Η Ιστορία της "μεγαλειώδους απάτης" του Ευρώ (Κωνσταντίνος Κόλμερ)

Κωνσταντίνος Κολμερ
Στα τέλη του 20ού αιώνος και με τον ερχομό του 21ου ο Ελληνικός λαός υπέστη δύο τεράστιες εξαπατήσεις: .Την πρώτη, το 1999, στο Χρηματιστήριον Αξιών αθηνών, όπου εκλάπησαν υπό διαφόρων επιτηδείων περί τα 35 τρις δραχμές από 1,5 εκκατμύριον επενδυτάς- και μάλιστα ατιμωρητί! Την δεύτερη, το 2002, δια της καθιερώσεως του ευρώ ως νομίσματος της χώρας υπό της τότε κυβέρνησεως Σημίτη, ενώ η Ελληνική οικονομία ήταν τελείως απροετοίμαστη δι' ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα: την υιοθεσία ενός ξένου (οθνείου) νομίσματος, εις αντικατάστασιν του εθνικού, της δραχμής....

Κατά την επακολουθήσασα τριετία οι μεν τιμές καταναλωτού υπερεδιπλασιάσθησαν (όταν τα λαϊκά εισοδήματα αυξήσθησαν μόνο 17% του ενεργού πληθυσμού (575.000 ανέργοι). Το δημόσιον χρέος έφτασεν επισήμως τα 210 δις ευρώ ή το 124% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος και το ετήσιον Έλλειμα το 6% του ΑΕΠ (2004) επισύροντας την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής επιτροπής και την άνοδο του κόστους δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου, λόγο της πιστοληπτικής υποβαθμίσεώς του. Ανεπισήμος βεβαίως το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 200% του ΑΕΠ μαζί με το συνταξιοδοτικό χρέος το 300% του ΑΕΠ

Εν τούτοις η μεγαλειώδης "απάτη" του ευρώ υπερέβη εκείνη του χρηματιστηρίου, καθ'οσον η φθοροποιός επίδρασις του ευρώ εξακολουθεί αμείωτος επί της Ελληνικής οικονομίας. Υποσκάπτει

Κων/νος Σημίτης
την κοινωνική συνοχή με την περιθωριοποίησιν ολοκλήρων πληθυσμών και περιοχών (π.χ των καπνοπαραγωγών και της Δυτικής Μακεδονίας) κι απαξιωνεί το εγχώριο προϊόν στην διεθνή αγορά (π.χ τ' αγροτικά, την υφαντουργά. τον τουρισμό κ.λπ.)

Τον χαρακτηρισμόν "τεράστια απάτη" απέδωσε πρώτη η Monde diplomatique στην κυκλοφορία του ευρώ πανευρωπαϊκώς. Με το ευρώ εις παγκόσμιον χρήση είναι ήδη ορατή η "γιγάντωσις της ανεργίας" στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της ανατιμήσεως του έναντι της "ζώνας του δολλαρίου" (ΗΠΑ, Κίνα, Νοτοανατολική Ασία, Κορέα, Τουρκία κ.λπ)

Την εντεύθεν της εισαγωγής του ευρώ υποχώρησι της απασχολήσεως, στις χώρες της Ευρωζώνης και ιδίως στην ανέτοιμον Ελληνική οικονομία, είχα προβλέψει στο ομότιτλο βιβλίο μου (Κάκτος,2000) Η Καταστροφική επίδρασις του ευρώ διαδίδεται ως επιδημία τώρα και υποσκάπτει όχι μόνον ολόκληρον την Ελληνική κοινωνία, αλλά και την Ευρωπαϊκή οικονομία (5 εκατ. ανεργοι στην Γερμανία, περισσότεροι απ' όσους ανέβασαν τον Αδόλφο Χίτλερ στην εξουσία το 1933). Οδήγησε τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας στην παράβαση του Συμφώνου σταθερότητος και Αναπτύξεων (sic). Στην επιτήρησι της Ελλάδος δι' υπερβολικό δημόσιον έλλειμα και εν τέλει στο πλήρες "ξεδόντιασμα" της, που μακροπροθέσμως θα υποσκάψει την ευστάθεια του ευρώ.


Ειδικώς στην Ελλάδα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, τα ιδιωτικά κεφάλαια
διαρρέουν στο εξωτερικό και το κόστος εργασίας, ανα μονάδα προϊόντος, ανέρχεται με ρυθμόν υπερδιπλάδιο της Ευρωζώνης, ως παρεδέχθη ακόμη κι ο (συν) υπεύθυνος (δια την ένταξι στην "ΟΝΕ") πρώην Δοικητής της Τραπέζης Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνας (βλ. σχ. κατάθεσί του στην βουλή 11.11.2004)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορεί και εξίσταται "οτι τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης ηύξησαν την αντίστασι του πληθωρισμού" (Βλ. σχ. έκθεσι της ΕΚΤ με τίτλον " Πληθωρισμού αντοχή" Δεκ 2004) Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο ζητεί την άρσι των αγκυλώσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως, ο διαβόητος ΟΟΣΑ, ζητεί την άρσι των αγκυλώσεων της Ευρωπαϊκής οικονομίας και την αποδόμησι του "κοινωνικού μοντέλου" που ισχύει στην Δυτική Ευρώπη από της Εποχής του Μπίσμαρκ.
Πως εν τοιάτη περιπτώσει το ευρώ ανατιμάται έναντι του πολύ "ισχυροτέρου" δολλαρίου;




Πηγή

anti-ntp.blogspot.com

http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/

Σχόλια

  1. Ενώ δεν διαφωνώ σε τίποτα από όσα λέτε κ. Κόλμερ, (και ενώ δεν είμαι κανένας "λάτρης της Ευρώπης" -- ποιά είναι αυτή;) επιτρέψτε μου να επισημάνω τα εξής:

    1. Το ευρώ, καθ' εαυτό, δεν είναι το πρόβλημα. Να θυμίσω κάτι που ξέρετε, πριν το ευρώ ζούσαμε με α) υποτιμήσεις και β) λαθραία εξαγωγή συναλλάγματος, με τις γνωστές συνέπειες.

    2. Η συνθήκη του Μααστριχτ (που απεχθάνομαι για άλλους λόγους) προέβλεπε δημοσιονομική πειθαρχία. Με σταθερό νόμισμα και ελλείμματα, νομοτελειακά φτάνουμε εδώ που φτάνουμε ιδίως όταν (α) η οικονομία μας δεν ανέπτυξε συγκριτικά πλεονεκτήματα, και (β) είμαστε σε παγκόσμια ύφεση -- άσχετη με τα δικά μας.

    3) Η απάτη δεν είναι απάτη του ευρώ, είναι (α) απάτη Ελλήνων και (β) απάτη Γερμανών (και ελαχίστων άλλων).

    3.α.) Η απάτη των Ελλήνων είναι αυτό που αναφέρατε για το 1999. Ένοχοι, κατά δική μου σειρά, 2-3 Ελληνικές τράπεζες, 4-5 μεγάλοι και καμιά 20αριά μκρότεροι επιχειρηματίες, 5-6 χρηματιστηριακές τα ΜΜΕ, μεμονωμένοι δημοσιογράφοι, και το ανύπαρκτο δικαστικό σύστημα -- θυμάστε την Δέλτα Χρηματιστηριακή; όλοι αθώοι. Αυτό ήταν το πρωτο σύμπτωμα της ελληνικής απάτης και πέρασε ...ντούκου. Η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη.

    3.β) Η απάτη των Γερμανών είναι ότι αντιλήφθηκαν τι φτηνά λαμόγια είναι οι πολιτικοί (το απέδειξε και ο Αντρέας στα τελευταία του, και ο Μητσοτάκης στην τριετία του), και λαδώνοντας, πήραν ό,τι ήθελαν, όπως το ήθελαν. Απλό, αλλά σε συνδυασμό με τις προενταξιακές επιδοτήσεις, και το 3.α, είναι αυτό που κατέστρεψε τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

    Τώρα καλούμεθα να φτωχύνουμε απότομα, έχοντας καταστρέψει την ικανότητά μας να παράγουμε στοιχειωδώς βασικά τρόφιμα, σε ένα περιβάλλον που δεν αντέχει μετανάστες σαν και εμάς, εκτός εάν μας θέλουν για υδραυλικούς στο Μόναχο. Φοβάμαι θα είναι χειρότερο από οποιοδήποτε σενάριο έχω δει.

    Συγγνώμη που σας τα λέω ψευδώνυμα... και τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ πιστεύω ότι όντως η αλλαγή από δραχμή σε ευρώ μας κατέστρεψε για δύο λόγους:

    1. η ισοτιμία ήταν καταστροφική και αυθαίρετη

    2. το ευρώ μας αφαίρεσε το δικαίωμα να τυπώνουμε νόμισμα. Αυτό σημαίνει πως το κυκλοφορούν χρήμα στην Ελλάδα μειώνεται συνεχώς λόγω του αρνητικού ισοζυγίου πληρωμών και των εμβασμάτων των (λαθρο)μεταναστών. Με πιο απλά λόγια βγαίνουν περισσότερα ευρώ από όσα μπαίνουν, άρα τα χρήματα που μοιραζόμαστε λιγοστεύουν επικύνδινα.

    Προφανώς η λύση δεν θα ερχόταν αν απλά τυπώναμε πληθωριστικό χρήμα, καθώς τότε θα είχαμε άλλα προβλήματα.

    Το ευρώ όμως εξόντωσε την ντόπια παραγωγή καθώς αυτή δεν μπορεί να προστατευθεί από μια "φτηνή" δραχμή και μια υποτίμηση που στο παρελθόν μας είχε ωφελήσει (δεν μιλώ για τον Μαρκεζίνη αλλά για την δεκαετία του ΄90)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Bas
    Και όχι μόνο αυτό.
    Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκτάμαι κοινό νόμισμα με άλλους! Το 1868 η μικρή πλην τίμια Ελλάς προσχώρησε στην Λατινική Νομισματική Ένωση.
    Και δυστυχώς όταν γίνεται νομισματική ένωση χωρίς κανενός είδους άλλους δεσμούς (επί της ουσίας), τότε το αποτέλεσμα, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, σε κάθε περίπτωση είναι οικονομική και πολιτική χειραγώγηση. Και οι ευρωπαίοι εταίροι (και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, και οι Βρετανοί που αρνήθηκαν το κοινό νόμισμα) το ΗΞΕΡΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το € είναι γερμανική εφεύρεση. Ουσιαστικά, η Γερμανία κατάφερε να επιβάλει το νόμισμά της στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά με διαφορετικό όνομα, για να κρατά τα προσχήματα. Αυτό εξυπηρέτησε τις εξαγωγές της, το 65% των οποίων κατευθύνεται πρός την ΕΕ. Τώρα, οι χώρες που υιοθέτησαν το €, δεν είχαν την δυνατότητα να υποτιμούν είτε ευθέως, είτε δια της διολισθήσεως το εθνικό νόμισμά των έναντι του μάρκου κι έτσι τα γερμανικά προϊόντα έμεναν σταθερά, ως προς την τιμή των. Το είδαμε και στην Ελλάδα, όπου αφρόνως σπεύσαμε να αγοράσομε γερμανικά αυτοκίνητα, κυρίως. Η BMW και Mercedes δεν ήσαν πλέον άπιαστο όνειρο και προνόμιο των πλουσίων.

    Επειδή η Ελλάς δεν παρήγαγε τίποτε ανταγωνιστικό, άρχισε να έχει σοβαρότατο πρόβλημα εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο επιτάχυνε την έλευση της χρεοκοπίας. Το ίδιο συνέβη αναλογικά και στα πιο αδύναμα κράτη της ευρωζώνης.

    Ενώ όλες οι υπηρεσίες της ΕΕ εδρεύουν στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο, γιατί μόνον η ΕΚΤ εδρεύει στην Φραγκφούρτη της Γερμανίας; Σημειολογικό; Ίσως.

    Η Γερμανία γνώριζε πολύ καλά ότι η Ελλάδα του αχυρανθρώπου Σημίτη, προφανώς τη υποδείξει (εντολή;) του αδελφού Σπύρου, πιστού "γερμανοτσολιά", παρουσίαζε πλασματικά στοιχεία για να εισέλθει στην Ευρωζώνη. Γιατί την δέχτηκε; Τώρα η Ελλάς αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη της, όπως θα συμβεί σιγά-σιγά με όλα εκείνα τα κράτη που έχουν αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο απέναντι στην Γερμανία. Η τελευταία αυτοπαγιδεύτηκε με την απληστία της, αλλά πέτυχε ό,τι δεν είχε πετύχει προ 70 ετών. Υπέταξε την Ευρώπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ολο αυτο το θεατρακι καποια στγμη θα φτασει στο τελος και αναγκαστικα θα πρεπει να ξαναεφευρουμε τροπους συμβιωσης -διαχειρισης κτλ.Καλο κουραγιο σε ολους μας,αςξαναδουμε λιγο πισω μας ιστορικα τις τοτε πρακτικες,εχουμε δυναμικο,να ξεκινησουμε με μικρες κοινοτητες σιγα σιγα απο τα κατω,ολα εχουν αποτυχει πια, ας προσπαθησουμε αλλοιως,τι αλλο εχουμε να χασουμε.αυτο-οργανωση-αυτο-διαχειριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητήρια στον Κο Κόλμερ για το νέο του βιβλίο περί Κλεπτοκρατίας και του αντιδότου της της Άμεσης Δημοκρατίας που χθες παρουσίασε στο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στην Κηφισιά.
    Θα πρότεινα να δει κάποια ντοκουμέντα περί Ε.Ε. που είναι στην βάση των προβλημάτων μας σήμερα στο βιβλίο "οι Ναζιστικές Καταβολές της Ε.Ε. των Βρυξελλών" κατεβάσιμο από τον σύνδεσμο http://www.relay-of-life.org/gr/index.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός του αναγνώστη (ενημερωμένου η μη) είναι το καύσιμο για το ιστολόγιο αυτό, έτσι σας προτρέπουμε να μας πείτε την γνώμη σας. Τα σχόλια οφείλουν να είναι κόσμια, εντός θέματος και γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες (όχι greeklish και κεφαλαία).

Καλό είναι όποιος θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε σε περίπτωση διαλόγου, να γίνεται αντιληπτό ποιος είπε τι. Κάθε σχόλιο το οποίο είναι υβριστικό η εμπαθές, θα διαγράφεται αυτομάτως.

"Encompass worlds but do not try to encompass me..."

Walt Whitmann

Αναγνώστες

Συνολικές προβολές σελίδας