Χίτλερ-Στάλιν: ποιος διέπραξε τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;

Κουβεντιάζοντας πριν από καιρό με ένα φίλο μου Ρώσο εβραϊκής καταγωγής, ζήτησα να μου πει την άποψή του για δύο πρόσωπα της δημόσιας ζωής της Ρωσίας, έναν δήμαρχο κι έναν σκηνοθέτη. Τότε εκείνος μου έδωσε την πολύ απλή και ευφυή απάντηση «αρνούμαι να χάσω χρόνο και να χαραμίσω φαιά ουσία για να αποφασίσω ποιος από τους δύο είναι ο λιγότερο κακός». Η φράση αυτή ήρθε στο μυαλό μου με αφορμή τους σημερινούς εορτασμούς της 9ης Μαΐου για τη Νίκη εναντίον του φασισμού, όπου τόνοι μελανιού ξοδεύονται και ατελείωτες συζητήσεις γίνονται για το αν η γενοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ μπορεί να συγκριθεί με τις θηριωδίες του Ιωσήφ Στάλιν.


Εξετάζοντας τον βίο του Χίτλερ ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως είναι ο χειρότερος και ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος που γνώρισε μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα. Τα εκατομμύρια νεκρών, το ξεκλήρισμα αμάχων, οι διεστραμμένες πράξεις κατά Εβραίων, είναι γεγονότα που όσα ντοκιμαντέρ και αν γυριστούν, όσα βιβλία κι αν γραφτούν, είναι αδύνατον να αποδώσουν όλα όσα βίωσαν τόσοι λαοί. Εκτός από τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το ιδεολογικό φασιστικό πλαίσιο που ήθελε ο Χίτλερ να επιβάλει στην ανθρωπότητα ήταν ίσως εξίσου απεχθές με τις θηριωδίες του.
Τα θύματα
Από την άλλη πλευρά, ο ρόλος και η συμβολή του Ιωσήφ Στάλιν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στον αγώνα εναντίον του Χίτλερ δεν αμφισβητείται, αν και σε τελική ανάλυση, δεν ήταν αυτός που θυσιάστηκε αλλά περίπου 27 εκατομμύρια Σοβιετικών πολιτών. Η σύγκρισή του με τον Χίτλερ, όσο σκληρή και φαίνεται, δεν είναι τυχαία. Μπορεί ο αριθμός των θυμάτων του -αν και τεράστιος- να μην έφτασε τον αντίστοιχο θυμάτων των ναζί, μια σειρά όμως γεγονότων μας οδηγούν αναπόφευκτα στη σύγκριση.
Σε αντίθεση με τον Χίτλερ, που ξεκίνησε έναν σφοδρό πόλεμο εναντίον όλων σχεδόν των λαών, στην περίπτωση του Στάλιν ο εχθρός δεν βρισκόταν εκτός συνόρων, αλλά εντός. Έτσι, η δική του γενοκτονία έλαβε χώρα κυρίως εναντίον των συμπατριωτών του, τους οποίους οι αρχές ασφαλείας του εκτελούσαν με συνοπτικές διαδικασίες ως «Εχθρούς του Λαού». Ουδείς μάλιστα μπορεί να αμφισβητήσει πως χιλιάδες από τις εκτελέσεις διαπράττονταν χωρίς κανένα στοιχείο, με μοναδική δικαιολογία πως ενδέχεται στο μέλλον να μετατραπούν σε «Εχθρούς του Λαού». Εκτός από τις θηριωδίες αυτές, ο Στάλιν κατόρθωσε να εμποτίσει τους συμπατριώτες του με τη μανία καταδίωξης, με αποτέλεσμα ο φίλος να υποπτεύεται τον φίλο, ο γείτονας τον γείτονα και ενίοτε ο γιος τον πατέρα, ή και το αντίστροφο. Δυστυχώς το «έργο» του Στάλιν βρήκε μιμητές σε όλες σχεδόν τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, με αποτέλεσμα πολλοί «μικροί Στάλιν» να βασανίζουν τους λαούς της Ρουμανίας, της Πολωνίας και άλλων χωρών. Ένας επιπλέον λόγος που οδηγεί στη σύγκριση των δύο, είναι πως τα εγκλήματα του Χίτλερ τελείωσαν στις 9 Μαΐου του 1945, σε αντίθεση με εκείνα του Στάλιν που «πληρώνονται» μέχρι σήμερα.
Η κακοποίηση της μαρξιστικής ιδεολογίας και η πλαστογράφηση του κομμουνισμού, τον οποίο υποστήριζε πως εφάρμοζε στην ΕΣΣΔ και που στην ουσία επρόκειτο για έναν ακραία σκληρό κρατικό καπιταλισμό, υπήρξε το μεγάλο ιδεολογικό του έγκλημα. Το «κλείδωμα των ανθρώπων στη χώρα τους», η δίωξη ομοφυλόφιλων, η επιβολή για το πώς θα ντύνονται, τι θα διαβάζουν «και πώς θα αναπνέουν» οι άνθρωποι, ουδεμία σχέση είχε με το όραμα του Λένιν και των Μπολσεβίκων του Οκτώβρη του 1917. Τα αποτελέσματα αυτών των πράξεων είναι μια δυσβάσταχτη και αιματηρή κληρονομιά που καθημερινά βιώνουμε.
Η κυριάρχηση του καπιταλισμού που «παίζει» χωρίς ιδεολογικό αντίπαλο, η δημιουργία τεχνητών οικονομικών κρίσεων είναι σε μεγάλο βαθμό απόρροια της πολιτικής του σοβιετικού καθεστώτος, καθώς στους περισσότερους ανθρώπους το άκουσμα της λέξης κομμουνισμός αυτόματα φέρνει στο μυαλό τους εγκλήματα και φασιστικά καθεστώτα και όχι ένα ανθρώπινο σύστημα. Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι μετέπειτα ηγέτες των κομμουνιστικών κομμάτων, που ουδέποτε μέχρι σήμερα έδειξαν ευθέως να διαφωνούν και να αποποιούνται τα σοβιετικά εγκλήματα, αλλά και οι κατ' όνομα σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, στις οποίες όποτε ο κόσμος έδωσε την εμπιστοσύνη του με την ψήφο του, αυτές την πέταξαν στα σκουπίδια.
Πρόσφατα μάλιστα, στο εσωτερικό της Ρωσίας υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εξαιτίας της αρχικής ιδέας του δημάρχου Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ να προσθέσει στις επετειακές αφίσες το πρόσωπο του Ιωσήφ Στάλιν, λόγω της συμβολής του στον αγώνα εναντίον του Χίτλερ, κάτι που εν τέλει δεν έγινε αποδεκτό λόγω των έντονων αντιδράσεων.
Αχιλλεας Πατσούκας από την "κυριακάτικη Καθημερινή"

Σχόλια

  1. Τι πτυχίο έχει ο συγγραφέας ?

    Άλλο είναι η προπαγάνδα και άλλο η ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιος να σφυρίξει του συγγραφέα ότι άλλο η προπαγάνδα και άλλο η ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. A Η ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ, ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΗ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΑΖΑΝΘΡΩΠΟΥΣ .
      Οι εχθροί του σοσιαλισμού λένε πολλά χοντρά ψέματα για ανθρωπιστική καταστροφή κατά την αγροτική μεταρρύθμιση στην τσιφλικαδοκρατούμενη Ουκρανία το 1932 που το καθεστώς κατάργησε τα τσιφλίκια και έδωσε κλήρο σε όλους τους αγρότες * Τωρα πως γίνεται ο αγρότης να πεινάει όταν του δίνουν κλήρο αυτό ανήκει στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας διότι πεινάει και πεθαίνει όταν είναι δουλοπάροικός σε στυγνούς τσιφλικάδες, δες ΚΙΛΕΛΕΡ στην Ελλάδα, και μας παρουσιάζουν σαν στοιχείο φωτογραφίες από την ξηρασία στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ που είχε χιλιαδες νεκρούς, αλλά πάντα το ψέμα έχει κοντά πόδια και αποκαλύπτεται .
      Η Ανθρωπιστική καταστροφή στην Ρωσία είχε γίνει από την αντεπαναστατική επέμβαση 14 κρατών στην Ρωσία 1918-1920 μεταξύ αυτών και της Ελλάδας κατω από την συναίνεση του Ελευθέριου Βενιζέλου που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους Ελληνικής καταγωγής Ρώσους στην Κριμαία με αποτέλεσμά να τους εκθέσει σε κίνδυνο.
      Στον σοσιαλισμό δεν μπορεί να γίνει καμιά ανθρωπιστική καταστροφή γιατί υπάρχει η οργάνωση ώστε να διοχετευτεί η τροφή σε όλο τον κόσμο ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΕΧΟΥΜΕ καθημερινά ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ από πολέμους, φτώχεια, ανεργία εγκληματικότητα, ναρκωτικά κ.λ.π .
      Έτσι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μπορεί να μιλάνε για σκοινί. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή η λασπολογία που καθοδηγείται από τις πιο σκοτεινές δυνάμεις του συστήματος ( Τραπεζίτες , βιομήχανους, λάτρες της μπουρζουαζίας, διαπλεκόμενους, εργολάβους, φασίστες κ.λ.π ) ¨ομάδες που παρασιτούν από την ανθρώπινη εκμετάλλευση. και ψευτοαριστερούς λάτρεις της μπουρζουαζίας.
      Διότι όλοι αυτοί θέλουν τους ανθρώπους χωρίς ελπίδα, φοβισμένους και υποταγμένους σε αυταρχικούς ηγέτες και οικονομικά λόμπυ . Γιατί φοβούνται μην δημιουργηθούν και άλλοι έντιμοι ηγέτες όπως ο Στάλιν και εμπνεύσουν τους λαούς και κυριαρχήσει ο σιαλισμός που είναι το τελειότερο και ποιό ανθρωπιστικό παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα που παρέχει στους ανθρώπους μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σύστημα που εξασφαλίζει στην ανθρωπότητα ζωή με ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ειρήνη και ευτυχία χωρίς βάσανα και άγχος για το αύριο.

      Διαγραφή
    2. Β Η ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ, ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΗ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΑΖΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
      . • Το 1931-1938 με την εκβιομηχάνιση-ενεργειακά έργα-έργα οδοποιίας, οι ρυθμοί ανάπτυξης της Σοβιετικής Ένωσης ήταν 16% ετησίως πολύ πάνω από τα δυτικά κράτη, μετατρέποντας τον σοσιαλισμό στο ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ του, αντίθετα με τα καπιταλιστικά κράτη, που δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν την παγκόσμια οικονομική κρίσης του 1929-1931 που προκάλεσε τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον δυτικό κόσμο, κάτι βέβαια που καμιά από τις κίτρινες φυλλάδες της παγκοσμιοποίησης ( ακροδεξιούς, έως και αναθεωρητές του μαρξισμού δεν τολμούν να τα γράψουν).Χαρακτηριστικά η ΗΠΑ το 1939 δεν είχε ξεπεράσει ακόμα την οικονομική κρίση του 1929, και η οικονομία της ήταν μόλις στο επίπεδο του 60% του ΑΕΠ που είχε στο 1929 . Αυτά για να καταλάβουμε το μέγεθος της κρίσης για την Δύση, και ότι ο β΄ παγκόσμιος πόλεμος έγινε για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση, μοιράζοντας εκ νέου τις παγκόσμιες αγορές . Το ΚΚΣΕ αντιμετώπισε με πλήρη επιτυχία την προσπάθεια υπονόμευσης και ανατροπής της περίοδο 1936-1938 που εκπορεύονται από ξένα κέντρα ή μήπως κάποιοι θεωρούν ότι οι Ιμπεριαλιστές ήταν «Παναγίες» και απέχουν από τέτοια θέματα !!!!! ,
      Ένα θα αναφέρω η προσπάθεια διάλυσης της οκτωβριανής επανάστασης κράτησε 3 χρόνια 1918-1920 με την επέμβαση 14 κρατών κατά της νεαρής τότε Σοβιετικής Ένωσης επέμβαση που προκάλεσε εκατομμύρια νεκρούς Σοβιετικούς πολίτες ΟΙ ΜΑΖΑΝΘΡΩΠΟΙ γιατί δεν γράφουν τίποτε για όλες αυτές τις αλήθειες, και ταΐζουν τους λαούς με το κουτόχορτο του αντικομουνισμού και του αντισταλινισμού , και οι χαζοί τους πιστεύουν.
      Γιαυτά που γράφουμε γιατί όλοι αυτοί ΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ «ΚΟΤΑ» ή ΤΟΝ «ΚΙΝΕΖΟ» , αλλά και γιατί άνθρωποι να καταπίνουν αμάσητα βλακοτροφή που τους ταΐζουν. εδώ ταιριάζει το αρχαίο ρητό των επτά σοφών:
      ¨"ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΣΤΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ"
      . η΄ το αρχαίο ρητό «ΟΥΔΕΝ ΔΙΚΗΝ ΔΙΚΑΣΕΙΣ ΑΜΦΙ ΜΥΘΟΝ ΑΚΟΥΣΕΙΣ»
      θα συμπλήρωνα και εγώ να μην τρώτε και την κουτοτροφή που σας ταΐζει το σύστημα, και να υπάρχει κριτική σκέψη.

      Διαγραφή
    3. Έγραψες την δική σου ιστορία ,παπαγαλάκι τής αναρχοκομμουνας

      Διαγραφή
    4. Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού ειναι η 23 Αυγουστου.

      Περαστικα σε οσους ονειρευονται νεους πατερουληδες.

      Διαγραφή
  3. αν υποννοείς ότι ο Στάλιν δεν έκανε εγκλήματα και γενοκτονίες σε παραπέμπω στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΚΣΕ μετά τον θάνατο του Στάλιν και στην εισήγηση του Χρουτσώφ.

    ομολογουμένως είναι σημαντικό να έχεις ανώτατες σπουδές Ιστορίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν διαθέτεις κάτι τέτοιο μπορείς να μας λες ότι ο ήλιος δύει από την Ανατολή και να είμαστε υποχρεωμένοι να το πιστέψουμε κιόλας...

    Ο κ. Μαργαρίτης καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο που βρίσκεται στην κατηγορία αυτή, προσπάθησε πρόσφατα στην ΕΡΤ3 να μας πείσει ότι το Σοβιετικό καθεστώς τα κατάφερε πολύ καλά τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά!

    αυτό όμως δεν ισχύει και αν θες την γνώμη μου ακυρώνει και όλες τις σπουδές και τα πτυχία του εν λόγω μπολσεβίκου-κομμισάριου της Κα-γκε-μπε που είναι και υποψήφιος αντιπρύτανης στο Αριστοτέλειο...

    Άλλωστε η επιστήμη προχωρά από την έρευνα και την αμφισβήτηση και όχι από δογματικές ρήσεις αντιπροσώπων του Περισσού...

    Αν λοιπόν ο Στάλιν δεν εξόρισε τους πάντες σε γκούλαγκς, δεν εκτέλεσε 1000 στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος του, με γελοίες "δικαστικές" διαδικασίες και τόσα άλλα πείτε το μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Ο Τσώρτσιλ, μεγάλος πολέμιος του κομμουνισμού, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, με την ευκαιρία των 80 χρόνων από τη γέννηση του Στάλιν, είπε:
      «Μεγάλη ευτυχία για τη Ρωσία (σ.σ. ΕΣΣΔ) ήταν, ότι στα χρόνια των σκληρών δοκιμασιών, την καθοδήγησε, ο μεγαλοφυής και ακλόνητος στρατηλάτης Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν. Ο Στάλιν ήταν άνθρωπος ασυνήθιστης ενέργειας, παραμορφωμένος, στα έργα του αντηχούσε πάντα η εκτελεστική δύναμη. Η δύναμη αυτή ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αναδείχτηκε σε ανεπανάληπτο ηγέτη μεταξύ των καθοδηγητών εκείνων των καιρών. Κατείχε βαθιά συνετή σοφία, ήταν ανυπέρβλητα μάστορας και κατάφερνε να βρίσκει στις δύσκολες στιγμές διέξοδο, από την πιο αδιέξοδη κατάσταση. Στις πιο τραγικές στιγμές και σε στιγμές θριάμβου ήταν όμοια συγκρατημένος και ποτέ δεν παρασυρόταν από τις συγκινήσεις. Ήταν άνθρωπος που συνέτριβε τον εχθρό του, με τα χέρια των εχθρών του. Μάλιστα, ανάγκασε και εμάς που μας ονόμαζε ιμπεριαλιστές να πολεμήσουμε ενάντια των ιμπεριαλιστών. Παρέλαβε μια Ρωσία με ξύλινο αλέτρι και την άφησε εξοπλισμένη με ατομικά όπλα. Ο,τι και να λέμε γι αυτόν τέτοιους άνδρες η ιστορία και οι λαοί δεν πρέπει να τους λησμονούν»

      Διαγραφή
  4. Na thimisw oti ta idia elegan kai gia ton Tsaouseskou kai tous omadikous tafous pou anakalipsan kai ypotithetai oti itan politikwn antipalwn.
    Afou ton kremasan apokalipsan oti ta osta ta eixan klepsei apo geitoniko nekrotafeio.

    Mipws fovaste oti o laos tha ksesikwthei, enopsei twn antilaikwn metrwn kai fovaste mipws arxisei na skeftetai alles morfes exousias pera apo ton Kapitalismo?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Na thimisw oti ta idia elegan gia ton Tsaouseskou kai tous omadikous tafous pou anakalipsan kai ypotithetai oti itn politikwn tou antipalwn.
    Afou ton kremasan apokalipsan oti ta osta ta eixan klepsei apo geitoniko nekrotafeio.

    Mipws fovaste oti o laos mporei na ksesikwthei kai na diaikdikisei alles morfes exousias pera apo ton Kapitalismo?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προσωπικά πιστεύω πως στα κομμουνιστικά καθεστώτα (σε όλο τον κόσμο) έγιναν μεγάλα εγκλήματα κατά των λαών που διοικούσαν. Αναμφίβολα βέβαια λέγονται και υπερβολές.

    Στο μέλλον θα αποκατασταθούν όλα στις πραγματικές τους διαστάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ωραιο και ενδιαφερον φαινεται το μπλογκ,ευχαριστω νασαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. απο την κεντρική επιτροπή του μετέπειτα κκσε μονο ένας έμεινε ζωντανός ο Σταλιν όλοι οι άλοι δολοφονηθηκαν η εξωντώθηκαν κατα τις δίκες της μόσχας.
    Καλά ρε σταλινικέ είμαστε κατ εσέ
    όλοι ασφαλίτες φασίστες και πράκτορες της κυβέρνησης.Εγω περναω τα αντιλαικά μέτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΑΛΙΝ ΕΝΑΣ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ
      • Η Σοβιετική Ένωση 1923-1953 έλυσε πολύ μεγάλα προβλήματα και μιλάμε πριν 80 χρόνια που σημερινές δυτικές κοινωνίες δεν τα έχουν λύσει ούτε πρόκειται να τα λύσουν π.χ στις ΗΠΑ σήμερα το 2015 εκατομμύρια άνθρωποι κοιμούνται κάτω από γέφυρες και 40.000.000 είναι κάτω από το όριο φτώχειας
      Αντίθετα στην Σοβιετική Ένωση από την εποχή του Στάλιν είχαν λυθεί :
      1. -. Στέγη για όλους τους πολίτες
      2. Εργασία για όλους
      3. Παιδεία για όλους
      4. Πολιτισμός και ψυχαγωγία για όλους
      5. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο τον λαό
      6. Μια κοινωνία με ρυθμούς ανάπτυξης 16% ετησίως που καμία καπιταλιστική χώρα δεν έχει φτάσει αυτό το επίπεδο
      7. Είχε όλο τον λαό μαζί του γιατί τα όνειρά του τα έκανε πράξη
      • Επίσης καλλιέργησε στον Σοβιετικό λαό τις μεγάλες αρετές
      της αλληλεγγύης, αυτοθυσίας, αγωνιστικότητας, άμιλλας
      και δικαιοσύνης για το γενικό καλό, στοιχείο που οι
      αρχαίοι Έλληνες το ονομάζουν αρετή.
      Έτσι ο λαός της Σοβιετικής Ένωσης τον αγάπησε σαν πατέρα του, γιατί τους έκανε αφέντες στον τόπο τους οικοδομώντας ένα κοινωνικό σύστημα χωρίς παράσιτα και εκμεταλλευτές δίνοντας περηφάνια και αξιοπρέπεια στους Σοβιετικούς πολίτες

      Διαγραφή
  9. Ο Στάλιν ήταν ο μεγαλύτερος ηγέτης του 20ου αιώνα ,όση λάσπη ,βρωμιά, και ψέματα να του ρίξουν ,. Εάν δεν υπήρχε η Σοβιετική Ένωση και η μεγάλη αυτή προσωπικότητα που λέγεται ΣΤΑΛΙΝ σήμερα οι δοσίλογοι οι προσκυνημένοι στον Φασισμό, θα κυβερνούσαν τον κόσμο με όλες τις συνέπειες ......Όσο αν και κάποιοι προσπαθούν να τους νεκραναστήσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα μείνουν στην ιστορία σαν οι συνεργάτες του κάθε κατακτητή, και οι προσκυνημένοι στο κεφάλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο μεγαλύτερος και πιο πετυχημένος ηγέτης του 20ου αιώνα Ι. Στάλιν , δολοφονήθηκε από μια ομάδα δολοπλόκων συνεργατών του, που τον άφησαν με εγκεφαλικό χωρίς ιατρική βοήθεια να πεθάνει. κάτι που έχει επαναληφθεί στην ιστορία και παλαιότερα σε μεγάλους ηγέτες. Το σίγουρο είναι ότι επίγονοι του Στάλιν αναθεωρητές του σοσιαλισμού ( Κρουτσώφ, Μπρέζνιεφ, Γκομπαρτώφ) αποδείχτηκαν ανίκανοι να εκσυγχρονίσουν τον σοσιαλισμό και την ανικανότητα και την σκοπιμότητα τους , την φορτώνουν στην πετυχημένη εποχή του Στάλιν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Στάλιν ήταν ένας ψυχοπαθής αιμοβόρος δολοφόνος δεκάδων εκατομμυρίων αντιφρονούντων,αλλά και Ποντίων αδερφών μας. Τον έτρεμαν όλοι,ακόμη και οι πιό στενοί συνεργάτες του.
      Οταν έβγαζε τους ανιαρούς λόγους,που κρατούσαν ώρες, οι ακροατές του τον χειροκροτούσαν επί μισή ώρα,επειδή κανένας δεν τολμούσε να σταματήσει πρώτος το χειροκρότημα,από τον φόβο τους,μην τυχόν και θεωρηθούν αντιφρονούντες και τους εκτελέσουν! Αυτός ήταν ο πατέρας σου ο φονιάς Στάλιν!

      Διαγραφή
  11. Όσο υπήρχε Η Σοβιετική Ένωση, για να μην στραφεί ο κόσμος
    προς τον κομμουνισμό, τα δυτικά κράτη αναγκάστηκαν να κάνουν μεγάλες
    μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων όπως: Αυξήσεις στους μισθούς, μείωση
    της ανεργίας, καθιέρωση 35 ώρου εργασίας εβδομαδιαίως, ασφάλιση όλων των
    εργαζομένων, μείωση των ορίων ηλικίας στην συνταξιοδότηση, υποστήριξη της
    μεσαίας τάξης, ποιότητα στην ζωή των πολιτών π.χ κατοικία για όλους ,
    κοινωνική μέριμνα κ.λ.π.
    Τώρα που ανατράπηκε ο σοσιαλισμός όλες αυτές τις κατακτήσεις τις παίρνουν πίσω ΣΑΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΔΑΝΕΙΚΕΣ, και μας κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα και γλεντάνε οι πολυεθνικές και οι τραπεζίτες θέλοντας να καταδικάσουν τους λαούς να ζουν σε αιώνια φτώχια σε καθεστώς ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, παράλληλα καταστρέφουν την μικρομεσαία τάξη αδιαφορώντας για την τύχη αυτών των ανθρώπων, συκοφαντώντας τους ανθρώπους ότι για τα προβλήματα τους φταίει η ευμάρεια τους , και όχι ότι κάποιοι στο όνομα του κέρδους αποφάσισαν ΒΙΑΙΑ να ΦΤΩΧΥΝΟΥΝ τους λαούς .
    Σε όλα αυτά συνέβαλαν οι διάφοροι δεξιοί αναθεωρητές-καριερίστες που κυβέρνησαν την Σοβιετική Ένωση από το 1956 και μετά , και που αντί να κάνουν τον σοσιαλισμό ποιό σύγχρονο και πιο ελκυστικό και πιο πλουραλιστικό, ώστε πραγματικά να κυβερνά ό λαός, παγίωσαν γραφειοκρατικές μορφές διακυβέρνησης κυβερνώντας σαν κάστα πάνω από την κοινωνία μακριά από τον λαό και τα σύγχρονα προβλήματα του εκφυλίζοντας βαθμιαία το σοσιαλιστικό προετοιμάζοντας την ανατροπή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στην εποχή που τα ελληνόπουλα στα σχολεία διδάσκονται τη ναζιστικής προέλευσης προπαγάνδα κατά της πολιτικής του Ιωσήφ Β. Στάλιν (και κατ' επέκτασιν, κατά της ΕΣΣΔ και του Κομμουνισμού), ας θυμηθούμε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην ΕΣΣΔ κατά την εποχή του Στάλιν, Τζόζεφ Ε. Ντέιβις, στο βιβλίο του "Αποστολή στη Μόσχα" (που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), δέχονταν τηνορθότητα των επιλογών του Στάλιν, π.χ. στο θέμα των Δικών. Για όποιον ενδιαφέρεται να ρίξει μια ματιά στο αγγλόφωνο αυτό βιβλίο (Mission to Moscow), υπάρχει μια δωρεάν προεπισκόπιση online. Αν κάποιος θέλει να το διαβάσει ολόκληρο, μπορεί να το παραγγείλει online από το Book Depository όπου πωλείται φτηνά και μάλιστα σε ευρώ, και διανέμεται χωρίς ταχυδρομικά τέλη και στην Ελλάδα.

    Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια περίοδο, το βιβλίο έγινε και αμερικανική ταινία, από τη Warner Bros, στο trailer της οποίας, εμφανίζεται ο ίδιος ο πρέσβης να καταθέτει ότι όσα αναφέρονται στην ταινία είναι πράγματα που είδε και τα έζησε ο ίδιος. H ταινία λίγο καιρό μετά έπεσε θύμα του Μακαρθισμού, και δε σεναριογράφος της μπήκε στη μαύρη λίστα ενώ ο Warner αναγκάστηκε να ισχυριστεί στην Μακαρθική επιτροπή ότι η ταινία ήταν ταινία σκοπιμότητας (για να τονώσει την αμερικανοσοβιετική συμμαχία κατά τον πόλεμο εναντίον των ναζί) κι όχι για να μείνει στην ιστορία. Τώρα βέβαια γιατί μπήκε στη μαύρη λίστα ο σεναριογράφος που απλά μετέφερε πειστά αυτό που έγραψε ένας κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης και δη ο καθ' ύλιν αρμόδιος, δεν το ξέρω (είμαι βέβαιος ότι ο κ. Μακάρθυ κάτι παραπάνω θα ήξερε). O Αμερικανός πρέσβυς πάντως τιμήθηκε με βραβείο Λένιν. Για όποιον ενδιαφέρεται, η ταινεία πωλείται online σε μορφή DVD από το Roberts Videos.

    Ένα παρόμοιο αμερικανικό βιβλίο, της ίδιας περιόδου, είναι "Η Μεγάλη Συνωμοσία. Ο Μυστικός Πόλεμος κατά της Σοβιετικής Ρωσσίας", των Σάγερς και Καν, το οποίο μάλιστα προλογίζει ο τότε Γερουσιαστής της Φλόριδας Κλωντ Πέππερ. Στην προεπισκόπηση online υπάρχει ο πρόλογος του Γερουσιαστού, στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

    "Η συνέχιση των καταστροφικών πολιτικών των αντισοβιετικών δολοπλοκιών που τόσο ζωντανά παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο, θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Για αυτό το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί και να μελετηθεί από όλους όσους εδημονούν να δουν να εδραιωθεί διαρκής ειρήνη στον κόσμο. Απαιτείται αυτό το έργο να αναγνωστεί από κάθε Αμερικάνο και Βρεταννό πολιτικό και για αυτό το λόγο απαιτείται η ανάγνωσή του από κάθε πολίτη των δύο χωρών".

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν όλο το αγγλόφωνο βιβλίο "The Great Conspiracy. The Secret War Against Soviet Russia", δωρεάν online.
    Πηγη: Αristera stin Mitilini

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το γνωστό ανεκδιήγητο τρολ του Περισσού σε δράση. Κάποτε ήταν προσεγμένη σελίδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πριν από ογδόντα χρόνια (1932-1933), όταν η Ουκρανία ήταν κάτω από την εξουσία της ΕΣΣΔ, εκατομμύρια απλών Ουκρανών έχασαν τη ζωή τους ως επί το πλείστον από την πείνα, ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της εκβιομηχάνισης από το σοβιετικό καθεστώς. Το μεγαλύτερο αυτό έγκλημα του σταλινικού καθεστώτος ονομάστηκε "Holodomor" («Γολοντομόρ») ή "εκτέλεση από την πείνα". Προέρχεται από τις λέξεις «Γόλοντ» («holod») που σημαίνει λιμός και «μορίτι» που σημαίνει πρόκληση θανάτου (από το ρήμα «moryty» = σκοτώνω).
    Κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πόσοι πέθαναν από την πείνα που επέβαλε το τυραννικό σταλινικό καθεστώς στην Ουκρανία. Σε τηλεγράφημα προς τα κεντρικά της ΝΚVD, (της σοβιετικής μυστικής υπηρεσίας και προκατόχου της ΚGΒ), ο τοπικός διοικητής στο Χαρκίβ έγραψε στις 5 Ιουνίου του 1933: «... η θνησιμότητα είναι πλέον τόσο μεγάλη που σε κάποια χωριά οι τοπικές αρχές σταμάτησαν να μετρούν τους θανάτους...». Υπολογίζεται πάντως ότι τον χειμώνα του 1932-1933 πέθαναν 7-10 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της σιτοπαραγωγού αυτής χώρας.
    Ο Στάλιν αποφάσισε ότι οι Ουκρανοί αγρότες έπρεπε να ενταχθούν στα κολχόζ και ότι συγκομιδές τους θα έπρεπε να κατασχεθούν από τις σοβιετικές αρχές. Οι μπολσεβίκικες δυνάμεις σάρωσαν τα χωριά αρπάζοντας την τροφή και πραγματοποιώντας μαζικές εκτελέσεις. Εάν κάποιον τον συλλαμβάνανε να κλέβει τρόφιμα ή να προσπαθεί να φύγει από την περιοχή σε αναζήτηση ψωμιού, είτε τον φυλακίζανε, είτε τον γυρνούσαν πίσω, είτε τον εκτελούσαν.
    Πολλοί Ουκρανοί επέζησαν τρώγοντας ψωμί που έκαναν από ζιζάνια (αγριόχορτα) και χόρτα και υπήρχαν τεκμηριωμένες αναφορές για κανιβαλισμούς.
    Η σοβιετική κυβέρνηση της εποχής αρνήθηκε ότι υπήρχε λιμός στην Ουκρανία και όποιος μιλούσε γι’ αυτό τον έστελναν στα γκουλάγκ ή τον εκτελούσαν. Μόνο κατά την 50ή επέτειο του Holodomor (1983) η ΕΣΣΔ παραδέχτηκε ότι οι αγρότες είχαν πεθάνει, αν και επέμεινε επίσης ότι η αιτία ήταν η ξηρασία. Σήμερα, η ρωσική κυβέρνηση δέχεται ότι υπήρχε μια τεράστια πείνα στην Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για να «εκκαθαριστεί» ο πληθυσμός.
    Εδώ φωτογραφία από τις 18/5/2010 του Πρόεδρου της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανούκοβιτς και του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μενβέντιεφ στο Κιεβο, στο Μνημείο των Θυμάτων του Μεγάλου Τεχνητού Λιμού της Ουκρανίας.
    Από το 2006, η Ουκρανία έχει διακηρύξει το τέταρτο Σάββατο του κάθε Νοέμβριο ως την Ημέρα Μνήμης του Holodomor. Η δήλωση που κυκλοφόρησε με αφορμή την 80η επέτειο από την ουκρανική κυβέρνηση αναφέρει: «Αν και το Χολοντόμορ ήταν ένα παράδειγμα μιας από τις χειρότερες πλευρές της ανθρωπότητας, η τεράστια αντοχή και το θάρρος που επέδειξε ο ουκρανικός λαός για την αντιμετώπιση αυτής της σκληρότητας είναι μια απόδειξη του αδάμαστου εθνικού πνεύματος».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως μιλά για τις φωτογραφίες από Οκλαχόμα που μας τις παρουσιάζουν σαν λιμό της Ουκρανίας ή μήπως μιλά για τον πραγματικό λιμό που προκλήθηκε το 1918-1920 από την ιμπεριαλιστική επέμβαση 14 "Φιλάνθρωπων" δυτικών χωρών στην Ουκρανία για να ανατρέψουν το κομμουνιστικό καθεστώς
      Να μην μιλήσουμε για την γενοκτονία των Ουκρανών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
      Το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια είναι κατευθυνόμενο και απευθύνεται σε ανόητους και αφελείς

      Διαγραφή
  15. Ακόμη και στις χειρότερες μέρες του λιμού, ο λαός της Ουκρανίας δεν έχασε την ελπίδα ότι η πατρίδα του μια ημέρα θα γίνει ανεξάρτητη και ελεύθερη», καταλήγει η δήλωση.
    Από τον Μάρτιο του 2008, δεκάδες κυβερνήσεις έχουν δεχτεί ότι οι ενέργειες αυτές της σοβιετικής κυβέρνησης αποτελούν μια πράξη Γενοκτονίας. Η κοινή δήλωση των Ηνωμένων Εθνών το 2003, έχει ορίσει το Λιμό ως αποτέλεσμα των δράσεων και των πολιτικών του ολοκληρωτικού καθεστώτος που προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων Ουκρανών, Ρώσων, Καζάκων και άλλων εθνοτήτων στην ΕΣΣΔ.
    Στις 28 Νοεμβρίου 2006, η Verkhovna Rada (το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας), ψήφισε ένα νόμο που ορίζει το Holodomor ως μια «εσκεμμένη πράξη Γενοκτονίας» και έκανε την δημόσια άρνησή της παράνομη. Το μόνο κόμμα που ΔΕΝ ψήφισε το νόμο ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας. Ακόμα κι αν τον Απρίλιο του 2010 ο νεοεκλεγείς (φιλο-Ρώσος) πρόεδρος Γιανουκόβιτς ήταν αντίθετος με την θέση του (φιλο-Δυτικού) Γιουσένκο σχετικά με το Holodomor, ο νόμος δεν έχει καταργηθεί και παραμένει σε ισχύ. Στις 23 Οκτωβρίου του 2008, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο αναγνώρισε το Χολοντόμορ ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
    Στις 12 Ιανουαρίου 2010, στο Εφετείο του Κιέβου ξεκίνησε δίκη για το «γεγονός της Γενοκτονίας του Λιμού Holodomor στην Ουκρανία το 1932-1933». Τον Μάιο του 2009, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ξεκίνησε μια ποινική υπόθεση «σχετικά με τη Γενοκτονία στην Ουκρανία το 1932-1933».
    Σε απόφασή του στις 13 Ιανουαρίου 2010, το δικαστήριο έκρινε τον Ιωσήφ Στάλιν και άλλους ηγέτες των μπολσεβίκων ενόχους για «γενοκτονία εναντίον των Ουκρανών». Το δικαστήριο καταδίκασε έτους : Στάλιν, Vyacheslav Molotov, Lazar Kaganovich, Stanislav Kosior, Pavel Postyshev και άλλους, οι οποίοι είχαν πεθάνει πολλά χρόνια πριν. Η απόφαση αυτή τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιανουαρίου 2010.
    Μια εβραϊκή οργάνωση της Ουκρανίας, η Ουκρανική Εβραϊκή Επιτροπή (Ukrainian Jewish Committee) αντέδρασε στην ποινική αυτή υπόθεση, επειδή η ουκρανική υπηρεσία ασφάλειας είχε ασκήσει πιέσεις για μια λίστα με πρώην σοβιετικούς αξιωματούχους που κατηγορούνται για τη διάπραξη του Holodomor. Τα περισσότερα από τα ονόματα στον κατάλογο ήταν Εβραίοι.
    Ο Εβραίος βουλευτής της ουκρανικής βουλής Aleksandr Feldman, ο οποίος είναι ηγέτης της Εβραϊκής Επιτροπής της Ουκρανίας, είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση «μια φάρσα».
    «Όλοι οι διοργανωτές του Μεγάλου Λιμού είναι νεκροί», είπε.
    Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας είχε κυκλοφορήσει μια λίστα με τους υψηλόβαθμους του σοβιετικού κράτους και τους αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος - καθώς και αξιωματούχους της NKVD, της αστυνομία της Σοβιετικής Ρωσίας – κατηγορώντας ουσιαστικά τους Εβραίους και τους Λετονούς ως υπεύθυνους για τη διάπραξη και την εκτέλεση του Λιμού, επειδή οι περισσότεροι από τα ονόματα στον κατάλογο ήταν Εβραίοι.
    Η εβραϊκή επιτροπή ζήτησε από την μυστική υπηρεσία να αναθεωρήσει τον κατάλογο, ο οποίος «υποκινούσε το μίσος μεταξύ εθνοτήτων», προκειμένου να ξεκαθαριστεί η «ανακρίβεια».
    Ο Feldman θεωρούσε ότι υπάρχει «ο κίνδυνος» το υλικό της «Υπόθεσης Γολοντομόρ» να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας
    Αποκαλυπτικά στοιχεία από τα αρχεία για τις απηνείς σταλινικές διώξεις των ελληνικών κοινοτήτων της Μαύρης Θάλασσας
    Ενας από τους «απαγορευμένους» τομείς στην ιστορική έρευνα είναι οι σταλινικές διώξεις και η μοίρα των ελληνικών κοινοτήτων στη Μαύρη Θάλασσα. Ομως, εδώ και είκοσι χρόνια, παρʼ όλες τις αντιξοότητες, ξεκίνησε η έρευνα γιʼ αυτές τις «λευκές σελίδες» της σύγχρονης ιστορίας μας, τελείως ανεξάρτητα από το επίσημο σύστημα της νεοελληνικής ιστοριογραφίας.

    Στο πλαίσιο αυτό βρεθήκαμε να μελετούμε τα αρχεία των στρατοπέδων συγκέντρωσης στο Μαγκαντάν της βορειοανατολικής Σιβηρίας. Σε δρόμους που είχε ήδη ανοίξει ο ακούραστος ερευνητής Ιβάν Τζουχά! Ετσι, οργανώθηκε μια μοναδική αποστολή ημών ως ιστορικών και της ομάδας των «Φακέλων» υπό τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου.

    Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και παρουσιάζονται στη συνέχεια. Στο αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνουμε ένα κείμενο που γράφτηκε κατά την ερευνητική περιπλάνηση στη Σιβηρία, καθώς και μια παρουσίαση ενός υπό έκδοση βιβλίου της ιστορικού Ι. Γκολομπορόντκο (Λιναρδάτου) στην Ουκρανία, όπου πραγματεύεται τις διώξεις της ελληνικής κοινότητας της Οδησσού.

    Δεν πάει πολλή ώρα που γυρίσαμε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ελγκιν στην κωμόπολη Γιαγόντνογε. Είναι η τρίτη μέρα μας στην περιοχή, 550 χιλιόμετρα βόρεια του Μαγκαντάν. Μένουμε σε ένα πανδοχείο, κάτι σαν χάνι σοβιετικής εκδοχής, πάνω στην Trasa. H Trasa είναι ένας από τους κύριους δρόμους της ρωσικής Απω Ανατολής. Συνδέει το Βλαδιβοστόκ με τη Γιακουτία. Από το Βλαδιβοστόκ -όπου καταλήγει ο Υπερσιβηρικός- τα εμπορεύματα και οι άνθρωποι φτάνουν με πλοίο στο Μαγκαντάν και από κει μέσω της Trasa στο Γιακούτς, δυο χιλιάδες χιλιόμετρα. Ο δρόμος αυτός είναι και αυτός αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής. Κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από τους καταδικασμένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι ίδιοι κρατούμενοι δημιούργησαν όλη την υποδομή της περιοχής. Ακόμα και τα χωριά και οι κωμοπόλεις της περιοχής αποτελούν μετεξέλιξη των παλιών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η ιστορική μνήμη της περιοχής έχει σφραγιστεί ανεξίτηλα από την εμπειρία των στρατοπέδων. Εξάλλου, ένα μεγάλο μέρος των σύγχρονων κατοίκων είναι παιδιά των κρατουμένων που μετά την αποφυλάκισή τους παρέμειναν στην περιοχή, είτε γιατί τους απαγορεύτηκε η αναχώρηση είτε γιατί βρήκαν εδώ εργασία.

    Πάνω από το Μαγκαντάν δεσπόζει ένα τεράστιο μνημείο για τα θύματα της καταπίεσης των δεκαετιών του ʼ30 και του ʼ40. Στη βάση του μνημείου υπάρχουν σκαλισμένα σε μεγάλους βράχους τα ονόματα των κύριων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Και μια καμπάνα, ενσωματωμένη στο μνημείο, χτυπάει κάθε φορά που δυναμώνει ο άνεμος.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ακόμα και το ιστορικό αρχείο της πόλης, που ανήκει στην MVD, δηλαδή στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και διοικείται από στρατιωτικούς, φέρει την ονομασία Ιστορικό Αρχείο Αποκατάστασης (των θυμάτων). Οπως και το μεγάλο μουσείο του Μαγκαντάν. Ενας ολόκληρος όροφος έχει μετατραπεί σε εικόνα των στρατοπέδων με συρματοπλέγματα και σκοπιές.
    Και μέσα στον όροφο ο επισκέπτης μπορεί να δει τα βασικά αντικείμενα των κρατουμένων, μαζί με πλήθος εγγράφων, φωτογραφιών και προσωπικών μαρτυριών. Αντίστοιχο μουσείο υπάρχει και στο Γιαγόντνογε, δημιουργημένο από τον Ιβάν Πανικάροφ, αρχισυντάκτη της τοπικής εφημερίδας Severni Pravda, («Σιβηριανή Πράβδα»).
    Στο μουσείο αυτό, που φέρει τον τίτλο «Μουσείο Μνήμης για την Πολιτική Καταπίεση» ο επισκέπτης μπορεί να δει αντικείμενα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είδη των κρατουμένων, χάρτες με τις τοποθεσίες των στρατοπέδων, καθώς και φωτογραφίες με το ιστορικό του κάθε στρατοπέδου. Τα ονόματα των στρατοπέδων οφείλονταν είτε σε τοπικές ονομασίες περιοχών είτε σε αναφορά σε επαναστατικές προσωπικότητες.

    Τα στρατόπεδα που παρουσιάζονται στο μουσείο είναι: Γιαγόντνογε, Χατινάχ, Οροτουκάν, Ουστ Τασκάν, Βέχνιχ, Ατ Ουριάχ, Ντέμπιν, Μπελίτσιγιε, Σπόρνογιε, Ουστ Τάγιοσμιχ, Προλετάρσκιι, Πετιλένκα, Ιζβεστκόβε, Σποκόινι, Ντζελ Γκαλά, Στουρμαβόι, Σοβαρνχόζνι, Γκόρνι, Ελγκιν, Γκόρκοβο, Μαλαντιόζνιχ, Μπολονόγιε, Εβράσκαλαχ, Τουμάνιι, Τανγκαρά, Γιουμπιλένιι, Οντινόκι, Εστσάν, Παρτιζάν, Νίζνι Ατ Ουριάχ, Μπουρχαλά, Πισιβόι, Βέρχνι Ντέμπιν, Ρίμπνι, Μαλτάν, Χολοκβάρστεβι, Χολόντιι, Κανιόν, Κιμ Ζαλ, Μπουτουγκιτσάν, Σερπαντίνκα, Ντιεπρόφσκι. Στα στρατόπεδα αυτά με τα περίεργα ονόματα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και μεταξύ αυτών, εκατοντάδες Ελληνες.
    Εικόνα κατάρρευσης

    Το ταξίδι μας από το Μαγκαντάν στο Γιαγόντνογε δεν ήταν από τα πιο ευχάριστα που μπορούν να σου τύχουν. Ο δρόμος, αν εξαιρέσεις 50 χιλιόμετρα, ήταν χωματόδρομος, πνιγμένος πάντα σε σύννεφα σκόνης από τα φορτηγά που κυρίως κυκλοφορούν. Τελικά καταφέραμε και φτάσαμε με ένα παλιό σοβιετικό φορτηγό 4×4. Οι εικόνες στη διαδρομή ήταν εντυπωσιακές, καθώς συναντάς σε κάθε σου βήμα την κατάρρευση του Dalstroy, για την οικοδόμηση του οποίου βρήκαν τον θάνατο πάνω από 120.000 κρατούμενοι.
    Η πιο εντυπωσιακή εικόνα της κατάρρευσης ήταν η κωμόπολη Οροτουκάν. Οι σοβιετικές πολυκατοικίες στέκουν άδειες με ανοιχτά τα παράθυρα και οι τεράστιες σοβιετικές τοιχογραφίες ξεθωριάζουν. Το Οροτουκάν ήταν και αυτό προηγουμένως στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι κρατούμενοι δούλευαν στα ορυχεία, τα χωράφια και σε ένα χαλυβουργείο με την επωνυμία «Κολυμα-Χάλυβες», που κατασκεύαζε γεωτρύπανα. Βαθμιαία, πλάι στο στρατόπεδο θα αρχίσει να αναπτύσσεται και ο οικισμός των απελεύθερων. Ενας από τους Ελληνες απελεύθερους θα αναλάβει αργότερα τη διοίκηση του χαλυβουργείου. Το εργοστάσιο αυτό έκλεισε λόγω χρεοκοπίας το ʼ95. Το Γιαγόντνογε, που έχει επιβιώσει σχετικά από την κρίση, κατάφερε να κρατήσει 4.000 κατοίκους από τους 20.000 που είχε πριν από τη σοβιετική κατάρρευση. Οι κάτοικοί του προέρχονται είτε από απελεύθερους είτε από εσωτερικούς μετανάστες, οι οποίοι δελεάζονταν από τις ιδιαίτερα υψηλές απολαβές που η κεντρική διοίκηση είχε αποφασίσει να θεσπίσει ως υλικό κίνητρο.
    860.000 κρατούμενοι



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η περιοχή έχει τεράστιο κοινωνιολογικό ενδιαφέρον. Η ανάπτυξή της έγινε με απόφαση της σταλινικής ηγεσίας το 1931. Τότε αποφασίστηκε το σχέδιο «oικοδόμησης της Απω Ανατολής» που έλαβε την ονομασία Dalstroy από τις λέξεις Dalnoy Stroyteli. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού ιδρύθηκαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ως η βασική παραγωγική δύναμη για την ανάπτυξη. Στα στρατόπεδα στάλθηκαν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Στάλιν, κυρίως τροτσκιστές και αγρότες που αντιδρούσαν στη βίαιη κολεκτιβοποίηση. Ακολούθησαν οι εθνικές μειονότητες, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες Ελληνες. Οι κρατούμενοι δούλευαν σε σκληρές συνθήκες στην κατασκευή των δρόμων και των κτιρίων. Ξεχέρσωσαν τη γη, δούλεψαν στα ορυχεία χρυσού και μαγγανίου. Συνολικά δημιουργήθηκαν στην περιοχή 120 στρατόπεδα. Ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων έφτασε τις 860.000. Επίσημα από αυτούς πέθαναν οι 120.000, δραπέτευσαν 7.800, αποφυλακίστηκαν 445.000 και αγνοούνται 297.000. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο κεντρικό Ιστορικό Αρχείο του Μαγκαντάν, έχουν βρεθεί οι φάκελοι 450 Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα. Ο αριθμός αυτός προέκυψε από την επεξεργασία 50.000 περιπτώσεων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν άλλοι τόσοι φάκελοι ανεπεξέργαστοι, καθώς και περίπου 300.000 περιπτώσεις αγνοουμένων, ο τελικός αριθμός των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στα καταναγκαστικά έργα, μόνο στην περιοχή της Κολιμά, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

    Από τους φακέλους προκύπτει ότι μεταξύ των Ελλήνων θυμάτων υπήρχαν πολλοί Ελληνες υπήκοοι, οι οποίοι είτε ήταν Μικρασιάτες προσφυγες από τον Πόντο είτε Ελλαδικοί. Οι Ελλαδικοί πάλι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στους μετανάστες από την Ελλάδα και στους πολιτικούς πρόσφυγες που έχαν καταφύγει τότε στη «μητέρα πατρίδα» του κομμουνιστικού κόσμου για να γλιτώσουν από τη μεταξική καταπίεση. Οι Ελληνες που είχαν σοβιετική υπηκοότητα ήταν κυρίως Πόντιοι, Μαριουπολίτες και Κριμαιάτες.

    Μαγκαντάν 10 Σεπτεμβρίου 2011

    Μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα αποκαλυπτήρια του Μνημείο για τους Έλληνες αθώα θύματα των Σταλινικών διώξεων κατά τη δεκαετία του ’30. Στη σεμνή τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι των αρχών αλλά και της τοπικής κοινωνίας του Μαγκαντάν.

    του Βλάση Αγτζίδη



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η «ελληνική επιχείρηση» της NKVD
    Στα μέσα της δεκαετίας του ’30, αρχίζουν οι διώξεις συγκεκριμένων εθνοτικών ομάδων, μεταξύ αυτών και των Ελλήνων. Οι διώξεις παίρνουν μορφή πογκρόμ κατά τα έτη 1937-1938. Η «ελληνική επιχείρηση», με την υπ’ αριθμόν 50215 ντιρεκτίβα της NKVD, άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου 1937. Τα πρώτα θύματα ήταν η ηγεσία της ελληνικής μειονότητας, επιφανή στελέχη ελληνικών συλλόγων, ιερείς, δάσκαλοι, συγγραφείς κ.λπ. Μεταξύ αυτών ήταν και πολλοί κομμουνιστές, αλλά αυτό δεν τους έσωσε. Αρκούσε ότι ήταν Έλληνες. Σύμφωνα με μαρτυρία επιζώντος: «Πρώτα συνέλαβαν τους Πόντιους κομμουνιστές. Τους έβαζαν τα χέρια στη μέγγενη και τους έλεγαν: εσείς κάνετε τους κομμουνιστές για να δίνετε μυστικά στην Ελλάδα». Η συνήθης κατηγορία ήταν «συμμετοχή σε παράνομη ελληνική εθνικιστική οργάνωση που στόχευε στη διάλυση της ΕΣΣΔ και στη δημιουργία ανεξάρτητης ελληνικής δημοκρατίας στη Ν. Ρωσσία». Στη συνέχεια, οι διώξεις επεκτάθηκαν και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι Έλληνες θύματα αυτής της περιόδου (που είτε εκτελέστηκαν είτε πέθαναν στα Γκούλαγκ) ήταν γύρω στις 40.000! 


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάρι στον Φιλέλληνα Ι. Στάλιν παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα με την πρόταση της Ρωσίας στο ΟΗΕ το 1946
      Αν περιμέναμε από Αγγλοαμερικάνους Τούρκικα θα ήταν σήμερα..........
      Αντίθετα οι φιλέλληνες Άγγλοι όχι μόνο δεν μας έδωσαν την Κύπρο στην Ελλάδα όπως είχαν υποσχεθεί σαν αντάλλαγμα για την συμμετοχή της Ελλάδας στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο, αλλά προκάλεσαν και τον εμφύλιο πόλεμο το Δεκέμβρη του 1944 στην Ελλάδα , για να έκλειψη κάθε δυνατότητα εθνικής διεκδίκησης για την Κύπρο, γιατί σε μια διχασμένη χώρα και με Αγγλόδουλες κυβερνήσεις έπεσε πέπλο σιωπής από την πολιτεία στην Εθνική διεκδίκηση,
      Επιπλέον τα επόμενα χρόνια αιματοκύλισαν τους Κυπρίους Αγωνιστές της ΕΟΚΑ. 1951-1958
      Αυτά για να καταλαβαίνουμε ποιοί είναι οι φίλοι μας

      Διαγραφή
  20. Μαρτυρίες επιζώντων
    Ιδού κάποιες μαρτυρίες διασωθέντων, που παρουσιάζονται στο πολύ καλό βιβλίο «Ποντιακός Ελληνισμός – Από τη γενοκτονία και το σταλινισμό στην περεστρόϊκα»: 

    Μαρτυρία 1η : «Ο Στάλιν έδωσε διαταγή το 1936 να φυλακίσουν όλους τους Έλληνες που ήταν πάνω από 18 ετών. Αυτό έγινε μόνο για τους Έλληνες. Είτε ήσουν κομμουνιστής είτε φασίστας, σε παίρνανε. Ήταν εντολή του Στάλιν να κλείσουν κάθε Έλληνα μεγαλύτερο των 18 ετών στις φυλακές, για να εξαλειφθεί το ελληνικό γένος. Αυτό ονομάζεται γενοκτονία». 

    Μαρτυρία 2η: Το 70% των Ελλήνων του Κουμπάν εκτελέστηκαν. Όπως μας κυνήγησε ο Τοπάλ Οσμάν στον Πόντο, έτσι μας κυνήγησαν κι εκεί. Μετά τους τουφεκισμούς πέθαιναν πολλά γυναικόπαιδα από πείνα. Γιατί όταν σκοτώνουν τον πατέρα που τρέφει την οικογένεια, είναι εύκολο να χαθεί κι η οικογένεια».  

    Μαρτυρία 3η: «Το 1938 μας φόρτωσαν σε 90 βαγόνια, 25.000 άτομα και μας πήγαν 1.500 χιλιόμετρα από το Γκόρκι, στη Σιβηρία. Εκεί ήταν δάση. Μας έβγαλαν, ανοίξαμε δρόμο και φτάσαμε σε μια πεδιάδα. Εδώ θα μείνετε, μας είπαν. Μέσα στο δάσος, δίχως σπίτια, δίχως τίποτα, μέσα στο χιόνι. Εκεί δουλεύαμε. Κόβαμε ξύλα και τα στοιβάζαμε. Γύρω μας ήταν φαντάροι με αυτόματα. Έτσι, σε έξι μήνες, από 25.000 έμειναν 600. Ήθελαν να μας εξοντώσουν!»

    Απολογισμός: 50.000 νεκροί – 350.000 εκτοπισμένοι! 
    Το τρίτο κύμα διώξεων κατά των Ελλήνων, ήταν το 1942, κατά την προέλαση των Γερμανών. Χιλιάδες Έλληνες –κυρίως της Κριμαίας- εκτοπίζονταν στα ανατολικά (Καζαχστάν), γιατί θεωρήθηκαν «μελλοντικοί πιθανοί συνεργάτες των Γερμανών». Μετά την υποχώρηση των Γερμανών από τα σοβιετικά εδάφη (1944), άρχισαν νέες διώξεις κατά των Ελλήνων (και των υπολοίπων μη σλαβικών λαών) της Κριμαίας, για «συνεργασία με τους κατακτητές». Ακολούθως, οι Έλληνες οδηγήθηκαν στις άνυδρες στέπες του Ουζμπεκιστάν και του Καζαχστάν. Επίσης, με ειδικό διάταγμα της 20ης Οκτωβρίου 1944, άλλαξαν όλα τα ελληνικά τοπωνύμια στην Κριμαία, για να σβήσει για πάντα κάθε ανάμνηση της εκεί παρουσίας των Ελλήνων. Το 1949, μετά την ήττα των κομμουνιστοσυμμοριτών στην Ελλάδα, οι Έλληνες της ΕΣΣΔ θεωρήθηκαν συλλήβδην «εν δυνάμει πράκτορες του εχθρού» και όσοι είχαν μείνει στις εστίες τους από τις προηγούμενες διώξεις  (στις περιοχές του Καυκάσου), πήραν το δρόμο της εξορίας, κυρίως στο Καζαχστάν. Σύμφωνα με την «Επιτροπή για την Αποκατάσταση των Δικαιωμάτων των Ελλήνων της ΕΣΣΔ», που συστήθηκε στα χρόνια του Γκορμπατσόφ, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που εκτοπίστηκε τη δεκαετία του ’40 είναι 350.000, ενώ τα θύματα περί τους 50.000! 




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εξαιρετικά βιβλία για τα εγκλήματα του Σταλινισμου είναι τα Οι δήμιοι του Στάλιν του Donald Rayfield , Στάλιν, Η συντριβή των Λαών του Ρομπερτ Κόνκουεστ και το στην σκιά του κόκκινου Τσάρου ( Simon Sebag Montefiore )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες Ιστορικές εργασίες που αναφέρονται στις φρικαλεότητες του Στάλιν. Μια αντιπαράθεση με τον κ. Στέφανο σε αυτό το πεδίο θα ήταν κατά την γνώμη μου εντελώς άστοχη.

    Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν κατά την γνώμη του κ. Στέφανου ο Στάλιν δεν διέπραξε ΚΑΝΕΝΑ έγκλημα. Το ρωτώ γιατί εσχάτως ακόμη και η κυρία Παπαρήγα παραδέχθηκε ότι ο Στάλιν έκανε κάποια εγκλήματα εναντίον αντιφρονούντων απαραίτητα για την στερέωση του σοσιαλισμού...

    http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=22691

    Στον σύνδεσμο που παραθέτω, θα δείτε ότι ακόμη και στο ΚΚΕ δεν τίθεται θέμα αν ο Στάλιν έκανε εγκλήματα, αλλά πόσα, τι ένταση είχαν και αν ήταν αναγκαία.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Για ρωτηστε εκ μερους μου τη συντροφισσα Παπαρηγα, ηταν απαραιτητη για τη "στερεωση του σοσιαλισμου" η σφαγη 15.000 Πολωνων στρατιωτικων στο δασος του Κατυν;

    Η ΕΣΣΔ παραδεχτηκε το 1990 οτι αυτη ευθυνεται για το Κατυν, ενω μεχρι τοτε τα εριχνε στους Γερμανους. Ο δε Βλαδιμηρος Πουτιν παρισταται τακτικα στις τελετες μνημης που γινονται στο χωρο της σφαγης, και αυτο ειναι προς τιμην του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πότε, Θεέ μου, θα σταματήσουν αν υπάρχουν Σταλινολάτρες στην Ελλάδα! Γνωρίζω αρκετούς γιους ανταρτών που τοποθετούνται άριστα στο συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί τους στέρησε ο Ερυθρός Πρωτοπρολετάριος Δικτάτωρ τους πατεράδες τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ο ΣΤΑΛΙΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΒΑΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ, ΣΚΕΨΕΗΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΔΙΝΕ ΨΙΧΟΥΛΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΥΝΑΣΕΙ ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚ ΝΕΟΥ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ HOLOMODOR ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΑ ΓΚΟΥΛΑΓΚ....ΔΗΛΑΔΗ ΡΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΣΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΓΚΟΥΛΑΓΚ ΑΠΟ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ?

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΙ ΧΙΤΛΕΡ ΗΤΑΝ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ...ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΓΕΝΟΥΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ..ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ..

    ΤΕΛΟΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ...Η ΙΔΙΑ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΠΩΣ Ο 902 ΚΑΙ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.

    ΚΚΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ναι ναι, μισησμένος είναι ο Στάλιν. Που νίκησε και τον Χίτλερ μας, ναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Στάλιν δεν πολέμησε μόνος του τον Χίτλερ. Τον πολέμησε αφού έχασε τα συμφέροντα του. Μην ξεχνάτε ότι είχε συνάψει συμμαχία μαζί του...Κύριοι νικητές του Χίτλερ ήταν οι: Αιζενχάουερ, Χάλιφαξ, Ρούσβελτ, Μοντγκόμερυ, Λεκλέρκ, De Gaulle, Στέρλινγκ, Τσώρτσιλ, Μακ 'Αρθουρ. Διαβάστε και λίγη ιστορία αριστεροί. 'Οχι μόνο τον Εβραιομάρξ...

      Διαγραφή
  27. Και τους Αμερικανούς των ΗΠΑ (που ήταν ουσιαστικά Ευρωπαίοι στην καταγωγή, κι όχι μόνο...) τους συνεχάρηκαν οι Ευρωπαίοι(κι όχι μόνο,) για τον "αξιοθαύμαστο" τρόπο με τον οποίο ξεφορτώθηκαν -άκα ΓΕΝΟΚΤΟΝΗΣΑΝ/ΟΛΟΚΑΥΤΙΑΣΑΝ- τους ιθαγενείς-SΑVAGES.... 130.000.000 εκατμ. και still counting μέχρι σήμερα ενώ κατέστρεψαν όλην την πανίδα και τη χλωρίδα μέσα σ'ένα αιώνα για να εκπολιτίσουν "το ξύλινο αλέτρι" με τα ατομικά τους όπλα, και φυσικά τους συνεχάρησαν για τις 2 ατομικές βόμβες ξερεις πού...
    Αυτό σημαίνει οτι τ'αμερικανά ήσαν και είναι "μεγαλοφυείς και ακλόνητοι στρατηλάτες, ανεπανάληπτοι ηγέτες με βαθιά συνετή σοφία, ανυπέρβλητοι μάστορες συντρίβοντας τον εχθρό τους με τα χέρια των εχθρών τους..." και λοιπά διακοσμητικά επίθετα;;;

    Φίλος, απ'την στροφή του αιώνα, δεν έχουμε ζήσει τίποτα το αληθινό... το μόνο που ζούμε, είναι, ο ένας την παράνοια του άλλου, και κάθε αύριο είναι και πιό ΔΥΣΤΟΠΙΚΟ.
    Δεν είναι ούτε ο Καπιταλισμός ούτε ο φασισμός ούτε ο κομμουνισμός ούτε τίποτα, είναι "ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος" του Χάξλεϋ, και το "1984" του Όργουελ... τρελές "προφητείες" και τα 2 μιλάνε για σοσιαλιστικά κομάντα, ήτοι τέρμα ΤΕΧΝΟΦΑΣΙΣΜΟΣ.
    Αργά αλλά σταθερά ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το έκτρωμα του εβραϊσμού και τα αιρετικά παράγωγά του: μουσουλμανισμός/χριστιανισμός/(αναρχο)κομμουνισμός/σοσιαλισμός/καπιταλισμός/νεοφιλελευθερισμός/ πολυπολιτισμός/ σεξουαλική απελεύθερωση και πασιοναριο-φεμινισμός, και όπου νά'ναι και ολογράμματα με εξωγήινους !!!... η αδηφαγία τους έχει ξεπεράσει ακόμα και την άμμο της ερήμου που φαντάζει στα μάτια τους ως χρυσός!
    Και ο Στάλιν εβραίος ήταν, και πλήρωσαν οι Ρώσοι κάποτε μέσα απ'αυτόν τον τενεκέ, πολύ ακριβά τους διωγμούς που έκαναν στους εβραίους επειδή δεν τους γούσταραν και είχαν κάθε δικαίωμα να το κάνουν... Αυτά τα νταβαντζίδικα πορνογραφήματα της ερήμου έχουν προάγει τους λαούς σε πόρνες τους... εβραϊκά πογκρόμ και παρασιτισμός στους λαούς-ξενιστές, αυτά πληρώνουμε όλοι οι λαοί σήμερα... Ά! και το Ινστιτούτο τους το Τάβιστοκ, που διεξάγει πειράματα ελέγχου της ανθρώπινης συμπεριφοράς/ ψυχολογία μαζών κτλ., και του τά'σκαγε κανονικά η κομμουνιστική ρωσία, καθώς αυτό χρηματοδοτούσε το Χίτλερ - την ίδρυση του ισραήλ, και κλπ. .... ΘΕΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΙ ΆΛΛΑ ;;;;;

    Υ.Γ.: Αρθογράφε, μια χαρά τά'πες, κάπου συμφωνώ κάπου διαφωνώ, λεπτά σημεία.... πάντως Ολοκαύτωμα, σημαίνει ολική εξολόθρευση. Για να υπάρχουν εβραίοι σήμερα, σημαίνει οτι δεν ολοκαυτιάστηκαν. Επίσης, μιας και οι ίδιοι είναι πολύ καλοί στα στατιστικά στοιχεία, οι ίδιοι μιλούν στα κιτάπια τους για περίπου 1.200.000 εβραίους κατοίκους ολάκερης της Ευρωπαϊκής ηπείρου, επομένως, ΑΔΥΝΑΤΟ να πέθαναν 6 εκατμ. --- 60.000 μπορεί. Πάγια τακτική των εβραίων να διαστρεβλώνουν την ιστορία προς όφελός τους επιβάλλοντας νομοθεσίες κιόλας (δες αντιρατσιστικούς νόμους), για να μπορούν ν'απαιτούν τα παράλογα και ανυπόστατα μυξοκλαίγοντας μια ζωή γι'αυτά που δεν τους ανήκουν.... ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ "ΒΑΜΠΙΡ"!
    Δεν τα λέω μόνο εγώ, τα λένε και πολλοί δικοί τους, όπως Μπαρούχ Σπινόζα, Γιάλομ, Μπέντζαμιν Φρίντμαν, Ρόζενθαλ, ακόμα και ο ίδιος ο Φρόϋντ, και πολλοί άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο Τσώρτσιλ, μεγάλος πολέμιος του κομμουνισμού, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, με την ευκαιρία των 80 χρόνων από τη γέννηση του Στάλιν, είπε:
    «Μεγάλη ευτυχία για τη Ρωσία (σ.σ. ΕΣΣΔ) ήταν, ότι στα χρόνια των σκληρών δοκιμασιών, την καθοδήγησε, ο μεγαλοφυής και ακλόνητος στρατηλάτης Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν. …………….Κατείχε βαθιά συνετή σοφία, ήταν ανυπέρβλητα μάστορας και κατάφερνε να βρίσκει στις δύσκολες στιγμές διέξοδο, από την πιο αδιέξοδη κατάσταση. Στις πιο τραγικές στιγμές και σε στιγμές θριάμβου ήταν όμοια συγκρατημένος και ποτέ δεν παρασυρόταν από τις συγκινήσεις
    Ήταν άνθρωπος που συνέτριβε τον εχθρό του, με τα χέρια των εχθρών του. Μάλιστα, ανάγκασε και εμάς που μας ονόμαζε ιμπεριαλιστές να πολεμήσουμε ενάντια των ιμπεριαλιστών. Παρέλαβε μια Ρωσία με ξύλινο αλέτρι και την άφησε εξοπλισμένη με ατομικά όπλα. Ο,τι και να λέμε γι αυτόν τέτοιους άνδρες η ιστορία και οι λαοί δεν πρέπει να τους λησμονούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. “Δε θα γινόμουν ποτέ δημοσιογράφος, αν δεν συνέβαιναν οι συγκλονιστικές αλλαγές στη Ρωσία, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Κοντολογίς, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος, ήταν πολύ δύσκολη η ζωή του επιστήμονα και ιδιαίτερα εκείνου που ασχολείτο με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ο μισθός μου ως επιστήμονα ιστορικού κάποια στιγμή ήταν επτά δολάρια το μήνα. Φυσικά, εγώ, όπως όλοι οι συμπατριώτες μου προσπάθησα να τα βγάλω πέρα. Μετάφραζα από τα ελληνικά και προς τα ελληνικά, κυρίως έγγραφα Ποντίων που επαναπατρίζονταν. Έγραφα επιστημονικά άρθρα με βάση το αρχειακό υλικό για έναν Έλληνα συνάδελφο, ο οποίος εργαζόταν τότε στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας. Προσπάθησα μάλιστα να πάρω υποτροφία από την ελληνική κυβέρνηση. Το θέμα ήταν ότι ένας φίλος μου, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, μου έδωσε ένα ανεκτίμητο ντοκουμέντο: ένα ενημερωτικό σημείωμα για τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και για το πώς στην δεκαετία του 1930 η Κομμουνιστική Διεθνής με εντολή του Στάλιν δημιούργησε το «μακεδονικό έθνος».
    Σεργκέι Τσεχμίστρενκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πιστεύω ότι πίσω από το όνομα "Στέφανος" κρύβεται ο Κουτσούμπας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας