Οι προθέσεις του Βενιζέλου το καλοκαίρι του 1920 για προέλαση του Ελληνικού στρατού στα ενδότερα της Ανατολίας

Έχει υποστηριχθεί από πολλούς έγκυρους ιστορικούς, ότι η προέλαση ως την Άγκυρα ήταν ένα θανάσιμο λάθος των μετανοεμβριανών Κυβερνήσεων. Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι ο Βενιζέλος και οι συνεργάτες του δεν σκόπευαν να παρασυρθούν σε μια τέτοια περιπέτεια συνεχούς απομάκρυνσης από την Σμύρνη, αλλά θα αμύνονταν στην γραμμή της Συνθήκης των Σεβρών. Ας κομίσουμε ένα στοιχείο που εν μέρει τα αναιρεί αυτά.

Μετά το πέρας των επιχειρήσεων του Ιουλίου 1920:
"...Τελικά ο Βενιζέλος έτρεφε τώρα μεγάλες ελπίδες. Είπε στον Ουίλσον ότι οι Έλληνες θα καταλάμβαναν την Ανατολική Θράκη. Έπειτα, αργότερα αν χρειαζόταν, την Προύσα, το Εσκί Σεχίρ, το Αφιόν καραχισάρ, την Κωνσταντινούπολη ακόμη και την Τραπεζούντα...."
και λίγο πιο κάτω:
"....Ο Βενιζέλος απέβλεπε σε μια ακόμη προέλαση ως την γραμμή Εσκι Σεχίρ - Αφιόν Καραχισάρ αν οι Τούρκοι αρνούνταν να θέσουν σε εφαρμογή την συνθήκη..."
Να σημειωθεί ότι ήδη τότε το Ελληνικό μέτωπο ήταν πολύ πιο διευρυμένο από την γραμμή που λίγους μήνες μετά θα κατακύρωνε η συνθήκη των Σεβρών. Στις επιχειρήσεις του Ιουλίου ο Βενιζέλος διέθεσε μια μεραρχία που κατέλαβε την Πάνορμο για να καλύψει τους Συμμάχους στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα:
"...η διαταγή για να σταματήσει η προέλαση ήρθε όταν πια η Ελλάδα είχε καταλάβει ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο (η μια σειρά από μέτωπα) που περιελάμβανε την Προύσα, την σιδηροδρομική γραμμή της Πανόρμου και το Αλασεχιρ. Οι Έλληνες συμπλήρωσαν τις επιχειρήσεις αυτές καταλαμβάνοντας το Ουσάκ στο χείλος του οροπεδίου της Ανατολίας.."
ΠΗΓΗ

Michael-Llewellyn Smith, Η Ελλάδα στην Μικρά Ασία 1919-1922, εκδόσεις ΜΙΕΤ

Σχόλια

  1. ναι και λοιπον τι θελεις να μας πεις παλι?
    σιγα τα ενδοτερα της ανατολιας...
    φυσικα και σχεδιαζε ο βενιζελος απελευθερωση ολων των ελληνικων εδαφων που σημερα ονομαζονται τουρκια.
    και οπως ανεφερα και σε σχετικο αρθρο σου παλιοτερα, την προελαση μεχρι αγκυρα, καταληψη ικονιου, αποβαση στον ποντο και απελεθυερωση κωνσταντινουπολης.
    ολα αυτα στο τελος του 20 αρχες του 21,με την απολυτη στηριξη της αγγλιας, οταν απεναντι μας δεν υπηρχε τουρκικος στρατος , μονο 12,000 ατακτοι, και ΟΧΙ το 21 οταν οι πανιβλακες βασιλικοι προηλασαν μεχρι αγκυρα, καθυστερωντας μηνες ολοκληρους, και δινοντας την ευκαιρια στον εχθρο να οργανωθει.
    και φυσικα επρεπε και οι κρετινοι του ντουβαρ πασα να προελασουν μεχρι αγκυρα δεν τους κατηγορω γιαυτο.
    τους κατηγορω που υποχωρησαν χωρις λογο, χωρις να ηττηθουν στη μαχη του σαγγαριου, λογω ανικανοτητας και ηλιθιοτητας του αρχιστρατηγου παπουλα και του γελοιου επιτελειου του, των απειροπολεμων βασιλικων αξιωματικων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνήθως λέμε η καταστροφή του Σαγγαρίου.

    Είναι μεγάλη ανακρίβεια αυτό στον Σαγγάριο δεν συνέβει καμιά καταστροφή, διαρκώς νικούσαμε ακόμα και όταν αποφασίστηκε η υποχώρηση στην γραμή Αφιόν Καραχισάρ- Εσκί Σεχίρ οι τουρκικές αντεπιθέσεις αντιμετωπίστηκαν νικηφόρα, η διάσπαση έγινε στο μέτωπο Αφιόν Καραχισάρ- Εσκί Σεχίρ.

    Τώρα να βάλω κάτι που ενδεχομένως έχει αξία να το ξέρουμε.

    Όταν αποφασίστηκε η υποχώρηση από τον Σαγγάριο ο Κεμάλ ήταν έτοιμος να υποχωρήσει εκείνος από την Άγκυρα, όταν ακουσε ότι οι Έλληνες εγκαταλείπουν τον Σαγγάριο ούρλιαξε από χαρά για το απρόσμενο της υποχώρησης ενός στρατού που νικούσε.

    Έβαλα στοιχεία στο μπλοκ μου που έχουν να κάνουν με την στρατολόγηση των Μικρασιατών , τα είδες αγαπητέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι προελάσεις του Βενιζέλου μέχρι την Προύσσα του Ε Βενιζέλου έγιναν σε περιοχές που έλεγχαν οι Άγγλοι και οι Γάλλοι δηλαδή είχε την ομπρέλα των δυνάμεων της Ανταντ.


    Τώρα άλλα λέει ένας πολιτικός και άλλα τελικά κάνει, τι θα έκανε είναι άγνωστο, το ζήτημα είναι ότι οι βασιλικές κυβερνησεις απομάκρυναν τους πιό άξιους αξιωματικούς και επανέφερε στις γραμμές του στρατού άκαπνους Γκερλίτζηδες και αυτό το υποστήριξαν οι ίδιοι οι Βασιλικοί αξιωματικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εννοείται ότι τα είδα!

    δεν τα μελέτησα όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. προς "ιστορικό"

    από όσα λες δεν παίζει τίποτε!!

    όταν παλαιότερα μας είπες ότι ο Βενιζέλος είχε πάρει την συγκατάθεση των συμμάχων για κατάληψη όλης της μικράς Ασίας σε συνεργασία μαζί τους, κλονίστηκα. "Λές;" αναρωτήθηκα. Δεν το είχα διαβάσει πουθενά.Μήπως προέκυψαν νέα στοιχεία;
    Προμηθεύτηκα και διάβασα το νέο έργο του σβολόπουλου "η επέκταση της Ελλάδας στην Μικρά ασία", όπως μου είπες. Δήθεν περιείχε νέα στοιχεία....

    Το βιβλίο το διάβασα σε 5 ώρες (και πολλές ήταν, ευτυχώς ήταν φτηνό, γιατί αν δεν ήταν θα σου διέγραφα όλα τα μυνήματα). Δεν περιείχε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ που να έχει δημοσιευτεί μετά το 1950. το βιβλίο είναι μια κοπιώδης και φιλότιμη προσπάθεια να αθωώσει τον Βενιζέλο από κάθε μομφή που του έχει αποδοθεί για την Μικρασιατική εμπλοκή τα τελευταία 87 χρόνια. και μόνο ο σκοπός αυτός λέει πολλά...

    τώρα για την μεγάλη συμφωνία Βενιζέλου Συμμάχων για την σαλαμοποίηση της ανατολίας. απλά δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία. αυτό που υπήρξε, κατά Σβολόπουλο, ήταν μια έγγραφος πρόταση του Βενιζέλου μετά την διεύρηνση του μετώπου, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ (ζήτησαν διευκρινήσεις, καλά εντάξει). Επειδή ζήτησαν διευκρινήσεις, εικάζει ο κ. Σβολόπουλος ότι το σκέφτονταν οι άγγλοι. σωστά...

    μόνο πες και τίποτε να ισχύει, έτσι για γούρι...

    Τώρα για τον φίλο μου αίολο και την ομπρέλα των Συμμάχων στην πάνορμο κτλ. Είναι αλήθεια ότι οι Άγγλοι για ευνόητους λόγους ενθάρρυναν τον Βενιζέλο για διεύρυνση του μετώπου ώστε να καλυφθούν ανέξοδα οι 1000 στρατιώτες τους στα Στενά.

    Ώσπου να γίνει αυτό έταζαν τα πάντα. Μετά...έχασαν κάθε ενδιαφέρον και καιροσκοπούσαν. Η "ομπρέλα" ποιά είναι ακριβώς; δάνεισαν χρήματα; στρατευματα; Όχι φυσικά. Δάνεισαν 10 ανώτατους αξιωματικούς για τις επιχειρήσεις και αυτό ήταν η όλη συμμετοχή τους. άρα ήταν στα λόγια

    12.000 άτακτοι; εδώ δεν χρειάζεται καν απάντηση...

    Για το βιβλίο του σβολόπουλου θα κάνω χωριστή ανάρτηση, με αυτολεξεί τα σχετικά αποσπάσματα για να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Συχνά συμβαίνει 2 αυτόπτεις μάρτυρες να διαφωνούν. Υπάρχουν όμως και όρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eίναι γεγονός ότι οι αξιωματικοί της Δημοκρατικής Άμυνας ήταν ότι ικανότερο διέθετε η Ελλάδα εκείνη την περίοδο, αρβυλοφύλακες αξιωματικοί βρισκόντουσαν κυρίως ανάμεσα στους βασιλικούς αξιωματικούς (βέβαια υπήρχαν και άξιοι άνθρωποι).

    Αυτό αποδείχτηκε στην συνέχεια όλη η μετέπειτα ιστορία γράφτηκε από τους αξιωματικούς της Δ Α σε όλες τις πλευρες αυτοί στελέχωσαν αν και ηττημένοι όλα τα σημμαντικά γεγονότα:

    - Αυτοί κατέλυσαν την Βασιλεία.
    -Αυτοί έκαναν την δίκη των Έξη.
    -Αυτοί οργάνωσαν την στρατιά του Έβρου
    -Αυτοί αντιμετώπισαν την κατάληψη της Κέρκυρας από τους ιταλούς.
    - Αυτοί οργάνωσαν τα Τάγματα Ασφαλείας.
    - Αυτοί στελέχωσαν τον ΕΛΑΣ.
    -Αυτοί δημιούργησαν τον στρατό της Μ Ανατολής.
    - Αυτοί επανάφεραν τον Γεώργιο.

    Αυτοί υπήρξαν ότι καλύτερο μπορούσε να παρουσιάσει η Ελλάδα αυτούς λοιπόν βάλαν στην πάντα μετά τις εκλογές του 1920.

    Στο κλίμα της βασιλικής μισαλοδοξίας πολλοί έσπευσαν να κρυφτούν ......... κινδύνευε η ζωή τους, αμέσως μετά τις εκλογές επείλθε ριζική αλλαγή στο στράτευμα την ίδια μέρα στην περιοχή Σμύρνης εκτροχίασαν το τρένο που μετέφερε τους Κρητικούς, αυτοί οι κρητικοί οργανώθηκαν στο 43 και 44 που στο Κάλε Γκρόττο έκαναν πράματα και θάματα.

    Στα μπλοκ μου δεν θέλω να γράφω συνεχόμενα για το ίδιο ζητημα, θέλω να βαλω πολλά πράγματα για την υπόθεση της Μ Ασίας διότι οι Έλληνες δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα, ούτε στα σχολεία διδάσκουν τι έγινε εκεί, για να πω την αλήθεια και εγώ για πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μου απέφευγα το θέμα αυτό διότι με πονούσε, παρακινούμενος από σένα αγαπητέ μου φιλίστωρ σκέπτομαι να μιλήσω για τις εκλογές του 1920, θα δω μήπως ήδη το έχω δημοσιεύσει, έχω χάσει τον μπούσουλα τι έχω γράψει και τι όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόλις ανέβασα το θέμα "ΟΙ ΜΟΙΡΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 1/11/1920"

    http://igaiolos.blogspot.com/2010/02/1111920.html

    Δες το φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φιλιστωρ
    ωστε κλονιστηκες οταν εμαθες για πρωτη φορα στη ζωη σου, για το ιστορικο γεγονος της ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ βενιζελου με αγγλια για την καταληψη ολοκληρης της σημερινης τουρκιας απο την ελλαδα?
    τωρα τι εγινε ξεκλονιστηκες και ανασανες βαθεια, που ευτυχως ο σατανασ βενιζελος δεν τα καταφερε?
    κοπιωδης και φιλοτιμη προσπαθεια να αθοωσει το βενιζελο?
    για πιο πραγμα και σε ποιον?
    στους πανιβλακες βασιλικους?
    μα ο βενιζελος εφυγε το 20 και υπευθηνοι για ολα ηταν οι βλακες του ντουβαρ πασα...
    εσυ προσπαθεις να τους αθωωσεις με αστεια επιχειρηματα.
    και για να επανελθω στον τιτλο του αρθρου σου.
    ναι ο βενιζελος ΜΠΟΡΟΥΣΕ να παρει ολη την τουρκια και ειχε καθε δικαιωμα για προελαση μεχρι αγκυρα ικονιο και ποντο.ηταν πανευκολο τοτε.
    οι βασιλικοι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ με τιποτα να το κανουν. ηταν βλακες, ανικανοι κρετινοι και ανεπαρκεις.
    τελεια και παυλα.
    φυσικα επρεπε να συνεχισουν την προελαση μεχρι αγκυρα, αλλα δεν επρεπε επ ουδενι να υποχωρησουν απ τον σαγγαριο χωρις λογο και ενω νικουσαν. σαυτο δεν απαντησες...

    αιολε εχω την εντυπωση οτι και συ δεν ξερεις για τη συμφωνια βενιζελου αγγλων για καταργηση της συνθηκης των σεβρων ενα μηνα μετα την υπογραφη της και καταληψη ολοκληρης της τουρκιας.
    η ελλαδα θα επαιρνε τη θεση της παλιας οθωμανικης αυτοκρατοριας.
    η απαντηση της αγγλιας ηταν θετικη σε ολα, και εφτασε 2 μερες μετα τις εκλογες.
    διαβασε και συ το βιβλιο του σβολοπουλου.
    το ειχε αναφερει πιο πριν και ο αγκτζιδης και ο φωτιαδης
    αιολε καταλαβες ποιος ειμαι?
    απ το florum.gr....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Με ποιό όνομα βγαίνεις στο ΦΟΡΟΥΜ φίλε μου;

    Αυτό το βιβλίο που λες δώσε τίτλο και έκδοση να το πάρω.


    Θέλω να σου πω ότι οι μεγάλες δυνάμεις κάποιες στιγμές λένε πράγματα που μετά ξεχνούν, η σχέση Μεγάλων δυνάμεων και μικρών κρατών μοιάζει με την σχέση Άνδρα- γυναίκας ...... το καυλ@μένο αρσενικό υπόσχεται παλάτια και αστέρια στο θηλυκό μέχρι να το οδηγήσει στο γαμικό κρεβάτι, μετά το οργασμικό τσιγάρο, πολλές από τις υποσχέσεις μετατίθενται στο απώτερο μέλλον και λήθη κανονίζει τα λοιπά.

    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. φιλε μου με εχουν μπαναρει δια παντως απτο φλορουμ τα σταλινικα αποβρασματα- μαζι με τον ταυγετη, δι αναρμοστον και ακραιαν (φασιστικην) συμπεριφοραν...
    πας μη αριστερος ισον φασιστας τη σημερον ημεραν ως γνωστον...
    στο συγκεκριμενο θεμα που το ειχε πρωτοαναφερει ο αγτζιδης δεν τιθεται ζητημα υπαναχωρησης.
    ηταν ειλημενη αποφαση της αγγλιας να παρει η ελλαδα τη θεση της παλιας οθωμανικης αυτοκρατοριας που κατερευσε.

    το βιβλιο ειναι αυτο
    σβολοπουλος-η αποφαση για την επεκταση της ελληνικης κυριαρχιας στη μ.ασια".εκδοσεις ικαρος 2009.

    διαβαστε και αυτο του αγτζιδη

    http://www.antibaro.gr/node/575

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φιλε "ιστορικε", αφου οπως ειπες σε παλαιοτερη αναρτηση σου, προτιμας να ασχολεισαι με τους αριστερους, μπες και λιγο στο patari.org, να δεις τι παιζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τους εχω δει φιλε. μπερδεμενοι ειναι.
    ξαφνικα γιναν και οι μπολσεβικοι πατριωτες, και εχουν σαν δειγμα πατριωτισμου την καπεταν σουλτανα, τον ψυχοπαθη σαδομαζοχιστη τραβεστι δολοφονο αρουλι βελουχιωτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ειναι τραγικοι οι βενιζολατρες.Φλυαρουν αλλα ουτε ενα στοιχειο.Μονο υμνοι για τον παραφρονα της χαλεπας.Που ο συνεργατης του Ζαβιτσιανος λιγο πολυ τον ειπε ψυχοπαθη.Η βενιζελικη συμμορια εχει πετυχει τα τελευταια 90 χρονια να κανει το ασπρο μαυρο.Κανονικα οι υβρεις προς τον βασιλια θα επερεπε να διαγραφονται.αλλιως θα αναγκαστουμε να δινουμε τις ιδιες απαντησεις. Οι δυο συγκεκριμενοι ελεγαν τα ιδια και σε αλλο φορουμ.Και εκει δεν απαντουσαν ποτε με στοιχεια αλλα μονοτονα επαναλαμβαναν οτι οι βασιλικοι ηταν προδοτες κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η καλυτερη απαντηση σε ολους αυτους ειναι τα βιβλια του Ντριο του Τομσον του ζαβιτσιανου του πριγκηπα Νικολαου, του Μαρκεζινη και φυσικα οι επιστολες Μεταξα στην καθημερινη οπου εσβησε τον παρανοικο βενιζελο και τα ψεμματα του. Ακομα και ο Μπαρμπης ειναι ασυγκριτα ανωτερος απο τους αγτζιδηδες και φωτιαδηδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας