Απολογισμός «εκδημοκρατισμού» (άρθρο για τον πλήρη εξευτελισμό της Παιδείας από τον κ. Γιανναρα)

(Σημ Φιλίστωρος: με ειλικρινή μας λύπη πληροφορηθήκαμε τον ύπατο εξευτελισμό των εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια με επιδόσεις εισαχθέντων κάτω της μονάδας!! Κάποιοι έγραψαν  ανορθόγραφα το όνομα τους και και...πέτυχαν την εισαγωγή τους σε τεχνολογικό ίδρυμα....Εδώ μια εύστοχη ανάλυση του κ. Γιανναρά για τα γενικότερα προβλήματα της Ελληνικής Παιδείας)
Μετά τη δικτατορία των ετών 1967-1974, ο τομέας του κρατικού και κοινωνικού βίου που γνώρισε τον πληρέστερο «εκδημοκρατισμό» ήταν σίγουρα η παιδεία:

Καταργήθηκε η ομοιόμορφη ενδυμασία των μαθητών και κάθε περιορισμός στο είδος της κόμμωσης, στη χρήση καλλυντικών, στο αξιοπερίεργο της εμφάνισης.
Αναπτύχθηκε ελεύθερα ο συνδικαλισμός των μαθητών, το λεγόμενο «μαθητικό κίνημα», με εντυπωσιακές επιδόσεις σε απεργίες, καταλήψεις, αποκλεισμούς οδών, απευθείας διάλογο των μαθητών με τους υπουργούς Παιδείας.

Απαγορεύτηκε να διορθώνονται τα λάθη στα γραπτά των μαθητών και μάλιστα με κόκκινο μελάνι («κάτω τα αιματοβαμμένα γραπτά»!) ώστε να μην πληγώνονται συναισθηματικά τα παιδιά.

Διευκολύνθηκε με ποικίλους τρόπους η προαγωγή των μαθητών από τάξη σε τάξη, αποσυνδέθηκε από τις επιδόσεις στα μαθήματα ή τις απουσίες, ώστε να μην απειλούνται τα παιδιά από πλέγματα μειονεξίας και ενοχών.

Για τους ίδιους λόγους καταργήθηκαν και τα σχολεία αριστούχων, υποβιβάστηκε ο ρόλος της βαθμολογίας, η αξιολόγηση των επιδόσεων.

Καταργήθηκε το πολυτονικό σύστημα γραφής, για να διευκολύνονται τα παιδιά στην ορθογραφία.

Απαλείφθηκε από τα σχολικά βιβλία κάθε ενδεχόμενο να παγιδευτεί ο ψυχισμός των παιδιών και το φρόνημά τους στον εθνικισμό, στη θρησκευτικότητα, στην προγονολατρία, στον ιδεαλιστικό εξωραϊσμό της Ιστορίας, σε παραδόσεις πολιτιστικής μονοτροπίας.

Ο εκδημοκρατισμός επεκτάθηκε αποφασιστικά και στον χώρο των εκπαιδευτικών: Καταργήθηκε ο θεσμός του Επιθεωρητή, αντικαταστάθηκε με «Σχολικούς Συμβούλους», που τη βοήθειά τους στο σχολικό έργο μόνο προαιρετικά ζητούν οι εκπαιδευτικοί. Δάσκαλοι και καθηγητές απαλλάχθηκαν από το ενδεχόμενο να κρίνονται και να αξιολογούνται για την απόδοση και την προσφορά τους, την κατάρτιση και την εργατικότητά τους, την ποιότητα και το ήθος τους.

Γι’ αυτό απαλείφθηκε και κάθε ιεραρχική διαβάθμιση των εκπαιδευτικών: ο διευθυντής του δημοτικού, ο γυμνασιάρχης, ο λυκειάρχης εξέπεσαν σε τίτλους προσωρινής διοικητικής ευθύνης που την αναλαμβάνει όποιος θέλει, αφού υποβάλει σχετική αίτηση στο υπουργείο. Σε ποια τάξη και ποιο μάθημα θα διδάξει κάθε εκπαιδευτικός αποφασίζεται συλλογικά, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ικανότητα κανενός για οτιδήποτε. Με την ίδια λογική μοιράζονται οι εκπαιδευτικοί μεταξύ τους και τα «ιδιαίτερα» μαθήματα.

Υστερα από είκοσι οχτώ (28) χρόνια συνεπέστατης εφαρμογής του «εκδημοκρατισμού» της παιδείας, μήπως θα έπρεπε να τολμηθεί μια (ακομμάτιστη, αμερόληπτη, απροσωπόληπτη, απροκατάληπτη, αδέκαστη) αξιολογική κρίση της επιτυχίας του «οράματος»;  
Με καταμέτρηση αντικειμενικών μεγεθών: Ικανότητα ανάγνωσης και γραφής των αποφοίτων κάθε σχολικής βαθμίδας, αριθμός λέξεων που συγκροτούν τη γλωσσική τους εκφραστική, κριτική ικανότητα, συνθετική ικανότητα, ικανότητα αφομοιωτικής απομνημόνευσης, δημιουργικής φαντασίας, λογικής συνέπειας, επιδόσεις στον βανδαλισμό σχολικών κτιρίων.

Σχόλια

  1. ΣΩΣΤΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Ο ΕΡΙΤΙΜΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ΠΑΡΑΛΕΙΨΕ ΟΜΩΣ - ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ- ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ. ΛΧ Η ΟΜΟΙΓΕΝΗΣ ΑΜΦΙΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΕΝ "ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ". ΤΗΝ ΚΑΤΗΡΓΗΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ. ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΥ. ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΙΚΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ - ΑΠΟ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΥΡΙΩΣ- ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ ΑΣΥΛΗΠΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΜΕΝΟ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ, ΕΧΟΥΣΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΗΛΙΘΙΟΛΟΓΕΙ ΜΑΡΞΙΣΤΟΛΟΓΩΝΤΑΣ. ΠΟΛΛΟΙ ΔΕ (ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ) ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΜΟΡΦΩΣΕΩΣ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΤΕΙΝΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΛΘΑΝ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ.
    ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 114 ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΖΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΟΣΜΟ, ΕΠΕΔΡΑΜΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ Ή ΕΙΧΑΝ ΗΓΕΣΙΑ ΑΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΛΗ ΟΠΩΣ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ (ΙΔΙΑι ΤΟΥ 1985 ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ) ΕΙΤΕ ΗΤΑΝ ΨΥΧΙΚΑ ΕΞΟΥΘΕΝΩΜΕΝΟΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΑΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ 67.
    ΕΤΣΙ ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΗΝ ΜΑΡΞΙΣΤΟΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΟ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ, ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΥΛΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΩΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΑΓΩΝ ΤΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 42-49.
    ΕΤΣΙ:
    -ΟΙ ΠΡΟΕΙΡΗΜΜΕΝΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΓΙΝΑΝ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.
    -ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ- ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΚΗΦΗΝΩΝ- ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
    -ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΙΤΟ (5Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
    ), ΕΝΩ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΩΝΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΔΙΚΑΙΟΥΝΤΟ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΒΟΛΕΥΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣΚΩΛΗΚΕΣ ΔΕ.
    -ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ Η ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΜΕ 20 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΣΑ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ.
    -ΑΝΑΛΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΕΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΑΣΟΚΟΣΚΩΛΗΚΕΣ ΠΛΟΥΤΙΖΑΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ (Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΜΕΝΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚ. ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ)
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΩΡΕΣ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΟ ΝΟΥ.
    ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΣΥΝΕΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΩΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΝΕΣΗ ΠΡΟΣ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΕΣ ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ (ΑΛΛΟΙΩΣ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΑ) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΙΜΗΤΗ. ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΡΙΝΩ ΕΠΑΡΚΕΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΛΕΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ ΤΟΥ Δ΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας