Wikileaks: "Ο μόνος λόγος που διατήρησε την ανεξαρτησία της η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν επειδή οι Αμερικανοί τη στήριξαν εναντίον των Σοβιετικών"Του ΧΑΡΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Περίπου 90 δισ. δολάρια βοήθεια έλαβε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ την περίοδο από το 1946 έως το 2008, υπολόγισαν οι αναλυτές της Stratfor κατά τις προσπάθειές τους να αποδείξουν ότι τα προβλήματα της χώρας μας θα μπορούσαν να προβλεφθούν από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Το προαναφερόμενο ποσό είναι σαφώς μικρότερο συγκριτικά με τα δάνεια των 240 δισ. ευρώ που θα λάβει συνολικά η χώρα από την ημέρα που προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης.

Στις 5 Μαΐου 2010, δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, οι αναλυτές της Stratfor έχουν αναλάβει πρότζεκτ κατά το οποίο καλούνται να ερευνήσουν την οικονομική βοήθεια που έχει λάβει η χώρα μας. Στα στοιχεία που επισυνάπτονται σε μήνυμα της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών φαίνεται ότι η εξωτερική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ για την περίοδο 1946-2008 έφθασε τα 41,4 δισ. δολάρια (σε τιμές 2008). Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Stratfor, στη χώρα μας διατέθηκαν ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια 20 δισ. δολαρίων για την περίοδο 1994-1999, 24 δισ. δολ. από το 2000 έως το 2006 και άλλα 24 δισ. δολ. που είχαν προγραμματιστεί έως και το 2013.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια οι αναλυτές στις σημειώσεις τους αναφέρουν ότι «η Ελλάδα έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό - το 2009 τα χρήματα που μεταβιβάστηκαν στη χώρα από την ΕΕ έφθαναν το 2,35% επί του ΑΕΠ».  Επίσης επισημαίνουν ότι 20 δισ. δολάρια διατέθηκαν σε έργα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφορών ώστε να είναι έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

«Μία από τις θεωρίες μου είναι ότι τα ελληνικά προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι Ελληνες είχαν όλες τις παροχές από το 1945 έως τον Ψυχρό Πόλεμο. Ηταν μια χώρα κρίσιμης σημασίας (εμπόδιζε τους Ρώσους να έχουν πρόσβαση στη Μεσόγειο), που επέτρεπε στη Δύση να περιορίσει τις σοβιετικές δυνάμεις στα Βαλκάνια. Οταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, δεν ήταν πλέον σημαντικοί», έγραφε ο υπεύθυνος για την Ελλάδα αναλυτής.
Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας σε σχέση με τις οικονομικές εξελίξεις ανάμεσα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής αποτελούσε προσφιλές θέμα στα μηνύματα που αντήλλασσαν οι υπάλληλοι της Stratfor. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναλυτή που τον Σεπτέμβριο του 2011 σχολιάζει τη στάση της Ελλάδας όσον αφορά τις έρευνες φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο: «Ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από την Κύπρο και το Ισραήλ αποτελεί κυριαρχικό τους δικαίωμα. Ο πρωθυπουργός τάσσεται κατά των τουρκικών κινήσεων που έχουν σκοπό να περιορίσουν τις γεωτρήσεις της Κύπρου… Η σύγχρονη Ελλάδα ήρθε στη "ζωή" επειδή οι Ευρωπαίοι (ειδικά οι Βρετανοί) την στήριξαν εναντίον των Οθωμανών. Επειτα, ο μόνος λόγος που διατήρησε την ανεξαρτησία της κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν επειδή οι Αμερικανοί τη στήριξαν εναντίον των Σοβιετικών. Από το 1990 δεν έχει κανέναν, παρά μόνο φθηνή ευρωπαϊκή πίστωση που τώρα και αυτή εξαφανίστηκε όπως και τα υπόλοιπα. Μια σύγκρουση με την Τουρκία, με πιθανούς υποστηρικτές των Ελλήνων το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι μία επιλογή για την Ελλάδα ώστε να βγει από τη δύσκολη θέση», έγραφε αναλυτής της εταιρείας.

«Δεν αντέχουν λιτότητα πάνω από δύο χρόνια»
Την άποψη ότι οι έλληνες ψηφοφόροι μπορούν να αντέξουν τα μέτρα λιτότητας το πολύ για δύο χρόνια εκφέρει πληροφοριοδότης της Stratfor ο οποίος περιγράφεται από τους αναλυτές ως «καλά δικτυωμένη οικονομική πηγή».

Η συγκεκριμένη πηγή στο παρελθόν παρείχε στην αμερικανική εταιρεία πληροφορίες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας, ενώ χαίρει ιδιαίτερη εκτίμησης για την αξιοπιστία του. Στο συγκεκριμένο μήνυμα που εστάλη τον Ιούνιο του 2011, ο πληροφοριοδότης με κωδικό OCH007 επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει τα χρέη της και πως η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απλώς αγοράζουν χρόνο με τη χορήγηση νέων δανείων.

«Η μελλοντική σταθερότητα, ωστόσο, δεν εξαρτάται από τις ενέργειες των θεσμών και των κυβερνήσεων αλλά από τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων». Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι αλήθεια ιδίως για την Ελλάδα η οποία λόγω εθνικής υπερηφάνειας θα θεωρήσει την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε ξένους εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για χώρες της ευρωζώνης που είναι επιβαρημένες με χρέη».

Πηγή

www.i-radar.blogspot.com
 

Σχόλια

 1. Λινάρδος Κωνσταντίνος11 Μαρ 2012, 10:12:00 π.μ.

  Η χώρα μας πράγματι έχει λάβει τεραστίων διαστάσεων βοήθεια από το 1946 , όμως αυτοί που την έδωσαν βγήκαν κερδισμένοι και με το παραπάνω.
  Το σχέδιο Μάρσαλ (1949) αλλά και η οικονομική βοήθεια μέσω της ML (1944) και λίγο αργότερα της UNNRA (1945-46) έδωσαν σημαντική ψυχολογική ώθηση , βοήθησαν την ανασυγκρότηση της χώρας και πράγματι απέτρεψαν αποφασιστικά την πείνα .
  Όμως μαζί με την βοήθεια υπήρχαν και οι …όροι που τίθεντο διαμέσου των οποίων οι Η.Π.Α. κάθε άλλο παρά ζημιωμένες βγήκαν τελικά.
  Πρώτα από όλα με την βοήθεια προς την Ευρώπη , διασφάλιζαν και την διατήρηση της δικής τους πρωτοκαθεδρίας γεγονός ανεκτίμητο.
  Οι Η.Π.Α. εγγυούνταν την ανεξαρτησία της Ελλάδας και πράγματι λειτούργησαν ως ένα αποφασιστικό ανάχωμα για τις Σοβιετικές προθέσεις , όμως η διατήρηση της Ευρώπης στο δικό τους άρμα ήταν το ίδιο απαραίτητη και για εκείνους.
  Ειδικότερα για την Ελλάδα η βοήθεια συνοδευόταν και από ορισμένες προϋποθέσεις , οι βασικότερες των οποίων ήταν ότι ένα μεγάλο μέρος της θα ξοδευόταν για στρατιωτικές δαπάνες και ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να διατηρήσει σταθερό το νόμισμα της (1 δολάριο Η.Π.Α. προς 30 δραχμές ) με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.
  Σύμφωνα με το Εκόνομιστ το 1950 η Ελλάδα ξόδευε το 35% του προϋπολογισμού της για στρατιωτικές δαπάνες την ώρα που το ποσοστό ακόμη και για τις Η.Π.Α ήταν 34% (Αγγλία 20% , Γαλλία 17% , Ιταλία 25% , Βέλγιο 12% κλπ).
  (Σπύρος Λιναρδάτος << Από τον εμφύλιο στην Χούντα >> Τόμος Α’ Σελ.52).
  Ενώ η πολιτική της σκληρής δραχμής , βοήθησε μεν την σταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας , μείωσε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού , όμως το γεγονός ότι σημαντικό μέρος της οικονομικής βοήθειας προοριζόταν (καλή ώρα όπως σήμερα…) για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και σε μεγάλο βαθμό για στρατιωτικές δαπάνες (και αγορές δυτικού στρατιωτικού υλικού ) , είχε ως αποτέλεσμα να μην δοθεί το ανάλογο βάρος στην ανταγωνιστικότητα , αλλά και να μην χρηματοδοτούνται στον ανάλογο βαθμό οι παραγωγικές επενδύσεις .
  Εκεί που αναμφισβήτητα θα συμφωνήσω είναι ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Ένωση) το 1981 , ήταν το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό επίτευγμα που όμως αξιοποιήθηκε ανεπαρκώς .
  Τεράστια ποσά που ξοδεύονταν για άλλους λόγους από αυτούς για τους οποίους εισπράττονταν , δημιουργία κομματικών συνεταιρισμών , επιδοτήσεις χρεωμένων και κομματικά ελεγχόμενων κρατικών φορέων κλπ.
  Ενώ ακόμη και οι Ολυμπιακοί αγώνες το 2004 μπορεί να ανέβασαν πρόσκαιρα το εθνικό φρόνημα , όμως το τελικό τους κόστος ήταν τριπλάσιο του αρχικού , ενώ αποδείχτηκε περίτρανα στην συνέχεια ότι τα περισσότερα έργα απλώς έγιναν για να γίνουν και ότι δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός για την μελλοντική τους αξιοποίηση και ένταξη στην εθνική οικονομία.
  (Προσωπικά θεωρώ ότι η μεγάλη αποτυχία των Ολυμπιακών αγώνων δεν ήταν οικονομική , αλλά πολιτισμική αλλά αυτό ανήκει σε άλλο κεφάλαιο…).
  Άλλωστε ακόμη και μέσα στο 2012 η ευρωπαϊκή ένωση οικτίρει την χώρα μας γιατί δεν αξιοποιεί επενδυτικά προγράμματα αξίας 5 δις. Ευρώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λινάρδος Κωνσταντίνος11 Μαρ 2012, 10:12:00 π.μ.

  Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων είναι κάτι που έπρεπε να γίνει από καιρό , ενώ θεωρώ ότι η συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο πρέπει να ολοκληρωθεί (φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το παρασκήνιο , ενώ τα σαΐνια του υπουργείου εξωτερικών θα πρέπει να αποσαφηνίσουν αν η αλλαγή πολιτικής του Ισραήλ θα έχει μόνιμο χαρακτήρα , αλλά και να του ξεκαθαρίσουν ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διατηρεί τις επαφές της και με τον Αραβικό κόσμο).
  Θα διαφωνήσω βέβαια στο σημείο εκείνο που ο συγγραφέας αναφέρει ότι η ανεξαρτησία της χώρας επιτεύχθηκε χάρις την δυτική βοήθεια.
  Να μην ξεχνάει ο συγγραφέας ότι πρώτοι οι Οθωμανοί ζήτησαν βοήθεια από την ημιανεξάρτητη Αίγυπτο , ενώ ο Ιμπραήμ είχε αποτύχει να εισβάλλει στην Μάνη τρεις φορές , ο ελληνικός στόλος παρέμενε ανέγγιχτος , ενώ ο Κολοκοτρώνης είχε ήδη αρχίσει να κερδίσει αργά αλλά σταθερά έδαφος με τις σκληρές αλά επιβεβλημένες κινήσεις του.
  Τέλος σε ότι αφορά το σήμερα καλό είναι ο καλά πληροφορημένος πληροφοριοδότης να γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός έστω και δύσκολα μπορεί να αντέξει τα μέτρα λιτότητας .
  Εκείνο που όμως δεν μπορεί να αντέξει είναι η συνέχιση μιας σειράς επιζήμιων πρακτικών και πολιτικών που καθιστούν μάταιες τις θυσίες του, η ατιμωρησία όλων εκείνων που θησαύρισαν στις πλάτες του, αλλά και η συνεχής δυσφήμιση που υφίσταται ο ίδιος και η χώρα του σε παγκόσμιο επίπεδο όλο αυτό το διάστημα.
  Επειδή όμως αυτός ο λαός κρύβει μέσα του μεγάλη ζωντάνια και δυνατότητες , να είναι σίγουροι όλοι αυτοί οι καλά πληροφορημένοι πληροφοριοδότες , ότι αν έστω και τώρα ξεκινήσουν οι επιβεβλημένες διαρθρωτικές αλλαγές , και αν το πάθημα γίνει σε όλους μας μάθημα ,σε λίγα χρόνια ξένοι και μη θα τρίβουν όλοι τα μάτια τους .
  Τέλος καλό είναι οι υπερόπτες και αλαζόνες αναλυτές της Stratfor και κάθε Stratfor , να δούνε πόσα δημόσια κτήρια στις Η.Π.Α. είναι κτισμένα και επηρεασμένα από τον ελληνικό πολιτισμό , αλλά και τις ελληνικές επιρροές που υπάρχουν ακόμη και στο ίδιο το Σύνταγμα της χώρας τους.
  Μια απλή μελέτη είναι αρκετή για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η συμβολή της μικρής , χρεωκοπημένης και συκοφαντημένης Ελλάδας στο παγκόσμιο πολιτισμό είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της χώρας τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Eleftherios Botsas, PhD.12 Μαρ 2012, 9:07:00 μ.μ.

  It is clear that our country, Hellas has received substantial amounts of aid in her efforts to remain free. At the same time it contributed enormously to the freedom and economic stability of the rest of the world.We tend to forget that the USSR found resistance to its plans on the Balkans only in Greece, and Greece would have been unable to resist in the absence of determined US aid to keep Greece outside the Soviet sphere of influence. I do not think that younger people (I am 81) can imagine the hunger and poverty we went through following the December 44 breaking of the Vaqrkiza Agreement.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

"υγρό πυρ" 1821 19η Μαίου 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου 1940 4η Αυγούστου α Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος Αβράαμ Λίνκολν Άγγελος Έβερτ Άγγελος Σικελιανός Αγγλία Άγιο Όρος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος Αδαμάντιος Κοραής Αθανάσιος Ευταξίας Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης Αθανάσιος Τσακάλωφ Αιγαίο Αιγαίο Ελληνική θάλασσα Αίγινα Αισχύλος Ακρόπολη Αλβανία Αλεξάνδρεια Αλέξανδρος Ζαϊμης Αλέξανδρος Κορυζής Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος Αλέξανδρος Οθωναίος Αλέξανδρος Παπάγος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Παπαναστασίου Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής Αλέξανδρος Σακελαρίου Αλέξανδρος Υψηλάντης Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος Αναγέννηση Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος Αναστάσιος Παπούλας Ανατολική Ρωμυλία Ανδρέας Γ. Παπανδρέου Ανδρέας Καρκαβίτσας Ανδρέας Λόντος Ανδρέας Μεταξάς Ανδρέας Μιαούλης Ανδρέας Μιχαλακόπουλος Ανδρέας Τζίμας Άνθιμος Γαζής Αννα Κομνηνή Άννα Κομνηνή Αννίβας Αντάντ Αντιβενιζελισμός αντισημιτισμός Αντόνιο Γκράμσι Αντώνης Σαμαράς Απεργίες Αποικιοκρατία Άραβες Αρβανίτες Άρειος Πάγος Άρης Βελουχιώτης Αριστείδης ο Αθηναίος Αριστοτέλης Αριστοτέλης Ωνάσης Αρχαία Αθήνα Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Ρωμαιοκρατία Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία Αρχαία Σπάρτη Αρχαιοκαπηλεία Αρχαιολογία Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Αρχιμίδης Αστρονομία Αστυνομία Αυστρία Αυτοκράτορας Ηράκλειος Αφρική Αχαϊκή Συμπολιτεία β Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος Βαλκάνια βασανιστήρια Βασίλειος Τσίχλης Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ Βασιλιάς Όθων Α΄ Βασιλιάς Παύλος Α΄ Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ Βενιαμίν Λέσβιος Βιβλία και Βιβλιοθήκες Βιβλιοκρισίες Βιέννη Βιετνάμ Βιογραφίες Βλάσης Γαβριηλίδης Βουλγαρία Βυζαντινή Ιστορία γ Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης Γαλλία Γαλλική Επανάσταση Γαριβάλδι Γελιογραφίες Γενοκτονία των Αρμενίων Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Γερμανία Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός Γεώργιος Α. Παπανδρέου Γεώργιος Βλάχος Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) Γεώργιος Ζησιμόπουλος Γεώργιος Θεοτόκης Γεώργιος Κάνιγκ Γεώργιος Καραϊσκάκης Γεώργιος Καρτάλης Γεώργιος Καφαντάρης Γεώργιος Κονδύλης Γεώργιος Κουντουριώτης Γεώργιος Λεοναρδόπουλος Γεώργιος Παπαδόπουλος Γεώργιος Παπανδρέου (GAP) Γεώργιος Πωπ Γεώργιος Ράλλης Γεώργιος Σεφέρης Γεώργιος Σταύρου Γεώργιος Στρέιτ Γεώργιος Τσολάκογλου Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας) Γιάννης Ιωαννίδης Γιάννης Ψυχάρης Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο) Γιουγκοσλαβία Γιώργης Σιάντος Γιώργος Ρωμανός Γκουλάγκς Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά Γράμμος - Βίτσι Γρηγόρης Φαράκος Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας) Γρηγόριος Ξενόπουλος δ Δαρδανέλλια Δεκεμβριανά - Εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) Δέσποινα Κούρτη Δημήτρης Παρτσαλίδης Δημήτριος Αναγνωστόπουλος Δημήτριος Βούλγαρης Δημήτριος Γούναρης Δημήτριος Ιωαννίδης Δημήτριος Καλλέργης Δημήτριος Μάξιμος Δημήτριος Ράλλης Δημήτριος Υψηλάντης Δημήτριος Ψαρρός Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ) Δημοσθένης Δημοψήφισμα δημοψήφισμα 1924 Διατροφή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) Δικαιοσύνη Διονύσιος Σολωμός Διπλωματία δοσιλογισμός δουλεμπόριο Δύση Δωδεκάνησα Ε.Ρ.Ε. ΕΔΕΣ Εθνικά Δάνεια Εθνική αντίσταση Εθνική τράπεζα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.) Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) Εθνικός Διχασμός (1914-1918) Εθνικός Συναγερμός Εθνοσυνέλευση ΕΚΚΑ Εκκλησιαστική Ιστορία ΕΛΑΣ Ελβετία ΕΛΔΥΚ Ελευθέριος Βενιζέλος Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Οικονομική Ιστορία Ελληνική Οικονομική κρίση Ελληνική Παιδεία Ελληνική Παλιγγενεσία (1821 - 1832) Ελληνική Παράδοση Έλληνικό Έθνος Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος Ελληνικός στρατός Ελληνισμός Ελληνισμός της Αμερικής Ελληνοτουρκικές σχέσεις Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897 Ελλήνων Πάσχα Εμμανουήλ Μπενάκης Εμμανουήλ Ξάνθος Εμμανουήλ Παπάς Εμμανουήλ Ρέπουλης Εμμανουήλ Ροϊδης Εμμανουήλ Τομπάζης Εμμανουήλ Τσουδερός Εμπόριο Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) Ένωση Κέντρου ΕΟΚ ΕΟΚΑ Α΄ ΕΟΚΑ Β΄ Επανάσταση στο Γουδή Επανάσταση στο Γουδί Α΄ και Β΄ Βαλκανικός πόλεμος (1909-1914) Επέτειος Επίκουρος Επιτάφιος Ερατοσθένης Ερυθρός Σταυρός ΕΣΣΔ Ευάγγελος Αβέρωφ Ευάγγελος Λεμπέσης Ευεργέτες Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαικός Διαφωτισμός εφημερίδα "Καθημερινή" Η γυναίκα στην Ιστορία Η δίκη των "εξ" Ήθη και έθιμα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) Ήπειρος Ηράκλειτος Ηρακλής Θεσσαλονίκης Ηρόδοτος Θαλής ο ΜΙλήσιος Θέατρο Θεμιστοκλής Θεμιστοκλής Σοφούλης Θεόδωρος Δηλιγιάννης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Θεόδωρος Πάγκαλος Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος) Θεόδωρος Τουρκοβασίλης Θεόφιλος Καΐρης Θερμοπύλες Θεσσαλονίκη Θουκυδίδης Θράκη Θρασύβουλος Τσακαλώτος Θρησκεία Θωρηκτό Αβέρωφ Ι.Β.Δ. Ιαπωνία Ιατρική Ιερή Συμμαχία Ιερός Λόχος Ιλιάδα Ίμια Ιουλιανή κρίση του ΄65 Ιούλιος Βέρν Ιπποκράτης ο Κώος Ισλάμ Ισοκράτης Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος Ιστορία Ιστορία της Αλβανίας Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας Ιστορία της Κρήτης Ιστορία του Αθλητισμού Ιταλία Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης Ιωάννης Γκούρας Ιωάννης Δεμέστιχας Ιωάννης Καποδίστριας Ιωάννης Κωλέττης Ιωάννης Μακρυγιάννης Ιωάννης Μεταξάς Ιωάννης Μιχαήλ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου Ιωάννης Συκουτρής Ιωάννης Τσαγκαρίδης Ιωάννης Τσιμισκής Ιωάννινα Ίων Δραγούμης Ιωνική Επανάσταση Κ. Θ. Δημαράς Καλαμάτα Κανέλος Δεληγιάννης Καρλ Γιουνγκ Καρλ Μαρξ Κάρολος Παπούλιας Καρχηδόνα κατεχόμενα της Κύπρου Κατοχή Κατοχικά Δάνεια Κίμων ο Αθηναίος Κίνα Κίνημα του Ρομαντισμού κινηματογράφος Κινηματογράφος και Ιστορία Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.) Κολλυβάδες Κόμμα Φιλελευθέρων Κομμουνισμός Κομνηνός Πυρομάγλου Κοράνιο Κόρινθος Κουμουνδούρος - Τρικούπης - Θεοτόκης (1865-1909) Κύθηρα Κυπριακή Ιστορία Κυριάκος Κατσιμάνης Κύριλλος Λούκαρις Κωνσταντίνος Δεμερτζής Κωνσταντίνος Καβάφης Κωνσταντίνος Καναρης Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος) Κωνσταντίνος Λινάρδος Κωνσταντίνος Μανιαδάκης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος Σημίτης Κωνσταντίνος Σμολένσκι Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Κωνσταντίνος Φωτιάδης Κωνσταντινούπολη Κως Κώστας Βάρναλης Κώστας Περρίκος Κωστής Παλαμάς ΛΑ.Ο.Σ Λαθρομετανάστευση Λαικό Κόμμα Λαμία Λατινική Αμερική Λεονίντ Τρότσκι Λέσβος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος Λόγιος Ερμής Λόρδος Βύρων Λουτράκι Λύσανδρος Μαζική πολιτική προπαγάνδα Μακάριος Μακεδονία Μακεδονικό Ζήτημα Μακεδονικός Αγώνας Μακεδονομάχοι Μάνη Μάο Τσε Τουνγκ Μαραθώνας Μάρκος Βαφειάδης Μάρκος Μπότσαρης Μάτζικερτ Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέγαρο Μαξίμου Μέγας Αλέξανδρος Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών Μέγας Θεοδόσιος Μέγας Κωνσταντίνος Μελέτης Βασιλείου Μεσαίωνας Μέση Ανατολή Μεσόγειος Μεσολόγγι Μεσοπόλεμος (1922-1941) Μεσσήνη Μεσσηνίας Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974) Μέττερνιχ Μίκης Θεοδωράκης Μίκης Πρωτοπαπαδάκης Μικρά Ασία μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή παρωδία δίκης και εκτέλεση των έξι (1918-1922) Μιλτιάδης ο Αθηναίος Μιλτιάδης Πορφυρογέννης Μιχαήλ Ψελλός Μνημείο Μοροζίνι Μουσολίνι Μπενιζέλος Ρούφος Μυστικές υπηρεσίες ναζισμός Νάξος Ναπολέων Βοναπάρτης Ναπολέων Ζέρβας Ναυαρίνο Ναύπακτος Ναύπλιο Ναυτική Ιστορία Νέα Δημοκρατία Νεοκλής Σαρρής Νεότουρκοι Νικήτας Σταματελόπουλος Νικηφόρος Φωκάς Νικίας Νικόλαος Δημητρακόπουλος Νικόλαος Λεωτσάκος Νικόλαος Πλαστήρας Νικόλαος Πολίτης Νικόλαος Στράτος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καζαντζάκης Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Νικολούδης Νίτσε Ξάνθη Ξενοφών Οδυσσέας Ανδρούτσος Οδυσσέας Ελύτης Οδυσσέας Ιάλεμος Οδύσσεια Οθωμανική Αυτοκρατορία Οθωνική περίοδος (1832-1864) Οικουμενικό Πατριαρχείο Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά ομάδα των "Ιαπώνων" Όμηρος ομοφυλοφιλία Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) Οργάνωση "Χ" Ορθοδοξία π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος ΠΑ. ΣΟ. Κ. Παγκόσμιος Ιστορία Παλαιών Πατρών Γερμανός Παναγής Τσαλδάρης Παναγιώτης Δαγκλής Παναγιώτης Δεμέστιχας Παναγιώτης Κανελλόπουλος Πάνος Κορωναίος Πάτρα Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ Παύλος Γύπαρης Παύλος Κουντουριώτης Παύλος Μελάς Παυσανίας Παυσανίας Κατσώτας Παυσανίας ο περιηγητής ΠΕΑΝ Πειραιάς πειρατεία Πεισίστρατος Πελοποννησιακός πόλεμος Περικλής Περικλής Αργυρόπουλος Περικλής Γιαννόπουλος Περικλής Δεληγιάννης Περιοδικά Ιστορίας Περσικοί πόλεμοι Πετρέλαια στο Αιγαίο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης Πέτρος Γαρουφαλιάς Πέτρος Μακρής - Στάϊκος Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης Πλάτων Πλούταρχος Ποίηση και αισθητική Πόλεμος των Μπόερς Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι πολιτική δολοφονία Πολιτική Ιστορία Πολωνία Πόντος Πρίγκιπας Ανδρέας προπαγάνδα πρόσφυγες προσωκρατικοί φιλόσοφοι Προτεινόμενα Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff Πύρρος της Ηπείρου Ρήγας Παλαμίδης Ρήγας Φερραίος ριζοσπάστης Ρόδος Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Ρώμη Ρωμηοσύνη Ρωσία Ρωσικο κόμμα Σάββας Γκαλιμαρίδης Σάμος Σαντόρε Σανταρόζα Σαντορίνη ΣΚΑΪ Σκάκι Σκωτία Σόλων Σοφοκλής Βενιζέλος Σοφοκλής Δούσμανης Σπυρίδων Μαρκεζίνης Σπυρίδων Τρικούπης Σταλινισμός Σταυροφορίες Σταφιδικό Ζήτημα Στέφανος Δραγούμης Στέφανος Σαράφης Στέφανος Σκουλούδης Στέφανος Στεφανόπουλος Στράβων Στρατής Μυριβίλης Στρατιωτικά κινήματα Στρατιωτική Ιστορία Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη Στυλιανός Γονατάς Στυλιανός Χούτας Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ Συνθήκη της Λοζάννης Συνθήκη των Σεβρών συντάξεις ΣΥΡΙΖΑ Σύχρονη Ελληνική Ιστορία - Μεταπολίτευση (1974- ) Σωκράτης Σώματα Ασφαλείας Τα κείμενα του "φιλίστωρος" (Ι. Β. Δ.) Ταγίπ Ερντογάν Τάγματα ασφαλείας Τείχος του Βερολίνου τεκτονισμός Τέχνες Τεχνολογία το παιχνίδι στην Ιστορία Τοπική Ιστορία Τουρκία Τουρκοκρατία (1453-1821) Τράπεζα της Ελλάδος Τράπεζες Τριπλή Κατοχή της Ελλαδος και Αντίσταση (1941-1944) Τριπολιτσά Τσαούς Αντών (Φωστερίδης) Ύδρα Υποβρύχιο Παπανικολής υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ Υφαλοκρυπίδα Φαίδων Γκιζίκης Φαλμεράγιερ Φανάρι Φασισμός Φιλελληνισμός Φιλία Φιλική Εταιρεία Φιλολογικά και άλλα δοκίμια Φιλοποίμην Φιλορθόδοξη Εταιρεία Φιλοσοφία Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας Φλωρεντία Φλώρινα Φραγκοκρατία Φωκίων Φωτογραφικό Οδοιπορικό Χαλκιδική Χαράλαμπος Κατσιμήτρος Χαράλαμπος Τσερούλης Χαράτσι Χαρίλαος Τρικούπης Χαρίλαος Φλωράκης Χάτι Χουμαγιούν Χίτλερ Χούντα Χρεοκοπία Χρηματιστήριο χριστιανικό ολοκαύτωμα Χριστόδουλος Τσιγάντες Χριστούγεννα Χρυσόστομος Σμύρνης Χωροφυλακή Ψαρά ψυχολογία Ψυχρός Πόλεμος Articles in English CIA http://www.istorikathemata.com/ John Iatrides K.K.E. KGB Mεσσήνη Robert Bruce Slider William Wallas Winston Churchil
Εμφάνιση περισσότερων