Ο θεσμός της πολιτικής επιστράτευσης και η Ιστορία του στην μεταπολιτευτική περίοδο

Πολιτική επιστράτευση είναι η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, δηλαδή η υποχρεωτική παροχή των προσωπικών υπηρεσιών αυτών που επιτάσσονται, και κηρύσσεται με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης».


Το εν λόγω Διάταγμα αναφέρει ότι κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
Ειδικότερα, το άρθρο 18 του Ν.Δ. /17/1974 επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση του προσωπικού, σε περίπτωση πολιτικής κινητοποίησης.
Το Ν.Δ. 17/1974 εκδόθηκε πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1952.

Διαδικασίες επιστράτευσης

Σε όλους όσοι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται τα «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» γνωστά και ως «φύλλα πορείας». Την ευθύνη για την παρακολούθηση της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους νομαρχίες.
 
Κυρώσεις

Η άρνηση αποδοχής του φύλλου πορείας επισύρει ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές. Στην περίπτωση αυτή κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο Αυτόφωρο. Σε περίπτωση που λείπει ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, αυτό θα θυροκολληθεί στο σπίτι του και θα πρέπει να εντοπιστεί άμεσα από την Αστυνομία.

Χρονικό επιστρατεύσεων

- 1979- επιστρατεύονται οι τραπεζικοί υπαλλήλοι, αφού με την απεργία τους είχαν "παραλύσει" οι τράπεζες.

- 1983- επιστράτευση των οδηγών - ιδιοκτητών βυτιοφόρων εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας τους. Παράλληλα, είχε κηρυχθεί και επίταξη των βυτιοφόρων αυτοκινήτων υγρών καυσίμων δημόσιας χρήσης και πολιτική επιστράτευση των οδηγών - απεργών. (Το ΣτΕ το οποίο εξέτασε την προσφυγή των απεργών, δικαίωσε την απόφαση της διοίκησης, συνδέοντας την παρατεταμένη απεργία με το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας και την έλλειψη καυσίμων σε νοσοκομεία).

- 1986- Επιστράτευση των χειριστών και ιπτάμενων μηχανικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας
 
- 1994- επίταξη των λεωφορείων πολιτών που είχαν συμβληθεί με τον ΟΑΣΑ
 
- 2002- πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών, ύστερα από τα σοβαρά προβλήματα αποκλεισμού της νησιωτικής Ελλάδας, εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας της ΠΝΟ
 
- 2006-πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.

Πηγή
ΑΠΕ - ΜΠΕ & Ναυτεμπορική

Σχόλια

  1. Η πολιτική επιστράτευση που κήρυξε η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλα πό επιβολή δικτατορίας σε ένα κλάδο εργαζομένων.

    Μια στρατιοτική δικτατορία δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να απαγορεύει κάποια πράγματα στο λαό επί ποινή στρατοδικείων.
    Η πολιτική επιστράτευση δεν είναι τίποτα άλλο παρά απαγόρευση σε μια τάξη ανθρώπων επί ποινή ποινικών δικαστηρίων. συνοδεύεται από φύλα πορείας και επίταξης όπως ακριβώς και η στρατιωτική επιστράτευση.

    Εγώ έχω να δω πολιτική επιστράτευση από το 1963 όταν επιστρατεύτηκαν μετά από δίμηνη απεργία οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης από την κυβέρνηση του Κ Καραμανλή της ΕΡΕ που από πίσω της είχε την Φρειδερίκη, ήταν ο Καραμανλής των παρακρατικών οργανώσεων, της δολοφονίας του Λαμπράκη κλπ
    Σήμερα η σοσιαλιστική (κεντροαριστερά) βαδίζει στα βήματα της ΕΡΕ στην θέση τηςε Φρειδερίκης τώρα είναι το ΔΝΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οποιαδήποτε συντακτική η ορθογραφική λάθος παρουσία του κειμένου μου οφείλεται στο γεγονός ότι γράφω στο πόδι καθ οδόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλιστα. Ο Καραμανλής έφυγε μετα απο σύγκρουση με το παλατι, αλλα κατα τα αλλα ειχε πισω του την φρειδερικη. Αυτος ευθυνεται επισης και για τον Λαμπρακη μιας σκοτεινης υποθεσης, που το πιο πιθανο ειναι οτι την προκαλεσαν ο αριστεροι για να αποκτησουν ηρωα. καποιοιυς τους πειραζει οτι η ΕΡΕ ηταν πραγματικη δεξια και δεν αφηνε το κρατος να παραλυει(οπως επι νδ). Η αιωνια συνοδοιπορια κεντρου και αριστερας σε λαικισμο και ανθελληνισμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΓΡΟΘΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΤΣΟΕΚΟΨΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ "ΑΝΤΙΓΝΩΜΙΕΣ".

    Η ΧΩΡΑ ΕΓΙΝΕ "ΠΕΙΡΑΜΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ, ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΑΣ.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΚΡΟΙ-ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΙ.
    ΑΙΣΧΟΣ-ΑΙΣΧΟΣ-ΑΙΣΧΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Καραμανλής επεβλήθηκε μετά τον θάνατο του Παπάγου με την συγκατάθεση του παλατιού (Φρειδερίκη) και των συμμάχων (Άγγλων-ΗΠΑ).......... έχω μαζέψει στοιχεία για αυτή την υπόθεση και σύντομα θα γράψω τι έγινε και γιατί, να είσαι καλά ανώνυμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας