Η κυβερνητική κρίση του Ιουλίου του 1965 και η παρακρατική οργάνωση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.

Η πολιτική κρίση που ξέσπασε το καλοκαίρι του 1965, αφορούσε σε μεγάλο βαθμό την διαφωνία του Βασιλιά Κωνσταντίνου με τον Γεώργιο Παπανδρέου για τον χειρισμό των ανακρίσεων της υπόθεσης Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα, Ιδανικά, Δημοκρατίαν, Αξιοκρατίαν»). Συγκεκριμένα υπήρχαν στοιχεία που συνέδεαν τον τότε νεοεμφανισθέντα αλλά ανερχόμενου βουλευτή Ανδρέα Παπανδρέου με την συγκεκριμένη οργάνωση. Ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης Πέτρος Γαρουφαλιάς, πρόσωπο που απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης του Στέμματος, μετά την έκθεση Γρίβα και το αποτέλεσμα της ανάκρισης του Σίμου, είχε διατάξει την συνέχιση των ανακρίσεων και την παραπομπή της σε στρατοδικείο, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου τον εξανάγκασε σε παραίτηση ενημερώνοντας τον Βασιλιά ότι σκοπεύει να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ο ίδιος. Αφορμή για την απόπομπή του Γαρουφαλιά ήταν και η άρνηση του στην διαταγή του Παπανδρέου να αρχίσουν οι ανακρίσεις για την εφαρμογή του σχεδίου "Περικλής" στις εκλογές του 1961, κάτι που προφανώς ήθελε να χρησιμοποιήσει ο Παπανδρέου ως αντιπερισπασμο στην υπόθεση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α, καθώς από εκείνες τις εκλογές είχαν περάσει τέσσερα χρόνια.


Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος αρχικώς προσπάθησε να διατηρήσει τον Γαρουφαλιά στην θέση του υπό οποιοδήποτε κόστος. Αφού ο Παπανδρέου στάθηκε αμετάπειστος, επέστησε την προσοχή στον Πρωθυπουργό του ότι προφανώς δημιουργούνταν αρνητικές εντυπώσεις από την κίνηση του να αναλάβει το υπουργείο όταν εκκρεμεί η υπόθεση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α όπου πιθανώς να εμπλέκεται ο γιος του και πρότεινε ως συμβιβαστική πρόταση να αναλάβει το υπουργείο οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της Ένωσης Κέντρου. Ο Παπανδρέου στάθηκε αμετάπειστος σε κάθε συμβιβαστική πρόταση, αρνούμενος καν να τις συζητήσει. Ακολούθησαν οι τρεις επιστολές Βασιλιά - Πρωθυπουργού το πενθήμερο 15 έως 20 Ιουλίου 1965 με το γνωστό εμπρηστικό περιεχόμενο και η τελική κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα με την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου και τις τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις "Αποστατών", με την απόσχιση πολλών σημαντικών βουλευτών της Ένωσης Κέντρου (Μητσοτάκης, Νόβας, Τούμπας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Τσιριμώκος κτλ) και την κοινοβουλευτική στήριξη της ΕΡΕ.

Ασχέτως από τις παράλληλες ενέργειες του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Άνσουτζ και τις συνεννοήσεις του Βασιλιά με πολλούς βουλευτές της Ε.Κ. (η ακόμη και η πιθανολογημένη δωροδοκία βουλευτών για την οποία όμως ποτέ δεν προσκομίστηκε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο), η ρήξη εντός του κόμματος αυτού είχε κυοφορηθεί πολύ νωρίτερα. Και αυτό γιατί η Ε.Κ. ήταν μια τεχνητή συγκόλληση τάσεων και μικρότερων κομμάτων των οποίων οι αρχηγοί επ ουδενί θεωρούσαν τον Παπανδρέου ως αδιαφιλονίκητο αρχηγό, αλλά περισσότερο ως "πρώτο μεταξύ ίσων". Επίσης πολύ βασικός παράγοντας για την απόσχιση έπαιξε η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Χώρας, αλλά και η μεγάλη πολιτική άνοδος του Ανδρέα Παπανδρέου, που πολύ γρήγορα σχημάτισε ισχυρή ομάδα βουλευτών και υποστηρικτών εντός του κόμματος με ριζοσπαστικό λόγο και πλέον αποτελούσε υπολογίσιμο αντίπαλο για την κούρσα διαδοχής στην αρχηγεία του κόμματος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, σημείο τριβής για την κρίση ήταν η παρακρατική οργάνωση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. και η συμμετοχή η όχι του Ανδρέα Παπανδρέου σε αυτή. Ο Ελληνικός στρατός από το 1944 έως την ιστορούμενη εποχή, υπήρξε ο προνομιακός χώρος επιρροής του Στέμματος και της ευρύτερης Δεξιάς. Οι εκάστοτε ανώτατοι αξιωματικοί έχαιραν της απόλυτης εμπιστοσύνης του Θρόνου, ενώ υπήρχαν και μυστικές οργανώσεις εντός του στρατού (Ι.Δ.Ε.Α.) που είχαν ξεκάθαρη δεξιά πολιτική τοποθέτηση. Ο Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α ήταν η πρώτη οργάνωση που τόλμησε να αμφισβητήσει την αποκλειστικότητα αυτή. Τα μέλη της ήταν όμως λίγα, χαμηλόβαθμα και χωρίς μεγάλες δυνατότητες και πολύ σύντομα μαθεύτηκε η μυστική τους δραστηριότητα από τον βραχίωνα τους στην Κύπρο. Όταν η οργάνωση εξαρθρώθηκε και ξεκίνησαν οι ανακρίσεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε με επιμονή και πάθος ότι είχε οποιαδήποτε επαφή η σχέση με την εν λόγω οργάνωση καταγγέλλοντας σκευωρία και πλεκτάνη εις βάρους του από "ντόπια και ξένα κέντρα". Αλλά όχι μόνο αυτό. Στο βιβλίο του "η δημοκρατία στο απόσπασμα" (σελ 217-225) ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφέρει πως πρώτη φορά άκουσε το όνομα της οργάνωσης τον Μάιο του 1965 από τον πατέρα του.

Ποια όμως είναι η αλήθεια; Κατά την γνώμη μας ο Ανδρέας Παπανδρέου όχι μόνο ήταν σε επαφή με τον Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. αλλά ήταν και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο ιθύνων νους της οργάνωσης. Η βασική μαρτυρία που επικαλούμαστε ανήκει στον Αριστείδη Μπουλούκο, ο οποίος την εξιστορούμενη εποχή ήταν λοχαγός στην ΚΥΠ και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση σύμφωνα με το πόρισμα Σίμου που το παραδέχτηκαν ως αντικειμενικό όλοι οι εμπλεκόμενοι. Σύμφωνα με τον Μπουλούκο, ο Ανδρέας Παπανδρέου έμαθε για την οργάνωση αρχές Σεπτεμβρίου 1964 και μυήθηκε με ενθουσιασμό σε αυτήν, λίγες μέρες μετά. Κατά τον Μπουλούκο πάντα, είτε ο ίδιος είτε ο λοχαγός Παπαγεωργόπουλος είχαν συναντήσει πολλές φορές τον Ανδρέα Παπανδρέου προσωπικά στο πολιτικό γραφείο του Αντώνη Στρατή στην οδό Σουηδίας αλλά και κάποιες άλλες στο σπίτι του Ανδρέα στο Ψυχικό, ενώ είχε γνωριστεί και με την σύζυγο του Μαργαρίτα.

Χάρις τις επαφές αυτές και την προσωπική επέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου στις μεταθέσεις των Αξιωματικών, σύντομα στελέχη του Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. είχαν τοποθετηθεί σε νευραλγικά σημεία του στρατεύματος (ΚΥΠ, διευθύνσεις όπλων, μονάδες που στρατωνίζονταν στο λεκανοπέδιο). Ταυτόχρονα, πάντα μετά από συνεννοήσεις με την οργάνωση, ο Παπανδρέου πετύχαινε την απομάκρυνση αξιωματικών που ανήκαν στον νεοσύστατο ΙΔΕΑ (βασικά στελέχη του ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Χ. Λαδάς). Ο Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. είχε ως βασική του δραστηριότητα την συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις Δεξιών αξιωματικών, την ασφάλεια της "Δημοκρατίας" και της κυβέρνησης της "Ένωσης Κέντρου" και την ενημέρωση του Ανδρέα Παπανδρέου που αποτελούσε το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης.

Τον Μάιο του 1965 συνελλήφθησαν τα πρώτα μέλη της οργάνωσης ενώ σάλος είχε προκληθεί στην κοινή γνώμη. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχαν συλληφθεί όλοι (και ο Μπουλούκος) και ξεκινούσε η πολιτική κρίση. Κατά τον Μπουλούκο, ήταν άδηλο αν γνώριζε ο Γεώργιος Παπανδρέου την απόλυτη αλήθεια, αλλά πιθανότατα να την υποψιαζόταν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν παραδέχτηκε ποτέ την ανάμιξη του, αν και περιέργως επισκέφτηκε με πιστό του συνεργάτη τους συλληφθέντες στην φυλακή το 1966. Στην επίσκεψη του αυτή ο Ανδρέας Παπανδρέου τους διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που αποταχθούν από το στράτευμα και φυλακιστούν, μετά την απόλυση τους από τις φυλακές θα τους βρει δουλειές με μηνιαίες αποδοχές 14.000 δρχ. Μετά την επιστροφή του το 1974, ο Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε ποτέ στο θέμα, αλλά δέχτηκε τον Μπουλούκο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ ως βασικό στέλεχος του, με την σημαία του οποίου εξελέγει δύο φορές βουλευτής. Το 1982 τον διέγραψε απ΄ευθείας από το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Δημήτριο Χονδροκούκη (επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.) γιατί οι δύο βουλευτές διαφώνησαν για την κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Και οι δύο προσχώρησαν στην Νέα Δημοκρατία με την οποία εκλέχθηκαν 2 φορές βουλευτές. Ο Μπουλούκος προέβη στις αποκαλύψεις του το 1987, αφού αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ.

Πηγές

Σωτήρης Ριζάς, Η ελληνική πολιτική μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο: κοινοβουλευτισμός και δικτατορία, εκδόσεις Καστανιώτη

Άρις Μπουλούκος, Υπόθεση Ασπίδα η αλήθεια που καίει, εκδόσεις "Ο Τύπος"

συνέντευξη του Άρι Μπουλούκου στον Στέλιο Κούλογλου για τον Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.

Σχόλια

 1. Δυστυχως, ανεκαθεν ο ανδρεας στηριζονταν σε υποπτες ομαδες για να ανελθει η να σταθεροποιειται στην εξουσια.Το '60 ηταν ο ΑΣΠΙΔΑ, το '70 το ΠΑΚ. Βασικος υπαιτιος για την κριση ειναι αυτος και πιστευω λιγοτερο ο γερος ο οποιος ακολουθησε αυτον τον δρομο για να προστατευσει τον γιο του. Επιπλεον και τα ηγετικα στελεχη του κεντρου, δεν ηταν διατεθειμενα να οδηγησουν την χωρα στο χαος και μαλιστα για ενα αλλον διεκδικητη της αρχηγιας της Ε.Κ. Επισης, μην ξεχναμε και τον ρολο της ΕΔΑ, η οποια με συνεχεις απεργιες και αιματηρες διαδηλωσεις παρελυε την χωρα και δημιουργουσε ανησυχια στο στρατο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 'Ολοι μαζί τότε, άνοιξαν την πόρτα για να μας έρθει η δικτατορία των συνταγματαρχών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ακριβώς! Ουσιαστικά η πολιτική αστάθεια έφερε το στρατιωτικό καθεστώς. αυτουργός της αστάθειας δεν υπήρξε μόνο το παλάτι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δηλαδή η διατήρηση της Μεραρχίας στην Κύπρο της οποίας η αποχώρηση ζητήθηκε απο τον Λύντον Τζόνσον δεν αποτελούσε ζήτημα για την διατήρηση του Υπουργείου απο τον Γ.Παπανδρέου; Η συγκεκριμένη μεραρχία αποσύρθηκε ως γνωστόν το 1972. Η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και οι πτυχές της έχουν τελεσιδικίσει αλλά επιπλέον υπάρχουν και οι ομολογίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων της CIA!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μια διόρθωση στο φίλο για τη Μεραρχία της Κύπρου, η οποία αποσύρθηκε το Νοε του 67 και όχι το 72, κατόπιν πιέσεων από τις ΗΠΑ, των οποίων η πρωταρχική πολιτική την εποχή εκείνη, ήταν η αποφυγή του πολέμου μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, που θα προκαλούσε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου. Οι πιέσεις αυτές ήρθαν σαν συνέχεια της επίθεσης των Ε/Κ στο οχυρωμένο Τ/Κ χωριό της Κοφίνου το Νοε του 67 και τις συνακόλουθες απειλές της Τουρκίας για επέμβαση στην Κύπρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο για το θέμα είναι το¨"Συνομωσίες ΙΔΕΑ & ΑΣΠΙΔΑ" του ταξίαρχου ε.α Παραλίκα Δ. των εκδόσεων Βασδέκη, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τον ΑΣΠΙΔΑ και που στην ουσία δεν αποδέχεται την ύπαρξη της οργάνωσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. όπως αναφέρω στο κείμενο ο μπουλούκος λέει πως οι μυημένοι ήταν όλοι χαμηλόβαθμοι μέχρι τον βαθμό του λοχαγού και πάντως τον συγκεκριμένο δεν τον αναφέρει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. αγαπητε Φιλιστορα θα ηθελα να μου πεις τη γνωμη σου για ενα "καυτο" και κατα τη γνωμη μου μη επαρκως διευκρινισμενο, θεμα!Ως γνωστον την εποχη πριν απο την 21η Απριλιου ετοιμαζοταν και το λεγομενο κινημα των στρατηγων, τους οποιους τελικα προλαβαν οι συνταγματαρχες! Η απορια μου εχει να κανει με το ποσο τελικα ηταν αναμεμιγμενος ο Κωνσταντινος σε αυτο το κινημα! Συγγραφεις οπως ο Μπαρμπης αναφερουν οτι ο Κωνσταντινος δεν γνωριζε τιποτα! Τα τελευταια χρονια υποτιθεται οτι εχουν ερθει στο φως καποια αμερικανικα τηλεγραφηματα, οπου περιεχουν υποτιθεται, συνομιλιες του Κωνσταντινου με Αμερικανους αξιωματουχους και φαινεται οτι ο Κωνσταντινος και γνωριζε και ενεκρινε το κινημα των στρατηγων! Απο την αλλη, ειμαι λιαν επιφυλακτικος διοτι σε αυτα τα τηλεγραφηματα εχουν αναφερθει μεσω αρθρων τους, κυριως κατι γνωστες "δημοκρατικες" και αντιβασιλικες φυλλαδες, οπως η "Ελευθεροτυπια" κλπ! Εσενα η γνωμη σου ποια ειναι?

  "Apollo"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θα ήθελα να ρωτήσω και γω, για το βιβλίο για τον ΑΣΠΙΔΑ που έχει γράψει, ο Αρ. Μπουλούκος. Αν αξίζει η ανάγνωση του, ποιος είναι ο τρόπος γραφής του, (πχ για όλα φταίει το παλάτι, Η ΕΡΕ κλπ ή είναι αντικειμενικό)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Προς ανώνυμο 7:49,

  Ένας από τους λόγους που έγραψα το κείμενο είναι γιατί όλα τα σχετικά με το θέμα πονήματα αποφεύγουν να εξετάσουν τον ΑΣΠΙΔΑ, η τον εξετάζουν ως μια δεξιά προβοκάτσια. Προφανώς δεν ήταν έτσι, ήταν μια υπαρκτή οργάνωση που απομένει να μάθουμε σε τι βαθμό ήταν εμπλεκόμενος ο Ανδρέας Παπανδρέου.

  Τώρα, το βιβλίο τοπυ Μπουλούκου είναι πολύτιμο προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά με πολλά προβλήματα. Πρώτον δεν κομίζει κάποιο συντριπτικό αποδεικτικό στοιχείο για την εμπλοκή Παπανδρέου, δεύτερον έγραψε το βιβλίο όταν διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

  Σίγουρα όμως κάθε Ιστορική μελέτη για την εποχή αυτή οφείλει να περιλαμβάνει (προσεκτικά) και το βιβλίο του Μπουλούκου. Πολλές πηγές που χρησιμοποιούνται είναι χρωματισμένες. Όπως λοιπόν χρησιμοποιείται η μαρτυρία του Καψή, του Λαμπρία, του Φλωράκη, η του Λιβάνη πρέπει να αξιοποιείται και η μαρτυρία του Μπουλούκου που όμτως είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον ΑΣΠΙΔΑ.

  Το "ζύγισμα" και η αξιολόγηση των πηγών άλλωστε, ξεχωρίζει τον Ιστορικό από τον χρονογράφο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον μια αντικειμενικό όσο είναι δυνατόν ιστορική έρευνα τόσο για τον Ανδρέα Παπανδρέου όσο και για το ΠΑΣΟΚ γενικότερα.Είτε οπαδοί είτε εχθροί πρέπει να παραδεχτούμε ότι αποτελεί πολιτικό φαινόμενο που σημάδεψε σε βαθμό που να αλλοιώσει πολύ τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του ελληνικού λαού,γι'αυτό χρειάζεται έρευνα βαθειά και ανάλυση,όσο το δυνατόν αντικειμενική αν και αυτό ακόμα δύσκολο.Προς το παρόν πάντως οι δύο μακαρίτες Παπανδρέου αντιμετωπίστηκαν πολύ απαλά από την ιστορική εξέταση...περισσότερο βέβαια για πολιτικούς παρά για επιστημονικούς λόγους αλλά από άποψης εγγύτητας χρόνου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. "αυτουργός της αστάθειας δεν υπήρξε μόνο το παλάτι...".Φράση-κλειδί για την κατανόηση της εποχής...κατά τη γνώμη μου Αστάθεια (με τεράστια ευθύνη και των Παπανδρέου,ίσως μεγαλύτερη όλων των άλλων)-Χούντα=α'καταστροφή,απώλεια μισής Κύπρου-ΠΑΣΟΚ=β'καταστροφή,μετάλλαξη του Έλληνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Και να προσθέσω κι εγώ, συμφωνώντας ότι όλοι φέρουν ευθύνη για όλα, ότι: δεν μπορούν από τη μια να αναφέρονται ορισμένοι σε "πανίσχυρο Παλάτι" που έκανε ό,τι ήθελε, κι από την άλλη να αναφέρονται με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς τόσο για τον τότε βασιλέα όσο και για το θεσμό. Δεν γίνονται και τα δύο...Όπως επίσης, το έχω γράψει και σε άλλο θέμα, δεν πρέπει να κρίνουμε τα τότε γεγονότα με βάση το σήμερα. Όπως έχει έρθει στο φως της δημοσιότητας, κι ο Καραμανλής τότε σκεφτόταν να αναστείλει κάποια άρθρα του Συντάγματος. Ήταν μια συνηθισμένη επιλογή η χρησιμοποίηση του Στρατού τότε, όπως φαίνεται. Αλλά σε αυτό, δεν φταίει το Παλάτι μόνο, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι την περίοδο της Α' Ελληνικής Δημοκρατίας, 1926-1936, έγιναν τόσα κινήματα-αυτά η δημοκρατική μας αναισθησία δεν τα ονομάζει "Χούντες"-όσα δεν έχουν γίνει συνολικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Φιλιστορα εχεις διαβασει το βιβλιο των Ιγνατιου και Ευρυβιαδη, που κυκλοφορησε απο τον Λιβανη, με τιτλο "ο απορρητος φακελος της CIA για τον Ανδρεα Παπανδρεου"(η καπως ετσι τελος παντων) και αν ναι, ποια ειναι η γνωμη σου? Υποτιθεται οτι βγαινει ενα πολυ αντιαμερικανο προφιλ του μακαριτη, μεσα απο το βιβλιο και καθε αλλο παρα οργανο των Αμερικανων φαινεται να ηταν, σε αντιθεση με αυτα που υποστηριζουν καποιοι συγγραφεις(π.χ. Μπαρμπης)! Απο την αλλη κατι μου λεει οτι προκειται για στρατευμενο βιβλιο! Να εγινε αραγε επιλεκτη χρηση αμερικανικων εγγραφων?...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. το έχω υπ΄όψιν μου το βιβλίο αλλά δεν το έχω διαβάσει. Εγώ θα αναρωτηθώ κάποια πράγματα και εσύ πες μου τι ισχύει.

  Ο Ανδρέας Παπανδρέου κάπου το 1966 είχε απειλήσει δημοσίως τους Αμερικάνους ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε "δεύτερο Βιετνάμ" αν τολμούσαν να επέμβουν. Λίγα χρόνια πριν εργαζόταν στο Αμερικανικό πανεπιστήμιο του Μπέρκλεη, ενώ όταν συνελλήφθη από το καθεστώς της 21ης Απριλίου ο Αμερικανός πρέσβης εξασφάλισε την φυγή του στο εξωτερικό με διαβατήριο που του έδωσε ο Παττακός.

  Το 1977 ως αντιπολιτευόμενος δήλωνε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και όταν ανέλαβε την εξουσία το 1981 διπλασίασε τις αμερικανικές βάσεις ανοίγοντας αυτή της νέας μάκρης.

  πες μου εσύ τωρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. μαλλον ισχυει αυτο που ανεφερα ως ερωτηση, επιλεκτικη χρηση εγγραφων, ισως και παραποιηση! Στρατευμενο βιβλιο, πιθανον και χρηματοδοτουμενο απο το ιδιο το ΠΑΣΟΚ για ενισχυση της υστεροφημιας του ηγετη τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Φιλιστορα, μιας κι εχεις διαβασει και το βιβλιο του Μπουλουκου αλλα και το βιβλιο του Χονδροκουκη για το ιδιο θεμα(ΑΣΠΙΔΑ), ηθελα να σε ρωτησω, αν υπαρχει ταυτοτητα αποψεων των 2 συγγραφεων, πανω στο θεμα, η οχι! Δηλαδη αν συμφωνουν σχετικα με το ποτε ιδρυθηκε η οργανωση, ποσα μελη ειχε, τι σκοπους ειχε, ποια η αναμιξη του Παπανδρεου κλπ! Επισης ηθελα να σε ρωτησω ποια ειναι η γνωμη σου για τα βιβλια του Δημου Μποτσαρη? Εχω διαβασει μονο το "Η Δυναστεια Παπανδρεου" και παρολο που δεν προσκομιζει ακλονητα στοιχεια γι'αυτα που καταγγελει(αλλα μονο προσωπικες εκτιμησεις, αφηγησεις τριτων κλπ), νομιζω οτι δικαιωθηκε σε αυτα που γραφει, μιας και βλεπουμε την καταντια της χωρας απο τη λαιλαπα του ΠΑΣΟΚ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Η άποψη του Χονδροκούκη ήταν ότι ο ΑΣΠΙΔΑ περιοριζόταν σε μια ασήμαντη κίνηση αξιωματικών με κέντρο την Κύπρο, σύμφωνα και με το πόρισμα του ανακριτή Σίμου. Αυτή η θέση όμως διατυπωθηκε όταν ο Χονδοκούης ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

  Οσο για τον Μπότσαρη...μην ασχολείσαι ιδιαίτερα. Δεν έχω διαβάσει βιβλία του, αλλά όσα γράφει τα λέει αφού τον διώξανε από το ΠΑΣΟΚ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Όλα τα θέματα του ιστολογίου

"υγρό πυρ" 1821 19η Μαίου 25η Μαρτίου 28η Οκτωβρίου 1940 4η Αυγούστου α Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος Αβράαμ Λίνκολν Άγγελος Έβερτ Άγγελος Σικελιανός Αγγλία Άγιο Όρος Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος Αδαμάντιος Κοραής Αθανάσιος Ευταξίας Αθανάσιος Σουλιώτης - Νικολαϊδης Αθανάσιος Τσακάλωφ Αιγαίο Αιγαίο Ελληνική θάλασσα Αίγινα Αισχύλος Ακρόπολη Αλβανία Αλεξάνδρεια Αλέξανδρος Ζαϊμης Αλέξανδρος Κορυζής Αλέξανδρος Κουμουνδούρος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος Αλέξανδρος Οθωναίος Αλέξανδρος Παπάγος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος Παπαναστασίου Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής Αλέξανδρος Σακελαρίου Αλέξανδρος Υψηλάντης Αλέξανδρος Χατζηκυριάκος Αλεξάντρ Σολτζενίτσιν Αμερικανικός Εμφύλιος πόλεμος Αναγέννηση Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος Αναστάσιος Παπούλας Ανατολική Ρωμυλία Ανδρέας Γ. Παπανδρέου Ανδρέας Καρκαβίτσας Ανδρέας Λόντος Ανδρέας Μεταξάς Ανδρέας Μιαούλης Ανδρέας Μιχαλακόπουλος Ανδρέας Τζίμας Άνθιμος Γαζής Αννα Κομνηνή Άννα Κομνηνή Αννίβας Αντάντ Αντιβενιζελισμός αντισημιτισμός Αντόνιο Γκράμσι Αντώνης Σαμαράς Απεργίες Αποικιοκρατία Άραβες Αρβανίτες Άρειος Πάγος Άρης Βελουχιώτης Αριστείδης ο Αθηναίος Αριστοτέλης Αριστοτέλης Ωνάσης Αρχαία Αθήνα Αρχαία Ελληνική Ιστορία - Ρωμαιοκρατία Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία Αρχαία Σπάρτη Αρχαιοκαπηλεία Αρχαιολογία Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος Αρχιμίδης Αστρονομία Αστυνομία Αυστρία Αυτοκράτορας Ηράκλειος Αφρική Αχαϊκή Συμπολιτεία β Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος Βαλκάνια βασανιστήρια Βασίλειος Τσίχλης Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ Βασιλιάς Όθων Α΄ Βασιλιάς Παύλος Α΄ Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ Βενιαμίν Λέσβιος Βιβλία και Βιβλιοθήκες Βιβλιοκρισίες Βιέννη Βιετνάμ Βιογραφίες Βλάσης Γαβριηλίδης Βουλγαρία Βυζαντινή Ιστορία γ Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης Γαλλία Γαλλική Επανάσταση Γαριβάλδι Γελιογραφίες Γενοκτονία των Αρμενίων Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου Γερμανία Γεώργιος (Πλήθων) Γεμιστός Γεώργιος Α. Παπανδρέου Γεώργιος Βλάχος Γεώργιος Γρίβας (Διγενής) Γεώργιος Ζησιμόπουλος Γεώργιος Θεοτόκης Γεώργιος Κάνιγκ Γεώργιος Καραϊσκάκης Γεώργιος Καρτάλης Γεώργιος Καφαντάρης Γεώργιος Κονδύλης Γεώργιος Κουντουριώτης Γεώργιος Λεοναρδόπουλος Γεώργιος Παπαδόπουλος Γεώργιος Παπανδρέου (GAP) Γεώργιος Πωπ Γεώργιος Ράλλης Γεώργιος Σεφέρης Γεώργιος Σταύρου Γεώργιος Στρέιτ Γεώργιος Τσολάκογλου Γεώργιος Τσόντος (Βάρδας) Γιάννης Ιωαννίδης Γιάννης Ψυχάρης Γιόζιφ Μπροζ (Τίτο) Γιουγκοσλαβία Γιώργης Σιάντος Γιώργος Ρωμανός Γκουλάγκς Γλώσσα και καθημερινός βίος των Ελλήνων διαχρονικά Γράμμος - Βίτσι Γρηγόρης Φαράκος Γρηγόριος Δίκαιος (Παπαφλέσσας) Γρηγόριος Ξενόπουλος δ Δαρδανέλλια Δεκεμβριανά - Εμφύλιος πόλεμος (1944-1949) Δέσποινα Κούρτη Δημήτρης Παρτσαλίδης Δημήτριος Αναγνωστόπουλος Δημήτριος Βούλγαρης Δημήτριος Γούναρης Δημήτριος Ιωαννίδης Δημήτριος Καλλέργης Δημήτριος Μάξιμος Δημήτριος Ράλλης Δημήτριος Υψηλάντης Δημήτριος Ψαρρός Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδος (ΔΣΕ) Δημοσθένης Δημοψήφισμα δημοψήφισμα 1924 Διατροφή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) Δικαιοσύνη Διονύσιος Σολωμός Διπλωματία δοσιλογισμός δουλεμπόριο Δύση Δωδεκάνησα Ε.Ρ.Ε. ΕΔΕΣ Εθνικά Δάνεια Εθνική αντίσταση Εθνική τράπεζα Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Ε.Α.Μ.) Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) Εθνικός Διχασμός (1914-1918) Εθνικός Συναγερμός Εθνοσυνέλευση ΕΚΚΑ Εκκλησιαστική Ιστορία ΕΛΑΣ Ελβετία ΕΛΔΥΚ Ελευθέριος Βενιζέλος Ελληνική λογοτεχνία Ελληνική Οικονομική Ιστορία Ελληνική Οικονομική κρίση Ελληνική Παιδεία Ελληνική Παλιγγενεσία (1821 - 1832) Ελληνική Παράδοση Έλληνικό Έθνος Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος Ελληνικός στρατός Ελληνισμός Ελληνισμός της Αμερικής Ελληνοτουρκικές σχέσεις Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897 Ελλήνων Πάσχα Εμμανουήλ Μπενάκης Εμμανουήλ Ξάνθος Εμμανουήλ Παπάς Εμμανουήλ Ρέπουλης Εμμανουήλ Ροϊδης Εμμανουήλ Τομπάζης Εμμανουήλ Τσουδερός Εμπόριο Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) Ένωση Κέντρου ΕΟΚ ΕΟΚΑ Α΄ ΕΟΚΑ Β΄ Επανάσταση στο Γουδή Επανάσταση στο Γουδί Α΄ και Β΄ Βαλκανικός πόλεμος (1909-1914) Επέτειος Επίκουρος Επιτάφιος Ερατοσθένης Ερυθρός Σταυρός ΕΣΣΔ Ευάγγελος Αβέρωφ Ευάγγελος Λεμπέσης Ευεργέτες Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαικός Διαφωτισμός εφημερίδα "Καθημερινή" Η γυναίκα στην Ιστορία Η δίκη των "εξ" Ήθη και έθιμα Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Η.Π.Α.) Ήπειρος Ηράκλειτος Ηρακλής Θεσσαλονίκης Ηρόδοτος Θαλής ο ΜΙλήσιος Θέατρο Θεμιστοκλής Θεμιστοκλής Σοφούλης Θεόδωρος Δηλιγιάννης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Θεόδωρος Πάγκαλος Θεόδωρος Πάγκαλος (ο νεότερος) Θεόδωρος Τουρκοβασίλης Θεόφιλος Καΐρης Θερμοπύλες Θεσσαλονίκη Θουκυδίδης Θράκη Θρασύβουλος Τσακαλώτος Θρησκεία Θωρηκτό Αβέρωφ Ι.Β.Δ. Ιαπωνία Ιατρική Ιερή Συμμαχία Ιερός Λόχος Ιλιάδα Ίμια Ιουλιανή κρίση του ΄65 Ιούλιος Βέρν Ιπποκράτης ο Κώος Ισλάμ Ισοκράτης Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος Ιστορία Ιστορία της Αλβανίας Ιστορία της Ελληνικής αεροπορίας Ιστορία της Κρήτης Ιστορία του Αθλητισμού Ιταλία Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης Ιωάννης Γκούρας Ιωάννης Δεμέστιχας Ιωάννης Καποδίστριας Ιωάννης Κωλέττης Ιωάννης Μακρυγιάννης Ιωάννης Μεταξάς Ιωάννης Μιχαήλ Ιωάννης Παπακωνσταντίνου Ιωάννης Συκουτρής Ιωάννης Τσαγκαρίδης Ιωάννης Τσιμισκής Ιωάννινα Ίων Δραγούμης Ιωνική Επανάσταση Κ. Θ. Δημαράς Καλαμάτα Κανέλος Δεληγιάννης Καρλ Γιουνγκ Καρλ Μαρξ Κάρολος Παπούλιας Καρχηδόνα κατεχόμενα της Κύπρου Κατοχή Κατοχικά Δάνεια Κίμων ο Αθηναίος Κίνα Κίνημα του Ρομαντισμού κινηματογράφος Κινηματογράφος και Ιστορία Κοινωνία των Εθνών (Κ.τ.Ε.) Κολλυβάδες Κόμμα Φιλελευθέρων Κομμουνισμός Κομνηνός Πυρομάγλου Κοράνιο Κόρινθος Κουμουνδούρος - Τρικούπης - Θεοτόκης (1865-1909) Κύθηρα Κυπριακή Ιστορία Κυριάκος Κατσιμάνης Κύριλλος Λούκαρις Κωνσταντίνος Δεμερτζής Κωνσταντίνος Καβάφης Κωνσταντίνος Καναρης Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή Κωνσταντίνος Καραμανλής Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεώτερος) Κωνσταντίνος Λινάρδος Κωνσταντίνος Μανιαδάκης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄ Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος Κωνσταντίνος Σημίτης Κωνσταντίνος Σμολένσκι Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Κωνσταντίνος Φωτιάδης Κωνσταντινούπολη Κως Κώστας Βάρναλης Κώστας Περρίκος Κωστής Παλαμάς ΛΑ.Ο.Σ Λαθρομετανάστευση Λαικό Κόμμα Λαμία Λατινική Αμερική Λεονίντ Τρότσκι Λέσβος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος Λόγιος Ερμής Λόρδος Βύρων Λουτράκι Λύσανδρος Μαζική πολιτική προπαγάνδα Μακάριος Μακεδονία Μακεδονικό Ζήτημα Μακεδονικός Αγώνας Μακεδονομάχοι Μάνη Μάο Τσε Τουνγκ Μαραθώνας Μάρκος Βαφειάδης Μάρκος Μπότσαρης Μάτζικερτ Μεγάλη Βρετανία Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέγαρο Μαξίμου Μέγας Αλέξανδρος Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών Μέγας Θεοδόσιος Μέγας Κωνσταντίνος Μελέτης Βασιλείου Μεσαίωνας Μέση Ανατολή Μεσόγειος Μεσολόγγι Μεσοπόλεμος (1922-1941) Μεσσήνη Μεσσηνίας Μεταπολεμική Ελληνική Ιστορία (1949-1974) Μέττερνιχ Μίκης Θεοδωράκης Μίκης Πρωτοπαπαδάκης Μικρά Ασία μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή παρωδία δίκης και εκτέλεση των έξι (1918-1922) Μιλτιάδης ο Αθηναίος Μιλτιάδης Πορφυρογέννης Μιχαήλ Ψελλός Μνημείο Μοροζίνι Μουσολίνι Μπενιζέλος Ρούφος Μυστικές υπηρεσίες ναζισμός Νάξος Ναπολέων Βοναπάρτης Ναπολέων Ζέρβας Ναυαρίνο Ναύπακτος Ναύπλιο Ναυτική Ιστορία Νέα Δημοκρατία Νεοκλής Σαρρής Νεότουρκοι Νικήτας Σταματελόπουλος Νικηφόρος Φωκάς Νικίας Νικόλαος Δημητρακόπουλος Νικόλαος Λεωτσάκος Νικόλαος Πλαστήρας Νικόλαος Πολίτης Νικόλαος Στράτος Νίκος Ζαχαριάδης Νίκος Καζαντζάκης Νίκος Μπελογιάννης Νίκος Νικολούδης Νίτσε Ξάνθη Ξενοφών Οδυσσέας Ανδρούτσος Οδυσσέας Ελύτης Οδυσσέας Ιάλεμος Οδύσσεια Οθωμανική Αυτοκρατορία Οθωνική περίοδος (1832-1864) Οικουμενικό Πατριαρχείο Όλα τα άρθρα με χρονολογική σειρά ομάδα των "Ιαπώνων" Όμηρος ομοφυλοφιλία Οργανισμός ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) Οργάνωση "Χ" Ορθοδοξία π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος ΠΑ. ΣΟ. Κ. Παγκόσμιος Ιστορία Παλαιών Πατρών Γερμανός Παναγής Τσαλδάρης Παναγιώτης Δαγκλής Παναγιώτης Δεμέστιχας Παναγιώτης Κανελλόπουλος Πάνος Κορωναίος Πάτρα Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ Παύλος Γύπαρης Παύλος Κουντουριώτης Παύλος Μελάς Παυσανίας Παυσανίας Κατσώτας Παυσανίας ο περιηγητής ΠΕΑΝ Πειραιάς πειρατεία Πεισίστρατος Πελοποννησιακός πόλεμος Περικλής Περικλής Αργυρόπουλος Περικλής Γιαννόπουλος Περικλής Δεληγιάννης Περιοδικά Ιστορίας Περσικοί πόλεμοι Πετρέλαια στο Αιγαίο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης Πέτρος Γαρουφαλιάς Πέτρος Μακρής - Στάϊκος Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης Πλάτων Πλούταρχος Ποίηση και αισθητική Πόλεμος των Μπόερς Πολιτικαντισμός εν Ελλάδι πολιτική δολοφονία Πολιτική Ιστορία Πολωνία Πόντος Πρίγκιπας Ανδρέας προπαγάνδα πρόσφυγες προσωκρατικοί φιλόσοφοι Προτεινόμενα Πρωτογενείς Ιστορικές πηγές πρωτόκολλο Πολίτη-Calfoff Πύρρος της Ηπείρου Ρήγας Παλαμίδης Ρήγας Φερραίος ριζοσπάστης Ρόδος Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Ρώμη Ρωμηοσύνη Ρωσία Ρωσικο κόμμα Σάββας Γκαλιμαρίδης Σάμος Σαντόρε Σανταρόζα Σαντορίνη ΣΚΑΪ Σκάκι Σκωτία Σόλων Σοφοκλής Βενιζέλος Σοφοκλής Δούσμανης Σπυρίδων Μαρκεζίνης Σπυρίδων Τρικούπης Σταλινισμός Σταυροφορίες Σταφιδικό Ζήτημα Στέφανος Δραγούμης Στέφανος Σαράφης Στέφανος Σκουλούδης Στέφανος Στεφανόπουλος Στράβων Στρατής Μυριβίλης Στρατιωτικά κινήματα Στρατιωτική Ιστορία Στρατιωτικό καθεστώς Ιωαννίδη Στυλιανός Γονατάς Στυλιανός Χούτας Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότωφ Συνθήκη της Λοζάννης Συνθήκη των Σεβρών συντάξεις ΣΥΡΙΖΑ Σύχρονη Ελληνική Ιστορία - Μεταπολίτευση (1974- ) Σωκράτης Σώματα Ασφαλείας Τα κείμενα του "φιλίστωρος" (Ι. Β. Δ.) Ταγίπ Ερντογάν Τάγματα ασφαλείας Τείχος του Βερολίνου τεκτονισμός Τέχνες Τεχνολογία το παιχνίδι στην Ιστορία Τοπική Ιστορία Τουρκία Τουρκοκρατία (1453-1821) Τράπεζα της Ελλάδος Τράπεζες Τριπλή Κατοχή της Ελλαδος και Αντίσταση (1941-1944) Τριπολιτσά Τσαούς Αντών (Φωστερίδης) Ύδρα Υποβρύχιο Παπανικολής υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ Υφαλοκρυπίδα Φαίδων Γκιζίκης Φαλμεράγιερ Φανάρι Φασισμός Φιλελληνισμός Φιλία Φιλική Εταιρεία Φιλολογικά και άλλα δοκίμια Φιλοποίμην Φιλορθόδοξη Εταιρεία Φιλοσοφία Φιλοσοφία της ζωής και της Ιστορίας Φλωρεντία Φλώρινα Φραγκοκρατία Φωκίων Φωτογραφικό Οδοιπορικό Χαλκιδική Χαράλαμπος Κατσιμήτρος Χαράλαμπος Τσερούλης Χαράτσι Χαρίλαος Τρικούπης Χαρίλαος Φλωράκης Χάτι Χουμαγιούν Χίτλερ Χούντα Χρεοκοπία Χρηματιστήριο χριστιανικό ολοκαύτωμα Χριστόδουλος Τσιγάντες Χριστούγεννα Χρυσόστομος Σμύρνης Χωροφυλακή Ψαρά ψυχολογία Ψυχρός Πόλεμος Articles in English CIA http://www.istorikathemata.com/ John Iatrides K.K.E. KGB Mεσσήνη Robert Bruce Slider William Wallas Winston Churchil
Εμφάνιση περισσότερων