Αναφορά στο βιβλίο "Νικηταράς, πρότυπο παλικαριάς και αρετής" του κ. Δημήτριου Σταμέλου


Ο Δημήτριος Σταμέλος, (πολυγραφότατος Ευρυτάνας δημοσιογραφος και συγγραφέας 1931-2005), ασχολήθηκε έντονα με θέματα που αφορούσαν το 1821. Η συγκεκριμένη μελέτη του εκδόθηκε το 2000 (πέντε χρόνια πριν τον θάνατο του). Σε αυτήν την μελέτη του, αν και αφορά τον βίο του Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταράς ο Τουρκοφάγος), ανάγλυφα καταγράφεται η τοποθέτηση του συγγραφέα έναντι των γεγονότων της εθνεγερσίας μας.
Η θέση του Σταμέλου μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: Οι οπλαρχηγοί και τα παιδιά της Κλεφτουριάς απελευθέρωσαν την Ελλάδα, παρά τα προσχώματα που έφεραν οι Φαναριώτες και οι Πρόκριτοι. Η αμοιβή τους από την Πολιτεία για τις υπηρεσίες τους ήταν εξορίες, δίκες, φυλακίσεις και φτώχεια.
Παρασυρμένος από τις θέσεις αυτές, τις οποίες υποστηρίζει με θέρμη σε όλο το βιβλίο, ο Σταμέλος διαστρέφει η συσκοτίζει όλες τις αμφισβητούμενες ενέργειες και πρωτοβουλίες του, σε γενικές γραμμές άψογου πατριώτη και ανθρώπου, Νικήτα Σταματελόπουλου. Έτσι οι αναφορές του στην ένοπλη είσοδο του Νικήτα στο Βουλευτήριο στο Άργος, στον ρόλο του Νικήτα στους δύο Εμφυλίους, στον ρόλο του στα χρόνια της αναρχίας (1831-1833), είναι ανακριβείς και δεν διασταυρώνονται αντικειμενικά όπως τα υπόλοιπα γεγονότα του βίου του που εξαντλούνται εξονυχιστικά.


Έτσι είναι εύκολο να κατηγορήσουμε τον συγγραφέα για μεροληψία υπέρ του βιογραφούμενου ανδρός και το κάνουμε αυτό γιατί δεν θεωρούμε ότι η μεροληψία αυτή είναι αναγκαία. Οι υπηρεσίες του Νικήτα Σταματελόπουλου στην Ελλάδα και στην Επανάσταση, το ήθος του, η ανιδιοτέλεια του και η υπεράνω χρημάτων στάση ζωής του, είναι τόσο οφθαλμοφανείς και καλά στερεομένες από δεκάδες μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων,φίλων και εχθρών που καθιστούν περιττό αυτόν τον αμυντορισμό και την συσκότιση γεγονότων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την παράταξη των οπλαρχηγών που πλαισίωναν τον Κολοκοτρώνη, ο Νικήτας ήταν ο μόνος που οι Κυβερνητικοί του Κουντουριώτη πλησίασαν για να τον πάρουν με το μέρος τους την εποχή του πρώτου Εμφυλίου.

Κατά τα άλλα η εργασία του Σταμέλου είναι πλούσια σε πληροφορίες και ο συγγραφέας γνωρίζει να ανευρίσκει μέσα στον λαβύρινθο των απομνημονευμάτων τα στοιχεία που χρειάζεται. Μεγάλο αρνητικό του βιβλίου η ολική παράθεση εκτεταμένων αποσπασμάτων από τις πηγές. Κουράζει πολύ και δεν βοηθάει στην ομοιογενή και στρωτή ανάγνωση του βιβλίου.

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας