"Εμφύλιος 1942-1944 (το πρώτο αίμα)" εκδόσεις ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ.


Πρόσφατα διάβασα την μελέτη του κ. Γεωργόπουλου "Εμφύλιος 1942-1944 (το πρώτο αίμα)" από τις εκδόσεις ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ. Πρόκειται για ένα καλογραμμένο χρονικό της τριετίας αυτής με έμφαση στον σχηματισμό των αντιστασιακών οργανώσεων, την δημιουργία και δράση των ταγμάτων ασφαλείας, την πρώτη επίθεση του ΕΛΑΣ στον ΕΔΕΣ, την ανταρσία οπλιτών και ναυτών αριστερών φρονημάτων στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην Μ. Ανατολή και στην τελική διάλυση της ΕΚΚΑ και την τραγική δολοφονία του Ψαρρού από τον ΕΛΑΣ.

Το κείμενο είναι καλογραμμένο, διαβάζεται εύκολα και οι θέσεις του συγγραφέα είναι ευκρινείς και στέρεες. Το φωτογραφικό υλικό της πολυτελούς αυτής έκδοσης είναι πλούσιο και "δένει" με το κείμενο. Η θεματική αυτή διαπραγμάτευση του θέματος, ίσως να μην εξασφαλίζει συνεχόμενη ροή αφήγησης σε μερικά σημεία. αναμφίβολα όμως ο κ. Γεωργόπουλος από ένα ωκεανό στοιχείων, γεγονότων και πηγών ξεχώρισε τα πιο σημαντικά και βασικά σημεία της περιόδου και τα περιέγραψε με εντιμότητα και γλαφυρότητα.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο του κ. Γεωργόπουλου, το οποίο μπορούμε να προμηθευτούμε από τα περίπτερα μου φαίνεται για καμιά εβδομάδα ακόμη. Είναι σκόπιμο να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες που προάγουν την γνώση της Ιστορίας μας και ενισχύουν την γενικότερη Παιδεία μας. Θεωρώ έγκυρη και αξιόπιστη την εργασία αυτή και σκοπεύω να την χρησιμοποιήσω και σαν πηγή για αναρτήσεις που θα κάνω σε θέματα εθνικής αντίστασης στα istorikathemata στο μέλλον.

Σχόλια

  1. Είναι σκόπιμο να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες που προάγουν την γνώση της Ιστορίας μας και ενισχύουν την γενικότερη Παιδεία μας;
    Μήπως πρέπει να δείτε και να αξιολογήσετε αν αξίζουν τετοιες προσπάθειες τη συμπαραστασή μας (τέτοιους καιρους) μέτα από τη συμπεριφορά και την απαξίωση των εκδοσεων ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ σε εργαζομένους και όχι μόνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανώνυμε μάθε να διαβάζεις τις ημερομηνίες πάνω από τα κείμενα. Αυτό το έγραψα πέρισυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας