Kωνσταντίνος Φράγκος, Εγκλημα στο Πεντάγωνο, Εκδόσεις Γκοβόστη Αθήνα 2013, σσ. 237



γράφει ο Γαβριήλ Μιχαήλ Δημητριάδης, Ιστορικός


Στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «Έγκλημα στο Πεντάγωνο», ο συγγραφέας, ο στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φράγκος, φορά μυθιστορηματικό μανδύα και μας μεταφέρει σε μια άλλη χώρα, εξετάζοντας ένα έγκλημα που δεν αποτελεί παρά το αποκορύφωμα της διαπλοκής, των σκανδάλων και της κρατικής διαφθοράς που έχουν κατακλύσει τη μυθιστορηματική του Χώρα. Η σάτιρα, το καυστικό χιούμορ, η δηκτική ειρωνεία, οι ευφυείς αλληγορίες, η γρήγορη δράση και οι αφοπλιστικές ρήσεις, στην αρχή των κεφαλαίων, καθηλώνουν τον αναγνώστη, του οποίου τα συναισθήματα δεν μπορεί παρά να είναι ανάμικτα: αγωνία για το μέλλον των ηρώων, μειδίαμα για τα πάθη τους, αποστροφή για την εγκληματική ασυδοσία και την ασύδοτη εγκληματικότητά τους που παραμένει ατιμώρητη. Ο εύκολος και γρήγορος πλουτισμός κινεί τα νήματα της υπόθεσης μέχρι που το δίχτυ της διαπλοκής τυλίγει τα πάντα.

«Ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες» στήνουν έναν χορό προμηθειών βυθίζοντας σταδιακά τη Χώρα στη σήψη και την παρακμή. Κι αν όλα αυτά ηχούν κάπως γνώριμα στους αναγνώστες, ο συγγραφέας σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι πίσω από τον Κώστα Σίνη, τον Τόλη Απαθόπουλο, τον Άντονι Πάπας, τη Φόνη και την προκλητικά όμορφη Ράνια δεν κρύβονται παρά φανταστικοί ήρωες. 

Το ερέθισμα του συγγραφέα για να γράψει αυτό το βιβλίο του δόθηκε από τις πρόσφατες αποκαλύψεις και τα παρασκήνια στον χώρο των εξοπλισμών, οι οποίες, αν και είχαν καταγγελθεί στο προηγούμενο βιβλίο του («Η Λεηλασία της Άμυνας: Εξοπλισμοί 1981-2011» ), ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον της δήωσης και του κουρσέματος της χώρας από συμμορίες, ωστόσο άφησαν ασυγκίνητους τους φορείς τόσο της κρατικής εξουσίας όσο και του Τύπου, οι οποίοι εξακολουθούν να αδιαφορούν για την κατακρεούργηση της Οικονομίας και της Άμυνας.
 
Σήμερα αυτουργοί και άρπαγες εμφανίζονται ως τιμητές, αρθρογραφώντας και οργανώνοντας σεμινάρια με προτάσεις σωτηρίας της Χώρας την οποία οι ίδιοι δολοφόνησαν. Οι Έλληνες, εμείς, λαός με ρηχή, κοντή και ασθενική μνήμη, εξακολουθούμε να τους ανεχόμαστε.
Το «Έγκλημα στο Πεντάγωνο» είναι μια αλληγορική ιστορία, στην οποία ο αναγνώστης δεν θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει σκηνικά και πρωταγωνιστές. Ο φόνος δεν είναι παρά η κορύφωση ενός δράματος στα πλαίσια του οποίου οι αδίστακτοι οδηγούνται από την απληστία τους στην πλήρη ηθική εξαχρείωση. Στο τέλος του βιβλίου ο αναγνώστης θα διαπιστώσει πως η φαντασία δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. 

Πηγές

 

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας