Σημαντικό συνέδριο στην Βουλή των Ελλήνων με θέμα "Ελληνοβρετανικές σχέσεις - Πτυχές της ιστορίας τους"

Κορυφαίοι βρετανοί ιστορικοί, συστηματικοί μελετητές της ελληνικής Ιστορίας, όπως ο καθηγητής Ρίτσαρντ Κλογκ, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του πιο δημοφιλούς εγχειριδίου ελληνικής Ιστορίας στα αγγλόφωνα πανεπιστήμια, ο σερ Μάικλ Λουέλιν Σμιθ, ο πρώην πρέσβης στην Ελλάδα, ο οποίος ετοιμάζει τη βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, και ειδικοί στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού, όπως ο Πολ Σίγουορντ, διευθυντής του βρετανικού ακαδημαϊκού ιστορικού προγράμματος «Η ιστορία του Κοινοβουλίου», θα συναντηθούν και θα ανταλλάξουν απόψεις με εξέχοντες έλληνες συναδέλφους τους σε συνέδριο με θέμα «Ελληνο-Βρετανικές σχέσεις: πτυχές της πρόσφατης Ιστορίας τους», που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή των Ελλήνων (Αίθουσα της Γερουσίας), στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου θα παρουσιάσουν όψεις των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, του εμπορίου, των τραπεζών και της ναυτιλίας, του Δικαίου και της πολιτικής σκέψης. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την παρουσία της ελληνικής γλώσσας στη βικτωριανή Βρετανία και τη μελέτη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στη Βρετανία, την ιστορία της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και τη σχέση της βρετανικής ιστορικής επιστήμης με την ελληνική ιστοριογραφία αλλά θέματα σχετικά με την παρουσία ελλήνων εμπόρων στη βικτωριανή Αγγλία, την εταιρική και ανεξάρτητη επιχειρηματικότητα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Ιόνιο ναυτιλία στην υπηρεσία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (1815-1864), τα ελληνικά εφοπλιστικά γραφεία του Λονδίνου τον 20ό αιώνα, την επίδραση των θεσμών του αγγλοσαξονικού δικαίου στη διαμόρφωση του ελληνικού ναυτικού δικαίου. Θα ακούσουμε την ιστορία του «αγγλικού κόμματος» στην Ελλάδα από το 1821 ως το 1940, θα πληροφορηθούμε ποιοι ήταν οι φίλοι, οι υποστηρικτές και οι θαυμαστές του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Αγγλία τη δεκαετία 1910-1920 αλλά και ποια ήταν η επιρροή της βρετανικής πολιτικής σκέψης στον ελληνικό φιλελευθερισμό.

Ομιλητές: Κάθριν Μόργκαν, Ρίτσαρντ Κλογκ, Κρίστοφερ Στρέι, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Πολ Σίγουορντ, Παύλος Ελευθεριάδης, Νίκος Αλιβιζάτος, Ιωάννης Τασόπουλος, Nίκος Παπασπύρου, Τζορτζ Θ. Μαυρογορδάτος, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Μάικλ Λουέλιν Σμιθ, Δέσποινα Βλάμη, Παναγιώτης Καπετανάκης, Μαρία-Χριστίνα Χατζηιωάννου, Κατερίνα Γαλάνη, Τζελίνα Χαρλαύτη, Γιάννης Θεοτοκάς, Λία Αθανασίου.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στις 4.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη (Βουλή των Ελλήνων, Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου). Το συνέδριο διοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Οι εισηγήσεις θα είναι στα ελληνικά και τα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Πηγή

www.defencenet.gr

Σχόλια

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας