Η Μάστιγα της Ασίας - The Blight of Asia (του Γεωργίου Χόρτον προξένου της Αμερικής στην Σμύρνη και αυτόπτη μάρτυρα της καταστροφής της)Του GEORGE HORTON

Προξένου και Γενικού Προξένου των Ηνωμ. Πολιτειών στην Εγγύς Ανατολή επί τριάντα χρόνια.

Το βιβλίο απαγορεύτηκε στις Η.Π.Α.

«Στο βιβλίο αυτό βρίσκαμε επί τέλους την αλήθεια για την καταστροφή της Σμύρνης και για τη σφαγή μεγάλου μέρους απ’τους κατοίκους της, γραμμένη από έναν αυτόπτη μάρτυρα. Ο συγγραφέας των σελίδων πού ακολουθούν, είναι ευτυχώς ένας άνθρωπος πού δεν εμποδίζεται να ειπεί, ό,τι ξέρει, από πολιτικούς λόγους η από οποιαδήποτε επίδραση φόβου η συμφέροντος. Δίνει ολόκληρη τη διήγηση του αγρίου αφανισμού του Χριστιανικού πληθυσμού σε όλη την έκταση και το πλάτος της Παλαιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μ’ένα σαφή και πειστικό τρόπο. Το ότι είκοσι αιώνες μετά Χριστόν μπόρεσε ένας μικρός και οπισθοδρομικός λαός, όπως οι Τούρκοι, να διαπράξει τέτοια εγκλήματα εναντίον του πολιτισμού και της προόδου του κόσμου, είναι ένα ζήτημα πού θα έπρεπε να κάμει όλους τους ευσυνείδητους λαούς να σταθούν και να σκεφτούν ο συγγραφέας όμως δείχνει με αναντίρρητο τρόπο ότι τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν χωρίς αντίσταση εκ μέρους οιουδήποτε χριστιανικού έθνους και ότι η τελευταία εκείνη φρικτή σκηνή στη Σμύρνη εκτελέστηκε σε απόσταση ολίγων μέτρων από ένα ισχυρότατο συμμαχικό και αμερικανικό στόλο.

Εκωφεύσαμε στις απελπισμένες κραυγές για βοήθεια των Χριστιανών πού πεθαίνανε, αν και ξέραμε καλά πώς η Αμερική ήταν η μοναδική ελπίδα τους, και τώρα είναι φανερό πώς υπάρχει στη χώρα μας μια τάση πού ολοένα μεγαλώνει, να συγκαλύψουμε τα εγκλήματα των Τούρκων και να τους δώσουμε συγχωροχάρτι γι’αυτά, για να επιτύχουμε υλικά οφέλη απ’αυτούς. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει, εφόσον οι Τούρκοι έδειξαν τόσο μεγάλη περιφρόνηση σε κάθε ανθρωπισμό πού δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει και η αλήθεια είναι ολοφάνερη. Έχει τη γνώμη πώς τα υψηλά Ιδανικά είναι ανώτερα από το πετρέλαιο και απ’τους σιδηροδρόμους και πώς οι Τούρκοι δεν θα έπρεπε να γίνουν δεκτοί στην κοινωνία των έντιμων εθνών, ωσότου δείξουν ειλικρινή μετάνοια για τα εγκλήματα τους.

Η συναδέλφωση μαζί τους με οιουσδήποτε άλλους ορούς δημιουργεί την υποψία μικροπρέπειας αλλά και συνενοχής. Απ’τη θαρραλέα παρρησία αυτού του βιβλίου γίνεται φανερό στον αναγνώστη ότι
χρειαζόταν μεγάλο θάρρος για να γραφεί, και ότι εκείνος πού το έγραψε δεν ήταν δυνατό να έχει κανένα άλλο κίνητρο απ’την επιθυμία να κάμει γνωστή την αλήθεια επάνω σε ζητήματα πού έχουν τεράστια σημασία για τον κόσμο να τα μάθει».

James W. Gerard

«Έχουν γραφεί πολλά βιβλία και εκατοντάδες άρθρα σχετικά με τη σημασία και τα αίτια της Μικρασιατικής καταστροφής. Εκείνος όμως πού έγραψε το πιο εμπεριστατωμένο και στηριγμένο σε αυθεντικές πηγές βιβλίο σχετικά με το ζήτημα αυτό, είναι ο Αμερικανός διπλωμάτης και συγγραφεύς Τζορτζ Χόρτον (George Horton), πού έζησε στο δεύτερο ήμισυ του 19ου και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και υπηρέτησε επί πολλά χρόνια σαν Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και στη Σμύρνη. Το βιβλίο αυτό δημοσιεύθηκε στα Αγγλικά το 1925 και έχει τον τίτλο «The blight of Asia» (Η κατάρα της Ασίας, ή η μάστιγα της Ασίας), με τον όποιο ο συγγραφεύς χαρακτηρίζει την τουρκική φυλή και τις αφάνταστες καταστροφές, πού η φυλή αυτή προξένησε, αφού εμφανίσθηκε στο προσκήνιο της ιστορίας, σε όλη την
ανθρωπότητα και προ πάντων στους χριστιανικούς λαούς. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφεύς, με απόλυτη αντικειμενικότητα, παρρησία και σθένος περιγράφει και αποδεικνύει με ατράνταχτα επιχειρήματα και με βάση τα ιστορικά γεγονότα 4 κυρίως πράγματα:

1) Τη θαυμαστή ικανότητα του ελληνικού έθνους να δημιουργεί πολιτισμούς.
2) Τα βάρβαρα ένστικτα και τη φοβερή ικανότητα της τουρκικής φυλής να καταστρέφει πολιτισμούς και να εξοντώνει τα έθνη πού τους δημιούργησαν.

3) Τα βαθύτερα αίτια της νίκης του Μουσταφά Κεμάλ στη Μικρά Ασία.

4) Τη βαρύτατη ευθύνη ορισμένων Μεγάλων Δυνάμεων της Δύσεως σχετικά με την κοσμοϊστορική μεταβολή πού είχε σαν αποτέλεσμα η νίκη αυτή επί της φυλετικής συνθέσεως των πληθυσμών πού κατοικούσαν επί δεκάδες αιώνων στο χώρο της Βυζαντινής και αργότερα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο ίδιο βιβλίο ο Τζορτζ Χόρτον αναλύει με θαυμαστό τρόπο τα στοιχεία και την ουσία των δύο θρησκειών, του Χριστιανισμού και του Ισλαμισμού και τονίζει την βασική αντίθεση μεταξύ των από άποψη κοσμοθεωριακή, φιλοσοφική και ηθική και την αντίστοιχη επίδραση επάνω στην πολιτιστική εξέλιξη των λαών πού δέχθηκαν τη μία η την άλλη απ’τις δυο αυτές θρησκείες».
Η "μάστιγα της Ασίας" δεν είναι ένα ιστορικό αφήγημα. Είναι η συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία του έντιμου διπλωμάτη George Horton, που υπηρετούσε ως γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη τα χρόνια της Μικρασιατικής τραγωδίας. Φωτίζει, παραστατικά και αντικειμενικά, πολλές πτυχές της Μεγάλης Περιπέτειας. Κυρίως, όμως, αποδεικνύει και στιγματίζει την "προδοσία" των Μεγάλων Δυνάμεων και τις οργανωμένες σφαγές των Ελλήνων από τους Τούρκους.Πηγή

http://thulebooks.blogspot.com

Σχόλια

 1. ΜΠΡΑΒΟ σου.

  Προσωπικά έχω Μικρασιάτικη-Ανατολικοθρακιώτικη καταγωγή και είμαι ποτισμένος με τρομακτικές εμπειρίες και γνωρίζω εφιαλτικά πράγματα, από πρώτο χέρι. Αυτοί που πιστεύουν σε ελληνο-τουρκικές φιλίες και στην αγάπη των λαών και στα ιδανικά της συμβίωσης κλπ για μένα είναι ή βαλτοί ή λαμόγια ή αφελείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. η κυρίαρχη άποψη από την τουρκική πλευρά είναι ότι την φωτιά στην σμύρνη την έβαλαν οι Αρμένιοι για να μην πέσει η πόλη στα χέρια των...Τούρκων.

  ένα άλλο ευνοικό για τους Τούρκους σενάριο, είναι η φωτιά να μπαίνει από Τσέτες και άλλα ακραία στοιχεία.

  Ο Χόρτον υπήρξε ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΣ του εμπρησμού και αναφέρει πως είδε με τα μάτια του ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ με μπιτόνια βενζίνη και στουπιά.

  Το βιβλίο επίσης αποτελεί και ύμνος - υπεράσπιση για τον Στεργιάδη και την πολιτεία του στην Σμύρνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το βιβλίο αυτό δεν έχω καταφέρει να το διαβάσω (με πονάειτο ζήτημα), φυσικά το βιβλίο το έχω δύο φορές, η μια έκδοση είναι συλλεκτική.
  Για τον Στεργιάδη έχω την χειρότερη άποψη, ο άνθρωπος αυτός πέθανε και κηδεύτηκε στο εξωτερικό, δεν τόλμησε ΠΟΤΕ να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα μετά το 1922.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. συμφωνω μαζι σας Κε Αιολε.
   Οχι μόνο έγινε η αιτία νά σφάξουν τόν άνθρωπο πού είχε μαζί του,ο οποίος ήταν επίσης κρητικός,αλλά έσφαξαν καί τήν έγκυο γυναίκα του,η οποία ήταν τουρκάλα.
   Αυτός βέβαια φυγαδέφτηκε στήν ελβετία,όπου έζησε μέ αυτά πού είχε βγάλει τόσα χρόνια σάν ύπατος αρμοστής τής σμύρνης.Τόν είχε υποδείξει ο σκ@τόψυχος βενιζέλος

   Διαγραφή
  2. Ο Βενιζέλος βέβαια ήταν κατά 50% εβραίος,ένας παππούς του λεγόταν μπενί σελόν(βενιζέλος),καί τό 1928,πρότεινε γιά νόμπελ ειρήνης τόν κεμάλ τόν σφαγέα μας,ο οποίος ήταν επίσης μουσουλμάνος εβραίος(ντονμές).Τό έγγραφο μπορείτε νά τό βρείτε ανατρέχοντας στό ιστορικό αρχείο τών νόμπελ ειρήνης,Τό έχω δεί μέ τά μάτια μου.
   Είναι τυχαίο ότι η φωτιά τής σμύρνης τό 1922,δέν κατέστρεψε τήν εβραική συνοικία;Είναι τυχαίο ότι μέχρι τώρα η ISIS δέν έχει σκοτώσει ούτε ένα εβραίο;
   Ενας μικρασιάτης καί ουχί χρυσαυγίτης

   Διαγραφή
 4. πάντως όλες οι πηγές που δεν είναι Ελληνικές, χαρακτηρίζουν θετικά τον Στεργιάδη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και αυτό κάτι δείχνει, να σε εγκωμιάζουν αυτοί που προκάλεσαν την καταστροφή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Bas
  Πάνω στο ίδιο θέμα υπάρχει και ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο:
  "Η αισχρά προδοσία" International press Inc., του Δρ. Μενάνδρου Φοίβου Ακάδημου, το οποίο ξεκινά κάπως έτσι:
  "Φεβρουάριος 1911 Ο John D. Rockfeller, δημιουργός και κύριος μέτοχος της S.O.Co. έστρεψε την προσοχή της εταιρείας του στην ανέυρεση κι εκμετάλλευση ακάθαρτου πετρελαίου όπου στην γη μπορούσε να βρεθεί"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μία από τίς 2 οικογένειες πού κυβερνάνε τόν κόσμο.Μέ δικά τους χρήματα ίδρυσαν τίς τράπεζες Ε.Τ.Ε,καί ΤτΕ,καί χρηματοδότησαν τήν ανοικοδόμηση τής στοάς αττάλου

   Διαγραφή
 7. Φιλίστορα πράγματι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ένα άρθρο σου για τον Στεργιάδη,προσωπικά έχω την χειρότερη άποψη γι'αυτόν,αλλά θα ήθελα να ακούσω και μία άλλη πιο ειδική και τεκμηριωμένη άποψη γι'αυτόν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ναι έχει "ψωμί" το θεματάκι αυτό και το είχα υποσχεθεί και στο παρελθόν και σε άλλους φίλους αναγνώστες, οπότε έχω μάλλον υποχρέωση...

  θα το φτιάξω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας