Η στρατιωτική επέμβαση του Βασιλιά Κωνσταντίνου κατά της Χούντας (13 Δεκεμβρίου 1967)

Πρόλογος - η 21η Απριλίου και ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος

Την νύχτα της 21ης Απριλίου συνέβη κάτι μοναδικό στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία: Έλληνες αξιωματικοί μεσαίας βαθμίδας κατέλαβαν την εξουσία μετά από επιτυχημένη στρατιωτική
Η κυβέρνηση που όρκισε ο βασιλιάς. Αριστερά ο Κ. Κόλλιας
κινητοποίηση των μονάδων τους, κατάληψη των βασικών κυβερνητικών κτιρίων και σύλληψη του πρωθυπουργού, των μελών της Κυβέρνησης και όλων των σημαινόντων πολιτικών της εποχής. Από την πρώτη στιγμή ο νεαρός (27 ετών) Βασιλιάς Κωνσταντίνος βρέθηκε σε έναν κλοιό με τεθωρακισμένα γύρω από το Τατόι και χωρίς περιθώρια για την παραμικρή αντίδραση. Ήδη οι κινηματίες είχαν πλαστογραφήσει και την υπογραφή του στις διαταγές που εξέδιδαν, τον απειλούσαν ανοιχτά και στην ουσία είχε καταστεί αιχμάλωτος τους, καθώς όλες οι τηλεπικοινωνίες είχαν διακοπεί.

Έτσι ο Βασιλιάς ακολουθώντας τις συμβουλές όσων κατάφερε να έρθει σε επαφή το πρωινό εκείνης της ταραχώδους ημέρας, αναγκάστηκε να ορκίσει νέα κυβέρνηση με μέλη της τους τρεις βασικούς ηγέτες του πραξικοπήματος (Παπαδόπουλος-Παττακός-Μακαρέζος), αλλά πέτυχε την τελευταία στιγμή πρωθυπουργός να οριστεί ο αρεοπαγίτης Κωνσταντινος Κόλλιας πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του.
Ο βασιλιάς είχε τη ελπίδα πως πολύ σύντομα οι κινηματίες θα επέστρεφαν στα στρατιωτικά τους καθήκοντα, ελπίδα που εξέφραζε χωρίς φόβο δημοσίως, ακόμη και στους ίδιους. Αλλά πολύ γρήγορα
Η τρόικα Παττακός - Μακαρέζος - Παπαδόπουλος
κατάλαβε πως οι κινηματίες στερέωναν την κυριαρχία τους στο κράτος, στις δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως στον στρατό, άρα η προοπτική τους ήταν να μεταβληθούν σε καθεστώς (κάτι άλλωστε που δεν έκρυβαν οι ίδιοι ούτε στα λόγια).

Οι κινηματίες επίσης γνώριζαν ότι ο Κωνσταντίνος δεν ήθελε το αντικοινοβουλευτικό καθεστώς που επεδίωκαν να εγκαθιδρύσουν. Για τον λόγο αυτό παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις του έχοντας παγιδεύσει τις τηλεπικοινωνίες των ανακτόρων με κοριούς, υπονόμευαν σταθερά τους ανώτατους αξιωματικούς που δεν προσχώρησαν στις τάξεις τους αλλά στήριζαν ανοιχτά τον Θρόνο, ενώ ετοιμάζονταν πυρετωδώς για την νέα αναμέτρηση που έμοιαζε επικείμενη.

Η συνωμοσία για το κίνημα

Ο Κωνσταντίνος ξεκίνησε τις συνεννοήσεις με αξιωματικούς πιστούς σε αυτόν από το καλοκαίρι του 1967. Ο σκοπός του ήταν να κινητοποιήσει τις πιστές σε αυτόν μονάδες του στρατού και  να
ο διοικητής στην στρατιά της Λάρισας Κ. Κόλλιας
επαναφέρει την κοινοβουλευτική νομιμότητα. Τον σχεδιασμό της ενέργειας έκανε ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Δόβας, ήρωας του Ελληνοϊταλικού πόλεμου και αρχηγός του στρατιωτικού Οίκου του Βασιλιά. Στην ενέργεια προσχώρησε το σύνολο της ανώτατης ηγεσίας της αεροπορίας (αντιπτέραρχος Αντωνάκος) και ναυτικού στόλου (αντιναύαρχος Ιπποκράτης Δέδες), ενώ από το πεζικό οι σημαντικότεροι ήταν ο αντιστράτηγος Γ. Περίδης διοικητής του Γ΄ Σώματος στρατού, ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κόλλιας διοικητής της στρατιάς στην Λάρισα, ο υποστράτηγος Κεχαγιάς διοικητής μεραρχίας στην Καβάλα, ο υποστράτηγος Ιωάννης Μανέττας, οι ταξίαρχοι Έρσελμαν (διοικητής της 20ης μεραρχίας τεθωρακισμένων στην Κομοτηνή) και Βιδάλης, ο υποστράτηγος Ζαλοχώρης διοικητής της 99ης μεραρχίας στον Έβρο και πολλοί άλλοι ανώτατοι επιτελικοί αξιωματικοί.

Όπως γίνεται φανερό στην σχεδιαζόμενη ενέργεια συμμετείχε όλη η ανώτατη διοίκηση του Ελληνικού στρατού και κανονικά η επιτυχία της κίνησης έμοιαζε εξασφαλισμένη. Οι "απριλιανοί" είχαν τις πληροφορίες τους για την συνωμοσία, ενώ ο Βασιλιάς δύο φορές ανοιχτά κάλεσε τους
Ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού υποστράτηγος Γ. Περίδης
αξιωματικούς να επιστρέψουν στους στρατώνες τους: Η πρώτη ήταν στο επίσημο ταξίδι του στην Αμερική και η δεύτερη στην Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου, επ΄ευκαιρία του εθνικού εορτασμού εν μέσω έντονης φημολογίας για τέλεση κινήματος από τον ίδιο εκείνη την ημέρα.

Δύο γεγονότα επίσπευσαν τις ενέργειες του Κωνσταντίνου: το πρώτο ήταν η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τα γεγονότα της Κοφίνου στην Κύπρο, την συνάντηση κορυφής στον Έβρο και την απόφαση των "απριλιανών" για απόσυρση της ενισχυμένης Ελληνικής μεραρχίας από το νησί και το δεύτερο η πληροφορία πως όλοι οι αξιωματικοί που ήταν μυημένοι θα αποστρατεύονταν από τους "Απριλιανούς" στα τέλη Δεκέμβρη, όταν θα γίνονταν οι κρίσεις των αξιωματικών. Ο Βασιλιάς τηρούσε λεπτομερώς ενήμερους τους Αμερικάνους (πρέσβης στην Ελλάδα Τάλμποτ) για τις προθέσεις του, αλλά παρά τις προσπάθειες του δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ενεργή υποστήριξη τους καθώς οι απόρρητες διπλωματικές αμερικανικές αναλύσεις δεν τον θεωρούσαν πλέον ισχυρό πόλο εξουσίας. Ο Κωνσταντίνος θα αντιμετώπιζε τους συνταγματάρχες μόνος.

Η εκδήλωση του Βασιλικής επέμβασης της 13ης Δεκεμβρίου 1967 - η Βασιλική οικογένεια στην Καβάλα


Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έφερε αλλαγή στα σχέδια του Βασιλιά: ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι θα πήγαινε στην Θεσσαλονίκη αναγκάστηκε να ξεκινήσει από την Καβάλα καθώς όλες οι πιστές σε αυτόν μονάδες βρίσκονταν στην Θράκη λόγω της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το πρωινό της 13ης Δεκεμβρίου όλη η βασιλική οικογένεια "πέταξε" με το βασιλικό αεροσκάφος για
Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος φτάνει στην Καβάλα
Καβάλα έχοντας μια αλλαξιά ρούχα, εγκαταλείποντας το Τατόι για πάντα, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Την συνόδευε και ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος δεν γνώριζε τίποτε για το κίνημα και ενημερώθηκε τελευταία στιγμή. Στις 11.30 ο Κωνσταντίνος και η οικογένεια του έφτασαν στην Καβάλα. Πολλοί πολίτες της Καβάλας επιφύλαξαν αποθεωτική υποδοχή στον Βασιλιά και η 11η μεραρχία υπό τον ταξίαρχο Κεχαγιά προσχώρησε αμέσως στο κίνημα.
Το σχέδιο που είχε εκπονηθεί προέβλεπε την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τις πιστές στον Βασιλιά στρατιωτικές μονάδες, το κλείσιμο των Τεμπών και την υπεράσπιση της Λαμίας από την στρατιά στην Λάρισα και την ορκωμοσία νέας κυβέρνησης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προσωπικό φίλο του Βασιλιά και έμπιστου των ανακτόρων.

Τίποτε δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο. Κατ΄αρχάς το ίδιο το σχέδιο προέβλεπε κάτι αδύνατο ως κωμικοτραγικό: ο υποστράτηγος Μανέττας θα εμφανιζόταν στις 11.00 το πρωί στο πεντάγωνο και θα παρέδιδε βασιλική διαταγή στον αρχηγό ΓΕΣ Οδυσσέα Αγγελή να του παραδώσει την....διοίκηση. Ο Μανέττας εμφανίστηκε μια ώρα νωρίτερα και έτσι η όλη προσπάθεια έχασε το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
ο αντιναύαρχος Ιπποκράτης Δέδες
Σε 5΄ ο Μανέττας είχε συλληφθεί και είχε απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και ο Αγγελής ειδοποιούσε παντού σε όλη την Ελλάδα για την κίνηση ζητώντας από όλους πειθαρχία στις διαταγές του λίγα λεπτά πριν κοπούν οι τηλεπικοινωνίες. Μέχρι το μεσημέρι όλες οι αεροπορικές βάσεις εκτός αυτής των Αθηνών προσχώρησαν στο Βασιλικό κίνημα, αλλά το σχέδιο δεν προέβλεπε τίποτε για την αξιοποίηση τους εκτός από ρίψη φυλλαδίων με το βασιλικό διάγγελμα. Έτσι όλη την ημέρα της 13ης Δεκεμβρίου αεροπλάνα πετούσαν απλά σε χαμηλό ύψος πάνω από το Πεντάγωνο. Ο αντιναύαρχος Δέδες πριν συλληφθεί, έδωσε διαταγή σε όλον τον στόλο να πλεύσει προς Καβάλα υπακούοντας τον Βασιλιά, διαταγή που εξετελέσθη, χωρίς όμως αυτό να αποδειχθεί γεγονός σημασίας.

Η τελική έκβαση της κίνησης θα κρινόταν στην Θράκη. Αν ο Βασιλιάς κατάφερνε να θέσει γρήγορα σε κίνηση τις πιστές σε αυτόν μονάδες και να μπει στην Θεσσαλονίκη σε 24 ώρες, θα είχε επικρατήσει πλήρως. Ήδη ήλεγχε την 11η μεραρχία υπό τον ταξίαρχο Βιδάλη που βρισκόταν στην Καβάλα, όμως ο υποστράτηγος Λιαράκος είχε αποτύχει να καταλάβει τον ραδιοσταθμό στην Θεσσαλονίκη για να μεταδόσει το Βασιλικό διάγγελμα. Η πόλγ βρισκόταν υπό την κατοχή των ΛΟΚ του ταξίαρχου Πατίλη. Τα γεγονότα όμως εξελίχθηκαν αρνητικά για τον Βασιλιά. Σύντομα φάνηκε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί δεν ήλεγχαν τις μονάδες τους, καθώς υφιστάμενοι τους αξιωματικοί ήταν οπαδοί της 21ης Απριλίου και πολλοί πιο αποφασιστικοί και φανατισμένοι από τους διοικητές τους.

Η αποτυχία και η φυγή του Βασιλιά στο εξωτερικό

Έτσι στην 20η μεραρχία τεθωρακισμένων ο ταξίαρχος Έρσελμαν αφού το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου έθεσε υπό κράτηση 3 αξιωματικούς (τους αντ/ρχες Πυρρόπουλο και Πετάνη και τον ταγ/ρχη Κιρκηλή)  που γνώριζε ότι είναι οπαδοί της 21ης Απριλίου, έδωσε διαταγή να κινηθούν τα άρματα από Κομοτηνή προς Θεσσαλονίκη. Ο ταγματάρχης Σοφικίτης, υποδιοικητής της 2ας διοικήσεως Μάχης ζήτησε δήθεν συνάντηση με τον Έρσελμαν για να ενημερωθεί και με λίγους πιστούς του στρατιώτες τον συλλαμβάνει τον κλειδώνει σε ένα άρμα και αμέσως μετά απελευθερώνει τους κρατηθέντες αξιωματικούς. Η διοίκηση της μεραρχίας βρίσκεται πλέον στα χέρια των "απριλιανών" και ο Σοφικίτης βαδίζει αποφασιστικά προς Κομοτηνή για να συλλάβει και τον Περίδη.
Ο ταξίαρχος Έρσελμαν
Ο Περίδης απεγνωσμένα ζητάει από τον αντιστράτηγο Ζαλοχώρη στον Έβρο να κινηθεί για να τον ενισχύσει με όλες τις δυνάμεις του. Τα τεθωρακισμένα  της 99ης μεραρχίας ξεκινούν, όμως η λάσπη από την καταρρακτώδη βροχή δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, ενώ όπως αποδείχθηκε κάποιες μονάδες καθυστερούσαν σκοπίμως καθώς οι διοικητές τους ήταν πιστοί στην 21η Απριλίου. Το απόγευμα μια ίλη τεθωρακισμένων υπό τον Σοφικίτη θα συλλάβει και τον ίδιο τον Περίδη στην Κομοτηνή και τον επιτελάρχη του ταξίαρχο Βιδάλη. Να σημειωθεί ότι στα υψώματα γύρω από την Κομοτηνή είχαν ταχθεί αντιαρματικά τα οποία δεν έριξαν ούτε οβίδα στα επελαύνοντα άρματα του Σοφικιτη.
Ο αντιστράτηγος Κόλιας στην Λάρισα δίνει διαταγές στις μονάδες του να κινηθούν προς τα Τέμπη αλλά όλοι υφιστάμενοι διοικητές του καθυστερούν να εκτελέσουν τις διαταγές, όταν αντιλαμβάνονται τον σκοπό τους. Όλες οι μονάδες που αναπτύχθηκαν από τον Κόλλια έξω από την Λαμία και την Λάρισα παραδόθηκαν στους επελαύνοντες από την Αθήνα πιστούς αξιωματικούς των "Απριλιανών", ενώ αργά το απόγευμα συνελήφθη και ο ίδιος ο Κόλλιας.

Τα άσχημα νέα φτάνουν το ένα μετά το άλλο στον Βασιλιά στην Καβάλα που καταλαβαίνει ότι το παν έχει απολεσθεί. Μόνο με αεροπορία και στόλο και την μεραρχία της Καβάλας δεν μπορούσε να πετύχει τους σκοπούς του. Το τελευταίο χτύπημα είναι η ορκωμοσία νέας κυβέρνησης και του υποστράτηγου Ζωιτάκη ως αντιβασιλέα στην Αθήνα από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μέσα στην απελπισία του και για να μην αιχμαλωτισθεί από την 21η Απριλίου, ο Βασιλιάς με την οικογένεια του και τον πρωθυπουργό Κ. Κόλλια, απογειώνονται εν μέσω καταρρακτώδους βροχής από την Καβάλα,
χωρίς σχέδιο πτήσεως και επαρκή καύσιμα προς το Μπρίντιζι ενώ τελικά λόγω του ευνοϊκού καιρού έφτασαν στην Ρώμη.
Η βασιλική οικογένεια λίγο μετά την άφιξη της στην Ρώμη
Στις 04:00 ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου το βασιλικό αεροσκάφος αγγίζει το έδαφος του αεροδρομίου της Ρώμης. Η βασιλική οικογένεια της Ελλάδος αρκετά καταπονημένη από το δύσκολο ταξίδι, αλλά πάντοτε αξιοπρεπής, γίνεται δεκτή από δεκάδες φωτορεπόρτερς που απαθανατίζουν την αλλόκοτη σκηνή. Ο Κωνσταντίνος μειδιά στο θέαμα αυτό. Μόλις είχε χάσει τον Θρόνο του...

Συμπεράσματα

Μετά την αποτυχία της προσπάθειας πολλοί κατηγόρησαν τον Κωνσταντίνο για κίνημα-οπερέτα που δεν είχε καμία ελπίδα επιτυχίας κτλ. Προφανώς αν δεν υπήρχε πιθανότητα επιτυχίας, ο Κωνσταντίνος δεν θα εξέθετε τον εαυτό του, το αξίωμα του και κυρίως την οικογένεια του στην περιπέτεια αυτή. Αντιθέτως είχε κάθε λόγο να πιστεύει στην επιτυχία αφού στην ενέργεια συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των ανώτατων αξιωματικών των τριών όπλων, που είχαν υπό την διοίκηση τους τις σημαντικότερες στρατιωτικές μονάδες της Χώρας. Το σχέδιο της όλης ενέργειας σε μερικά σημεία
υποστράτηγος Ζαλοχώρης
του (Μανέττας) ήταν ομολογουμένως πολύ κακό, αλλά παρ΄ όλα αυτά είχε σοβαρές πιθανότητες επίτευξης των αντικειμενικών του στόχων.

Η τελική αποτυχία ήταν κατά την γνώμη μας, συνδυασμός δύο παραγόντων. Ο πρώτος και σημαντικότερος ήταν ότι οι μυημένοι στο κίνημα διοικητές μονάδων δεν ήλεγχαν πλήρως τις μονάδες τους και δεν είχαν αντιληφθεί τους κατώτερους αλλά αποφασισμένους οπαδούς της 21ης Απριλίου, για να τους απομακρύνουν η να τους περιορίσουν εγκαίρως. Προφανώς οι αξιωματικοί αυτοί δεν είχαν προηγούμενες εμπειρίες σε συνωμοτικές κινήσεις τέτοιου είδους. Οι κατώτεροι τους αξιωματικοί επέδειξαν θάρρος και αποφασιστικότητα, αρετές απαραίτητες για αυτόν που θέλει να επικρατήσει σε τέτοιου είδους ανταγωνισμούς.

Ο δεύτερος παράγων ήταν οι αδιαμφισβήτητες πολιτικές στρατιωτικές και συνωμοτικές ικανότητες των ηγετών της 21ης Απριλίου. Οι δυνατότητες τους φάνηκαν ήδη με την κατάληψη της εξουσίας όταν σε λίγες ώρες εξετέλεσαν ένα λεπτομερές και πολύπλοκο σχέδιο που απαιτούσε συγχρονισμό, ταχύτητα και αποφασιστικότητα πετυχαίνοντας τον πλήρη αιφνιδιασμό ολόκληρου
 του κράτους. Έτσι και στην περίπτωση του κινήματος του Βασιλιά είχαν από την αρχή τον πλήρη έλεγχο και έγκυρες πληροφορίες για τις κινήσεις που γίνονταν. Στις 13 Δεκεμβρίου και όταν ακόμα έχασαν τον έλεγχο του ναυτικού και της αεροπορίας, δεν απώλεσαν την ψυχραιμία τους, αλλά με μεθοδικότητα απομόνωσαν στην Καβάλα τον Κωνσταντίνο, απογύμνωσαν τους υποστηρικτές του από τις διοικήσεις των μονάδων τους ενώ στο τέλος κατάφεραν να προσεταιρισθούν  και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ήταν αποφασισμένοι να τα παίξουν όλα για όλα αντιθέτως με τους αντιπάλους τους που οι περισσότεροι δεν είχαν επαναστατική ψυχολογία και αποφασιστικότητα, αλλά απλώς διεκπεραίωναν αυτό που θεωρούσαν ως καθήκον τους έναντι του στρατιωτικού όρκου που είχαν δώσει στο Στέμμα.Οι αξιωματικοί της 21ης Απριλίου επέδειξαν και πολιτικές και οργανωτικές αρετές στα χρόνια που κυβέρνησαν την Ελλάδα (ως το 1973), φαινόμενο που ομολογουμένως δεν είναι σύνηθες για αξιωματικούς στην σύγχρονη Ελληνική Ιστορία.
Ι. Β. Δ.

Πηγές

Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου, 13 Δεκεμβρίου 1967, εκδόσεις Φερενίκη

Αλέξης Παπαχελάς, Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκδόσεις Εστία

Κωνσταντίνου Κόλλια (πρωθυπουργού), Βασιλεύς και Επανάστασις 1967

Κωνσταντίνος Πλεύρης, γεγονότα 1965-1977 "τα άγνωστα παρασκήνια", εκδόσεις ήλεκτρον

Μαρία Σαμπατακάκη, Η μοναρχία στην Ελλάδα (η εξέλιξη ενός αμφιλεγόμενου θεσμού), εκδόσεις περισκόπιο

Το αντιπραξικόπημα του Βασιλιά Κωνσταντίνου στις 13 Δεκεμβρίου 1967 

Αντικίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967

Χειμωνιάτικη οπερέτα 

Επίσημα ιστορικά στοιχεία για το βασιλικό αντιπραξικόπημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967

Σχόλια

 1. Σχετικό μύνημα που λάβαμε από τον κ. Σαλτσίδη

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ .ΟΝΤΩΣ ΚΑΤΑ 99% ΕΤΣΙ ΔΙΕΔΡΑΜΑΤΙΣΘΗΣΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ''''ΚΑΤΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ ΚΙΝΗΜΑ'''ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΕΚ ΤΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΜΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ,ΔΙΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΗΛΙΘΙΟΣ..ΗΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΠΡΙΛΙΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ...Ε ΕΛΛΙΠΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΠΩΣ ΕΛΕΧΘΗ ΗΔΗ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑ ΟΡΑΜΑ ..ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΗ Η ΧΩΡΑ ΕΝΑΝ 4 ΓΥΡΟ ΠΟΥ ΔΙΕΦΑΙΝΕΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ,ΠΑΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΕΠΕΤΥΧΕ,ΕΝΩ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΤΟΤΕ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΑΡΕΣΥΡΘΗ ΥΠΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΠΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΕΦΕΡΟΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΝΤΟΛΑΣ ΕΝΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΙΑ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΥΡΡΑΞΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΗΡΟΤΑΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΝ http://www.facebook.com/l/50c1500sVHx_9ym1LQOJb3eaDCw;Ε.Β.Α.ΚΑΙ ΤΟ http://www.facebook.com/l/50c15Atn1cSCUIMdohdm1h0fRpg;Ε.Β.Ν. ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ : ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΒΑΣΙΛΕΩΝ και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΕΤΙΑΣ

  http://ellhnkaichaos.blogspot.com/2009/10/blog-post_10.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Μπαρμπης στο συγγραμα του "Κωνσταντινος και 13η Δεκεμβριου", τι λεει για ολα αυτα? Φανταζομαι θα λεει οτι ο βασιλιας ηταν πανσωστος και παναγαθος, ο λαος ηταν με το μερος του, σχεδον ολοι οι αξιωματικοι μαζι του, οι Απριλιανοι αιφνιδιαστηκαν, αλλα κατι πηγε στραβα!! Αμεροληψια στο φουλ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ναι ετυχώς έχουμε αντικειμενικη παρουσιαση, απο ολους τους υπερδημοκρατες και βασιλομαχους "ιστορικους" και φταιει ο Μπαρμπης, που τουλαχιστον λεει και αρκετες αληθειες. Ο Βασιλιας εκανε το αυτονοητο, θελησε να επαναφερει την συνταγματικη ταξη. Απλα προδοθηκε απο αξιωματικους, που τελικα ταχθηκαν με τους φιλοδοξους και επιορκους συνταγματαρχες. Η 13η δεκεμβριου, ηταν η μοναδικη ατιστασιακη ενεργεια κατα του καθεστωτος. Πρεπει να ειναι κανεις αφελης για να πιστευει οτι αν ο παναγουλης σκοτωνε τον παπαδοπουλο, θα επεφτε η στρατιωτικη κυβερνηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ὀ βασιλεὺς δὲν «παρεσύρθη» ἀπὸ κανέναν, παρὰ μόνον ὑπὸ τῆς παγίας παρακαταθήκης τοῦ Οἴκου του καὶ τῶν παραδόσεων τοῦ Θρόνου ἐκ τῆς ἐποχῆς ἤδη τῆς προηγουμένης δυναστείας Βίττελσβαχ.
  «Ἰσχὺς μου ἡ ἀγάπη τοῦ Λαοῦ».
  Ποτὲ Ἕλλην βασιλεὺς δὲν ἐχρησιμοποίησεν ἔνοπλον βίαν, τὸ «ultima ratio regium» τῶν Γάλλων βασιλέων, κατὰ τοῦ λαοῦ του. Ποτὲ ἀκόμη καὶ πρὸ τῆς πιθανότητος νὰ βλαβῇ ὁ Λαός, δὲν ὑπερήσπισαν τὸ Στέμμα των ἐνόπλως.
  Παρητήθη ὁ Ὄθων, ἂν καὶ εἶχε τὸν λαὸν καὶ μέγα μέρος τοῦ στρατεύματος.
  Παρητήθη ὁ Κωνσταντῖνος ὁ Στρατηλάτης, ὅταν οἱ ἀγγλογάλλοι ὑποκινηταὶ τῶν πραξικοπηματιῶν τοῦ 1916, ἠπείλησαν βομβαρδισμὸν τῶν Ἀθηνῶν.
  Οὐδεὶς Ἕλλην Βασιλεὺς ἐξωσθείς, ἐπανέκαμψεν ἄνευ δημοψηφίσματος.
  Ἀκόμη καὶ ὁ βασιλεὺς τῆς Νίκης τοῦ 1940-41, Γεώργιος...
  Τὶ ἄλλον ἠδύνατο νὰ πράξῃ ὁ Κωσταντῖνος Β΄;
  Ἀκόμη καὶ ἂν οἱ «πολιτικοὶ» μας χλευάζουν καὶ ἀποστρέφονται τὸν Θρόνον, ἂς διδαχθοῦν ἐξ αὐτοῦ μόνον ἕνα πρᾶγμα, -ποὺ δὲν διαθέτουν οἱ πλεῖστοι-
  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΝ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πρέπει πάντα να μην κρίνουμε γεγονότα του παρελθόντος, με τα δεδομένα του σήμερα. Όντως, η μόνη ενέργεια κατά της Χούντας, που στόχο είχε την ανατροπή της, ήταν η 13η Δεκεμβρίου 1967. Ακόμη κι αν δεχθούμε την άποψη περί "οπερετικής ενέργειας", υπάρχει ο αντίλογος: ωραία, τότε γιατί ουδείς άλλος δεν οργάνωσε κάτι πιο σοβαρό, από την 13η Δεκεμβρίου; Γιατί τόσοι στρατηγοί και τόσοι πολιτικοί, δεν επιχείρησαν την ανατροπή της Χούντας; Διότι προφανώς, η Χούντα τους βόλευε όλους...και βρέθηκε, μετά από το 1974, ο μόνος που δεν έδρεψε τις δάφνες της αντίθεσής του, ο Κωνσταντίνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. 1.Η χούντα είχε εξασφαλίσει ΑΡΚΟΥ-
  ΝΤΩΣ και εργασία και μια αξιοπρεπή και ΗΣΥΧΗ ΖΩΗ!!ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ να μας απαλλά-
  ξει από ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς και προ πάντων από την κόκκινη ΛΕΠΡΑ και σαβούρα,που έχει ΣΔΙΑΛΥΣΕΙ τα πάντα!!
  2.Δε θα έπεφτε ΠΟΤΕ,Καντάφι,αν ο Παπαδόπουλος,που τελικά πέθανε στη φυλακή,ΔΕΝ αντέτεινε στη χρήση των αμερικανικών βάσεων κατά τον Συρο-
  ισραηλινό πόλεμο νομίζοντας-τρομά-
  ρα του ότι είναι πια ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ!!
  3.Μάλλον ενεπαίχθη ο βασιλεύς κι από αυτούς,που νόμιζε ως πιστούς του,αφού ενήργησαν παιδαριωδώς!!
  4.Τότε υπηρετούσα στην 12η ΕΜΑ και ήμασταν σε επιφυλακή εκτός στρατοπέ
  δου"στο σκηνάκια" και μας πήραν έ-
  να απόγευμα υπό βροχήν για τη δύση και φθάσαμε μέχρι τις Σάππες.Ο δρό-
  μος μπροστά είχε φραγεί από το πεζι
  κό και ουλαμό της 20ης ΤΘ μεραρχί-
  ας!!Μείναμε εγκλωβισμένοι μια νύ-
  χτα εκεί και την επομένη γυρίσαμε στο χώρο της διασποράς,ενώ προς στιγμήν αιχμαλώτισαν και τον ίλαρ-
  χό μας!Όταν δήλωσε όμως απριλιανός ΑΜΕΣΩΣ απελυθερώθηκε!!
  5.Δε νομίζω πως ήταν κατάλληλη επο
  χή για κίνημα,αφού ΟΛΕΣ οι δυνάμεις
  είχαν στρέψει τα όπλα προς ανατ-
  λάς και από στιγμής εις στιγμήν επέκειτο ΠΟΛΕΜΟΣ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. μια ερωτηση αγαπητε φιλιστορα!! Πολλα λεγονται για το αν ο Κωνσταντινος σχεδιαζε κινημα με τους στρατηγους πριν απο τον Απριλη του 67, αλλα τον προλαβαν οι συνταγματαρχες! Γενικα ειναι γνωστο οτι οι στρατηγοι ετοιμαζονταν να κινηθουν, αλλα ο βαθμος αναμιξης του βασιλεως, παραμενει σκοτεινο σημειο! Ποια ειναι η γνωμη σου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. δεν απάντησα την πρώτη φορά γιατί το θέμα δεν το κατέχω πολύ καλά. Κατ΄αρχάς θεωρώ τον λιναρδάτο (από τον εμφύλιο στην Χούντα) άκρως αμφιλεγόμενη πηγή επί του θέματος.

  Πιστεύω πως υπήρχε σχέδιο επέμβασης του στρατού για το οποίο ήταν ενήμερος ο Βασιλιάς. Το σχέδιο αυτό όμως θα έμπαινε σε εφαρμογή μόνο σε περίπτωση που η χώρα έπεφτε σε εμφύλιο (κάτι που δεν ήταν αδύνατο για την κατάσταση της εποχής) και όχι αν η ΕΡΕ έχανε της εκλογές.

  Επίσης η κίνηση αυτή θα ήταν υπό την σκέπη του Βασιλιά, άρα θα είχε ως ένα βαθμό μια νομιμότητα αλλά κυρίως δεν θα παρουσιαζόταν ως πολιτική λύση και δεν θα κυβερνούσε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Υπήρχε πράγματι η απειλή "τέταρτου γύρου" ή ήταν απλώς μια δικαιολογία της Χούντας;επίσης τί ήταν ο "στρατιωτικό Οίκος του Βασιλιά";
  Πάντως κοιτάξτε πως τα φέρνει η ιστορία...πιστεύω πως αν είχε επικρατήσει το κίνημα αυτό (με σκοπό βέβαια να ομαλοποιήσει την κατάσταση και να φέρει την δημοκρατία και όχι να γίνει μια βασιλική δικτατορία) η κατάσταση στη σημερινή Ελλάδα θα ήταν πολύ διαφορετική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. η απειλή "τέταρτου γύρου" με την μορφή αντάρτικου στα βουνά και στα λαγκάδια φυσικά και δεν υπήρχε.

  Υπήρχε όμως πολύ ζωηρός ο κίνδυνος για βίαιη πολιτική λύση με την μορφή λαικής εξέγερσης υπέρ της Ένωσης Κέντρου. Υπενθυμίζω τις δηλώσεις Ανδρέα Παπανδρέου για "ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Πλατεία Συντάγματος από τον λαό" η το άλλο εντυπωσιακό "η Ελλάδα θα γίνει δεύτερο Βιετνάμ"

  Επίσης όπως είναι σχεδόν σίγουρο, ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν σε επαφή με την παραστρατιωτική οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ, ενώ πολύ μεγάλες οργισμένες διαδηλώσεις γίνονταν στα μεγάλα αστικά κέντρα μετά την αποστασία.

  Είναι φανερό πάντως πως οι κινηματίες δεν κινήθηκαν για να προλάβουν κάτι από αυτά και οι σχετικές δηλώσεις τους τις θεωρώ ανακριβείς.

  Κινήθηκαν μόνο και μόνο για να κυβερνήσουν και να καθοδηγήσουν την Ελλάδα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, κάτι που η πρώτη Χούντα το έκανε με μεγάλη επιτυχία, ασχέτως τι λένε οι αριστερές γραφίδες. ¨αλλωστε αν δεν πετύχαιναν δεν θα έμεναν 6 χρόνια στην εξουσία. Οι διάδοχοι τους που ήταν ανίκανοι μείναν κάτι μήνες και πάτησαν στην κυριολεξία όλες τις πεπονόφλουδες που τους έριξαν οι Αμερικανοί, ο Καραμανλής, ο Μακάριος κτλ

  Αν το κίνημα είχε πετύχει (με αν βέβαια δεν γίνεται δουλειά), η βασιλεία θα είχε στερεωθεί στην Ελλάδα ξανά και ο θρόνος θα είχε ενεργή ανάμιξη στην πολιτική ζωή της χώρας.

  Μια θετική επίδραση θα ήταν ότι θα αποφεύγαμε την Πασοκική λαίλαπα των ετών 1981-1985 η οποία υποθήκευσε το μέλλον μας για πάντα.

  Μια άλλη είναι ότι ο ανώτατος πολιτειακός θεσμός της Χώρας θα ήταν ενεργός και ανεξάρτητος και όχι διακοσμητικό μπιχλιμπίδι της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

  Σκεφθείτε όλους τους προέδρους δημοκρατίας από το 1981 που η Χώρα άρχισε να βυθίζεται στα δανεικά και στα ελλείμματα, σκεφθείτε την μετριότητα τους, την αποχή τους, την ΣΥΝΕΝΟΧΗ τους και μετά...επιβραβεύστε τους συνταγματολόγους μας (Βενιζέλους, Αλιβιζάτους, Τσάτσους κτλ) που ευνουχίσανε έναν τέτοιο θεσμό για να εξυπηρετήσουν την κομματοκρατία που μπροστά στην αυτοσυντήρηση της, δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. συγγνωμη αλλα εφοσον στο τελος του αρθρου, αναφερεις ως βιβλιογραφια και το εργο του Παπαχελα(ο βιασμος της ελληνικης δημοκρατιας), προφανως και γνωριζεις, οτι απο τα απορρητα τηλεγραφηματα των αμερικανων, προκυπτει οτι ο Κωνσταντινος σαφως και ηταν ενημερος της κινησης των στρατηγων! Δεν χρειαζεται λοιπον να εξετασουμε αν ειναι αξιοπιστος ο Λιναρδατος η οχι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ...μα και εγώ αυτό λέω!! ήταν ενήμερος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Η στρατιωτική επέμβαση του Βασιλιά Κωνσταντίνου κατά της Χούντας (13 Δεκεμβρίου 1967 )

  δεν με βρισκει συμφωνο η ορολογια.

  τι θα πει στρατιωτικη επεμβασις?

  ητο αποτυχον κινημα ανατροπης βασιλικων εκ του στρατευματος εναντιον της στρατιωτικης κυβερνησεως του κινηματος του 67.

  επισης αστοχος ειναι η φρασις χουντα.

  αποτελει πρωιμο νεολογισμο της εποχης εκεινης,(μετεπειτα κατεκλυσθημεν απο τα αγγλικα καλιαρντα στον προφορικο και γραπτο λογο),καλιαρντο ισπανικης προελευσεως ,εκ του junta militar,η στρατιωτικη ομας δηλαδη,αυτονοητος ταυτολογια δηλαδη αμεταφραστος ωστε να αποκτα μετα-λογικη χρηση και που εισηγαγον οι εν ελλαδι ξενομανεις προπαγανδισται απο τα καθεστωτα της λατινικης αμερικης αμεταφραστον,ακριβως για να του δωσουν μια μοναδικη νοηματικη πληρωσι που ως γνωστον ειναι κομβικο σε καθε σχολη προπαγανδας δια την εν τω ανταγωνισμω των ιδεων κατισχυσιν αυτης επι του πληθους.

  ετσι ο oρος χουντα λαμβανει ενα μεταφυσικο,αλογο περιεχομενο στα αυτια του οχλου,ανεπιδεκτος ερευνης,ενα λεκτικο τοτεμ προπαγανδας που αυτοματα παραλυει σκεψι και αναλυση,επικρατει 100 λογικων επιχειρηματων μονο με την εκστομιση αυτου(ακριβως οπως σημερον η παλιοθεν χρησιμοποιουνται εννοιες τυπου φασιστας κομμουνι), ακριβως οπως οι αρμενιοι εχουν μια συγκεκριμενη λεξη που περιγραφουν μοναδικα με αυτη τη γενοκτονια απο τους νεοτουρκους η οι εβραιοι στη δικη τους προπαγανδα εχουν τον ορο ολοκαυτωμα holocaust ,για την εις βαρος των τελεσθεισα γενοκτονια,μολονοτι προδηλα ο ορος αυτος ειναι λογικα εσφαλμενος,καθοσον αν ηταν ολοκαυτωμα δεν θα υπηρχον σημερον εβραιοι να χρησιμοποιωσιν ουτον με εναν συμβολικο τοτεμισμο ψυχολογικης επιχειρησεως εναντια στην λογικη σκεψι...

  αρα οι οροι χουντα ,επεμβασις ειναι χρωματισμενοι οροι που συσκοτιζουν την σκεψι και εμποδιζουν τον αναγνωστη να σκεφθη σφαιρικως.

  μπορουμε καλλιστα να γραψομε το ορθον στρατιωτικη κυβερνησι αντι της αντιλογικης ταυτολογιας χουντα ,κινημα αντι του προπαγανδιστικου "πραξικοπημα" η του οσαυτως "επαναστασις",αντικινημα αντι επεμβασις στρατου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Οι προβληματισμοί σας για την ορολογία που χρησιμοποιώ είναι ενδιαφέροντες και ειδικά με το σκεπτικό σας για την χρήση της έννοιας "Χούντα", συμφωνώ.

  Κατά τα άλλα όμως χρησιμοποίησα την λέξη "επέμβαση" για να συμβολίσω ότι η όλη ενέργεια επεδίωκε την επιστροφή στην νομιμότητα.

  Η χρησιμοποίηση των όρων "επανάσταση" και "στρατιωτική κυβέρνηση" όταν μιλούμε για στρατιωτικούς που πραξικοπηματικά αναλαμβάνουν την εξουσία σε μια Χώρα είναι παρελκυστική και ανακριβής.

  Και αυτό το λέω και για την "επανάσταση στο Γουδί" και για την "επανάσταση του 1922", αλλά και για οποιαδήποτε άλλη τέτοια περίπτωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 2μμ ΤΗΣ 13ης ΔΕΚΕΜΡΙΟΥ,Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΦΙΧΘΕΙ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΒΕΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ Γ'ΣΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΕΚΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ Ε/Τ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΞΚΟΥΣ.ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 4μμ,ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΓΜΕΝΟ ΛΟΧΟ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΔΙΑ ΧΕΙΡΑΨΙΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΞΚΟΥΣ,ΚΙ'ΕΜΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΗΜΟΥΝ ΜΟΝ.ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ.ΕΠΙΣΗΣ Η ΔΚΣΗ ΜΑΧΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΣΟΦΙΚΙΤΗ ΕΙΣΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΙΝΗ ΠΕΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ,ΡΙΠΤΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΡΟΧΙΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ 0,50 ΤΩΝ Τ/Θ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΔΗ.ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΖΗΣΑ !!ΚΑΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ,ΚΑΘΟΣΟΝ ΑΛΛΟΥ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΤΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ΔΙΟΡΘΩΣΗ , Ο ΖΩΙΤΑΚΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΕΚΕΙΝΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ , ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝ.ΑΜΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΗΔΗ ΑΠΟ 2 - 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ . Ο ΖΩΙΤΑΚΗΣ ΗΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ Ο ΑΓΓΕΛΗΣ .
  ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΦΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ , ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΡΙΛΙΑΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕ (1967 )ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ , Η ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΦΘΟΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΡΟΧΕΙΡΩΣ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ Η ΑΜΥΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ . ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΙ ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΙ ΕΩΣ ΤΟ 1973 ΕΙΧΑΝ ΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΙΣΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΑΠΛΑ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΑΡΝΙΟΤΑΝ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ -ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΕΙ ΠΑΛΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟΥΝ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΒΛΕΠΕ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΟΜΑΝΟΣ , ΟΠΟΥ Ο ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΣ ΑΝΧΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΣΩΣΕ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ / ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΝΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ . ΕΝ ΟΛΙΓΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΟΝΤΑΝ ΝΕΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ! ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΙΟΥ 1967 ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΕΑΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΞΕΦΕΥΓΕ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ, ΜΕ ΠΡΟΘΥΜΟΤΑΤΟ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΡΕ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟ. ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΟΛΑΓΝΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥΣ ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Συμφωνα με εναν εκ των τριων αγγελιαφορων του ανακτα και σωματοφυλακα του η προδοσια του κινηματος εγινε απο εναν απο αυτους.Ο ιδιος ηταν αγγελιαφορος για τον τοτε Α,Υπαρχηγο ΓΕΣ στρατηγο Βουλγαρη μεταφεροντας του το Β.Διαταγμα προαγωγης του σε Αρχηγο

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

α1 Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος26 Αβράαμ Λίνκολν1 Άγγελος Έβερτ1 Άγγελος Σικελιανός1 Αγγλία12 Άγιο Όρος5 Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος3 Αδαμάντιος Κοραής9 Αθανάσιος Ευταξίας1 Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης2 Αθανάσιος Τσακάλωφ1 Αιγαίο17 Αιγαίο Ελληνική θάλασσα3 Αίγινα1 Αισχύλος1 Ακρόπολη12 Αλβανία13 Αλεξάνδρεια9 Αλέξανδρος Ζαϊμης6 Αλέξανδρος Κορυζής5 Αλέξανδρος Κουμουνδούρος7 Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος14 Αλέξανδρος Οθωναίος7 Αλέξανδρος Παπάγος18 Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης7 Αλέξανδρος Παπαναστασίου18 Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής1 Αλέξανδρος Σακελαρίου5 Αλέξανδρος Υψηλάντης8 Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος3 Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν5 Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Αναγέννηση3 Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος1 Αναστάσιος Παπούλας4 Ανατολική Ρωμυλία1 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου16 Ανδρέας Καρκαβίτσας2 Ανδρέας Λόντος2 Ανδρέας Μεταξάς1 Ανδρέας Μιαούλης8 Ανδρέας Μιχαλακόπουλος14 Ανδρέας Τζίμας1 Άνθιμος Γαζής1 Αννα Κομνηνή1 Άννα Κομνηνή1 Αννίβας1 Αντάντ18 Αντιβενιζελισμός31 αντισημιτισμός5 Αντόνιο Γκράμσι1 Αντώνης Σαμαράς1 Απεργίες4 Αποικιοκρατία6 Άραβες3 Αρβανίτες1 Άρειος Πάγος3 Άρης Βελουχιώτης9 Αριστείδης ο Αθηναίος2 Αριστοτέλης7 Αριστοτέλης Ωνάσης1 Αρχαία Αθήνα28 Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία10 Αρχαία Σπάρτη22 Αρχαιοκαπηλεία6 Αρχαιολογία26 Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός3 Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος3 Αρχιμίδης4 Αστρονομία4 Αστυνομία2 Αυστρία4 Αυτοκράτορας Ηράκλειος3 Αφρική4 Αχαϊκή Συμπολιτεία2 β1 Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος43 Βαλκάνια26 βασανιστήρια1 Βασίλειος Τσίχλης23 Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄1 Βασιλιάς Γεώργιος Α΄22 Βασιλιάς Γεώργιος Β΄26 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄34 Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄8 Βασιλιάς Όθων Α΄25 Βασιλιάς Παύλος Α΄7 Βασιλιάς Φίλιππος Β΄6 Βενιαμίν Λέσβιος1 Βιβλία και Βιβλιοθήκες37 Βιβλιοκρισίες87 Βιέννη5 Βιετνάμ2 Βιογραφίες80 Βλάσης Γαβριηλίδης1 Βουλγαρία14 γ1 Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης8 Γαλλία21 Γαλλική Επανάσταση6 Γαριβάλδι2 Γελιογραφίες4 Γενοκτονία των Αρμενίων3 Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου6 Γερμανία51 Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός2 Γεώργιος Α. Παπανδρέου19 Γεώργιος Βλάχος4 Γεώργιος Γρίβας (Διγενής)7 Γεώργιος Ζησιμόπουλος2 Γεώργιος Θεοτόκης10 Γεώργιος Κάνιγκ3 Γεώργιος Καραϊσκάκης4 Γεώργιος Καρτάλης2 Γεώργιος Καφαντάρης9 Γεώργιος Κονδύλης18 Γεώργιος Κουντουριώτης4 Γεώργιος Λεοναρδόπουλος2 Γεώργιος Παπαδόπουλος2 Γεώργιος Παπανδρέου (GAP)1 Γεώργιος Πωπ1 Γεώργιος Ράλλης6 Γεώργιος Σεφέρης2 Γεώργιος Σταύρου2 Γεώργιος Στρέιτ1 Γεώργιος Τσολάκογλου4 Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας)1 Γιάννης Ιωαννίδης3 Γιάννης Ψυχάρης2 Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο)8 Γιουγκοσλαβία12 Γιώργης Σιάντος4 Γιώργος Ρωμανός1 Γκουλάγκς4 Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά35 Γράμμος - Βίτσι2 Γρηγόρης Φαράκος2 Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας)7 Γρηγόριος Ξενόπουλος4 δ1 Δαρδανέλλια1 Δέσποινα Κούρτη1 Δημήτρης Παρτσαλίδης3 Δημήτριος Αναγνωστόπουλος1 Δημήτριος Βούλγαρης2 Δημήτριος Γούναρης24 Δημήτριος Ιωαννίδης1 Δημήτριος Καλλέργης1 Δημήτριος Μάξιμος1 Δημήτριος Ράλλης4 Δημήτριος Υψηλάντης10 Δημήτριος Ψαρρός4 Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ)19 Δημοσθένης4 Δημοψήφισμα2 δημοψήφισμα 19243 Διατροφή5 Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.)3 Δικαιοσύνη7 Διονύσιος Σολωμός1 Διπλωματία24 δοσιλογισμός3 δουλεμπόριο3 Δύση2 Δωδεκάνησα13 Ε.Ρ.Ε.5 ΕΔΕΣ15 Εθνικά Δάνεια2 Εθνική αντίσταση13 Εθνική τράπεζα4 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.)8 Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ)6 Εθνικός Διχασμός (1914-1918)35 Εθνικός Συναγερμός3 Εθνοσυνέλευση5 ΕΚΚΑ4 Εκκλησιαστική Ιστορία10 ΕΛΑΣ29 Ελβετία4 ΕΛΔΥΚ1 Ελευθέριος Βενιζέλος71 Ελληνική λογοτεχνία5 Ελληνική Οικονομική Ιστορία34 Ελληνική Οικονομική κρίση33 Ελληνική Παιδεία23 Ελληνική Παράδοση2 Έλληνικό Έθνος33 Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος12 Ελληνικός στρατός43 Ελληνισμός27 Ελληνισμός της Αμερικής2 Ελληνοτουρκικές σχέσεις6 Ελληνοτουρκικός πόλεμος 189711 Ελλήνων Πάσχα3 Εμμανουήλ Μπενάκης1 Εμμανουήλ Ξάνθος1 Εμμανουήλ Παπάς1 Εμμανουήλ Ρέπουλης5 Εμμανουήλ Ροϊδης4 Εμμανουήλ Τομπάζης2 Εμμανουήλ Τσουδερός5 Εμπόριο6 Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.)1 Ένωση Κέντρου5 ΕΟΚ1 ΕΟΚΑ Α΄10 ΕΟΚΑ Β΄3 Επανάσταση στο Γουδή10 Επέτειος2 Επίκουρος1 Επιτάφιος1 Ερατοσθένης1 Ερυθρός Σταυρός3 ΕΣΣΔ19 Ευάγγελος Αβέρωφ3 Ευάγγελος Λεμπέσης1 Ευεργέτες1 Ευρωπαϊκή Ένωση3 Ευρωπαικός Διαφωτισμός3 εφημερίδα "Καθημερινή"5 Η γυναίκα στην Ιστορία2 Η δίκη των "εξ"25 Ήθη και έθιμα3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.)37 Ήπειρος14 Ηράκλειτος1 Ηρακλής Θεσσαλονίκης5 Ηρόδοτος13 Θαλής ο ΜΙλήσιος1 Θέατρο5 Θεμιστοκλής5 Θεμιστοκλής Σοφούλης9 Θεόδωρος Δηλιγιάννης6 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης13 Θεόδωρος Πάγκαλος20 Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος)1 Θεόδωρος Τουρκοβασίλης3 Θεόφιλος Καΐρης1 Θερμοπύλες2 Θεσσαλονίκη28 Θουκυδίδης10 Θράκη11 Θρασύβουλος Τσακαλώτος3 Θρησκεία3 Θωρηκτό Αβέρωφ9 Ι.Β.Δ.104 Ιαπωνία3 Ιατρική8 Ιερή Συμμαχία8 Ιερός Λόχος6 Ιλιάδα11 Ίμια3 Ιουλιανή κρίση του ΄652 Ιούλιος Βέρν2 Ιπποκράτης ο Κώος3 Ισλάμ6 Ισοκράτης2 Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος5 Ιστορία622 Ιστορία της Αλβανίας12 Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας1 Ιστορία της Κρήτης16 Ιστορία του Αθλητισμού9 Ιταλία27 Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης2 Ιωάννης Γκούρας1 Ιωάννης Δεμέστιχας3 Ιωάννης Καποδίστριας24 Ιωάννης Κωλέττης6 Ιωάννης Μακρυγιάννης6 Ιωάννης Μεταξάς41 Ιωάννης Μιχαήλ5 Ιωάννης Παπακωνσταντίνου10 Ιωάννης Συκουτρής6 Ιωάννης Τσαγκαρίδης1 Ιωάννης Τσιμισκής1 Ιωάννινα5 Ίων Δραγούμης26 Ιωνική Επανάσταση1 Κ. Θ. Δημαράς2 Καλαμάτα1 Κανέλος Δεληγιάννης3 Καρλ Γιουνγκ1 Καρλ Μαρξ1 Κάρολος Παπούλιας2 Καρχηδόνα1 κατεχόμενα της Κύπρου1 Κατοχή13 Κατοχικά Δάνεια3 Κίμων ο Αθηναίος2 Κίνα7 Κίνημα του Ρομαντισμού2 κινηματογράφος3 Κινηματογράφος και Ιστορία4 Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.)3 Κολλυβάδες2 Κόμμα Φιλελευθέρων11 Κομμουνισμός29 Κομνηνός Πυρομάγλου2 Κοράνιο2 Κόρινθος6 Κύθηρα1 Κυπριακή Ιστορία46 Κυριάκος Κατσιμάνης14 Κύριλλος Λούκαρις2 Κωνσταντίνος Δεμερτζής1 Κωνσταντίνος Καβάφης3 Κωνσταντίνος Καναρης6 Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή1 Κωνσταντίνος Καραμανλής11 Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος)2 Κωνσταντίνος Λινάρδος18 Κωνσταντίνος Μανιαδάκης6 Κωνσταντίνος Μητσοτάκης4 Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄8 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος8 Κωνσταντίνος Σημίτης4 Κωνσταντίνος Σμολένσκι2 Κωνσταντίνος Τσαλδάρης4 Κωνσταντίνος Φωτιάδης5 Κωνσταντινούπολη41 Κως4 Κώστας Βάρναλης1 Κώστας Περρίκος1 Κωστής Παλαμάς6 ΛΑ.Ο.Σ3 Λαθρομετανάστευση3 Λαικό Κόμμα7 Λαμία2 Λατινική Αμερική1 Λεονίντ Τρότσκι4 Λέσβος3 Λεωνίδας Παρασκευόπουλος1 Λόγιος Ερμής4 Λόρδος Βύρων8 Λουτράκι1 Λύσανδρος1 Μαζική πολιτική προπαγάνδα2 Μακάριος11 Μακεδονία48 Μακεδονικό Ζήτημα32 Μακεδονικός Αγώνας8 Μακεδονομάχοι5 Μάνη2 Μάο Τσε Τουνγκ2 Μαραθώνας3 Μάρκος Βαφειάδης9 Μάρκος Μπότσαρης1 Μάτζικερτ1 Μεγάλη Βρετανία37 Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia)1 Μέγαρο Μαξίμου1 Μέγας Αλέξανδρος8 Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών2 Μέγας Θεοδόσιος1 Μέγας Κωνσταντίνος1 Μελέτης Βασιλείου1 Μεσαίωνας5 Μέση Ανατολή2 Μεσόγειος2 Μεσολόγγι10 Μεσσήνη Μεσσηνίας12 Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974)43 Μέττερνιχ4 Μίκης Θεοδωράκης3 Μίκης Πρωτοπαπαδάκης8 Μικρά Ασία43 Μιλτιάδης ο Αθηναίος1 Μιλτιάδης Πορφυρογέννης1 Μιχαήλ Ψελλός3 Μνημείο14 Μοροζίνι2 Μουσολίνι12 Μπενιζέλος Ρούφος1 Μυστικές υπηρεσίες5 ναζισμός2 Νάξος2 Ναπολέων Βοναπάρτης2 Ναπολέων Ζέρβας10 Ναυαρίνο2 Ναύπακτος2 Ναύπλιο16 Ναυτική Ιστορία57 Νέα Δημοκρατία10 Νεοκλής Σαρρής1 Νεότουρκοι6 Νικήτας Σταματελόπουλος5 Νικηφόρος Φωκάς1 Νικίας2 Νικόλαος Δημητρακόπουλος1 Νικόλαος Λεωτσάκος3 Νικόλαος Πλαστήρας18 Νικόλαος Πολίτης1 Νικόλαος Στράτος5 Νίκος Ζαχαριάδης17 Νίκος Καζαντζάκης2 Νίκος Μπελογιάννης1 Νίκος Νικολούδης42 Νίτσε1 Ξάνθη1 Ξενοφών3 Οδυσσέας Ανδρούτσος1 Οδυσσέας Ελύτης4 Οδυσσέας Ιάλεμος2 Οδύσσεια7 Οθωμανική Αυτοκρατορία74 Οθωνική περίοδος (1832-1864)14 Οικουμενικό Πατριαρχείο8 Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά1 ομάδα των "Ιαπώνων"2 Όμηρος22 ομοφυλοφιλία1 Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.)3 Οργάνωση "Χ"2 Ορθοδοξία32 π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος13 ΠΑ. ΣΟ. Κ.25 Παγκόσμιος Ιστορία23 Παλαιών Πατρών Γερμανός2 Παναγής Τσαλδάρης16 Παναγιώτης Δαγκλής1 Παναγιώτης Δεμέστιχας1 Παναγιώτης Κανελλόπουλος15 Πάνος Κορωναίος2 Πάτρα3 Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄5 Παύλος Γύπαρης4 Παύλος Κουντουριώτης14 Παύλος Μελάς2 Παυσανίας1 Παυσανίας Κατσώτας1 Παυσανίας ο περιηγητής1 ΠΕΑΝ2 Πειραιάς6 πειρατεία1 Πεισίστρατος1 Πελοποννησιακός πόλεμος7 Περικλής1 Περικλής Αργυρόπουλος1 Περικλής Γιαννόπουλος5 Περικλής Δεληγιάννης1 Περιοδικά Ιστορίας3 Περσικοί πόλεμοι10 Πετρέλαια στο Αιγαίο2 Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης4 Πέτρος Γαρουφαλιάς1 Πέτρος Μακρής - Στάϊκος5 Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης13 Πλάτων9 Πλούταρχος7 Ποίηση και αισθητική18 Πόλεμος των Μπόερς1 Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι14 πολιτική δολοφονία18 Πολιτική Ιστορία17 Πολωνία2 Πόντος7 Πρίγκιπας Ανδρέας2 προπαγάνδα5 πρόσφυγες6 προσωκρατικοί φιλόσοφοι3 Προτεινόμενα3 Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές30 πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff1 Πύρρος της Ηπείρου1 Ρήγας Παλαμίδης1 Ρήγας Φερραίος3 ριζοσπάστης1 Ρόδος10 Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία15 Ρώμη8 Ρωμηοσύνη5 Ρωσία23 Ρωσικο κόμμα3 Σάββας Γκαλιμαρίδης2 Σάμος1 Σαντόρε Σανταρόζα2 Σαντορίνη1 ΣΚΑΪ2 Σκάκι1 Σκωτία4 Σόλων3 Σοφοκλής Βενιζέλος3 Σοφοκλής Δούσμανης1 Σπυρίδων Μαρκεζίνης5 Σπυρίδων Τρικούπης3 Σταλινισμός15 Σταυροφορίες6 Σταφιδικό Ζήτημα2 Στέφανος Δραγούμης3 Στέφανος Σαράφης2 Στέφανος Σκουλούδης5 Στέφανος Στεφανόπουλος1 Στράβων5 Στρατής Μυριβίλης2 Στρατιωτικά κινήματα1 Στρατιωτική Ιστορία58 Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη3 Στυλιανός Γονατάς7 Στυλιανός Χούτας1 Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ2 Συνθήκη της Λοζάννης9 Συνθήκη των Σεβρών6 συντάξεις1 ΣΥΡΙΖΑ4 Σωκράτης3 Σώματα Ασφαλείας1 Ταγίπ Ερντογάν1 Τάγματα ασφαλείας2 Τείχος του Βερολίνου1 τεκτονισμός1 Τέχνες11 Τεχνολογία8 το παιχνίδι στην Ιστορία6 Τοπική Ιστορία1 Τουρκία20 Τουρκοκρατία (1453-1821)35 Τράπεζα της Ελλάδος5 Τράπεζες1 Τριπολιτσά2 Τσαούς Αντών (Φωστερίδης)1 Ύδρα5 Υποβρύχιο Παπανικολής1 υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ3 Υφαλοκρυπίδα1 Φαίδων Γκιζίκης3 Φαλμεράγιερ6 Φανάρι2 Φασισμός1 Φιλελληνισμός9 Φιλία1 Φιλική Εταιρεία9 Φιλολογικά και άλλα δοκίμια44 Φιλοποίμην2 Φιλορθόδοξη Εταιρεία1 Φιλοσοφία9 Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας25 Φλωρεντία1 Φλώρινα4 Φραγκοκρατία8 Φωκίων1 Φωτογραφικό Οδοιπορικό26 Χαλκιδική2 Χαράλαμπος Κατσιμήτρος3 Χαράλαμπος Τσερούλης2 Χαράτσι1 Χαρίλαος Τρικούπης13 Χαρίλαος Φλωράκης2 Χάτι Χουμαγιούν1 Χίτλερ17 Χούντα6 Χρεοκοπία10 Χρηματιστήριο4 χριστιανικό ολοκαύτωμα3 Χριστόδουλος Τσιγάντες1 Χριστούγεννα10 Χρυσόστομος Σμύρνης1 Χωροφυλακή2 Ψαρά3 ψυχολογία2 Ψυχρός Πόλεμος12 CIA4 John Iatrides1 K.K.E.44 KGB4 Mεσσήνη4 Robert Bruce2 Slider3 William Wallas2 Winston Churchil1
Εμφάνιση περισσότερων
"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας