Η βενιζελική "εθνική άμυνα" και τα αιματηρά γεγονότα στην Χαλκιδική (Σεπτέμβριος 1916)

Η βενιζελική "εθνική άμυνα" και τα αιματηρά γεγονότα στην Χαλκιδική (Σεπτέμβριος 1916) Βρισκόμαστε στην κορύφωση του Εθνικού Διχασμού τον Αύγουστο του 1916, όταν δηλαδή οι γερμανοβούλγαροι είχαν καταλάβει την Καβάλα και είχε ιδρυθεί η "εθνική άμυνα" στην Θεσσαλονίκη από φανατικούς Βενιζελικούς (Ζυμβρακάκης, Μαζαράκης, Αργυρόπουλος, Ζάννας, Χριστοδούλου) με σκοπό να σύρει την νόμιμη Ελληνική βασιλική κυβέρνηση των Αθηνών που ως τότε ήταν ουδετερόφιλη, στο πλευρό της Αντάντ. Η "Άμυνα" είχε από την πρώτη στιγμή την άφθονη υλική και οικονομική υποστήριξη του Γάλλου στρατηγού Σαράιγ. Η σημαντικότερη προτεραιότητα της "άμυνας" ήταν να επιστρατεύσει τις ελληνικές περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της, δημιουργώντας στρατιωτικές μονάδες ώστε να προσφέρει υπηρεσίες στην Αντάντ και να εδραιώσει την θέση της που έμοιαζε τότε αρκετά επισφαλής.



ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Η σημαντικότερη περιοχή που για γεωγραφικούς κυρίως λόγους θα μπορούσε εύκολα να τεθεί υπό τον έλεγχο της "άμυνας", ήταν η Χαλκιδική. Έτσι λοιπόν οι "αμυνίτες" απέστειλαν τον λοχαγό Γεώργιο Κονδύλη με 200 άνδρες να καταλύσει τις Αρχές και να επιστρατεύσει τους κατοίκους της. Ο Κονδύλης έφτασε στην Γαλάτιστα στις 7 Σεπτεμβρίου όπου συνάντησε όμως την σταθερή άρνηση των κατοίκων να στρατευθούν. Η απάντηση του ήταν να καταλύσει πλήρως την έννομη τάξη και να συλλάβει τους σημαντικότερους προκρίτους της πόλης που αντιστέκονταν, τους οποίους διαπόμπευσε στους δρόμους της πόλης κρεμώντας στους λαιμούς τους πινακίδες με την λέξη "προδότης" πριν τους κλείσει φυλακή.

Ο Κονδύλης συνέχισε την πορεία του στον Πολύγυρο όπου επίσης κατέλυσε τις νόμιμες αρχές του τόπου κατάσχοντας το επαρχιακό ταμείο. Όσο όμως καταγινόταν με αυτά, έμαθε ότι βασιλόφρονες επίστρατοι είχαν αφοπλίσει τους στρατιώτες που είχε αφήσει στην Γαλάτιστα. Ενισχυμένος με 200 άνδρες που του στάλθηκαν από την Θεσσαλονίκη, ο Κονδύλης επέστρεψε ανατρέποντας εύκολα τους ανοργάνωτους επίστρατους που είχαν στην μάχη αυτή 11 νεκρούς. Αφού ανακατέλαβε την Γαλάτιστα, ο Κονδύλης εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες τρεις από τους επίστρατους που συνέλαβε (Σαραφιανός, Κυμουρτζής, Πανέλας). Την ίδια μέρα οι "αμυνήτες" εκτέλεσαν τον επίστρατο Δημήτριο Στίνη ενώ τραυμάτισαν στα πόδια τον Κωνσταντίνο Κατάκαλο, τον Άγγελο Καραμεσάλα και τον Διαμαντή Σαφουρλά. Φυλακίστηκαν τουλάχιστον 20 πολίτες με τον βουλευτή Ιωάννη Τραιανό ανάμεσα τους. Η σκληρότητα του Κονδύλη οδήγησε όλους τους εφέδρους στα όρη εγκαταλείποντας οικείες και εργασίες. Στις 11 Σεπτεμβρίου ο Κονδύλης εξέδωσε την εξής διαταγή προς τους κατοίκους της Γαλάτιστας:

"....Εκτελούντες απόφασιν της εθνικής αμύνης ημείς ο αρχηγός του στρατού της Χαλκιδικής επικηρύσσω τας κεφαλάς των πρωταιτίων: 1)Θ. Κατά, 2)Χριστ. Καραπλιάφη, 3)Λ. Τσαμπούρη, 4)Γ. Τσαμπούρη, 5)Στ. Σπανού, 6)Μ. Κουραμπότα.

Εις εκείνον όστις θα φονεύση η θα καταδώση εις τον στρατόν μας έναν επικυρηγμένον τούτων, θα δοθεί αμοιβή δραχμών 1000. Οι οικείαι των επικυρηγμένων θα κατεδαφισθώσιν εντός της σήμερον και η περιουσία των θα δημευθεί και αι οικογένειαι των θα απελαθώσιν. Απαγορευεται προς πάντας τους κατοίκους της Χαλκιδικής να χαιρετώσι, προστατευσωσι και τροφοδοτώσι τους επικηρυσσομένους. Ο παραβάτης της παρούσης θα υποστή την βαρυτέραν των ποινών."

Επειδή όμως η επιστράτευση δεν προχωρούσε ικανοποιητικά, ο Κονδύλης συνέλαβε πολλές μητέρες και γυναίκες επιστράτων (Αν. Ζαμπάνη, Τρ. Τσακνή, Μαρία Κοτσάνη, Μαρία Χαλάτη). Σε μερικές δε περιπτώσεις αμυνήτες βασάνισαν απάνθρωπα 2 γυναίκες (Κυβέλη Κασσάνδρου, Ασπασία Τέλιου) για να τις αποσπάσουν την τοποθεσία όπου βρίσκονταν οι άνδρες τους. Στις 13 Σεπτεμβρίου οι αμυνήτες επιτέθηκαν στο χωριό βασιλικά και στις 14 Σεπτεμβρίου στην Νικήτη όπου πέταξαν σε χαράδρα τον Αθανάσιο Αναγνωσταρά καίγοντας τις προίκες από τις 2 αδερφές του καθώς και όλα τα έπιπλα της οικείας του. Επίσης έκαψαν τα έπιπλα από τα σπίτια όσων δημοσίων υπαλλήλων που αρνούμενοι να προσχωρήσουν στο κίνημα αναχώρησαν για την Λάρισα.

Στις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου, ο Κονδύλης είχε χάσει εντελώς τον έλεγχο των πράξεων του, καθώς δεν πετύχαινε το αποτέλεσμα που ήθελε να δείξει στην Αμυνήτικη Διοίκηση ως νέος φέρελπις αξιωματικός που μόλις είχε αναδειχθεί. Έτσι στις 18 Σεπτεμβρίου απαγχόνισε τον Γρηγόριο Συνάπαλο από την Βαβδο, απαγχόνισε τον 70χρονο ιερέα του χωριού Σταυρός και τον αστυνομικό σταθμάρχη Ορμυλίας Αντώνιο Πατριαρχέα. Τον χορό του αίματος έκλεισε η εκτέλεση του έφεδρου λοχία Σταυρου Χαρδαλιά από την Επανομή. Το τελευταίο κατασταλτικό μέτρο που δοκιμάστηκε από την νέα προσωρινή Κυβέρνηση της τριανδρίας Βενιζέλου - Κουντουριώτη - Δαγκλή που εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 26 Σεπτεμβρίου, ήταν η απομόνωση της επαρχίας και η στέρηση ανεφοδιασμού της ώστε να λυγίσει από την πείνα.

Όταν ούτε αυτή η τακτική απέδωσε, τότε η αποτυχία αποδόθηκε στον Κονδύλη που αντικαταστάθηκε με Συνταγματάρχη Χατζηιωάννου. Τότε η "τριανδρία" έκανε μια επίθεση φιλίας στους κατοίκους της Χαλκιδικής στέλνοντας 500 σακιά αλεύρι με τον μετριοπαθή Θεμιστοκλή Σοφούλη και δίνοντας διορία ενός μηνός σε όλους τους φυγάδες να παρουσιαστούν στον αμυνήτικο στρατό. Πολλοί φυγάδες ξεγελάστηκαν επιστρέφοντας στα σπίτια τους. Δεν υπολόγισαν σωστά. Στις 17 Δεκεμβρίου ο παλαιός μακεδονομάχος και φανατικός Βενιζελικός Παυλος Γύπαρης με ένα τάγμα υπό τον αντ/σχη Μπαρτζώκα, επιτέθηκε και κατέλαβε αιφνιδιαστικά τον Πολύγυρο, συλλαμβάνοντας πολλούς φυγάδες που είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους, από τους οποίους οι περισσότεροι φυλακίστηκαν η ξυλοκοπήθηκαν ανηλεώς. Η πόλη λεηλατήθηκε για τρεις μέρες. Τα ίδια περίπου γεγονότα έλαβαν χώρα και στην Αρναία.

Οι λόγοι της επίμονης άρνησης των κατοίκων της Χαλκιδικής να στρατευθούν ήταν πολλοί και κάποιοι από αυτούς μάλλον εύλογοι. Κατ΄ αρχάς η "εθνική άμυνα" ειδικά στα πρώιμα στάδια της που δεν είχε επικεφαλής τον Βενιζέλο, δεν συμβόλιζε την νομιμότητα αλλά έμοιαζε με ένα αμφίβολης εγκυρότητας ξενοκίνητο πραξικόπημα. Παράλληλα η πλειοψηφία των πολιτών της Χαλκιδικής ήταν αντιβενιζελικής πολιτικής προέλευσης, καθώς στις προηγούμενες εκλογές οι Βενιζελικοί δεν είχαν εκλέξει ούτε έναν βουλευτή εκεί. Είναι επίσης εύλογο πως το κάλεσμα σε οποιονδήποτε πόλεμο (πόσο μάλλον έναν Παγκόσμιο) δεν είναι κάτι που οι πολίτες γενικά δέχονται ευμενώς. Πόσο μάλλον όταν αυτό το κάλεσμα δεν γίνεται με επίκληση στον πατριωτισμό, αλλά με την χρησιμοποίηση βάρβαρων και βίαιων εξαναγκαστικών μέτρων. Παράλληλα οι οργανώσεις των "επιστράτων" (παρακρατικές οργανώσεις φανατικών βασιλοφρόνων που είχαν οργανωθεί από τον Ιωάννη Μεταξά) είχαν εργαστεί εντατικά και είχαν προπαγανδίσει με επιτυχία τις θέσεις των αντιβενιζελικών σε πανελλαδική κλίμακα. Επίσης οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η αντίσταση στους Βενιζελικούς δεν εκδηλώθηκε σε όλες τις πόλεις της Χαλκιδικής αλλά κυρίως στον Πολύγυρο, στην Γαλάτιστα και στην Αρναία.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η παραπάνω εξιστόρηση των γεγονότων βασίζεται σε τέσσερις πηγές. Στα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Σκριπ" αντιβενιζελικής κατεύθυνσης, στα επίσημα ανακοινωθέντα της "Ηνωμένης Αντιπολίτευσης" το 1920 μετά την άρση της βενιζελικής λογοκρισίας, στο έργο του αντιβενιζελικού Ν. Γερακάρη "σελίδες εκ της συγχρόνου ιστορίας", στις ανακρίσεις και στην επίσημη δικαστική έρευνα που έγινε από τον συνταγματάρχη Γ. Μπασακάρη το 1921.

Θα ήταν όμως μονομερές να αναφερθούμε μόνο σε αντιβενιζελικές πηγές ώστε να επιβεβαιώσουμε την σκληρότητα και την καταστολή που βίωσαν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής από τους βενιζελικούς. Αντί για αυτό θα αναφερθούμε και σε δύο χρήσιμες μαρτυρίες φιλοβενιζελικών Ιστορικών.

Ο πρώτος είναι ο δημοσιογράφος Γεώργιος Βεντήρης, στενός προσωπικός του Ελ. Βενιζέλου και συγγραφέας του σημαντικού φιλοβενιζελικού έργου "Η Ελλάς του 1910-1920" εκδ. Ίκαρος. Ο Βεντήρης λοιπόν, τα αιματηρά γεγονότα που περιγράψαμε τα απορρίπτει ως τερατώδη μυθεύματα και ψεύδη των βασιλοφρόνων (μόνο 30 σπίτια πυρπολήθηκαν, ένας προδότης των Τούρκων (Συνάπαλος) απαγχονίστηκε και οι συγγενείς των πρωταιτίων εξορίστηκαν στην Μυτιλήνη). Κατά τον ίδιο, όχι μόνο ο Κονδύλης δεν έπραξε τίποτε μεμπτό, αλλά υπήρξε και θύμα των επιθέσεων των κατοίκων της Χαλκιδικής. Ο Κονδύλης, σύμφωνα με τον Βεντήρη, συγχώρησε 2 φορές τις επιθέσεις αυτές και έδειξε σπάνια μεγαλοψυχία και πολιτικότητα στην αντιπατριωτική στάση των στασιαστών. Και τελειώνει ο έλλην Ιστορικός:

"...συνέβησαν γεγονότα, άλλα θλιβερά, άλλα αξιοκατάκριτα. Ερμηνεύονται όλα όταν ληφθεί υπ΄ όψιν ο φανατισμός του εμφυλίου. Πάντως οι υπερβασίες των στρατιωτών της Αμύνης δεν είχαν αφορμή απάνθρωπα δήθεν ένστικτα..."


Δεύτερη μαρτυρία είναι αυτή του φιλοβενιζελικού Φοίβου Γρηγοριάδη ο οποίος αναφέρει:

"Φοβερός εμφανίζεται στην Χαλκιδική ο Γεώργιος Κονδύλης. Του καταλογίζουν άγρια βασανιστήρια μανάδων για να εμφανισθούν οι κρυμμένοι γιοί τους. Απαγχόνισε και έναν Συνάπαλο από την Γαλάτιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Τελάληδες κάλεσαν τον κόσμο να μαζευτή να δη που θα δικασθή και θα καταδικασθή ο λιποτάκτης. Έκλαιγε ο κόσμος όταν ο καταδικασμένος πήγαινε στην αγχόνη...."

Τα συμπεράσματα δικά σας....

ΠΗΓΕΣ

-Χρήστος Βήττος, Ο εθνικός διχασμός και η Γαλλική κατοχή (1915-1920), εκδ. Όλυμπος

-Φοίβος Γρηγοριάδης, Διχασμός - Μικρά Ασία, εκδ. Κεδρηνος

-paleohori-halkidiki.blogspot.com/2008/05/blog-post_6755.html (πολύ σύντομη αναφορά στα γεγονότα)

Σχόλια

  1. Το βιβλιο του βητου ειναι πραγματι εξαιρετικο!Εγω θα σου πω για αλλη μια φορα μπραβο, γιατι και στα θεματα του εθνικου διχασμου, τα λες οπως πρεπει!Μην ξεχναμε, οτι στην ελληνικη ιστοριογραφια περισσοτερο ισως και απο απο την κομμουνιστικη,κυριαρχει η βενιζελικη θεωρηση(ο αγιος εθναρχης βενιζελος,οι προδοτες λαικοι,ο γερμανος βασιλιας και αλλες ανοησιες).Αποτελεσμα στα εκατο βιβλια για την περιοδο 1915-22, τα 90 να ειναι ακραια βενιζελικα.Συνεχισε να βγαζεις αγνωστες πτυχες για εκεινη την εποχη, μπας και καποια μερα αυτος ο αμοιρος λαος, αρχισει να μην δεχεται χωρις σκεψη, οτι του πλασαρουν οι βερεμηδες,μαυρογορδατοι,σβολοπουλοι και λοιποι λιβανιστες του "εθναρχη"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε ευχαριστώ πολύ...

    θέλω πάντως να τονίσω ότι οι απόψεις μου δεν είναι απαραιτήτως αναιρετικές των υφιστάμενων επίσημων ιστορικών θεωρήσεων.

    είναι συμπληρωματικές και φωτίζουν πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας που δεν έχουν τύχει της απαιτούμενης προσοχής και έρευνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ της Καβάλας στους Γερμανούς οτ 1916 ήταν η εισαγωγή των μοναρχικών στην ΠΑΡΑΔΟΣΗ των Μικρασιατών-Κυπρίων στους γενίτσαρους, που τους στήριξαν Άγγλοι-Γάλλοι-Γερμανοί-Ρώσοι-Ιταλοί-Αμερικάνοι.
    "Ψιλά γράμματα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να σε ρωτήσω κάτι κι αν θέλεις απαντάς:



    Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας επέβαλαν (φιλογερμανική) ουδετερότητα ή συμμαχία με την Αντάντ; [Ήδη από το 1914 οι Νεότουρκοι είχαν αρχίσει τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών και η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της ιστορικής της ύπαρξης].



    Επίσης, ήταν ηθικά νόμιμη η εντολή της Αθήνας προς το 4ο Σώμα Στρατού να μην αντισταθούν στη βουλγαρική εισβολή στην Ανατολική Μακεδονία και να παραδοθούν στους Γερμανούς με αποτέλεσμα την ντροπιαστική μεταφορά στο Γκέρλιτζ ως αιχμαλώτων, χιλιάδων ανδρών του ελληνικού στρατού;

    Και πως θα έπρεπε να αντιδράσει ένας αξιωματικός δεχόμενος μια τέτοια προδοτική εντολή από τον Κωσταντίνο, τον Μεταξά και τον Δ. Γούναρη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποντιε αριστερε, τα γεωπολιτικα συμφεροντα της Ελλαδος επεβαλαν να ειναι ουδετερη η χωαρ μεχρι να εξασφαλιστουν σαφη εδαφικα ανταλλαγματα και να ειναι κι ετσι η τροπη του πολεμου ωστε να μας συμφερει να εισελθουμε! Τα υπολοιπα ειναι βενιζελικες εξαλλοσυνες και δουλοπρεπειες! Να σε ενημερωσω επισης οτι ο Γουναρης δεν ηταν πρωθυπουργος οταν δοθηκε η "προδοτικη εντολη" στο 4ο Σωμα Στρατου. Επισης να σε ενημερωσω οτι οταν εισαι ουδετερος και ηδη η μια πλευρα(Ανταντ στη συγκεκριμενη περιπτωση) εχει παραβιασει την ουδετεροτητα σου(και μαντεψε ποιος πρωθυπουργος τους προετρεψε για αυτο), με το να αφησεις και την αλλη πλευρα να παραβιασει την ουδετεροτητα σου, απλα τηρεις ισες αποστασεις, δεν διαπραττεις δηλαδη καποια "προδοσια"...Επισης, αν οι Αμυνιτες επετρεπαν στους αξιωματικους του 4ου Σωματος να πανε στην Αθηνα και οχι να θελουν να τους αναγκασουν να ενταχθουν στην Αμυνα(να στασιασουν δηλαδη εναντια στο νομιμο ελληνικο κρατος), δεν θα πηγαιναν ποτε στο Γκαιρλιτς...Τελος, πως ηθελες να αντισταθουν, ενω μολις ειχε αποστρατευθει η Ελλας κατοπιν απαιτησης της Ανταντ;

      Διαγραφή
  5. με τα γεγονότα της χαλκιδικής τι σχέση έχει το γκέρλιτζ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ΄ολα αυτα που σε ρωτησε, αυτο βρηκες να απαντησεις??

      Διαγραφή
    2. Διάβασε τα απομνημονεύματα του Γεωργίου Στρεϊτ που ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος και μετά Σύμβουλος του Βασιλέως και θα καταλάβεις τι έγινε και αν ήταν γαλλογερμανική η ουδετερότητα!!!! Διαβάστε τα πρωτότυπα και τις πηγές και μετά τα βιβλία του καθενός που στην τελική υπάρχει και το υποκειμενικό στοιχείο μέσα ανάλογα την πλευρά που "κατατάσσει τον εαυτό του ο συγγραφέας.

      Διαγραφή
    3. Αωνυμε της 13ης Οκτωβριου σε ποιον απευθυνεσαι λεγοντας του να διαβασει τον Στρειτ; Διοτι αν απευθυνεσαι στον Φιλιστορα, προφανως και δεν εχει αναγκη την συμβουλη σου! Τωρα, οσον αφορα τον φανατικο με ονομα "Ποντος και Αριστερα", αν και δεν προκειται να δει το σχολιο μου μετα απο τοσα χρονια, απλα να πω οτι οταν οι Αμυνιτες δεν αφηναν τους αξιωματικους του Δ' Σωματος να πανε στην Αθηνα, αλλα τους πιεζαν να ενταχθουν στην "Αμυνα", δεν το βλεπω παραλογο το οτι προτιμησαν να φιλοξενηθουν(και οχι αιχμαλωτιστουν) στο Γκερλιτς παρα να στασιασουν κατα του κρατους! Απο εκει και περα, πως ακριβως ηθελες να αντισταθει η Ελλας στην εισβολη οταν ακολουθωντας τις εντολες της Ανταντ, ειχαμε μολις αποστρατευθει;

      Διαγραφή
  6. Προς "Ανώνυμος13 Οκτ 2020, 10:39:00 μ.μ."
    Όχι, δεν απευθύνομαι στον Φιλήστωρα να διαβάσει τον Στρειτ γιατι ειμαι σίγουρος ότι τον έχει διαβάσει όπως ειμαι και σίγουρος ότι δεν έχει αναγκη και απο δικηγόρο. Οποτέ αλλου το υφάκι.
    Αναφερόμουν στον σχολιαστη με το όνομα "Ποντος και Αριστερα" που αναφέρει την ουδετερότητα ως γερμανόφιλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαλαρωσε φιλε, εφοσον δεν απευθυνοσουν στον Φιλιστορα, τοτε το "υφακι" δεν σε αφορα...και φυσικα και χρειαζεται και δικηγορο, διοτι πολλες φορες ειναι υπερβολικα ευγενικος και ανεκτικος με διαφορους καραγκιοζηδες που τον προσβαλλουν!!

      Διαγραφή
  7. προς Ανώνυμος15 Οκτ 2020, 9:59:00 π.μ
    Μόνο που εγώ δεν τον πρόσβαλα γιατί τότε έχουμε πρόβλημα με την ανάγνωση. 1ον.
    2ον. Εγώ χαλαρός είμαι σε αντίθεση με εσένα και το ύφος σου.
    3ον δεν είμαστε φίλοι.
    4ον. Το ξαναλέω γιατί το πιστεύω, ο φιλιστωρ δεν χρειάζεται δικηγόρους για κανέναν. Είναι ικανότατος και έχει αποδειχθεί πολλές φορές εδώ μέσα στο να αντιμετωπίζει τα διάφορα τρολακια και τους κακοπροαίρετους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξαναλεω ρε μεγαλε, οτι αφου δεν απευθυνθηκες στον Φιλιστορα, τοτε ειναι ενταξει για μενα, τι ακριβως δεν καταλαβαινεις; Θες μηπως να σου ζητησω και συγγνωμη επειδη παρεξηγησα το σχολιο σου; Ωραια, ζηταω συγγνωμη, ενταξει ειμαστε τωρα;

      Διαγραφή
    2. Προς Ανώνυμος15 Οκτ 2020, 7:45:00 μ.μ.
      Οχι, δεν ζητάω ουτε θέλω καμια συγνωμη. Είπα την αποψη μου και τελειωνει η κουβεντα εδω χωρις κατι παραπέρα.

      Διαγραφή
    3. Πετάγεται μετά από 9 χρόνια ένας σαν την πορδ..., -ε σαν τον κομήτη ήθελα να πω - και ρωτάει τον Φιλίστορα "Απ΄ολα αυτα που σε ρωτησε, αυτο βρηκες να απαντησεις??" χωρίς ουσιαστικά να ζητά απάντηση και να επανέλθει ποτέ, γιατί στόχος του ήταν απλά να τα κάνει ΜΠΑΧΑΛΟ - και το πετυχαίνει, ρε φίλε!!!! Γράφουν άλλοι δύο από κάτω, που στην ουσία συμφωνούν μεταξύ τους, και αντί να ανταλλάξουν γνώση και απόψεις (που σίγουρα έχουν αξιόλογες, δεν το λέω ειρωνικά!) ...μαλλιοτραβιούνται σε στυλ "τι πήγες κι είπες κι έλεγες πως πήγα κι είπα κι έλεγα" για το αν εννοούσε αυτόν ή τον άλλον!!!!

      Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί κάποιοι χώροι στην Ελλάδα έχουν ιδεολογική ηγεμονία...

      (Φιλίστορα, διάγραψε και το δικό μου σχόλιο και τα δικά τους γιατί θα μας πάρουν χαμπάρι και θα αναστηθεί η ...ελληνική επιθεώρηση!!!)

      Διαγραφή
  8. Ας κλείσουμε εδώ το θέμα. Ο λόγος που δεν απάντησα τότε (το 2011!!) είναι γιατί οι ερωτήσεις εκτός από εκτός θέματος δεν θα μπορούσαν να απαντηθούν στα στενά πλαίσια ενός σημειώματος. Νομίζω άλλωστε πως πτυχές των ερωτήσεων αυτών έχουν ήδη απαντηθεί. Επίσης τότε βρισκόμουν και σε διένεξη με τον "Πόντος και αριστερά" για την δίκη των Έξι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας