακαδημαϊκός χώρος τον έχει απορρίψει, οπότε αυτός δημιούργησε έναν δικό του χώρο στο περιθώριο. Ο Ίρβινγκ είναι πρώτης τάξεως συλλέκτης ντοκουμέντων και ιστορικός αφηγητής, αλλά δεν είναι καλός θεωρητικός και συχνά παραθέτει μόνον αποσπάσματα στοιχείων που στηρίζουν τις προκατειλημμένες απόψεις του. Πρώτα ήταν ο Χίτλερ που αγνοούσε το Ολοκαύτωμα. Μετά ήταν ο Γκέρινγκ. Τώρα προσπαθεί να απαλλάξει από τις ευθύνες του και τον Γκέμπελς.

Πηγή

Michael Shermer, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;
(Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

http://www.freeforum-gr.net/index.php/topic,1147.0.html

Σχόλια

 1. επειδη εχω ακουσει κατα καιρους για αναθεωρησεις που εχει κανει ο Ιρβινγκ στις αποψεις του, αλλα ψαχνοντας με λινκ στο διαδικτυο, δεν εχω βγαλει ακρη, μηπως γνωριζεις αγαπητε Φιλιιστορα, τι πιστευει ο Ιρβινγκ, για το ζητημα, σημερα(2010)? Αυτα που ηξερα εγω ως θεσεις του Ιρβινγκ, μεσω του βιβλιου του Πλευρη, ηταν τα εξης
  1)ο αριθμος των Εβραιων που πεθαναν στα στρατοπεδα συγκεντρωσης ειναι σαφως μικροτερος των 6000000(απροσδιοριστος, στην ουσια)
  2)Δεν υπηρχε οργανωμενο σχεδιο εξοντωσης των Εβραιων, αλλα θανατοι απο πεινα, κακουχιες και αρρωστιες(κυριως τυφο)
  Γνωριζεις κατι επι του θεματος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Bas
  Για τους τσιγγάνους που πέθαναν την ίδια περίοδο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν έκλαψε κανείς!
  Υπάρχει πουθενά σχετική βιβλιογραφία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ναι αλλάζει συνεχώς γνώμη επί του θέματος. Στον πόλεμο του χίτλερ που έχω διαβάσει υποστηρίζει ότι το ολοκαύτωμα έγινε από τον Χίμλερ με οργανωμένο σχέδιο χωρίς ο Χίτλερ να γνωρίζει.

  Φυσικά τις εκτοπίσεις των εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τις διέταξε ο ίδιος ο χίτλερ.

  σήμερα δεν ξέρω τι υποστηρίζει πάντως έχω την εντύπωση πως ποτέ δεν έχει αρνηθεί εντελώς την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου για την εξόντωση των εβραίων.

  προφανώς πάντως το να αλλάζεις συνεχώς θέση για τόσο σημαντικά ζητήματα δεν είναι και το καλύτερο για την αξιοπιστία σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σωστή η άποψη του βας.

  Προφανώς η διατήρηση της ιστορικής μνήμης ενός γεγονότος δεν χρειάζεται μόνο έναν ιστορικό, αλλά και (κρατικούς) μηχανισμούς να την στηρίξουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπητέ φιλίστωρ, μου έκανε μεγάλη εντύπωση το θέμα που ανέβασες. Ομολογώ ότι είδα στη βιβλιοθήκη μας τη βιογραφία του Ρόμελ (μάλλον την αγόρασε ο πατέρας μου κάποια στιγμή χωρίς να γνωρίζει όλο αυτό το "περιβάλλον") και με παρακίνησες να την διαβάσω.
  Η ύπαρξη του Ολοκαυτώματος ωστόσο μου μοιάζει ότι έχει μεγαλύτερη πολιτική σημασία για τους νικητές-Συμμάχους από την αξία που είχε για τους εμπνευστές του. (εκτός πια αν πάμε στα περι συνωμοσίας του Σιωνισμού και ...)
  Πάντως και πάλι συγχαρητήρια για την καταπληκτική σου παρουσία στον ιστοκόσμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ενταξει, δεν νομιζω οτι ειναι κακο να αναθεωρει ενας ιστορικος τις αποψεις του, αλλα με την προυποθεση οτι οντως ανακαλυψε νεα στοιχεια και βεβαιως, να προχωρει σε νεες αναθεωρημενες εκδοσεις των παλαιοτερων πονηματων του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "καημέ" σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Είμαι σίγουρος πως η βιογραφία του Ρόμμελ θα σου αρέσει ιδιαιτέρως, ενώ στο βιβλίο πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες για το πώς η Γερμανία απέτυχε να συντρίψει την απόβαση στην Νορμανδία.

  Τώρα σχετικά με την αναθεώρηση των απόψεων του Ίρβινγκ, σίγουρα ο καθείς δικαιούται να αλλάζει θέσεις αν νέα στοιχεία επιβάλλουν κάτι τέτοιο. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τα νέα αυτά στοιχεία, αλλά έχω την εντύπωση πως όταν επαναδιατυπώνεις ριζικά τις αρχικές σου θέσεις σε θέματα Ιστορίας, η οφείλεις να αποκηρρύξεις τα παλαιά γραπτά σου και να τα αποσύρεις, η εν ολίγοις αυτοακυρώνεσαι και χάνεις σε αξιοπιστία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητε οικοδεσποτη και σχολιαστες, ανακαλυπτω με καθυστερηση την ενδιαφερουσα αυτη αναρτηση για τον ΜΗ αμφιλεγομενο (πλεον)Ιρβινγκ. Ο σιγουρα ταλαντουχος αυτος ερασιτεχνης ιστοριοδιφης και καλλιεπης (αν και φλυαροτατος) συγγραφεας εχει προ πολλου παψει να θεωρειται "ιστορικος" απο την συντριπτικη πλειοψηφια των πραγματικων ακαδημαικων, τα δε βιβλια του που εξεδιδονταν καποτε απο τον Μακμιλλαν και τον Βικινγκ και τον Πενγκουιν εχουν αποσυρθει. Η αιτια δεν ειναι η "αρνηση του Ολοκαυτωματος" (ποινικο αδικημα -κακως αλλα ισως και ευνοητως κατ'εμε- σε αρκετες χωρες )αλλα η συντριπτικη ηττα που υπεστη σε μια πολυκροτη δικη του 2000: Ο μεγαλομανης και οιηματιας Ιρβινγκ ειχε την φαεινη ιδεα να ασκησει πολιτικη αγωγη δυσφημισης ενταντον της καθηγητου Λιπσταντ (την οποια αναφερει το αρθρο σας)και του εκδοτη της Πενγκουιν, οταν στο βιβλιο της "Denying the Holocaust" (1993) τον χαρακτηρισε "αρνητη", "Νεοναζι", "ακροδεξιο" αλλα, κυριοτερα, "διαστρεβλωτη" "παραφθορεα" "πλαστογραφο" της ιστοριας, που παραβιαζει καθε αποδεκτο απο σοβαρο ιστορικο κανονα αξιοπιστιας,αξιολογησης των πηγων και ερμηνειας, προκειμενου να προσδωσει ιστορικοφανες περιτυλιγμα στις πολιτικοφιλοσοφικες του προκαταληψεις.
  Ο θρασυς Ιρβινγκ δεν ενηγαγε την Λιπσταντ στην Αμερικη, οταν το βιβλιο της πρωτοεκδοθηκε εκει (και οπου την "δυσφημιση" πρεπει να αποδειξει ο εναγων), αλλα περιμενε την αγγλικη εκδοση (1996): Διοτι, κατα το -για αλλη μια φορα ιδιοτυπο- αγγλικο δικαιο, η δημοσια προσβολη καποιου θεωρειται αυτοματα και αποδεδειγμενα δυσφημιστικη, ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ Ο ΕΝΑΓΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΩΦΕΛΕΙΑ" ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΠΟΚΟΜΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ "ΕΚΘΕΣΗ" του δηθεν "δυσφημουμενου" στον ψογο.

  (συνεχιζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Για οποιον πραγματικα ενδιαφερεται να δει με ποιο τροπο ο Ιρβινγκ γραφει "ιστορια", το 700σελιδο υπομνημα του καθηγητη του Κεμπριτζ Ριτσαρντ Εβανς ειναι πραγματικα αποκαλυπτικο, οπως φυσικα ειναι και οι μερες 18-23 της δικης (δειτε τα πληρη πρακτικα) οπου ο Εβανς, απαντωντας στις αιτιασεις του Ιρβινγκ στο δικαστηριο, εγγραφο μετα το εγγραφο, πλαστογραφια μετα την πλαστογραφια, παραπλανηση μετα την παραπλανηση, διασυρει και τον Ιρβινγκ και τα ιστορικοπρεπη "ροματζα" του και κυριως τις "Ναυραχιδες" του, οπως ο Ιρβινγκ τα ονομαζει, "Ο Πολεμος του Χιτλερ" [το μονο που εχω προσωπικα διαβασει και που το βρηκα απροκαλυπτα ναζιζον], "Γκαιμπελς" και "Η Καταστροφη της Δρεσδης" με τους "250.000 νεκρους" της (που, εκων-ακων, αναγκαστηκε να τους "περιμεζεψει" στους 30.000, κατα τη διαρκεια της αντιπαραθεσης του με τον Εβανς).
  Ολα, σε γενικες γραμμες τα υπομνηματα (για το Αουσβιτς, την Τελικη Λυση, τον αντισημιτισμο και τις πολιτικες πεποιθησεις του Ι. κλπ) ειναι διαφωτιστικοτατα και οι αντιπαραθεσεις του Ι. με τους συντακτες τους , κατα την εξεταση τους, πραγματικα απολαυστικες (αν μου επιτρεπεται να εκφραστω ετσι)
  Παραθετω αποσπασμα απο την αποφαση:

  Judge Gray found that Irving had
  "for his own ideological reasons persistently and deliberately misrepresented and manipulated historical evidence"
  in order to portray Hitler
  "in an unwarrantedly favourable light"
  particularly in his treatment of the Jews. Irving had
  "significantly" misrepresented, misconstrued, omitted, mistranslated, misread and applied double standards to the historical evidence in order to achieve his ideological presentation of history".
  Judge Gray also found that Irving was an
  "active Holocaust denier; that he is anti-semitic and racist, and that he associates with right-wing extremists who promote neo-Nazism."

  Ολη η αποφαση βρισκεται στο λινκ που παραθετω, συνιστω ιδιαιτερα το κεφαλαιο ΧΙΙΙ.
  Απο το 2000 και μετα, οποιος διαβαζει Ιρβινγκ ΠΡΕΠΕΙ να εχει στο μυαλο του οτι δεν προκειται για πραγματικο ιστορικο αλλα για Νεοναζι ιστοριοδιφη με πολιτικη ατζεντα, γκανγκστερικη μεθοδολογια αλλα και μπολικο "λογοτεχνικο" ταλαντο...
  Ελπιζω να μην κουρασα, αλλα ειναι πραγματα που πρεπει να ειπωθουν και να γινουν γνωστα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΜΟΥ. ΠΑΡAΑΚΑΛΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΡΙΤΟ, ΑΜΕΣΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. Ζητω συγγνωμη για το μπερδεμα..]

  Η Λιπσταντ και η Πενγκουιν, για δυο χρονια, εξαπελυσαν ομαδα λαμπροτατων ιστορικων στα ιχνη και στη μεθοδολογια της Ιρβινικης "ιστοριογραφιας" και κονιορτοποιησαν τον δυστυχη χιλτλεροφρονα που, συν τοις αλλοις, ειχε και αναλαβει την νομικη εκπροσωπηση του εαυτου του, αλλα και παρακαμψει (οπως ο νομος επιτρεπει σε εξαιρετικα περιπλοκες υποθεσεις) τους παραδοσιακους ενορκους του αγγλικου δικαστηριου, φοβουμενος "εβραικο δακτυλο". Η τριμινη δικη υπηρξε ενας πραγματικος γολγοθας για τον Ιρβινγκ, αφου ο ενας μαρτυρας μετα τον αλλο, ολοι εξεχοντες καθηγητες και γνωστες των αντικειμενων τους και εχοντας, ο καθενας, συνταξει μακροσκελεστατα υπομνηματα προς το δικαστηριο, υποβαλλομενοι στις αιτιασεις του Ιρβινγκ στην "cross-examination" κυριολεκτικα τον ξεμπροστασαν: Δεκαδες οι διαστρεβλωμενες, κακομεταφρασμενες, παραποιημενες, μεταχρονολογημενες η και ανυπαρκτες αναφορες του σε αρχεια και "ντοκουμεντα", ολες προς ωφελος του Χιτλερ, φυσικα, "scientific garbage" {κατα τον δικαστη της εδρας] οι ψευδοεπιστημονικες του διαψευσεις των θαλαμων αεριων, αναριθμητες οι ματαβαλλομενες, συγκρουομενες, ολοενα και πιο "ριζοσπαστικες" θεωρησεις του πανω στο Ολοκαυτωμα, ων ουκ εστιν αριθμος οι εμφανισεις του σε νεοναζιστικες/ακροδεξιες/"αναθεωρητικες" εκδηλωσεις, αμετρητες οι ρατσιστικες/αντισημιτικες/μισογυνικες του αναφορες σε δημοσια και ιδιωτικα εγγραφα.
  Για οποιον ενδιαφερεται, τα πληρη πρακτικα της πολυκροτης και ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ, σε οτι αφορα την αξιοπιστια και την νομιμοποιηση του εν λογω κυριου ως ιστορικου, αυτης δικης εδω:
  http://www.hdot.org/en/trial

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Να και μια πιο προσφατη (2007) "αποκρυσταλλωση" των Ιρβινικων ισχυρισμων:
  http://www.guardian.co.uk/uk/2007/sep/29/secondworldwar.highereducation
  (εχει βεβαια αλλαξει πολλες φορες τη βερσιον του).
  "Οι Εβραιοι ευθυνονται οι ιδιοι για τις δυστυχιες που τους βρηκαν".
  "Οι Εβραιοι προκαλεσαν σχεδον ολους τους πολεμους τα τελευταια 100 χρονια".
  "2,4 εκατομμυρια Εβραιοι θανατωθηκαν σε στρατοπεδα στην Πολωνια πλην του Αουσβιτς, οπου οι θαλαμοι κλπ που παρουσιαζονται στους τουριστες ειναι πλαστοι και κατασκευασμενοι μετα τον πολεμο [σημ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ εχει δικιο, αλλα, φυσικα, επιμενει να αγνοει το υπολοιπο μερος των στοιχειων που προσδιοριζουν το Αουσβιτς ως τοπο μαζικης θανατωσης]".
  "Οι θανατωσεις στα πολωνικα, πλην Αουσβιτς, στρατοπεδα εγιναν απο...ουκρανους μισθοφορους κυριως, κατα διαταγη του Χιμλερ".
  Και βεβαια το "κερασακι", οτι ναι μεν "υπηρξε μυστικο σχεδιο εξοντωσης των Εβραιων απο τον ...ΧιΜλερ", αλλα "ο ΧιΤλερ αγνοουσε απολυτως τα παντα, αφεθηκε εντελως στο σκοταδι".

  Ανευ λοιπων σχολιων! Διαβαστε και δηλωσεις του σε ακροδεξια ακροατηρια τη δεκαετια του 90, οπως προεκυψαν κατα τις δικες του εναντιων της Λιπσταντ (παραπεμπω στην αποφαση της εφεσης, για συντομια (παρ. 46, τελος)
  http://www.hdot.org/en/trial/appeal/appeal-judgment/0112
  Εφιστω την προσοχη σας στο ΥΦΟΣ με το οποιο τις κανει και το αισχρο του "χιουμορ", εντελως ασυμβατο κατα τη γνωμη μου με επιστημονα, ιστορικο ή καλοπροαιρετο ανθρωπο.
  Αλλη "χιουμοριστικη" περεμβαση του Ι., απο ομιλα του στον Καναδα, το 1991:
  "I'm forming an association especially dedicated to all these liars, the ones who try and kid people that they were in these concentration camps, it's called the Auschwitz Survivors, Survivors of the Holocaust and other liars, A-S-S-H-O-L-E-S. Can't get more tasteless than that, but you've got to be tasteless because these people deserve our contempt " Πηγη: απο την πρωτοδικη αποφαση, παραγρ. 9.5 (ν) http://www.hdot.org/en/trial/judgement/09.03

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. http://www.guardian.co.uk/uk/2007/sep/29/secondworldwar.highereducation
  κατι δεν πηγε καλα με την παραπομπη στον Γκαρντιαν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Για να δουμε τωρα! Και παλι η παραπομπη στον Γκαρντιαν
  http://gu.com/p/zaj6

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Πιο πολύ χαρακτηρισμούς και εμπάθεια, βλέπω από τον προηγούμενο επισκέπτη παρά ατράνταχτα στοιχεία. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ο Ίρβινγκ όταν λέει για τον πόλεμο που δέχεται και για τον σκοταδισμό που επικρατεί, στην ιστοριογραφία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Για τον ανωνυμο της 15ης/3:
  Καμμια εμπαθεια. Οσο για τα στοιχεια, παραπεμπω στις αποφασεις των βρετανικων δικαστηριων και στα πληρη πρακτικα, 32 ημερων ακροαματικης διαδικασιας. Υπαρχουν και τα πληρη υπομνηματα των μαρτυρων (πολλες εκατονταδες σελιδων). Ποσα παραπανω στοιχεια;
  Αφου υπενθυμισω οτι στις δικες αυτες ο Ι. ηταν ΕΝΑΓΩΝ (θεωρησε, δηλαδη, οτι το να τον αποκαλει κανεις "φαλκιδευτη της ιστοριας κλπ" "αρνητη του Ολοκαυτωματος κλπ" "συναγελαζομενο με νεοναζι και ακροδεξιους κλπ" ηταν δυσφημιστικοι "λιβελοι") και ΤΙΣ ΕΧΑΣΕ, αφου, συμφωνα με τα δικαστηρια, οι εναγομενοι απεδειξαν την αληθεια των ισχυρισμων τους, παραπεμπω, ΟΛΩΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΣ, σε τμηματα της πρωτοδικης αποφασης, την οποια επιβεβαιωσε το Εφετειο:
  ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ: (κεφ. 13: τα συμπερασματα. Τα προηγουμενα κεφαλαια αναλυουν διεξοδικοτατα τα αποδεικτικα στοιχεια και τους ισχυρισμους των μερων, οπως αποτυπωθηκαν στην ακροαματικη διαδικασια):
  http://www.hdot.org/en/trial/judgement
  Πιο ειδικα τωρα, συμπερασματα:
  1. Συντεινουν ολες οι Ιρβινικες παραφθορες των ιστορικων στοιχειων (συναφεια των πολλαπλων διαστεβλωσεων):
  http://www.hdot.org/en/trial/judgement/13.62
  2. Η φυση (το ειδος) των Ιρβινικων λαθων:
  http://www.hdot.org/en/trial/judgement/13.63
  3. Τα κινητρα του συγγραφεα:
  http://www.hdot.org/en/trial/judgement/13.69
  4. Παραδοχες του Ιρβινγκ κατα την ακροαματικη διαδικασια και μεταγενεστερες υπαναχωρησεις απο αυτες:
  http://www.hdot.org/en/trial/judgement/13.66
  5. Τα διπλα μετρα και σταθμα του συγγραφεα απεναντι σε "ωφελιμες" και "προβληματικες" πηγες:
  http://www.hdot.org/en/trial/judgement/13.65
  6. (α) Ενα απλο παραδειγμα (μεταξυ πολλων αλλων) Ιρβινικης διαστρεβλωσης στοιχειων: Η παρουσιαση της
  Νυχτας των Κρυσταλλων":
  http://www.hdot.org/en/trial/judgement/13.08
  και
  http://www.hdot.org/en/trial/judgement/13.09
  7. Αλλο ενδεικτικο παραδειγμα αυθαιρετης και κακοπιστης γενικευσης: Πως μια φημολογουμενη προθεση του Χιτλερ οσον αφορα την τυχη των μικτων γαμων και των "μισων Εβραιων" γινεται γενικο συμπαρασμα:
  http://www.hdot.org/en/trial/judgement/13.13
  8. Τελευταιο ενδεικτικο παραδειγμα: Διαστρεβλωση των πηγων για να "αποδειχθει" η μη δολοφονικη προθεση του Χιτλερ: Οι συνομιλιες του με Χορθυ και Αντονεσκου και η τυχη των Ουγγρων και Ρουμανων Εβραιων:
  http://www.hdot.org/en/trial/judgement/13.17
  Τονιζω οτι παραθετω τα συμπερασματα.Σε αυτα ο δικαστης αποφασιζει αφου αναφερθει και παραπεμψει, διεξοδικοτατα, και σε προηγουμενα μερη της αποφασης του, για το αποδεικτικο υλικο των μερων.
  Για τους ισχυρισμους του Ι. οσον αφορα την αληθεια η μη της υπαρξης θαλαμων αεριων και που λειτουργησαν, συμβουλευτειτε τα σχετικα κεφαλαια της αποφασης, τα υπομνηματα των μαρτυρων και την ακροαματικη διαδικασια. Μη με αναγκασετε να πραπαπεμψω διεξοδικοτερα, ηδη τα σχολια μου καταχρωνται της φιλοξενιας του θαυμασιου ιστοτοπου αυτου. Αν ομως επιμεινετε οτι δεν παραθετω στοιχεια (η μαλλον οτι οι κριτες του Ιρβινγκ δεν διαθετουν στοιχεια) που καθιστουν την ιστοριογραφια του το λιγοτερο προβληματικη απο πλευρας αληθοφανειας και μεθοδολογιας, μπορω να συνεχισω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Διαβάζοντας τον φίλο derwanderer μου φαινόταν πως δάβαζα Ιό της Ελευθεροτυπίας . http://www.iospress.gr/ios2005/ios20051016.htm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. "Προφανώς οι γνώσεις μου επί των θεμάτων αυτών είναι περιορισμένες και απελπιστικά μονόπλευρες"

  Αν θέλεις οι γνώσεις σου να πάψουν να είναι μονόπλευρες:

  https://www.scribd.com/doc/236471448/Shoah-%CE%97-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%95%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AE

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Και εδώ οι απαντήσεις

  http://www.hdot.org/en/learning/myth-fact.html#auschwitz

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Αυτές είναι ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ απαντήσεων και απευθύνονται αποκλειστικά σε αδαείς. Δεν υπάρχει απολύτως καμμία τεκμηρίωση σε κάθε μία από αυτές ενώ υπάρχουν και αρκετά ψέμματα και παραποιήσεις των θέσεων των αναθεωρητών.

  Και φυσικά, σε άλλα ζητήματα όπως η προέλευση του αριθμού των 6.000.000 δεν υπάρχει καμμία απάντηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Και άλλες απαντήσεις

  http://www.nizkor.org/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Μην κουράζεσαι φίλτατε. Τις προπαγανδιστικές σελίδες που επικαλείσαι τις έχω διαβάσει πριν από σένα. Οι "απαντήσεις" που δίνουν είναι πάντοτε επιλεκτικές, ατεκμηρίωτες, παραπλανητικές και απευθύνονται σε παντελώς αδαείς που δεν έχουν ανοίξει βιβλίο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ..... ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ... ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ

  http://www.dailymotion.com/video/x18k1zy_%CE%B7-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-o%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82_shortfilms

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Μόλις κυκλοφόρησε.

  http://www.lulu.com/shop/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82/shoah-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AE/paperback/product-23081115.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Για τους ιστοριοδίφες.

  https://www.ebooks.gr/gr/shoah-%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b8%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%bf%cf%87%ce%b7-412803.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος17 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου17 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος13 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός30 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες79 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης17 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)34 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος2 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτική Ιστορία57 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας